REVISTA PRESEI 26.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 februarie 2015

ADEVARUL

Klaus Iohannis se întâlneşte cu cancelarul german Angela Merkel

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla joi la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel. Iohannis va efectua prima sa vizită bilaterală în Germania în calitate de şef al statului. "Vizita oferă prilejul intrării într-o nouă etapă a relaţiilor bilaterale. Contăm pe sprijinul german pentru integrarea reală şi profundă a României în nucleul real european. România, la fel ca Germania, este un stat cu un profil bine conturat. În acest context, vom discuta tematica de actualitate de pe agenda UE. Vom aborda inclusiv subiectul perspectivei aderării României la spaţiul Schengen. Vom discuta şi despre evoluţiile în materie de securitate", a spus Iohannis. Din delegaţie care îl însoţeşte pe Klaus Iohannis fac parte Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, consilierii prezidenţiali, George Scutaru, Lazăr Comănescu şi Leonard Orba, şi un reprezentant al Forumului German.

Judecătoarea care i-a scos cătuşele Elenei Udrea i le-a pus la loc

Instanţa supremă n-a avut milă de Elena Udrea şi a trimis-o miercuri după gratii pentru următoarele 30 de zile, în dosarul "Gala Bute". Decizia a fost luată miercuri, după ce Camera Deputaţilor a dat "undă verde" pentru arestarea deputatei. Magistratul care i-a pecetluit soarta a fost Lavinia Lefterache, cea care, pe 17 februarie, decisese că Elena Udrea poate fi cercetată în dosarul "Microsoft" şi în arest la domiciliu. Elena Udrea, arestată preventiv, de data aceasta în dosarul "Gala Bute", s-a întors astfel în arestul central al Capitalei, unde va fi nevoită să suporte condiţiile despre care s-a plâns, luni, colegilor deputaţi. În faţa judecătorilor, înainte de decizia de arestare, Elena Udrea s-a arătat dezamăgită că lucrurile bune pe care le-a făcut în calitate de ministru sunt puse sub semnul întrebării.

Spaima taximetriştilor: Uber a ajuns la Bucureşti

Uber în România. Serviciul de conectare al pasagerilor şi şoferilor, Uber, a lansat miercuri în Bucureşti UberX, platforma prin care oricine poate deveni taximetrist de ocazie. Autorităţile nu ştiu cum să răspundă. Serviciul UberX reprezintă o formă de taximetrie ad-hoc, în care şoferii şi pasagerii sunt conectaţi cu ajutorul aplicaţiei construite de Uber. În Bucureşti, Uber are deja câţiva şoferi care au realizat primele curse şi doi oameni care se ocupă de partea operaţională locală. Tariful de bază pentru Uber este de 1,39 de lei pe kilometru, la fel ca la majoritatea taximetrelor din Bucureşti. Şoferii Uber nu vor avea maşinile marcate şi nu vor putea fi recunoscuţi pe stradă, ci vor avea doar telefonul cu aplicaţia pe bord. Practic, bucureştenii au un mijloc de transport alternativ, care ar putea fi folosit. Însă cei care vor dori Uber vor fi nevoţi să îşi dea numărul cardului, pentru ca tranzacţia să fie făcută fără fricţiune, doar prin intermediul telefonului.

PSD joacă dublu cu Eduard Hellvig

Social-democraţii au decis ca votul din plenul Parlamentului, care i-ar fi permis lui Eduard Hellvig să preia şefia SRI, să aibă loc abia lunea viitoare, deşi atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat s-a lucrat miercuri în plen. Liberalii sunt revoltaţi şi acuză PSD de tergiversare. Practic, preluarea funcţiei de către liberal este blocată de votul din Parlament. Social-democraţii nu văd nimic anormal în această amânare. "De data aceasta, jocul este în zona de psihologie inversă. Dacă PSD l-ar fi criticat pe Eduard Hellvig, atunci l-ar fi confirmat pur şi simplu, aşa că au preferat să îl laude, să îl asocieze cu evenimentele din 2012 şi să lase aceste lucruri să îi submineze autoritatea celui preferat de preşedinte pentru conducerea SRI. Întârzierea votului e o şicană şi o dovadă a faptului că PSD încă mai controlează Parlamentul. E posibil să fie şi o testare a PNL pentru a vedea dacă aceştia ar fi dispuşi la vreo negociere în perioada care va trece până la votul propriu-zis", - Dan Ionescu, analist politic.

Camera Deputaţilor a respins articolul care îi permite lui Victor Ponta să renunţe la titlul de doctor

Membrii PSD din Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor au votat cot la cot cu PNL şi UDMR pentru respingerea prevederii care i-ar da posibilitatea premierului să renunţe unilateral la titlul de doctor. Opoziţia se aşteaptă însă la "o şmecherie". Ministrul Educaţiei spune că aşteaptă şi decizia Senatului, înainte să publice o metodologie care reglementează exact cum se poate retrage un titlu universitar. Contactat de "Adevărul", ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat că nu va da drumul la metodologia de retargere a titlurilor universitare până când nu se va pronunţa şi Senatul, camera decizională, vizavi de ordonanţa de urgenţă care reglementează acest aspect.

Alina Mungiu-Pippidi: "O propunere neconvenţională - să fie amnistiat cel care dă întreaga avere Statului"

Sorin Ovidiu Vântu a făcut propunerea săptămânii, cerând o amnistie generală a infracţiunilor de corupţie, ca să nu mai fim supuşi terorii SRI. Avantajele, în opinia lui ar fi: 1. Deblocarea instanţelor si a parchetelor de un număr uriaş de dosare. 2. Rezolvarea problemei supra-aglomerării sistemului penitenciar. 3. Scăderea costurilor cu intreţinerea deţinuţilor. 4. Îndreptarea numeroaselor erori judiciare facute de judecatori tâmpiţi sau de rea-credinţă. Ca atare, Societatea Academică din România (SAR) a meditat cu toată puterea ei de expertiză şi a ajuns la o propunere nu departe de cea a lui SOV, anume să fie amnistiat cel care dă totul înapoi. Totul, adică totul. Nu putem să-i luăm, nici să-i confiscăm, că nu ne lasă Constituţia, aia care e foarte greu de schimbat. Dar cu nişte schimbări mici prin coduri putem face să nu mai fie nevoie să le confiscăm noi. Să ni le dea ei, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, ca să nu li se mai ia sutienul, trabucurile şi ce mai au.

Premierul ungar Orban: alimentarea cu gaze naturale a Ungariei este "blocată" de România şi Croaţia

Premierul ungar Viktor Orban a cerut marţi, în timpul unei vizite a omologului său turc Ahmet Davutoglu la Budapesta, intensificarea eforturilor pentru asigurarea transportului gazelor naturale ruseşti prin Turcia către Europa Centrală, el afirmând totodată că aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale este blocată practic de România şi Croaţia prin nerealizarea conductelor de interconectare. "Ungaria este practic blocată. Rusia a decis să transporte gazul prin Turcia", a afirmat Orban, subliniind că, în aceste condiţii, Ungaria nu are alte opţiuni decât să folosească gazoductul pe care Rusia intenţionează să-l construiască prin Turcia.

BANCHERUL

Riscul de nerambursare a împrumuturilor rămâne principala problema nu doar pentru banci, ci si pentru IFN-uri

"Nu ne putem plange de lipsa cererilor pentru credite, in schimb trebuie sa fim foarte atenti cui dam bani si daca-i vom putea primi inapoi, pentru ca riscul de credit ramane principala noastra problema", spune Graham O'Mahoney, directorul financiar al Provident Financial, cel mai mare IFN din Romania care acorda credite de consum de valori mici, in medie de 1500 de lei, pe termene scurte, de maxim 1 an. Riscul de credit ramane principala preocupare pentru Provident, in ciuda faptului ca jumatate din cererile de imprumuturi sunt respinse iar firma are un model de acordare a creditelor si incasare a ratelor prin intermediul unor agenti de vanzari, la domiciliul clientilor. Sistem care-i permite sa aiba o imagine destul de fidela a profilului de risc al clientilor, in comparatie cu alte metode de creditare aparute recent pe aceasta piata, precum imprumuturi online sau prin telefon, destinate unor clienti mai degraba virtuali decat reali.

FGDB nu garanteaza banii furati de hackeri din conturile bancare

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) anunta ca nu garanteaza pentru banii furati de hackeri din conturile clientilor bancilor, acestea fiind singurele responsabile pentru pastrarea in siguranta a banilor deponentilor. "În cazul în care un deponent constată ca i-au dispărut bani din conturile bancare, deponentul solicită băncii returnarea banilor, în condiţiile funcţionării acesteia", arata FGDB intr-un comunicat. FGDB mentioneaza ca garantează banii deponenţilor doar în caz de faliment bancar sau în situaţia în care instanţa sau BNR declară indisponibilizarea depozitelor unei bănci. Plafonul de garantare este de 100.000 de euro şi se plăteşte în lei. În maximum 20 de zile lucrătoare de la data indisponibilizarii depozitelor, FGDB pune la dispoziţia tuturor deponenţilor garantaţi, prin băncile mandatate, sumele necesare pentru plata integrală a compensaţiilor.

CURENTUL

Vadim anunţă demisia lui Marius Tucă

Marius Tucă şi-a dat demisia de la şefia cotidianului Jurnalul Naţional, care aparţine Trustului Intact. Anunţul demisiei surprinzătoare a fost făcut de Corneliu Vadim Tudor pe facebook. "Eminentul ziarist Marius Tucă şi-a dat demisia, după 22 de ani, de la conducerea "Jurnalului Naţional"! Lefurile angajaţilor n-au mai fost plătite de cîteva luni, şi asta din pricina prigoanei bestiale dezlănţuite de DNA.", spune Vadim.

Griji - de Tia Şerbănescu

Campioana justiţiei naţionale, DNA adică, şi-a ţinut bilanţul anual în prezenţa preşedintelui Iohannis. Cu această ocazie, dna Kovesi a declarat anul 2014 drept anul recordurilor: cele mai multe dosare, cei mai mulţi înalţi demnitari condamnaţi. Mulţi înainte. În Parlament, de pildă, unul din zece aleşi are dosar. E ceea ce romanii numeau decimare iar zapciii - zeciuială. Ăsta e procentul şi la ANAF care n-a recuperat decât 10% din cele 300 mil euro confiscate de DNA. Restul procentelor or fi scăpat tot pe şpagă. "N-am avut nicio informaţie de la servicii că Udrea a făcut ceva ilegal". Or fi vrut să-i facă o surpriză. De-asta şi dl. Băsescu a ajuns la concluzia că e "vai de preşedintele care rămâne informat numai de servicii" - şi de cine încape pe mâna lor: "dacă intri în maşinăria unui serviciu să te denigreze, vai de steaua ta". Aşa ne democratizăm noi: cu chiu şi vai, cu chin şi vai.

CURIERUL NATIONAL

ASF vrea să scape de "zgura" de pe Bursă

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, spune că instituţia pe care o conduce vrea să descongestioneze piaţa de reglementările care nu sunt necesare. Securitatea tranzacţiilor şi evitarea riscurilor operaţionale ar trebui să cadă în sarcina unor instituţii mai puternice ale pieţei. Reziduuri care ţin de particularitatea SIF-urilor sau rămăşiţe ale programului de privatizare în masă ar trebui, de asemenea, îndepărtate pentru aducerea în parametrii de normalitate a Bursei. ASF urmăreşte ca, având sprijinul instituţiilor pieţei, să elibereze Bursa de o parte din vestigiile trecutului care o ţin în loc. Prima ţintă ar fi, potrivit preşedintelui Mişu Negriţoiu, cadrul încărcat de reglementare.

1,36 milioane lei, exproprierile pentru barajul Răstoliţa

La patru ani de când s-au întocmit primele documentele aferente exproprierii terenurilor necesare amplasamentului lucrării de utilitate publică de interes naţional "Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa", în suprafaţă de 210,4315 ha, Ministerul Energiei creşte costurile de peste cinci ori, ca urmare a reconstituirii unor drepturi de proprietate, întocmind şi postând pe site-ul său spre dezbatere publică un proiect de hotărâre. Imobilele ce vor fi expropriate sunt proprietatea privată situate în coridorul de expropriere de pe raza comunelor Răstoliţa, Lunca Bradului şi Vătava, din jud. Mureş. Comuna Răstoliţa - Ratosnya - este alcătuită din satele Răstoliţa, Borzia, Iod, Gălăoaia şi Androneasa şi are o bază de exploatare forestieră şi un şantier pentru construirea unui baraj de hidrocenmtrală.

România, printre ţările vulnerabile la fuga deponenţilor din Grecia

Situaţia financiară a Greciei rămâne o problemă care nu trebuie neglijată pentru ţările din regiunea Balcanilor, inclusiv România. Instituţiile financiare elene, având de-a face cu fuga deponenţilor, ar putea fi forţate să nu mai finanţeze subsidiarele din afara ţării. Doar săptămâna trecută, deponenţii au retras din băncile din această ţară 2 miliarde de euro. În Bulgaria, United Bulgarian Bank, Piraeus Bank Bulgaria şi Alpha Bank sunt deţinute în tota­litate de instituţii financiare elene, în timp ce 54,2% din Postbank este deţinută tot de greci. De asemenea, patru bănci din România şi trei din Albania au proprietari din Grecia.

România încercuită - bomba SWIFT

România este încercuită de ţări în care Vladimir Putin şi-a plasat seminţele: fie direct prin tancuri (Ucraina), fie prin propagandă, şantaj energetic sau exploatarea orgoliilor unor lideri autoritari sătui de mustrările Occidentului. Care Occident abia acum începe să-şi dea seama cât de mult rod au dat aceste seminţe. În acest peisaj, Bucureştiul pare să fi rămas singura capitală (încă) fără miros de vodcă şi zornăit de ruble. Noul preşedinte Klaus Iohannis a lansat semnale fără echivoc: "Se justifică menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei (...) trebuie luată în considerare intensificarea lor". În interiorul UE se vorbeşte tot mai des, şi în special la Londra, despre aplicarea unei măsuri economice cu potenţial devastator asupra Rusiei: excluderea din sistemul bancar de plăţi SWIFT, ceea ce ar face imposibil orice transfer de bani între băncile ruse şi restul lumii. Într-un astfel de caz, răspunsul Moscovei ar fi "fără limite", conform premierului rus Dmitri Medvedev, fiind imediat urmat de expulzarea ambasadorului american de la Moscova şi rechemarea celui rus de la Washington.

Fostul ministru delegat pentru energie se alătură echipei Deloitte

Fostul ministru delegat al energiei Răzvan Nicolescu se alătură echipei Deloitte în calitate de Executive Lead Advisor, urmând să contribuie astfel la îmbunătăţirea practicii firmei în domeniul Energiei. Din această funcţie, Răzvan Nicolescu îşi va concentra activitatea asupra României, dar şi a Europei Centrale şi de Est. "Într-un moment în care piaţa cere constant servicii integrate de consultanţă, ne bucurăm că Răzvan ni s-a alăturat. Cariera lui solidă de până acum, împreună cu o capacitate extraordinară de a reuşi, sunt atuuri importante pentru echipa noastră şi sunt convins că vor adăuga valoare serviciilor pe care le oferim, spre beneficiul clienţilor noştri", a spus Farrukh Khan, Partener Deloitte România.

SIF Moldova propune acordarea de acţiuni gratuite în raport 1:1 şi dividende de 0,1 lei pe titlu

SIF Moldova (SIF2) propune acţionarilor pentru Adunarea Generală a Acţionarilor din 1-2 aprilie a.c. majorarea capitalului social prin acordarea de acţiuni gratuite în raport 1:1, precum şi distribuirea unui dividend brut de 0,1012 lei/acţiune aferent câştigului pentru exerciţiul fiscal precedent, informează o notificare a emitentului către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Bursa de Valori Bucureşti publicată pe portalul operatorului de piaţă. De asemenea, pe ordinea de zi se află şi "revizuirea substanţială" a Actului Constitutiv şi un program de răscumpărări până la maximum 1% din capitalul social în vederea re­compensării ulterioare a administratorilor şi angajaţilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce denunţuri a făcut Vîntu în închisoare

La 28 de ani, între 1982 şi 1987, Vîntu a făcut 4 anişi 23 de zile de închisoare cu executare, la penitenciarul Bacău, fiind acuzat de delapidare. În anii '80, când a stat închis, pentru delapidare, la Penitenciarul Bacău, Sorin Ovidiu Vîntu a dat mai multe note informative despre colegii de detenţie. După eliberare, el a fost urmărit de Securitate deoarece organiza în casă un soi de club ştiinţifico - fantastic.

Un ziar din Moscova publică dovezi despre planurile criminale ale lui Putin

Novaya gazeta a publicat documente din care reiese că planurile de anexare a Crimeii şi estului Ucrainei au fost premeditate cu mai mult de un an în urmă, la Kremlin. Acestea se dezbăteau la Moscova. în anturajul lui Vladimir Putin în zilele de 4-12 februarie 2014, înainte de fuga preşedintelui Ianukovici şi de destituirea sa. Tot conform acestui plan se poate observa cum Preşedintele declanşase campania sa anti-europeană, care i-a fost şi fatală, mai ales când a refuzat să semneze un acord de cooperare cu UE. Conform documentului prezentat de ziarul menţionat, toate elementele conflictului erau bine plănuite în documentul pregătit şi dezbătut la Kremlin, cu mult timp înainte. În articol şi în documentele prezentate se dau amănunte despre anexarea Crimeii şi despre referendum. Un purtător de cuvânt de la Kremlin a calificat articolul şi documentele respective drept "nişte absurdităţi obişnuite pentru acest jurnal".

Europa se mobilizează pentru război. Polonia trimite militari în Ucraina

Prin vocea generalului Boguslaw Pacek, înalt responsabil militar, Polonia îşi anunţă participarea la război contra Rusiei. Plonia se pregăteşte să trimită militari în Ucraina, a anunţat într-o conferinţă de presă, Boguslaw Pacek, înalt responsabil militar de la Varşovia. Într-o primă fază vor merge în Ucraina specialişti care să acorde sprijin în for,area şi instruirea militarilor ucraineni. Deocamdată, a precizat Boguslaw Pacek nu s-a stabilit numărul ofiţerilor, care vor fi trimişi dar este vorba, probabil de câteva zeci, până într-o sută. Detaliile aceste misiuni vor fi cunoscute în câteva săptămâni. Tot ieri Primul Ministru britanic, David Cameron a făcut un anunţ asemănător, precizând cu numărul instructorilor britanici, trimişi în Ucraina, va fi de 75.

Avocatul Elenei Udrea: Este pentru prima dată când văd într-un dosar penal un denunţ colectiv

Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat, miercuri, în cadrul unei intervenţii telefonice în emisiunea "Ultimul cuvânt" de pe B1 TV, că probaţiunea pe cele trei fapte de luare de mită de care este acuzată Elena Udrea în dosarul "Gala Bute" este făcută exclusiv pe denunţuri, iar în acest dosar există şi un denunţ colectiv. "Există un denunţ formulat de trei persoane în acelaşi timp, Gărdean Adrian, Gărdean Miron şi Boicu Corin care s-au întâlnit la DNA şi în aceeaşi zi, în acelaşi timp au făcut acest denunţ, pomenind-o şi pe doamna Udrea. Denunţul este semnat de toţi trei. Supoziţia mea este că denunţul s-a făcut în mai mulţi timpi ca prezenţă a celor trei. Eu nu trag nicio concluzie, decât că este o situaţie ciudată", a spus avocatul Elenei Udrea. De asemenea, el a precizat că există dovezi că Ana Maria Topoliceanu a încălcat controlul judiciar şi, cu toate acestea, împotriva sa nu s-a luat măsura arestului preventiv aşa cum s-a întâmplat în cazul Elenei Udrea.

JURNALUL NATIONAL

Dorin Cocos, denunţ exploziv la DNA: Câţi bani a dat in campania lui Băsescu din 2009

Intrat in zona confesiunilor sub semnătură, Dorin Cocos a făcut un denunţ cu adevărat exploziv la DNA. El explicat câţi bani a dat în campania lui Traian Basescu din 2009, dar si rolul jucat in aceasta mare afacere de Vasile Blaga si Elena Udrea. "Personal le-am spus lui Dinu Pescariu si Claudiu Florica ca doresc ca din sumele ce-mi revin sa fie finantata campania PDL de la finalul anului 2009, pentru prezidentiale. În acest sens, spre sfârşitul anului 2009, i-a solicitat lui Dinu Pescariu sa efectueze urmatoarele plati: - Un avans de 500.000 de euro catre o firma chinezeasca numita Shanzen pentru urmatoarele produse: 300.000 de geci, 1.000.000 de pixuri, 300.000 de fesuri, 300.000 de fulare, 1.000.000 de brichete. În continuare, Dorin Cocos a explicat procurorilor DNA cum s-au primit banii spaga din Dosarul Microsoft.

Uniunea Energetică Europeană l-ar lovi pe Putin unde îl doare mai tare

Comisia Europeană va prezenta o propunere care vizează unul dintre cele mai importante proiecte ale sale: crearea unei Uniuni Energetice Europene. Iniţiativa ar putea avea ca rezultat o piaţă unică europeană a energiei, care să asigure o concurenţă ridicată şi preţuri mai mici. Ar putea, de asemenea să crească eficienţa energetică, să creeze câteva milioane de noi locuri de muncă, să facă iarăşi din Europa un lider în lupta cu schimbările climatice şi un loc mai atractiv pentru investitori. Mai mult, independenţa energetică a Europei ar fi o lovitură pentru importanţa geopolitică a Rusiei. Aceasta însă va funcţiona numai în cazul în care Comisia va avea suficient curaj să propună o Uniune Energetică serioasă.

Criza imobiliară ne-a sărăcit

Averea netă a populaţiei s-a redus faţă de anul 2007, când a înregistrat un maxim, în special din cauza scăderii preţului activelor imobiliare aflate în proprietatea românilor, a declarat ieri, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea. "În anul de maxim 2008, raportul a fost de 4,5 la 1 între activele imobiliare şi activele financiare nete iar în prezent a ajuns sub 2 la 1 pe fondul a doi factori a căror dinamică s-a menţinut în ultimii cinci ani. Pe de o parte reducerea preţului activelor imobiliare deţinute de populaţie, pe de altă parte creşterea activelor financiare nete. Averea netă a populaţiei s-a redus, însă, faţă de 2007, nivelul de maxim, pentru că reducerea preţurilor activelor imobiliare a fost mai puternică decât creşterea activelor financiare nete. Acum, averea netă a populaţiei este de cinci ori mai mare decât venitul anual disponibil", a explicat viceguvernatorul BNR.

NATIONAL

Nava amiral a Politiei de Frontiera, "cuibusor de nebunii"!

27 milioane de euro. Acesta este pretul aproximativ al celei mai performante nave din flota Ministerului de Interne, care a fost lansata la apa in anul 2010. Este vorba despre o ambarcatiune maritima de supraveghere tip OPV (Offshore Patrol Vessel), care a fost achizitionata in principal pentru ca tara noastra sa-si respecte cel putin o parte din obligatiile asumate fata de Uniunea Europeana pentru accederea Romaniei in Spatiul Schengen. Exista informari incendiare cu privire la ce se petrece la bordul navei cand aceasta se afla in larg se refera la celebrele "chermeze" care au loc aici, unde protocolul ar fi unul full-option, cu de toate, si se pare ca nu este vorba doar de specialitatile culinare. Pentru ca unii din maharii de la Bucuresti din cadrul DIPI care sunt cunoscuti drept apropiati ai fostului sef al "Doi s'un sfert", chestorul Gelu Oltean, si-ar fi adus cu ei "la pachet" si niscaiva "colege sub acoperire". Insa cum la aceste party-uri pe mare ar fi participat, in anumite cazuri, chiar si unii sefi din MAI, toata lumea de la bord pare sa fi fost multumita...

ASSAI: Reducerea RCA pentru tineri, o cacealma a ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, victorioasa, ca in urma noilor sale reglemetari, jumatate dintre asiguratori au redus RCA pentru tineri. Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) sustine ca anuntul ASF manipuleaza opinia publica si vizeaza doar 1,54% dintre asigurati, restul avand de platit RCA la cote foarte mari.

PUTEREA

Alba-neagra cu preţul medicamentelor. Statul şi privatul se ceartă, bolnavii mor pe capete

Ministerul Sănătăţii (MS) vrea, mai nou, respectarea ordinelor pe care le-a ignorat în ultima perioadă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vrea medicamente mai ieftine, astfel încât din economiile realizate să se finanţeze terapii inovatoare, iar producătorii de medicamente, care au fost lăsaţi cu preţurile neactualizate în ultimii 5 ani, spun că produsele lor sunt oricum sub preţul oficial. În tot acest cerc vicios, în care ministerul nu poate sau nu vrea să aplice legi, casa de sănătate nu poate să aloce bani, iar producătorii nu mai pot face faţă, spun ei, taxelor impuse de statul român, pacientul este cel care suferă. Condiţiile din spitale lasă de dorit, în ciuda repetatelor controale ale MS, tratamentele pentru cei cu boli grave lipsesc sau sunt foarte greu de găsit, iar "mânăriile" cu reţete par a nu se mai termina.

RAPORT. Amnesty International critică România

Suspiciunile privind existenţa unei închisori CIA în România, discriminarea romilor, dar şi cea a minorităţilor sexuale sunt analizate în partea dedicată României din raportul Amnesty International pe 2014, lansat miercuri. Numele României apare în raport în legătură cu raportul Senatului american, din decembrie, privind CIA, care, în forma necenzurată, ar menţiona România, alături de Polonia şi Lituania, printre ţările europene care ar fi găzduit închisori secrete ale CIA între 2001 şi 2009, potrivit "Washington Post". Raportul face referire şi la declaraţia fostului şef al SIE Ioan Talpeş, care ar fi confirmat că România a cooperat cu CIA în 2002 pentru stabilirea unei închisori în ţară.

Vânzările au scăzut. "Charlie Hebdo" nu a mai stârnit entuziasm

La şapte săptămâni după atacul sângeros împotriva redacţiei, săptămânalul satiric francez "Charlie Hebdo", difuzat în 2,5 milioane de exemplare, a revenit miercuri în chioşcuri, fără a mai trezi acelaşi interes ca numărul editat de supravieţuitorii atentatului şi vândut în 8 milioane de exemplare. "Vânzarea decurge normal, fără legătură cu numărul excepţional editat la o săptămână după atacul publicaţiei de către doi jihadişti, soldat cu 12 morţi", a declarat AFP un vânzător de ziare din gara Saint-Lazare, cea mai frecventată din capitala franceză. "Într-o oră am vândut cam 20. Rândul trecut, cele 240 de exemplare pe care le-am primit s-au vândut într-o oră", a adăugat el, citat de AFP.

ROMANIA LIBERA

Sunteţi de acord să plătim noi pentru campaniile electorale?

Campaniile electorale vor fi finanţate exclusiv de la bugetul de stat, potrivit unei decizii a Comisiei de Cod electoral. Înfăţişată de liderii partidelor ca o soluţie miraculoasă pentru eradicarea corupţiei politice, noua regulă generează controverse. Finanţarea campaniilor electorale de la bugetul de stat a fost aprobată, în unanimitate, de către parlamentarii din Comisia de Cod electoral. Proiectul are sprijinul partidelor importante, care susţin că în acest fel s-ar elimina problemele legate de finanţări ilegale, care fac obiectul a tot mai numeroase anchete ale DNA. Însă, în stadiul actual al discuţiilor, noul sistem de finanţare ridică numeroase semne de întrebare. Nu este clar dacă sumele vor putea fi susţinute de către bugetul de stat, iar mecanismele de verificare sunt, cel mult, în stadiu de intenţie.

Paradox. Din cauza crizei, românii şi-au cumpărat maşini scumpe şi vacanţe în străinătate

Recesiunea nu a tăiat apetitul românilor pentru călătorii. La mare căutare au fost şi bunurile de folosinţă îndelungată, iar dealerii auto au vândut, în perioada crizei, mai multe maşini, inclusiv de lux. Loviţi de criză, românii au decis să plece în vacanţă. "De când a venit recesiunea ne-au crescut vânzările în fiecare an. Am constatat că în astfel de perioade se achiziţionează mai multe vacanţe decât înainte. De ce? Fiindcă nimeni nu se poate abţine să nu cumpere un chilipir. Dacă oferi un pachet de servicii la un preţ bun, se vinde imediat", spune Marius Pandel, CEO Christian Tour. Cele mai căutate destinaţii rămân cele clasice: Grecia, Turcia şi Spania. Astfel, tour-operatorul a încheiat anul trecut cu vânzări de 52 milioane euro, faţă de 45 milioane euro în 2013, iar în acest an îşi propune să ajungă la 63 de milioane euro. Creşteri s-au înregistrat şi pentru alte destinaţii turistice.

Întâlnire între Pavelescu şi Băsescu, pe tema alianţei PMP-PNŢCD

Liderul ţărănist Aurelian Pavelescu s-a întâlnit, miercuri, cu fostul preşedinte Traian Băsescu şi lideri ai PMP, pentru a discuta despre strategiile de implementare a alianţei PMP-PNŢCD semnată în urmă cu câteva luni între cele două partide, conform unui comunicat PNŢCD. "Am avut astăzi o discutie cu preşedintele Traian Băsescu şi lideri din conducerea PMP. Am discutat despre continuarea proiectului alianţei PNŢCD-PMP şi despre un calendar de acţiuni comune, pentru organizarea la nivel naţional şi teritorial", a declarat Pavelescu, potrivit comunicatului. "Pentru 2016 este nevoie stringentă să constituim această alianţă, ca alternativă politică pe dreapta, interesul electoratului pentru un asemenea pol politic, consolidat, fiind semnificativ", a adăugat el.

Africa, noul "El Dorado" al spionajului

Potrivit unor documente şi telegrame ale serviciilor secrete, obţinute de Guardian, continentul african apare în secolul XXI ca teatru al spionajului mondial, cu Africa de Sud ca punte, informaţiile dezvăluind 78 de nume de spioni străini care activează în Pretoria. Africa de Sud a devenit placă turnantă a comunicaţiilor regionale, iar continentul - un "El Dorado" al spionajului, potrivit unui agent străin. Totul a evoluat pe fondul intensificării bătăliilor pentru resursele Africii, rolul Chinei crescând în mod spectaculos, iar SUA şi alte state occidentale extinzându-şi rapid prezenţa şi operaţiunile militare într-o nouă luptă internaţională pentru acest continent. Africa de Sud este un pol de putere şi de comunicaţii regionale, iar capitala sud-africană, Pretoria, a devenit un centru al Marelui Joc pentru continent şi o ţintă pentru agenţii serviciilor secrete de pretutindeni.

ZIARUL FINANCIAR

Lidl a ajuns al optulea cel mai mare importator din România

Lanţul de magazine de discount Lidl, intrat oficial pe piaţa locală în 2011 prin preluarea reţelei Plus, a ajuns anul trecut al optulea cel mai mare importator din România, urcând patru poziţii faţă de 2013, potrivit datelor INS. Nemţii de la Lidl sunt de altfel alături de reţeaua-soră Kaufland singurii retaileri prezenţi în top 100 importatori. În timp ce celelalte reţele de magazine au mers încă de la intrarea pe piaţă pe un model de business care promova parteneriatele cu furnizori locali, Lidl a preferat un model diferit. Astfel, germanii pariază pe mărci proprii - care reprezintă 80% din oferta din magazine potrivit ultimelor date - pe care le produc fie local, fie într-o anumită ţară pentru întreaga regiune. În acest context, nemţii aduc din state precum Polonia sau Germania multe dintre articolele din magazine.

"Dacă una din zece firme trece pe piaţa principală, AeRO şi-a îndeplinit rolul"

Bursa de la Bucureşti are platformă pentru IMM-uri la fel ca bursa din Varşovia şi cea de la Londra şi porneşte la drum cu firma de curierat Delivery Solutions şi fondul de investiţii polonez Carpathia Capital. Bursa a relansat ieri sis­temul alternativ de tranzacţionare sub sigla AeRO, oferind o salvare pentru firmele mici şi mijlocii cu afaceri îndrăzneţe şi potenţial mare de dezvoltare care au nevoie de finanţare. Aşa cum bursa de la Varşovia şi-a creat în 2007 un sistem alternativ de tran­zacţionare prin care a atras peste 400 de companii cu o capitalizare de 2,2 miliarde de euro, iar cea de la Londra ope­rează de 20 de ani o piaţă dedicată star­t-up-urilor ajunsă la 3.000 de firme, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a re­gândit platforma alternativă de tran­zacţionare pentru a atrage IMM-urile în condiţiile în care băncile nu cre­di­tea­ză companii aflate la început de drum.

România este liderul Europei în privinţa expunerii băncilor pe titluri de stat, de circa 20% din active

Expunerea băncilor faţă de stat este de importanţă sistemică pentru stabilitatea financiară din România având în vedere creşterea ponderii acesteia de la 3-4% din total active înainte de criza economică la circa 20% în prezent, cea mai mare pondere din Europa, susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. "Această pondere ridicată este cea mai mare constrângere în acest moment pentru creşterea datoriei publice. Majorarea datoriei publice de acum înainte este limitată de această realitate a capacităţii de absorbţie destul de reduse a pieţei financiare locale, în condiţiile în care expunerile sunt deja mari şi de natură sistemică", a declarat ieri Dumitru la conferinţa "Stabilitatea financiară - repere conceptuale şi teme de actualitate" organizată la BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb