REVISTA PRESEI 25.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 iunie 2012

ADEVARUL

Operaţiunea "Salvaţi deţinutul Adrian Năstase!"

După condamnarea lui Năstase şi tentativa sa de suicid, pare să fi început o operaţiune de salvare a fostului premier de la executarea pedepsei. Bătălia se duce pe două planuri: legal şi medical. Avocaţii lui Adrian Năstase au depus vineri seara, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de anulare a mandatului de executare a pedepsei de către Adrian Năstase. În baza acestei cereri, s-a format dosarul 23593/3/2012, care a primit termen de soluţionare pentru 12 iulie. Avocaţii invocă articolul 461 din Codul de procedură penală, care reglementează situaţiile în care se poate depune o contestaţie la executarea pedepsei. Din cele patru motive ce pot fi invocate, singurul care se potriveşte situaţiei lui Adrian Năstase e acela că în procesul său ar fi survenit prescrierea faptelor. În dosarul lui Adrian Năstase, termenul de prescriere a faptelor ar fi trebuit să se împlinească pe 10 iunie.

Băsescu-Ponta, ori la tribunal, ori la Curte

Băsescu aşteaptă participarea lui Ponta la Consiliul European din 28 - 29 iunie pentru a se adresa Justiţiei sau Curţii Constituţionale. Au mai rămas doar câteva zile până la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, iar disputa dintre preşedinte şi premier, pe tema reprezentării României, se accentuează. Traian Băsescu şi Victor Ponta se vor întâlni astăzi, în cadru instituţional, într-o şedinţă a CSAT. Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare lui Victor Ponta în care contestă prezenţa premierului la Consiliul European de la Bruxelles fără a avea aprobarea expresă a Preşedinţiei. Un asemenea gest ar echivala "din punct de vedere juridic, cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către primul ministru", se afirmă în scrisoarea trimisă de Administraţia Prezidenţială.

Expert britanic despre plagiatul lui Ponta: Doctoratul nu ştiu dacă e o condiţie ca să fii prim-ministru. Încrederea cu siguranţă este!

Dr. Mike Reddy, expert internaţional în materie de plagiat, a examinat cazul premierului Ponta, la solicitarea ziarului "Adevărul". Dr. Mike Reddy, profesor la University of Wales, Newport, este analist independent al Serviciului de Expertiză în Plagiat, braţul academic al Turnitin - cel mai cunoscut program computerizat de detectare a materialelor copiate. Este folosit, potrivit BBC, de 97% din universităţile britanice. Reddy a fost invitat să facă parte din grupul de experţi independenţi în depistarea cazurilor de plagiat în cercetare în Marea Britanie.

Cristian Tudor Popescu: "Gestul lui Adrian Năstase, o ultimă aroganţă"

Cristian Tudor Popescu, invitat al ediţiei de duminică a emisiunii "După 20 de ani" de la Pro TV, a calificat tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase drept o "maximă" şi "ultimă aroganţă", pentru că nu a dorit să fie redus la statutul de cetăţean de rând, potrivit unui comunicat al televiziunii. Tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase, tensiunile dintre Preşedinţie şi Executiv, acuzaţia de plagiat căreia trebuie să-i răspundă Victor Ponta, dar şi perspectivele scenei politice româneşti atât de tulburată în ultima perioadă au fost câteva dintre subiectele dezvoltate de Cristian Tudor Popescu, senior editor la Gândul.info, duminică, la "După 20 de ani".

Străinii mizează pe siderurgia românească

În timp ce companii precum Nokia şi Mercedes fug de România în ţări cu mai multe facilităţi, producătorii de oţel fac investiţii semnificative pe piaţa autohtonă. România este o ţară care atrage atenţia investitorilor, dar nu reuşeşte mereu să o păstreze. Austriecii de la Voestalpine au anunţat finalizarea în acest an a unei fabrici situate la Giurgiu, care va avea o capacitate de producţie anuală de 130.000 de tone de foi de oţel. Produsele vor fi livrate în ţări precum România, Serbia, Bulgaria sau Turcia, potrivit reprezentanţilor companiei austriece. Investiţia totală se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro şi include finanţarea de aproximativ 5 milioane de euro din fonduri UE. O altă investiţie importantă anunţată în ultimul timp este cea pe care a făcut-o compania rusă Tenaris, care a cumpărat în urmă cu opt ani una dintre cele mai importante fabrici de pe platforma industrială a Zalăului, Silcotub. Tenaris a inaugurat, săptămâna trecută, o nouă secţie de producţie la Zalău, în care a investit 60 de milioane de dolari,

Atena vrea să pună punct austerităţii

Noul guvern elen promite populaţiei reduceri de taxe, încetarea concedierilor şi creşterea ajutorului de şomaj. Grecia va solicita creditorilor externi amânarea cu doi ani a programului de austeritate. Practic, noul guvern elen a schiţat, sâmbătă, un plan de renegociere a acordului de împrumut cu creditorii externi: UE, Banca Centrală Europeană şi FMI. Noul guvern de coaliţie din Grecia vrea limitarea disponibilizărilor şi extinderea cu "cel puţin doi ani" a perioadei pentru aplicarea planului de redresare economică impus ţării în schimbul unui împrumut din partea UE şi FMI, potrivit unui document oficial publicat sâmbătă. În acest document, Guvernul condus de conservatorul Antonis Samaras promite populaţiei "revizuirea" planului de salvare a Greciei impus de UE şi FMI cu o "extindere a perioadei de ajustare bugetară cu cel puţin doi ani", până în 2016.

Pierderea credibilităţii guvernului Rajoy pune Spania în primejdie

Mariano Rajoy, premierul Spaniei, şi-a irosit majoirtatea capitalului său politic câştigat acum şapte luni în urma victoriei în alegerile parlamentare, guvernul său nereuşind să gestioneze criza fapt care creşte riscurile ca Spania să devină prima economie de 1.000 de miliarde de euro în nevoie de asistenţă financiară generală, spun analiştii. Rajoy a fost arătat cu degetul de către liderii grupului celor mai dezvoltate 20 de economii mondiale, şi a fost ridiculizat de opoziţie şi de comentatori după ce costurile de finanţare ale ţării sale au atins nivelul maxim al erei euro, cu toate că băncile spaniole au beneficiat de un ajutor de 100 de miliarde de euro. Rajoy a declarat acest ajutor drept "o victorie care rezolvă problemele instituţiilor financiare", aminteşte agenţia de ştiri Bloomberg.

CAPITAL

FACULTĂŢILE care îţi pot da şansa unui salariu de 3.000 de euro pe luna, în ROMÂNIA!

În topul specializarilor căutate de către angajatorii chestionati de site-ul Bestjobs se regăsesc în mod regulat cele în automatică şi calculatoare, cibernetică, telecomunicaţii, inginerie, mecanică şi electronică. Cei mai căutaţi candidaţi sunt cei care pot ocupă posturi de programator/developer în limbajele PHP, Java şi .Net. HR Manager la Zitec. "Pentru o poziţie de programator junior, un salariu minim se situează în jurul sumei de 600 euro. Un programator cu un nivel dezvoltat al competenţelor tehnice poate câştiga între 1.500 şi 1.800 euro", preciza pentru Capital în urmă cu câteva săptămâni Florentina Greger, HR manager la Zitec. La Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti, taxa este de 3.100 de lei pe an. La Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucureşti, unde, potrivit angajatorilor, absolvenţii îşi găsesc de muncă chiar şi fără experienţă, taxa anuală este de 4.000 de lei.

Seceta financiară de după Hidroinsolvenţă

Odată cu declararea insolvenţei celei mai mari companii de stat, autorităţile au pus în pericol accesul la lichidităţi al tuturor entităţilor de stat, întrucât încrederea finanţatorilor a fost pierdută într-o clipă, ratingul Hidroelectrica fiind deja înrăutăţit. Mai mult, programul de privatizare, prin listarea la Bursă a companiilor din energie, angajament luat faţă de FMI, nu mai poate fi respectat, astfel că transparentizarea societăţilor va întârzia mult timp de acum încolo. Despre introducerea managementului privat nici nu se mai poate discuta, astfel că societăţile de stat vor rămâne puşculiţa de bani a guvernanţilor. Experţii contactaţi de Capital au mari rezerve faţă de această măsură ad-hoc şi pun sub semnul întrebării miza nedeclarată, aceea de reziliere a contractelor bilaterale încheiate cu "băieţii deştepţi".

ADEVĂRATUL MOTIV pentru care nemţii nu vor ca grecii să părăsească euro

Presa germană informează că ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, se află în posesia unui raport intern care atrage atenţia că o eventuală destrămare a zonei euro ar avea consecinţe dezastruoase pentru economia Germaniei. În document se face o evaluare a efectelor probabile la nivel macroeconomic în cazul dispariţiei monedei comune ca urmare a crizei datoriilor suverane. "În comparaţie cu un asemenea scenariu (al destrămării zonei euro), orice plan de salvare pare să fie un rău mai mic", afirmă sub acoperirea anonimatului pentru revista germană Der Spiegel un funcţionar al Ministerului de Finanţe de la Berlin.

CURENTUL

A început dihonia în USL. Frunzăverde - protagonistul primului scandal

Şedinţa de plen a forului judeţean, în care ar fi trebuit să se valideze mandatele de consilieri judeţeni şi să se aleagă cei doi vicepreşedinţi, s-a încheiat cu scandal şi cu o posibilă ruptură în cadrul USL. Asta după ce, liberalii au făcut două propuneri PNL pentru funcţiile de vicepreşedinţi, lăsându-i pe pesedişti cu buza umflată. Consilierul judeţean liberal, Iustina Turnea, i-a propus pe Ionesie Ghiorghioni şi Ilie Iova, ambii PNL, pentru a ocupa funcţiile de vicepreşedinţi ai CJ Caraş Severin. Aleşii social-democraţi au cerut o pauză de consultare şi au părăsit sala de şedinţe. Fără să fie nevoie de votul lor, restul aleşilor au votat pentru validarea celor doi liberali pe funcţii.

Comunitatea ştiinţifică cere demisia plagiatorului Ponta din toate funcţiile publice pe care le deţine

Faptul că premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în ceea ce priveşte lucrarea sa de doctorat, a determinat cercetătorii din România să ceară demisia acestuia atât din funcţia de premier cât şi din toate funcţiile publice pe care le deţine. Acest lucru este justificat şi legitim având în vedere că acuzaţiile ferme de plagiat la adresa domnului Ponta au repercusiuni asupra întregului sistem universitar românesc. Asociaţia Ad Astra amendează grav scandalul de plagiat în care este implicat Victor Ponta, considerând că "dincolo de aspectele penale, administrative sau civile, plagiatul este în primul rând o ruşine". Demisia premierului din toate funcţiile publice pe care le deţine este o măsură pe care cercetătorii o consideră necesară şi iminentă pentru situaţia României care este afectată constant de această problemă.

Guvernul scoate BNR din rândul instituţiilor care se ocupă de soluţionarea reclamaţiilor clienţilor bancari

Guvernul intenţionează să elimine Banca Naţională din rândul instituţiilor care se vor ocupa de soluţionarea reclamaţiilor cu care este sesizată din partea utilizatorilor serviciilor bancare, din cauza "riscurilor juridice şi reputaţionale semnificative" la care se expune BNR, se arata într-un proiect de Ordonanţă de Urgenta , potrivit Hotnews. Sesizările depuse la BNR până la intrarea în vigoare a noilor prevederi vor fi totuşi soluţionate, mai precizează documentul. În ultimii 4 ani, instituţia condusă de Mugur Isărescu a fost sesizată în câteva zeci de mii de cazuri în care erau sesizate abuzuri ale băncilor, majoritatea plângerilor venind odată cu apariţia Ordonanţei 50. BNR a refuzat să se implice formal în soluţionarea acestor sesizări, declinându-şi competenţa în favoarea ANPC sau a mai puţin utilizatei metode a medierii.

CURIERUL NATIONAL

Sindicatele dictează dialogul social

Prin modificările aduse Legilor privind negocierile colective de muncă, a conflictelor de muncă şi a partenerilor sociali, acestea impun patronatelor mai multe obligaţii decât lor înşile. Angajatorii sunt practic obligaţi să sponsorizeze sindicatele, fiind nevoiţi să pună la dispoziţia acestora sediile, cu titlu gratuit. Mai mult, patronatele vor trebui să informeze sindicatele, la zi, asupra situaţiei economico-financiare a societăţii, deşi, din punct de vedere contabil, situaţiile sunt centralizate bianual sau anual. Propunerile sindicatelor pentru modificarea Legilor privind negocierile colective de muncă, a conflictelor de muncă, a partenerilor sociali şi a Consiliului Economic Social, încalcă libertatea de asociere a întreprinderilor prevăzută în Constituţie, principiul proprietăţii private şi reglementările UE, fiind imperios necesară stoparea înaintării lor la Guvern şi discutarea cu părţile interesate, au declarat pentru Curierul Naţional reprezentanţii angajatorilor.

Vulpescu, administrator special la Hidroelectrica?

Şeful OPSPI, totodată preşedinte al CA, va ţine legătura între companie, administratorul judiciar Euro Insol şi Ministerul Economiei. Surse din piaţă susţin că problema intrării în insolvenţă a societăţii este legată de creditele care au fost garantate tocmai cu contractele care se urmăreşte a fi anulate. Nefiind de acord cu anularea acestor contracte, băncile ar putea mări dobânzile şi poate chiar şi ratele. Dumitru Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), totodată preşedinte al CA al Hidroelectrica ar putea fi numit de către Ministerul Economiei drept administrator special al companiei, deşi, potrivit hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor din data de 25 mai a.c., acestuia "i-a încetat de drept mandatul" de administrator provizoriu al Hidroelectrica.

Istoria crizei, rescrisă de cei care ne-au adus-o

Criza era predictibilă şi putea fi prevenită, spune Michael Burry, investitor care a câştigat sute de milioane de dolari din prăbuşirea pieţei obligaţiunilor ipotecare. El spune că banca centrală a SUA, principala responsabilă de cutremurul financiar, încearcă să acrediteze ideea potrivit căreia acesta nu putea fi preîntâmpinat. "Mă tem că istoria este scrisă greşit din nou. Ignoranţa este voită". Frâiele economiei se află încă în mâinile celor care au alimentat criza financiară, iar aceştia continuă să ignore factorii care au provocat-o, spune Michael J. Burry, fondatorul fondului Scion Capital, entitate care a câştigat 700 milioane de dolari în piaţa produselor structurate cu acoperire în ipoteci, profitând de prăbuşirea pieţei imobiliare.

A început numărătoarea inversă înaintea summitului european "crucial" din 28-29 iunie

Numeroasele contacte şi reuniuni ce au avut loc în ultimele zile - în perspectiva crucialei reuniuni a Consiliului European din 28-29 iunie - nu şi-au atins în totalitate scopul, acela de netezire a drumului spre adoptarea, cât mai urgent, a unei strategii globale de ieşire din criză a zonei euro şi a întregului spaţiu UE Fără îndoială, spun analiştii economici europeni, recentul summit G20 din Mexic, la care întreaga responsabilitate pentru criza economică şi financiară mondială a fost aruncată asupra zonei UE, nu putea să nu se finalizeze cu un plus de presiune asupra zonei euro, asupra instituţiilor UE pentru a le determina să găsească rapid o soluţie la criza datoriilor. Rezultatul: Un întreg lanţ de contacte telefonice, întâlniri la diverse niveluri desfăşurate în cursul săptămânii trecute, cu continuare şi în aceste ultime zile de dinaintea reuniunii Consiliului European.

EVENIMENTUL ZILEI

Omul lui Voiculescu vrea să-l "taie" pe omul lui Antonescu

Prin desemnarea lui Valentin Nicolau şi a lui Sorin Burtea în Consiliul de Administraţie, noua Putere şi-a asigurat liniştea şi "producţia" de ştiri pozitive. Salariaţii din Televiziunea Română l-au ales pe Valentin Nicolau, preşedinte - director general al acestei instituţii în perioada regimului Năstase şi, ulterior, angajat în trustul media al familiei Dan Voiculescu, ca reprezentant în viitorul Consiliu de Administraţie (CA) al TVR. Împreună cu Nicolau a mai fost ales în CA şi Sorin Burtea, cel care, tot în regimul Năstase, realiza o emisiune împreună cu actualul ministru al mediului Rovana Plumb, pe atunci şefa OPC. Salariaţii din TVR i-au preferat pe cei doi în detrimentul unui jurnalist corect şi profesionist, Mihai Rădulescu. De un timp, Jurnalul Naţional mediatizează masiv meritele lui Nicolau la conducerea TVR şi, în schimb, îl prezintă pe Radu Călin Cristea, directorul interimar, drept incapabil să rezolve problemele financiare ale postului public.

Dreapta se pregăteşte de alegeri

Noua Republică a devenit partid, MRU se pregăteşte să-şi lanseze platforma,iar PDL e deschis colaborării. Formaţiunile de pe partea dreaptă a scenei politice îşi adună forţele pentru bătălia electorală din toamnă. Sâmbătă, Mişcarea Noua Republică a făcut pasul transformării în partid, cu Mihail Neamţu ca preşedinte. Acesta porneşte la drum cu optimism, spunând că speră să obţină, în urma alegerilor din toamnă, între 5 şi 25 de mandate în Parlament pentru partidul său. Tot pe partea dreaptă, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu are propriile sale planuri. De-a lungul săptămânii trecute, acesta a dezvăluit treptat câte ceva din acestea. Astfel, Ungureanu îşi propune să lanseze Iniţiativa Civică, aceasta urmând să capete şi o componentă politică din toamnă.

Turcia ameninţă Siria cu represalii

Un nou scandal diplomatic între Turcia şi Siria a izbucnit, în ultimele zile, după ce vineri un avion de vânătoare turcesc de tipul RF-4 Phantom a intrat, pentru scurt timp, în spaţiul aerian sirian şi a fost doborât imediat de armata siriană. Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a cerut convocarea Consiliul Atlanticului de Nord, care se va reuni, mâine, în baza Articolului 4 din Tratatul NATO, pentru a lua în discuţie acest incident. Potrivit tratatului, "orice aliat poate solicita consultări oricând consideră că îi este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea", a precizat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. Echipele de căutare au localizat, ieri, epava avionului în apele siriene din Marea Mediteană, la circa 1.300 de metri adâncime. Nu se ştie dacă cei doi piloţi de la bord au reuşit să se catapulteze.

Cum dispar milioane de euro în România

În 1989 România se afla pe locul şase în lume la producţia de gogoşi de mătase. Livezile de dud au fost vândute, actele terenurilor nu se mai găsesc, iar astăzi, o singură femeie mai ţese la război mătasea naturală produsă la ea în bătătură. Afacerea "Viermii de mătase" sau cum a reuşit România să distrugă o industrie care i-ar fi adus milioane de euro din export a fost subiectul de ieri al emisiunii prezentată de Laurentiu Radulescu şi difuzată la Digi24, "Din interior". "Cum a dispărut borangicul românesc? Cum a disparut o afacere care ar fi putut aduce milioane de euro României? Care au fost viermii ce au ros o întreagă ramură a agriculturii româneşti?", au fost întrebările puse de reporteri, la care au au primit însă puţine răspunsuri.

JURNALUL NATIONAL

EXCLUSIV Prigoană poliţienească! Comisarul-şef Stoian către spital: "Cerem urgent diagnosticul numitului Adrian Năstase"

În ziua de 22 iunie, şeful serviciului de investigaţii criminale, comisarul-şef de poliţie Stoian Constantin, solicită prin adusa 241466, Spitalului de Urgenţă Floreasca diagnosticul lui Adrian Năstase şi întreabă dacă persoana în cauză poate fi transportată în vederea tratării în reţeaua Administraţiei Penitenciarelor.

"850.000 de persoane sunt falite în România" Interviu cu Gheorghe Piperea despre falimentul personal

ECONOMICA.NET a vorbit cu avocatul Gheorghe Piperea autorul proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice despre ce înseamnă falimentul personal, ce îşi propune el să facă, de este nevoie de o astfel de lege în România, de ce este respinsă de către politicieni, bancheri şi FMI şi despre şansele ca ea să fie aprobată în perioada următoare, având în vedere că actuala putere a susţinut iniţiativa în Senat. Gheorghe Piperea: Proiectul legii insolvenţei particularilor e adoptat în senat în 2010, cu o majoritate confortabilă, din păcate nu a ajuns să fie discutat în Camera Deputaţilor pentru că a intervenit contractul cu FMI, de la început FMI a impus Guvernului să nu susţină această lege. Pentru că în toamna asta este campanie electorală, cu siguranţă nu are şanse să fie luat în discuţie în acest an, probabil anul următor.

FMI: Criza din zona euro a ajuns într-o fază critică!

Criza din zona euro a ajuns într-o etapă critică, iar statele membre trebuie să-şi asume un angajament ferm faţă de moneda unică pentru a recâştiga încrederea investitorilor, potrivit unui raport al FMI, care recomandă introducerea de obligaţiuni comune ca posibilă soluţie pentru Europa. "În pofida măsurilor extraordinare, băncile şi pieţele datoriilor de stat din multe părţi ale zonei euro rămân sub presiune acută, ridicând semne de întrebare privind viabilitatea uniunii monetare. Condiţiile economice şi financiare continuă să se deterioreze. Investitorii privează de finanţare statele membre care au cea mai mare nevoie, transferând capitalul la adăpost şi împingând primele de risc la noi recorduri", potrivit unui raport prezentat de FMI, citat de Bloomberg.

NATIONAL

De ce-si forteaza Basescu suspendarea

Basescu moare, dar nu se preda. Cele mai recente declaratii si actiuni ale presedintelui indica faptul ca acesta nu va ceda in fata uselistilor, ci va duce batalia pana la capat, indiferent de consecinte. Traian Basescu lasa impresia ca incearca sa-si provoace adversarii sa-l suspende. Catalogata de unii drept disperare pura, strategia prezidentiala este considerata de altii o mutare pe cat de riscanta, pe atat de indrazneata, care l-ar putea aduce pe Basescu din nou in topul politicii.

Planul secret de impartire a Serviciilor

Pana sa se aseze lucrurile in politica, in lumea serviciilor secrete va avea loc o reasezare strategica de proportii. Iar planul secret de impartire a structurilor secrete prevede disparitia totala a SPP. Mai mult, s-a stabilit si cu ce "halci" din acesta se vor alege SRI si SIE, principalii beneficiari ai intelegerii. Pana sa cada Basescu si, implicit, actuala conducere a SPP, in sanul liberalilor cu afinitati in sistem s-a pornit un dat la gioale general pentru desemnarea urmasului "jandarmului" Pahontu. Cum diversele grupuri de influenta nu au reusit sa cada la pace, au ramas in picioare trei pretendenti. Cu totii cunoscuti insa drept ofiteri mai mult sau mai putin acoperiti ai SIE. Acestia au inceput deja sa lucreze la organigrame, sa imparta functii virtuale cunoscutilor si sa intreprinda misiuni operative, ca si cum ar fi intrat deja in paine.

Ceva e putred in Europa: se deplaseaza Merkel la Hollande

Cancelarul german Angela Merkel va cina la 27 iunie, intr-o vizita neoficiala in Franta, cu presedintele Francois Hollande, la Palatul Elysee. Fostul presedinte, Nicolas Sarkozy, se prezenta "la ordin" cand Angela Merkel il chema la Berlin. Chiar si cand i s-a nascut fetita a dat o fuga la Merkel. In ajunul summitului UE, din 28-29 iunie, cand se vor reuni sefii de stat si de guvern, cina neoficiala a lui Hollande si Merkel are o importanta cruciala. Le Monde citeaza unul dintre negociatorii francezi, care spera ca neobisnuita invitatie la cina ar trebui sa permita sefului statului francez si cancelarului german "sa progreseze in special in negocierile privind asumarea reciproca a unor riscuri"

PUTEREA

Minciuna lui Rus

Conducerea Poliţiei Capitalei îl contrazice tocmai pe ministrul de Interne, Ioan Rus, în privinţa situaţiei procedurale penale a lui Adrian Năstase. După ce demnitarul a spus că fostul premier, internat la Floreasca după tentativa sa de suicid, execută deja în spital pedeapsa, Poliţia Capitalei susţine acum că Năstase nu a făcut încă nici măcar o zi din condamnare. Potrivit Poliţiei Capitalei, procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul-verbal de încarcerare, iar fostul premier nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar.

Universitatea Bucureşti cere Facultăţii de Drept o analiză a tezei de doctorat a premierului Ponta

Conducerea Universităţii din Bucureşti a adresat o solicitare conducerii Facultăţii de Drept să îşi precizeze punctul de vedere referitor la contestarea calităţii ştiinţifice a tezei de doctorat a premierului Victor Ponta. Rectorul Universităţii din Bucureşti a solicitat, în urma şedinţei Senatului instituţiei de învăţământ superior de joi, întrunirea de urgenţă a Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti pentru a dezbate întregul caz.

Grecia: Creditorii îşi amână vizita

Reprezentanţii Troicii, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, au amânat vizita la Atena, care ar fi trebuit să înceapă luni, din cauza stării de sănătate a premierului grec, Antonis Samaras, şi a ministrului său de finanţe, Vasilis Rapanos, urmând ca data vizitei să fie anunţată în zilele următoare, transmite agenţia EFE, care citează o sursă guvernamentală de la Atena. remierul grec a fost supus sâmbătă unei intervenţii chirurgicale la un ochi afectat de dezlipire de retină, în timp ce ministrul de finanţe a fost spitalizat după ce a acuzat greaţă, dureri abdominale intense şi ameţeli. Ei nu vor participa la Consiliul European de pe 29-29 iunie.

ROMANIA LIBERA

Radu F. Alexandru: Blaga va asigura totala independenţă a partidului faţă de Băsescu

Senatorul PDL Radu F. Alexandru, 69 de ani, crede că democrat-liberalii ar fi trebuit să se decupleze de mult "de această postură de ecou al deciziilor prezidenţiale" şi că venirea lui Vasile Blaga în fruntea PDL "va asigura totala independenţă" a partidului faţă de Traian Băsescu. În plus, Radu F. Alexandru spune că "aranjarea" Convenţiei Naţionale a PDL de anul trecut de către Traian Băsescu a fost o eroare a preşedintelui. În ceea ce priveşte neelucidata cădere a Guvernului Ungureanu, senatorul PDL este de părere că o mare responsabilitate o poartă chiar Emil Boc, fiindcă el, ca preşedinte, trebuia să asigure majoritatea pentru guvernul majoritar democrat-liberal, deşi, pe de altă parte, Mihai Răzvan Ungureanu (MRU) era un "străin" pentru democrat-liberali.

RL - 135 de ani: Marile crahuri financiare

Caritas, Bancorex ori FNI au fost episoadele prin care rechinii tranziţiei au spoliat de avere un mare număr de români. Unul dintre cele mai importante scandaluri care au zguduit România este cel legat de marile crahuri financiare din anii 1990. O serie de rechini ai tranziţiei - mulţi dintre aceştia cu legături dovedite cu fosta Securitate ori cu eşaloanele superioare ale PCR - au pus la cale diferite mecanisme financiare prin care au spoliat milioane de români de bruma de avere pe care au acumulat-o în anii comunismului. Ziarele, radiourile ori televiziunile din acea perioadă au avut partea lor de vină, prin proslăvirea escrocilor care i-au sărăcit pe români, după tiparele folosite pentru a preamări familia Ceauşescu.

Unde sunt banii lui Năstase?

Nimeni nu neagă că fostul premier şi familia sa trăiesc o dramă. Ea poate fi rezumată simplu prin sintagma "ce a fost şi ce-a ajuns!". Dar această dramă îi priveşte exclusiv pe ei, ca familie. Decăderea unui om deştept, dar lacom şi fără caracter, este problema lui şi a celor din imediata sa apropiere. Este o afacere intimă, un prilej de reflecţie şi penitenţă solitară, nu unul de exhibiţionism, cu pelerinaje şi conferinţe de presă la spital şi miting de solidaritate sub geamul pacientului-deţinut. Poate nu o fi strâns Năstase un miliard de euro, cât se lăuda, dar câteva zeci, poate sute de milioane de euro o fi dosit. Iar dacă stă opt luni în închisoare, dar i se permite să-şi păstreze prada, putem vorbi cu adevărat de justiţie? Chiar trebuie să-i plângem de milă?

Băsescu, suspendat dacă merge la Bruxelles?

Conflictul Victor Ponta - Traian Băsescu pe tema participării la Consiliul European a intrat în faza ameninţărilor. După ce premierul a informat că MAE a anunţat deja componenţa delegaţiei, preşedintele l-a avertizat că-şi însuşeşte atribuţii ce nu-i aparţin. În replică, Crin Antonescu a reluat ideea suspendării.

ZIARUL FINANCIAR

Dosarul Hidroelectrica şi consecinţele pentru bănci au ajuns şi în birourile de la BNR

Băncile creditoare vor garanţii că nu vor fi restructurări ale datoriilor şi nici eventuale "hair-cut"-uri. Situaţia celei mai mari companii de stat, Hidroelectrica, intrată surprinzător în insolvenţă, va fi discutată astăzi la Banca Naţională, având în vedere creditele de circa 500 de milioane de euro pe care le are compania energetică la băn­cile comerciale. Ceea ce la început părea o încercare a noii administraţii a Hidroelectrica şi a noului guvern de a stopa contractele preferenţiale care înseamnă un minus anual de cel puţin 100 de milioane de euro în veniturile companiei se transformă într-o uriaşă problemă pentru sistemul bancar şi, în consecinţă, chiar şi pentru Finanţele României.

Dezastrul din învăţământ: Unu din doi absolvenţi este jurist, economist sau politolog

Cel mai mare potenţial economic pentru România este în energie şi agricultură, dar de pe băncile facultăţilor ies anual numai 6.600 de licenţiaţi în energie şi doar 2.200 în agricultură, în scădere cu 25% faţă de 2006. În schimb, numărul de diplomaţi în ştiinţe politice şi administrative a crescut de trei ori între anul şcolar 2005/2006 şi 2009/2010, până la 13.600, arată cele mai recente date ale Institutului de Statistică (INS). Datele pe 2010/2011 şi cele pe 2011/2012 nu sunt încă disponibile la INS. Scăderea numărului de ab­solvenţi în energie şi agri­cul­tură este cu atât mai sem­ni­ficativă cu cât în acelaşi in­terval numărul total de ab­sol­venţi de facultate a crescut cu 70%, de la 112.000 la 191.000.

FP a pierdut peste 100 mil. euro pe bursă în patru zile din insolvenţa Hidroelectrica, dar Templeton refuză să spună cum a votat

Insolvenţa Hidroelectrica loveşte puternic Fondul Proprietatea (FP), una dintre cele mai importante companii de pe bursă, însă administratorul FP, grupul american Franklin Templeton, continuă să păstreze secretul privind modul în care a votat în şedinţa consiliului de administraţie al Hidroelectrica în care s-a aprobat cererea de intrare în insolvenţă. În ultimele patru şedinţe de tranzacţionare acţiunile FP au pierdut aproape 8%, iar din capitalizarea fondului s-au evaporat peste 100 de milioane de euro. Asta în condiţiile în care insolvenţa Hidroelectrica lasă un gol de peste 700 de milioane de euro în activul net al FP, deoarece valoarea participaţiei de 20% pe care fondul o deţine la producătorul de energie va fi zero până ce compania iese din reorganizare.

"Schimbarea conducerii la SIF Muntenia este inevitabilă"

Gabriel Filimon, cel mai longeviv executiv al SAI Muntenia Invest, societatea care administrează averea de 280 mil. euro a SIF Muntenia (SIF 4), spune că schimbarea conducerii este inevitabilă în pragul unor alegeri care se anunţă decisive pentru viitorul SIF-ului. Pe 6 iulie au loc ale­geri pentru Comitetul Re­pre­zentanţilor la SIF Mun­tenia, organism care reprezintă acţionarii în relaţia cu administratorul SAI Mun­tenia Invest. Nu mai puţin de 30 de candidaţi s-au înscris în compe­tiţie, prin­tre care se numără şi nume sonore pre­cum Mircea Oancea, preşe­din­tele Co­mi­siei de Pensii, Dan Pascariu, preşe­dintele UniCredit Ţiriac Bank. Miza din spatele alegerilor este pre­luarea frâielor pentru a decide asu­pra averii SIF Muntenia de 280 mil. euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb