REVISTA PRESEI 26.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 26 martie 2014

ADEVARUL

Băsescu îi cere lui Ponta să renunţe la acciza de şapte eurocenţi: "Se pune o presiune inutilă asupra consumatorului"

Preşedintele Traian Băsescu a transmis o scrisoare către liderul Executivului, Victor Ponta, în care îi solicită acestuia să renunţe la introducerea accizei suplimentare la benzină. În text, Băsescu susţine că introducerea accizei suplimentare de şapte eurocenţi va "pune o presiune mult prea mare asupra mediului economic, dar şi asupra consumatorului individual". În continuare, preşedintele enumeră efectele pe care le-ar genera introducerea accizei: creşterea preţurilor, pierderea competitivităţii în cazul transporturilor, frânarea dezvoltării în sectorul agricol, dar şi "dezechilibru semnificativ între puterea de cumpărare şi venituri". Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat marţi, la Adevărul Live, că, din introducerea accizei suplimentare de şapte eurocenţi la fiecare litru de carburant se vor colecta, până la finalul anului, două miliarde de lei la bugetul de stat. Potrivit ministrului, renunţarea la această măsură ar putea afecta plata pensiilor, dar şi a salariilor pentru bugetari.

SRI: "Trei români sunt în top 10 hackeri specializaţi în criminalitate cibernetică la nivel mondial"

Trei dintre primii 10 utilizatori ai celui mai important şi apreciat forum de criminalitate cibernetică sunt din România, a declarat marţi directorul adjunct al Centrului de Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Gabriel Mazilu. "România are deja la activ cel puţin trei botneţi (calculatoare controlate de hackeri, care trimit mesaje de tip spam fără ştirea utilizatorilor acestora - n.r.) de concepţie proprie, naţională. Hackerii români sunt foarte imaginativi şi foarte ingenioşi şi au o adaptabilitate singulară pe piaţă. Cu caracter de noutate, există forumuri de hackeri în lume care au diverse reputaţii. În cel mai apreciat şi cel mai important forum de criminalitate cibernetică, în top 10 utilizatori sunt trei români, adică în primii 10 din lume trei sunt români. Nu sunt porecle, îi ştim, sunt cetăţeni români. Este prematur să le divulgăm numele de utilizator", a spus Mazilu. El a afirmat că, din perspectiva cazuisticii investigate în România în perioada 2011-2013, atacurile cibernetice au avut ca numitor comun sistemele bancare sau pieţele comerciale digitale.

Stelian Tănase ne bagă popii în case. Ce spun politicienii

Directorul interimar al TVR, Stelian Tănase, s-a întâlnit ieri cu liderii coaliţiei de guvernare, în frunte cu premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre strategia de restructurare a TVR. O nouă conducere TVR va fi desemnată marţi, iar Ponta l-a asigurat pe Tănase că se bucură de susţinerea PSD la votul din Parlament. Deşi Tănase a fost propus de PNL, în vremea când liberalii erau la guvernare. Stelian Tănase se pregăteşte de mari mutări la TVR. Pe lângă comasarea televiziunii publice cu radioul public, după modelul BBC, Tănase vrea şi implicarea Patriarhiei în conducerea TVR. "Vrem să reducem foarte mult decizia politicului în privinţa CA. Ne gândim la Patriarhie, la Academia Română, la uniunile de creaţie, la organizaţiile profesionale din media, pentru că discuţia va fi strict profesională", sună reforma lui Tănase.

Suma tuturor spaimelor: definirea noii "linii roşii" în politica internaţională

Sub ochii noştri, în acest moment, se produce una dintre acele mişcări ciclice ale istoriei pe care lucrările de geopolitică le definesc drept "retrasarea zonelor de influenţă". S-a întâmplat mereu în istoria omenirii şi, mai aproape de memoria noastră, momentul esenţial în această linie a fost trasarea pe un şerveţel, pe un colţ de masă, la Yalta, a teritoriilor care aveau să fie controlate exclusiv de puterile învingătoare în cel de-al doilea Război Mondial, rezultatul fiind sinistra Cortină de Fier care a marcat apariţia fracturii esenţiale între cele două blocuri militare şi economice. Cortina de Fier marca şi "linia roşie" a cărei depăşire implica imediat un conflict militar extins; în această perspectivă s-au antrenat generaţii de ofiţeri de stat-major, de ambele părţi ale baricadei, s-au creat planuri amănunţite de atac şi contra-atac, s-au desenat şi fundamentat doctrine militare specifice, s-au creat în teren facilităţile necesare pentru a deservi forţele armate de intervenţie sau de securizare a teritoriului, au apărut organizaţii paramilitare special antrenate în vederea unei eventuale invazii....

Cheltuieli record pentru vizita lui Obama la Bruxelles

Vizita preşedintelui american, Barack Obama măreşte cheltuielile autorităţilor belgiene cu suma-record de 10 milioane euro. Prin comparaţie, summiturile organizate la Bruxelles costă în medie 500.000 euro fiecare. Pentru cele 24 de ore petrecute de liderul american pe teritoriul Belgiei, vor fi detaşaţi 350 de poliţişti şi militari pe motociclete pentru a securiza ruta pe care o va parcurge preşedintele la sediile Parlamentului European şi NATO miercuri. În paralel, un convoi de nouă elicoptere americane îl va duce pe Obama la cimitirul eroilor americani căzuţi în Primul Război Mondial. După ce va ateriza pe aerodromul Wevelgem, 30 de vehicule blindate îl vor transporta pe Obama la cimitirul american, unde va fi însoţit de regele Philippe şi de premierul belgian, Elio Di Rupo. Aflat la prima vizită în capitala UE, liderul de la Casa Albă, este însoţit de un număr impresionant de persoane, şi anume 900, dar şi 45 de vehicule şi trei avioane cargo.

SONDAJ CSCI: Crin Antonescu nu are nicio şansă în turul al doilea, la prezidenţiale

Datele ultimului sondaj CSCI, realizat în perioada 20-24 martie, arata că ruperea USL a dus la consolidarea PSD şi la continuarea erodării PNL. În acest context, liderul liberal Crin Antonescu nu mai are şanse în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi este puţin probabil ca PNL să ia un scor de peste 15% la alegerile europene, potrivit măsurătorilor. Astfel, la alegerile europene ar obţine mandate următoarele formaţiuni: PSD, PNL, PDL, PMP şi UDMR. În ce priveşte PDL şi PMP, acestea şi-ar împărţi în mod egal voturile şi mandatele În ce priveşte alegerile prezidenţiale, sondajul CSCI relevă că ieşirea din USL a lui Crin Antonescu echivalează şi cu ieşirea din zona favoriţilor. Astfel, Crin Antonescu nu ar intra în turul al doilea în nicio variantă. Victor Ponta este favorit, în schimb, să intre în turul al doilea, fie alături de candidatul PDL, Cătălin Predoiu, fie de Mihai Răzvan Ungureanu. Sondajul CSCI a fost realizat pe un eşantion de 1120 de persoane şi are o marjă de eroare de +/- 3%.

CURENTUL

Soacra conservatorului Daniel Constantin, acuzată de primirea unei şpăgi de 500 de lei

Soacra ministrului conservator al agriculturii Daniel Constantin, este cercetată de procurorii DNA sub acuzaţiile de luare de mită şi fals intelectual. Probele strânse de anchetatori se referă la perioada în care soacra demnitarului, Maria Pop, era consilier superior în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş. Procurorii DNA au început urmărirea penală în acest dosar şi împotriva unui coleg al Mariei Pop, Cătălin Ionel Stoica, inspector principal la AJFP Argeş. Anchetatorii au "indicii rezonabile" potrivit cărora cele două persoane cercetate au primit 500 de lei pentru a nu dispune măsurile legale ce se impuneau, ca urmare a aspectelor constatate în cursul lunii august 2013, cu ocazia unui control fiscal efectuat la o persoană fizică autorizată. Tot atunci, susţine DNA, cei doi funcţionari au falsificat, prin atestarea unor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, înscrisul oficial denumit Registrul Unic de Control ce aparţinea persoanei fizice autorizate.

Comisia de la Veneţia scoate la iveală hibele majore ale proiectului de revizuire a Constituţiei României

Potrivit documentului elaborat de Comisie , proiectul de revizuire a Constituţiei va trebui să răspundă unor probleme-cheie, printre care: să facă o alegere clară pentru un sistem de guvernământ; să clarifice prerogativele preşedintelui şi, respectiv, ale premierului; să introducă, printre principiile fondatoare ale sistemului constituţional românesc, principiul respectului reciproc şi al cooperării loiale între puterile prevăzute în Constituţie; să simplifice procedura legislativă şi să limiteze la minimum nevoia de ordonanţe guvernamentale; să ofere o bază legală clară şi îmbunătăţită pentru a permite Consiliului Suprem al Magistraturii să îşi îndeplinească efectiv sarcina de garant al independenţei corpului juridic; să modifice procedura de suspendare a preşedintelui într-o măsură legală iniţiată de Parlament, dar decisă în instanţă. În consecinţă, în pofida unor progrese, definirea rolurilor şi a relaţiilor dintre principalele instituţii de stat duce în continuare lipsă de claritate, mai arată Comisia de la Veneţia.

CURIERUL NATIONAL

Exportatorii, la graniţa insolvenţei

În ciuda creşterii înregistrate anul trecut la exporturi, companiile româneşti de profil se confruntă cu probleme semnificative generate de plăţile efectuate cu întârziere, lucru care i-a determinat pe unii exportatori să-şi înceteze activitatea, în timp ce peste o treime dintre cei cu cifre mari de afaceri prezintă risc mare sau peste mediu de intrare în insolvenţă, se arată într-un studiu dat ieri publicităţii de Coface. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 400 de firme româneşti care activează la export şi care au înregistrat în 2012 o cifră de afaceri totală de aproximativ 35 miliarde euro, respectiv 15% din cifrele de afaceri ale tuturor firmelor din România. Potrivit studiului, 40% dintre aceste companii "comportă un risc de insolvenţă mare sau peste medie", iar 30% dintre ele nu pot efectua plăţile conform condiţiilor contractuale. Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) şi copreşedinte al Consiliului de Export al României, a declarat pentru Curierul Naţional că i se pare puţin exagerat procentul avansat de Coface, "dar nu este imposibil".

Depozitarul Central, sat fără câini

Păgubiţii de la Harinvest spun că furturile de 8,2 mil. lei din noiembrie 2013 prin operaţiuni la Depozitarul Central atrag o culpă penală pentru reprezentanţii instituţiei. O altă acuzaţie este aceea că a autorizat vânzări ale Harinvest în nume propriu deşi casa de brokeraj vâlceană nu avea dreptul prin lege să facă acest lucru. Preşedintele instituţiei, Cristian Agalopol, admite că dacă la intermediari există intenţia de furt, Depozitarul nu poate face prea mult pentru a preveni devalizarea conturilor investitorilor. Furtul de la casa de brokeraj Harinvest a trecut fără oprelişti peste toate sistemele de protecţie ale pieţei, care teoretic ar fi trebuit să funcţioneze. Investitorii şi-au văzut conturile devalizate de peste 10 milioane lei, iar la patru luni de la acest caz de o gravitate deosebită nu numai că nu s-au recuperat prejudiciile, dar nimic nu s-a reparat pentru ca o prăduire de o magnitudine comparabilă să nu poată fi făcută de un alt broker în orice moment de aici înainte.

Reorganizarea STS, adoptată tacit de Cameră

Proiectul de lege prin care STS se reorganizează ca departament de telecomunicaţii speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a trecut prin adoptare tacită de Camera Deputaţilor. Proiectul de lege a fost iniţiat de PSD şi se referă la modificarea Legii 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS, a OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a altor acte normative. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de act normativ. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor deoarece termenul de dezbatere - 20 martie 2014 - a fost depăşit. Liderul deputaţilor PDL, Gheorghe Tinel, a criticat în plenul Camerei Deputaţilor adoptarea tacită a acestui proiect de lege, care vizează trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne.

Chinezii vor începe analizele tehnice pentru trenul de mare viteză spre Constanţa

Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat cu vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Reformă şi Dezvoltare a Chinei un memorandum pentru începerea analizelor tehnice premergătoare liniei feroviare de mare viteză spre Constanţa via Bucureşti şi modernizării inelului feroviar Bucureşti, informează Mediafax. Analizele tehnice vor fi efectuate gratuit de către partea chineză. Documentul nu face vreo referire la modernizarea căii ferate care leagă nordul şi sudul României. După semnarea acestui acord, în zilele imediat următoare, specialişti din partea companiei de căi ferate din China vor veni în România pentru a începe analizele preliminare care vor sta la baza elaborării studiilor de fezabilitate. Partea română vrea ca linia feroviară rapidă să fie construită de la zero.

ING plăteşte 1,22 mld. euro Olandei, în contul bailout-ului

ING a anunţat că va plăti la sfârşitul lunii martie suma de 1,225 miliarde de euro către Guvernul olandez, reprezentând penultima tranşă din calendarul de rambursare a pachetului de bailout primit de la stat de cel mai mare grup financiar olandez în urma crizei financiare mondiale, scrie Mediafax. Tranşa, care va fi achitată la 31 martie, este cu 100 milioane euro mai mare faţă de suma datorată conform calendarului de rambursare din planul de restructurare convenit cu Comisia Europeană, potrivit unui comunicat publicat marţi dimineaţă de ING Groep. După finalizarea acestei plăţi, rambursările ING către statul olandez vor totaliza 12,5 miliarde euro, din care 9,3 miliarde euro reprezintă principalul, iar 3,2 miliarde euro dobânzi şi prime.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta dă drumul la primele pomeni electorale

Ca de obicei, înainte de campanie, Guvernul Ponta începe să împartă cadouri. Primii pe listă: alegătorii de la Complexul Energetic Oltenia, fieful premierului. De Paşti, toţi cei 19.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor avea opt zile de concediu. În plus, ei vor beneficia şi o primă în valoare de 700 de lei, sub formă de tichete. Un calcul simplu arată că doar tichetele-cadou vor însemna o cheltuială de aproape trei milioane de euro (13,3 milioane de lei), în condiţiile în care CEO se află într-o situaţie financiară dificilă, deşi, pe hârtie, ar fi înregistrat, în 2013, un profit de 300 de milioane de lei. Complexul Energetic Oltenia tocmai a decis să contribuie cu 12 milioane de lei la bugetul echipei locale de fotbal, Pandurii Târgu Jiu. Complexul este condus de un vicepreşedinte al PSD Gorj, Laurenţiu Ciurel. Guvernul Ponta a temporizat, pentru această perioadă electorală, o serie de măsuri cu impact la alegătorii fideli PSD. Astfel, 234.000 de pensionari vor primi pensii mai mari, în medie cu 63 de lei, până la sfârşitul lunii martie, după o recalculare impusă de CC.

Un nou caz Oltchim. O companie vitală din industria nucleară, pusă pe butuci

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta- Turnu Severin (RAAN) ar putea să nu iasă cu bine din insolvenţă, după ce creditorii au adoptat un plan de reorganizare contestat deja. Producătorul de apă grea se înscrie pe lunga listă a companiilor de stat devalizate de "băieţii deştepţi". În ultimii ani, societatea a pierdut din cauza acestora circa 200 de milioane de euro, la care se adaugă şi faptul că a rămas cu marfă pe stoc în valoare de 350 de milioane de lei, deoarece statul nu şi-a onorat angajamentele. Aşa se face că în 2013 Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care RAAN intra în insolvenţă. Dacă societatea ar falimenta, statul ar trebui să pună pe masă 200 de milioane de euro pentru închiderea în condiţii de siguranţă, deoarece acolo se lucrează cu substanţe toxice şi explozive, care trebuie gestionate de specialişti. Însă, cu mult mai puţini bani, ar putea salva societatea.

Zi decisivă: ASF îşi află şeful

Alianţa de la guvernare va anunţa, astăzi, propunerea pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), după ce premierul Victor Ponta va avea o întâlnire cu guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. În prezent, numele vehiculat pentru a prelua şefia ASF, ocupând postul lăsat liber de Dan Radu Ruşanu, este Mişu Negriţoiu, fost director general al ING Bank România. Totodată, Victor Ciorbea, senator PNL, şi-ar putea anunţa, săptămâna viitoare, demisia din funcţia de senator şi din cea de membru al Partidului Naţional Liberal, pentru o poziţie în ASF, potrivit site-ului pesurse.ro. Acesta ar urma să fie membru neexecutiv în cadrul ASF, pe locul eliberat de Marian Mârzac, implicat în scandalul Carpatica Asigurări. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi conducerea PSD, şi-ar fi dat deja acordul pentru numire.

Rusia: Deponenţii au retras nouă miliarde de ruble în câteva zile

SMP Bank din Rusia a anunţat luni că deponenţii au retras în jur de 9 miliarde de ruble (248 milioane de dolari) de la anunţarea sancţiunilor de către SUA, săptămâna trecută, relatează Reuters. Potrivit directorului băncii, Dmitri Kalantirski, persoane fizice au retras aproximativ patru miliarde de ruble, alte cinci miliarde de ruble fiind retrase de organizaţii. SMP Bank, controlată de fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, al căror nume a fost adăugat pe lista persoanelor vizate de sancţiunile anunţate joi de Washington, are aproximativ 100 de sucursale în peste 20 de oraşe din Rusia. Preşedintele american Barack Obama a anunţat, joi, sancţiuni suplimentare vizând 20 de responsabili ruşi şi o bancă rusă, drept represalii la anexarea Crimeei de către Rusia, şi a ameninţat Moscova cu măsuri împotriva unor 'sectoare cheie' ale economiei ruse.

Se alege praful de PRO! Cine ar putea cumpăra SPORT.RO!

Presa de sport din România trece prin momente critice. O altă lovitură de proporţii pe care o poate primi media sportivă în viitorul apropiat se referă la un post TV de tradiţie. Sport.ro se află într-o situaţie extrem de delicată, consecinţă a mişcărilor tectonice din ultima vreme în trustul Pro! Grupul televiziunilor din acest trust traversează un moment de cumpănă după înlăturarea lui Adrian Sârbu din fruntea companiei pe care a condus-o cu succes 18 ani. Aducerea lituanianului Aleksandras Cesnavicius a produs un cutremur la vîrful televiziunilor din Pache Protopopescu, iar partea cea mai vizibilă se referă la Pro TV, care a început să piardă vedete pe bandă rulantă şi să remanieze grila de programe, nu la modul cel mai fericit. De exemplu, anularea show-ului "Dansez pentru tine" a bulversat toată România! Iar ceea ce s-ar putea întîmpla cu Sport.ro creează alte palpitaţii...

Guvernul a pus capăt încă unei autostrăzi

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va rezilia contractul încheiat în 2011 cu italienii de la Impregilo pentru lotul 3 al tronsonului de autostradă Sibiu-Orăştie, a anunţat Dan Şova, ministrul Transporturilor. Va avea loc o ultimă negociere cu italienii, iar dacă nu se ajunge la un rezultat, contractul va fi reziliat. Mai erau doar 6 kilometri Ministrul Transporturilor a spus că, dacă se ajunge la reziliere, se va organiza o nouă licitaţie pentru construcţia ultimilor 6 km. "Facem licitaţie din nou. Cei de la Impregilo au cerut o majorare de contract care este nelegală şi nerecunoscută de niciun expert şi neacceptată de Comisia Europeană. Oricine vine mai are de lucrat maximum şase luni. Ei pot să ceară ceea ce vor (despăgubiri n.r.), dar eu pot să vă spun doar că toate expertizele le sunt nefavorabile", a spus Şova. El a admis că, în aceste condiţii, autostrada nu se mai poate finaliza în termenul propus, respectiv luna octombrie.

JURNALUL NATIONAL

Comisia Nana trimisă la nani

Trei luni de activitate, doi preşedinţi, invitaţii la audieri care au fost ignorate sau au rămas fără răspuns şi un raport care e departe de finalizare. Cam acesta este bilanţul pe scurt al Comisiei Nana înfiinţată cu mare chin de Parlament pentru a ancheta modul în care fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat 290 de hectare de teren agricol. Ieri, Comisia Nana a obţinut prelungirea cu 60 de zile termenul până la care trebuie să depună raportul cu concluziile care se desprind în urma audierilor şi analizelor documentelor obţinute. Comisia ar fi trebuit să depună raportul în data de 24 martie dar parlamentarii s-au lovit de o serie de probleme şi nu au reuşit să se încadreze în termenele asumate.

DNA va băga FMI în anchetă?

Procurorii DNA intră cu ancheta ASF pe terenuri mişcătoare. Scandalul politico-economic ASTRA Asigurări - companie trimisă de ASF în administrare specială - este "tras" la indicaţia vehementă a lui Traian Băsescu spre pedepsirea celor care au îndrăznit să ridice vălul ce acoperă de ani buni afacerile magnatului Dan Adamescu. Concurenţa dintre Carpatica Asig şi Astra Asigurări este arbitrată nu de piaţă, ci de procurorii DNA. După arestările de la Sibiu şi Bucureşti, care i-au scos din joc pe Ilie Carabulea, patronul Carpatica, şi pe şeful ASF, Dan Radu Ruşanu, procurorii vor să-l repună în drepturi pe Daniel Tudor. Fostul şef al Autorităţii de Supraveghere a fost retras din conducerea ASF în urma celebrei ordonanţe pusă de DNA în "cârca" lui Ruşanu ca o manevră personală. Eliminarea incompatibilităţii fusese cerută însă de Fondul Monetar Internaţional, aşa că următorul pas ar fi chemarea la audieri a funcţionarilor de la Washington.

NATIONAL

A fost gasita "cartita" de la Palatul Cotroceni!

Membru fondator al Partidului Miscarea Populara si presedinte al organizatiei Bucuresti, Elenina Nicut si-a dat zilele trecute demisia, fara a da nicio explicatie publica pentru actul sau. Care a fost calificat doar ca fiind facut "dupa o indelunga chibzuiala". Dupa cum sustin sursele National, fondatoarea PMP ar fi fata lui Gheorghe Nicut, fostul primar din Curtea de Arges, condamnat la trei ani si patru luni de inchisoare pentru coruptie, odata cu "baronul" de Arges, in asa-numitul "Lot Nicolescu". De asemenea, verificarile ulterioare par sa confirme si faptul ca aceasta este si nepoata generalului Valeriu Nicut, nimeni altul decat cumnatul vicepremierului Gabriel Oprea...

Speriati de DNA, primarii pesedistii cer protectia premierului

Inca doi edili social-democrati, Florian Pandele (Voluntari) si Lia Olguta Vasilescu (Craiova), spun ca se simt "hartuiti" de DNA. Cei doi primari s-au plans, ieri, premierului Victor Ponta - care este si seful lor de partid. "In momentul in care cineva candideaza la functia de primar trebuie sa faca exercitii de detentie", a decretat, suparat, Pandele. "Nu mai semnez nimic fara 9 semnaturi in spate, caci imediat incepe o ancheta", a reclamat si Vasilescu situatia. Degeaba insa, din moment ce de la premier s-au ales doar cu o vorba buna. "Aceeasi teama exista si in Guvern. Exista o frica de raspundere cu care ne confruntam in toata administratia. Semneaza multi, foarte multi oameni, pentru ca nimeni nu mai vrea sa isi asume responsabilitatea. Unul dintre ministri refuza sa semneze documente daca nu are 9 semnaturi in spate, iar alea 9 inca 9, ca, daca ii cheama undeva, sa mearga toti 90", si-a consolat Victor Ponta alesii locali.

Basescu avertisment pentru Ponta: Las-o moarta cu chinezariile!

De la Haga, presedintele Traian Basescu i-a sugerat premierului Victor Ponta sa nu mai defileze la bratul oficialilor chinezi, pentru ca gestul sau ar putea fi interpretat de liderii occidentali. "Ajungem sa ne incurcam. Vrem cu China, vrem cu Statele Unite, cream confuzie prin atitudine", a afirmat seful statului, mentionand ca tara noastra trebuie sa ramana pe axa pe care s-a pozitionat cu multi ani in urma. "Evenimentele confirma ingrijorarile mele de la inceput de mandat si ca parteneriatul cu SUA este de neinlocuit pentru securitatea nationala si oricine incearca sa se imprastie in diverse directii, zambind politic si spre Est si in Asia... Sigur, putem face afaceri cu toata lumea, dar securitatea noastra tine de parteneriatul strategic cu SUA sau, daca vreti, de apartenenta la NATO si in interiorul NATO, de parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA, care nu imbraca doar securitatea militara, ci si aspectele dezvoltarii economiei romanesti", a conchis Traian Basescu.

PUTEREA

Iranianul Saadati-Sohi Manochehr a făcut avere călcând în picioare legile româneşti

Complexul rezidenţial Persepolis, din Satul Francez, este un tun imobiliar standard. Situat pe strada Virgil Madgearu numărul 24-27, în imediata vecinătate a ambasadei Chinei şi a Parcului Herăstrău, ansamblul este format dintr-un hotel exclusivist, de 5 stele, poreclit Persepolis - pentru că nu are nici o firmă -, trei blocuri de locuinţe şi o vilă impozantă, toate aparţinând milionarului iranian Saadati-Sohi Manochehr. Băiat de Monte Carlo, iranianul a ridicat somptuosul, după criteriile orientale, complex, folosind reţeta clasică a rechinilor imobiliari din România. Adică prin încălcarea tuturor legilor, prevederilor şi dispoziţiilor în vigoare şi cu complicitatea autorităţilor de stat, în frunte cu Inspectoratul de Stat în Construcţii. Pe scurt, Manochehr a obţinut autorizaţii de construcţie pentru nişte bloculeţe de locuit, ridicând, în schimb, ditamai edificiile.

INS: Rata şomajului, în creştere

Rata de ocupare a populaţiei între 15-64 de ani a fost, în România, de 59,5% în trimestrul IV din 2013, cu 1,5 puncte procentuale mai mică faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior, iar rata şomajului a atins 7,2%, potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Raportat la trimestrul corespunzător din anul precedent, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 de ani) a crescut cu 0,2 puncte procentuale. Gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi (67%, faţă de 51,9% pentru femei) şi pentru persoanele rezidente în mediul rural (59,8% faţă de 59,2% în mediul urban). INS precizează că rata şomajului a fost de 7,2%, în creştere atât faţă de trimestrul anterior (7%), cât şi faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent (6,9%). În trimestrul IV din 2013, România avea 9,194 milioane de persoane ocupate şi 718.000 de şomeri.

ROMANIA LIBERA

Electrocentrale Oradea, penalizată de CE

Producătorul de energie termică în sistem centralizat în municipiul Oradea, Electrocentrale Oradea, a fost penalizat cu 33 de milioane de euro de către Comisia Europeană, pentru nefinalizarea unei proceduri de achiziţie de certificate verzi, a anunţat, marţi, ministrul Mediului, Attila Korodi. Ministrul Attila Korodi a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la sediul UDMR Bihor, că societatea Electrocentrale Oradea, producătorul de energie termică în sistem centralizat în municipiul Oradea, a fost penalizată cu 33 de milioane de euro de către Comisia Europeană, încă din anul 2013. Potrivit acestuia, societatea Electrocentrale a fost penalizată deoarece în cursul anului 2012, când a achiziţionat certificate verzi prin intermediul unei firme de brockeraj, tranzacţia nu a fost "încărcată" în baza de date dedicată, gestionată la nivelul Comisiei Europene.

Dragnea a primit Cadastrul, omul lui Ponta - Infrastructura

Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a fost trecută din coordonarea secretarului general al Guvernului în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus în prezent de Liviu Dragnea. Transferul a fost decis de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă privind reorganizarea administraţiei centrale. Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) îşi va schimba denumirea în Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor şi va fi condus de un secretar de stat, numit de către premier. Alexandru Năstase, consilier în Cancelaria premierului, a fost numit secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură. Departamentul a fost condus de Dan Şova, ca ministru delegat, până la ieşirea PNL de la guvernare, când Şova a preluat conducerea Ministerului Transporturilor. Bugetul instituţiei pe care o va conduce Alexandru Năstase este de 6,4 miliarde de lei. În plus, el va avea în coordonare şi CNADNR.

Rusia se aşteaptă ca 70 de miliarde de dolari să plece din ţară, în trei luni

Rusia se aşteaptă ca investitorii să scoată din ţară bani şi bunuri în valoare de peste 70 de miliarde de dolari, în următoarele trei luni ale anului, anunţă BBC. Acesta este semnul că investitorii sunt nervoşi din cauza sancţiunilor impuse Rusiei din cauza situaţiei din Ucraina. Andrei Klepach, secretar de stat în Ministerul Economiei de la Moscova a avertizat asupra riscului stagnării creşterii economice şi a creşterii inflaţiei. Acesta a declarat că se aşteaptă la în primul semestru să se înregistreze o creştere "aproape de zero". Economia Rusiei a crescut anul trecut cu 1,3%, dar Klepach a spus că este prea devreme "ca să vorbim despre o revenire". "Nu va fi o recesiune, dar problema este a stagnării", a adăugat oficialul rus. Ministerul Economiei de la Moscova consideră că bani şi bunuri în valoare de 65-70 de miliarde de dolari vor pleca din Rusia, în acest semestru.

ZIARUL FINANCIAR

Se ieftinesc leii. Indicatorul Robor a reintrat sub 3% pe an chiar înainte de actualizarea ratelor la credite

Clienţii cu credite în lei ale căror dobânzi urmează să fie ajustate săptămâna viitoare nu vor resimţi un impact major asupra ratelor lunare, în ciuda episodului de volatilitate din lunile ianuarie şi februarie, în con­diţiile în care ultima lună a conturat un trend vizibil de reducere a costului leilor. Indicatorul Robor la 3 luni a reintrat ieri sub pragul de 3% pe an, după ce în februarie atinsese un maxim de 3,75% pe an. Ultima ajustare a dobânzilor din majoritatea contractelor de credite de retail a avut loc în luna decembrie, la un nivel al indicatorului Robor la 3 luni de 2,5% pe an. Practic, dacă tendinţa de scădere a dobânzilor pe piaţa monetară continuă şi în zilele următoare, după cum anticipează analiştii, diferenţa de rată între momentul decembrie 2013 şi prezent pentru un credit ipotecar de valoarea medie (circa 180.000 de lei) ar fi de 30-40 de lei. Spre comparaţie, dacă Robor ar fi rămas la nivelul din februarie, rata ar fi fost mai mare cu 150 de lei.

Marile listări de anul trecut au adus doar 2.000 de investitori noi pe bursă

Doar 85.300 de conturi de investiţii pe bursă la o populaţie de 21 de milioane de locuitori este indicatorul care reflectă cel mai bine subdezvoltarea pieţei de capital din România, dar şi incapacitatea bursei, a brokerilor şi a statului de a atrage românii să investească pe bursă. Ofertele de vânzare de acţiuni derulate de Romgaz şi Nuclearelectrica au fost cumpărate în principal de investitori care aveau deja conturi pe bursă, în condiţiile în care numărul de conturi a crescut cu doar 2.000 în ultimul trimestru al anului trecut, când au

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb