• ADEVARUL
• Liderii UE se reunesc la Roma pentru a trasa viitorul unei Europe în criză
Liderii europeni se reunesc vineri şi sâmbătă la Roma fără premierul britanic pentru a adopta o declaraţie privind viitorul unei Uniunii Europene (UE) ameninţate în prezent de tensiuni interne şi presiuni externe. Dovadă a tensiunilor interne, premierul polonez Beata Szydlo şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această declaraţie şi a avertizat că nu nu o va semna, în contextul aniversării a 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a pus bazele UE, şi cu câteva zile înainte de lansarea procesului de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar. Szydlo s-a arătat deranjată în special de posibilitatea avansării pe calea Europei cu două viteze. Versiunea cea mai recentă a proiectului de declaraţie prevede unitatea de acţiune a europenilor, în aceeaşi direcţie, chiar dacă uneori în ritmuri şi intensităţi diferite.
• Sub zodia protestelor
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) anunţă că în perioada imediat următoare, angajaţii administraţiei publice, centrale şi locale îşi vor arăta indignarea faţă de nerespectarea deciziei Curţii Constituţionale privind echivalarea salarială, prin proteste spontane. Sindicatele din Poliţie spun că protestele vor continua, reprezentanţii acestora acuzând faptul că sunt "duşi cu vorba" de Guvern. Florin Vilnei, preşedintele sindicatului SED LEX din Poliţie, a anunţat vineri, la Realitatea Tv, că sâmbătă va avea loc un miting de amploare în Bucureşti, la care sunt aşteptaţi în jur de 10.000 de angajaţi din Poliţie.
• Terorismul low-cost, ameninţarea cotidiană în Europa
"Terorismul low-cost" este forma de terorism care presupune puţine sau foarte puţine mijloace şi o planificare rudimentară. Poate lovi pe oricine, oriunde şi oricând", spunea Nicoletta della Valle, directoarea FEDPOL, poliţia federală elveţiană, venită să prezinte raportul grupului special de lucru TETRA dedicat luptei împotriva terorismului cu motivaţie jihadistă. Un tip de terorism care presupune existenţa, de mai mult timp, a unei noi filozofii in cadrul ISIS, sau Al Qaeda. Este vorba despre deplasarea centrului de greutate în conceperea acţiunilor teroriste pe teritoriul "cruciaţilor", atacuri "ieftine", cu răsunet global, asupra unor ţinte care să reprezinte o valoare simbolică pentru naţiunea respectivă. Atacul în sine nu este destinat să producă neapărat un număr mare de morţi ci să demonstreze vulnerabilitatea societăţii respective şi să decredibilizeze instituţiile de forţă.
• Care este momentul propice pentru a cumpăra o locuinţă
În primele două luni ale acestui an, preţurile apartamentelor din România s-au mărit, atât pe segmentul nou, cât şi pe cel vechi, iar această tendinţă urmează unui an în care România a marcat una dintre cele mai mari majorări din lume a preţurilor locuinţelor. Astfel că, pentru cine vrea să cumpere o locuinţă, acesta este un moment bun, cu preţuri competitive, în special pentru locuinţe noi, sunt de părere specialiştii. Alexandru Petrescu, managing partner în cadrul Esop Consulting, este de părere că momentul actual este unul propice pentru achiziţia unei locuinţe, în special a uneia noi. "Nu poţi să zici: «Vreau să cumpăr la cel mai jos preţ», pentru că s-a dus momentul acela, iar acum eşti în zona ascendentă. Cred că, pentru cine vrea să cumpere o locuinţă nouă, e un moment bun: are de unde alege, preţurile sunt competitive, creditarea este în lei".
• Radiografia politică a telenovelei USR - Cioloş
Nicuşor Dan şi Dacian Cioloş au ieşit amândoi şifonaţi după ce s-au contrat pe tema intrării fostului premier tehnocrat în USR, este concluzia specialiştilor contactaţi de "Adevărul". Nicuşor Dan va trebui să gestioneze un partid pe jumătate revoltat, în timp ce lui Dacian Cioloş nu i-a răms decât să contruiască un partid de la zero, dar starul pare ezitant. Dacian Cioloş şi Nicuşor Dan au negociat câteva săptămâni intrarea fostului premier în USR, însă n-au ajuns la niciun acord. Ba, dimpotrivă, au ajuns la un conflict public, în care Dacian Cioloş i-a cerut liderului USR să nu-i mai folosească numele şi să-şi rezolve, mai întâi, problemele din partid. În acest moment, USR este divizat: cei mai mulţi membri ar fi vrut ca Dacian Cioloş să intre în partid, pentru a-l trage cât mai sus în sondaje, în timp ce oamenii fideli lui Nicuşor Dan, mai puţini ca număr, au considerat că imaginea fostului premier tehnocrat ar fi acaparat cu totul partidul.
• Dan Andronic, audiat la Poliţie în legătură cu presupusa localizare a lui Sebastian Ghiţă în Serbia
Consultantul politic Dan Andronic a confirmat pe contul său de Facebook a fost chemat la Inspectoratul General al Poliţiei Române în legătură cu Sebastian Ghiţă. Dan Andronic s-a aflat în Serbia între 2 şi 4 martie, presa speculând că s-ar fi întâlnit acolo cu fugarul Sebastian Ghiţă. Dan Andronic a confirmat pe pagina lui de Facebook că a fost audiat de poliţişti dar susţinut că că nu s-a întâlnit cu Sebastian Ghiţă în Serbia sau în altă parte. Consultantul politic le-ar mai fi spus poliţiştilor că l-ar fi văzut ultima dată pe Ghiţă înainte de a fugi de procurori. Pe data de 15 martie, Dan Andronic a declarat pentru HotNews.ro că nu s-a văzut cu Ghiţă de când a plecat, dar a refuzat să spună dacă a fost sau nu în Serbia.
• Juncker: I-am transmis lui Trump că poziţia sa anti-UE ar putea duce la un nou război în Balcani
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune că l-a atenţionat pe preşedintele american Donald Trump să nu încurajeze şi alte ţări să urmeze exemplul Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, deoarece destrămarea blocului comunitar ar putea duce chiar la un război în Balcani. Într-un interviu apărut vineri în Financial Times şi citat de Agerpres, Juncker a spus că entuziasmul noului lider de la Casa Albă în legătură cu ieşirea Marii Britanii din UE este "deranjant" şi "surprinzător" şi arată că miliardarul american nu cunoaşte istoria complicată a Europei. Fostul premier luxemburghez, în vârstă de 62 de ani şi un veteran al politicii europene, a transmis acest avertisment în timpul unei întrevederi avute în februarie la Bruxelles cu vicepreşedintele american Mike Pence, scrie Financial Times.
• Mesajul Papei Francisc pentru liderii europeni: UE riscă să moară din cauza populismului
Papa Francisc le-a spus vineri liderilor europeni că blocul comunitar se confruntă cu un adevărat "vid de valori", condamnând în acelaşi timp populismul antiimigraţionist şi extremismul ca riscuri pentru dispariţia UE. De asemenea, Suveranul Pontif le-a mărturisit liderilor europeni că trebuie să promoveze cu mai multă pasiune şi energie "patrimoniul de idealuri şi valori spirituale" al Europei, transmite Reuters. Liderii UE 27 se pregătesc să sărbătorească în acest weekend şase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma, care reprezintă piatra de temelie pentru Comunitatea Economică Europenă. Aceştia au fost primiţi în ajunul aniversării la Vatican, tocmai pentru a primi binecuvântarea Papei Francisc.
• Liiceanu, explicaţii despre citatul atribuit greşit lui Dragnea
Scriitorul Gabriel Liiceanu explică, într-un editorial, că citatul atribuit eronat lui Liviu Dragnea, la Bruxelles, privind dorinţa demiterii şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost un "adevăr", pentru că asta ar fi intenţia liderului PSD, însă folosirea ghilimelelor a fost o "eroare" pentru că, recunoaşte Liiceanu, Dragnea nu a folosit acele cuvinte. "Lucrul pe care mi-l reproşez este de a fi dat statut de citat (inexact) ideii adevărate care se ascundea în el. Altfel spus, am exprimat un adevăr, dându-i însă, prin folosirea ghilimelelor, pretenţia de exactitate, lucru pe care l-am întărit şi prin folosirea expresiei «declaraţia explicită». Acest lucru mi-l asum în mod public ca pe o eroare. Nu însă ca pe o minciună. N-am avut nici o clipă intenţia de a deforma o realitate ştiind foarte bine că adevărul e în altă parte. În acest caz, şi doar în acesta, aş fi minţit", explică Liiceanu.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Incendiu de proporţii la sediul RDS-RCS şi Digi24 din Braşov
Un incendiu puternic a izbucnit în clădirea în care funcţionează sediul central al RDS-RCD şi staţia locală a Digi24, de pe strada ND Cocea din Centrul Civic al municipiului Braşov. Conform purtătorului de cuvânt al ISU Braşov, flăcările au cuprins cu repeziciune 250 de metri pătraţi de faţadă şi acoperişul clădirii cu mai multe etaje, în care se aflau şi câţiva angajaţi. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Pompierii nu au găsit hidranţi funcţionali pentru a realimenta. În clădirea cuprinsă de flăcări se aflau şi angajaţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, incendiul este acum localizat, prin urmare nu există riscul extinderii la clădirile din zonă, dar se intervine pentru lichidarea lui.
• Oraşul cu cel mai curat aer, cel mai bun sistem medical şi cel mai scăzut nivel al criminalităţii
Pentru a opta oară consecutiv, Viena, capitala Austriei, este, la nivel mondial, oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii. Compania internaţională de consultanţă Mercer efectuează în fiecare an un studiu pentru clasificarea calităţii vieţii în 231 de oraşe mari din întreaga lume, ţinând cont de 39 de criterii. Au fost evaluate climatul politic, social şi economic, serviciile de îngrijire medicală, posibilităţile de formare profesională şi cele de petrecere a timpului liber, infrastructura, reţeaua de transport public, serviciile de distribuţie a energiei electrice şi a apei, dar şi disponibilitatea bunurilor de consum, de la alimente până la maşini şi condiţiile de mediu, de la spaţiile verzi până la poluarea aerului. După Viena urmează Zurich, Munchen, Dusseldorf, Frankfurt, Geneva.
• DNA nu a făcut recurs în dosarul lui Ludovic ORBAN
Liberalul Ludovic Orban, candidat pentru şefia PNL, a declarat, joi, la Alba Iulia, că în dosarul de corupţie în care a fost achitat de instanţa supremă nu a fost înaintat recurs până la ora actuală, adăugând că şi în cazul în care se va depune nu are "niciun fel de emoţie" că nu se va menţine decizia de achitare.
• Ţânţăreanu, ATAC DUR la adresa ANAF şi a justiţiei
Ţânţăreanu a criticat dur ANAF şi justiţia. Într-un proces în care cerea ridicarea sechestrului asupra unor bunuri, Ţânţăreanu a apostrofat-o pe judecătoare chiar în sala de judecată. "Înţeleg că sunteţi un judecător tânăr, poate nu foarte experimentat, de aceea v-am scris pe înţelesul tuturor. Sunt terorizat la gândul că aţi terminat aceeaşi facultate cu ministrul justiţiei recent demis Florin lordache", a afirmat Ţânţăreanu. Acesta mai spune că nu are încredere în justiţie şi că duce o luptă cu ANAF.
• Alertă! Un MARE ORAŞ din România este pe cale să DISPARĂ
Chiar dacă autotăţile din Piteşti au fost avertizate în nenumărate rânduri că oraşul ar putea dispărea dacă barajul Vidraru cedează, defrişările din zonă au continuat. Jaful este imposibil de oprit pentru că cei care taie pădurea au protecţie înaltă. Adevărul ţinut departe de presă este că în cazul în care barajul Vidraru se rupe, viitura ar putea inunda Piteştiul. În doar 72 de minute, viitura ar atinge 12 metri în Piteşti.
• Grecia, forţată să majoreze finanţarea de urgenţă acordată băncilor, din cauza retragerilor masive din depozite
Banca Centrală a Greciei (BoG) a fost forţată să majoreze, pentru prima dată din iulie 2015, plafonul finanţării de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni, din cauza retragerilor masive din depozitele bancare, transmit Bloomberg şi site-ul ekathimerini.com. Finanţarea de urgenţă a fost majorată cu 400 de milioane de euro, la 46,6 miliarde de euro (50 de miliarde de dolari), ceea ce ce reflectă evoluţiile privind nivelul lichidităţilor băncilor din Grecia, ţinând cont de retragerile din depozite efectuate de sectorul privat, se arată în comunicatul BoG. În acest an, ieşirile din depozitele băncilor elene au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
• JURNALUL NATIONAL
• Iohannis şi-a luat şi nevasta la Roma
După o lungă pauză, Carmen Iohannis apare în lume alături de soţ. Şi nu oricum , şi nu oriunde, ci la primirea la Vatican a şefilor de stat care participă la reuniunea Consiliului European de la Roma. Klaus Iohannis a avut o îndelungă strângere de mână cu Suveranul Pontif . Carmen Iohannis a fost plasată puţin în spatele preşedintelui României. Si alti oficiali au fost primiţi la întâlnirea cu Papa Francis cu soţiile. Pe pagina oficială a administratiei prezidenţiale, la sectiunea ,,agenda presedintelui ", nu este mentionat că la Sfântul Scaun va fi însoţit. Nu sunt informaţii despre componenţa delegatiei care participă la sesiunea informală a Consiliului European.
• Miami Open 2017. Victorie de senzaţie reuşită de Patricia Ţig în faţa Kristinei Mladenovic
Jucătoarea română de tenis Patricia Maria Ţig a reuşit o calificare spectaculoasă în runda a treia a turneului WTA de la Miami (Florida), dotat cu premii totale de 6.993.450 dolari, vineri, după ce a învins-o surprinzător pe Kristina Mladenovic (Franţa), cap de serie numărul 22, cu 7-6 (4), 6-2. Ţig (22 ani, 95 WTA), venită din calificări, s-a impus după exact două ore de joc în faţa unei adversare net superioare în ierarhia mondială, Mladenovic (23 ani) ocupând locul 18. Franţuzoaica o învinsese pe Simona Halep cu 6-3, 6-3, în turul al treilea la Indian Wells. Patricia Ţig, aflat în cel mai bun moment al carierei sale, şi-a asigurat un cec de 41.350 dolari şi 95 de puncte WTA.
• IJ: O nouă acţiune disciplinară împotriva fostei judecătoare Camelia Bogdan
Inspecţia Judiciară a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii începerea cercetării disciplinare faţă de fosta judecătoare Camelia Bogdan, pentru nerespectarea repartizării unui dosar. Potrivit unor oficiali din IJ, inspectorii au exercitat acţiunea disciplinară împotriva fostei judecătoare Camelia Bogdan, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 99 lit.o) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu privire la nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. În mod concret, Camelia Bogdan, fostă judecătoare la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti, ar fi primit mai multe dosare spre judecare, în ianuarie 2016, care iniţial fuseseră repartizate unui alt judecător, dar care intrase în concediu.
• Finanţarea programelor de mediu se reduce la jumătate
Guvernul va finanţa în acest an proiecte şi programe pentru protecţia mediului în valoare de aproximativ un miliard de lei, constând în alocări bugetare şi credite de angajament, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2017 al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). Comparativ cu anul trecut bugetul AFM s-a redus la jumătate după ce a fost eliminat timbrul pentru maşini. 109,3 milioane de lei vor fi alocaţi Programului Casa Verde, ce vizează instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoanele fizice.
• SRI, vedeta târgului de joburi de la Bucureşti
Încă de la primele ore ale dimineţii, cei mai mulţi candidaţi la un job de top, de la târgul organizat în aceste zile la Sala Palatului, din Capitală, s-au înghesuit să-şi depună CV-urile la standul Serviciului Român de Informaţii. Până la ora 16.00 erau deja peste 1.000 de CV-uri depuse, de doritorii unui job la SRI, profesionişti în diverse domenii sau începători, cu vârste între 20 şi 70 de ani. Standul SRI nu a stat gol nici măcar un minut, de la deschiderea Târgului Angajatori de Top, organizat de Catalyst Solutions, la care participă peste 100 de companii.
• Aeroportul Băneasa se redeschide pentru zboruri comerciale
Directorul general al CNAB Liviu Radu a confirmat redeschiderea pentru zborurile comerciale a Aeroportului Internaţional Aurel Vlaicu din Băneasa, închis pentru acest tip de activitate în 2012. "Redeschiderea aeroportului Băneasa reprezintă mai mult decât o posibilă soluţie, lucrăm deja la operaţionalizarea aeroportului pentru zboruri comerciale de linie şi de tip charter; terminalul de la Băneasa a fost consolidat şi restaurat în exterior. Spun restaurat deoarece el a fost catalogat ca monument istoric, în acelaşi timp, avea şi aşa-zisa bulină roşie; acum se continuă amenajarea interioară. Licitaţia pentru proiectare este în curs, sperăm să finalizăm lucrările anul viitor şi să fie reintrodus în exploatarea comercială pentru linie şi charter", explică Liviu Radu, directorul general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.