REVISTA PRESEI 25.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 25 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 25.10.2017

ADEVARUL

Eurostat: România are un deficit bugetar de 4,1% în trimestrul al doilea, cel mai mare din UE

România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, în trimestrul al doilea al acestui an, cel mai mare din Uniunea Europeană (UE), potrivit datelor publicate marţi de Eurostat. Datele sunt calculate după metodologia European System of Accounts (ESA 2010). După România, cele mai mari deficite bugetare, date ajustate sezonier, le-au înregistrat Marea Britanie (3,4%), Franţa (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria şi Polonia (cu câte 1,2%). Guvernul PSD-ALDE şi-a asumat respectarea ţintei de 3% din PIB pentru acest an, conform Tratatului de la Maastricht. În caz contrar, România riscă să intre în procedura de deficit excesiv.

Surse: Tudose forţează demisia ministrului de Finanţe

Surse guvernamentale au declarat pentru "Adevărul" că premierul Mihai Tudose vrea să-l schimbe din funcţie pe Ionuţ Mişa, ministrul de Finanţe, ca urmare a faptului că a anunţat de capul său taxa de solidaritate. Tudose îl suspectează pe ministrul de Finanţe că-i face jocurile lui Liviu Dragnea. Numai că liderul PSD îi ţine spatale lui Ionuţ Mişa, unul dintre oamenii săi de încredere din Guvern. Războiul pentru putere dintre Mihai Tudose şi Liviu Dragnea continuă. După Sevil Shhaideh, premierul încearcă să mai elimine din Guvern un ministru fidel lui Liviu Dragnea. Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că Mihai Tudose îi forţează demisia lui Ionţ Mişa, "ca să nu mai ajungă la o nouă remaniere".

Pragul la abuzul în serviciu

Înainte de a arunca prosopul, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a văitat luni în şir că nu găseşte un reper faţă de care să se raporteze atunci când căuta un prag "rezonabil" de prejudiciu la infracţiunea de abuz în serviciu. Teatru ieftin: avea cifra sub nas - dar pesemne că nu-i plăcea cum arată, că era prea mică. Atunci a abandonat lupta şi a pasat problema la Comisia Iordache. Cifra se găsea într-o directivă a Uniunii Europene, intrată în vigoare în iulie anul acesta. Este vorba despre directiva 1371, de combatere a fraudării fondurilor europene. "Atunci când o infracţiune (...) implică un prejudiciu mai mic de 10.000 de euro (în cazul fraudei - n.m.) sau un avantaj mai mic de 10.000 de euro (în cazuri de corupţie - n.m.), statele membre pot să prevadă sancţiuni de altă natură decât penală".

A dispărut o livadă a statului, de câteva zeci de hectare, de lângă Galaţi

O livadă proprietate a statului, în suprafaţă de 63 de hectare, aflată în intravilanul oraşului Galaţi (între municipiu şi combinatul siderurgic, acolo unde preţul metrului de pătrat de teren oscilează între 30 şi 35 de euro) a dispărut de pe faţa pământului după o afacere dubioasă, care este investigată de mai mulţi ani de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Miza întregii afaceri, care este investigată de procurori, este terenul de sub respectiva livadă, evaluat la aproape 19 de milioane de euro, la care se adaugă valoarea de inventar a pomilor. Terenul a fost obţinut pentru mai puţin de 500.000 de euro de către o firmă din Brăila, printr-o serie de artificii juridice la care a ajutat un prefect de Galaţi.

Pregătiţi-vă pentru o iarnă cu anomalii climatice

Anul 2017 a fost marcat de anomalii climatice. Am avut caniculă, tornade, furtuni violente care au ucis oameni, dar şi ploi abundente. Toate acestea, spun specialiştii, vor fi din ce în ce mai dese. Peste o săptămâna, pregătiţi-vă pentru un episod de frig, cu lapoviţă şi ninsoare. Experţii sunt îngrijoraţi şi că la Polul Nord ar putea avea loc mai repede decât de obicei ruperea vortexului polar. Asta ar înseamna că riscul de a avea o iarnă a extremelor creşte. Ceea ce se întâmplă zilele acestea cu vremea din România este provocat de un ciclon mediteranean.

Lefurile încasate de şefii-funcţionari din Sănătate

Majorările salariale din ultimul an de zile a dus la apariţia unor anomalii în sistemul bugetar. S-a ajuns, astfel, la situaţii în care un director de instituţie sau un angajat cu o funcţie de conducere să aibă venitul mai mare decât preşedintele României. Unele dintre cele mai mari venituri din sistemul bugetar sunt la Casa de Asigurări de Sănătate. Preşedintele - director general al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Silvia Puie, are un venit brut lunar de 17.516 de lei. Un director executiv din cadrul CAS Alba, cu gradaţia 5, câştigă 14.941 de lei pe lună iar cel de-al doilea director executiv care are gradaţia 4 are un venit brut de 14.760 de lei lunar.

Primarul care vrea să închidă primăria

Primăria comunei Dimăcheni, judeţul Botoşani, a ajuns în pragul falimentului. Edilul localităţii spune că nu mai are bani de salarii, pentru naveta profesorilor şi nici măcar pentru a mai plăti facturile la utilităţi. Elevii din satele învecinate au mers pe jos la şcoală fiindcă nu sunt fonduri nici pentru motorina microbuzelor şcolare. Colapsul are loc pe fondul măririlor salariale recente. Edilul comunei botoşănene susţine că a ajuns la fundul sacului încă de la începutul anului când a primit la buget o sumă nesemnificativă. Lucrurile s-au agravat din luna august, odată cu măririle salariale ale funcţionarilor publici garantate prin Legea 153/2017.

Investiţie de 140 de milioane de euro la o hidrocentrală cu tuneluri săpate în munte în Defileul Jiului, blocată.

Lucrările de amenajare hidroenergetică pe Defileul Jiului sunt blocate în urma unei hotărâri judecătoreşti a Curţii de Apel Bucureşti. Investiţia se desfăşoară într-o zonă protejată, Parcul Naţional "Defileul Jiului", şi constă în devierea Jiului printr-un tunel subteran prin munte, după care apa ar urma, conform proiectului, să ajungă prin cădere în două hidrocentrale. Ecologiştii au reacţionat, susţinând că ecosistemul va fi grav afectat, flora şi fauna având de suferit. Până acum, Hidroelectrica a investit în jur de 140 milioane de euro, peste 80% din lucrări fiind realizate.

Omul de afaceri Ştefan Vuza şi Dynamic Selling Group, singurii care mai vor Oltchim

Fondul de investiţii White Tiger, care a anunţat că vrea să cumpere mai multe pachete de active ale combinatului chimic Oltchim, s-a retras din procedură. Actorul principal rămas în cursă este omul de afaceri Ştefan Vuza, prin Chimcomplex Borzeşti, care vrea majoritatea activelor, alături de Dynamic Selling Group, care vrea numai producătorul de profile PVC deţinut de companie. Potrivit unui comunicat publicat pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Oltchim a semnat contracte de vânzare active doar cu Chimcomplex Borzeşti şi Dynamic Selling Group, în contextul selecţiei preliminare derulate de societate cu privire la cei nouă ofertanţi care au depus oferte angajante.

Thailanda: După un an de doliu, regele Rama al IX-lea "cel Mare" va fi incinerat într-un palat funerar de 30 de milioane de euro

Mâine thailandezii îşi vor lua rămas-bun de la defunctul rege Rama al IX-lea, care a murit acum un an, după 70 de ani de domnie. Capitala Thailandei va avea parte de cele mai fastuoase funeralii din istoria sa, totul fiind pregătit până în cel mai mic detaliu. După 12 luni de doliu, thailandezii îşi vor lua rămas-bun de la Bhumibol Adulyadej, care a trăit între 5 decembrie 1927 - 13 octombrie 2016 şi a fost cunoscut ca regele Rama al IX-lea începând din 9 iunie 1946. Corpul defunctului rege va fi ars într-un crematoriu de aur, care reprezintă un adevărat palat cu nouă turnuri.

BANCHERUL

Ultimul asalt al avocatului Piperea asupra băncilor, respins din nou de judecători

Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri, ca nefondat, apelul declarat de Piperea in numele a 230 de clienţi ai Volksbank fata de decizia Tribunalului Bucureşti din urma cu doi ani de a nu accepta cererea acestuia de a se face conversia creditelor in CHF la cursul istoric. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au respins principalul argument al avocatului Piperea, inoculat si ANPC-ului, ca banca ar fi acordat intenţionat creditele in franci pentru a le face rău oamenilor, adică a acţionat cu rea-credinţă. Ceea ce, fireşte că este in primul rând greu de crezut, din simplul motiv ca împrumuturile in CHF s-au dovedit păguboase nu doar pentru oameni, ci si pentru bănci. Sa ne gândim doar ca Volksbank a ajuns in pragul falimentului din cauza creditelor in CHF, la fel ca subsidiara Raiffeisen din Polonia.

COTIDIANUL

Puţura a vorbit în comisia SRI despre metoda "Coperta"

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Ovidiu Puţura, a prezentat Comisiei SRI metoda "Coperta", prin care dosarele pot fi repartizate către anumite complete de judecată, la care "se doreşte" să ajungă, a precizat, marţi, preşedintele acestui for, Claudiu Manda. "Domnul Puţura ne-a explicat cum este cu repartizarea «aleatorie», dacă coroborăm cu cazul dosarelor din justiţie, cum se face prin calculator şi ne-a explicat destul de clar cum poate ca grefierul să distribuie anumite dosare către un anumit complet de judecată. Ne-a explicat cum se poate merge, cel puţin pentru cazurile de arest preventiv, cunoscându-se care sunt completele pregătite şi în sensul acesta se poate ajunge exact în ziua de... pentru a ajunge la un anumit complet", a spus Manda. El a mai spus că Puţura a prezentat şi o listă de judecători ÎCCJ apropiaţi ai "sistemului".

De ce nu sunt medici în şcoli

Nu există medici în şcoli şi asta este o situaţie care trenează de foarte multă vreme. Un cerc vicios în care singurii care au de pierdut sunt copiii şi părinţii lor trenează de prea multă vreme în şcolile din ţara noastră. Cu toţii ne trimitem copiii la şcoală, unde sperăm să fie în siguranţă. Din păcate, lucrurile nu stau chiar aşa. În cele mai multe şcoli din România nu există medici sau există pentru numai câteva ore. Deşi legea îi obligă pe directori să le înfiinţeze, foarte multe instituţii de învăţământ nu dispun de cabinete medicale. Multe nici nu au măcar contact cu vreun medic din localitate.

Un general îl reclamă pe ambasadorul Klemm la Casa Albă

Fostul şef al SPP, generalul Dumitru Iliescu, a adresat o scrisoare deschisă Secretarului de Stat Rex Tillerson, scrie amosnews.ro. Acesta atenţionează asupra efectelor negative pentru parteneriatul româno-american pe care le are prestaţia ambasadorului Hans Klemm, care intervine în politica internă a României sprijinind deschis structurile de forţă care au preluat ilegal puterea.

CURENTUL

Deputatul infractor Borza cere pedepse de 20 de ani pentru mediul privat

Ieri, infractorul condamnat definitiv de ÎCCJ, Remus Borza, devenit deputat pe listele ALDE a cerut public "Înăsprirea legislaţiei privind combaterea evaziunii fiscale si a spălării banilor. Asimilarea acestor infracţiuni crimei organizate, majorarea pedepselor intre un minim de 10 ani si un maxim de 20 de ani închisoare si confiscarea extinsă a averii." Asta în timp ce în Parlament, PSD-ALDE-UDMR vor să dezincrimineze infracţiunile de abuz în serviciu comise de politicieni.

CURIERUL NATIONAL

Facerea şi desfacerea Legii educaţiei

Ministrul Învăţământului promite: în 2018, manualele şcolare se vor livra la timp. Nu va exista un "manual unic", ci un "manual de bază"; auxiliarele se întorc, utilizarea lor fiind opţională. Dezbaterile sunt, ca întotdeauna, orientate spre formă, în detrimentul conţinutului. Legea Educaţiei Naţionale se află în antecamera unei noi schimbări, astfel încât anul şcolar viitor va începe, în septembrie 2018, cu lege nouă. Ba, din câte o arată pregătirile, este vizat un ansamblu legislativ, cu legi inclusiv pentru acordarea a 60 de grame de miere pe săptămână fiecărui şcolar şi preşcolar, pentru probă sportivă la bacalaureat, pentru uniformă obligatorie etc.

Încă o înlocuire la CFR

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a anunţat pe 23 octombrie, printr-un comunicat de presă, schimbarea din funcţie imediată a celor doi reprezentanţi ai Regionalei de Căi Ferate Bucureşti: Laurenţiu Maraloi, directorul Regionalei CF Bucureşti, şi Mihai Cândea, şeful Gării de Nord. Potrivit ministrului Stroe, în urma analizei făcute a reieşit proasta administrare şi gestionare a reţelei de cale ferată, a întârzierilor nejustificate şi neanunţate la timp călătorilor, dar şi a situaţiei din cadrul CFR Infrastructură. La o zi după demiterea celor doi, ministrul Transporturilor a anunţat că l-a demis şi pe Marius Chiper, directorul general interimar al CFR SA, motivul demiterii fiind lipsa de organizare din cadrul companiei.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a vizitat Statul Major al Forţelor Navale din Bucureşti

Şeful categoriei de forţe, viceamiralul Alexandru Mîrşu, le-a prezentat ministrului Mihai Fifor şi şefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă, o informare cu principalele activităţi şi starea diferitelor domenii de activitate. Ministrul Apărării Naţionale şi şeful SMAp au mai analizat împreună cu echipa de comandă a forţelor navale concluziile principalelor activităţi desfăşurate anul acesta, misiunile aflate în derulare şi cele în pregătire, stadiul de execuţie al bugetului pe anul 2017 şi proiecţia bugetară pentru perioada 2018-2026, programele de investiţii derulate de Forţele Navale, precum şi aspectele legate de managementul de personal.

Consiliul Concurenţei investighează piaţa maşinilor şi utilajelor agricole

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere pe piaţa comercializării de maşini, utilaje şi echipamente agricole, realizată între producători, importatori şi distribuitori de astfel de produse. Potrivit unui comunicat de presă, autoritatea de concurenţă suspectează că mai multe companii concurente îşi coordonau politicile comerciale în ceea ce priveşte fixarea preţului de vânzare practicat, potrivit hotnews.ro. În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a desfăşurat inspecţii inopinate la sediile unor companii, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigaţie.

Donald Tusk: Responsabilitatea negocierilor privind Brexit revine Marii Britanii

"Nimeni nu poate să dezbine cei 27 de membri ai UE. Liderii UE au stabilit că dorim unitatea Europei şi cu toţii ne-am însuşit aceste lucruri. Doar împreună putem fi puternici. Trebuie să fim ambiţioşi şi solidari. Trebuie să vedem ceea ce ne uneşte, nu doar ceea ce ne dezbină", a transmis Tusk în plenul PE. În privinţa ieşirii Marii Britanii din UE, "ne aşteaptă ce este mai greu, iar dacă picăm la acest examen, nu va fi în regulă pentru Europa", este de părere oficialul european. "Mingea este în terenul Guvernului de la Londra, însă, indiferent de scenariu, vom ocroti interesul nostru, doar dacă suntem solidari. Trebuie ca în acest efort să cugetăm la valorile esenţiale". "Noi trebuie să rămânem uniţi indiferent de turnura pe care o iau negocierile. Testul de rezistenţă cel mai dur încă nu a venit. Dacă vom eşua, negocierile se vor încheia cu înfrângerea noastră", a continuat fostul premier polonez.

EVENIMENTUL ZILEI

O lege care naşte multe întrebări. România scade redevenţele la petrolul din Marea Neagră

Prezentată ca un proiect care va ajuta la asigurarea "stabilităţii financiare a economiei" noua "lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominaliere", pusă în dezbatere publică la începutul acestei săptămâni, are mai multe pasaje care fac iniţiativa cel puţin interpretabilă. Cea mai mare problemă este diferenţierea exploatărilor de uscat de cele din platoul maritim al ţării, o împărţire care nu mai există în nicio altă ţară, după cum a explicat un specialist contactat de Evenimentul Zilei.

Un preot despre femeile abuzate şi fenomenul #Metoo

Preotul jurnalist Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a comentat pe pagina personală de socializare despre mişcarea care a luat amploare #Metoo unde tot mai multe femei abuzate sexual încep să vorbească. "Vedetele alea care au -dezvăluit- că au fost agresate sexual, după ani, nu cumva s-au complăcut pentru nişte avantaje?". "Pai dacă taci zeci de ani pentru ca să faci carieră înseamnă că ai consimţit. Presupun că asta înseamnă prostituţie pentru carieră. Te complaci. Dacă te simţi rău, nu te complaci. Prostituţia mascată n-am s-o menajez, punct", a spus Eugen Tănăsescu.

Ministrul apărării, Mihai Fifor merge la BERĂRIE de Ziua Armatei României

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, va participa miercuri, 25 octombrie, la manifestările organizate de Ziua Armatei României. La finalul unei zi în care va trece pe la Păuliş şi Carei, oficialul Ministerului Apărării Naţionale va fi prezent, în Bucureşti, la Berăria H, acolo unde va avea loc un concert al Muzicii Reprezentative a Armatei. Ministrul apărării Mihai Fifor va fi prezent, începând cu ora 8.30, la ceremonia militară de depunere de coroane de flori de la Monumentul Eroilor din Păuliş, judeţul Arad, iar de la ora 11.30, la manifestările de la Ansamblul Monumental "Glorie Ostaşului Român", din Carei, judeţul Satu Mare.

Pensiile românilor, DECIZIE ISTORICĂ

Liviu Dragnea a anunţat pe Facebook că a adepus un amendament la proiectul de lege privind completarea Legii pensiilor, care momentan se află la Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor. Amendamentul va reglementa posibilitatea cumulului pensiei cu veniturile din activităţi independente, precum drepturile de autor, sau creaţiile artistice. "Pentru a corecta o lege total greşită şi a reglementa posibilitatea cumulului pensiei cu veniturile din activităţi independente( drepturi de autor, creaţii artistice etc), am depus astăzi un amendament la proiectul de lege privind completarea Legii pensiilor, proiect ce se află în dezbaterea Comisiei de Muncă a Camerei Deputaţilor şi care va fi dezbătut în şedinţa de săptămâna viitoare", a scris Liviu Dragnea.

Ceremonie la Ambasada din SUA

Un mesaj de la Washington care salută Armata României arată importanţa ţării noastre în flancul estic al NATO, cu precădere în zona Mării Negre. În prezenţa ambasadorului George Cristian Maior a avut loc o ceremonie de sărbătorire a Zilei Armatei României, la Ambasada din Washington DC. Tom Goffus, adjunctul asistentului secretarului Apărării, a declarat că România este un aliat puternic şi un exemplu pentru celelalte ţări membre NATO, un stat-frontieră în faţa agresiunii Rusiei. Armata României a fost sărbătorită la Washington D.C., în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României, pe 23 octombrie.

JURNALUL NATIONAL

Un copac a căzut peste o aripă a spitalului Obregia. 8 pacienţi au fost mutaţi

La spitalul Obregia din Capitală au fost evacuaţi, marţi seară, opt pacienţi din saloanele lor după ce un copac a căzut peste aripa unităţii spitaliceşti în care erau internaţi. A fost nevoie ca ei să fie duşi pe aceeaşi secţie, dar în alte saloane pentru a evita orice pericol. "Se desfăşoară mai multe intervenţii la nivelul judeţelor afectate, iar recent a intrat un cod galben de vreme severă, cu vânt până la 60-70 de kilometrii pe oră, valabil până aproape de miezul nopţii. Până la ora 19:30, în Bucureşti, au fost 121 de intervenţii încheiate de pompierii din municipiul Bucureşti, iar 30 de intervenţii sunt încă în desfăşurare. Rugămintea mea este să urmărească alertele care vin prin aplicaţia departamentului şi să ia toate măsurile pentru a se proteja", a declarat Raed Arafat pentru Antena 3.

Dezastru în Bucureşti din cauza vijeliei, 65 de copaci s-au prăbuşit iar 45 de maşini au fost avariate

65 de copaci au căzut în Capitală şi 45 de autoturisme au fost avariate în urma vântului puternic, au anunţat, marţi, oficiali ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov. Echipajele ISU Bucureşti-Ilfov efectuează alte şapte intervenţii în cazul unor stâlpi căzuţi şi panouri desprinse, în timp ce peste 30 cazuri se află în aşteptare. Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit, marţi după-amiaza, atenţionarea nowcasting Cod galben de vânt puternic pentru municipiul Bucureşti până la ora 23,00. Potrivit sursei citate, între orele 18,00 - 23,00, în zona Capitalei se vor semnala intensificări ale vântului care temporar vor atinge la rafală 55 - 70 kilometri/oră.

Directorul CFR, demis de Mihai Tudose

Ministrul Transporturilor a anunţat că îl va demite pe directorul general al companiei CFR Infrastructură, Marius Chiper. Decizia a fost luată de Felix Stroe, după ce a călătorit cu trenul, pe ruta Bucureşti-Deva, şi a avut o întârziere de aproxmativ 50 de minute. Recent ministrul i-a demis pe şeful Gării de Nord şi pe şeful Regionalei CFR Bucureşti.

NATIONAL

"Mortul" Pacepa îl toarnă pe Maior!

In urmă cu doar câteva zile, tam-nesam, fostul şef al contraspionajului românesc din anii "80 s-a "scăpat" in direct ca legendarul Mihai Pacepa ar fi murit! Acum, este greu de crezut că, deşi ajuns la o venerabilă vârstă, eruditul Filip Teodorescu, având in spate o experienţă colosală in cadrul fostei Direcţii de Informaţii Externe, a vorbit aşa, doar ca să nu tacă sau pentru ca îl plictiseau întrebările moderatorilor. Desigur, cel puţin la fel de necredibilă este si varianta că Teodorescu ar fi aruncat "bomba" doar aşa, ca să se bage singur in seamă, mai ales ca acesta este cunoscut pentru discreţia sa desăvârşită.

Liberalii sistemului, recuperaţi de Tudose!

Atât pe vremea îndelungatei guvernări "portocalii", dar cât si pe cea asigurată de "defuncta" USL, liberalii au penetrat cam toate instituţiile statului român, inclusiv cele de forţă. Astfel că, de la regii autonome si ministere până la structurile informative, aproape peste tot, eşaloanele doi si trei de conducere erau asigurate mai întotdeauna de către liberali a căror experienţă era, ce-i drept, considerată de neînlocuit pentru bunul mers al treburilor statului. Iar cum nici "lupii tineri" ajunşi la Putere odată cu Victor Ponta nu s-au înghesuit să preia funcţiile in discuţie, liberalii au trecut si peste acest hop. Si, după instalarea tehnocratului Dacian Cioloş la Palatul Victoria, chiar ca au răsuflat uşuraţi.

Cum fac şmecherii sute de milioane de euro in numele Armatei Romane

Azi este Ziua Armatei Romane, ocazie cu care "National" vă prezintă bizara istorie care a dus la cumpărarea de TAB-uri străine foarte scumpe, in locul celor autohtone. Desigur, achiziţionarea a 227 de transportoare blindate 8×8 Piranha 5 e un lucru bun, dar nimeni nu ne spune de ce nu e bun echivalentul romanesc, TAB-ul SAUR, foarte apreciat peste hotare, si total ignorat la noi. Citiţi si cum a ajuns industria de apărare in curs de lichidare. Politica. O politică prin care s-a dus naibii finanţarea, in definitiv, a Armatei Române.

PUTEREA

Decizia judecătorilor: Elena Udrea e LIBERĂ!

ÎCCJ a decis să respingă contestaţia făcută de PÎCCJ, prin procurorii DNA, şi să ridice controlul judiciar al fostului ministru. La începutul lunii octombrie, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis să-i revoce Elenei Udrea şi altor doi inculpaţi, Nastasia şi Tarhon, măsura preventivă în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Decizia nu a fost definitivă şi a fost atacată la Instanţa supremă de către DNA.

ROMANIA LIBERA

Miza fiscală este de aproape 2 miliarde de euro

Guvernul PSD va continua să inventeze noi taxe şi impozite. Unele, a căror dispariţie fusese anunţată de PSD acum un an, în programul electoral, rămân în vigoare. Altele noi apar. Experţii chestionaţi de "România liberă" susţin că e de-abia începutul. Urmează altele, tot mai multe, pentru ca Executivul să tragă de la populaţie banii pe care nu-i mai obţine ca venituri la buget pe actuala fiscalitate. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a recunoscut că impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei nu va fi implementat în anul 2018, cum prevede programul de guvernare PSD-ALDE. Dar care este impactul bugetar al acestei taxe? "Să folosim un calculator de taxe şi impozite. La un salariu net de 2.000 de lei, impozitul pe salariu este de 235 de lei. 16% din această sumă e 146,875 lei", a explicat consultantul fiscal Adrian Benţa pentru "România liberă".

SUA au refuzat să acorde vize unei delegaţii a Ministerului turc de Justiţie

Autorităţile SUA au refuzat să acorde vize unei delegaţii ce aparţine Ministerului turc de Justiţie, împiedicându-i pe aceştia să călătoreacă pe teritoriul american pentru a rezolva criza vizelor dintre cele două state, potrivit Mediafax. Delegaţia turcă ar fi trebuit să călătorească în Washington la finalul lunii decembrie. Cel mai probabil această măsură va escalada tensiunile dintre cele două ţări. Disputa diplomatică dintre Washington şi Ankara s-a intensificat după ce autorităţile din Turcia au arestat în urmă cu o săptămână un membru al misiunii diplomatice americane din această ţară. Ambele state au luat decizia de a suspenda reciproc serviciile de vize.

Noua lege a redevenţelor petroliere

Ministerul Economiei a publicat pe site-ul -propriu proiectul -aşteptat de cel puţin trei ani. Deşi Guvernul nu schimbă procentele de impozitare, se modifică preţul de referinţă la care se vor aplica aceste cote. La trei ani de când a expirat clauza de stabilitate a regimului fiscal prevăzută în contractul de privatizare a Petrom, fosta companie naţională de petrol şi gaze, autorităţile au publicat, în sfârşit, un nou proiect de lege privind redevenţele petroliere. Miza o reprezintă de această dată explorările din Marea Neagră, care vor schimba complet situaţia actuală de pe piaţa gazelor, prin volumele uriaşe care se aşteaptă să fie puse în producţie şi care vor creşte competiţia semnificativ.

ZIARUL FINANCIAR

Mulţi investitori se gândesc să plece din România din cauza creşterilor de salarii şi a lipsei de candidaţi

O parte dintre investitorii din industrie se gândesc să îşi relocheze fabricile din România în alte state din cauză că salariile cresc, iar numărul de candidaţi din piaţa muncii este din ce în ce mai redus. În plus, incertitudinile legate de fiscalitate împiedică firmele să îşi poată face planuri pe termen mediu în România. "Există mulţi investitori din zona de producţie care îşi fac în prezent calculele şi care se gândesc să plece din România. În general, aceştia activează în industrie, fie că e industria textilă sau auto şi au venit în România pentru costul redus al forţei de muncă. Aceştia au angajat oameni fără calificări foarte mari şi produc, în general, în regim lohn. Ei se gândesc să plece ca urmare a creşterii salariului minim, dar şi pe fondul emigraţiei, care face ca disponibilitatea forţei de muncă să fie din ce în ce mai redusă", a spus Oana Munteanu, PwC România.

Muncitori detaşaţi: prima victorie europeană a francezului Macron

Miniştrii europeni ai muncii şi afacerilor sociale, reuniţi la Luxemburg, au ajuns la un acord privitor la revizuirea directivei din 1996 privitoare la detaşarea forţei de muncă, o procedură prin care companiile pot trimite angajaţi din ţări cu salarii mici să muncească în statele mai bogate fără a respecta toate legile locale din domeniul muncii. O reformă în acest domeniu, lupta contra "dumpingului social", este o prioritate pentru noul preşedinte francez, care a încercat să-i câştige de partea sa într-un tur est-european pe liderii regiunii, scrie Le Monde. Unele companii mari angajează muncitori cu salarii aflate la nivelul scăzut al celor din Europa de Est, apoi îi aduc să muncească în vestul Europei pe contracte pe termen scurt.

Românul fuge de carnea de oaie, deşi România este al treilea cel mai mare crescător de ovine din UE

România ocupă locul trei în topul celor mai mari crescători de ovine din UE cu un efectiv de circa 9,8 milioane de ovine în 2016, potrivit Eurostat, însă businessul cu oi se bazează predominant pe export pentru că românii nu sunt obişnuiţi să consume regulat carne de oaie. Deşi în România creşterea ovinelor este o activitate tradiţională, românii consumă doar 2,2 kg de carne de ovine şi caprine pe an, faţă de 31,3 kg de carne de porc pe an sau 23 kg carne de pasăre, potrivit celor mai recente date publicate de INS. Pentru a determina consumatorii români să manifeste mai mult interes pentru carnea de oaie şi preparatele din carne de oaie, MADR urmează să lanseze pe 26 octombrie campania "Alege oaia!" care se va desfăşura la nivel naţional pe o durată de trei luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb