REVISTA PRESEI 26.04.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 aprilie 2016

ADEVARUL

Denunţ la DNA privind modul în care candidaţii la Primăria Capitalei au strâns semnături

"Iniţiativa România", mişcare civică născută din revolta tragediei de al Colectiv, a depus luni la DNA un denunţ penal în care cere să se analizeze modul în care s-au strâns semnăturile pentru o serie de candidati la primăriile Bucureştiului, printre care Cătălin Predoiu, Cristian Popescu Piedone, Gabriela Firea şi Robert Turcescu. "Iniţiativa România" susţine că era imposibil ca partidele să strângă mii de semnături pe oră. "Conform investigaţiilor, informaţiilor şi declaraţiilor publice, termenelor foarte scurte de strângere a semnăturilor de susţinere a candidaţilor (de 2-3 zile, în unele cazuri) există suspiciuni rezonabile că parte dintre acestea au fost făcute şi folosite cu încălcarea legii, prin fals şi uz de fals şi folosirea influenţei politice a unor persoane cu funcţii de conducere în partide", arată Iniţiativa România.

Scandalul "acoperiţilor". Sebastian Ghiţă îl acuză pe Georgian Pop că nu vrea să-l audieze

Sebastian Ghiţă, membru în comisia de control a activităţii SRI, l-a acuzat pe Georgian Pop, preşedintele Comisiei, că blochează audirea unor politicieni pentru că este prieten cu Valeriu Zgonea şi cu Mihai Tudose, oameni bănuiţi chiar de colegii lor din PSD că ar fi ofiţeri acoperiţi. În replică, Georgian Pop spune că Sebastian Ghiţă poate veni oricând la Comisie, dar să povestească în scris tot ce ştie, nu doar să dea declaraţii. În urma scandalului declanşat de Victor Ponta, care a declarat că un ofiţer acoperit vrea să pună mâna pe putere în PSD, preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, Georgian Pop, a invitat la comisie toate persoanele care au informaţii legate de ilegalităţi comise de către Serviciu, dar a atras atenţia că politicienii ar trebui să nu atragă serviciile în campania electorală.

Dragnea vrea să pună batista pe ţambal în conflictul cu Zgonea

Preşedintele PSD Liviu Dragnea încearcă să aplaneze conflictul cu Valeriu Zgonea de teamă să nu fie comparat cu Victor Ponta, care îi elimina pe toţi cei care nu erau de acord cu el. Dragnea nu vrea să dea curs, deocamdată, excluderii lui Zgonea, însă totul depinde de cât de mare va fi riposta liderilor PSD. Mai mulţi lideri PSD i-au cerut, luni, demisia lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte executiv al PSD şi din cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în semn de solidaritate faţă de Liviu Dragnea, căruia Zgonea îi ceruse să se retragă din funcţia de preşedinte al PSD ca urmare a condamnării penale. Şedinţa a fost convocată, cu o seară înainte, de Liviu Dragnea, după ce a văzut că ia amploare un scandal iscat pe Facebook între preşedintele executiv Valeriu Zgonea şi Codrin Ştefănescu, secretarul general-adjunct.

SCANDALOS Alina Cojocaru şi Johan Kobborg nu mai au voie să intre în Opera Naţională Bucureşti

Balerina Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, director artistic al trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti, se regăsesc pe o listă a persoanelor non grata în instituţie. Astfel, potrivit documentului semnat de directorul de Resurse Umane al ONB şi trimis către biroul de pază al instituţiei, cei doi artişti nu mai au voie să intre în clădire începând din 25 aprilie. Lista, o notă de serviciu către Biroul Pază, PSI şi Mediu, îi cuprinde, printre alţii, pe Emil Popescu, fost director tehnic, George Călin, fost director interimar la conducerea ONB, Sebastian Grigore, Johan-Vedel Kobborg, Ionuţ Pruteanu şi Alina Cojocaru, trecută ulterior cu pixul. Documentul este contrasemnat de Directorul Economic al ONB, Elena Niculescu, dar şi de şeful Biroului Pază, care solicită firmei de pază "conformare şi punere în aplicare".

Cel mai periculos om de pe planetă

Mohammed bin Salman este ministrul Apărării din Arabia Saudită şi coordonează activitatea economică a statului, inclusiv politica petrolieră şi gigantul Saudi Aramco. Concedieri de zeci de mii de oameni, găuri financiare de miliarde de dolari, deprecieri de valute, scumpiri, creşteri de taxe, schimbări la nivel înalt, magnaţi sărăciţi peste noapte sau războaie. Acesta este "palmaresul" unui singur om: prinţul Mohammed bin Salman. A fost gratificat drept "cel mai periculos om din lume" de către ziarul britanic "The Independent" în luna ianuarie. Imediat după moartea regelui Abdullah al Arabiei Saudite, din ianuarie 2015, a fost încoronat la conducerea ţării fratele acestuia, Salman, care avea pe atunci 79 de ani. Regele Salman l-a numit anul pe fiul său favorit, Mohammed bin Salman, drept ministru al Apărării. Născut la Jeddah în 1985, acesta este al doilea pe linia succesorală la tron, după Mohammed bin Nayef, ministrul de Interne al Arabiei Saudite şi prim-vicepremier.

Supersonicul F-22 Raptor, ce nu poate fi detectat de radar, a fost adus de americani la Mihail Kogălniceanu

Cel mai puternic tip de avion de luptă din dotarea Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii a aterizat luni, 25 aprilie, pe pista aeroportului Mihail Kogălniceanu din Constanţa. Supersonicul F-22 Raptor ("Prădătorul"), ce nu poate fi detectat de radare, a fost adus în România pentru a demonstra capacitatea combatantă a americanilor. Momentul a marcat debutul unei întâlniri importante NATO, ce are loc la Bucureşti, în zilele de 25-26 aprilie, în care se va discuta despre securitatea din regiune şi despre cooperarea NATO-UE în faţa "ameninţărilor hibride" - după cum au anunţat oficialii. Reuniunea directorilor politici din ministerele aliate ale Apărării din blocul NATO pregăteşte, de fapt, agenda pentru Summit-ul Alianţei Nord-Atlantice de la Varşovia (8-9 iulie). Cu acest prilej, Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general al NATO, a vizitat luni Ministerul Apărării Naţionale.

Capitalismul de stat cu bani s-a educat. China foloseşte universităţile ca jucător major în economia globală

Avansul economic al Chinei din ultimele două decenii se datorează "capitalismului de stat" sprijinit de Beijing. Mare parte din boom-ul înregistrat de statul asiatic se datorează creării de companii chiar de către instituţiile academice sau universitare. Mai departe, acestea au ajuns adevăraţi giganţi în domeniile lor de activitate. Astfel, Academia Chineză de Ştiinţe este unul dintre cei mai mari acţionari în cadrul Lenovo. Aceasta din urmă deţine 36% din Legend Holdings Ltd, care este cel mai mare acţionar al producătorului de calculatoare, cu 30,82% din pachet. Mai departe, Legend Holdings investeşte de la servicii financiare până la agricultură, industrie chimică sau energie. Lenovo se numea la început Legend şi a fost înfiinţat în anul 1984, fiecare dintre cei 11 fondatori ai săi fiind un membri al Academiei Chineze de Ştiinţe. Mai mult, un institut al acesteia i-a ales numele.

Capitala are peste un milion de metri pătraţi de spaţii de retail şi aşteaptă două noi malluri

Marii dezvoltatori imobiliari specializaţi în proiecte de retail au sesizat potenţialul ridicat pe care îl are Bucureştiul şi au căpătat curaj în ceea ce priveşte construcţia de centre comerciale. Cu o populaţia de aproape 1,9 milioane de locuitori, capitala României are o densitate de 8.500 de locuitori pe kilometru pătrat, cifră care atrage atenţia celor specializaţi pe sectorul de comerţ. În prezent, Bucureştiul are opt malluri, alte două fiind în diverse stadii de construcţie. Mai mult, dacă cele funcţionale au ocupată aproape întrega capacitate, cele în construcţie au deja cereri pentru închiriere de spaţii. Specialiştii în consultanţă imobiliară spun că numărul mallurilor ar putea să crească, pe fondul cererii de spaţii comerciale. "În perioada premergătoare crizei, pe arterele emblematice ale Bucureştiului, cum sunt Victoriei şi Magheru, chiriile erau aproape insuportabile. Efectul a fost că aceste zone s-au golit de magazine, care s-au mutat în mall-uri.

BANCHERUL

Creditele pentru locuinţe au avansat cu 636 milioane lei in martie, in timp ce creditele de consum au scăzut, arata statisticile BNR

Soldul creditelor pentru locuinţe acordate de bănci gospodăriilor populaţiei a avansat in luna martie cu 636 milioane lei comparativ cu luna februarie, când s-a înregistrat o stagnare fata de luna ianuarie, arata ultimele statistici ale BNR.

Legea dării in plată s-a reîntors la preşedintele Iohannis, fără doua modificări esenţiale pe care le ceruse

Legea dării in plată s-a intors la preşedintele Klaus Iohannis, după ce acesta a trimis-o spre reexaminare Parlamentului, la finalul anului trecut, fără a fi modificate două dintre cele mai criticate aspecte ale sale: aplicarea retroactiva pentru creditele in derulare si stabilirea unor criterii sociale obiective pentru beneficiarii legii. Rămâne de văzut, in aceste condiţii, daca preşedintele o va promulga sau o va trimite la Curtea Constituţională, aşa cum a fost rugat de către Asociaţia Romana a Băncilor (ARB).

CURENTUL

Disperatul Ghişe înlocuieşte în codul penal "trecerea frauduloasă a frontierei" cu "nedenunţarea"

Speriat că toţi politicienii români cad rând pe rând în urma denunţurilor date de diverşi în încercarea de a-şi uşura propria situaţie penală, senatorul Ioan Ghişe a anunţat ieri că a depus o iniţiativă legislativă prin care art.262 din Codul Penal se modifică după cum urmează: "Art. 262 Nedenunţarea - "Omisiunea de a denunţa în maximum 30 de zile săvârşirea unei fapte prevăzute de Codul Penal se pedepseşte cu închisoare de la doi la şase ani". În inconştienţa lui, Ghişe schimbă în contextul crizei refugiaţilor actualul articol 262 care defineşte "Trecerea frauduloasă a frontierei de stat" cu un articol care să îi pună la adăpost pe politicienii infractori.

PSD ar vrea ca Guvernul să emită o scrisoare de garanţie pentru Eurovision

Deşi datoriile TVR care acum o împiedică să participe la Eurovision sunt acumulate în timpul guvernării PSD, în opinia senatorului PSD Sorin Bota, ruşinea României de a fi exclusă de la Eurovision se poate "spăla" relativ uşor dacă Guvernul doreşte acest lucru şi asta chiar fără a învesti bani. "Guvernul poate ajuta TVR printr-o scrisoare de garanţie cu un angajament de plată, iar TVR, din buget, să înceapă plăţile conform graficului propus, cu condiţia ca Statul să renunţe la impozitarea veniturilor din subvenţia pentru SNR. De altfel, România este singura ţară din Uniunea Europeană care impozitează subvenţiile (se întâmpla şi în cazul agriculturii). O altă variantă ar putea fi un împrumut din trezorerie, pe termen lung, ca în cazul UAT-urilor. Sigur, asta dacă ne pasă de imaginea ţării', a declarat senatorul Sorin Bota. Evident că PSD ignoră legislaţia europeană în domeniul ajutoarelor de stat şi singura posibilitate de redresare a TVR este doar la îndemâna Parlamentului care, în an electoral nu are niciun interes să ia măsuri.

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu: Ştiu doar doi politicieni cărora li s-a făcut onoarea de a fi ofiţeri acoperiţi: Victor Ponta la SIE şi Sebastian Ghiţă la SRI

Traian Băsescu a făcut un scurt comentariu referitor la scandalul ofiţerilor acoperiţi în politică. "Unii spun Valeriu Zgonea, alţii spun Georgian Pop, alţii spun Isar, unii spun A. Săftoiu, alţii spun Mihai Tudose, alţii spun de-a valma Comisia SRI. Oameni buni, uitaţi-vă la ei. Toţi sunt nişte neica nimeni pe care, eventual, serviciile i-au mai folosit ca agenţi de influenţă sau trompete pentru a-şi satisface mici nevoi în spaţiul public, dar pe care niciodată nu i-au considerat demni să devină ofiţeri acoperiţi ai unui serviciu de informaţii românesc. Personal, ştiu doar doi oameni dintre politicieni cărora li s-a făcut onoarea ca, la un moment dat, să fi fost cu adevărat ofiţeri acoperiţi, dar niciodată nu voi putea să dovedesc acest lucru: unul se numeşte Victor Ponta la SIE şi altul se numeşte Sebastian Ghiţă la SRI. Cu siguranţă, ei nu mai au această calitate după ce au intrat în Parlament.În plus, ăştia doi nu vor să preia partide în numele serviciilor secrete".

Patronat: Constructorii riscă să aibă un an inactiv în 2016

Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) semnalează că firmele pe care le reprezintă riscă să aibă un an de inactivitate, deoarece se organizează foarte puţine licitaţii pentru lucrări de infrastructură. "Lucrăm cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pe ceea ce înseamnă finalizarea legislaţiei secundare, dar va mai dura câteva luni. Cu alte cuvinte, nu sunt nici condiţii legale şi nici semnale din partea Guvernului că ar vrea să relanseze investiţiile publice în acest an. 2016 va fi un an de minim, pentru că suntem captivi între cele două exerciţii financiare europene", a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO, în cadrul Conferinţei Capital Piaţa Imobiliară în 2016.

Elena Udrea: "Nu am nicio semnătură în Gala Bute"

Invitată prin telefon la emisiunea lui Victor Ciutacu de la Româna TV, Elena Udrea a spus este acuzată de abuz în serviciu pe nedrept pentru că ea nu are nicio semnătură în Gala Bute. "Eu, în Gala Bute, deşi era o gală de box, nu am nicio semnătură. Sunt acuzată de abuz în serviciu în condiţiile în care eu nu am nicio semnătură... şi cu toate acestea, singurul inculpat pentru că a făcut promovarea României este Elena Udrea", spune fostul ministru al Turismului. De altfel, Elena Udrea atenţionează că dosarul a fost redeschis după venirea Laurei Codruţa Kovesi la DNA, în funcţia de procuror-şef. Totodată, fostul ministru precizează că acuzaţiile de luare de mită sunt puse în dosar doar pentru că era nevoie de scandal mediatic.

Obama o unge pe Merkel Regina Europei

Liderul de la Casa Albă are nevoie de un "cap de pod" pe Bătrânul Continent, pentru a încheia negocierile tratatului de liber schimb Statele Unite - Europa până la sfârşitul mandatului său. Puţine femei au fost copleşite cu atâtea complimente câte i-a oferit Angelei Merkel oaspetele său, Barack Obama, aflat într-o vizită de două zile în Germania. "O prietenă", "o persoană de încredere", "o voce puternică", a gratulat-o entuziast el. "Am învăţat enorm de le ea... Ea întrupează calităţile pe care le admir cel mai mult la un lider", a supralicitat şeful de la Casa Albă. Merkel, ţinta unor critici virulente atât în Germania, cât şi în toată Europa, din cauza politicii sale faţă de imigranţi, a părut destul de fâstâcită în faţa avalanşei de elogii. Însă presa germană nu s-a lăsat păcălită: "Altfel sună aceste complimente dacă ţinem cont de ce au făcut Statele Unite până acum pentru a rezolva criza imigranţilor: aproape nimic", scrie tăios Der Spiegel. Şi adaugă: "Ce păcat că Merkel nu a putut apela la Obama când avea nevoie de ajutor. Nu ar mai fi trebuit să apeleze Erdogan".

JURNALUL NATIONAL

Topul celor mai scumpe utilităţi publice din ţară

Bucureşti, are cel mai ieftin transport public din ţară (1,3 lei/călătorie), Bacău cea mai ieftină energie termică (124,87 lei/Gcal) Botoşani cele mai mici pierderi pe reţeaua de alimentare cu apă (4%), iar Alexandria cele mai mici pierderi în reţeaua de termoficare (12%). Serviciul de salubrizare cel mai ieftin este la Arad (3,83 lei/persoană), iar cel de apă ca la Târgu Jiu (2,42 lei/mc). Serviciile de utilitate publică se află în topul reclamaţiilor, iar costul lor este una din marile probleme ale românilor. Le înghit din ce în ce mai mult din venituri pentru că furnizorii s-au învăţat, cu complicitatea tacită a autorităţilor, să umfle tarifele pentru a-şi acoperi ineficienţa. Dacă vorbim despre energia termică, pierderile sar, în multe cazuri, şi de 50%, iar în ceea ce priveşte reţelele de apă vorbim de pierderi care, în medie, sunt de peste 25%.

Dacă nu-l vrea nimeni, Cazinoul din Constanţa se duce în mare

Cazinoul din Constanţa a ajuns o ruină, după ce politicienii l-au "pierdut" la ruleta intereselor lor meschine. Abandonat de autorităţi incompetente şi pasat de la o instituţie la alta, Cazinoul mai are puţin şi se duce în mare. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a respins, definitiv, contestaţiile unei firme excluse din licitaţia pentru reabilitarea monumentului, astfel încât procedurile de achiziţie vor fi reluate. Statul a alocat deja banii, peste 31 milioane de lei, dar nimeni nu ştie când vor începe lucrările şi, mai ales, când ar putea fi gata reparaţia cazinoului, simbolul Constanţei şi monument care figurează în toate imaginile de prezentare a României.

NATIONAL

Bătaie pe "telecomanda Iohannis"!

Toata lumea vrea sa-l manevreze pe Klaus Iohannis. Pentru a putea influenta, chiar prin mijloace legale, numirea unor şefi de servicii secrete sau judecători la Curtea Constituţională, oameni care vor avea mandate îndelungate in fata. Este o provocare pentru se care pun in joc importantele resurse logistice avute la dispoziţie de toţi cei implicaţi in aceasta competiţie care se anunţa una pe viată si pe moarte. Indiferent ca este vorba de unele servicii secrete, de partide politice sau grupări transpartinice, dar mai ales de influentele grupuri de influenta reprezentând interesele unor coloşi financiari internaţionali. Iar cum Iohannis ar trebui sa-si pună semnătura pe primele decrete cuprinzând diverse numiri încă din primele zile de după Pasti, iată ca, in Săptămâna Mare, se dau lupte crâncene intre taberele care se chinuie sa-l acapareze pe un preşedinte al tarii ezitant, care da semnale ca ar semna orice, numai sa scape odată de aceasta obligaţie ce-i revine prin fisa postului.

Dragnea si Zgonea, amândoi pe făraş

Conform unor voci avizate, marele război pesedist se va solda cu "răposarea" ambilor combatanţi si lideri, Liviu Dragnea si Valeriu Zgonea. "Este putin probabil sa mai raman in aceasta functie dupa alegerile locale", a afirmat in clar Dragnea. Mai mult, surse politice sustin ca Liviu Dragnea nu va astepta alegerile, ci va parasi mult mai repede scaunul de presedinte al PSD date fiind indicatiilor venite in acest sens din partea liderilor europeni. Iar daca social-democratii insista sa-l zboare din functii si din partid pe Zgonea, asta inseamna ca PSD se va trezi fara conducere in plina campanie electorala - "reusita" cu care nu se pot lauda nici macar liberalii.

Ciucu s-a înscris in PNL. Predoiu: Va fi viceprimarul Capitalei, după alegeri

E oficial: Predoiu- Ciucu, tandemul anunţat de PNL pentru Primăria Capitalei, e la un pas de materializare, prin înscrierea in rândurile formaţiunii liberale a fostului candidat susţinut de ALDE in cursa pentru fotoliul de primar general al Bucureştilor. Cel care a anunţat trecerea lui Ciucu in barca PNL a fost chiar Cătălin Predoiu, noul candidat al PNL pentru Primăria Capitalei. Nu in ultimul rând, Predoiu a explicat faptul ca numele lui Ciucu figurează primul pe lista consilierilor municipali ai PNL, la alegerile din 5 iunie.

Boc nu renunţă la brânza politica de dragul "fratelui" Băsescu

"Prietenului meu Emil Boc ii spun, cu toata prietenia: draga Emile, a venit timpul sa predai ştafeta unuia si mai bun decât tine. Si, cu siguranţă, mult mai entuziast. Sunt convins ca Adrian (Adrian Gurzau, candidatul PMP la Cluj - n.r.) va putea sa dea o proba de ce inseamna sa fii un primar foarte bun si acesta este mesajul pe care eu il transmit si public prietenului meu Emil Boc: hai sa stam amandoi un mandat", il indemna, sambata, Basescu pe Boc. "Prietenia ramane, sfaturile nu", a declinat sec oferta actualul (si probabil viitorul) primar al Clujului. Iar ca dovada ca nu e loc de intors, Emil Boc s-a si inscris, ieri, in cursa electorala, in calitate de candidat al PNL-ului. Iar date fiind rezultatele sondajelor de opinie, Emil Boc are toate sansele de a castiga un nou mandat de primar al orasului de la poalele Feleagului.

PUTEREA

Şefii din poliţie trebuie numiţi prin lege organică

Curtea Constituţională a invalidat articolul 18 din Statutul poliţistului (lege organică), ce prevede că posturile de conducere se stabilesc prin concurs organizat pe bază de ordin de ministru. CCR a stabilit că articolul 18 din Statutul poliţistului contravine principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat precum şi prevederilor referitoare la previzibilitatea legii. Consecinţa este că Guvernul va trebui să modifice Statutul poliţistului (Legea 360/2002) prin ordonanţă de urgenţă, pentru a nu fi blocate numirile în posturile de conducere din Poliţie. Comisarul şef Ilarie Achim, şeful Serviciului Control Intern din cadrul DGPMB, a reclamat că prevederea legală, în formula actuală, a fost utilizată în scopul unor numiri "pe şest".

Consiliul Concurenţei câştigă "bătăliile" cu firmele amendate

Consiliul Concurenţei a câştigat până acum toate procesele pe care le-a avut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind contestaţiile la amenzile acordate, iar la Curtea de Apel avem o rată de succes de aproximativ 85%, spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Recent, Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv procesele cu toate cele şase companii petroliere sancţionate în anul 2011 şi care au contestat în instanţă decizia autorităţii de concurenţă, respectiv OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL şi Lukoil Romania SRL.

Obama cere NATO să sprijine România. Preşedintele american solicită respectarea cotei de 2% pentru apărare

Preşedintele american Barack Obama a îndemnat luni statele membre NATO "să sprijine aliaţii din linia întâi, Polonia, România şi statele baltice" şi să răspundă totodată ameninţării de pe flancul sudic, transmite AFP. "Fiecare stat membru al NATO ar trebui să-şi aducă întreaga contribuţie la securitatea noastră comună, cu un buget al apărării de 2% din PIB. Iar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna", a insistat Obama. Preşedintele american a mai adăugat că acesta este mesajul pe care vrea să îl transmită şi la summitul NATO ce va avea loc la Varşovia, la începutul lunii iulie. În acest moment prea puţine dintre cele 28 de ţări membre ale NATO respectă cota de 2% din PIB pentru apărare cerută de Alianţă. Obama a făcut aceste declaraţii într-un discurs susţinut la Hanovra, înaintea unei reuniuni la care a participat, pe lângă gazda Angela Merkel - cancelarul Germaniei, preşedintele Franţei, Francois Hollande, premierul Marii Britanii David Cameron şi premierul Italiei Matteo Renzi.

ROMANIA LIBERA

Câteva rezultate surprinzătoare la calculul despre pensii

Salariul mediu brut în România, în ianuarie 2016, a fost de 2.681 de lei. Un angajat plăteşte CAS 10,5% din salariul brut, la care se adaugă CAS plătit de angajator, pentru acelaşi salariat, de 15,8%. În total, contribuţia unui cetăţean român la fondul de pensii este de 26,3% lunar. Vârsta de pensioare este de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, adică o medie de 64 de ani. Speranţa de viaţă la naştere, în România, este de 70,5 ani la bărbaţi şi 77,6 ani la femei, de unde rezultă o medie de 75 de ani. Prin urmare, un om care iese la pensie la 64 de ani mai trăieşte în medie 11 ani. Pensia medie înmulţită cu 11 ani înseamnă 122.760 lei. Atâta va "mânca" un bătrân după ce nu mai lucrează activ. Dar această persoană a muncit 39 de ani, respectiv 468 de luni în care s-a depus CAS în numele său de 26,3% din salariu mediu, adică 705,103 lei pe lună. Rezultă un fond total de 329.988,204 lei, într-o viaţă de muncă.

O minciună repetată de un milion de ori

"O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, dar o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr", afirma Joseph Goebbels, ministrul propagandei în regimul lui Adolf Hitler. Teza pare să fi fost însuşită cu vârf şi îndesat de liderii PSD, care repetă că dosarul lui Liviu Dragnea de fraudare a referendumului din 2012 nu vizează fapte de corupţie. De fapt, Dragnea nu a fost condamnat pentru că a atras oamenii la vot, ci pentru că a făcut-o ilegal, potrivit instanţelor de judecată. Analizând referatul, se poate demonta şi o altă minciună: că procurorii i-ar fi vizat pe românii care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. În realitate, procurorii au strâns mărturiile unor oameni care au afirmat că nu au votat, dar care apăreau ca prezenţi la vot, cu semnături care nu le aparţineau.

ZIARUL FINANCIAR

Antreprenorii români vând pe bandă rulantă businessurile care au pus bazele capitalismului

Zece tranzacţii cu o valoare cumulată de 250-300 mil. euro i-au avut în 2016 în poziţia de vânzători pe unii dintre cei mai puternici antreprenori locali, care cedează controlul după 25 de ani de business. În primele patru luni din acest an unii dintre cei mai importanţi antreprenori locali, precum Raul Ciurtin (Albalact), George Copos (Ana Imep) sau Ioan Istrate (Alpin57Lux), au decis să îşi vândă businessurile pe care le-au construit cărămidă cu cărămidă către fonduri de investiţii sau investitori strategici, grupuri locale sau străine cu o poziţie puternică în piaţă. Businessurile construite de aceşti oameni de afaceri români au provenit din domenii diverse, precum servicii medicale, FMCG, producţie industrială sau retail. În România s-au încheiat anul trecut 119 tranzacţii, cu o valoare totală de 3,1 mld. euro, potrivit unui raport anual al Euromoney.

Trei decenii de la cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii: Cernobîl.

Pentru că în istorie o să rămână împreună-prăbuşirea socialismului şi catastrofa de la Cernobîl. Au coincis. Cernobîl a accelerat prăbuşirea Uniunii Sovietice. A aruncat în aer imperiul!", este mărturia unuia dintre supravieţuitori în cartea construită din monologuri < Dezastrul de la Cernobîl: mărturii ale supravieţuitorilor >, câştigătoare a premiului Nobel în 2015, scrisă de jurnalista bielorusă Svetlana Aleksievici. 26 aprilie 1986, ora 1:23, sâmbătă. O serie de explozii a distrus reactorul şi clădirea celui de-al patrulea bloc energetic de la central atomoloectrică de la Cernobîl, aflată în apropierea graniţei bieloruse. Cernobîlul a devenit cea mai mare catastrofă tehnologică a secolului XX, scrie Aleksievici. Conform datelor cercetărilor, pe 29 aprilie 1986 a fost înregistrat un nivel radioactiv înalt în Polonia, Germania, Austria, România. Pe 30 aprilie în Elveţia, nordul Italiei, pe 1-2 mai în Franţa, Belgia, Olanda, Marea Britanie, nordul Greciei, pe 3 mai în Israel, Kuweit, Turcia.

Creditarea în lei a accelerat cu 34% într-un an şi a ajuns la soldul record de 56 mld. lei

Creditarea în lei ar putea în curând să ridice piciorul de pe pedala de acceleraţie din cauza înăspririi condiţiilor de creditare. Bancherii se tem de impredictibilitatea cadrului legislativ, legea dării în plată agitând spiritele. Băncile locale aveau la finele lunii martie un sold de credite în lei acordate populaţiei de aproape 56 mld. lei, în creştere cu 34% faţă de aceeaşi lună din 2015, potrivit datelor BNR. Împrumuturile în lei pentru populaţie au ajuns la un sold record, pe fondul dobânzilor mici la creditele în lei, dar şi datorită programelor băncilor de conversie a creditelor şi încrederii sporite a populaţiei în economie. Însă, avansul creditării în lei ar putea să se tempereze curând pe fondul temerilor generate de darea în plată, care a dus deja la înăsprirea condiţiilor de creditare la unele bănci.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ura! Traiasca Romania sub ocupatia americana a Pradatorului F 22 Raptor (ce misto suna, nu?)

    Mai veniti pe la noi, ca romanu e frate cu americanu si cu neamtu...cu toate tancurili si avioanili NATO! Ne mindrim cu tot ce face ceausescu pentru pace... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb