• ADEVARUL
• România trece pragul bătrâneţii: mai mulţi bunici decât copii
Romania a devenit, oficial, o ţară în care vârstnicii sunt mai mulţi decât tinerii. Pentru prima oară de la Revoluţie numărul persoanelor peste 65 de ani este mai mare decât al celor sub 15 ani. Sociologii avertizează că, în curând peste jumatate din populaţie va depăşi 50 de ani, ceea ce va fi un dezastru pentru economie şi sistemul de pensii. Efectele migraţiei, scăderea drastică a natalităţii şi creşterea speranţei de viaţă sunt câteva dintre motivele pentru care raportul între bătrâni şi tineri s-a inversat. Mai exact, în prezent în România sunt 3,4 milioane de bătrâni, în timp ce copiii de până la 14 ani sunt doar 3,3 milioane. Dând timpul şi mai mult înapoi o să vedem că în 1992, în România trăiau peste 5 milioane de copii de până în 15 ani, în timp ce numărul celor de peste 65 de ani era de 2,5 milioane. Adică aveam 2 copii la fiecare vârstnic. După 23 de ani - numărul copiilor s-a înjumătăţit.
• Casele de lemn, afacerea din Secuime care a cucerit toată Europa
Construite "pe bucăţi" în satele din jurul Gheorgheniului, mii de case de lemn au ajuns în ţări din toată Europa, la clienţi dintre cei mai pretenţioşi. Afacerea caselor de lemn a început în localităţile din jurul Gheorgheniului imediat după Revoluţie. Zeci de ateliere s-au deschis aici, însă multe au pus lacătul pe uşă odată cu criza economică. Acum, în zonă mai lucrează în domeniu aproximativ 40 de producători. Lemnul de aici din România e un lemn sănătos şi lemnul pentru construcţii e foarte bun în România, putem să zicem cel mai bun. Casele de lemn sunt o construcţie uşoară şi repede făcută, sunt mai bine izolate şi mult mai călduroase decât o casă de cărămidă, iar al cutremure au o rezistenţă mult mai mare. O casă din lemn de 100 de metri pătraţi ajunge "la cheie" la 30.000-40.000 de euro, fără fundaţie, iar una "la roşu", la 18.000-20.000 de euro. Preţurile sunt însă orientative şi variază în funcţie de cerinţele clientului.
• Cutremur în Nepal. Peste 2.500 de oameni au murit şi alte mii sunt răniţi
Bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a ajuns la peste 2.500 de oameni morţi şi alte câteva mii de răniţi. Guvernul a instituit stare de urgenţă. Seismul s-a simţit şi în ţările vecine India şi Pakistan. Martorii povestesc imagini de groază: oameni întinşi pe jos, morţi sau răniţi, clădiri prăbuşite, drumuri rupte şi localităţi izolate. Eforturile de salvare se intensifică, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare, în condiţiile în care bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 2500 de morţi, dintre care 22 alpinişti (inclusiv un inginer Google) ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest. Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului a ajuns la 2.500 morţi şi aproape 6.000 de răniţi, relatează "New York Times" în pagina electronică.
• Romani cu superviteza la Internet si WC in fundul curtii
Anul de gratie 2015: secolul vitezei si al tehnologiei avansate: pana si cel mai sarac bordei din Romania are macar un ecran plat. La tara, internetul a patruns cu viteza mai mare decat in satele occidentale si aproape ca nu mai exista roman fara smartphone. Azi, 62% din locuintele rurale ale Romaniei sunt conectate la internet. Insa numai 6 din 10 agricultori au o masina de spalat. 64% dintre taranii romani nu au o baie in casa cu o chiuveta sau un dus ar 72% dintre ei au closetul in fundul gradinii. Asa se face ca pentru jumatate din romani, toaleta in conditii civilizate ramane un lux de neatins. Apele menajere din jumatate de tara se varsa in raurile patriei, iar efectul se simte cu nasul, se vede cu ochiul liber si se gaseste in statistici: 25% din bolile hepatice si gastro-intestinale sunt puse pe seama apei - pe care romanul si-o infesteaza singur! In zonele cu panza freatica ridicata nu scapa de refulari nici cartierele rezidentiale noi, cu fose in toata regula, ce sa mai vorbim despre satenii cu o groapa sapata sub closet.
• Regina Angliei a fost detronată din topul 300 al celor mai bogaţi britanici
Elisabeta a II-a a Marii Britanii a ieşit din topul 300 ai celor mai bogaţi oameni din Anglia, ajungând pe locul 302, cu o avere de 340 de milioane de lire sterline. Numărul miliardarilor din Anglia a atins noi cote. Pe locul întâi al topului se află Len Blavatnik, un oligarh ucrainean a cărui avere a crescut de la 3 miliarde la 13,17 miliarde de lire steline, notează Daily Mail. Prima dată când lista bogaţilor a fost publicată, în 1989, Regina s-a aflat pe primul loc, cu o avere de 5,2 miliarde de lire sterline. Ieşirea ei din topul 300 este atribuită schimbării criteriilor care acum exclud valoarea unor lucruri cum este colecţia regală de artă. Len Blavatnik, al cărui imperiu media şi muzical include Warner Music Group, a ajuns pe primul loc, înlocuindu-i pe fraţii Sri şi Gopi Hinduja, care au fost împinşi acum pe locul doi, în ciuda faptului că averea lor a crescut cu 1,1 miliarde, până la 13 miliarde.
• Mihai Lucan, şeful Institutului de Transplant Renal Cluj: "Facultăţile de Medicină au devenit fabrici de cârnaţi"
Mihai Lucan (66 de ani) este medicul urolog care a creat la Cluj-Napoca un puternic centru de transplant renal. Activitatea sa, trecută în CV-ul cu multe distincţii, premii şi titluri, este lăudată de unii şi contestată de alţii. Într-un interviu acordat ziarului "Weekend Adevărul", Lucan vorbeşte despre cum vede şpaga, cum a simţit pe pielea lui, ca pacient, incompetenţa medicilor şi despre cum ar resuscita sistemul naţional de sănătate. "Facultăţile de Medicină au devenit fabrici de cârnaţi. Bagă tocătură de proastă calitate şi aşteaptă ca, la capătul celălalt, prin procese necontrolate de nimenea, să iasă cârnaţi de calitate. Nu se poate! Nu mai sunt facultăţile de altădată! Nu mai sunt nivelele de altădată! Ies doctori care intră cu ideea că ei trebuie să se îmbogăţească imediat."
• BANCHERUL
• EximBank este pe locul 6 in topul celor mai profitabile banci din 2014
Eximbank estimeaza pentru acest an o creştere a expunerii totale (credite, asigurari, garantii) de 14%, echivalentul a aproximativ 650 milioane lei, mult mai puternica decat in anul precedent, cand avansul expunerii totale a bancii a fost de doar 4%, de la 4,5 la 4,7 miliarde lei. Cu toate acestea, banca de stat a obtinut anul trecut un profit net de 46,6 milioane lei, fata de 45,5 milioane lei in 2013, care o claseaza pe locul 6 in topul celor mai profitabile banci, dupa Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, ING, Citibank si UniCredit Tiriac Bank. Activitatea bancii ar putea fi impulsionata si de decizia adoptata recent de guvern ca EximBank să-şi extindă mandatul prin preluarea atribuţiilor specifice unei bănci de dezvoltare, modelul operaţional urmând să se concentreze pe finanţarea economiei reale şi creşterea eficienţei politicilor macroeconomice.
• Citibank a obtinut al patrulea profit ca marime dintre bancile romanesti in 2014
Citibank Romania, sucursala Citibank Europe plc, Dublin, a obtinut in 2014 un profit net de 281 miloane lei, in crestere cu 43,87% fata de anul precedent, conform datelor furnizate de banca pentru Bancherul.ro, acesta fiind al patrulea cel mai mare profit dintre bancile romanesti. Raiffeisen Bank a fost cea mai performanta banca in 2014, cu un castig de 501 milioane lei, urmata de Banca Transilvania, cu 448 milioane lei si ING Bank, cu 290 milioane lei. UniCredit a avut un rezultat net de 80,3 milioane lei iar BRD doar 43 milioane lei. Revenind la Citibank, aceasta a reusit sa-si majoreze venitul net in contextul in care si-a concentrat activitatea exclusiv pe servicii acordate persoanelor juridice, dupa ce in 2013 a vandut Raiffeisen Bank portofoliul de retail. Imprumuturile acordate clientilor nebancari au crescut substantial fata de 2013, cu 84,86%, de la 918 la 1,696 miliarde lei, iar valoarea totala a activelor bancii a avansat cu 33,56%, de la 6,517 la 8,704 miliarde lei.
• CAPITAL
• Fiscul, noul Big Brother, obligă avocaţii, contabilii şi consultanţii să-şi denunţe clienţii
Conform unei modificări propuse în Codul de procedură fiscală, după închiderea dezbaterii publice asupra proiectului de lege, şi făcută publică abia după aprobarea în guvern, avocaţii, contabilii, experţii contabili, consultanţii fiscali, auditorii, dar şi alte categorii vor fi obligaţi să transmită Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), zilnic, "operaţiunile în lei sau în valută despre care au luat cunoştinţă cu ocazia desfăşurării activităţii, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 5.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se realizează prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele". Conţinutul informaţiilor, standardul de transmitere, tipurile de informaţii şi soldurile aferente conturilor bancare, precum şi procedura de transmitere urmează să fie aprobate prin ordin al preşedintelui ANAF. "Măsura prezintă avantajul constituirii, la nivelul ANAF, a unei baze de date care să fie valorificată atât în scopul identificării evaziunii fiscale (venituri nedeclarate), cât şi în scopul eficientizării activităţii de executare silită (prin poprire)", se arată în expunerea de motive a proiectului.
• Instituţii financiare candidate la Premiile Capital
Capital va premia cea mai bună instituţie financiară în baza realizărilor din 2014. Bănci comerciale, societăţi de asigurări, companii de leasing, case de brokeraj şi asset-manageri concurează pentru distincţia care va fi oferită celei mai bune instituţii financiare din România, în cadrul Galei "Premiile Capital", de la finele lunii mai. Dintre toate companiile active în pieţele financiare, redacţia Capital a propus spre nominalizare zece jucători care s-au remarcat prin performanţe deosebite, într-o perioadă plină de dificultăţi. Selecţia a fost făcută ţinând cont de activitatea şi rezultatele din 2014. Banca Transilvania a fost, anul trecut, campioana profitului în piaţa bancară românească, luând locul austriecilor de la Raiffeisen, care reuşiseră o performanţă similară în anul anterior.
• "Un nou acord cu FMI, un motiv în plus pentru ca România să se poată împrumuta mai ieftin"
Ministerul de Finanţe şi-ar dori un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, deoarece ar fi un motiv în plus ca România să se poată împrumuta mai ieftin şi ar folosi şi la imaginea ţării, la ratingul de ţară, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o emisiune. Acesta a subliniat însă că, pentru a discuta despre un nou acord, în primul rând trebuie încheiat în bune condiţii actualul acord de finanţare cu instituţiile financiare internaţionale, care expiră în septembrie. Oficialul MFP a menţionat că organismele internaţionale trebuie să vadă că, deşi sunt unele întârzieri, există voinţă şi determinare pentru ca măsurile stabilite să fie implementate.
• În marea lor majoritate, grecii vor un acord cu creditorii şi ca ţara lor să rămână în UE şi în zona euro
Potrivit unui sondaj de opinie al institutului Kappa Research, apărut duminică în publicaţia To Vima, 71,9% dintre cetăţeni s-au pronunţat în favoarea ajungerii la un acord cu instituţiile internaţionale (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), în timp ce 23,2% ar prefera ruperea relaţiilor cu aceste organisme. Totodată, potrivit aceluiaşi sondaj, 72,9% dintre greci doresc menţinerea ţării în zona euro, iar 20,3% ar dori o revenire la drahmă. În plus, 36,1% dintre persoanele intervievate consideră că ţara este în pragul falimentului, faţă de 32,7% care cred contrariul. Sondajul mai relevă că 79,4% dintre cei chestionaţi doresc ca Grecia să rămână membră a UE, iar un procent de 73,7% au aceeaşi părere în ceea ce priveşte NATO. Doar 17,2% doresc o ieşire din UE şi 22% ar fi de acord ca Grecia să se retragă din Alianţa Nord-Atlantică, arată aceeaşi sursă, citată de Agerpres.
• CURIERUL NATIONAL
• Patru bănci ţin cu dinţii de creditele în franci elveţieni
O parte dintre băncile care au acordat credite în franci elveţieni refuză cu încăpăţânare să găsească soluţii de rezolvare a crizei împreună cu clienţii lor, în ciuda apelurilor oficialilor la conciliere şi a promisiunilor pe care le-au făcut în faţa comisiilor de specialitate. Pentru a rezolva această situaţie care trenează de câteva luni bune, deputatul Ana Birchall a sesizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu privire la faptul că OTP, Piraeus, Credit Europe şi Banca Românească refuză orice fel de negociere cu clienţii, iar Raiffeisen şi Bancpost le-au oferit reduceri nesemnificative de dobândă, cerându-i preşedintelui Marius Alexandru Dunca să ia măsurile necesare, astfel încât să fie identificate soluţii corecte şi echitabile care să împartă povara între clienţi şi bănci.
• Azi începe "Rabla" pentru persoane fizice
Începând de astăzi, cei care doresc să-şi caseze maşina mai veche de opt ani se pot înscrie la un dealer autorizat pentru a-şi rezerva tichetul de 6.500 de lei. În cadrul Programului, cu o valoare totală de 200 milioane lei, au fost alocate 20.000 de tichete pentru persoane fizice şi 5.000 de tichete pentru persoane juridice şi instituţii publice. Ca şi anul trecut, tichetele vor fi alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de Administraţia Fondului pentru Mediu.
• Băsescu: Sunt oameni întrebaţi de cei de la DNA dacă ştiu ceva despre mine
Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit în cadrul unei intervenţii telefonice pentru postul B1TV, despre speculaţia potrivit căreia fostul şef al statului ar fi fost parte a fugii lui Omar Hayssam din ţară. Băsescu a afirmat că nu a avut nicio legătură cu fuga lui Hayssam din ţară, explicând că astfel de speculaţii sunt "servite populaţiei" de către "lichele" cărora le este frică de venirea lui Omar Hayssam în ţară. Totodată, fostul preşedinte a afirmat că există multe persoane care sunt întrebate de către procurorii DNA dacă ştiu ceva despre el, precizând că are informaţii în acest sens. "Sunt mulţi oameni chemaţi la DNA şi întrebaţi: frate, dar ceva despre Băsescu ştiţi? Am informaţii în acest sens. Oameni care au făcut astfel de declaraţii în faţa judecătorului, în instanţă. Că oamenii sunt întrebaţi de procurori dacă ştiu ceva de Băsescu", a spus Băsescu.
• Fermierii anticipează producţii-record în 2015
Fermierii spun că starea de vegetaţie a culturilor înfiinţate în toamnă arată foarte bine, fiind înregistrate creşteri semnificative faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. Un rol esenţial l-au jucat precipitaţiile, care au venit la timp şi în cantităţi însemnate, şi totodată temperaturile ridicate din ultima perioadă. Fermierul Dumitru Dumitru spune că starea culturilor este una extrem de bună, ploile şi temperaturile din ultima perioadă jucând un rol decisiv în dezvoltarea lor. El a afirmat că în prezent nivelul precipitaţiilor de la nivelul solului se află la capacitate de câmp, fapt ce permite o dezvoltare normală a plantelor, lucru ce va culmina cu producţii-record.
• INS: 22,27 mil. persoane - populaţia României după domiciliu
La 1 ianuarie 2015, populaţia după domiciliu a fost de 22.279.000 persoane, din care 56,4% locuiesc la oraş, a informat Institutul Naţional de Statistică (INS), precizând că, din punct de vedere al sexului, femeile sunt mai numeroase (51,2%). Statistica calculează două tipuri de populaţie, respectiv cea rezidentă şi cea după domiciliu. Populaţia rezidentă reprezintă totalul persoanelor care au cetăţenie română, al celor străini şi al celor fără cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul României, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni. Datele sunt utile în domeniul social (la calculul ocupării şi şomajului, a ratei de şcolarizare, venituri şi cheltuieli per capita, numărul şi ponderea persoanelor aflate în sărăcie şi risc de excluziune socială etc.) cu influenţe negative asupra politicilor naţionale pentru educaţie, pentru ocupare, pentru protecţie socială şi incluziune socială etc. Populaţia după domiciliu reprezintă numărul persoanelor, cu cetăţenie română şi domiciliul pe teritoriul României, delimitat după criterii administrativ-teritoriale.
• EVENIMENTUL ZILEI
• ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Nu cred în gazetăria de tip Cruciadă!
Sînt jurnale care înţeleg gazetăria ca pe un fel de cruciadă. Se scrie şi se publică sub semnul credinţei că o gazetă e ca o divizie de blindate. Cine stă în calea şenilelor sale e strivit fără milă. Persoane şi instituţii sînt urmărite cu arma în mînă pînă în pînzele albe, într-o hăituire ce nu ia sfîrşit decît în clipa cînd victima ridică mîinile sus şi se predă. Ba chiar şi atunci, peniţa, transformată în baionetă, o mai împunge o dată, pentru a-i smulge un nou lighean de sînge. Noi avem o altă concepţie despre gazetărie. Noi credem că spaţiul jurnalisticii nu e unul al războiului pe viaţă şi pe moarte, ci unul al căutării permanente a adevărului despre o afacere, despre un caz, despre o persoană. Acest adevăr nu-l deţinem nici noi, care publicăm la gazetă, nici cei despre care scriem. Acest adevăr e de cele mai multe ori undeva la mijloc. De aceea, pe lîngă punctele noastre de vedere, cititorul trebuie să ia cunoştinţă şi de cele ale persoanei sau instituţiei despre care am scris.
• Maşinile germane domină piaţa vehiculelor de ocazie
Nu e un secret pentru nimeni că românii apreciază excesiv maşinile de provenienţă germană. Anul trecut, patru dintre primele cinci mărci din clasamentul înmatriculărilor de vehicule de ocazie au îndeplinit acest criteriu, iar Ford, în ciuda faptului că este un brand american, este plasat de cumpărători tot în rândul "maşinilor nemţeşti". Din totalul maşinilor de ocazie importate, cele mai multe au aparţinut mărcii Volkswagen (62.608), urmată de Opel (39.157) şi Ford (25.900). Se remarcă o scădere a înmatriculărilor de vehicule de ocazie premium în favoarea celor "de buget".
• Elena Udrea a CONFIRMAT acuzaţiile lui Băsescu şi face DEZVĂLUIRI despre practicile procurorilor
După ce fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a acuzat presiunile procurorilor asupra mai multor persoane să îl denunţe, precum şi faptul că acele persoane sunt ţinute în arest preventiv pentru a-l "turna", Elena Udrea confirmă acest fapt şi oferă detalii suplimentare despre practicile procurorilor. Elena Udrea susţine că tudor Breazu a fost dus fără avocat la DNA şi a fost ameninţat cu prelungirea pedepsei dacă nu face declaraţii despre Nana, Traian Băsescu sau Elena Udrea. Ea susţine, totodată, că procurorii insistă să obţină şi alte informaţii "mincinoase" de la Ana Maria Topoliceanu. Scopul ar fi întocmirea unor "dosare de rezervă" care ar avea scopul de a o ţine cu orice preţ în arest. "În dosarul "Gala Bute", sunt arestaţi preventiv doar cei care nu au declarat împotriva Elenei Udrea, aşa cum au dorit procurorii: Tudor Breazu şi Rudel Obreja. Ambii au reclamat în instanţă că li s-a cerut explicit să spună ceva despre Elena Udrea sau despre Traian Băsescu.
• JURNALUL NATIONAL
• Trei sferturi din salariul minim se duc pe mâncare
Deşi mai este aproape o lună până la scăderea TVA la alimente, retailerii şi producătorii au început să se suspecteze reciproc că nu vor aplica în mod corect reducerile. Cel mai ieftin coş de consum pentru o familie este, în prezent, de 550 lei, din care 123 lei TVA de 24%, conform preţurilor unui retailer online, din data de 26 aprilie. Prin OUG nr. 217/2000, pentru o gospodărie, coşul minim de consum lunar cuprinde următoarele categorii de alimente: făinuri - 9 kg; pâine şi produse de panificaţie - 33 kg; orez - 1,4 kg; fasole boabe - 2,1 kg; cartofi - 13,2 kg; legume şi conserve de legume, inclusiv murături - 8,7 kg; fructe, inclusiv conserve - 4,35 kg; carne şi preparate din carne - 9,8 kg; lactate - 15,5 kg; brânzeturi şi smântână - 2,8 kg; ouă - 42 de bucăţi; untură - 0,7 kg; ulei comestibil - 2,8 litri; margarină - 0,5 kg; zahăr - 2,8 kg; ciocolată, bomboane - 0,14 kg; băuturi nealcoolice - 2,4 litri. Salariul minim brut este de 975 lei, din care cel net este de 725 lei.
• Capitala desfrâului "gang-bang". 100.000 de turişti străini vin în România pentru sex
"Organizăm petreceri de tip gang-bang" sau "Fanteziile tale devin realitate alături de noi". Aşa sună tot mai multe anunţuri de pe site-urile de profil din România. Cele mai multe se adresează celor din Capitală, dar în special străinilor care vizitează Bucureştiul. Cei mai mulţi dintre străinii care ne vizitează ţara în căutare de sex, potrivit Institutului Naţional de Statistică sunt italienii, aproape 70 de mii, anul trecut. Nu mai puţin de 57 de mii de americani au fost fermecaţi la rândul lor de domnişoarele de la noi. Nemţii şi britanicii au venit pentru a gusta din plăcerile vinovate româneşti în număr egal, câte 50 de mii în 2014. În ultimii ani, în Capitală, s-a dezvoltat aşa-numitul turism sexual. Majoritatea hotelurilor care cazează străini, au neoficial în ofertă şi dame de companie. 25 - 30 de milioane de euro aduc anual sexul şi orgiile sexuale .
• NATIONAL
• Ponta ii face parastas de trei ani lui Ungureanu
Chef mare astazi in Parlamentul Romaniei. Ca sa-i faca-n ciuda lui Mihai Razvan Ungureanu, premierul Victor Ponta i-a chemat alaturi de el pe toti ce-i care au pus umarul la debarcarea Guvernului condus de MRU. Victor Ponta nu vrea sa sarbatoreasca victoria USL din 2012, ci infrangerea predecesorului sau. Un demers pueril, pe care nici macar pesedistii nu au dorit sa-l comenteze. Purtand o denunire sugestiva - "3 ani de la inceputul sfarsitului regimului Basescu-MRU-Predoiu", evenimentul este programat pentru ora 18.00, la Parlament.
• Killeri economici la varful Guvernului!
A fost la un pas sa ajunga chiar ministrul Justitiei din Romania. Deocamdata, ce-i drept, se afla de ceva vreme in arest, insa noi amanunte incendiare despre comportamentul de veritabila sorginte mafiota a liberalului Ovidiu Putura continua sa iasa la iveala. Astfel ca, dupa ce nu se sfia sa ameninte telefonic ca le va rupe picioarele unor judecatoare, fostul secretar de stat de la Justitie le cerea unor martori denuntatori sa-i achite orgiile sexuale pe care le organiza in locatii de lux din Sinaia sau Mamaia. Mai nou insa, dupa cum sustin sursele noastre, procurorii anticoruptie au primit recent informatii care ii poate conduce pe o noua pista, cel putin la fel de exploziva. Este vorba despre implicarea lui Putura intr-o retea formata din demnitari si inalti functionari, grupare care se specializase in "executarea" unor societati comerciale, la comanda platita a firmelor concurente.
• Grecia scumpeste ratele creditelor in franci elvetieni din Romania
Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei (BNE), Thomas Jordan, avertizeaza ca francul elvetian (CHF) urmeaza sa se aprecieze, ca urmare a incertitudinilor generate de criza datoriilor din Grecia. Acest lucru va duce la majorarea ratelor la creditele in CHF luate de romani, singurii debitori protejati de aprecierea monedei elvetiene fiind fostii clienti ai Volksbank, preluati de Banca Transilvania. Seful BNE a dat asigurari ca institutia pe care o conduce va fi pregatita sa intervina pentru a nu permite monedei sa se intareasca prea mult.
• CSM "taie in carne vie": le ia 15% din leafa judecatorilor problema!
Probabil ca, acuzati din toate partile ca mai mult taie frunze la caini decat sa ia masuri concrete pentru reformarea Justitiei, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au inceput si ei sa se faca "folositori", intrandu-si, intr-un final, in paine. Astfel, fapt fara precedent pana acum, Sectia pentru judecatori a CSM-ului a luat in sfarsit o decizie in cazul unui magistrat acuzat de catre Inspectia Judiciara de comiterea a nenumarate abateri disciplinare. Totul dupa ce, in repetate randuri, inalti reprezentanti ai altor structuri apartinand Ministerului Justitiei au subliniat insistent asupra faptului ca, daca la nivelul Inspectiei Judiciare a CSM s-ar fi muncit cu mai multa responsabilitate, nenumarate fapte de coruptie comise de catre unii magistrati ar fi putut fi taiate din start.
• PUTEREA
• Un nou proiect de lege ameninţă puterea preşedinţilor de judeţ: Baronii, vasalii prefecţilor
Un nou proiect de lege se anunţă a produce mare scandal în rândul baronilor din judeţe, puşi în faţa pericolului de a pierde din ce în ce mai mult din puterea cu care îşi conduceau "domeniile". Acest proiect a fost propus de senatorul liberal Andrei Volosevici şi, dacă va fi aprobat, va impune ca deciziile preşedinţilor de Consilii Judeţene să fie comunicate obligatoriu prefectului în cel mult 5 zile lucrătoare de la semnarea lor. De asemenea, prefectul va putea verifica şi actele administrative ale preşedintelui CJ. Proiectul modifică Legea administraţiei publice locale şi pe cea care reglementează instituţia prefectului, în sensul că acesta din urmă va putea verifica nu numai legalitatea actelor administrative ale primarilor, consiliilor judeţene sau locale, ci şi pe cele ale preşedinţilor de CJ.
• Luni încep procedurile de înscriere/reînscriere ale copiilor de 3-6 ani în învăţământul preşcolar
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a solicitat Inspectoratelor Şcolare Judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să asigure toate măsurile necesare finalizării până la data de 1 august 2015 a procesului de înscriere şi reînscriere în învăţământul preşcolar. Procedurile de reînscriere în învăţământul preşcolar (pentru copiii deja înmatriculaţi) încep luni, 27 aprilie, iar cele de înscriere (pentru copiii nou-veniţi) în 11 mai. Astfel, în vederea cuprinderii copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani în învăţământul preşcolar, se derulează, succesiv, următoarele etape: reînscrierea copiilor care frecventează unitatea de învăţământ preşcolar în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar 2015-2016, respectiv înscrierea copiilor nou-veniţi. Reînscrierile vor începe luni, 27 aprilie, iar înscrierile se vor derula în intervalul 11 mai - 1 august 2015.
• Ajutor de stat de 16,6 milioane euro pentru o investiţie Bosch la Blaj
Bosch Rexroth va primi un ajutor de stat de 16,6 milioane euro, aprobat de Ministerul Finanţelor, pentru a realiza o investiţie de peste 33 milioane euro în extinderea capacităţilor de producţie de subansambluri electronice pentru autovehicule la Blaj, prin care va genera circa 570 locuri de muncă. Prin proiectul anunţat pentru unitatea de la Blaj, judeţul Alba, furnizorul de tehnologii şi servicii va avea contribuţii directe la bugetul de stat şi bugetul local de aproximativ 19 milioane de euro, se arată într-un comunicat transmis de Finanţe. Acesta este primul acord pentru finanţare emis în baza Hotărârii Guvernului nr. 807/2014, schemă de ajutor de stat pentru dezvoltare regională, care are ca scop stimularea investiţiilor în active fixe de înaltă tehnologie cu impact major în economie.
• ROMANIA LIBERA
• Comisioanele interbancare la plata cu cardul, reduse de 5 ori
Sumele achitate în relaţia dintre banca plătitorului cu cardul şi banca comerciantului vor scădea, începând din luna noiembrie, la 0,2-0,3% faţă de actualul nivel, de 1-1,2%. Reducerea comisioanelor interbancare la 0,2% pentru plăţile cu cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, măsură ce se va aplica începând din luna noiembrie, va duce la creşterea volumului de tranzacţii, dar băncile mici vor fi semnificativ afectate, susţin bancherii. Comisioanele ce vor fi reduse sunt cele achitate de băncile comercianţilor celor emitente (băncile ce au emis cardurile persoanelor ce fac plăţile). Aceste comisioane sunt recuperate de băncile acceptatoare de la comercianţi şi reprezintă costuri indirecte pe care comercianţii le trec asupra cumpărătorilor.
• Războiul din umbră al Rusiei contra Casei Albe
New York Times citează responsabili americani care au recunoscut că hackeri ruşi au obţinut acces la sistemele informatice ale Casei Albe anul trecut şi pot citi e-mailurile neclasificate ale preşedintelui Obama. Corespondenţa prin mail a lui Barack Obama nu mai este un secret pentru piraţii ruşi încă de anul trecut, dar recent atacurile lor au devenit mai intruzive şi mai îngrijorătoare, conform unei anchete, subliniază publicaţia americană. Joia trecută, secretarul Apărării, Ashton Carter, a anunţat o nouă strategie contra atacurilor cibernetice, strategie prin care Pentagonul speră să inducă frica în rândul potenţialilor piraţi informatici. Casa Albă este bombardată zilnic cu atacuri cibernetice, nu numai din partea Rusiei şi Chinei, dar majoritatea sunt uşor de contracarat.
• ZIARUL FINANCIAR
• O companie din România trăieşte în medie nouă ani, nouă luni şi 22 de zile
Economia a înregistrat 2,6 milioane de "tentative" de afaceri din decembrie 1990. Doar 20 de firme înfiinţate în 1990 există şi astăzi. Structura companiilor din România, nucleul care mişcă economia şi care adună peste 4 milioane de angajaţi şi afaceri de 250 de miliarde de euro, este dominată de SRL-uri care acoperă 64% din numărul total de firme active. Cunoscute în primii ani de capitalism ca "societăţi anonime româneşti", SRL-urile au în medie un asociat, iar în top trei domenii de activitate intră comerţul, construcţiile şi transporturile, arată o sinteză a ultimilor 25 de ani de activitate ai Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În România sunt 385.000 de companii care au o cifră de afaceri mai mică de un milion de lei şi care reuşesc să adune în bilanţuri afaceri cumulate de 66 mld. lei (15 mld. euro), respectiv doar 6% din cifra de afaceri totală a companiilor locale. La polul opus, "greii" din economie sunt un cerc restrâns de 1.200 de firme care asigură 50% din afaceri.
• Depozitele bancare au făcut un salt de aproape 20% în ultimii şapte ani. Economiile populaţiei au crescut cu peste 60%
Apetitul românilor pentru economisire a crescut în anii de criză. Depozitele populaţie la bănci au crescut cu 62,5% în ultimii şapte ani, iar economiile în lei păstrate la bănci au urcat cu 33,7%. Depozitele bancare totale au făcut un salt de aproape 20%. Depozitele constituite de populaţie şi companii la bănci au crescut în ultimii şapte ani cu 19%, respectiv cu 51 miliarde de lei, soldul total ajungând la sfârşitul anului trecut la 317,6 miliarde de lei. Ascensiunea depozitelor în perioada de criză şi îngheţarea creditării au făcut ca raportul credite-depozite să devină subunitar pentru prima oară în ultimii şapte ani. Numărul deponenţilor persoane fizice şi juridice este de circa 15,5 milioane. În cazul sumelor economisite de populaţie la bănci, ritmul de creştere a fost în ultimii şapte ani de peste 60%, la 138 mld. lei. Depozitele companiilor au înregistrat însă în ultimii şapte ani o scădere de 1%, până la 179,6 mld. lei.
• Teszari a semnat exit-ul din Cehia
Compania de cablu RCS&RDS, controlată de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, a finalizat săptămâna trecută, după discuţii care au durat aproape un an de zile, formalităţile de vânzare a operaţiunilor din Cehia către Lama Group, un holding cu afaceri de 1,1 mld. euro în energie şi telecomunicaţii, controlat de omul de afaceri Petr Lamich. "Lama Energy Group a achiziţionat Digi Cehia de la RCS&RDS, un furnizor major de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est, cu sediul central în România", conform unui anunţ al companiei din Cehia, care nu oferă detalii despre valoarea tranzacţiei. Digi oferea în Cehia doar servicii de televiziune prin satelit, iar postul său propriu de sport deţinea exclusivitatea pentru difuzarea unor competiţii precum meciurile de fotbal din Premier League (Anglia) sau Seria A (Italia).