REVISTA PRESEI 26.01.2017

Willy Homner
Revista Presei / 26 ianuarie 2017

REVISTA PRESEI 26.01.2017

ADEVARUL

Iohannis: Raportul MCV este foarte pozitiv

Preşedintele Klaus Iohannis salută faptul că raportul MCV recunoaşte progresele României în Justiţie, însă atenţionează asupra îngrijorărilor formulate în raport cu privire la cele două proiecte de ordonanţă pregătite de Guvern în domeniul Justiţiei, care ar putea afecta lupta corupţie. Preşedintele României subliniază că, pentru prima dată, Comisia Europeană afirmă în cadrul raportului că este inadecvată corelarea între MCV şi decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spaţiul Schengen). Şeful statului apreciază faptul că raportul consemnează că activitatea principalelor instituţii din domeniul combaterii corupţiei a înregistrat progrese substanţiale.

Iohannis, în plenul APCE: Majorităţile să nu abuzeze de drepturile lor legitime numai pentru că sunt o majoritate

Preşedintele Klaus Iohannis a susţiut miercuri un discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în care a vorbit despre "majorităţile care abuzează de drepturile lor legitime", în contextul în care, în România, Guvernul PSD se pregăteşte să modifice legislaţia penală. Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele CEDO, Guido Raimondi, au discutat, marţi, la Strasbourg, despre ordonanţele pregătite de Guvernul Grindeanu care ar legifera graţierea şi ar modifica legislaţia penală, în contextul în care CEDO pregăteşte o decizie-pilot împotriva Romaniei, ca urmare a condiţiilor proaste din închisori.

Comisia SRI nu a reuşit să afle care sunt acuzaţiile lui Ghiţă

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de control a SRI, a confirmat, după audierea de şapte ore a conducerii serviciului, că fostul prim-adjunct al instituţiei, generalul Florian Coldea, a fost în vacanţe alături de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Cu toate acestea, nu s-a putut determina natura legală a acuzaţiilor lui Ghiţă, elementele prezentate de acesta, cum ar fi vacanţele petrecute împreună, fiind mai degrabă o problemă de deontologie. Adrian Ţuţuianu a mai declarat miercuri că George Maior, şeful SRI la momentul vacanţelor invocate de Sebastian Ghiţă, a fost împreună cu Sebastian Ghiţă şi Florian Coldea în vacanţa din Toscana. Ţuţuianu a citat în acest sens ancheta internă a SRI declanşată după ce Ghiţă a arătat fotografii cu el şi Coldea în diferite vacanţe, scrie HotNews. Ţuţuianu a mai spus că în Toscana a fost şi Vasile Dâncu, potrivit sursei citate.

DW: Politicienii au transformat un preşedinte cu popularitate zero într-un leu şi un fierbinte iubit salvator de neam

De la politicieni a căror cupiditate nu e egalată decât de o monumentală stupiditate am învăţat cum poate machiavelismul dâmboviţean să-l transforme pe un preşedinte cu popularitate zero într-un leu paraleu şi un fierbinte iubit salvator de neam. În timp ce lăutarii îţi cântă manele după ureche, ataci ţara la baionetă încercând să-i pasezi un cod penal mafiot şi îl obligi pe şeful statului să se sacrifice, apărând-o cu riscul suspendării sale din funcţie. Geniali câştigători de alegeri.

Veseli la film, după ce le-a ars clubul!

Ziua la audieri, cu feţe preocupate, noaptea la distracţie. Joshua Castellano, patronul clubului Bamboo din Capitală, fratele lui, Ciro, şi fiul acestuia, Vincenzo Castellano, au fost surprinşi de fotoreporterii Click! marţi noaptea, la Mall Băneasa, când ieşeau relaxaţi de la un film bun. Atât de relaxaţi, încât cu greu îţi puteai imagina că în urmă cu patru zile clubul lor s-a făcut scrum, într-un incendiu misterios, izbucnit în timpul unei petreceri la care se distrau peste 700 de oameni.

Donald Trump va restricţiona accesul imigranţilor din şapte ţări

Preşedintele SUA Donald Trump urmează să semneze mai multe ordine executive miercuri pentru restricţionarea imigraţiei din Siria şi din alte şase ţări din Orientul Mijlociu sau din Africa, potrivit unor experţi citaţi de Reuters. În plus faţă de Siria, prin ordin Trump va restricţiona temporar accesul în Statele Unite ale Americii pentru cei mai mulţi dintre refugiaţi. Un alt ordin va bloca eliberarea vizelor pentru cei din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen, au declarat experţii, care a cerut să nu fie numiţi. Restricţiile referitoare la refugiaţi sunt de natură să includă o interdicţie de mai multe luni privind admiterile din toate ţările, până ce Departamentul de Stat şi Departamentul de Securitate Internă pot face ca procesul de verificare să fie mai riguros.

Martin Schulz vrea să o detroneze pe Angela Merkel

Fostul preşedinte al Parlamentului European Martin Schulz a intrat în cursa pentru postul de cancelar al Germaniei din partea social-democraţilor, în care o va înfrunta pe şefa executivului de la Berlin. Un personaj politic cu o cotă destul de ridicată de popularitate în Germania, proeuropean convins, dar şi cu un trecut tumultuos, Martin Schulz a fost considerat de actualul lider al Partidului Social Democrat german (SPD), Sigmar Gabriel, cea mai bună soluţie pentru a creşte şansele formaţiunii în alegeri, în contextul în care social-democraţii stagnează în sondaje în jurul valorii de 20%, în timp ce conservatorii conduşi de Angela Merkel întrunesc circa 38% din intenţiile de vot.

BANCHERUL

Băncile au dat credite ipotecare de 10 miliarde lei anul trecut

Băncile au acordat in 2016 credite ipotecare, pentru achiziţia de locuinţe, in valoare de aproape 10 miliarde lei, ceea ce înseamnă in jur de 53.000 de împrumuturi cu o valoare medie de 40.000 de euro (180.000 de lei), reiese din statisticile publicate de BNR. Mai exact, soldul creditelor pentru locuinţe in lei a crescut in 2016 cu 9,6 miliarde lei, fata de numai 9,2 miliarde lei in 2015, in ciuda scandalului cu legea privind darea in plata izbucnit la începutul anului trecut si care a determinat băncile sa restricţioneze creditele imobiliare, prin creşterea avansului de la 15% la 25%-30%.

COTIDIANUL

Iohannis a pus batista pe ţambal - Cornel Nistorescu

Klaus Iohannis este interesat mai puţin de faptele lui Coldea şi mai mult de cele ale lui Ghiţă. Oare de ce? Păi, cine este Ghiţă şi ce reprezintă el? Sebastian Ghiţă a fost, cît a mai stat Ponta în funcţia de premier, un soi de creier al mafiei din Prahova şi de dispecer al afacerilor mari de prin guvern. Ghiţă nu înseamnă doar Ponta, sub a cărui oblăduire s-a ales cu afacerile cele mai grase. Cît a fost Ponta premier, Ghiţă a fost un soi de mahăr, de placă turnantă a premierului, de tătic al afacerilor IT. Şi înainte a fost la fel. Prin Sebastian Ghiţă se ajunge la clanul Cosma din judeţul Prahova, tot o mare reţea de afaceri a PSD. L-ai prins pe Ghiţă şi ai ajuns la o înţelegere cu el, toţi politicienii din judeţul Prahova se mută cuminţi la Doftana cea modernă de la Rahova.

Electrica SA şi "Povestea luminii" scumpe

Zeci de mii de euro din conturile Electrica SA sunt sifonaţi lunar, cu girul conducerii, prin metode ciudate, dacă nu chiar ilegale. Contracte cu dedicaţie, abuzuri în serviciu, conflict de interese, salarii foarte mari, atmosferă de teroare impusă specialiştilor de către nespecialiştii beneficiari de protecţie politică din partea unor secretari de stat - iată numai câteva exemple ale modului în care este condusă SC Electrica SA. Rezultatul acestor matrapazlâcuri face ca profitul, prin diverse metode, să fie diminuat considerabil în detrimentul statului, în raport cu acţiunile deţinute de stat în societate.

Prognoza a revizuit creşterea economică până la nivelul prevăzut de PSD

Comisia Naţională de Prognoză, aflată în subordinea Ministerului Finanţelor, a revizuit în sus prognoza de creştere a economiei pentru 2017, de la 4,3% la 5,2%, cât apare în proiectul de buget al PSD pentru acest an. Produsul Intern Brut este estimat la 815,2 miliarde lei în 2017 (807,4 miliarde lei în prognoza anterioară). Câştigul salarial mediu brut este estimat în noua prognoză la 3.131 lei în 2017, în creştere cu 11,2% faţă de anul anterior (2.996 lei, plus 6,4% în prognoza de toamnă). Senatorul liberal Florin Cîţu acuză PSD că a forţat Comisia Naţională de Prognoză să umfle datele astfel încât să credibilizeze programul de guvernare al partidului care a câştigat alegerile.

CURENTUL

Surse: Firea vrea sancţionarea celor care şi-au luat copiii la marşul anti graţiere cu amendă între 5000 şi 10000 de le

Gabriela Firea ar vrea, spun surse din Primăria Capitalei, ca cei care au fost la marşul de duminică, 22 ianuarie însoţiţi de copii să fie amendaţi conform articolului 27/2004, aliniat (4) al Legii 272/2004 care spune: "Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice." Conform aceleiaşi legi nerespectarea prevederilor art. 27 alin. (2)-(4) este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei de către poliţie. Firea ar fi cerut ca primul amendat să fie Nicuşor Dan care şi-a luat fetiţa de câteva luni la marş. Aşa, "Fi rea nu te lăsa!" cum i-ar scrie majoritatea fanilor ei de pe Facebook!

CURIERUL NATIONAL

România, printre fruntaşii corupţilor europeni

Raportul Transparency International privind indicele de percepţie a corupţiei arată că ţara noastră ocupă locul 24 - 25, la egalitate cu Ungaria. Mai "cinstiţi" decât noi sunt italienii, grecii şi bulgarii, cu un indice de 47 (Italia), 44 (Grecia) şi 41 (Bulgaria), faţă de 48 cât a obţinut România. TI recomandă accelerarea calendarului de aplicare a măsurilor de prevenire a corupţiei, renunţarea la abordarea formalistă a prevenirii corupţiei şi responsabilizarea factorilor de decizie

ICSID accelerează judecata în procesul Astra vs. statul român

Curtea de Arbitraj ICSID pare să accelereze judecarea procesului iniţiat de acţionarii principali ai Astra Asigurări împotriva statului român, având în vedere că, în mai puţin de două luni, a stabilit nu mai puţin de opt termene, în condiţiile în care, în mod obişnuit, perioada dintre termene este de câteva luni. La ultimul termen - 16 ianuarie -, ICSID a acceptat documentele depuse de reclamantul Nova Group Investments, unul dintre principalii acţionari ai Astra Asigurări. În proces sunt chemaţi în judecată preşedintele României, premierul şi ministrul Finanţelor. Procesul ARB/16/19, iniţiat de The Nova Grup Investments BV, a fost înregistrat la ICSID la 5 iulie a.c., acţionarul Astra invocând acordul încheiat în 1994 între România şi Regatul Ţărilor de Jos. În acord se instituia obligativitatea statului român de a proteja investiţiile companiilor din Olanda.

Parchetul General nu mai colaborează cu SRI

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a precizat că, în urma deciziei de anul trecut a Curţii Constituţionale, nu mai colaborează cu Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi că oricum această colaborare nu prevedea altceva decât montarea dispozitivelor de înregistrare ambientală. "Protocolul (...) şi-a încetat efectele în momentul publicării Deciziei nr.51/2016 a Curţii Constituţionale, ce nu mai prevedea posibilitatea ca serviciile de informaţii să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică emise în dosare penale, cu excepţia celor privind infracţiuni de terorism şi contra securităţii naţionale, pentru care SRI are competenţă", a informat PÎCCJ.

Obama a transferat în ultima clipă 221 de milioane de dolari Autorităţii Palestiniene

"The New York Times" dezvăluie: Barack Obama şi Joe Biden au mers la ceremonia învestiturii lui Trump după ce, printr-o decizie de ultim minut, au transferat Autorităţii Palestiniene 221 milioane de dolari. A fost, realmente, o "lovitură de ultim minut", relevă presa americană. În ultima oră a preşedinţiei sale, Barack Obama a decis să transfere palestinienilor importanta sumă de 221 milioane de dolari pe care o promisese Autorităţii Palestiniene. A fost, spun în comentariile lor ziariştii, corespondenţii presei străine, "un adevărat act de sfidare la adresa republicanilor", după ce doi membri marcanţi ai Congresului - californianul Ed Royce şi texanul Kay Granger - anunţaseră iminenta "îngheţare" a oricăror ajutoare destinate palestinienilor.

EVENIMENTUL NATIONAL

Dezvăluirile lui Ghiţă privind vacanţele cu Coldea se confirmă

Eduard Hellvig a confirmat, ieri, la audierea din Parlament toate vacanţele petrecute de Florian Coldea cu Sebastian Ghiţă. Totuşi, facturile pe care le-a prezentat familia Coldea nu se ştie dacă sunt reale. Este confirmat că au fost prezenţi în insulele Seychelles, este confirmată prezenţa lor în Toscana şi prezenţa dnei Coldea cu d-na Ghiţă la Paris. Au prezentat documente justificative cu privire la cheltuielile ocazionate de aceste deplasări", a spus Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de control al SRI după o audiere de 7 ore în Parlament a directorului SRI, Eduard Hellvig.

Ghid practic: Cum să faci bani din schimbul valutar

Cea mai mare piata de tranzacţionare din lume - piata FX - atrage trilioane de dolari zilnic, odată cu un numar record de investitori, mai mult sau mai puţin experimentaţi. Saxo Bank continuă publicarea seriei de articole educaţionale cu un ghid de utilizare a "Optiunilor FX". Investiţiile în piaţa Forex cresc din ce în ce mai mult în popularitate în toată lumea, pe măsură ce investitorii şi speculatorii caută obţinerea unui profit din pieţele valutare volatile prin cumpărarea şi vinderea pe termen scurt a valutelor. Cea mai mare piaţă financiară a lumii, cu trilioane de dolari în valute tranzacţionate în fiecare zi la nivel global, piaţa FX este cea mai lichidă piaţă financiară din lume. Totuşi, lichiditatea poate aduce volatilitate şi riscuri, de aceea Opţiunile FX reprezintă un plus folositor pentru orice strategie de investiţii.

Gabriela Firea forţează închiderea Circului Globus

Din data de 20 ianuarie 2017, pe siteul Primăriei Municipiului Bucureşti este supus în dezbatere publică proiectul privind "interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii în Municipiul Bucureşti". Adică, cetăţenii acestui oraş să îşi dea cu părerea dacă e sau nu bine ca animalele să dispară din Circ. Aveau acest drept până pe 6 februarie. Numai că, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, le-a tăiat macaroana. La un interval foarte scurt, edilul- şef a şi convocat, pentru ziua de 30 ianuarie, şedinţă ordinară a Consiliului General. Dubios, ţinând cont că la punctul 19 de pe ordinea de zi a fost strecurat şi proiectul cu interzicerea animalelor în Circul Globus. Care, culmea, era deja în dezbatere publică. Practic, părerea bucureştenilor plătitori de taxe nu contează pentru primar.

Donald Trump ia în calcul redeschiderea închisorilor secrete ale CIA

Preşedintele american Donald Trump va evalua posibilitatea ca SUA să reia programul de interogare în afara teritoriului american a suspecţilor străini bănuiţi de terorism, precum şi posibilitatea de a redeschide închisorile CIA din străinătate, relatează Reuters, care citează publicaţia Washington Post. În documentul aflat momentan în varianta de proiect, Trump le cere responsabililor din cadrul serviciilor de securitate să îi recomande dacă este cazul ca SUA să reia aceste două programe controversate aprobate în perioada administraţiei Bush şi sistate în mandatul lui Barack Obama. Proiectul de trei pagini este intitulat "Încarcerarea şi Interogarea Combatanţilor Inamici" şi ar putea duce la menţinerea în funcţiune a închisorii Guantanamo, indică Reuters.

JURNALUL NATIONAL

Vânzările ilegale sunt la maximul ultimilor cinci ani

Contrabanda cu ţigări a înregistrat în 2016 cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Statul a pierdut circa 672 milioane de euro, bani care, în loc să ajungă la buget, au ajuns în buzunarele contrabandiştilor. Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8%, în creştere faţă de media anuală din 2015, care a fost de 16%, conform datelor companiei de cercetare Novel Research. Nivelul este mult peste media europeană, de 10%. Comerţul ilegal cu ţigarete este foarte dezvoltat în regiunea de nord-est a României, situându-se la 41,9%, în creştere cu 4,5% faţă de 2015. Graniţa cu Ucraina şi cea cu Republica Moldova facilitează intrarea în ţară a ţigărilor ieftine, nepurtătoare de accize ca în Uniunea Europeană.

Societăţile de pensii cer respectarea legii

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) solicită Guvernului majorarea nivelul contribuţiei pensiilor private obligatorii (Pilonul II) pentru anul 2017, conform legislaţiei care prevedea o creştere graduală de 0,5 puncte procentuale pe an. Reacţia vine ca urmare a intenţiei guvernului de a îngheţa contribuţia la Pilonul II de pensii obligatorii la 5,1%, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Aceasta ar fi trebuit să ajungă la 6% încă de anul trecut. Reprezentanţii APAPR spun că Pilonul II a marcat al nouălea an consecutiv de rezultate investiţionale pozitive, ajungând pentru întreaga perioada de activitate (mai 2008 - decembrie 2016) la un randament mediu anualizat în valoare de 9,32%.

Ţuţuianu: Doamna Kovesi a fost prezentă la activităţi SRI în principal cu caracter public

Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost prezentă la activităţi SRI în principal cu caracter public sau care au ţinut de colaborarea instituţională, a declarat miercuri Preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Adrian Ţuţuianu. El a precizat că a întrebat conducerea SRI, care a participat miercuri la o şedinţă a comisiei, care era relaţia dintre procurorul şef al DNA şi Florian Coldea. Întrebat dacă consideră că este necesară modificarea pachetului de legi privind siguranţa Naţională, Ţuţuianu a arătat că realizarea unui astfel de pachet de legi implică şi CSAT, preşedintele, Guvernul şi SRI. "În ce mă priveşte şi pe mine şi pe colegii mei ne-am exprimat deschis posibilitatea de a modifica reglementările legale şi de a le aduce la zi", a adăugat el.

NATIONAL

Hellvig, cu bagajele in Parlament

Chemat la audieri de parlamentari, directorul SRI Eduard Hellvig s-a prezentat la raport cu patru valize burduşite de documente. Din start, Eduard Hellvig s-a arătat dispus să întredeschidă uşa SRI declarând ca are "speranţa unui nou început". "Am fost parlamentar, înţeleg rolul Parlamentului in democraţie si am toata disponibilitatea si deschiderea de a avea o relaţie mai mult decât apropiată, corectă si onestă cu comisia de control. Am venit la Parlament cu toata deschiderea să răspund la toate întrebările Comisiei", a susţinut şeful SRI.

Dragnea, prins la gagici de puci!

In PSD, pana la cele mai joase niveluri teritoriale, nu mişcă nimic fără ştiinţa si acceptul preşedintelui PSD. Iată însă că lucrurile se precipită si, dacă va continua in acelaşi ritm, Liviu Dragnea nu va avea cum să nu se "sufoce". De altfel, aceasta este in prezent si cea mai mare spaimă a celorlalţi lideri pesedişti, care, mai in glumă, mai in serios, recunosc că scenariul cel mai sumbru pentru ei ar fi ca momentul unui puci la adresa partidului, fie el intern sau, mai ales, venit din afară, să nu-l surprindă pe Dragnea la gagici! Pentru că, într-o situaţie de criză in care preşedintele PSD si premierul de facto al României ar fi "indisponibil momentan" si nu ar putea răspunde la telefon, nimeni din partid nu va îndrăzni să-si asume nici măcar cea mai mică decizie fără "OK"-ul atotputernicului jupân din Kiseleff.

De ce-a dat strechea in Augustin Lazar!

Dintr-o dată, procurorul general al României s-a schimbat radical, ajungând acum într-o stare de excitaţie publică extremă. Aşa că, după ce câteva luni nu a scos o vorbă, îşi dă acum cu părerea despre orice. Aşa că mulţi si-au pus întrebarea ce s-a întâmplat cu "nea Gusti", ca nici dacă schimba palinca nu ar fi devenit atât de turbulent. Si mulţi au pus ieşirile in derapaj ale procurorului general pe o posibila "butonare" a acestuia de către serviciile secrete. Numai că, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, lucrurile stau cu totul altfel, Augustin Lazar jucând pe cont propriu si vizând un important post european care pana acum părea rezervat Laurei Codruţa Kovesi.

PUTEREA

Procurorul General: ne aşteptăm la un val de atentate teroriste în România!

In contextul discuţiilor despre raportul MCV şi despre proiectele ordonanţelor de urgenţă care au iscat multe controverse aprinse în ultimele zile, Augustin Lazăr, procurorul general al României, a lansat în spaţiul public o informaţie care stârneşte multă îngrijorare: România se pregăteşte de un val de atentate teroriste! "Nu ar trebui să ne gândim la aceste aspecte când societatea românească se confruntă cu un val de criminalitate, când ne aşteptăm la alt val de criminalitate cu terorism, cu tot felul de probleme de criminalitate transfrontalieră, criminalitate violentă, noi acum să ne gândim la acte de clemenţă. Noi, magistraţii, suntem îngrijoraţi în primul rând de problema dezarmării organelor judiciare de instrumentele juridice de combatere a criminalităţii. Celelalte probleme pot fi discutate de parlamentari cu calm în cadrul Parlamentului ", a declarat el.

TĂRICEANU: "Referendumul, modul în care DICTATORUL discută direct cu poporul!"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat, miercuri, intenţia preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema continuării luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice, intenţie pe care a caracterizat-o drept o atitudine caracteristică regimurilor totalitare, în care dictatorul discută direct cu poporul. "Această idee pe care preşedintele a lansat-o de organizare a unui referendum se circumscrie unui alt tip de atitudine, caracteristică regimurilor totalitare, în care dictatorul discută direct cu poporul, peste capul instituţiilor democratice, peste capul Parlamentului, peste capul partidelor politice. Aceste consultări sunt de foarte multe ori extrem de riscante", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit News.ro.

Cum dezinformează DRAGNEA pe tema morţii lui ADAMESCU

"Adamescu (Dumnezeu să-l ierte) a decedat într-o clinică privată, nu în penitenciar. Cât de naiv să fii să crezi că lui Dragnea chiar îi pasă de altceva sau altcineva decât de procesul lui care are termen de judecată pe 31 ianuarie?", a scris miercuri actorul, cântăreţul şi blogger-ul Tudor Chirilă într-o postare pe pagina sa de Facebook. Reacţia lui Chirilă vine după ce liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat, marţi, că Ministerul Justiţiei ar trebui să prezinte o situaţie cu numărul persoanelor care au murit în penitenciarele româneşti şi a argumentat că "azi noapte un om a murit în penitenciar", referindu-se la omul de afaceri Dan Adamescu.

ROMANIA LIBERA

Fosta doamnă Adamescu a simţit mirosul banilor. Carmen Palade pune piedici înmormântării omului de afaceri Dan Grigore Adamescu

Decizie şocantă a fostei soţii a lui Dan Adamescu: deşi separată de omul de afaceri, care a murit acum două zile, şi sabotoare a unor afaceri ale acestuia, Carmen Palade a pretins miercuri că are dreptul să-i ridice trupul neînsufleţit de la Institutul de Medicină Legală. Carmen Palade Adamescu a cerut divorţul de la Dan Adamescu pe 20 iulie 2015. Judecătorii au decis desfacerea căsătoriei în 2016, definitiv. Practic, soţii Adamescu nu au mai avut nici o legătură unul cu celălalt în ultimii aproape trei ani. Omul de afaceri a murit pe 24 ianuarie într-un spital din Bucureşti, fără ca familia să fie lângă el. Fosta soţie l-a abandonat chiar în timp ce acesta trecea prin cele mai grele momente din viaţa lui. Nu s-a obosit să-l viziteze la închisoare. Nici măcar nu s-a dus la spital atunci când a aflat că este în comă.

Casa Albă neagă că proiectul de redeschidere a închisorilor CIA ar aparţine preşedintelui Donald Trump

Casa Albă respinge ideea că proiectul de ordin executiv care solicită revizuirea metodelor de interogare a suspecţilor de terorism şi evocă posibilitatea redeschiderii închisorilor secrete ale CIA ar aparţine administraţiei Donald Trump, informează miercuri Reuters citată de News.ro. O copie a acestui proiect de ordin executiv a ajuns miercuri dimineaţă, pe căi neoficiale, în posesia presei din SUA. "Nu vorbim de un document produs de Casa Albă. Nu am nicio idee de unde a venit acesta, dar pot să spun că nu este un document al Casei Albe", a declarat purtătorul de cuvânt Sean Spicer.

Putin şi Trump, în cursă pentru exportul gazelor lichefiate

Primele 15 nave-rezervoare spărgătoare de gheaţă care vor transporta gaze lichefiate - LNG - vor porni spre estul Asiei, scurtând livrarea prin Cercul Arctic. Navele au fost comandate de compania rusească Sovcomflot, în cadrul proiectului "Yamal LNG", în valoare de 30 de miliarde de dolari. Navele vor ajunge în China în 14-16 zile, cu zece zile mai puţin decât fac acum pe ruta obişnuită. Ruta prin Cercul Arctic, aparent mai grea decât cea normală, este considerată o scurtătură foarte importantă pentru Vladimir Putin, care de multă vreme a investit în acest proiect, în cursa pentru deţinerea monopolului livrării de gaze, sub orice formă.

Victor Ponta ar putea fi chemat la audieri la Comisia parlamentară SRI, pe tema autostrăzii Comarnic - Braşov

Fostul premier Victor Ponta ar putea fi chemat să fie audiat la Comisia parlamentară SRI, pe tema proiectului de construire a autostrăzii Comarnic - Braşov, a anunţat miercuri preşedintele Comisiei, Adrian Ţuţuianu. Pe acelaşi subiect ar putea fi audiat şi fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul locotenent (r) Florian Coldea, a precizat Adrian Ţuţuianu. Audierile se vor desfăşura după ce Comisia parlamentară a primit un foarte mare volum de informaţii, inclusiv prin audierea de miercuri, în cadrul Comisiei, a directorului SRI, Eduard Hellvig. Sebastian Ghiţă a afirmat că Florian Coldea, în perioada în care era prim-adjunct al directorului SRI, s-ar fi opus proiectului de construire a autostrăzii Comarnic - Braşov, pe motiv că Uniunea Europeană doreşte cu prioritate o autostradă Piteşti - Râmnicu Vâlcea - Sibiu.

ZIARUL FINANCIAR

Retailerii pariază 350 mil. euro pe deschiderea a 300 de magazine noi

Cele zece reţele din comerţul modern local au în plan să deschidă în acest an circa 300 de magazine în România, cel mai rapid ritm de expansiune de la lansarea comerţului modern în România în 1996. Mai mult, loc de dezvoltare încă există, analiştii şi executivii din piaţă vorbind chiar de un total de 3.500 de magazine moderne în România în următorii 5-7 ani. Dezvoltarea comerţului modern, atât în urban, cât şi în rural, duce însă la dispariţia de jucători din comerţul tradiţional. Profi va fi pentru al treilea an consecutiv campionul expansiunii din România, fiind responsabil pentru circa două treimi din magazinele planificate în 2017 pentru deschi­de­re. Pe poziţia secundă în topul celor mai agre­sivi retaileri în ceea ce priveşte expan­siunea se află Mega Image, cu 50-60 de unităţi noi.

Bursa a adus randament de 10% în 2016, în timp ce băncile împing dobânzile la depozite sub 1%

Indicele BET-TR, care urmăreşte cei mai lichizi 10 emitenţi de la BVB şi dividendele plătite de aceştia, a închis anul 2016 la circa 8.750 de puncte, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, în timp ce dobânzile plătite de bancheri la depozite au scăzut de la 1,5% la minimul istoric de 0,9% în noiembrie. De exemplu, investitorii care au ales să mizeze la începutul anului 2016 o sumă de 10.000 de lei în acţiuni cuprinse în indicele de referinţă BET ar fi avut la finele anului o sumă medie cu 10% mai mare, adică cu 1.000 de lei în plus, calcul ajustat cu dividende. Pe de altă parte, o sumă de 10.000 de lei depusă la bancă pe un an la o dobândă medie de 1% pe an înseamnă o sumă retrasă la scadenţă de circa 10.100 de lei, dar dacă instituţia de credit practică şi comision de administrare, suma retrasă poate fi chiar mai mică.

Remus Borza, deputat ALDE: Strategia de privatizare a Hidroelectrica trebuie schimbată, statul trebuie să-şi vândă direct acţiunile

Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie, controlat de stat prin Ministerul Energiei, nu ar trebui să se listeze până când strategia de privatizare nu se va schimba, astfel încât statul să vândă direct cel puţin 15% din companie şi să nu mai fie emise acţiuni noi, spune fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, actual deputat ALDE Remus Borza. "Hidroelectrica nu are nevoie de bani din listare. Schimbând strategia de privatizare a Hidroelectrica statul român va putea încasa minimum 700 milioane euro pe participaţiunile de 15%". Hidroelectrica a fost evaluată în 2016 la la 2,9 miliarde de euro (13,1 miliarde de lei), în creştere cu 16% faţă de 2015, fiind cea mai valoroasă companie din România, conform catalogului ZF Top 100 cele mai valoroase companii din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb