• ADEVARUL
• Cum se destramă "visul european", stat cu stat
Rezultatul alegerilor din Grecia, potrivit cărora partidul de extremă-stânga Syriza a ieşit învingător, arată încă o dată valul masiv de dezamăgire care a cuprins întregul continent. După ani de austeritate, încrederea cetăţenilor de rând în Uniunea Europeană pare să atingă din nou niveluri minime record. Dacă acum câţiva ani euroscepticismul era mai degrabă un concept sau cel mult ideologia unor grupuri politice, astăzi el pare o realitate cât se poate de concretă. În 2007, Uniunea Europeană se bucura de un nivel de încredere de circa 52 la sută. Astăzi, acest procent a scăzut la aproape o treime, scrie publicaţia "The Telegraph". In Spania - încrederea în UE: 31% - de la 64 % în 2007; Italia - încrederea în UE: 34% - de la 58 % în 2007; Germania - încrederea în UE: 38% - de la 52 % în 2007; Grecia - încrederea în UE: 23% - de la 51 % în 2007, Olanda - încrederea în UE: 37% - de la 46 % în 2007.
• Falimentul falimentului personal - rămâne cum n-am stabilit
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va începe dezbaterile privind insolvenţa persoanei fizice pe proiectul de lege iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall, după ce PNL şi PSD s-au acuzat reciproc, mai bine de o oră, de tergiversări. Deputaţii PNL din comisie au propus ca discuţiile pe subiectul insolvenţei persoanei fizice să se facă pe toate cele 4 proiecte de lege existente la comisie, însă parlamentarii PSD au susţinut că Biroul Permanent a sesizat comisia numai cu proiectul de lege al lui Birchall pentru sesiunea extraordinară.Disputele dintre cele două părţi au durat mai mult de o oră, în final PNL renunţând la propunere.
• Patru români din cinci nu ştiu ce au de făcut în caz de cutremur
Deşi România este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat risc seismic, 80% din populaţia adultă nu ştie cum să acţioneze în caz de cutremur. Numărul relativ mare de seisme de la începutul anului, dar şi probabilitatea producerii unui cutremur de magnitudine mare au determinat autorităţile să se strângă la aceeaşi masă şi să pună bazele unei campanii de informare, intitulată sugestiv "Nu tremur la cutremur". Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) speră că prin intermediul celor şapte spoturi animate cu scenarii diferite care vor fi difuzate la televiziuni şi în mediul online, populaţia va conştientiza care sunt regulile pe care trebuie să le respecte astfel încât să îşi sporească şansele de supravieţuire în cazul unui cutremur puternic. Pentru o mai bună informare, autorităţile au lansat şi un site.
• Patru cauze, unul şi-acelaşi efect: creşterea aurului
Aurul a dovedit încă o dată că este investiţia perfectă pentru protejararea economiilor în raport cu deprecierea bruscă a monedelor. Metalul galben a crescut spectaculos în faţa unui euro aflat pe o pantă descedentă faţă de majoritatea valutelor. O analiză - fie ea şi sumară - a cotaţiei aurului din ultimele 30 de zile arată un salt spectaculos de la 960 de euro/uncie, în 25 decembrie 2014, la un incredibil 1149 de euro la închiderea de vineri, 24 decembrie. O creştere de aproape 20%, din care 9,2% se datorează aprecierii aurului faţă de dolarul american, căreia i se adaugă devalorizarea cu 8,1% a euro în faţa dolarului. Procentele rămase reprezintă aprecierea "naturală" a metalului galben în raport cu euro.
• Rubla rusească, în faţa unei noi căderi
Rubla a consemnat ieri cel mai mare declin din ultimele două săptămâni faţă de dolar, pe fondul violenţelor din Ucraina, care au readus în discuţie probabilitatea unor noi sancţiuni occidentale împotriva Rusiei. Agravarea violenţelor din Ucraina, unde bilanţul victimelor a depăşit 5.000 de persoane, a readus regiunea în atenţia investitorilor, care în ultimele câteva luni se concentraseră pe scăderea preţurilor petrolului, dobânzile în creştere şi riscurile de retrogradare a ratingurilor Rusiei, relatează Bloomberg. Statele Unite şi Uniunea Europeană au avertizat că Rusia ar putea fi supusă unor noi sancţiuni, în urma unui atac cu rachete asupra oraşului port Mariupol, care a avut loc sâmbătă. La ora transmiterii ştirii, rubla este în declin cu 3%, la 65,66 unităţi pentru un dolar, pe fondul zvonurilor că grupul petrolier Rosneft va schimba în dolari 400 de miliarde de ruble (6,1 miliarde dolari) obţinute dintr-o emisiune de obligaţiuni care va fi lansată luni.
• Victor Ponta anunţă posibilitatea redeschiderii dosarului Flota
Premierul Victor Ponta a anunţat că a cerut Ministerului Justiţiei şi Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (fostul AVAS) să studieze decizia procurorilor anticorupţie de clasare a dosarului Flota, în care fostul preşedinte Traian Băsescu era acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi delapidare, şi că există posibilitatea ca această decizie să fie atacată de către Guvern. Întrebat de jurnaliştii România TV dacă Guvernul caută soluţii pentru redeschiderea dosarului Flota, şeful Executivului a răspuns că există această posibilitate legală.
• Hoţ cu tupeu: a furat portofelele procurorilor de la Curtea de Apel Ploieşti
Un hoţ din Ploieşti a dovedit mult sânge rece, dar şi tupeu după ce a furat portofele în care se aflau sume de bani, card-uri bancare şi alte bunuri chiar din sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Mai bine de o lună le-a luat procurorilor de la Curtea de Apel Ploieşti să puna mâna pe hoţul care i-a lăsat fără portofele chiar în sediul instituţiei. Alexandru Ionuţ Onoiu, tânărul hoţ care opera în sediul Parchetului a acţionat în perioada 8 decembrie 2014 - 22 ianuarie 2015, timp în care a sustras portofele în care se aflau sume de bani, card-uri bancare şi alte bunuri, în valoare totală de aproximativ 3.000 lei, toate din birourile procurorilor.
• BANCHERUL
• Dobanzile la creditele in franci elvetieni sunt mai mari decat la creditele in lei
Cum costul creditelor in franci elvetieni este calculat in functie de indicele LIBOR la CHF plus o marja fixa, fiind ajustat odata la 3 sau 6 luni, bancile urmeaza sa aplice si clientilor din Romania dobanzi negative. Ce inseamna asta? De exemplu, daca un credit are o marja fixa de 4% plus LIBOR CHF (-1%), atunci dobanda va fi 3%. Deocamdata insa, bancile romanesti aplica vechea valoare a indicatorului LIBOR, valabil pentru finalul lui 2014, de aproximativ 0%. Insa chiar si asa, dobanzile platite de romanii cu credite in CHF sunt in prezent mai ridicate chiar si decat cele in lei. De exemplu, la OTP Bank, cea care a introdus pentru prima data creditele in franci elvetieni in Romania, dobanda pentru creditele ipotecare in CHF se ridica la 6,3%, aceasta fiind de fapt marja fixa a bancii, in conditiile in care indicele Libor este 0. Si la Raiffeisen Bank, care are aproape 9.000 de credite in franci cu o valoare de 360 milioane euro, dobanda medie la aceste imprumuturi este de 6%. Comparativ, dobanda medie pentru creditele ipotecare in lei este de 4,9%, conform datelor BNR, iar dobanda anuala efectiva (DAE), care include si comisioanele, este de doar 5,25%.
• Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR: Problema creditelor in CHF poate fi rezolvata doar dupa modelul Volksbank
Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, a declarat, pentru Bancherul.ro, ca problema creditelor in franci elvetieni poate fi rezolvata doar prin intelegerile intre banci si clienti, nu prin noi legi sau in justitie, iar oferta propusa anul trecut de Volksbank, ce urmeaza a fi implementata de Banca Transilvania, cea care a cumparat recent banca austriaca, poate fi un model pentru restul bancilor cu imprumuturi in CHF. Autoritatile din Ungaria si Croatia au luat deja masuri de conversie a creditelor din CHF in monedele locale iar Polonia pregateste o initiativa asemanatoare. In Ungaria, parlamentul a adoptat in noiembrie 2014 o lege care permite conversia creditelor din CHF in forinti la cursul oficial al bancii centrale, insa cu plafonarea marjelor de dobanda la 4,5% pentru creditele ipotecare si 6,5% pentru creditele garantate cu ipoteca in forinti.
• CURENTUL
• Parlamentul ucrainean ar putea declara Rusia drept "stat agresor"
Parlamentul unicameral de la Kiev (Rada Supremă) va lua în discuţie marţi problema "recunoaşterii Rusiei ca stat agresor", o decizie în acest sens fiind luată în cadrul unei întâlniri între preşedintele Petro Poroşenko şi liderii fracţiunilor parlamentare, informează agenţia Unian. "Am discutat această problemă (a declarării Rusiei drept stat agresor). Parlamentul va adopta mâine (marţi) o decizie corespunzătoare, care va fi destul de dură", a declarat liderul fracţiunii "Samopomoşci", Oleg Bereziuk, la sfârşitul întâlnirii menţionate. Deputatul ucrainean a mai indicat că, tot marţi, Rada Supremă "se va adresa ţărilor aliate în vederea acordării de ajutor militar Ucrainei, pentru ca armata acestei ţări să fie mai eficientă în luptele cu agresorul". Anterior, guvernul de la Kiev a anunţat instituirea stării de urgenţă în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, unde insurgenţii proruşi au declarat că au în plan crearea unui front comun după ce au lansat vineri o nouă ofensivă împotriva trupelor guvernamentale. În acelaşi timp, pe întreg teritoriul Ucrainei a fost instituită starea de alertă maximă.
• CURIERUL NATIONAL
• Scandal major în lumea traducătorilor
Un proiect al Ministerului Justiţiei (MJ) care condiţionează continuarea activităţii de traducător şi interpret autorizat de promovarea cu nota minimă 8 a examenului de autorizare, de înfiinţarea unui birou individual sau societate profesională, de cotizarea unei sume către Uniunea de resort ce va fi înfiinţată şi de plata unei alte taxe anuale către minister pentru derularea controalelor, a stârnit ample reacţii din partea celor aproape 37.000 de profesionişti existenţi, aceştia anunţând deja că vor picheta sediul MJ. Cei 37.000 traducători şi interpreţi judiciari existenţi vor mai profesa doar dacă promovează un examen, îşi fac birouri individuale sau societăţi profesionale şi cotizează la Uniunea ce va fi înfiinţată. Potrivit proiectului de lege, reevaluarea se face o dată la 6 ani, după plata unei taxe, neprezentarea la examen ducând la retragerea dreptului de traducere sau interpretare
• FMI: Suntem profund îngrijoraţi de legea falimentului personal
Oficialii Fondului Monetar Internaţional se arată deranjaţi de legea privind insolvenţa persoanelor fizice, afirmând că falimentul personal poate avea un efect negativ pe piaţa financiară. Într-o scrisoare transmisă Parlamentului luni, oficialii FMI afirmă că o astfel de lege ar putea supune riscului stabilitatea financiară a sistemului, încurajând autorităţile române să "se inspire din experienţa altor ţări din zona UE". "FMI susţine eforturile autorităţilor de a promova o legislaţie în domeniu, dar suntem profund îngrijoraţi că adoptarea legii insolvenţei fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea asociaţiilor implicate, ar putea să nu îşi atingă obiectivele. Dacă nu este planificată cu atenţie, bine structurată şi bine implementată, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piaţa financiară", se arată într-o scrisoare a FMI, citată de Agerpres.
• Repere pentru cei care vor să se joace anul acesta pe Bursa de la Londra
Pentru cine vrea să se joace anul acesta pe Bursa de la Londra ar fi bine ca jucăriile sale preferate să fie acţiunile cu caracter defensiv ale unor companii cu bilanţuri solide, fluxuri de numerare bune şi randamente atractive ale dividendelor. Prin contrast, titlurile petroliere, ale companiilor de retail sau ale societăţilor expuse pe bula imobiliară ar trebui să fie evitate precum o joacă cu focul. Acestea sunt reperele date de John Ficenec, autor al rubricii The Questor al publicaţiei britanice The Daily Telegraph. Invitat de cititori să-şi motiveze ponturile sale din acest an anticipat ca fiind unul de mare volatilitate, el le-a explicat acestora raţionamentele care stau la baza alegerilor sale.
• Termocentralele pe cărbune nu pot ţine pasul cu energia verde
Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) anunţă că unitatea va trebui să treacă la o serie de reduceri de cheltuieli pentru a ţine pasul cu producătorii de energie verde. Compania trebuie să achiziţioneze în perioada următoare şi opt milioane de certificate de emisii de CO2 pentru a putea produce energie electrică. Valoarea unui certificat a trecut de şapte euro. Potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic Oltenia, cota de piaţă a companiei poate fi acoperită instantaneu de producători români şi străini, din ţările vecine. "Directivele se datorează intenţiilor clare de < decarbonizare > a sectoarelor energetice naţionale şi, eventual, de rămânere în piaţă doar a producătorilor pe cărbune superior, cu grad redus de emisii de CO2.
• Factorii care continuă trendul descendent al preţului petrolului
Preţul barilului de petrol continuă să scadă şi la începutul acestei săptămâni atât ca urmare a incertitudinii provocate de situaţia din Grecia - unde extrema stângă a câştigat alegerile, dar şi ca efect al aprecierii dolarului şi a supraofertei mondiale. Luni în jurul orei 13,45 ora României, barilul de ţiţei Brent extras din Marea Nordului cu livrarea în martie se tranzacţiona la 48.10 dolari pe bursa din Londra, în scădere cu circa 69 de cenţi faţă de la sfârşitul săptămâni trecute. Pe New York Mercantile Exchange (Nymex), un baril de "light sweet crude" (WTI) cu aceeaşi scadenţă a pierdut 52 de cenţi, ajungând la 45.07 dolari. Petrolul se află sub presiunea întăririi semnificative a dolarului, moneda în care se face comerţul mondial cu "aur negru". Ministrul petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Naimi, a declarat recent că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va reduce producţia de petrol, chiar dacă preţul barilului va scădea până la 20 de dolari.
• Roubini: Problema principală a economiei rămâne deflaţia
Contrar unor temeri de acum câţiva ani legate de inflaţie, deflaţia este cea care rămâne principala problemă, susţine economistul Nouriel Roubini arătând către întărirea dolarului. Profesor la Stern School of Business a Universităţii din New York, Roubini şi-a câştigat reputaţia în rândul opiniei publice pentru meritul de a fi anticipat criza financiară din anul 2008. La şase ani de la aceasta, politicile monetare neconvenţionale nu au reuşit să combată deflaţia. În acest răstimp am avut o politică a dobânzilor zero, relaxare cantitativă, relaxare a creditului, îndrumări pentru pieţe asupra mişcărilor ulterioare de politică monetară, dobânzi negative la depozite, intervenţii nesterilizate pe curs în pieţele valutare. Finalmente, în Elveţia avem randamente negative la titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Mihai Răzvan Ungureanu a blocat "Muzeul Comunismului", pe care îl vrea acum Klaus Iohannis
Şeful statului, Klaus Iohannis, vrea să construiască "Muzeului Comunismului", deşi 66 de deputaţi PNL au votat, în 2013, împotriva Legii de înfiinţare a acestuia. Un alt contestatar de vârf al proiectului a fost actualul consilier prezidenţial Mihai Răzvan Ungureanu care, în calitate de premier, nu susţinea legea. MRU a argumentat că fusese înfiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi "s-ar crea un paralelism instituţional nejustificat". Menţionăm că, în perioada mai 2012 -martie 2014, IICCMER a fost condus de istoricul Andrei Muraru- fost membru al PNL Iaşi, în prezent consilier personal al lui Klaus Iohannis. Totul a început ieri, atunci când Iohannis a declarat că susţine necesitatea construirii unui "Muzeu al Comunismului". Legea fusese iniţiată, în februarie 2012, de un grup de patru parlamentari PDL, independenţi şi minorităţi. "Chiar dacă nu a fost o perioadă de bun augur, nu avem dreptul să ne negăm istoria", arătau iniţiatorii.
• Baumix a intrat în insolvenţă
Producătorul de materiale de construcţii Baumix, deţinut de antreprenorul român Augustin Russu, a intrat în insolvenţă după ce judecătorii Tribunalului Prahova au acceptat în 14 ianuarie cererea depusă de companie. Procesul de reorganizare al companiei, care în 2013 şi-a schimbat denumirea în Patru Mâini, va fi asigurat de Casa de Insolvenţă Transilvania. Conform bilanţului contabil din 2013, Baumix avea datorii totale de 3,45 mil. euro la o cifră de afaceri de 5,2 mil. euro. Pierderile producătorului prahovean s-au cifrat la circa 2,2 mil. euro în 2013, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Baumix are o fabrică la Ploieşti unde produce adezivi, tencuială decorativă, produse de finisare a faţadelor, chituri de rosturi, în şase linii de producţie, cu o capacitate de 35.000 tone lunar.
• Judecătorul CCR Daniel Morar, arătat cu degetul pentru că demolează instituţiile anticorupţie
Fostul procuror şef al DNA, este acuzat pentru respingerea legilor siguranţei naţionale. Realizatoarea B1 TV Sorina Matei l-a indicat pe Daniel Morar ca fi ind raportorul CCR pentru toate cele trei iniţiative, acuzându-l pe fostul procuror şef al DNA că se joacă de-a Dumnezeu cu instituţiile anti-corupţie. "Pentru că până acum am văzut numai isterii, abordări emoţionale, unele vecine cu nebunia şi oameni care se pretind a fi cunoscători, dar nici măcar nu ştiu cum se numesc legile, întreb: - ce înseamnă când este desfiinţată total o lege aflată în vigoare de 3 ani? Mă refer bineînţeles la Legea 82/2012; - de ce a fost afectată fără niciun motiv activitatea organelor judiciare, respectiv DNA, prin desfiinţarea legii? - de ce românii care au abonament la telefon sunt mai proşti decât hoţii care au cartele?", a întrebat Sorina Matei.
• Alexis Tsipras premierul extremelor
Grecia va fi guvernată de o alianţă între stânga radicală şi dreapta populistă, ambele unite de opoziţia faţă de austeritate. Occidentul a avertizat însă că regulile nu se schimbă în timpul jocului. Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza, o formaţiune radicală de stânga, a fost ieri instalat în funcţia de premier al Greciei, după victoria clară în alegerile de duminică. Tsipras, a cărui formaţiune a obţinut 149 din cele 300 de locuri în Parlamentul de la Atena, va guverna alături de Grecii Independenţi, un partid populist de dreapta, care va fi reprezentat de 13 deputaţi în noul Legislativ. Ceremonia, una civilă de data aceasta, fără a mai avea un profund caracter religios, s-a desfăşurat repede, iar Tsipras, aşa cum a promis, nu a purtat nici de data aceasta cravată. Ieri, la unison, liderii occidentali i-au reamintit noului premier că sunt dispuşi să se aşeze cu el la masa dialogului, dar că discuţiile se vor desfăşura după reguli deja scrise.
• JURNALUL NATIONAL
• Guvernul de la Kiev a anunţat instituirea STĂRII DE URGENŢĂ!
Guvernul de la Kiev a anunţat luni instituirea stării de urgenţă în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, unde insurgenţii proruşi au declarat că au în plan crearea unui front comun după ce au lansat vineri o nouă ofensivă împotriva trupelor guvernamentale. De asemenea, a fost instituită starea de alertă maximă pe întreg teritoriul Ucrainei. Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat că va conduce o comisie statală de aplicare a stării de urgenţă care va monitoriza direct situaţia în zonele de conflict, obiectivul acestei decizii fiind de a asigura coordonarea activităţilor tuturor organelor puterii pentru a garanta securitatea cetăţenilor. De partea separatiştilor, liderul autoproclamatei 'republici populare' Doneţk, Alexandr Zaharcenko, a declarat că această entitate intenţionează că creeze împreună cu regiunea separatistă vecină Lugansk un front militar comun împotriva armatei ucrainene.
• De unde avea ministrul Sandu milioanele de euro?
Gabriel Sandu declara in denunt ca si-a pus la bataie averea proprie de cateva milioane de euro. Sandu a dezvaluit ca dadea "cotizatii" de 300 000 de euro cash premierului Emil Boc pentru a fi mentinut in functia de ministru si de vicepresedinte al PDL. Declaratiile de avere ale parlamentarului Gabriel Sandu, numit apoi ministru al Comunicatiilor, nu arata ca ar fi avut vreo avere. In 2008 nu detinea nici case, nici terenuri, nici venituri din alte activitati, nici conturi. Figureaza doar o datorie de 80 ooo de euro. Sandu se remarcase insa ca un tepar in relatiile cu partenerii de afaceri. A fost dat in judecata de o serie de firme lasate neplatite pentru constructia unui imobil in Sinaia - pe numele firmei Maximus, dar si pentru livrarea de grau contractat de firma Albert din Mizil, aflata in portofoliul familiei Sandu. Acelasi Sandu este mentionat si intr-o sesizare la Oficiul de prevenire a spalarii banilor pentru relatii cu gruparea mafiota Avakian care derula impreuna cu un grup de camatari operatii speculative cu franci elvetieni pe teritoriul Italiei.
• Victor Ponta: Oamenilor li s-au luat pensiile şi salariile, iar noi acum ne facem griji unde va locui Băsescu din banii statului?
Premierul Victor Ponta a apreciat luni seară drept "sordid" să se discute în această perioadă despre locuinţa de protocol care trebuie să îi fie acordată fostului preşedinte Traian Băsescu. "Mi se pare cel puţin sordid să discutam acum despre locuinţa lui Traian Băsescu. Oamenilor li s-au luat pensiile şi salariile, iar noi acum ne facem griji despre unde va locui Traian Băsescu din banii statului? Puţină modestie nu i-ar strica, pentru că nici cetăţeni din România care au muncit mai mult ca domnul Băsescu nu beneficiază de aşa ceva", a postat premierul pe contul său de Facebook. Fostul preşedinte Traian Băsescu a trimis Guvernului o plângere administrativă prealabilă în care avertizează că se va adresa instanţelor judecătoreşti dacă nu i se acordă în folosinţă gratuită o locuinţă de protocol, cu destinaţia de reşedinţă şi un cabinet de lucru, drepturi care i se cuvin în calitate de fost şef al statului.
• NATIONAL
• Vasile Blaga sare din lacul EADS in puţul MICROSOFT!
Aflat in plin război fratricid cu vechii liberali pentru preluarea unei felii cat mai mari din "tortul" noului PNL, Vasile Blaga a primit o adevărata gura de oxigen după "spovedania de la Oradea". Este vorba despre audierea in mare secret a celui care a fost ministru de Interne pe vremea când s-au făcut cele mai mari plăti către concernul german EADS, pentru controversatul contract de securizare a frontierelor. Blaga este doar la un pas de a scăpa de povara usturătoare a acestei anchete care va zgudui in curand lumea politica si mai ales "clanul generalilor" din MAI, motiv de nespusa bucurie pentru copresedintele PNL. Însă, după eliberarea fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, Blaga trebuie acum sa se pregateasca sa dea explicatii in dosarul Microsoft si, mai ales, despre cum a gestionat "cotizatiile" astronomice oferite de ministrii pedelisti spagari pentru campania prezidenţială condusa chiar de "Buldog".
• Crin Antonescu, om important in dosarul retrocedărilor ilegale
Numele lui Crin Antonescu apare in dosarul lui Viorel Hrebenciuc si Tudor Chiuariu privind retrocedarile ilegale de terenuri. Fostul lider PNL este pomenit de unul dintre cei care aranjau retrocedarile. Crin Antonescu este descris de acesta, alături de Viorel Hrebenciuc, ca fiind un om important. Conform rechizitoriului DNA, Gheorghe Paltin Sturdza detinea inregistrari ambientale ale unor discutii cu ceilalti inculpati, conversatiile facand referire la demersurile pe care le faceau in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri. In inregistrarile ridicate de procurori si depuse la dosar, apare si numele lui Crin Antonescu.
• Ponta ameninţă PSD-ul cu demisia, Rus joaca la pace
Fie ca le place sau nu, social-democratii sunt obligati sa "îmbrăţişeze" proiectul politic de reforma a PSD propus de tandemul Ponta-Dragnea. In caz contrar, vor rămâne fără lider de partid, Victor Ponta avertizându-i ca nu accepta compromisuri. Dupa ce a constat ca pesedistii nu pricep de vorba buna, Victor Ponta a trecut la santaj: daca nu se modifica Statutul, PSD sa-si caute presedinte. "Punctul meu de vedere este foarte clar: trebuie sa avem in Statut prevazut foarte clar ce se intampla cu functia politica si functia administrativa in functie de diverse faze ale procesului penal. Daca Consiliul National si colegii mei nu vor fi de acord cu acest lucru, atunci o sa-si gaseasca un alt lider care considera ca e bine", a declarat Ponta.
• PUTEREA
• Oamenii care intră în Capitală, încurajaţi să-şi lase maşinile la marginea oraşului şi să circule cu transportul în comun
Un proiect util pentru bucureşteni a fost anunţat de Ion Dedu, director al Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei. O parcare subterană cu staţie intermodală şi piaţă publică de tip park&ride va fi construită în zona Cora Pantelimon. Autorităţile locale promit că va fi gata anul acesta. Doar detaliile lipsesc. Unul este preţul parcării, cel de-al doilea, organizarea şi funcţionarea la parametri optimi a transportului public. Proiectul anunţat de Direcţia de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei este bine primit de bucureşteni, de obicei sceptici la planurile autorităţilor locale. O parcare de tip park&ride în zona Cora Pantelimon ar decongestiona traficul la intrarea în oraş. Potrivit proiectului, parcarea subterană va avea două niveluri şi 420 de locuri. Parcarea de tip park&ride, construită în zona Cora Pantelimon, va avea deasupra un terminal intermodal de transport public şi o piaţetă.
• Cancerul din aer. Adio, diesel
Franţa, Marea Britanie şi Norvegia au anunţat că intenţionează să micşoreze drastic ponderea maşinilor diesel de pe şosele pentru că au ajuns la concluzia că sunt mult mai poluante decât cele pe benzină. Maşinile diesel au emisii medii de CO2 mai mici decât cele pe benzină şi multe ţări europene au taxe mai mici pentru ele, în ciuda faptului că agenţii expulzaţi sunt mai cancerigeni ca în cazul maşinilor pe benzină. La BMW dieselul reprezintă 81% din vânzările europene, la Daimler 71%, iar la Volvo este de 90%. Din cauza particulelor cancerigene emise, cota de piaţă a maşinilor diesel în SUA este la nivelul celei hibride, de doar câteva procente.
• ROMANIA LIBERA
• Grecia poate produce o ruptură în inima Europei
Evenimentele politice din Grecia se derulează cu repeziciune - a doua zi după victoria istorică a extremei-stânga Syriza la alegerile de duminică (36,3%), liderul formaţiunii, Alexis Tsipras, a fost desemnat premier de către preşedintele Karolos Papoulias şi după-amiază încheiase deja un acord de coaliţie cu Partidul naţionalist al grecilor independenţi (Anel). Tsipras a promis un guvern până miercuri, care va lua măsuri imediate pentru a pune în practică promisiunile din campanie - sfârşitul austerităţii, renegocierea datoriei şi relansarea creşterii economiei. Stânga extremă a revenit la putere în Europa prin victoria Syriza în alegerile anticipate din Grecia şi ameninţă să distrugă din interior firele fragile care leagă ţările Uniunii Europene. Dezbaterea europeană între austeritate şi stimulare riscă să degenereze într-o confruntare ideologică între stânga şi dreapta, pe de o parte, şi între nord şi sud pe de altă parte.
• CCR: obligaţia de a face cerere pentru ora de religie este neconstituţională
Curtea Constituţională (CC) a declarat, luni, neconstituţională obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie. "Curtea constată că modul în care legiuitorul a reglementat prin art. 9 alin. 2 din teza întâi din Legea 84/1995 şi art. 18 alin. 2 teza întâi din Legea 1/2011 oferta educaţională referitoare la disciplina Religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 29 alin. 1 din Consituţie individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii, a conştiinţei şi a credinţei religioase, situaţie ce conferă consistenţă liberei dezvoltări a personalităţuii umane ca valoare supremă garantată de Legea fundamentală", au motivat judecătorii CC. Biserica Ortodoxă Română (BOR) a precizat că ora de religie din România promovează valorile umane perene şi comportamentul paşnic, într-o vreme în care în alte ţări mulţi tineri educaţi în spiritul secularismului se îndreaptă spre mişcări extremiste, se arată în comunicatul BOR.
• ZIARUL FINANCIAR
• Bilanţul pieţei muncii în ultimul an: 150.000 de contracte de muncă în plus
Peste 154.000 de contracte noi de muncă au fost înregistrate în ultimul an (ianuarie 2014 - ianuarie 2015), astfel că la începutul acestui an în economie existau 5,8 milioane de contracte de muncă încheiate între salariaţi şi companii (în creştere cu 3% faţă de anul anterior), arată datele furnizate de Inspecţia Muncii pe baza interogării aplicaţiei Revisal, softul în care sunt înregistraţi salariaţii din România. În ultimul an, companiile au recrutat cu precădere angajaţi cu contracte pe perioadă determinată şi în regim full time (unde s-au înregistrat cu peste 80.000 de noi contracte de muncă în plus), dar şi cu contracte în regim part time pe perioadă nedeterminată (+10.000 de contracte).
• Un jucător din top zece retail online IT&C a intrat în faliment
Lansat pe piaţă în 1999, înaintea eMAG.ro, magazinul online oktal.ro a intrat în impas la finele anului trecut din cauza datoriilor foarte mari. Compania Elka Oktal Group, care administrează oktal.ro - unul dintre primele zece magazine online cu profil IT&C din România după afacerile din 2013, care a fost lansat în 1999, cu doi ani înaintea eMag, a intrat în faliment după ce a acumulat datorii "în cuantum foarte mare", iar în aceste condiţii "nu există posibilitatea redresării activităţii".
• Cum arată coşul lunar de cumpărături al unui român
Românii sunt printre cei mai mari "mâncători" de pâine din Europa, consumul lunar de 10 kilograme fiind cu o treime mai mare decât media europeană. Un român cheltuie lunar în medie 200 de lei pe alimente şi băuturi alcoolice şi nonalcoolice, cea mai mare parte a sumei - aproape 45% - mergând către carne şi produse de panificaţie. Restul se împarte între lactate, legume, fructe - care reprezintă circa un sfert din cheltuielile lunare cu mâncarea şi băuturile - şi alte alimente, precum ulei, ciocolată, orez sau făină. "Într-adevăr, cea mai mare pondere în coşul de cumpărături o au carnea şi produsele din carne. Pe poziţiile următoare se află celelalte produse proaspete, respectiv legumele şi fructele", spune Sorana Georgia, directorul executiv al lanţului de supermarketuri Billa, cu afaceri de peste 300 mil. euro în 2013. Carnea "mănâncă" însă cel mai mult din bugetul lunar nu datorită consumului, ci şi pentru că preţul acestor produse este mai ridicat.