REVISTA PRESEI 25.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 25 martie 2014

ADEVARUL

Ponta: Suntem decişi ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit pentru profitul reinvestit să fie aplicate de la 1 iulie

Guvernul este hotărât ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit pentru profitul reinvestit să fie aplicate de la 1 iulie, măsuri ce urmează să fie discutate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat premierul Victor Ponta, în Camera Deputaţilor, la o dezbatere pe teme economice. "Suntem decişi ca obiectivele din programul de guvernare - reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, de la 1 iulie, să fie aplicate. Se vorbeşte ca aceste măsuri au fost convenite cu partenerii internaţionali. Fiind vorba de scrisoarea de intenţie semnată de Daniel Chiţoiu, nu a fost vorba de acest lucru, ci îşi propune Guvernul să scadă aceste cote", a spus Victor Ponta.

Ponta promite din nou industriei reducerea costurilor la gaze şi curent

Stabilirea unei cote mai mici pentru energia regenerabilă în totalul consumului, eliminarea taxei de cogenerare pentru exportul de electricitate, scutirea de achiziţie a 85% din certificatele verzi pentru marii consumatori şi stabilirea unui preţ de referinţă mai mic pentru piaţa liberă la gaze sunt principalele propuneri ale Guvernului. Premierul Victor Ponta a anunţat ieri în Parlament măsurile prin care doreşte scăderea costurilor la electricitate şi gaze pentru industrie. Între acestea se regăseşte eliminarea taxei de cogenerare pentru exporturile de electricitate, reducerea cotei de energie verde pe care România trebuie să o producă, plus o potenţială reducere c u 85% a cotei de certificate verzi pe care industria trebuie să le cumpere. Pe partea de gaze naturale, primul ministru a anunţat că preţul de referinţă pentru consumatorii industriali de pe piaţa liberă va fi cel de la 1 ianuarie 2014, în vreme ce pentru populaţie va exista o scumpire cu 2%, aşa cum a fost agreat cu organismele internaţionale.

Chinezii s-au sucit, acum vor garanţii pentru investiţiile din energie, precum de la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sau Tarniţa. Dragnea pregăteşte un pachet

Companiile chineze care doresc să investească sume mari în domeniul energetic solicită garanţii prin care să fie asigurate că banii investiţi vor fi recuperaţi, plus un minim profit, iar Guvernul pregăteşte în acest sens un pachet de garanţii, a afirmat vicepremierul Liviu Dragnea, aflat la Beijing. "Toată lumea a înţeles că nu putem aştepta ca Guvernul României să emită garanţii suverane, pentru că are acorduri încheiate cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială. Au înţeles lucrul ăsta şi se lucrează intens, dar nu numai de astăzi, de o perioadă de timp, la identificarea unor soluţii alternative. Se tot discuta şi, încet-încet, se conturează un pachet serios de garanţii, aşa încât orice investitor care se gândeşte să aloce sume de miliarde de dolari sau de euro într-un proiect de investiţii în energie să aibă o minimă garanţie că, odată finalizată investiţia, energia produsă acolo se vinde la un preţ care să poată garanta că-şi recuperează investiţia şi un minim, foarte minim profit", a spus Dragnea.

Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE: Producţia de energie din surse regenerabile ar putea creşte cu circa 60% în acest an, până la 10 TWh

Producţia de energie electrică a României din surse regenerabile ar putea creşte în acest an la 9-10 TWh, faţă de 6,3 TWh, cât a fost anul trecut, a declarat, Emil Calotă, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind preţurile şi tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE. "Anul trecut, producţia de energie din surse regenerabile a fost de 6,3 TWh şi ar putea creşte la 9-10 TWh energie verde în România în 2014", a spus oficialul ANRE. El a amintit că România şi-a atins în acest an obiectivul asumat în faţa Comisiei Europene, ca 24% din consumul de energie la nivelul anului 2020 să fie din surse regenerabile, astfel că în 2014 vor fi reduse cotele obligatorii anuale de energie regenerabilă. Departamentul pentru Energie a lansat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede reducerea cotei de la 15% la 11,1% pentru 2014.

PSD, UNPR, PC şi UDMR vor avea marţi o propunere comună pentru şefia ASF

Premierul Victor Ponta a declarat că PSD, UNPR, PC şi UDMR vor avansa, marţi, o propunere comună pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), el arătând că va avea o discuţie în prealabil pe această temă şi cu Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Surse apropiate negocierilor au declarat recent, pentru "Adevărul", că pe lista celor propuşi pentru şefia ASF se află Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, şi Mişu Negriţoiu, preşedinte al ING. Dănilă şi Croitoru ar fi refuzat însă această funcţie, astfel că Negriţoiu rămâne în cărţi pentru şefia ASF.

Zborul MH370: un scenariu terifiant şi foarte multe întrebări fără răspunsuri

A trebuit să treacă 17 zile ca să aflăm cam pe unde a căzut Boeingul 777 al companiei Malaysian Airlines. Această descoperire a dat naştere la o teorie, care ar trebui să explice ce s-a întâmplat la bordul aeronavei, însă şi ea are foarte multe "găuri". Cel mai mare mister aviatic din ultimii 50 de ani e departe de a fi rezolvat, chiar şi acum când avem confirmarea că Boeingul companiei Malaysian Airlines a "aterizat" pe fundul Oceanului Indian şi nu pe vreo pistă, deturnat de terorişti, sau pe vreo insulă, ca în serialul "Lost". Chiar şi aşa însă, evenimentele de astăzi au ridicat mai multe întrebări referitoare la ceea ce s-a întâmplat la bordul aeronavei în care s-au aflat 239 de pasageri. Ultimul mesaj transmis de copilotul zborului MH370 către turnul de control de la Kuala Lumpur a venit la ora 01.17: "În regulă. Noapte bună!". Cei mai mulţi specialişti intervievaţi de CNN susţin că, probabil, la două minute de la acest mesaj, dintr-un motiv necunoscut - defecţiune tehnică sau o mică explozie - avionul ar fi fost lovit de o depresurizare.

Băsescu, la summitul de Securitate Nucleară s-a întâlnit şi cu Obama

Preşedintele Traian Băsescu, prezent luni şi marţi la Summitul de Securitate Nucleară care se desfăşoară la Haga, a avut discuţii informale cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, dar şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Preşedintele a promis că va folosi acest prilej pentru a discuta cu oficialii străini despre situaţia din Ucraina. La plecarea de la Bucureşti, Traian Băsescu a discutat că va informa partenerii externi de situaţia din regiune, în contextul intervenţiei ruse din Crimeea. "Este a treia ediţie şi este o iniţiativă a preşedintelui Obama. Obiectivele principale ale Summitului sunt legate de reducerea ameninţării terorismului nuclear şi prevenirea achiziţionării de materiale nucleare de către terorişti şi organizaţii neautorizate. La Summitul de la Seul, o serie întreagă de state şi-a luat angajamente în teritoriul naţional, dar şi legate de cooperare pe plan internaţional. Vor fi un nou set de angajamente", a anunţat preşedintele, într-o declaraţie de presă.

Promisiune riscantă în candidatura pentru Euro 2020 > FRF anunţă: "Vom avea 2.300 de kilometri de autostradă"

Mircea Sandu a anunţat de multă vreme că România are şanse mari să organizeze meciuri de la Euro 2020, însă ţara noastră are nevoie de modernizări masive pînă la Campionatul European. Nu doar Naţional Arena trebuie modernizată, aşa cum a anunţat fostul preşedinte Mircea Sandu, dar şi infrastructura din România. În aceste condiţii, Dumitru Mihalache, directorul de programe al FRF, a explicat pentru ziare.com că una dintre promisiunile din dosarul de candidatură către UEFA este că România va avea nu mai puţin de 2300 de kilometri de autostradă pînă în 2020! Nu sîntem în posesia unor sume privind aceste investiţii şi nici nu cunoaştem dacă ele vor fi realizate şi prin accesarea unor fonduri europene", a explicat Mihalache. In acest moment, România are doar 680 de kilometri de autostradă! Dosarul de candidatură pentru Euro 2020 trebuie depus pînă pe 25 aprilie.

CURENTUL

Mârlănie cu ştaif: Bălăceanu Stolnici o omagiază pe Ana Aslan, după ce ani la rând a turnat-o la Securitate

Personalitatea Anei Aslan a fost omagiată, de curând, printr-o emisiune care i-a fost dedicată de postul Digi24Tv, un documentar care a fost prezentat, în cadrul emisiunii Bonton, sub titlul "Faţa neştiută a Anei Aslan. De la Gerovital la superstiţii şi invidia Elenei Ceauşescu". Medici celebri dar şi oameni modeşti care au avut onoarea de a o cunoaşte pe Ana Aslan, au rememorat atât episoade privitoare la activitatea ştiinţifică a celui mai celebru gerontolog român, cât şi episoade din viaţa sa de zi cu zi. Ar fi putut rămâne o emisiune de referinţă despre una dintre cele mai celebre personalităţi, dacă printre invitaţi nu s-ar fi numărat şi Constantin Bălăceanu Stolnici, care a şi fost prezentat ca "prieten al Anei Aslan". A fost o alegere cel puţin ciudată: cu doar câţiva ani în urmă, verificând în dosarele fostei Securităţi, CNSAS a descoperit că personajul scrobit, care nu ratează nicio ocazie de a ni se prezenta drept un boier de viţă veche a fost, cândva, unul dintre cei mai odioşi turnători.

Cum a transformat Radu Mazăre o anchetă DNA în discurs electoral

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a ieşit luni la atac, acuzând "justiţia lui Traian Băsescu" că i-a mai fabricat un dosar. Mazăre a vrut să fie primul care dezvăluie că a primit cadou de la DNA un nou dosar, în care este cercetat pentru construcţia complexului de locuinţe "Henry Coandă" din oraş, ansamblu destinat constănţenilor defavorizaţi. Mergând pe principiul "tot răul spre bine", edilul a vrut să întoarcă situaţia în avantajul său, bătându-se cu pumnul în piept că este primarul care a construit cele mai ieftine locuinţe din România, şi pentru asta ajuns în centrul unei anchete penale. Reprezentanţii DNA nu au confirmat, dar nici nu au infirmat existenţa unor cercetări privind ansamblul de locuinţe.

CURIERUL NATIONAL

Administratorul Hidroelectrica a reluat interviurile cu cei selectaţi pentru posturile de conducere

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, EuroInsol, a reluat interviurile persoanelor selectate pentru posturile de conducere, unde vor fi angajaţi profesionişti din domeniul privat, Remus Borza, reprezentantul EuroInsol, anunţând ieri că nu renunţă la ideea de a schimba 80% din managementul companiei de stat în următoarele două luni. Prima mutare, anunţată ieri, a fost aducerea lui Adrian Gheorghe, fost director financiar în cadrul producătorului de conserve Mandy Food, în poziţia de manager al departamentului financiar. "M-am angajat să implementez un management profesionist la Hidroelectrica, să aduc oameni care să aibă curajul asumării deciziei, viziunea, pragmatismul şi creativitatea necesare restructurării, eficientizării şi creşterii competitivităţii uneia dintre cele mai valoroase companii ale statului", a anunţat ieri Remus Borza, într-un comunicat remis presei, amintind că managementul deficitar a fost unul din cele nouă cauze care au generat insolvenţa Hidroelectrica.

Haos pe piaţa asigurărilor

Scăderea continuă a pieţei asigurărilor din ultimii ani, generată în principal de valoarea mică a poliţelor RCA şi de neîncrederea pe care şi-au manifestat-o clienţii în numeroase rânduri faţă de asigurători, coroborată cu proasta gestiune a activităţii de supraveghere, ar putea duce piaţa în colaps, consideră deputaţii din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, în cadrul anchetei pe care au declanşat-o în acest domeniu. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) - instituţia direct subordonată Parlamentului în ale cărei atribuţii intră, printre altele, şi realizarea unei statistici privind asigurările - a răspuns evaziv întrebărilor Parlamentului, precizând că nu are date concrete privind numărul proceselor de daune aflate pe rolul instanţelor, nici al garanţiilor constituite pentru plata acestor daune. Ca atare, Comisia consideră că fondurile care ar trebui să garanteze plata daunelor ar fi fost folosite în mod defectuos şi că ASF încearcă "să muşamalizeze" lucrurile.

Băncile încă mai încearcă să scape de terenuri

Majoritatea achiziţiilor de terenuri din acest an vor continua să fie mai degrabă speculative, iar atât timp cât vor exista bănci şi proprietari de terenuri cu presiunea de a vinde, piaţa va dispune de oferte bune, potrivit unui raport al Colliers International. Astfel, se aşteaptă ca oferta să fie considerabil mai mare în raport cu cererea, iar preţurile vor rămâne pe trend descendent şi în acest an. "2014 va oferi oportunităţi bune de investiţii pe piaţa de terenuri. Băncile, cea mai activă sursă de terenuri a anului trecut, au adoptat politici de preţ mai agresive. Deşi multe dintre ele au reuşit să atragă cumpărători şi şi-au "curăţat" parţial portofoliile, există încă oportunităţi bune pentru investitori. Perspectivele macroeconomice pozitive, apetitul crescut pentru investiţii din partea unui număr tot mai mare de jucători, alături de un număr redus de terenuri disponibile, vor conduce la stabilizarea preţurilor pe termen mediu (1-2 ani)", a declarat Sînziana Oprea, Senior Associate în departamentul de terenuri al companiei.

Marea scamatorie legislativă care a ieşit la iveală abia după afacerea Harinvest

Păgubiţii de la Harinvest acuză o modificare a legii pieţei de capital făcută în vara anului 2012. În vechea legislaţie, entităţile amendate de supraveghetorul pieţei ar fi fost obligate să acopere prejudiciile. Victimele furtului de acţiuni au trimis un memoriu Preşedinţiei în care semnalează că acum nu se află sub nicio protecţie, urmare a schimbării legii prin ordonanţă de urgenţă. Demersul de recuperare a prejudiciilor al foştilor clienţi ai SSIF Harinvest - păgubiţi de furturi de active în valoare de peste 10 milioane lei - este îngreunat de o modificare a legii pieţei de capital operată prin ordonanţă de urgenţă de Guvernul Victor Ponta în vara anului 2012, susţin victimele fraudei de la casa de brokeraj vâlceană.

România, una din ţările care deţin tehnologia întregului ciclu nuclear

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, înainte de plecarea la Haga, unde participă la Summit-ul Securităţii Nucleare, că România este una dintre cele 32 de ţări care deţin tehnologia întregului ciclu nuclear, astfel că subiectul summit-ului este foarte important, citează Mediafax. Preşedintele Traian Băsescu a menţionat că Summit-ul Securităţii Nucleare se află la cea de-a treia ediţie şi reprezintă o iniţiativă a preşedintelui SUA, Barack Obama, prima ediţie desfăşurându-se la Washington, iar cea de-a doua, în 2012, la Seul, unde a participat şi România.

ICBC, cea mai mare bancă din lume după active

The Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) a fost desemnată de Forbes cea mai mare puternică bancă din lume, cu active totale de 3.062 miliarde dolari. Pe locul al doilea în clasament se află HSBC, cu active de 2.723 miliarde dolari, iar poziţia a 3-a este ocupată de Crédit Agricole Bank, cu active de 2.615 miliarde dolari. Cea mai mare bancă din SUA, Morgan Chase Bank, se află de abia pe locul al 6-lea, activele creditorului ajungând la 2.463 miliarde dolari. Printre cele mai mari 100 bănci din lume, 14 instituţii financiare îşi au sediul general în China, iar pe locul al doilea SUA, cu 10 bănci, potrivit Cankao Xiaoxi.

EVENIMENTUL ZILEI

VICTORIA NULAND: SUA îşi onorează angajamentele şi este alături de România | VIDEO

Adjunctul Secretarului de Stat american Victoria Nuland a transmis un mesaj poporului român, postat pe pagina de Facebook a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 10 ani de când România s-a alăturat NATO. Nuland laudă Parteneriatul Strategic SUA-România şi subliniază importanţa relaţiilor bilaterale şi în cadrul Alianţei. Oficialul american aminteşte că anul acesta este important pentru România şi pentru relaţiile transatlantice. În timp ce România sărbătoreşte 10 ani de când s-a alăturat NATO, SUA îşi exprimă recunoştinţa pentru angajamentul ţării noastre pentru Alianţă şi pentru "tot ceea ce am făcut împreună în sprijinul păcii, libertăţii şi democraţiei, în ţările noastre şi peste hotare".

Annette Heuser: Cele 3 agenţii cu puterea de a determina soarta economiilor

Felul în care evaluăm economiile naţionale este total greşit, spune reformatoarea de agenţii evaluatoare, Anette Heuser. Cu metode misterioase şi obscure, trei agenţii de evaluare private cu sediul în SUA exercită putere enormă asupra economiilor naţionale de pe întregul glob pământesc, iar rezultatele pot fi catastrofale. Dar dacă ar fi existat o altă cale? În acest discurs îndrăzneţ, Heuser îşi împarte viziunea pentru o agenţie non-profit care ar aduce mai multă egalitate şi mai multă dreptate în această combinaţie. Companiile Standard & Poor's, Moody's şi Fitch - agenţiile de evaluare nu ne spun, de fapt, cum născocesc aceste evaluări, dar în zilele noastre, nu poţi nici măcar să vinzi un baton de ciocolată fără să enumeri toate ingredientele. Dar în cazul evaluărilor, un element crucial în economia noastră, chiar nu ştim ce sunt numeroasele şi variatele ingrediente. Primul model de agenţie de evaluare non-profit pentru risc suveran şi acronimul acesteia, INCRA.

Guvernul, forţat să mărească pensiile a peste 200.000 de pensionari

Ministerul Muncii majorează cu 63 de lei, în medie, doar pensiile calculate după 2011. Trei pensionari revoltaţi din Arad şi o decizie a Curţii Constituţionale au stat la baza acestor modificări. Guvernul a fost nevoit să majoreze pensiile a 234.000 de pensionari, în urma unei decizii a CCR. În prag de campanie electorală, acest demers obligatoriu a fost prezentat ca o realizare a actualului guvern, într-o conferinţă de presă la care au participat ministrul Muncii, Rovana Plumb, însoţită de premierul Victor Ponta şi de şefa Casei Naţionale de Pensii Publice, Ileana Ciutan. Pentru restul de până la cinci milioane şi jumătate de pensionari pensiile nu vor creşte. În mod convenabil pentru Putere, anunţul majorării e făcut două luni înainte de alegerile europarlamentare. Norocoşii sunt cei care au ieşit din activitate după 1 ianuarie 2011, creşterea provenind din aplicarea unui indice de corecţie la pensie (parametru nou introdus în lege ca o compensare a prelungirii perioadei de cotizare).

JURNALUL NATIONAL

Armata de generali a lui Traian Băsescu

Şeful statului a decis în pragul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale să mai pună câte o stea pe umărul generalilor favoriţi. Printre cei care s-au pricopsit cu încă o stea pe umăr se află prim-adjunctul Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, care a reuşit performanţa de a "colecţiona" trei stele de general în doar şase ani. Nici ceilalţi adjuncţi ai SRI nu au fost uitaţi. Astfel, au mai primit câte o stea generalii George Viorel Voinescu, Cocoru Dumitru şi Ion Grosu. Alături de careul de aşi de la SRI, au mai fost avansaţi în grad şase ofiţeri din cadrul Ministerul Afacerilor Interne. Printre aceştia se află şi Petre Tobă, şeful Poliţiei Române. Cariera prim-adjunctului Florian Coldea este strâns legată de preşedintele României, Traian Băsescu.

Stolojan, atac la Elena Băsescu: În 5 ani, nu a fost niciodată raportor al Parlamentului European

Liderul europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, a declarat luni, referindu-se la demisia Elenei Băsescu, că democrat-liberalii regretă orice plecare din partid şi a precizat că fosta sa colegă nu a avut în cinci ani de mandat de eurodeputat niciun raport întocmit în calitate raportor în Parlamentul European. Stolojan a susţinut că orice om care părăseşte PDL reprezintă o pierdere, întrebat dacă el consideră că plecările Elenei Băsescu şi a lui Cristian Preda nu reprezintă o pierdere pentru democrat-liberali. 'Mie îmi pare rău că dânşii au plecat din PDL, partid care a făcut foarte mult pentru dânşii, dar e decizia lor. Deci, ne pare rău pentru fiecare om care pleacă din PDL', a completat Theodor Stolojan.

NATIONAL

Dan Şova, prins în Operaţiunea "Candid Cameră"!

În aceste vremuri tulburi, în care DNA doboară record după record în privinţa numărului tot mai mare de dosare instrumentate, Dan Şova a reuşit o adevărată performanţă, luându-le faţa celorlalţi demnitari printre priorităţile procurorilor anticorupţie. Oamenii săi de încredere, George Buruiana, Bogdan Donciu şi Elena Pătraşcu, alcătuiesc"echipa de şoc" care conduce de facto ministerul, după ce Dan Şova a ajuns jupân şi peste Transporturi. Buruiana este fostul director al CFR Marfa, care a dezertat de la MT şi a fugit în slujba lui Gruia Stoică, cu tot cu cele mai avantajoase contracte pe care le-a mutat de la stat la privat. Elena Pătraşcu, misteriosul secretar general care face jocurile la Transporturi ar fi persoana care păstrează contractului original cu Bechtel, cel dat pierdut de către Dan Sova. El a luat decizia fără precedent ca, la etajul unde el îşi are biroul, să fie scoase toate camerele de filmat! Mai mult, pentru ca nu cumva să fie surprins într-o postură nedorită şi să ajungă subiect de "candid cameră" la DNĂ, ministrul şi-a pus oamenii să monteze şi autocolante pe geamurile birourilor unde aceştia îşi primesc invitaţii "personali"!

Fiscul anunţa verificări dure în RAI-ul lui Marian Petrache

Se pare că intangibilul preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, cunoscut că întemeietor al "Republicii Autonome Ilfov (RĂI)", va da nas în nas cu inspectorii Fiscului. Şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Ştefan Diaconu a anunţat controale de amploare la firmele ce nu au fost verificate niciodată de Fisc în Ilfov. Diaconu a declarat recent că printre companiile care (graţie influenţei lui Petrache şi altor înalţi-stătători ai RAI) nu au fot verificate niciodată de ANAF se număra firme mici şi mijlocii, dar şi mari contribuabili. Şeful Fiscului a estimat că, în perioada imediat următoare, peste 150 de astfel de firme mari vor fi luate la puricat de către inspectorii ANAF. În paralel, angajaţii ANAF vor verifica şi firmele mici şi mijlocii din RAI-ul lui Petrache, cel despre care se spunea că este intangibil. Acum, că s-a rupt "căruţă" cu PNL, se pare că PSD a dat liber la "vânătoare" în Ilfov, cunoscut că fief liberal.

Ce război? Exxon şi Rosneft fac afaceri de miliarde de dolari

În aparentul haos creat de preşedintele rus, Vladimir Putin, în Noua Ordine Mondială, un lucru e sigur: companiile americane şi ruseşti din domeniul energiei fac afaceri de miliarde. ExxonMobil, cea mai mare companie americană din domeniul energiei, şi Rosneft, un gigant rus din domeniul petrolier, lucrează la un proiect de 500 de miliarde de dolari în Oceanul Arctic, informează Bloomberg. Exxon lucrează cu Rosneft şi în Marea Neagră. Anexarea Crimeii a încordat relaţiile politice între Federaţia Rusă şi Occident, gata să se rupă definitiv, însă energia merge unsă. În afară de proiectul explorării petrolului arctic, proiect de 500 de miliarde de dolari, intrat în vigoare în 2011, Exxon şi Rosneft au în plan exploatarea gazelor de şist, prin fracturare, în Siberia, forarea cu platforme petroliere în Marea Neagră (că Rusia tocmai şi-a adjudecat şi "ieşirea" prin Crimeea) şi începerea construirii unui terminal în estul Rusiei pentru exportul de gaze naturale.

PUTEREA

Hingherii ASPA au trecut la măsuri extreme şi au luat câini şi din clinici veterinare

Un nou episod s-a consumat între Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) şi organizaţiile specializate pe adopţiile câinilor fără stăpân. 18 ONG-uri sunt înscrise oficial pe lista neagră a ASPA, care nu le va mai permite să adopte maidanezi. Printre acestea se află şi Asociaţia Cuţu Cuţu, care a făcut plângere la DNA împotriva ASPA pentru acte de corupţie de peste un milion de euro. Din exces de zel, hingherii ASPA au descins şi la Clinica Veterinară Vier Pfoten, de unde au ridicat 18 animale. Adăpostul de la Bragadiru a fost luat cu asalt luni dimineaţă de reprezentanţii câtorva ONG-uri, care au vrut să-şi recupereze câinii luaţi "din greşeală" de hingheri. Potrivit reprezentanţilor Clinicii Veterinare Vier Pfoten, care are sediul în curtea ADP Sector 6, vineri, 21 martie, hingherii au intrat ilegal pe teritoriul unei firme private şi ar fi vandalizat clinica.

Consoartele lui Ponta şi Antonescu sunt "eligibile" la euroalegeri, EBA se retrage

Cântă presa despre listele de candidaţi pentru europarlamentare, că sunt pline de rude, pile şi incompetenţi. Unul dintre cei vizaţi reprezentanţi ai României, pe tot parcursul mandatului său de parlamentar european, Elena Băsescu a luat faţa contingentului de rubedenii şi a anunţat că nu va mai candida. Cele mai cunoscute sunt soţia premierului Victor Ponta, Daciana Sârbu, şi cea a lui Crin Antonescu, Adina Vălean. Ambele sunt şi în prezent în Parlamentul European, iar pentru alegerile de pe 25 mai sunt situate din nou pe poziţii eligibile.

ROMANIA LIBERA

Ghidul CSM - salvarea corupţiei

Consiliul Superior al Magistraturii vrea să împiedice accesul presei la informaţiile din dosarele penale de interes major, cum ar fi cele de corupţie, elaborând un NOU ghid de comunicare între magistraţi şi presă care să se sincronizează cu noile Coduri penale. Or, acestea din urmă secretizează totul, până la judecarea fondului, şi nici atunci nu există acces liber şi nelimitat la dosare de interes public. Până la data de 1 februarie anul acesta, când au intrat în vigoare noile Coduri penale, jurnaliştii aveau acces la dosare, uneori chiar înainte de începerea urmăririi penale împotriva unei persoane, deoarece politica penală era transparenţa, iar criteriul - interesul public. De interes public sunt acele dosare care vizează infracţiuni de corupţie, delapidarea, evaziunea fiscală, spălarea de bani, înşelăciunile în dauna interesului public sau infracţiuni cu violenţă, precum omorul.

Lecţii pentru Moldova: Cum i-au înşelat ruşii pe spionii americani

Pe 27 februarie, ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a trimis la Washington o notă care avea ataşată o fotografie cu steagul Rusiei arborat pe clădirea Parlamentului de la Simferopol. Americanii încă se întrebau cine sunt celebrele trupe militare mascate fără însemne, dacă sunt ruşi sau poate forţe ucrainene implicate în violenţele de la Kiev. Abia cu o zi înainte, directorul naţional pentru informaţii, James Clapper, identificase Crimeea drept o posibilă ţintă a forţelor ruse masate la graniţa cu Ucraina. Până au reuşit spionii americani să adune suficiente informaţii, Crimeea era ocupată. Cum au reuşit însă ruşii să înşele pe toată lumea? Practic, ruşii au făcut nişte manevre cu trupe regulate în apropierea graniţelor Ucrainei mimând intenţii agresive pentru că ştiau că americanii urmăresc ce se întâmplă din satelit, timp în care forţele de atac erau strecurate pe tăcute în Crimeea. În timp ce americanii priveau nedumeriţi cum trupele regulate care au reprezentat diversiunea stau nemişcate, forţele din interior au fost activate, luându-i pe ucraineni, dar şi pe NATO pe nepregătite.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii rămaşi fără clienţi coboară sub 10% dobânzile la creditele de consum

Bancherii caută să resusciteze vânzarea de credite de consum cu dobânzi mai mici şi reduceri de comisioane, după ce criza le-a subţiat vizibil bilanţurile şi le-a scăzut veniturile, ţinta principală fiind clienţii care au avut un comportament de plată bun în trecut sau îşi încasează veniturile în cont. CEC Bank, singura bancă de top rămasă în portofoliul statului, vinde până la finalul lunii mai credite în lei cu dobândă efectivă de 9,2% pe an, în condiţiile în care a eliminat temporar comisioanele de analiză şi administrare. Rata pentru un credit de 25.000 de lei pe o perioadă de 5 ani este de circa 520 lei/lună. "Există o tendinţă destul de clară confirmată de scădere a dobânzilor la credite. Băncile merg din promoţie în promoţie. Este o competiţie acerbă. Dobânda este la acelaşi nivel cu ţările din jur sau chiar mai jos. Creditul de nevoi personale are în spate costuri destul de ridicate, are un risc mai mare decât un credit ipotecar", a declarat Bogdan Spuză, director de marketing şi segmente de retail în cadrul BRD.

Dividendele de la Transgaz, de două ori mai profitabile decât depozitele bancare

Dividendul brut de 17,58 lei/acţiune propus de Transgaz Mediaş (TGN) din profitul obţinut anul trecut le va aduce investitorilor un câştig de 9% (raportat la preţul de ieri de pe bursă, de 195 lei/acţiune), de peste două ori mai mare decât cea mai bună dobândă pe care băncile o plătesc în prezent la depozitele pe un an. Deşi a redus cota din profit alocată acţionarilor, tran­spor­tatorul de gaze na­turale Transgaz Me­diaş rămâne acţiunea de referinţă de pe bursa de la Bucureşti când vine vorba despre dividende. Companie monopol, controlată de stat, cu rezultate financiare solide şi cu una dintre cele mai predictibile politici de dividend de pe bursă, Transgaz este acţiunea cea mai potrivită pentru cei care vor să facă pasul dinspre depozitele bancare spre piaţa de capital, în căutarea unor randamente superioare.

Afacerea Ford: americanii trebuiau amendaţi, dar tot statul a fost scos dator

Americanii de la Ford au găsit statul dator, cu toate că trebuia amendaţi cu 14,25 mil. euro pentru nerespectarea contractului de privatizare, în condiţiile în care a apărut o obligaţie a statului de o valoare similară, de 15 mil. euro, în cel mai complex contract de privatizare din ultimii şapte ani. În data de 3 octombrie 2013 Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă 90/2013 prin care se angajează să compenseze amenda de 14,25 mil. euro pe care Ford trebuia să o achite în urma nerespectării contractului de privatizare şi să achite către americani 15 mil. euro pentru despăgubirea în urma găsirii unei zone contaminate în cadrul platformei industriale a uzinei. Pe de altă parte, americanii s-au angajat să decontamineze zona poluată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb