REVISTA PRESEI 27.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 27 mai 2013

ADEVARUL

Vosganian: "TISE este din nou interesată de Oltchim şi doreşte o formulă integrată cu Arpechim"

În cursul săptămânii viitoare va fi publicat un anunţ prealabil de ofertă pentru Oltchim, pentru a testa care este interesul posibililor investitori pentru combinatul chimic, în acest moment fiind în cărţi câteva fonduri de investiţii şi compania rusă TISE, a anunţat Varujan Vosganian, ministrul Economiei. El a mai precizat că îi va prezenta premierului Victor Ponta un plan care vizează găsirea unei finanţări de 25 de milioane de euro, care să permită plata utilităţilor şi achiziţia de materie primă suplimentară. Ministrul a mai anunţat că ruşii de la TISE doresc în continuare combinatul şi vizează o utilizare integrată Oltchim-Arpechim.

Vasile Iuga, şeful PwC, la Bucharest Forum/Energy: "Securitatea energetică ne va costa patru miliarde de euro pe an"

Pentru a ne asigura independenţa energetică va trebui să investim fără oprire până în anul 2030, a explicat Vasile Iuga, Country Managing Partner al PricewaterhouseCoopers Romania, în cadrul Bucharest Forum/Energy, organizat de Adevărul Group şi Aspen Institute. "Într-o Europă care îşi caută încă drumul spre redresare economică, asigurarea securităţii energetice la costuri accesibile pentru consumatori a devenit una dintre priorităţile liderilor comunitari. Ne aflăm în mijlocul unei revoluţii în domeniul energiei ca urmare a apariţiei noile tehnologii. Există, de asemenea, o competiţie globală pentru resursele energetice", a arătat Vasile Iuga.

Perspectivele economice în China se înrăutăţesc

Contracţia neaşteptată a activităţii fabricilor din China în luna mai a accentuat temerile privind prelungirea declinului economic şi în cel de-al doilea trimestru al acestui an, după ce a doua cea mai mare economie din lume a înregistrat cel mai scăzut ritm de creştere în perioada ianuarie-martie din ultimii trei ani. Rezultatele preliminare ale indicelui PMI (n.r. Purchasing Manager Index - indicele puterii de cumpărare a managerilor), care au fost publicate joi, au arătat o scădere până la 49,6 de puncte, sub pragul de 50 de puncte care face diferenţa între expansiune şi contracţie economică. Luna trecută, rezultatul final al indicelui PMI a fost stabilit la 50,4 puncte, potrivit CNBC. Contracţia indicelui din primul trimestru al acestui an se consideră că a fost cauzată în special de scăderea numărului de comenzi noi.

BP, Shell şi Statoil, date în judecată pentru manipularea preţurilor la ţiţei

Giganţii petrolieri British Petroleum (BP), Royal Dutch Shell şi grupul norvegian Statoil au fost date în judecată de către Prime International Trading, după ce Comisia Europeană a lansat acum două săptămâni o investigaţie privind manipularea preţurilor la ţiţei, scrie The Telegraph. Cele trei grupuri sunt acuzate că au raportat eronat schimburile comerciale pentru ţiţeiul Brent, care este de referinţă pe piaţa de la Londra. Potrivit Comisiei Europene, această tactică a durat mai bine de zece ani şi s-a reflectat inclusiv în creşterea preţurilor la pompă. Acum Prime International Trading cere daune, argumentând că a realizat tranzacţii pe baza unor preţuri inexacte. Comisia Europeană susţine că cele trei au format un cartel care a raportat preţuri distorsionate pentru ţiţei şi alte produse agenţiei Platts. Pe lângă cele trei companii, CE a realizat inspecţii şi la Platts, dar şi la compania olandeză privata Argos Energies.

Ponta şi Crin îşi înfig în spate ironii ascuţite

Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au depăşit momentul fierbinte ce anunţa ruperea alianţei, dar nu au renunţat să-şi trimită mesaje otrăvite. Ultima dispută verbală dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu s-a consumat la Congresul UDMR, desfăşurat la Miercurea Ciuc, în prezenţa a peste 1.000 de oameni. Primul care a luat cuvântul a fost premierul Victor Ponta, care a lansat şi prima înţepătură spre Crin Antonescu, spunând că liderul PNL credea că va vorbi în limba maghiară, gluma fiind aplaudată de sală. Totodată, Ponta nu a ratat ocazia să-i reamintească liderului liberal că s-a opus cooptării UDMR la guvernare. Chiar dacă nu a replicat imediat, Crin Antonescu nu a trecut cu vederea mesajul lui Victor Ponta. Întrebat, la final, cum vede declaraţia premierului, Crin Antonescu a răspuns în notă ironică: "Cum să o văd? Ca pe o declaraţie sentimentală. Eu sunt, la rândul meu, o fiinţă sensibilă. O văd bine".

Partidul "Mişcarea Populară", refugiu pentru nemulţumiţii din PDL

Fundaţia "Mişcarea Populară" a anunţat, sâmbătă, că vor fi demarate procedurile pentru înfiinţarea unui nou partid de centru-dreapta cu acelaşi nume, care este deschis membrilor din celelalte formaţiuni de dreapta, printre care şi democrat-liberalii dezamăgiţi de actuala conducere. Intitulat Partidul "Mişcarea Populară", noua formaţiune politică este rezultatul dorinţei a peste jumătate dintre cei peste 6.000 de membri, care au fost chestionaţi printr-un sondaj intern, desfăşurat în perioada 20-24 mai. În urma centralizării datelor, a rezultat că 58% din respondenţi doresc să existe şi fundaţie şi partid, 31% doar partid, iar 11% din cei chestionaţi au optat doar pentru fundaţie. Anunţul privind înfiinţarea unui nou partid a stopat zvonurile care circulau în ultima vreme cu privire la transformarea fundaţiei în partid, deşi, din punct de vedere legal, acest lucru nu este posibil.

CAPITAL

Ce se ascunde în spatele privatizării ratate a CFR Marfă

Există indicii că doi dintre cei trei participanţi la licitaţie ar fi conspirat pentru a pune mâna pe cel mai important jucător de pe piaţa transportului feroviar de marfă. Până la termenul-limită din 8 mai, Ministerul Transporturilor primise trei oferte de cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni la CFR Marfă. Se arătaseră interesaţi americanii de la OmniTrax, românii de la Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea formată din compania autohtonă Transferoviar Grup (TFG) şi cea austriacă Donau-Finanz GmbH & Co KG. GFR este controlat de Gruia Stroica şi de Vasile Didilă (conform unor informaţii publice, cei doi ar fi fraţi vitregi), în timp ce Transferoviar Grup este deţinut de omul de afaceri Călin Mitică. Toate informaţiile duc către o singură concluzie: în ciuda declinului din ultimii ani, când a pierdut aproape jumătate din cota de piaţă şi a înregistrat pierderi cumulate de circa 300 de milioane de euro, CFR Marfă este încă atrăgătoare. Într-atât de atrăgătoare, încât ar putea să-i determine pe unii antreprenori să încalce regulile în încercarea de a o cumpăra.

Ţara care a ajutat Apple să devină cea mai profitabilă firmă din IT. NU E CHINA

Gigantul american Apple a fost criticat vehement într-o comisie a Senatului pentru că utilizează un sistem contabil complex. O piesă importantă din strategia companiei: canalizează o parte însemnată din profiturile realizate prin subsidiare din Irlanda. Asigurarea unui nivel scăzut de impozitare pentru corporaţii este o parte fundamentală din strategia economică a Irlandei de zeci de ani şi reprezintă o modalitate de atragere a companiilor străine pe teritoriul ţării. În audierea din Senatul american, CEO-ul Apple, Tim Cook, a menţionat faptul că Apple are o subsidiară în Irlandă încă din 1980, perioadă în care ţara recruta firme internaţionale din domeniul tehnologiei prin oferirea unor avantaje în taxare.

Bitcoin a ajuns cea mai scumpă reţea din lume: Mai puternică decât cele mai tari 500 de supercomputere de pe glob

Puterea computerelor legate în reţea ca să susţină sistemul monedei digitale Bitcoin depăşeşte cu mult puterea de procesare combinată a celor mai tari 500 de supercomputere din lume. Au apărut o serie de ştiri despre Bitcoin în ultimele luni datorită creşterii spectaculoase de preţ pe care moneda a cunoscut-o - de la 5 dolari, cât era anul trecut un Bitcoin, până la vârful de 266 de dolari atins în aprilie, înainte de a se prăbuşi la circa 122 de dolari, cât este astăzi. Evoluţia preţului Bitcoin provoacă cel mai mare interes, dar infrastructura sistemului care îl menţine în viaţă este de fapt cel mai fascinant aspect. Crypto moneda realizată în 2009 de un hacker încă anonim a ajuns astăzi cea mai scumpă reţea de computere din lume.

CURENTUL

Crescătorii de animale au intrat în grevă fiscală. Linişte deplină la Guvern

Haosul care domină politicile de guvernare ale alianţei USL a determinat prima reacţie în forţă a celor care plătesc taxele şi impozitele din care se hrăneşte bugetul statului. Peste 200 000 de crescători de animale din toată ţara au declanşat o grevă fiscală , refuzând să mai plătească impozitele pe venit dato­rate statului, pentru că, susţin ei, legislaţia care reglementează sumele datorate este confuză. Situaţia pare să nu-i deranjeze câtuşi de puţin pe actualii locatari de la Palatul Victoria care au rămas surzi la apelurile disperate ale fermierilor. Preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Marcel Andrei, a declarat că membri organizaţiei sunt "într-o dilemă uriaşă", neştiind în baza cărui act normativ să-şi declare veniturile estimate pentru plata impozitului.

Steagul de Tia Şerbănescu

Dnii Ponta şi Antonescu au zburat împreună la Miercurea Ciuc unde se desfăşura congresul UDMR, formaţiune de care toate coaliţiile din România au nevoie. USL are 70% dar tot suspină după UDMR. Premierul declarase că va folosi prilejul pentru a mai da o şansă USL risipind ultimele tensiuni provocate de "diversionistul de meserie Roşca Stănescu" care la un moment dat "îl va tranzacţiona şi pe Antonescu". Dacă va avea cu cine. Dl Ponta a precizat că intenţia PNL de a interzice prin Constituţie orice activitate politică foştilor preşedinţi e neconstituţională dar a susţinut eliminarea tuturor funcţiilor executive ale preşedintelui care trebuie să fie arbitru întrucât "primul ministru e jucător". Păi, se joacă singur, ca băieţii singuratici? Să se joace şi el cu cineva, altfel riscăm să se joace cu ţara. Precizarea indică însă faptul că dl Ponta nu va candida la preşedinţie în 2014. Când va candida, va schimba din nou Constituţia şi va lua funcţiile de jucător cu el.

Kelemen: Scoaterea sintagmei "naţional" din articolul 1 din Constituţie nu este negociabilă

Congresul UDMR desfăşurat la sfârşitul săptămânii la Miercurea Ciuc nu a făcut altceva decât să întărească notele de autonomie regăsite de-a lungul ultimilor ani în discursurile liderilor maghiari. Astfel, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la finalul Congresului Uniunii de la Miercurea Ciuc, că propunerea formaţiunii de scoatere a sintagmei "naţional" din articolul 1 din Constituţie "nu este negociabilă". Întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, dacă pentru UDMR este negociabilă propunerea de scoatere a sintagmei "naţional" din articolul 1 al Constituţiei, Kelemen Hunor a răspuns negativ.

CURIERUL NATIONAL

Regionalizarea, singura soluţie pentru dezvoltare

Moroianu, UGIR Prahova, la "Dezbaterile Curierul Naţional": Aşteptăm de la Parlament exact ce a promis, legea organizării teritorial-administrative. Radu Godeanu, vicepreşedinte UGIR şi consilier al ministrului Muncii: Procesul a pornit şi patronatele ar trebui să vină cu soluţii care să garanteze eficienţa acestui sistem. Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova: Regionalizarea va oferi o strategie unitară între parteneri reprezentând comunităţile de afaceri la nivel judeţean. A doua ediţie a proiectului "Dezbaterile Curierul Naţional", cu tema "Regionalizarea, Parteneriatul Public Privat şi fiscalitatea în dialogul întreprinzători-autorităţi", a avut loc, joi, la Ploieşti.

Statul a început să piardă procesele pe timbrul de mediu

Statul a început să piardă procesele iniţiate de contribuabilii nemulţumiţi de timbrul de mediu, prima instanţă care s-a pronunţat în acest sens fiind Tribunalul Teleorman. Potrivit Casei de Avocatură Coltuc, la data de 18 martie a.c., pe rolul Tribunalului Teleorman a fost înregistrată cererea nr. 1504/87/2013, prin care un contribuabil cerea în contencios administrativ înmatricularea unui autoturism Opel Zafira fătă plata taxei de poluare. La data de 8 mai, Completul 4 al tribunalului a admis cererea, obligând "Instituţia Prefectului Judeţului Teleorman - Serviciul public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor să înmatriculeze reclamantului autoturismul Opel Zafira (...) fără plata taxei de poluare, dar cu respectarea dispoziţiilor legale şi cu achitarea celorlalte taxe prevăzute de lege". Pentru că pârâtul nu a depus, conform legii, cererea de recurs în aceeaşi zi, decizia instanţei a rămas definitivă şi irevocabilă.

Criza a hrănit bogaţii şi i-a furat pe săraci?

Cu doar câteva zile înainte de Forumul OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) ce va avea loc pe 28-29 mai la Paris şi unde se va dezbate criza care a împărţit lumea în două tabere (bogaţi şi săraci), putem urmări cifrele raportate luna aceasta de către organizaţie, care arată că creşterea inegalităţii veniturilor din primii trei ani de criză este egală cu cea din ultimii 12 ani - în cazul în care circumstanţe atenuante, cum ar fi taxele şi ajutoarele sociale, nu au fost luate în considerare. Cifrele arată că, în ţările în care criza financiară a lovit greu, cum ar fi Grecia, Spania şi Italia, gospodăriile sărace "fie au pierdut mai multe venituri de când cu recesiunea, fie au beneficiat de mult mai puţine ajutoare pentru a se recupera", relatează CNN.

Chifu: Nu putem avea şi adjunctul SG, şi secretarul general al NATO

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu susţine că România nu poate avea şi adjunctul secretarului general al NATO, şi postul de secretar general, el arătând totodată că zvonul privind desemnarea lui Traian Băsescu în acest post risca să pericliteze numirea lui Sorin Ducaru, informează Mediafax. "Şi nu se mai termină. Referirile la "un român" ca Secretar General al NATO. Nici acum, când Sorin Ducaru a fost desemnat pentru un mandat de 3 ani assistent Secretary General, adică adjunct. În opinia sa, este şi "cea mai mare impoliteţe" să-l întrebi pe cineva în funcţie (încă vreo 15 luni) cine îi va succeda. "Ca şi cum activitatea sa nu mai contează, nu a contat, şi e aşteptat deja succesorul său", consideră Chifu, care apreciază că întrebările obsesive nu vin de la media, pentru că prea erau "servite".

EVENIMENTUL ZILEI

Parteneriatul Ponta-Antonescu a ajuns coabitare

Congresul fără miză al UDMR, desfăşurat în weekend la Miercurea Ciuc, a fost animat de schimburile ironice de replici dintre co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Aşa cum s-a întâmplat şi la Congresul TNL de sâmbăta trecută, cei doi lideri ai USL au recurs la "înţepături" şi "glumiţe" pentru a-şi înăbuşi frustrările şi nemulţumirile generate de cele mai recente tensiuni de la nivelul Uniunii. - Adresându-se primul delegaţilor UDMR, Victor Ponta a fost cel care a deschis ostilităţile. Premierul a spus că se aştepta ca liderul liberalilor să vorbească în maghiară. Apoi şi-a cerut scuze invitaţilor pentru întârziere, precizând însă că, cel mai probabil, presa va concluziona că ea a fost cauzată de Crin Antonescu, Ponta referindu-se la desele întârzieri ale liderului PNL. - Premierul a punctat ulterior că nu a vrut ca steagul secuiesc să rămână pe pupitrul de la care vorbea "ca să nu se creadă că este steagul PNL", precizând că ar fi preferat ca steagul să aibă mai mult culoarea roşie.

Fenechiu alimentează piaţa neagră a microbuzelor

În timp ce statul român se luptă cu evaziunea fiscală, Ministerul Transporturilor, condus de Relu Fenechiu, lansează în dezbatere publică un act normativ ce impune obligativitatea introducerii caselor de marcat fiscale doar pentru o parte dintre cei care fac transport de persoane, în următorii trei ani. Mai mult, se vrea impunerea doar a unui anumit tip de autovehicule, ceea ce ar putea crea monopol, atrag atenţia reprezentanţii Fede raţiei Operatorilor Români de Transport. Concret, un proiect de act normativ prevede că, din această toamnă, cei care fac curse ce depăşesc 350 de kilometri, ca de exemplu Bucureşti-Iaşi, să aibă numai maşini cu 23 de locuri şi să fie dotate cu "aparate fiscale". Pe de altă parte, cei care transportă persoane cu microbuze în jurul Capitalei, sau au traseu mai mic de 250 de kilometri, nu vor trebui să aibă în parcul auto anumite maşini, iar despre bon fiscal nu se va pune problema până în luna mai a anului 2016, potrivit proiectului de lege.

JURNALUL NATIONAL

Dezvăluiri surprinzătoare despre judecătoarea Iulia Motoc. Ce spun specialiştii IT şi psihologii că face magistratul pe internet

Judecătoarea Iulia Motoc de la Curtea Constituţională, cunoscută şi pentru frecvenţa extrem de mare a postărilor pe Facebook, este subiectul unei analize realizată de sursazilei.ro. Sursa citată susţine că a consultat mai mulţi specialişti IT, care au stabilit că "Iulia Motoc foloseşte un pseudonim pentru a posta diverse comentarii, unele chiar laudative la adresa propriei persoane". În material sunt prezentate mai multe exemple concrete, precum şi argumentele specialiştilor IT. Totodată, sursa citată a consultat şi psihologi, solicitaţi să analizeze comentariile postare de "Silvia", pseudonimul sub care judecătoarea ar posta comentarii pe internet. Atât concluziile specialiştilor IT cât şi cele ale psihologilor sunt surprinzătoare.

Sever Voinescu: Foarte mulţi nemulţumiţi din PDL vor adera la Mişcarea Populară, pentru Băsescu

Fostul vicepreşedinte PDL Sever Voinescu a declarat că mulţi dintre membrii PDL, nemulţumiţi în prezent de conducerea partidului, se vor alătura Mişcării Populare pentru Traian Băsescu, iar "PDL va plăti astfel scump eroarea de a se fi debarasat" de şeful statului, informează mediafax.ro. Fundaţia "Mişcarea Populară" a anunţat sâmbătă începerea formalităţilor legale pentru înfiinţarea unui partid de centru-dreapta, numit Partidul "Mişcarea Populară".

Adio, Oltchim! România te-a lăsat să mori! De la buget de 1,5 milioane la desfiinţare!

Week-end-ul recent încheiat a fost unul negru pentru întreg sportul românesc. Nu e vorba de vreo înfrângere dureroasă, ci despre iminenta dispariţie, dezintegrare a singurei echipe sportive cu adevărat performantă la nivel continental, Oltchim Râmnicu-Vâlcea. România n-a fost în stare să-şi salveze de la desfiinţare cel mai important brand sportiv şi românii au pierdut singurele emoţii cu adevărat importante pe care le trăiau an de an alături de "fetele de la Oltchim". Datoriile de peste 1,5 milioane de euro şi lipsa fondurilor pentru menţinerea jucătoarelor de bază în vederea sezonului următor au fost fatale Oltchimului. Şi o întreagă ţară a asistat neputincioasă cum gruparea din Zăvoi se stinge. Vestea apropiatei desfiinţări a căzut ca un trăsnet vineri seară, atunci când jucătoarele au fost înştiinţate printr-un email că clubul nu mai are bani să le plătească şi, în consecinţă, colaborarea va înceta.

NATIONAL

Gigi Becali, persona non grata in fotbalul romanesc!

Planul presedintelui Ligii Profesioniste a primit unda verde din partea sefului cel mare de la "Casa Fotbalului": Mircea Sandu este de acord sa-l excluda din fotbal pe finantatorul clubului Steaua! Condamnarea lui Gigi Becali in dosarul schimbului de terenuri cu MApN ar putea fi urmata de o alta in la fel de mediatizatul caz "Valiza". Numai ca verdictul de luni, dat de un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, va avea implicatii si asupra clubului de fotbal Steaua Bucuresti. "National" a scris saptamana trecuta ca noua campioana a Romaniei risca retrogradarea daca patronul ei va fi gasit vinovat pentru coruptie. Ca sa evite un asemenea scenariu, insusi presedintele LPF este pregatit sa sara in ajutorul prietenului sau aflat dupa gratii la Penitenciarul Rahova; din cate se pare, "Corleone" a pus la cale un plan menit a nu trimite FC Steaua la judecata sportiva.

Scandal mondial! H&M, acuzata ca a copiat Balenciaga si Celine

Producatorul de imbracaminte H&M este acuzat ca in cea mai recenta colectie a sa ar exista piese vestimentare foarte asemanatoare celor create de Balenciaga, Celine si Kenzo. Potrivit dailymail.co.uk, H&M ar fi inclus in colectia The New Mix o bustiera alba din bumbac, ce seamana pana la confuzie cu o piesa din colectia de primavara a casei de moda Balneciaga. Sigur, ar fi o "mica" diferenta de pret: cea de la H&M costa 19,95 de dolari, fata de 1.535 de dolari, cat este pretul bustierei de la Balenciaga. Casa de moda Celine a prezentat recent o rochie cu bretele, la pretul de 3.250 de dolari, iar replica de la H&M n-a intarziat sa apara, dar costa doar 24,95 de dolari. "Scuza" H&M pentru lansarea pe piata a hainelor copiate o reprezinta "vanatoarea de tendinte" a firmei, care vrea, astfel, sa castige cat mai multi cumparatori.

Ungureanu viseaza la un tandem cu Basescu

Mihai Razvan Ungureanu insista sa-si asume rolul de unificator al dreptei, ba chiar nutreste speranta ca Traian Basescu i s-ar putea alatura, dupa expirarea mandatului prezidential. Desi se stie ca formatiunea mosita de actualul presedinte, Partidul Popular, va cere tribunalului, in viitorul imediat, certificat de nastere, Razvan Ungureanu viseaza la posibilitatea ca Basescu sa aleaga Alianta DA, recent resuscitata de Forta Civica si PNTCD. "Ar fi util si firesc ca experienta politica a unui fost presedinte de stat, a unei personalitati politice, care cunoaste foarte mult din ce inseamna dinamica politica interna si are, de asemenea, o buna recunoastere internationala, sa fie folosita", pledeaza liderul FC. Intrebat daca il va invita pe Traian Basescu sa se alature platformei de dreapta formate din FC si PNTCD, Ungureanu revine cu picioarele pe pamant: "Ar fi totusi cam indraznet din partea mea sa adresez invitatii. E o speranta".

Vosganian organizeaza "Ziua Portilor Deschise" la Oltchim

Intrucat privatizarea Oltchim a esuat, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, lanseaza ceea ce el sustine ca este un anunt de oferta pentru combinatul valcean. Planul vizeaza atragerea unor investitori dispusi sa plateasca rapid 25 de milioane de euro pentru plata facturilor curente ale Oltchim si achizitionarea de capital de lucru. Vosganian a precizat ca nu este vorba de un caiet de sarcini propriu zis, ci de un anunt de oferta (ca un fel de "Ziua Portilor Deschise" la Oltchim). "Am finalizat o gandire pe care saptamana viitoare am s-o discut cu premierul. Este o tentativa de a vedea care este interesul posibililor investitori. Am avut cateva fonduri, catre sfarsitul saptamanii vor mai veni cateva echipe de experti din partea unor firme interesate. Am facut acest anunt de oferta pentru ca de aici inainte contactele noastre sa fie facute publice si asta sa dea o anumita incredere zonei", a declarat Vosganian.

PUTEREA

Agenţii unde se fură în linişte

PUTEREA continuă să vă arate cine sunt, cu ce se ocupă şi în ce afaceri sunt implicate misterioasele agenţii de reglementare şi control, subordonate premierului sau ministerelor, în care activează zeci de mii de funcţionari publici, dar despre care se ştie public foarte puţin. Deşi declarativ toate aceste instituţii au atribuţii privind aplicarea legii şi funcţionarea statului, ele muncesc mai mult în folosul propriu. Astăzi, două agenţii aflate nu în slujba statului sau a cetăţeanului, ci în simbria marilor samsari imobiliari şi a rechinilor din agricultură: Agenţia Domeniilor Statului şi Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor.

Ieftinirea metalelor preţioase, oportunitate de investiţie. Uncia de aur are un potenţial de creştere de 30%

Scăderile abrupte ale cotaţiilor aurului şi argintului din ultimele luni deschid noi oportunităţi de investiţii, consideră specialiştii. În timp ce brokerii consideră oportună investiţia în dolarul american, analiştii economici sunt de părere că aurul, acum la un preţ foarte redus, din punct de vedere istoric, are un potenţial de creştere considerabil.

Veşti proaste de la ministrul Fondurilor Europene. România trebuie să returneze CE aproape 700 milioane de euro

România trebuie să returneze Comisiei Europene (CE) aproape 700 de milioane de euro, din cauza corecţiilor financiare impuse ca urmare a neregulilor constatate în urma derulării unor proiecte care au beneficiat de sprijinul financiar al UE. "Este normal ca statul, atunci când a greşit prin a lăsa persoane nepregătite în poziţii-cheie, să suporte acest cost. Acum analizăm posibilitatea de a debloca situaţia printr-un act normativ. Este însă de lucru, pentru că vorbim despre un efort financiar substanţial, aproape 700 de milioane de euro grosso modo, pe toată perioada programelor operaţionale, numai pe achiziţii publice", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Bechtel pleacă luni din România: din ce alte ţări a mai fost compania alungată cu scandal

Bechtel este considerată cea mai mare companie de construcţii din SUA. De-a lungul a peste un secol de existenţă a construit şantiere navale, baraje grandioase, buncăre, a asigurat infrastructura pentru mai multe ediţii ale jocurilor olimpice sau a dat în folosinţă sisteme complexe de autostrăzi la preţuri decente. În istoria Bechtel, aceste realizări s-au împletit cu un şir numeros de eşecuri şi practici neortodoxe: proiecte ale căror preţ final a fost de câteva ori mai mare decât valoarea din teren, altele în urma cărora o serie de state din lumea a treia au ieşit păgubite, proiecte primite prin încredinţare directă şi a căror calitate a lăsat mult de dorit. Din păcate unul proiectele controversate şi nefinalizate marca Bechtel s-a derulat pe teritoriul României şi s-a întins pe o perioadă de zece ani.

Cine vrea să îi spele pe turnătorii Securităţii?

Pe 9 mai, un grup de deputaţi şi senatori PSD şi PPDD au depus o "propunere legislativă pentru modificarea art. 2 lit. b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii", prin care îşi propun să aducă respectiva lege în acord cu o decizie a Curţii Constituţionale din 26 iunie 2012. Decizia respectivă reduce şi mai mult definiţia legală a turnătorului. Iniţiativa amintită face, practic, imposibilă activitatea CNSAS. De ce s-o fi gândit Parlamentul României că cea mai mare urgenţă a sa este să salveze turnătorul la Securitate rămâne un mister.

ZIARUL FINANCIAR

Întrebarea este dacă Isărescu îşi pregăteşte un succesor sau va lăsa să vină un outsider

Săptămâna trecută, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a adus pentru prima dată public în discuţie subiectul succesiunii într-o instituţie, cine vine din urmă. Generaţia mea se apropie de pensionare, trebuie să facem loc tinerilor, să-i formăm, a spus guvernatorul, la seminarul "Cultura instituţională - element-cheie în susţinerea performanţei". "Sunt oameni cu care am plecat la drum în '90, se pensionează rând pe rând şi trebuie să facem loc tineretului. Este chiar de datoria noastră, pe ultima sută de metri, să îi formăm pe aceşti noi lideri, să le dezvoltăm spiritul de conducere." Anul viitor sunt alegeri pentru preşedinţia României, dar şi alegeri pentru un nou consiliu de administraţie al BNR. Cei nouă membri din conducerea BNR sunt votaţi de Parlament, dar sunt negociaţi şi aleşi de către liderii partidelor politice în spatele uşilor închise.

Indicele de încredere macroeconomică este la maximul ultimelor 12 luni

Încrederea analiştilor financiari în economia românească a urcat în aprilie la maximul ultimelor 12 luni, pe fondul aşteptărilor pozitive legate de evoluţia economiei în perioada următoare, dar şi ca urmare a evaluărilor condiţiilor curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a ajuns în aprilie la 44 de puncte de la 33,8 în martie. Activitatea economică a dat semnale de revigorare în primele luni ale anului, iar analiştii au îmbunătăţit sau se pregătesc să majoreze estimările privind creşterea PIB din acest an spre 2% sau chiar peste, în ipoteza unui an agricol bun. Creşterea economică din primul trimestru, de 2,1%, a surprins plăcut, depăşind cu mult aşteptările analiştilor.

Cinteză, BNR: Dacă n-aş fi fost mai catolic decât Papa de la începutul crizei cu băncile cipriote şi cu cele greceşti, nu ştiu dacă ar fi rezistat

Soluţia de salvare a depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus şi reuşita transferului către Marfin au venit după o perioadă "extraordinar de stresantă" pentru că pericolul de contagiune spre băncile greceşti era foarte mare, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. "Frica de a pierde bani este cel mai rapid percepută după frica de moarte şi i-am înţeles pe deponenţi. Cea mai mare bătălie a fost să-i convingem pe ciprioţi că există şi altă soluţie în afară de bail in (n.red: taxarea depozitelor din România)." Chiar dacă în mod legal nu avea o responsabilitate directă privind situaţia sucursalei cipriote, BNR nu putea lăsa să degenereze o situaţie care risca să submineze ideea de stabilitate a sistemului. Cinteză povesteşte succesiunea unor episoade-cheie din povestea crizei de la Bank of Cyprus, de la decizia băncii centrale a Ciprului de a aplica grila de haircut (taxare pe tranşe a depozitelor) şi în România, până la primele zile de după transfer în care Marfin şi-a umplut ghişeele cu bani pentru a dezamorsa temerile clienţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. draga domnule Ministru Vosganian,

    de ce nu ii spuneti ca fac o mare greseala daca vor sa lucreze mai departe in sistem integrat. De cand ati spus ca Armasarul romanesc a dus o politica ineficienta nici nu am mai vrut sa aud de filmul Rocky. Aseara a venit insa pe RTL 2 si din nou am regasit fraza Daca eu ma pot schimba , intreaga lume se poate. Ce facem insa atunci cand spunem nu intotdeauna cuvinte frumoase despre altii. Ne putem schimba si noi spunand ca am gresit evaluarea, sau acest lucru este valabil doar in politics? Danke schön :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb