REVISTA PRESEI 26.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 26 aprilie 2013

REVISTA PRESEI 26.04.2013

ADEVARUL

Van Rompuy: "Recomand o colaborare între toţi actorii politici pentru a scădea nivelul de corupţie din România"

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, s-a întâlnit, joi după-amiază, la Bucureşti, cu preşedintele Traian Băsescu. Van Rompuy: Recomand o colaborare între toţi actorii politici pentru a scădea nivelul de corupţie din România şi pentru a întări sistemul judiciar. Trebuie să finalizăm piaţa energetică până la finalul anului viitor. Trebuie să rezolvăm problema preţurilor mari care pune obstacole competitivităţii. Trebuie să combatem paradisurile fiscale şi să rezolvăm frauda în domeniul TVA. Mulţumesc pentru prestigioasa distincţie Steaua României. Sunt bucuros să revin în România. Este a doua vizită în acest mandat. Aş vrea să-i mulţumesc domnului Traian Băsescu. Vestea bună este că am ajuns la o stabilitate şi sunt semne de îmbunătăţire a situaţiei. Au crescut exporturile şi deficitul a scăzut în mod considerabil. Vestea rea este că, de fapt, criza economică continuă şi sunt probleme privind şomajul în special în rândul tinerilor şi ar trebui să ne concentrăm pe acest domeniu.

Liberalii se fac stăpâni pe economia României

Liberalii conduc, în prezent, mai multe instituţii cu atribuţii în domeniul economic: ANAF, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor Publice. Premierul Victor Ponta a semnat, ieri, deciziile prin care Şerban Pop a fost retras din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), iar postul a fost preluat de către Gelu Ştefan Diaconu. Noul şef al ANAF era secretar de stat în Ministerul Economiei şi este susţinut de PNL. Şeful Fiscului trebuie să se asigure de o bună colectare a veniturilor la bugetul statului printr-o bună gestiune, control fiscal şi dezvoltarea unor relaţii cu contribuabilii. Cea mai mare responsabilitate a şefului Fiscului este combaterea evaziunii fiscale. Însă tocmai aceasta este marea problemă, evaziunea fiscală generând prejudicii importante la bugetul statului în fiecare an. Sectorul panificaţiei şi cel al legumelor sunt consacrate pentru evaziunea fiscală de proporţii.

Statul îşi răscumpără greşeala faţă de gimnastică. Medaliaţii României de la Moscova vor primi 100.000 de euro

Larisa Iordache, Diana Bulimar şi Flavius Koczi, tinerii care s-au întors de la Campionatele Europene de Gimnastică de la Moscova cu şapte medalii în "contul" României, s-au întâlnit miercuri cu Nicolae Bănicioiu, ministrul Tineretului şi Sportului. La întoarcerea delegaţiei române în ţară, antrenoarea lotului feminin de gimnastică, Mariana Bitang, a dezvăluit că atât ea, cât şi Octavian Belu nu au mai fost plătiţi pentru munca depusă încă de la Jocurile Olimpice din Londra, desfăşurate în vara anului 2012. Situaţia pare să se îndrepte, astfel încât sportivii vor fi recompensaţi pentru performanţele obţinute săptămâna trecută cu aproximativ 100.000 de euro. Suma va fi împărţită între Larisa Iordache, Diana Bulimar, Flavius Koczi şi antrenorii acestora. Totodată, Nicolae Bănicioiu a anunţat să premiul pentru medalia de aur obţinută de Larisa a fost dublat, astfel încât adolescenta va obţine 28.000 de lei pentru locul întâi pe care l-a obţinut în concursul la bârnă. Argintul va fi premiat cu 8.400 de lei, iar bronzul cu 5.600 de lei.

Spaniolii îl acuză dur pe Ion Ţiriac. Analiza unui ziar despre modul în care fostul jucător de tenis face ce vrea în România

Publicaţia "La Informacion" a publicat un articol despre culisele întunecate ale turneului "BRD Nătase-Ţiriac Trophy". Participarea, în ultim moment, a lui Janko Tipsarevici (numărul 10 mondial) la turneul de tenis găzduit, în aceste zile, de Bucureşti, a fost o adevărată lovitură de imagine pentru organizatori. Totuşi, spaniolii critică aspru modul în care sârbul a fost primit, pe ultima sută de metri, graţie unui wild card, care a dus la eliminarea unui jucător român de perspectivă de pe tabloul principal. "Ion Ţiriac i-a cedat locul lui Copil, cel mai promiţător jucător român de la Andrei Pavel încoace, lăsîndu-l fără posibilitatea de a juca un turneu în ţara sa. Bucureştiul e o marionetă în mâinile lui Ţiriac", a scris "La Informacion", citat de gsp.ro.

Salariul mediu pe economie, un lux pentru jumătate dintre angajaţii români

Peste jumătate dintre angajaţii români au câştiguri brute sub 1.500 de lei pe lună, arată datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS). Doar 5% câştigă peste 5.000 de lei, iar 70% dintre femei şi 65% dintre bărbaţi au salarii lunare brute mai mici de 2.000 de lei. În esenţă, cercetarea statistică asupra salariilor în luna octombrie 2012 arată că: - 5% din numărul salariaţilor care au lucrat cel puţin 23 de zile, cu program complet, au realizat sub şi la nivelul salariului minim pe economie (700 lei) - 46,7% dintre salariaţi au câştigat între 701 şi 1.500 de lei - 32,1% între 1.501 şi 3.000 de lei - 11% dintre salariaţi au avut câştiguri brute între 3.001 şi 5.000 de lei - 5,2 % au câştigat peste 5.000 de lei. Efectivul salariaţilor la 31 octombrie 2012, exceptând firmele cu mai puţin de patru salariaţi, a fost de 4,3 milioane de persoane.

CURENTUL

Penalii lui Ovidiu Miculescu din conducerea Radioului Public de George Roncea

Radioul Public, instituţie plătită din banii contribuabililor, este sat fără câini sub conducerea lui Ovidiu Miculescu. SRR, Radioul naţional, este, teoretic o instituţie chemată să asigure, potrivit Legii sale de organizare (Legea 41/1994), informarea corectă a opiniei publice. Cei care asigură, cică, informarea corectă a românilor, sunt nişte mincinoşi congenitali, personaje profund corupte moral. Şi penali. Potrivit legii, conducerea serviciilor publice de radiodifuziune şi de televiziune, este asigurată de consiliul de administraţie, directorul general şi comitetul director. Membrii Comitetului Director (CD), sunt în număr de 7, între aceştia numărându-se şi preşedintele director general Ovidiu Miculescu. Din cei şapte, cel puţin patru sunt incompatibili: 1. Ovidiu Miculescu - administrator al Adria Flux SRL (până în 22 iuIie 2010). 2. Ursache Petru -administrator al Sirom Service Impex SRL. 3. Pintilie Maria - administrator al Incon Expert SRL. 4. Savu Cristian Traian - administrator al Sport Image Group SRL.

Senatorul PSD Valer Marian dezvăluie modul în care pot fi şantajaţi Victor Ponta şi Ilie Sârbu

Motivele în baza cărora pot fi şantajaţi Victor Ponta şi Ilie Sârbu, aşa cum sunt redate în comunicatul de presă al senatorului PSD Valer Marian (conform unor foşti şi actuali lideri politici şi de opinie, care s-au exprimat în baza unor informaţii furnizate de foşti şi actuali şefi ai serviciilor secrete româneşti): 1. Episodul maltratării tatălui şi fugii la Paris, unde a dus câteva luni viaţă de boschetar (1990); 2. Episodul homosexual de la Paris cu ofiţerul SIE acoperit Marin Bobeică (1990); 3. Racolarea în SIE de către generalul Corneliu Biriş (1997), în Unitatea "Fantome" (Umbre), în care, potrivit ofiţerului de legătură identificat de preşedintele Traian Băsescu, a primit misiunea să o monitorizeze pe Carla del Ponte, procuror antimafia, fost procuror general al Elveţiei, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal Internaţional de la Haga (în acest scop, a fost trimis la un curs antimafia în Italia şi Elveţia); 4. Determinarea sinuciderii, prin metode uzitate de formaţiunea "Fantome", a procurorului Cristian Panait; 6. Căpuşarea Complexului energetic Turceni, prin cabinetul de avocatură al prietenului Dan Şova;

CURIERUL NATIONAL

În acest an, 1 din 3 televizoare vândute va fi un Smart TV

În următoarele şase luni, 40% dintre români şi-au exprimat intenţia de a cumpăra un televizor inteligent. Samsung şi LG au lansat ieri noi modele pentru piaţa din România. Televizoarele inteligente sau Smart TV-urile, cum sunt cunoscute la nivel global, sunt din ce în ce mai populare în România, iar cei care le-au cumpărat deja le-au pus la treabă. Platformele de conţinut video sunt din ce în ce mai mult accesate de pe un televizor care permite conectarea la Internet.

Rocadă pentru deponenţii Bank of Cyprus

Depozitele de la banca cipriotă au fost transferate, cu acordul Băncii Centrale a Ciprului, la Marfin Bank. Marfin Bank, sucursală a Laiki - bancă sacrificată în Cipru - se află sub jurisdicţia BNR şi beneficiază de Fondul de Garantare. Cei o mie de deponenţi ai Bank of Cyprus vor avea, probabil, acces la conturi începând de săptămâna viitoare. Oficialii băncilor centrale din România şi Cipru au căzut la pace în privinţa unor depozite ale sucursalei Bank of Cyprus din ţara noastră, astfel încât acestea au fost ieri transferate Marfin Bank, urmând să fie garantate conform legii româneşti.

Transgaz: Petrom poate exporta gazele din Marea Neagră, dacă România e obtuză

Şeful Dispeceratului de gaze din Transgaz, Mihai Pătârniche, a anunţat ieri că OMV Petrom (SNP) a comunicat companiei pe care o reprezintă că sunt perspective "frumoase" în privinţa gazelor din Marea Neagră adăugând, la insistenţa presei, că în momentul în care va începe extracţia de gaze în Marea Neagră, vor fi necesare "zeci de milioane" de euro pentru realizarea conductelor care să aducă gazele la ţărm, operaţiune în care este foarte probabil să se implice şi Guvernul. "Dacă România este obtuză, Petrom poate exporta, deşi nu poate face ce vrea pentru că este sub jurisdicţie românească", a afirmat Pătârniche, răspunzând unei întrebări referitoare la posibilitatea OMV Petrom de a exporta gazele pe care le va extrage din Marea Neagră.

Parlamentarii români la Strasbourg au semnat o scrisoare comună

Liderul USL, premierul Ponta, a anunţat că toţi parlamentarii români de la Strasbourg, inclusiv cei ai opoziţiei, au semnat o scrisoare adresată APCE în care se spune că România nu are probleme cu funcţionarea instituţiilor democratice, el apreciind că este un gest de solidaritate "extraordinar", citează Mediafax. Premierul a fost, miercuri, la Strasbourg, pentru întâlniri cu membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Record absolut pentru o lucrare de Luchian: 300.000 de euro

În cadrul sesiunii de licitaţii organizate miercuri seara (24 aprilie) de Casa Goldart, la Hotel Marshal Garden, o lucrare de Ştefan Luchian a fost tranzacţionată pentru suma de 300.000 de euro. Record absolut pe piaţa de artă pentru o pictură de Luchian. "Două fete" este titlul lucrării-vedetă, un ulei pe pânză (62,4 x 77,6), al cărui preţ de estimare a fost între 100.000 şi 250.000 de euro. Emblematică pentru anii 1897-1899, lucrarea devine, astfel, cea mai scumpă pictură românească, despre care se spune că ar reprezenta-o pe Cecilia Ionescu-Vasilescu, prietena şi eleva pictorului, din Alexandria, cu care acesta spera să se căsătorească. Lucrarea, provenind din colecţia Bujor Teculescu, Braşov.

Băsescu: Ieşim din procedura de deficit excesiv. Românii pot fi mândri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la finalul întrevederii cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, că România este între primele ţări care ies din procedura de deficit excesiv, iar românii pot fi mândri că nu sunt în situaţia de a întinde mâna pentru pensii şi salarii. "A fost rezultatul unor măsuri dificile (ieşirea din procedura de deficit excesiv, n.r.), extrem de dificile, pe care eu şi Guvernul Boc ni le-am asumat în mai 2010, pe care le-au suportat românii, dar le spun românilor astăzi că pot fi mândri că România a revenit din punct de vedere al credibilităţii acolo unde îi este locul, adică printre statele care cheltuiesc rezonabil şi nu au nevoie să stea cu mâna întinsă nicăieri pentru a-şi plăti pensiile şi salariile", a afirmat şeful statului.

EVENIMENTUL ZILEI

Tăriceanu a pus ochii pe visul lui Antonescu

După ce a lansat ideea organizării unui scrutin intern pentru desemnarea candidatului PNL la prezidenţiale, Călin Popescu Tăriceanu nu exclude o candidatură. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu lasă să se înţeleagă că ar fi tentat de o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2014, în anumite condiţii. Acesta a afirmat că va intra în cursa pentru Cotroceni în momentul în care va vedea că în România există "un proiect bine structurat şi care să aibă susţinere". "Dacă acest proiect prinde contur, atunci pot să-mi pun problema unei candidaturi la Preşedinţie", a afirmat Tăriceanu la B1 TV. În acest context merită menţionat că, în cele mai recente sondaje de opinie, Tăriceanu este mai bine cotat decât candidatul PNL la prezidenţiale, Crin Antonescu. În sondajul CCSB din luna aprilie, Antonescu are un grad de încredere de 30%, iar Tăriceanu se situează la 33%.

Cernobâl la 27 de ani după dezastrul nuclear

Acum 27 de ani, pe 26 aprilie 1986, Ucraina şi ţările învecinate s-au confruntat cu cel mai mare dezastru nuclear din istorie. Reactorul cu numărul 4 al Centralei Atomoelectrice de la Cernobâl a explodat. În urma acestui accident au murit 56 de persoane, însă bilanţul victimelor indirecte este mult mai mare din cauza expunerii la radiaţii. Explozia a cauzat şi contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare, iar locuitorii au fost evacuaţi. Zona nu mai fost locuită de nimeni de atunci, iar în jurul centralei aflată acum în ruine, autorităţile nu permit accesul. Oamenii de ştiinţă declară că zona nu va fi sigură pentru locuitori decât peste 20.000 de ani.

Iliescu a reevaluat "capitalismul de cumetrie": Relaţia naşi-fini nu e o relaţie de rudenie, ci una socială

Dacă în 2004 stigmatiza de la Palatul Cotroceni "capitalismul de cumetrie" de care se făcea vinovat PSD, aflat la guvernare, astăzi Ion Iliescu vede lucrurile altfel. "Relaţia de naş - fini este o relaţie nu de rudenie, ci o relaţie socială. Mă rog, depinde de natură", a filosofat Ion Iliescu, la finalul lansării volumelor 4 şi 5 din seria "Blog'n roll", scrise de fostul premier Adrian Năstase. "Relaţiile incompatibile sunt cele de rudenie, părinţi, copii, nepoţi, fraţi, cumnaţi şi aşa mai departe. Altminteri, faptul că sunt colegi nu ştiu unde, dar, independent de aceste funcţii, important este comportamentul omului, indiferent de conexiunile lui în cadrul familial sau în afara familiei. Oamenii judecă comportamentul, modul de gândire şi modul de a fi", a menţionat preşedintele de onoare al PSD, conform Agerpres.

Oamenii lui Tender au rămas pe întuneric

Uzina Vulcan a rămas fără curent electric zilele trecute, pentru că datoriile către furnizori nu au mai fost achitate. Angajaţii îşi cer salariile restante. Problemele de la uzina Vulcan din Capitală, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, s-au acutizat zilele trecute. Din cauza datoriilor către furnizori, compania a rămas fără curent electric. De asemenea, de mai bine de două luni angajaţii nu şi-au primit salariile. Câţiva angajaţi au protestat zilele acestea în faţa fabricii. Potrivit unui reprezentant al patronatului, nu este vorba de un protest organizat, nefiind implicate sindicatele. Acesta ne-a confirmat tăierea curentului electric de către furnizor, o situaţie cu care fabrica nu s-a mai confruntat în ultimul timp. Alimentarea cu curent electric ar putea fi reluată zilele viitoare, când datoriile ar putea fi plătite către furnizori, a mai comentat acesta.

JURNALUL NATIONAL

Paul Goma se reîntoarce în ţinuturile natale, după 36 de ani de la plecarea în exil, ocolind Bucureştiul şi alegând Basarabia

La 77 de ani, scriitorul şi militantul anticomunist Paul Goma, supranumit "Soljeniţîn al românilor", se reîntoarce în ţinuturile natale, după 36 de ani de la plecarea în exil. Autorul romanului "Ostinato" (1971), interzis în România lui Ceauşescu, s-a născut în Basarabia română, la Mana, lângă Orhei, unde are, astăzi, rude în viaţă şi unde se află casa părintească şi mormintele strămoşilor. S-a refugiat, după raptul Basarabiei, în 1940, împreună cu familia, în Ţară, devenind, în următorii ani, un scriitor incomod pentru regim. Numeroasele conflicte ideologice cu puterea au dus la expulzarea sa şi a familiei sale, în 1977, la Paris.

Şomaj-record în Spania! Spaniolii fără loc de muncă iau drumul Germaniei, Elveţiei, Americilor

Numărul şomerilor din Spania a depăşit, pentru prima dată, nivelul de şase milioane persoane! Astfel, 27,16% din populaţia activă era afectată de şomaj în primul trimestru al acestui an, conform Şondajului privind Populaţia Activă (EPA), publicat joi şi citat de BBC News şi EFE. Rata şomajului este cea mai mare de la cea înregistrată în 1976, la un an după ce în Spania a început procesul de tranziţie către democraţie, după moartea dictatorului Francisco Franco, comentează BBC. La Madrid este programată o demonstraţie împotriva măsurilor de austeritate, mai ales că vineri premierul Mariano Rajoy va da publicităţii noi măsuri fiscale şi politici monetare în vederea opririi recesiunii din această ţară. Peste 237.400 persoane au rămas fără un loc de muncă în primele trei luni ale anului, numărul şomerilor ajungând astfel la 6.202.700 persoane.

Deficit bugetar de 0,67% din PIB pe primul trimestru din 2013

Execuţia bugetului general consolidat pe primul trimestru din 2013 s-a încheiat cu un deficit de 4,18 miliarde lei, respectiv 0,67% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu un deficit bugetar de 3,38 miliarde lei, respectiv 0,58% din PIB, la aceeaşi dată a anului precedent, potrivit datelor publicate joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), informează agerpres.ro. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 47,03 miliarde lei, reprezentând 7,5% din PIB, au fost cu 3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali, dar mai mici cu 0,27 puncte procentuale ca pondere în PIB. Veniturile fiscale au înregistrat, în termeni nominali, o creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la impozit pe venit (+11,5%), taxa pe valoarea adăugată (+9,5%) şi accize (+9,3%). Veniturile din impozitul pe profit au scăzut cu 10,2% faţă de primele trei luni din 2012.

NATIONAL

Ordin in PNL: Totul pentru Relu, totul pentru Fenechiu!

Chiar inainte de sfanta Saptamana a Patimilor, membrii Partidului National Liberal aflati pe diverse functii de conducere au fost anuntati de la centru ca trebuie sa intre in post negru. Si ca dramul de fonduri care nu a ajuns inca in bugetul lui Liviu Dragnea si a altor "baroni" PSD-isti sa fie redirectionat de urgenta catre colegul aflat in suferinta, Relu Fenechiu. Victor Ponta l-a avertizat ca, daca nu "performeaza" in fruntea Ministerului Transporturilor, soarta sa va fi aceeasi: demiterea! Asa ca liberalii sunt acum impinsi de la spate de Crin Antonescu sa-i asigure un mandat "performant" celui care, pana de curand, nu le raspundea nici macar la salut.

Scandal colosal! Miliardarul Zoltan Teszari isi lasa clientii fara cablu!

Mii de clienti RCS&RDS, companie detinuta de "miliardarul fara chip" Zoltan Teszari, ar putea avea parte de o noua surpriza: sa li se va taia cablul! Asta, deoarece 70% din cablurile atarnate pe stalpii de electricitate din vestul tarii nu au aviz de amplasament si autorizatie de constructie. Potrivit datelor facute publice de catre SC FDEE Electrica Distributie Transilvania Nord, RCS&RDS foloseste 158.515 stalpi ai companiei de stat, insa pentru 40.694 stalpi nu exista aviz de amplasament, iar pentru 54.596 stalpi nu exista autorizatie de construire.

Familia Bush mai are un presedinte pentru SUA

Fostul presedinte al SUA, George W. Bush, a declarat intr-un interviu pentru ABC News, ca fratele sau Jeb ar fi un excelent candidat pentru prezidentialele din 2016. Jeb Bush, fost guvernator de Florida, este, in opinia fratelui sau mai mare, un candidat care stie "jocul", stie cum se desfasoara o campanie, are atuurile necesare sa castige. "Daca va candida? Este o decizie foarte personala", a spus fostul presedinte. Daca Jeb va candida impotriva lui Hillary Rodham Clinton, care a lasat si ea sa se inteleaga ca ar fi dispusa, "ar fi ca meciul dintre George H. W. si Bill Clinton, de la alegerile din 1992". Da, numai ca atunci a castigat Bill Clinton! In orice caz, fostul presedinte crede ca Jeb s-ar bucura de sprijinul republicanilor si ar avea sanse reale sa castige fotoliul prezidential.

PUTEREA

Teodor Meleşcanu: Fenomenul globalizării încurajează fenomenul terorismului

"Lumea globalizată aduce şi foarte multe neajunsuri cum ar fi crearea unor condiţii pentru afectarea siguranţei cetăţenilor, dar şi a ţărilor. Fenomenul globalizării a făcut să nu mai existe războaie mondiale, dar nu a dus la oprirea conflictelor internaţionale, ba chiar a crescut numărul acestora. Fenomenul globalizarea încurajează fenomenul terorismului. Acest fenomen presupune sisteme de comunicare, dar şi transferurile financiare", a spus Meleşcanu, la conferinţa susţinută în faţa studenţilor Universităţii Titu Maiorescu şi a elevilor de la mai multe licee bucureştene. El a afirmat că România trebuie să fie pregătită în ceea ce priveşte terorismul, ţinând cont că ţara noastră este membră NATO, are baza aeriană de la Deveselu şi trupe în teatrele de operaţiuni. În opinia sa, cazul integrării economice reprezintă un aspect al globalizării.

ROMANIA LIBERA

EXCLUSIV RL. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti: A avut şi Ungaria o combinaţie Ponta-Antonescu, dar a funcţionat rău

Ungaria sprijină România pentru aderarea la Schengen, respinge condiţionarea acesteia de rapoartele MCV şi aşteaptă un "dialog sincer" pe tema autonomiei teritoriale din Secuime, susţine ambasadorul Oszkár Füzes ­într-un interviu acordat RL. Acesta admite însă că relaţia bilaterală este marcată de "poveri istorice uriaşe", dar crede că instalarea Guvernului USL a generat o spirală ­conflictuală, alimentată de declaraţiile tăioase ale unor oficiali ­români şi maghiari. În fine, deşi România şi Ungaria s-au expus în ultimul an celor mai dure critici ale Bruxelles-ului, ­ambasadorul Oszkár Füzes susţine că sunt două situaţii total diferite.

PREMIERĂ: Decizia Curţii Europene de Justiţie în cazul Becali schimbă legislaţia antidiscriminare din UE

Pornind de la cazul declaraţiilor politicianului Gigi Becali, care spunea, în 2010, că nu angajează nici un fotbalist homosexual la Steaua, Curtea de Justiţie a Uniunii Europeană (CJUE) a hotărât, joi, că declaraţiile discriminatorii ale oricărei persoane cu notorietate afiliată unui angajator privat pot fi considerate o prezumţie în a decide că angajatorul discriminează. În urma hotărârii Curţii de Justiţie a UE, cazul se rejudecă la Curtea de Apel Bucureşti, care se va pronunţa în baza hotărârii CJUE. Prin decizia de joi, CJUE stabileşte un nou reper în legislaţia antidiscriminare din toate ţările membre ale Uniunii Europene.

De ce umblă Ministerul de Externe cu "omul de paie"

Ceea ce s-a întâmplat în vară la Bucureşti a reprezentat un semnal de alarmă pentru Germania care a declanşat procesul de lansare cât mai urgentă a unui mecanism european de salvgardare a statului de drept. Şi, atunci, de ce nu recunosc Corlăţean şi MAE acest fapt acceptat peste tot în Europa? Răspunsul nu poate fi decât că atât MAE cât şi guvernul Ponta continuă să promoveze dublul limbaj (unul la Bucureşti, celălalt în Occident) pentru că din raţiuni exclusive de politică internă nu vor să admită în ruptul capului că vara trecută a avut loc o tentativă de lovitură de stat şi se agaţă de paiul "dezinformării Occidentului" de către "agenţi anti-naţionali" precum Monica Macovei sau jurnaliştii independenţi. Şi, în acest sens, construiesc "oameni de paie".

ZIARUL FINANCIAR

Marfin, soluţia de salvare pentru depunătorii de la Bank of Cyprus

Banca centrală a Ciprului a decretat ieri transferul depozitelor şi al unei părţi din creditele sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus către Marfin, subsidiara Cyprus Popular Bank, a anunţat aseară BNR. Depozitele vor ajunge astfel sub schema locală de garantare, iar conturile de peste 100.000 de euro vor fi scutite de taxarea cu până la 60% decisă de autorităţile din insulă. "Acest transfer vizează toate depozitele clienţilor sucursalei Bank of Cyprus, persoane fizice şi companii, cu excepţia depozitelor constituite de unii clienţi drept garanţii pentru creditele primite. În contrapartida acestor depozite asumate de Marfin Bank, prin protocolul de predare-primire, Bank of Cyprus a transferat lichidităţi substanţiale, precum şi un portofoliu de credite de bună calitate, cu garanţii solide, acordate persoanelor fizice şi IMM-urilor", se arată într-un comunicat transmis aseară de BNR.

Diaconu trebuie să "restructureze din temelii" Fiscul

Gelu Ştefan Diaconu, 54 de ani, este noul preşe­dinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), revenind după patru ani în "subordinea" lui Daniel Chiţoiu, în prezent ministrul de finanţe. El a lucrat mai bine de 10 ani în cadrul Finanţelor şi a condus Autoritatea Naţională a Vămilor, subordonată ANAF, între februarie 2005 şi februarie 2009, perioadă în care la conducerea Fiscu­lui a fost Chiţoiu. Diaconu, susţinut de PNL, îl înlocuieşte pe Şerban Pop, care a condus ANAF din primăvara anului 2012. Evaziunea fiscală, despre care vorbeşte toată lumea şi o "combate", rămâne o necunoscută, o gravă piedică în calea creşterii veniturilor bugetare, dar şi un "laitmotiv" pentru schimbarea şefilor Fiscului. La conducerea ANAF s-au mai perindat Neculae Plăiaşu, Sebastian Bodu, Daniel Chiţoiu şi Sorin Blejnar. Diaconu a fost implicat într-un dosar pentru înşelăciune şi abuz în serviciu, fiind acuzat că în 1996, în calitate de director al Bankcoop Neamţ, ar fi falsificat un contract de credit.

NEPI atacă locul 1 în topul proprietarilor de malluri

Fondul sud-african de investiţii NEPI, care a ajuns la active imobiliare de circa 650 mil. euro pe piaţa locală, atacă prima poziţie în topul proprietarilor de malluri prin achiziţii şi dezvoltări noi în oraşele Târgu-Jiu, Sibiu, Drobeta-Turnu Severin şi Timişoara. NEPI are în prezent un portofoliu cu o suprafaţă închiriabilă de circa 156.000 mp în oraşele Brăila, Piteşti, Ploieşti şi Braşov, precum şi terenuri cumpărate în Bucureşti şi Ga­laţi pentru dezvoltarea altor proiecte, a căror finalizare este aş­teptată pentru perioada 2014-2015, când sud-africanii l-ar pu­tea depăşi pe actualul lider al pieţei, omul de afaceri ie­şean Iulian Dascălu, care deţine cinci proiecte de 230.000 mp. La Sibiu şi Severin NEPI îşi propune să preia controlul asupra a două centre comerciale funcţionale, în timp ce la Târgu-Jiu şi Timişoara sud-africanii vor să ridice proiecte "de la zero".

Sfrija vrea 10 mil. euro pentru o firmă desprinsă din Vel Pitar

Liviu Sfrija (52 de ani), executivul care a condus timp de şase ani operaţiunile locale ale Henkel, şi-a bugetat afaceri de 10 mil. euro pentru Terra Bisco, o companie de distribuţie de alimente desprinsă din cadrul Vel Pitar în urmă cu o lună. "Preşedintele CA al Vel Pitar - George Frâncu - şi reprezentantul acţionarului NCH - Siminel Andrei - au decis separarea liniilor de business din cadrul grupului în pâine şi produse long life (cu viaţă mai lungă de 60 de zile - n.red.)", spune Sfrija care se ocupă astfel de dulciurile, snacks-urile şi pastele produse de Vel Pitar. Pentru moment noua entitate are în portofoliu doar brandurile Vel Pitar, însă pe viitor vrea să încheie parteneriate cu alţi producători cu care să lucreze în sistem de marcă privată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb