REVISTA PRESEI 25.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 martie 2015

ADEVARUL

Afacerea "Microsoft", pe unii îi scapă, pe alţii îi bagă la apă

Procurorii anticorupţie au clasat acuzaţiile de dare de mită şi cumpărare de influenţă aduse fostului tenismen Dinu Pescariu şi omului de afaceri Claudiu Florică, în dosarul "Microsoft" după ce aceştia au denunţat faptele pe care le-au comis. Aşa reiese din rechizitoriul prin care fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, primarul Gheorghe Ştefan şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au fost trimişi luni în judecată în celebrul dosar care a zguduit clasa politică. Mai exact, în cazul lui Pescariu şi Florică, anchetatorii au hotărât "clasarea cauzei pentru comiterea infracţiunii de dare de mită şi cumpărare de influenţă întrucât faptele au fost denunţate de aceştia". Măsura a fost luată potrivit noului Cod Penal care spune că "mituitorul/făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta".

Avion prăbuşit în Franţa: aeronava groazei s-a prăbuşit 9.500 de metri în 10 minute

Avion prăbuşit în Franţa: Airbus-ul A320 al companiei low-cost Germanwings a intrat într-o coborâre abruptă înainte de ciocnirea cu formaţiunile muntoase din Alpii francezi, în urma căreia au murit toate cele 150 de persoane de la bord. Poliţia franceză a afirmat că nu există niciun supravieţuitor şi va fi nevoie de multe zile pentru scoaterea trupurilor neînsufleţite de la locul tragediei, având în vedere zona muntoasă greu accesibilă. Reprezentanţii companiei susţin că avionul prăbuşit în Franţa a intrat într-o coborâre abruptă care a durat în jur de 10 minute înainte de a se prăbuşi. Pilotul avionului prăbuşit în Franţa avea o experienţă de 10 ani şi 6.000 de ore de zbor la manşa unor avioane de tip Airbus. Pe de altă parte, potrivit informaţiilor preliminare ale anchetatorilor, avionul Airbus A380 ar fi căzut rapid de la altitudinea de 10.000 de metri, în doar două minute, existând informaţii contradictorii şi referitoare la transmiterea de către piloţi a unui semnal de alertă.

Şarlatanul francez care s-a dat drept medic specialist şi a operat timp de doi ani 160 de pacienţi în Timişoara a dispărut

François Pinori, un francez care a venit la Timişoara, la clinica privată Euroclinica în calitate de mare specialist ortoped, era de fapt un medic fals, el operând fără să aibă diplomă. François Pinori a sosit la Timişoara în 2004, din Italia, unde şi-a câştigat un renume de specialist în probleme de coloană. Timp de doi ani, nimeni nu a bănuit că aceasta era un şarlatan. Unul care însă ştia şi meserie, făcea operaţii complicate la coloană prin laser. François Pinori a operat la Timişoara, timp de doi ani, 160 de pacienţi. Culmea, multe operaţii au avut succes. Au existat însă şi cazuri în care pacienţii nu s-au vindecat, din contră având nevoie ulterior de alte operaţii şi tratamente. François Pinori a reuşit să inducă în eroare pe toată lumea. El a depus la Direcţia de Sănătate Publică Timiş diploma cu care atesta că este absolvent al Universităţii de Medicină din Paris. Ulterior, s-a descoperit că documentele erau false.

Eduard Hellvig: "SRI a alocat resurse importante în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi a evaziunii"

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, a declarat marţi, la bilanţul instituţiei, că în 2014 au fost alocate resurse importante pe "aspecte" care pot duce la afectarea structurală a statului, precum corupţia la nivel înalt, evaziunea fiscală şi modul de cheltuire a fondurilor europene. "Având în vedere faptul că nimeni nu poate deţine astăzi cunoaşterea totală, Serviciul şi-a dozat eforturile pe un set de priorităţi legate de harta riscurilor la nivel naţional, le-a oferit beneficiarilor legali peste 8.000 de informări şi analize menite să fundamenteze procesul de luare a deciziei", a declarat, marţi, Eduard Hellvig. Hellvig a adăugat că informările SRI au ţinut de identificarea "unor ţinte mai importante, care aduc prejudicii majore bugetului de stat". El a mai spus că aceste informările au ajutat la luarea unor decizii privind începerea urmăririi penale, dispunerea arestării preventive, sechestru asupra bunurilor sau măsuri de recuperare a prejudiciului.

Darius Vâlcov avea în seif trei lingouri de aur

Direcţia Naţională Anticorupţie a înaintat Senatului o nouă cerere de încuviinţarea urmăririi penale, dar şi a arestării fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov. Vâlcov este acuzat de acte de comerţ incompatibile cu funcţia de senator şi ministru. Mai exact, atunci când era deja demnitar, s-ar fi ocupat de administrarea unei firme prin interpuşi. Câştigurile realizate le-a păstrat într-un seif. Aici au fost găsite şi trei lingouri de aur. Începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov s-ar fi ocupat de o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi. Câştigurile realizate în urma acestor activităţi, susţin procurorii, au fost depozitate într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate. În seif s-ar afla 90.000 dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur (în total trei kilograme), un tablou cu ramă aurie, inscripţionat "Renoir", un tablou inscripţionat "Jean Cocteau" şi o pictură pe lemn, inscripţionată "Aurel Acasandrei".

Klaus Iohannis, invitat la dineul dat în cinstea zilei de naştere a Principesei Margareta

Preşedintele Klaus Iohannis şi prima-doamnă a României, Carmen Iohannis, vor lua parte, mâine seară, la invitaţia Familiei Regale, la un dineu oficial care va avea loc la Castelul Peleş, Sinaia, cu ocazia zilei de naştere a Principesei Margareta. "La dineu vor participa reprezentanţi ai autorităţilor publice din România şi din Republica Moldova, personalităţi ale vieţii culturale, diplomatice, sportive şi reprezentanţi ai clerului şi societăţii civile. Domnul Klaus Iohannis este primul preşedinte în funcţie din istoria României care participă la un eveniment oficial la Castelul Peleş, alături de Familia Regală. Pe 19 noiembrie 2014, la trei zile după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, a fost şi primul preşedinte care a avut o întâlnire cu Familia Regală înainte de învestire", se arată într-un comunicat al Admnistraţiei Prezidenţiale.

Aberaţia fiscală perfectă: o familie de pensionari a fost nenorocită pentru suma de 1 (un) leu

Buzoianca Maria Davidică, de "profesie" casnică, a primit în anul 2012 suma de 1 leu drept dividende pentru nişte acţiuni pe care le primise la începutul anilor '90, în cadrul Programului de Privatizare în Masă. Nici nu ştia că a primit dividende, întrucât nu s-a interesat niciodată de acţiunile primite de la stat acum mai bine de 20 de ani. Acum două săptămâni, fiind bolnavă, a vrut să se interneze. Cum nu are venituri, soţul său, pensionar, a vrut să o preia pe asigurarea sa de sănătate, astfel încât să beneficieze gratuit de internare. Casa de Sănătate i-a cerut adeverinţă de la Fisc că nu are venituri, însă Fiscul a înştiinţat-o că nu poate fi preluată pe asigurarea soţului, întrucât are venituri: acel 1 leu primit drept dividende. Dar asta nu e tot. Dividendele, fiind considerate venituri din investiţii, atrag obligatoriu plata unei cote de 5,5% drept contribuţie de asigurare de sănătate. Numai că, potrivit legislaţiei fiscale, pentru sume derizorii procentul nu se aplică la valoarea acestora, ci la valoarea salariului minim pe economie. Aşa se face că în trei ani, leul primit în 2012 i-a adus Mariei Davidică şi o datorie de aproape o mie de lei către Fisc.

Petrolul ar putea ajunge 20 de dolari pe baril. SUA rămân fără capacitate de stocare

Preţul barilului de petrol ar putea scădea până la 20 de dolari, în condiţiile în care stocurile au ajuns la maximul ultimilor 80 de ani, iar primăvara este sezonul tradiţional de reparaţii pentru mentenanţă la rafinării, scrie Bloomberg. Ţiţeiul Brent, de referinţă pe bursa de la Londra, se tranzacţionează acum la 55,29 de dolari. În ciuda scăderii puternice a barilului de ţiţei de la 115 dolari pe baril până la nivelurile actuale, producţia americană de petrol de şist este în continuă expansiune. Mai exact, SUA acumulează în fiecare zi 1-2 milioane de barili peste nivelul folosit. Marile depozite de peste Ocean, cele din Cushing, Oklahoma, şi Golful Mexic au raportat creşterea stocurilor de petrol în ultimele zece săptămâni consecutiv. Investitorii acumulează ţiţei la preţuri mici, pe care speră să îl vândă mai departe când preţurile vor urca din nou. Numai că acest lucru umple tancurile de depozitare.

Bobby Păunescu ar putea prelua Studiourile Media Pro din Buftea

Producătorul, regizorul de film şi omul de afaceri Bobby Păunescu negociază preluarea studiourilor Media Pro de la Buftea, împreună cu o companie americană, Film Finances, potrivit Paginademedia.ro. Contactat de Paginademedia.ro, Bobby Păunescu, care este şi acţionar la B1 TV, nu a comentat informaţiile, declarând totuşi că există o asociere cu Film Finances, care "caută studiouri din Europa Centrală şi de Est", fără a preciza dacă Studiourile Media Pro sunt luate în calcul. "Căutăm acele studiouri care vor avea sens din punct de vedere economic pentru ambele părţi", a declarat Bobby Păunescu pentru Paginademedia.ro. Parteneriatul Bobby Păunescu - Film Finances nu este singurul ofertant pentru Studiourile Media Pro. Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, alte două grupuri internaţionale sunt în discuţii cu CME pentru Buftea.

BANCHERUL

Creditele in lei ale populatiei au revenit abia acum, dupa 6 ani de criza, la nivelul din 2009

Dupa 6 ani de criza in care populatia supraindatorata cu credite in euro si franci elvetieni de valori prea mari obtinute in anii de euforie economica (2007-2008) dinaintea crizei si-a ajustat datoriile catre banci, in timp ce clientii noi s-au imprumutat cu preponderenta in euro, datorita programului Prima Casa, volumul creditelor in lei acordate de banci a revenit abia in luna februarie 2015 la nivelul consemnat in aceeasi luna din 2009, respectiv 40,4 miliarde lei, dupa cum se vede si din graficul realizat pe baza datelor BNR. Si asta numai datorita programului Prima Casa, care a fost schimbat din euro in lei, incepand cu a doua jumatate a anului 2013, ceea ce a dus la o crestere a stocului de credite in lei obtinute de populatie cu nu mai putin de 5,7 miliarde lei doar pe parcursul ultimului an (februarie 2014-februarie 2015).

FMI discuta miercuri stadiul acordului stand-by cu Romania

Fondul Monetar International (FMI) va discuta miercuri stadiul acordului stand-by cu Romania, in contextul in care fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov, tocmai si-a dat demisia, fiind cercetat de DNA pentru fapte de coruptie, el declarand anterior ca Romania nu va mai prelungi acordul cu FMI si nu a cerut acordul institutiei pentru masurile ample de relaxare fiscala ce urmeaza a fi adoptate de guvern. FMI va publica joi un raport privind stadiul indeplinirii de catre Romania a cerintelor impuse de finantatorul international, acordul cu Romania urmand a se finaliza in luna septembrie, autoritatile romane urmand a decide daca-l vor mai prelungi sau nu, in functie de incheierea cu succes a actualului acord. Declaratiile fostului ministru al Finantelor impotriva unui nou acord cu FMI sunt in contradictie cu opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care vrea o prelungire a acordului cu FMI, insa un alt tip de acord, mai flexibil, dupa modelul celui incheiat cu Polonia, opinie impartasita si de premierul Victor Ponta.

CURIERUL NATIONAL

Clienţii câştigă încă un proces cu banca

Banca Românească a fost obligată să îngheţe cursul de schimb leu-franc la nivelul de la data acordării creditului şi să calculeze rambursarea creditului la acest nivel. Banca a fost obligată de Judecătoria Craiova să restituie clientului său aproximativ 10.000 euro, sume plătite în plus, la care se adaugă dobânda şi cheltuielile de judecată. Pe lângă BCR şi Volksbank, şi Banca Românească a fost obligată de instanţă să plătească sumele încasate abuziv. "Constată caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar inserate în contractul de credit nr. (...) privind efectuarea plăţilor în moneda creditului şi suportarea de către consumator a diferen­ţelor de curs valutar. Constată nulitatea absolută a acestor clauze", se arată în decizia Judecătoriei Craiova.

Taxele îndepărtează românii de bere

Volumul pieţei berii a atins doar 14,9 milioane hl în 2014, în scădere cu 8,6% faţă de cel înregistrat în 2013. Nivelul consumului pe cap de locuitor a coborât la 74 l în 2014, de la 81 l în anul precedent. "După doi ani consecutivi de contracţie accentuată a consumului având ca principală cauză presiunea fiscală, piaţa berii are nevoie mai mult ca oricând de o gură de oxigen. Toate studiile pe care le-am derulat în ultimii ani au contrazis însăşi raţiunea presiunii fiscale: creşterea accizei la bere nu poate genera venituri mai mari la bugetul de stat, ci dimpotrivă - pe fondul contracţiei consumului, pierderile la bugetul de stat din TVA şi alte taxe aferente producţiei de bere au depăşit veniturile din acciză", a declarat Lucian Ghinea, preşedintele Asociaţiei Berarii României.

STS nu trece la Ministerul de Interne

Proiectul de lege privind reorganizarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) ca departament în cadrul Ministerului de Interne a fost respins în Comisia Juridică a Senatului, după ce, anul trecut, a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, informează B1.ro. Propunerea legis­lativă a fost iniţiată de PSD în februarie 2014 şi susţinută la acea vreme de premierul Victor Ponta. Propunerea legislativă prevede că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale, structură cu personalitate juridică, în subordinea MAI, condusă de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului.

Primul tur al alegerilor departamentale din Franţa a readus în prim-plan dreapta

Cu rezultatele de la acest prim tur de scrutin local, subliniază analista Ghislaine Ottenheime, redactor-şef al publicaţiei "Challenge's", Partidul Socialist "nu poate decât cu mare dificultate să spere într-o victorie la prezidenţialele din 2017". Alternanţa de care vorbea Sarkozy duminică seară este o realitate, dat fiind că ceea ce s-a petrecut la aceste alegeri departamentale se poate repeta cu uşurinţă la prezidenţiale. După 20 de ani de eclipsă în alegerile locale, Dreapta franceză (UMP) se relansează, scorul înregistrat duminică la primul tur al scrutinului departamental o consacră drept prima formaţiune politică din Franţa. "Suflă vântul schimbării şi el trece prin departamentele ţării", constata duminică seară Nicolas Sarkozy.

Cât ar costa Marea Britanie o eventuală ieşire din Uniunea Europeană

Open Europe, un centru de studii economice şi politice axate în principal pe problemele reformării politice şi economice în Uniunea Europeană (cu sedii la Bruxelles, Londra, Berlin) a dat publicităţii o evaluare a consecinţelor unei eventuale ieşiri a Marii Britanii din UE, potrivit căreia, la capătul unei perioade de 10 ani, bogăţia naţională britanică s-ar diminua cu 2,2%. Din momentul în care premierul Cameron a promis organizarea unui referendum pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, scenariul s-a aflat permanent în centrul unor ample dezbateri. Dacă premierul conservator David Cameron va fi reales la scrutinul legislativ din 7 mai anul acesta, el s-a angajat să cheme cetăţenii britanici la un re­ferendum - în 2017 - pentru a decide dacă vor sau nu să iasă din comunitatea celor 28 state membre ale UE.

EVENIMENTUL ZILEI

Bercea Mondial i-a cerut judecătoarei şpaga înapoi

Judecătoarea care l-a eliberat de şapte ori pe interlop a returnat o parte din mita de 200.000 de euro. Ea a cumpărat şi un teren din Slatina, cu pile, de la primăria lui Darius Vâlcov. Când şi-a dat seama că nu mai are nicio şansă să fie achitat, interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a cerut înapoi banii daţi judecătoarei Carmen Eugenia Marinescu, preşedinta Tribunalului Olt. Întreprinzătoare din fire, şefa Tribunalului a cheltuit şpaga de 200.000 de euro pe trei terenuri şi o casă de vacanţă. La presiunile rudelor lui Sandu Anghel, judecătoarea i-a dat acestuia un teren şi o casă din staţiunea Băile Olăneşti (Vâlcea). Astfel, ea a returnat jumătate din cei 200.000 de euro primiţi în august 2011. Informaţia apare în referatul DNA cu propunere de arestare a judecătoarei.

Dezastrul pe care-l lasă în urma lui "Nababul" de la Metrorex

Numit la conducerea companiei printr-un concurs cel puţin dubios, Aurel Radu şi-a dat demisia după ce procurorii ar fi ridicat mai multe dosare din instituţie. Surse din Metrorex au dezvăluit, pentru EVZ, că au fost controlate şi sigilate mai multe birouri din sediul companiei din Palatul CFR. Sunt vizate posibile acte de corupţie. Trenuri de milioane de euro cărora le cad piesele pe şine, servicii de pază la suprapreţ şi prost prestate, şobolani, extinderea metroului bucureştean cu întârziere - cam acesta este bilanţul directorului milionar de la Metrorex, Aurel Radu.

Traian Băsescu a fost audiat două ore la Parchetul General: "Nu-mi este frică de lege"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost audiat ieri la Parchetul General, în dosarul în care este cercetat pentru şantaj, în legătură cu declaraţiile pe care le-a făcut la adresa senatoarei PSD Gabriela Firea. Fostul preşedinte al României a ajuns la Parchetul General în jurul orei 14. 25, fiind întâmpinat de un grup de protestatari care îl huiduiau, dar şi de susţinători, care îl aplaudau. Traian Băsescu a fost audiat două ore, iar la ieşire a declarat scurt că:"Tot ceea ce este necesar am povestit. Am făcut o declaraţie completă pentru clarificarea lucrurilor". Întrebat dacă are emoţii, fostul şef al statului a replicat: ''Mie nu-mi este frică de lege''. Băsescu a fost şi săptămâna trecută la Parchet, însă a stat doar câteva minute, fiind anunţat de procurori că pe numele lui a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Avocaţii acestuia au solicitat atunci un termen pentru consultarea dosarului.

România, locul doi în UE după numărul de morţi din accidente rutiere

Cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, România este depăşită doar de Letonia (106 de persoane decedate/un milion de locuitori) în rândul statelor membre UE în ceea ce priveşte numărul de morţi din accidente rutiere în 2014, informează un document publicat marţi de Comisia Europeană. Media la nivelul UE este de 50,5 persoane decedate/un milion de locuitori, iar Malta, Olanda, Suedia şi Marea Britanie continuă să raporteze cele mai mici rate de decese din accidente rutiere, cu mai puţin de 30 de persoane decedate/un milion de locuitori. La polul opus patru ţări (Bulgaria, Lituania, România şi Letonia) raportează peste 90 de persoane decedate/un milion de locuitori.

DNA a ajuns şi la cele sfinte. Anchetă la IMPERIUL imobiliar al Bisericii Romano-Catolice din Ardeal

Direcţia Naţională Anticorupţie a declanşat o anchetă fără precedent în România. Procurorii DNA au luat în vizor retrocedările de imobile şi terenuri de care a beneficiat în ultimii 20 de ani Biserica Romano-Catolică în Transilvania. Ancheta a fost declanşată de DNA Alba şi vizează mai multe judeţe din Ardeal. În urma acestor retrocedări, Biserica Romano-Catolică a ajuns să fie proprietara unui adevărat imperiu imobiliar în toate judeţele din Transilvania. Doar din 2004 încoace, Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare i-au fost retrocedate 19 clădiri şi terenuri, evaluate la multe milioane de euro. Majoritatea clădirilor retrocedate sunt şcoli sau instituţii publice pentru care acum autorităţile locale plătesc acum chirii de sute de mii de euro.

JURNALUL NATIONAL

Lovitura DNA "lingoul şi tabloul". Procurorii anticorupţie urcă brusc cota unui pictor român

După ce s-au făcut de râs cu dosarele trimise aiurea Comisiei Juridice a Senatului în cazul Darius Vâlcov, procurorii DNA mai dau o gherlă. În dorinţa de a presa public în favoarea arestării fostului primar de Slatina, un comunicat DNA anunţă că au mai găsit nişte lucruri care să-l înfunde pe Vâlcov. Într-un seif al altei persoane el ţinea aur - 3 kg şi trei tablouri. În acţiunea "LINGOUL ŞI TABLOUL" procurorii care au cotelit prin seif, au descifrat şi presupuşii autori ai operelor de artă. Intelectualii DNA au descris ramele, nu tablourile. Au descoperit că un tablou inscripţionat Renoir, are ramă aurită; al doilea tablou, inscripţionat Jean Cocteau, nu are ceva special la ramă; în fine, din comoara din fişet apare şi un creator român. Procurorii descriu sec: pictură pe lemn, inscripţionat Aurel Acasandrei.

Dosar privind finanţarea campaniei lui Băsescu

Procurorii vor să afle circuitul din politică al mitei vehiculate în dosarul Microsoft, astfel că au deschis un nou dosar penal, disjuns din cel al licenţelor Microsoft, în care vor cerceta finanţarea campaniei din 2009 a lui Traian Băsescu. Conform Antena 3, ancheta prin care procurorii încearcă s-a afle cum s-a cheltuit mita din cazul "Microsoft" a pornit de la acuzaţiile fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu. Gabriel Sandu a prezentat documente şi dovezi din care reiese că el însuşi ar fi dat PDL 600.000 de euro. Acesta a declarat că banii au ajuns la sediul PDL din Modrogan şi că ar fi primit ordin de la doi oameni-cheie din partid: Vasile Blaga şi Elena Udrea. "Din declaraţiile inculpaţilor şi documentele depuse de aceştia rezultă că beneficiarul final al sumei de bani primite de la martorii denunţători este Partidul Democrat Liberal. Pentru a se stabili circuitul financiar al sumelor de bani până la beneficiarii finali şi implicarea acestora în săvârşirea faptelor, se impune continuarea urmăririi penale", potrivit rechizitoriul procurorilor în dosarul Microsoft.

NATIONAL

Horia Şchiopu-Simu, jaf pe zăcămintele de minereu de cupru

După ce a luat combinatele de prelucrare a cuprului de la Baia Mare si Zalău, afaceristul Horia Şchiopu-Simu a ţintit si spre zăcămintele de minereu de cupru ale statului roman. Gratie sprijinului acordat de fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, acest lucru i-a si reuşit. Prin compania Energo Mineral SA, pe care o controla prin intermediul unui off-shore din Insulele Virgine Britanice, Horia Simu a obţinut in iulie 2007 dreptul de a exploata pentru o perioada de 10 ani zăcămintele de cupru din Munţii Apuseni. Contractul, semnat de Energo Mineral SA cu societatea de stat Cuprumin Abrud SA, il obliga pe Horia Simu sa investească suma de 155 de milioane de dolari pentru minereul extras si primit. Înţelegerea nu doar ca nu a fost respectata, ci s-a transformat, ca si celelalte afaceri derulate de Simu, intr-o alta lovitura financiara data statului roman.

NIRO, prins cu fosta nevasta in arest la domiciliu!

Pe 30 august, anul trecut, in atmosfera somptuoasa a Palatului Snagov, miliardarul Nicolae Dumtriu NIRO era protagonistul unui dublu eveniment, el botezandu-si fetita si, totodata, punandu-si si pirostriile alaturi de noua si tanara sa sotie. La petrecerea transpartinica au participat, pe langa nasul mare, nimeni altul decat vicepremierul Gabriel Oprea si alte nume notorii ca Valeriu Zgonea, Elena Udrea, Cozmin Gusa, Dorin Cocos, Rares Bogdan, Iulian Vlad sau Virgil Magureanu. Peste nici doua luni, la 27 octombrie 2014, unul dintre cei mai darnici sponsori din Romania pentru o anumita parte a presei si a clasei politice era retinut de catre procurorii anticoruptie. Intr-o duminica seara, NIRO parasea celula, dupa ce instanta a acceptat plasarea sa in stare de arest la domiciliu. Numai ca, dupa cum sustin surse apropiate anchetei, acesta nu s-a putut intoarce acasa la sotie si copil, fiind obligat sa se cazeze la fosta nevasta, pentru ca nu-si schimbase adresa din buletin!

Parlamentarii isi intaresc imunitatea cu lumina stinsa

Decimati fara mila de DNA, parlamentarii au incercat sa scape de sejururile petrecute la racoare schimband pe sest Regulamentul Camerei Deputatilor. Mai exact, deputatii din Comisia pentru Regulament au incercat sa-si intareasca imunitatea introducand in Regulamentul Camerei obligativitatea procurorilor de a prezenta, in cererile de arestare preventiva a alesilor, "motive concrete si temeinice". Toate ar fi bune si frumoase daca un amendament identic nu ar fi fost deja respins, cu doi ani in urma, de catre Curtea Constitutionala - care a considerat atunci ca o asemenea situatie ar transforma Comisia juridica "intr-o instanta de judecata". Iar cum nimic nu s-a schimbat de atunci in practica CCR, este mai mult ca sigur ca si incercarea de acum este sortita esecului.

Bobarnace pentru Maior la bilantul SRI

Instalat de cateva saptamani la conducerea Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig a fost cel care a prezentat bilatul institutiei pe 2014. In prezenta presedintelui Klaus Iohannis, directorul SRI a vorbit de realizari dar si de "erorile din trecut". Fara sa sufle o vorba despre predecesorul sau, Eduard Hellvig a tinut sa treaca in revista si aspectele negative. "Este primul meu bilant si vine intr-un moment special in care SRI aniverseaza 25 de ani de la intiintare. "Chiar daca au mai existat greseli, nu au fost de natura sa afecteze securitatea nationala. SRI si-a dozat eforturile pe o serie de prioritati: peste 8.000 de informari pentru beneficiarii legali. Gabriel Oprea a deschis usa UNPR pentru George Maior. Larg de tot, desi fostul sef al SRI a declarat ca nu este interesat de o cariera politica. "In orice secunda l-as aduce pe George Maior la UNPR.

PUTEREA

Patron de presă, plătit din bani publici de Grupul parlamentar al PNL condus de Ludovic Orban

Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, coordonat de deputatul Ludovic Orban, l-a angajat din nou pe poziţia de consiler pe Ianoş Dumitru, patron de presă, anunţă psnews.ro. Ianoş Dumitru deţine, prin firma firma SC European Business Environment SRL, siteul ştiripesurse.ro. Informaţia că Ianoş Dumitru este angajat al Grupului PNL din Camera Deputaţilor a fost confirmată oficial de către Direcţia de resurse umane şi salarizare din cadrul Camerei Deputaţilor. Ianoş Dumitru a mai fost consilier la Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor până în 2014. Înainte să lucreze în cadrul Grupului Parlamentar al PNL, Ianoş Dumitru a lucrat la cabinetul parlamentar al liberalei Dianei Tuşa, cea care este a doua soţie a lui Iosif Buble, ziarist "colaborator" la ştiripesurse.ro. Aşa, poate, se explică modul în care s-au "scurs", în trecut, înregistrări audio din şedinţele închise ale conducerii, notează psnews.ro.

Fostul şef al Romarm, trimis în judecată

Dan Tache, fostul director al Romarm, şi fostul şef al sucursalei din Braşov a companiei, Aurel Velţan, arestaţi pentru instigare la abuz în serviciu şi abuz în serviciu, în legătură cu încheierea ilegală a unor contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, au fost trimişi în judecată de DNA. În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada iulie 2013 - iulie 2014, la iniţiativa lui Dan Tache şi în urma unei înţelegeri prealabile frauduloase cu Daniel Liliac (administrator la SC Gold Trans Tur SRL), Aurel Velţan, în calitate de director general al SC Carfil SA (filială a Romarm), a încheiat şase contracte de prestări servicii cu firma respectivă, încălcând procedurile de achiziţie publică.

ROMANIA LIBERA

PSD - partidul cu două feţe

Liderii PSD au promis, recent, la Consiliul naţional, sancţionarea colegilor cu probleme penale. În realitate, fac posibilul pentru a-i salva. Astăzi, Camera Deputaţilor are pe ordinea de zi un regulament care va îngreuna arestarea preventivă sau urmărirea penală. Tot astăzi, PSD va încerca blocarea arestării senatorilor Dan Şova şi Darius Vâlcov, ultimul fiind acuzat de DNA de noi fapte de corupţie, care i-au adus trei lingouri de aur, bani şi tablouri. Senatorul PSD Darius Vâlcov, fost şef al finanţiştilor din ţară, cu acces la informaţii clasificate, şi-a investit mita de 2.000.000 de euro în firme, între care una de cadastru, alta de avocatură, în mai multe societăţi de comerţ, un hotel, dar şi în lingouri de aur şi tablouri celebre. O parte din bani au fost păstraţi cash, ascunşi într-un seif, iar seiful la... denunţător.

Economia nu ascultă indicaţiile Guvernului şi, în loc să crească, stagnează

Scăderea creditării firmelor şi a populaţiei, o uşoară creştere a şomajului, diminuarea consumului de gaze naturale la nivel naţional şi un număr tot mai mic de companii nou-înfiinţate. Aşa arată economia reală, ce pare total diferită de cea pe care Executivul o vede pe plus. Cum putem avea creştere economică dacă tot mai puţine companii obţin împrumuturi să se dezvolte, se înfiinţează tot mai puţine firme, iar industria consumă din ce în ce mai puţin gaz? " În continuare statul se substituie sectorului privat în privinţa investiţiilor şi proiectelor care se dezvoltă. Pe termen lung acest lucru nu poate fi deloc benefic. Pentru că statul nu are banii săi. El taxează sau produce inflaţie. Adică extrage şi redistribuie resurse din buzunarele unora care nu se mai dezvoltă către buzunarele altora, de regulă conectaţi politic", a precizat, pentru România liberă, Cristian Păun, profesor universitar la ASE Bucureşti.

Poate supravieţui România fără termocentrale?

Un sfert din capacităţile de producţie ale Complexului Energetic Oltenia vor fi închise în perioada următoare, însă nici alte unităţi emblematice ale termoenergeticii româneşti, precum CE Hunedoara, nu se simt prea bine. Sistemul energetic nu poate supravieţui însă fără termocentrale, în condiţiile în care, din 2018, ajutorul de stat pentru acestea nu va mai fi permis. Privite drept Cenuşăreasa energeticii, termocentralele din România au un viitor incert. În condiţiile în care doar câteva au fost modernizate în ultimii 20 de ani, astfel încât să producă mai ieftin energia, din 2018 statul îşi va lua mâna de pe acestea. Ajutorul de stat manifestat inclusiv prin iertarea acestora de datorii nu va mai fi permis la nivelul UE, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedinte al Consiliului Concurenţei (CC).

ZIARUL FINANCIAR

Angajatorii au început să mute o parte mai mare din fondul de salarii către partea variabilă, respectiv bonusuri şi beneficii

Companiile prezente în România au început să reducă salariile fixe şi să majoreze bonusurile şi beneficiile suplimentare, urmând astfel modelul din Occident. În Germania, spre exemplu, salariul reprezintă 75% din totalul pachetului salarial, în timp ce în România ponderea este de 86%. Printre beneficiile oferite de companii se numără cadouri în bani de Crăciun pentru copii, asigurare de viaţă, primă de Crăciun, primă de Paşte, tichete de masă, primă de vacanţă, pensii private sau cursuri de perfecţionare. Companiile reduc salariile fixe şi cresc bonusurile din dorinţa de a stimula performanţa angajaţilor, dar şi pentru a reduce din costuri este una dintre concluziile directorilor de HR prezenţi la ZF HR Conference 2015. În prezent, ceea ce se remarcă în zona de HR este o lipsă a capabilităţilor de analiză statistică în companii. În mod evident acest domeniu trebuie să se adapteze la noile tendinţe în acest domeniu.

ARACO: Construcţiile nu trebuie să rămână o victimă a crizei

Sectorul construcţiilor, care a ajuns anul trecut la minimul ultimilor şapte ani, adică doar 8,9 miliarde de euro, are premise de uşoară creştere anul acesta, având în vedere că bugetul alocat investiţiilor publice este mai mare comparativ cu 2014, însă în prima parte a acestui an în piaţă nu s-a simţit o reală deblocare a lucrărilor de construcţii. "Încă nu simţim determinarea guvernului de a-şi asuma riscurile pentru programul de investiţii pe care şi l-a asumat. Dacă guvernul nu va amputa investiţiile, în 2015 sunt premise pentru un început de creştere pentru piaţa construcţiilor. Acest sector nu trebuie să rămână în postura de victimă a crizei economice şi a intereselor politice conjuncturale, pentru că riscăm nu doar creşterea şomajului, ci şi afectarea pe termen lung a competitivităţii societăţilor de construcţii", a declarat Laurenţiu Plosceanu, susţin preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Transgaz scoate la vânzare obligaţiuni de 500 mil. lei pentru fondurile de pensii

Transgaz (simbol bursier TGN) ia în calcul o emisiune de obligaţiuni de 500 de milioane de lei pentru a-şi finanţa o parte din planul de investiţii de 1,5 mld. euro (6,6 mld. lei). Cele mai importante proiecte sunt interconectarea reţelei naţionale cu cele din Bulgaria şi Ungaria şi construirea unei conducte care să preia gazul extras din Marea Neagră, ambele având ca termen de finalizare anul 2019.La fel ca în cazul ofertei de bonduri realizată de Transelec­trica în decembrie 2013, obligaţiunile transportatorului de gaze naturale vor putea fi subscrise şi de fondurile de pensii administrate privat, datorită unei derogări introduse de Autoritatea de Supraveghere Financiară acum doi ani. Aceasta permite fondurilor de pensii să investească în instrumentele emise de companii de stat, chiar dacă acestea nu au rating "investment-grade" din partea agenţiilor internaţionale de analiză financiară. Transgaz a avut anul trecut venituri de 1,68 mld. lei şi profit net de 507 mil. lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb