REVISTA PRESEI 24.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 24 august 2013

ADEVARUL

"Operaţiunea Tismana" sau cum a salvat Banca Naţională din calea nemţilor şi ruşilor, în 1944-1947, un tezaur de 242 de tone de aur

Desecretizarea unor documente privind tezarul Băncii Naţionale scoate la lumină peripeţiile prin care au trecut, în urmă cu aproape 70 de ani, salvatorii celor 242 de tone de aur. Este dovada că BNR învăţase temeinic din experienţa dramatică a Primului Război Mondial, când cele 93 de tone de aur trimise în Rusia nu s-au mai întors. În 1944, tezaurul BNR era sub foc încrucişat: pe de o parte, Armata Germană, care se afla încă în România, pe de alta, Armata Roşie care se apropia de graniţa noastră răsăriteană. Sesizând pericolul, conducerea de atunci a BNR a decis să-şi apere singură stocul de aur şi, în deplină conspiraţie, l-a ascuns într-o peşteră din judeţul Gorj, în zona Mănăstirii Tismana. Asta presupunea transportul celor 242 de tone de aur de la Bucureşti la Tismana, păstrarea acolo timp de câţiva ani, apoi transportul de la Tismana la Bucureşti - totul într-un secret absolut.

Biletele de tren se vor scumpi cu până la 10% în prima zi de toamnă. Exemple de preţuri

Preţurile biletelor de tren vor creşte diferenţiat de la 1 septembrie, cu până la 10%, măsura fiind aprobată prin ordin al conducerii Ministerului Transporturilor. Decizia se bazează pe evoluţia inflaţiei şi pe majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Călători cu combustibili, energie sau piese. Pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), creşterea va fi operată prin rotunjirea tarifului la 50 de bani sau la leu, prin majorări cu valori cuprinse între 10 şi 50 de bani, în vreme ce pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea va fi de până la 10%. În cazul trenurilor Regio, la clasa a II-a, preţul unui bilet pe ruta Bucureşti - Ploieşti (60 km), Timişoara - Arad (57 km) şi Satu Mare - Baia Mare (60 km) va creşte de la 7,3 lei la 7,5 lei, în vreme ce pe traseele Galaţi - Brăila (31 km) sau Bacău - Roman (44 km), tarifele vor urca de la 5,2 la 5,5 lei, respectiv de la 6,8 lei la 7 lei.

Efectul taxei de timbru: vânzările de maşini noi au scăzut cu 14%, cele de rable au crescut cu 44% în primele şapte luni

Din decembrie 2011 până în iulie 2013, doar luna mai 2012 a înregistrat un volum mai mare de autovehicule vândute de către operatorii din piaţa auto. Pe ansamblul pieţei, livrările totale înregistrează după 7 luni din 2013 o scădere de 14% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut, în timp ce rablele au avut o creştere de 44%, arată o analiză a Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule (APIA). În interiorul acestei scăderi, remarcăm autoturismele, care au un declin al vânzărilor de 13,2%, scăderea fiind totuşi atenuată faţă de procentul înregistrat luna trecută, când acesta era de peste -19%. Şi pe plan european se constată o evoluţie negativă, principalele ţări înregistrând scăderi importante pe ansamblul celor 7 luni de până acum (Franţa -9,7%, Italia -9,1%, Germania -6,7%), chiar dacă şi aici, în 2013 luna Iulie a fost una semnificativ mai bună decât cea de anul trecut.

Noul şef de la Compania de Autostrăzi, Narcis Neaga, nu-şi vede capul de treabă: ce are de făcut în acest an

Noul director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi (CNADNR), Narcis Neaga, are de realizat cam tot ce a rămas restant din promisiunile USL referitoare la infrastructura rutieră. Demararea lucrărilor ori continuarea demersurilor pentru tronsoanele Piteşti-Craiova, Comarnic-Braşov, Sibiu-Vâlcea sau Centura de Sud a Bucureştiului, dar şi contractarea programului de deszăpeziri pentru iarna care urmează ar fi câteva dintre priorităţi. Premierul Victor Ponta a declarat joi seara că Narcis Neaga, director adjunct al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, responsabil pentru concesiuni, va prelua conducerea CNADNR în locul lui Mircea Pop, demis din funcţie.

Persoanele juridice îşi pot depune dosarele pentru programul "Rabla" până la 30 septembrie

Termenul pentru depunerea şi validarea dosarelor persoanelor juridice şi instituţiilor publice interesate de programul "Rabla", stabilit iniţial pentru data de 30 august, a fost prelungit până la 30 septembrie, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). "Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp, a dispus prelungirea termenului de depunere şi validare a dosarelor pentru persoanele juridice şi instituţiile publice, până la data de 30 septembrie 2013", se arată într-un comunicat al instituţiei. Potrivit sursei citate, cea de-a doua etapă de evaluare a dosarelor depuse de persoanele juridice şi instituţiile publice s-a încheiat joi, fiind acceptate 67 de dosare pentru 254 autovehicule, în timp ce 220 de dosare au fost respinse.

Cinci firme se bat pe un contract gras cu Loteria Română. În culise, favoritul Novomatic este deja ales şi susţinut de şefii companiei de stat

Maşinile electronice care dau posibilitatea de câştig, numite generic Video Lotery Terminal (VLT), s-au învechit şi trebuie reabilitate (în bună măsură, chiar înlocuite), astfel că Loteria Română va scoate la licitaţie serviciul de updatare. Lupta pentru accesarea acestui contract deosebit de promiţător va fi însă inegală, pentru că una din cele cinci candidate are susţinere chiar în rândul şefilor Loteriei. Valoarea acestei afaceri este estimată la mai mult de un miliard de euro, în condiţiile în care contractul valorează 300 de milioane de euro, iar Loteria îşi rezervă dreptul unui câştig de 75 de milioane de euro pe an, timp de 10 ani. Cum era de aşteptat, pentru intrarea în acest business şi-au anunţat deja intenţia de participare cinci companii de profil, iar despre câteva dintre ele se spune deja că s-ar bucura de o susţinere tacită, ilegală, din partea conducerii Loterie

Profit imobiliar din cursul valutar: deprecierea leului, bucuria dezvoltatorilor

Locuinţele construite în anii de boom se vând acum doar aparent mai ieftin, dezvoltatorii câştigând de fapt 20% din preţ numai prin diferenţa de curs valutar. În 2008, cursul mediu anual era de 3,6 lei/euro, iar în 2009 - 4,2 lei/euro, pentru ca acum să urce la 4,4-4,5 lei/euro. Asta înseamnă că o locuinţă a cărei construcţie, în 2008, a costat 500 de euro/mp (1.800 de lei/mp la cotaţiile de atunci) şi care se vinde azi tot cu 500 de euro/mp (2.200 de lei la cotaţiile de acum) îi aduce dezvoltatorului un câştig de 400 de lei/mp numai din diferenţa de curs valutar. Astfel că reducerea de 25-30% a preţului locuinţelor, care pare drastică, se acoperă încă destul de bine şi dezvoltatorii sunt încă pe profit chiar dacă, aparent, vând la preţuri egale cu costurile de producţie.

Nini Săpunaru, propunerea lui Crin Antonescu la Transporturi, afaceri la greu cu statul în "baronatul" lui Oprişan

Noua propunere a Ministerului Transporturilor din partea Partidului Naţional Liberal, deputatul Nini Săpunaru, şi-a clădit în ultimii ani averea pe seama contactelor derulate cu statul. Astfel, deşi n-a fost un personaj foarte activ în Camera Deputaţilor, unde se află de 13 ani în calitatea de deputat, acesta a compensat lipsa de vizibilitate în reprezentarea intereselor electoratului cu activităţi mult mai profitabile. Prin intermediul firmei Europroiect, unde are calitatea de asociat (49,5% cotă de participare), în condiţiile în care tatăl şi cumnatul său deţin restul de acţiuni, şeful PNL Vrancea a încheiat din 2005 încoace, anual, aproximativ 20 de contracte de prestări servicii cu primării din tot atâtea localităţi pentru proiectare de drumuri.

Putin, disperat să ţină Ucraina departe de UE. Cum încearcă Rusia să strângă lanţul în jurul Kievului

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a intensificat presiunile asupra autorităţilor ucrainene, avertizând Kievul că va "lua măsuri de protecţie", dacă va semna acordul de liber-schimb cu Uniunea Europeană, în noiembrie la Summitul de la Vilnius. Este a doua ameninţare pe care Kremlinul o transmite Ucrainei în ultimele zile, după ce Putin spunea în urmă cu o săptămână că decizia de semnare a acordului de asociere cu UE ar fi "suicidară". Declaraţiile liderului de la Moscova au fost făcute în timpul unui congres economic care a avut loc la Rostov-pe-Don, lângă graniţa vestică cu Ucraina. În viziunea lui Putin, în cazul liberalizării regimului vamal între UE şi Ucraina, piaţa ucraineană va fi invadată de produse europene, situaţie care va avea un impact negativ asupra producătorilor ucraineni şi ruşi.

EVENIMENTUL ZILEI

Prima regină a vămilor. Afacerea "Ţigareta II" şi alcoolul de contrabandă l-au "detronat" pe Săpunaru

De 13 ani deputat PNL, Nini Săpunaru s-a remarcat ca un abil funcţionar, specializat în vânarea unor bănoase funcţii de conducere. Născut în 1963, după absolvirea liceului a lucrat ca proiectant la Institutul "Vrancea" din Focşani. Intră în politică în 1990, ca tânără speranţă, partidul oferindu-i recunoştinţă maximă între 1997 şi 1999, când a fost "uns" în funcţia de secretar de stat în cadrul Direcţiei Generale a Vămilor din Ministerul de Finanţe. Abia în 2000, la 37 de ani, termină facultatea de Economia Industriilor din cadrul ASE. În timpul mandatului său ca şef al Vămilor, contrabanda şi corupţia au înflorit. Acest lucru nu l-a împiedicat să obţină zece ani mai târziu titlul de doctor în economie cu o teză intitulată "Locul şi rolul instituţiei vamale în Uniunea Europeană". Ajuns prematur în structura centrală a partidului este retras la începutul anilor 2000 în eşalonul doi. În guvernarea CDR, cu Nini Săpunaru şi cu Costin Georgescu şef al SRI, contrabanda din vămi s-a derulat în linişte.

Marea săpuneală în USL: Ponta nu-l vrea pe omul lui Antonescu

Propunerea preşedintelui PNL ca Nini Săpunaru să fi e noul ministru al Transporturilor încinge spiritele în USL. Premierul vrea să-l respingă, Antonescu nu renunţă. Preşedintele PNL Crin Antonescu a fost lăsat să îşi susţină de unul singur propunerea pentru funcţia de ministru al Transporturilor - pe deputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru. Nu doar social-democraţii, în frunte cu Victor Ponta, dar chiar şi cei mai apropiaţi colaboratori din PNL ai lui Crin Antonescu, nu au privit cu ochi buni nominalizarea lui Nini Săpunaru. Potrivit unor surse liberale, Nini Săpunaru urmează să fie şi trezorierul campaniei prezidenţiale a lui Crin Antonescu de anul viitor. Fiind susţinut de liderul PNL, nominalizarea sa este o formalitate, în contextul în care conducerea PNL urmează să se reunească duminică în şedinţă pentru a lua o decizie pe acest subiect. Potrivit surselor EVZ, social-democraţii au fost luaţi prin surprindere de propunerea ca Nini Săpunaru să preia portofoliul Transporturilor.

FRAUDA LA BAC-CAZUL BOLINTINEANU. Patru femei au fost TRIMISE ÎN JUDECATĂ. Alţi profesori şi elevi vor fi CERCETAŢI PENTRU CORUPŢIE

S-a încheiat prima etapă a cazului de fraudă de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". Vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au trimis în judecată patru persoane: directoarea arestată a liceului Costica Vărzaru, secretara instituţiei de învăţământ, Elena Dumitru - sau "tanti Nuţi", cum o alinta primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie -, Mimoza-Maria Vulcu, vicepreşedinte al comisiei de examinare şi Gina Ciontu, membră a comitetului de părinţi. Totodată, anchetatorii au dispus disjungerea cauzei faţă de profesorii supraveghetori şi faţă de elevii care au dat examen pe 1 iulie care vor fi cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie.

Ştefan Popa-Popa's: "Trebuie să muncesc să reprezint altă ţară ca să am bani să reprezint România?"

Celebrul artist român dezvăluie cu furie şi tristeţe cum merg lucrurile în viaţa artistică din ţara noastră în care niciodată nu se găsesc bani decât pentru ce trebuie... Este apreciat de cele mai mari personalităţi ale lumii şi a primit numeroase premii. Mai mult, şi-a găsit locul în Guiness Book fiind unicul om ce desenează mai repede decât computerul. Abia întors de la Vatican, unde a avut o expoziţie şi a primit premiul Romana Civitas, Ştefan Popa-Popa,s a plecat spre Monaco, la invitaţia Prinţului Albert al II-lea. În scurta perioadă petrecută în ţară, şi-a găsit timp să facă câteva portrete ale invitaţilor la Festivalul Callatis 2013. Câteva tuşe, umor şi portretele au prins viaţă. Nu a fost pe scenă să le ofere, dar a fost reprezentat de copiii pe care îi creşte la Academia sa de caricatură.

Viktor Orban declară că se înţelege mai bine cu Traian Băsescu decât cu Victor Ponta: Băsescu e un patriot cu sentimente naţionale solide

Premierul ungar a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că se înţelege mai bine cu preşedintele Traian Băsescu, despre care spune că este "un patriot cu sentimente naţionale solide", decât cu Victor Ponta, pe care îl vede ca pe "un prim-ministru mai putin influenţat de sentimente naţionale". "Acum în România nu este la putere un Guvern de dreapta, ci de stânga, iar cu acest Guvern nu avem încă o relaţie care ar putea fi caracterizată în vreun fel", a spus Viktor Orban". Întrebat în ce relaţii este acum cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta, Viktor Orban a răspuns: "Relaţiile româno-ungare se numără printre relaţiile mai complicate în lume, nu este simplu. Au o psihologie complicată, o istorie grevată de probleme, cu conflicte de interese. Deci este un context dificil. Totodată, interesul nostru este ca relaţia dintre România şi Ungaria să fie una în care cetăţenii noştri să poată trăi în condiţii de securitate, stabilitate şi cu perspective economice bune

Pensiile da, salariile ba. Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a explicat cum vor creşte veniturile anul viitor

Întrebată dacă în 2014 vor creşte pensiile şi salariile Mariana Câmpeanu a declarat că în ceea ce priveşte pensiile se va respecta indexarea prevăzută de lege. Salariile, a mai spus ea, se vor măsri dacă o va permite creşterea economică. "Aşa cum am spus în programul de guvernare şi cum premierul Ponta a afirmat întotdeauna, principalul nostru deziderat este să respectăm legile, deci, ca atare, şi legea care priveşte indexarea pensiilor în fiecare an va fi respectată şi pentru anul următor. În ceea ce priveşte creşterea salarială, domnul ministru Voinea a spus foarte clar - în funcţie de creşterea economică, de încasările la buget se va prevedea şi o creştere la anul, nu anul acesta", a spus ministrul Muncii. Câmpeanu a arătat că restanţele care trebuie plătite în urma hotărârilor judecătoreşti vor face imposibil ca salariile să crească foarte mult anul viitor.

JURNALUL NATIONAL

George Lusztig, geniul român de la Massachusetts Institute of Techology

Academician Solomon Marcus: "Lusztig este al treilea matematician român din toate timpurile, după Bolyai şi Virgil Voiculescu". "Ar fi trebuit să primească Nobelul matematicii, este foarte, foarte bun; la MIT a refăcut câteva subiecte de la zero şi le-a prezentat altfel, a fost impresionant", povesteşte matematicianul Sergiu Moroianu referindu-se la omul de ştiinţă romăn George Lusztig. Matematicianul acad. Solomon Marcus îl mai numea pe Lusztig ca fiind "George Enescu al matematicii româneşti". Gheorghe (George) Lusztig s-a născut într-o familie de evrei timişoreni şi are 67 de ani. Din 1978 este profesor de matematică la renumita universitate americană din topul mondial - MIT, Massachusetts Institutute of Technology. În anul 2008, American Mathematical Society acorda lui George Lusztig premiul Leroy P. Steele pentru întreaga activitate, una din cele mai înalte distincţii în matematică.

Mircea Pop, şeful CNADNR, şi-a măritat fata într-un castel din Italia

Şeful Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Mircea Pop, şi-a măritat fata într-un castel de lux de lângă capitala Italiei, Roma, informează tirmagazin.ro. Mircea Pop, care a ocupat funcţia de director general interimar la CNADNR de la începutul acestui an până ieri, s-a făcut remarcat iarna trecută prin faptul că a petrecut la munte, alături de alţi directori, zilele în care drumurile naţionale erau blocate în urma căderilor abundente de zăpadă. Intrat în dizgraţia premierului Ponta, care i-a cerut să plece, Mircea Pop şi-a prezentat demisia, dar a rămas interimar în fruntea CNADNR până la găsirea altui şef. Potrivit informaţiilor furnizate publicaţiei tirmagazin.ro, Pop ar fi închiriat avioane charter pentru directorii din CNADNR Ecaterina Munteanu, Dana Maşala, Ionuţ Maşala, Eugen Cecan şi Emil Rusoiu, care au participat la nunta care ar fi costat 500.000 de euro.

Liviu Voinea: Scenariul de bază al bugetului pe 2014 include indexarea pensiilor cu 4% şi creşterea fondului de salarii cu 3%

Scenariul de bază al bugetului pe 2014 include continuarea indexării pensiilor cu 4% şi creşterea fondului de salarii în sectorul public cu 3%, a declarat joi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la postul de televiziune Antena 3, informează agerpres.ro. "Avem o schiţă a bugetului pe 2014, un scenariu de bază, de lucru, care include continuarea indexării pensiilor cu 4% şi creşterea fondului de salarii total cu aproximativ rata inflaţiei, cu circa 3%. În interiorul acestei creşteri însă, majoritatea se duce pe plata hotărârilor judecătoreşti definitive. Când s-au tăiat salariile cu 25%, mulţi bugetari au dat statul în judecată, au şi câştigat şi apoi s-a dat o ordonanţă în 2011 care a eşalonat plata acestor drepturi câştigate în instanţă, în 2012 - 5% din suma totală datorată, în 2013 - 10%, iar anul viitor - 25%, circa două miliarde de lei", a spus Liviu Voinea.

Dan Şova: Sunt extrem de interesat să public contractul din 2003 cu Bechtel

"Eu personal sunt extrem de interesat să public contractul din 2003 şi extrem de deranjat de faptul că nu am putut găsi originalul pentru a putea aplica ştampila de desecretizare ca să putem să-l publicăm. Numai publicarea contractului din 2003 ar da posibilitatea foarte simplu, pentru toată mass-media, în mod justificat, să vadă diferenţa între contractul semnat în timpul premierului Adrian Năstase şi al ministrului Transporturilor Miron Mitrea, care dădeau 415 kilometri de autostradă, pentru un preţ fix de 2,2 miliarde euro, şi oroarea pe care a putut s-o facă domnul Dobre, şi s-o perpetueze domnul Berceanu (foşti miniştri ai Transporturilor - n.r.), prin care a fost dus contractul la 9,6 miliarde de euro. Contrar susţinerilor celor care m-au atacat în ultimele zile, am un interes direct în a publica şi a se vedea acest lucru. Şi sper să rezolvăm, şi cu ajutorul celor de la DNA", a spus Şova.

Financial Times: Dacia conduce asaltul maşinilor de pe pieţele emergente în Europa

Faptul că maşina cu cea mai puternică creştere a vânzărilor în Europa este o marcă românească spune multe despre strategiile de produs ale constructorilor auto mondiali pe pieţele dezvoltate, arată un articol publicat joi în cotidianul Financial Times, informează agerpres.ro. Dacia, companie controlată de Renault, contrazice cea mai gravă scădere a vânzărilor de autoturisme în Europa din ultimele două decenii prin atragerea de clienţi de la rivalii mai cunoscuţi şi înregistrând o marjă de profit înregistrată doar de constructorii de automobile premium. Nu e tocmai rău pentru o marcă de automobil care nu a fost niciodată destinată pentru pieţele dezvoltate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb