REVISTA PRESEI 27.06.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 iunie 2011

ADEVARUL

Rizea, fraude europene sub ochii lui Şova

Dan Şova (PSD) a oferit consiliere juridică Agenţiei pentru Tineret, condusă de Cristian Rizea (PSD), chiar în perioada în care, conform UE, au fost deturnate fonduri europene. Avocatul Dan Şova a semnat personal, în 2004 - 2005, contractele de asistenţă juridică cu instituţia condusă de Cristian Rizea, în baza cărora a încasat mii de euro lunar. Pe lunga listă a instituţiilor conduse de membri PSD, de la care senatorul-avocat Dan Şova (38 de ani) a primit contracte de asistenţă şi consiliere juridică, se numără şi Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT).

Lăzăroiu: Victor Ponta a ajuns preşedintele PSD cu sprijinul PDL

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, afirmă că Victor Ponta a ajuns preşedinte PSD cu sprijinul PDL şi prin tot ceea ce face el este prietenul democrat-liberalilor. "Domnul Ponta este un real sprijin pentru PDL. El are trădarea în sânge. Are vocaţia trădării. L-a trădat pe Mircea Geoană, s-a dus apoi la PNL, apoi s-a dus l-a negocieri cu UNPR. Să vă spună asta Gabriel Oprea şi liberalii de frunte... Dacă PDL-ul are 200.000 de membri, Ponta este al 200.001-lea", a declarat Sebastian Lăzăroiu la Realitatea TV.

Ponta "zvârle" cu sticle după Băsescu

Şeful statului "căuta după sticle pe jos" la consultările de la Cotroceni, potrivit "relatării" liderului PSD, Victor Ponta. Expresia şefului PSD este, potrivit analiştilor chestionaţi de "Adevărul", doar o mostră a discursului politic "de periferie", impus tot de Băsescu. Pe acelaşi ton ironic, Victor Ponta a mai spus în discursul său de la Alexandria, cu ocazia prezentării programului USL pe agricultură, că România a ajuns să importe "până şi pungile de seminţe pe care Băsescu le va mânca probabil când se va uita la TV la meciul lui Bute". "Mă simt bine, sunt mulţumit să vorbesc după Crin Antonescu. Când am vorbit împreună marţi, la Cotroceni, domnul Băsescu căuta după sticle pe jos", a mai spus Ponta, referindu-se la "consultările-spectacol" desfăşurate la începutul săptămânii trecute la Cotroceni.

Din 27 iunie, "Adevărul" e ziarul complet: 48 de pagini naţionale şi 16 pagini locale

Începând din 27 iunie, ziarul va apărea în 64 de pagini în cinci dintre zilele săptămânii (luni - vineri). La preţul de 1,9 lei, "Adevărul" va fi primul ziar complet din România, acoperind atât nevoia de informaţii naţionale (48 de pagini), cât şi pe cea de conţinut local (16 pagini). Cele 16 pagini locale, tipărite în 12 ediţii diferite, pot fi scoase cu uşurinţă din mijlocul ziarului, astfel încât cititorul poate avea două ziare distincte: unul naţional şi unul local. Graţie secţiunii sale locale, "Adevărul" va fi personalizat pentru opt oraşe sau aglomerări urbane mari (Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi-Brăila, Iaşi, Ploieşti, Timişoara) şi pentru patru regiuni istorice (Banat, Moldova, Oltenia, Transilvania). "Adevărul" este singurul ziar din România care se bazează pe o "maşinărie informaţională" formată din redacţii în toate oraşele menţionate.

Lăzăroiu: Regionalizarea se va face oricum înainte de alegerile locale din 2012

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, afirmă că proiectul de reorganizarea adminsitrativ -teritorială se va menţine şi se va face înainte de alegerile locale din 2012. "Regionalizarea se va realiza oricum. Eu cred că se va face înainte de alegerile locale din 2012", a declarat la Realitatea TV ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu. Acesta susţine că nu ştie dacă se va face în formula "8+2" propusă de Traian Băsescu sau în cea de 16, propusă de UDMR. "UDMR vrea regiuni mai mari, nu neapărat cele 16. Şi ei şi-au dat seama că versiunea "8+2" le-ar face pe cele două judeţe, Harghita şi Covasna,să rămână în urmă", adaugă el. Potrivit acestuia, emoţia stârnită cu Ţinutul Secuiesc a venit pe sentimente etnice.

Dan Diaconescu a vândut bilete la un raliu anulat

După apartamentele câştigate şi neprimite de români, OTV a organizat un concurs cu premii care nu există. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, telespectatorii postului de televiziune au fost invitaţi să trimită sms-uri pentru a câştiga un bilet clasa VIP la Bucharest GrandPrix, o cursă auto ce ar fi trebuit să aibă loc în jurul Palatului Parlamentului, între 19 şi 21 august. Joi, 23 iunie, organizaţia Auto GP, cea care organizează astfel de competiţii pe tot globul, a anulat etapa de la Bucureşti. Principalul motiv a fost că Federaţia Internaţională de Automobilism nu a omologat traseul din Capitală, dar şi pentru că organizatorii români nu au mai putut suporta financiar desfăşurarea evenimentului.

Europa primeşte perfuzii financiare de la chinezi

China cumpără masiv obligaţiuni de la state în dificultate: Grecia, Spania, Italia. După ce a cucerit Africa, Beijingul se extinde pe continentul european, achiziţionând tot ce-i iese în cale. Oficialii chinezi au început mai întâi cu statele din Europa Centrală şi de Est, au continuat cu cele din zona euro aflate în dificultate, iar acum ţintesc "greii" din UE. În ultima perioadă, oficialii chinezi şi-au intensificat vizitele în Europa. Premierul Wen Jiabao a fost în Grecia, Italia, Turcia, Ungaria, iar săptămâna aceasta se află în două dintre statele "grele" ale Uniunii Europene, Marea Britanie şi Germania. Preşedintele Hu Jintao s-a deplasat în Ucraina şi Portugalia, iar vice-premierul Li Keqiang în Spania.

Energia ieftină pentru Mittal ajunge în instanţă

Fondul Proprietatea a dat în judecată Hidroelectrica pentru contractul încheiat de producătorul de energie cu ArcelorMittal Galaţi vizând livrarea de electricitate. Reprezentanţii Hidroelectrica susţin că tranzacţia cu Mittal respectă toate procedurile pieţei de energie şi îi facilitează accesul la credite din partea băncilor. La finele anului trecut, mai exact la 29 decembrie, Hidroelectrica şi ArcelorMittal au încheiat un contract pentru livrarea unei cantităţi uriaşe de energie, 1,75 TWh, la un preţ cu 25% sub media pieţei. Cantitatea de energie acoperă consumul din acest an al celor şase unităţi din România ale ArcelorMittal.

India devine bancă pentru ţările sărace

India oferă împrumuturi de miliarde de dolari statelor sărace, sperând că va avea de câştigat în urma comerţului cu aceste ţări. Guvernul indian va împrumuta cinci miliarde de dolari Africii de Sud pentru dezvoltarea infrastructurii, integrare regională şi instruirea forţei de muncă. Creşterea economică de 10,4% înregistrată anul trecut confirmă poziţia Indiei între cele mai puternice state emergente din lume. Avansul se datorează, în mare parte, forţei de muncă ieftine şi exporturilor. Acum, pentru a-şi consolida legăturile comerciale cu pieţele unde extistă potenţial semnificativ de creştere, Guvernul de la New Delhi oferă împrumuturi statelor sărace.

CURENTUL

În urmă cu 63 de ani: Regele Mihai s-a lepădat de monarhie

Toată tevatura legată de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre abdicarea Regelui Mihai în ultima zi a anului 1947 a împărţit Romånia între acuzatori şi "monarhişti" făcuţi peste noapte. Subiectul este de departe extrem de delicat şi a stårnit multe pasiuni care ignoră adevăruri istorice, dar şi tind să ţeasă tot felul de scenarii idilice care pendulează între poveşti de dragoste şi trădare naţională. Cert este faptul că, la 30 decembrie 1947, Regele Mihai semna un decret de abdicare invocånd noile transformări ale societăţii romåneşti în care nici măcar nu părea foarte supărat de aşa-zisa gonire a sa din ţară.

Fiscul urmăreşte recuperarea TVA neplătită la termen, nu "TVA retroactivă"

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală derulează în prezent o serie de acţiuni de verificare a persoanelor fizice care au declarat realizarea unor venituri care depăşesc plafonul de 119.000 RON. Prevederile legale sunt aplicabile de la data de 1 ianuarie 2004, data intrării în vigoare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. "În consecinţă, aprecierile conform cărora < A.N.A.F. recuperează retroactiv TVA > nu au acoperire din perspectiva actelor normative în vigoare şi a obligaţiei persoanelor fizice în cauză de a se conforma acestor prevederi legale", a anunţat, ieri, ANAF într-un comunicat de presă.

CURIERUL NATIONAL

Cum folosim potenţialul uriaş al Dunării?

Strategia UE pentru regiunea Dunării reprezintă un cadru de cooperare coerent, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul Târgului internaţional pentru dezvoltarea macroregiunii Dunărea - DUNĂREA & DELTA 2011. Aceasta va contribui la atingerea ţintelor de dezvoltare ale UE şi la promovarea valorilor şi principiilor comunitare în statele terţe din regiune astfel încât Dunarea să devină o magistrală fluvială modernă, atractivă din punct de vedere comercial şi compatibilă cu mediul înconjurător şi ecosistemele existente. Secretarul general al ACPR, Mihai Manoliu, a subliniat însă că este nevoie de cooperare între actorii publici şi cei privaţi, că parteneriatul public-privat reprezintă soluţia şi cheia succesului.

Potenţialul de transport al României, la jumătate faţă de acum 70 de ani

Opţiunea României este de a relua tradiţia locului important pe care îl poate avea în sistemul de navigaţie danubian. Deşi în 1939 România deţinea cele mai multe nave de transport fluvial dintre toate ţările riverane Dunării, cu o capacitate medie de transport de aproximativ 2.500 mii tone de mărfuri pe an şi aproximativ 700.000 călători pe an, la nivelul anului 2000 potenţialul de transport se redusese la 1.357 mii tone. S-a pus în discuţie şi realizarea unei artere navigabile între Bucureşti şi Dunăre, ceea ce ar reprezenta o alternativă care va asigura o legătură navigabilă directă cu principalele oraşe din lungul Dunării, cu marile centre urbane de pe Rin.

Contrabanda cu ţigarete prin duty-free se încăpăţânează să crească

Contrabanda cu ţigarete prn intermediul duty-free-urilor a crescut cu 2,6 puncte procentuale în luna mai, faţă de luna martie, creştere provocată de slabele reglementări din domeniu, în ciuda eforturilor depuse de structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor de combatere a fenomenului la graniţele României. Potrivit studiului Novel privind provenienţa produselor de contrabandă, la 11 mai 2011, fenomenul a ajuns la o cotă de 18,8% faţă de studiul prezentat la 11 martie, creşteri de 5,4% înregistrându-se în perioada similară şi la ţigaretele aduse din Ucraina şi de 0,9% la cele provenind din Rusia. Acelaşi raport relevă că, deşi contrabanda cu ţigarete aduse din Republica Moldova a scăzut cu 1,7 la sută, ţara vecină rămâne în continuare cea mai mare sursă de ţigări de contrabandă, cu o cotă de 31,9% din total.

Capitala are "Cadastru verde": toţi copacii au fost număraţi

Media arborilor pe cap de locuitor este de 0,88 faţă de recomandarea UE de 3 arbori. Până în 2013 trebuie să creăm încă 443 ha de spaţii verzi. Primăria Municipiului Bucureşti va intra, zilele acestea, în posesia "Cadastrului verde" al Capitalei, contract încheiat la data de 30 octombrie 2009 cu Asocierea SC Theotop SRL, SC Blominfo Geonet SRL, SC Geoter Proiect SRL, SC Cornel&Cornel Topoexim SRL. Termenul de realizare a proiectului este de 20 de luni de la semnare, respectiv 30 iunie 2011, iar valoarea de 9.332.898 lei. Printre obiectivele Cadastrului verde se numără realizarea situaţiei statistice a spaţiilor verzi existente, respectiv crearea unei baze de date, creşterea densităţii arborilor în plantaţiile de aliniament şi reabilitarea celor existente, reabilitarea zonelor verzi publice (parcuri, grădini, spaţii verzi aferente cvartalelor de locuinţe) şi reamenajarea tuturor terenurilor degradate.

EVENIMENTUL ZILEI

Lumea strâmbă şi bănoasă a lui Roibu-împărat de la Oltchim

Directorul Combinatului din Vâlcea este administrator sau acţionar în mai multe firme care au relaţii cu Oltchim. În cea de-a doua jumătate a mandatului de douăzeci de ani, ca director-preşedinte al celui mai mare combinat chimic din ţară, Constantin Roibu l-a restructurat, prin externalizarea unor secţii considerate neprofitabile. Acestea au fost transformate în societăţi comerciale, acţiunile au fost împărţite între salariaţi şi Oltchim, în multe dintre aceste societăţi rezervându-şi un loc în consiliul de administraţie chiar Constantin Roibu, preşedintele şi directorul general al Oltchim. Fostele secţii nerentabile au devenit repede profitabile, dar au făcut-o şi pe spinarea Oltchim, care le-a rămas principalul partener comercial.

Averea ascunsă a directorului general de la ANAF

Deşi are o declaraţie de avere normală Mihai Bordianu, director general de la ANAF, trăieşte în vile cu patru nivele şi conduce mai multe autoturisme Subaru. Deşi are o declaraţie de avere normală Mihai Bordianu, director general de la ANAF, trăieşte în vile cu patru nivele şi conduce mai multe autoturisme Subaru. Cum l-a dat de gol o doamnă distinsă, cu parfum interbelic şi la ce firmă lucrează nepoţelul Patrik. Ce zice "buni" şi ce spun vecinii de la Breaza. Cum au câştigat paparazzi lupta cu ex-soţia Directorului General şi cu poliţia.

USL nu vine la discursul lui Băsescu

Ponta şi Antonescu pun condiţii greu de acceptat pentru a fi prezenţi astăzi în Parlament. Preşedintele Traian Băsescu va ţine astăzi un discurs în Parlament pe teme de politică internă. Reorganizarea teritorială a ţării şi revizuirea Constituţiei vor fi, cu siguranţă, punctate de şeful statului. Momentul se anunţă unul tensionat. La ultima întâlnire, la consultările de la Cotroceni de săptămâna trecută, liderii USL au mimat un dialog politic, venind în faţa şefului statului cu propuneri ce nu puteau fi acceptate de acesta: guvern tehnocrat şi alegeri anticipate. Victor Ponta, a pus trei condiţii pentru ca parlamentarii USL să fie prezenţi la discursul şefului statului. El i-a cerut lui Băsescu să renunţe la reorganizarea administrativă, să accepte propunerea privind construirea unei relaţii tripartide şi să-i ceară scuze Regelui Mihai.

Caţavencii se alătură "hoţului de cuvinte" Dinu Patriciu

Fosta echipă va scoate de miercuri săptămânalul "Caţavencii", care va fi afiliat trustului deţinut de Dinu Patriciu. Miercuri va apărea noua publicaţie scoasă de fosta echipă de la Academia Caţavencu, echipă care va fi condusă de Doru Buşcu, ca redcator-şef, şi va avea un preşedinte: Mircea Dinescu, anunţă Reporter Virtual. Întrebat dacă e reală informaţia că săptămânalul Caţavencii va apărea sub egida Adevărul Holding, Peter Imre, managerul grupului de presă, a confirmat pentru Reporter Virtual că aşa este.

Top 5 cele mai comune greşeli care conduc la sărăcie

Trăim într-o societate a consumului. Rezultatul acestui stil de viaţă este că datoriile personale cresc, iar rata de economisire este tot mai redusă. În 2008, acest mod de trai a fost lovit de o realitate dură, generată tocmai de aceste obiceiuri. Creditorii au intrat în criză tocmai pentru că împrumuturile acordate în mod nesăbuit nu au mai permis celor care le-au contractat, mulţi dintre ei supraîndatoraţi, să le înapoieze, mai ales că şi veniturile acestora au intrat în declin. Dacă sunteţi dintre cei care au mari dificultăţi financiare, încecând să evitaţi câteva greşeli pe care le faceţi în viaţa de zi cu zi veţi reuşi să vă repuneţi pe linia de plutire, potrivit Investopedia.com.

FINANCIARUL

Ungaria isi finanteaza economia de la Beijing. Romania nu cade in "capcana chinezeasca"

Tot mai multe state europene apeleaza la investitiile chinezesti Doar autoritatile de la Bucuresti sunt dezinteresate de asemenea oportunitati. La finalul saptamanii trecute, ambasadorul Chinei in Romania a dat de inteles ca nu prea mai sunt dispusi sa se roage de guvernantii romani. China va acorda Ungariei un credit de 1 miliard de euro, prin intermediul Bancii nationale de dezvoltare, pentru a promova proiecte comune, a anuntat zilele trecute premierul chinez Wen Jiabao. In plus, autoritatile de la Beijing sunt dispuse sa cumpere obligatiuni ungare de stat, "pentru o anumita suma".

ADS vrea sa cumpere terenuri agricole pentru a le concesiona. O idee gresita, spun agricultorii

Sindicatele din agricultura considera proiectul ADS o himera. Trebuie intarit mediul de afaceri romanesc, nu investitorii din strainatate, sustin acestea. Agentia Domeniilor Statului a inaintat Ministerului Agriculturii un proiect prin care institutia doreste sa achizitioneze terenuri agricole de mici dimensiuni de la tarani, pe care apoi sa le comaseze in suprafete mari si foarte mari, pe care sa le ofere spre concesiune investitorilor straini. Potrivit presedintelui ADS, Radu Cristescu, suprafata care ar putea fi astfel achizitionata ar urma sa totalizeze aproape 700.000 de hectare de teren arabil.

In retailul autohton, micii discounteri devin tot mai mari

In pofida scaderii consumului, retailerii de profil si-au continuat investitiile "Locomotiva" expansiunii segmentului magazinelor de reduceri va avea anul acesta un nou mecanic: Lidl. In primele sase luni ale anului au fost deschise nu mai putin de 31 de unitati comerciale de tip discount in toata tara, astfel ca, in prezent, numarul de magazine de acest fel a ajuns la 378. Cele mai multe sunt operate de retelele Penny Market (107, la care se adauga Penny Market XXL - 5 unitati), Lidl (107 unitati), Profi (93), miniMax (54) si Red Market (12). La finalul anului trecut, retelele de discount contineau, in ordinea importantei, un numar de 347 de magazine, topul fiind condus de Penny Market (106 unitati).

Analistii sunt de parere ca BNR va mentine miercuri dobanda-cheie la 6,25%

Acestia anticipeaza ca la finalul anului viitor rata va scadea la 5,75%. Conducerea BNR ar putea decide in sedinta de politica monetara din 29 iunie sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, potrivit analistilor finan­ciar-bancari. Totodata, acestia anticipeaza ca banca centrala nu va modifica dobanda-cheie pana la finalul anului. Potrivit economistilor, nici nivelul rezervelor minime obligatorii nu va fi modificat miercuri, acesta urmand sa fie mentinut la 15% pentru pasivele in lei si la 20% pentru cele in valuta. Asociatia Analistilor Financiar- Bancari din Romania (AAFBR) estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va decide la sedinta Consiliului de Administratie de miercuri, 29 iunie, mentinerea dobanzii de politica monetara la 6,25%.

Afacerea Bernard Madoff: banca americana JP Morgan Chase, somata sa plateasca 20 mld. $

Avocatul Irving Picard, lichidatorul judiciar insarcinat cu despagubirea victimelor afacerii Madoff, a anuntat ca va solicita bancii JP Morgan Chase, acuzata de com­plicitate la frauda, 20 mld. $. Suma initiala a fost de 6,4 mld. $. Aceasta ultima cifra, prezentata drept "minima", apare in versiunea modificata a plangerii depuse de Picard impotriva JP Morgan, a carui prima versiune dateaza din decembrie anul trecut. "Noul document intocmit de lichidatorul Irving prezinta ultimele dovezi si dezvolta precizarile anterioare, potrivit carora JP Morgan Chase a fost un complice activ la schema Ponzi a lui Madoff", a explicat intr-un comunicat David Sheehan, consilierul lichidatorului.

JURNALUL NATIONAL

KITSCH-UL ÎN LUMEA CELOR SFINTE .Mortul cu telefon mobil şi cavoul cu etaj. Noi tendinţe ale kitsch-ului în cimitire. Fiţoşii cu ceafă groasă şi scârbă de interlop fac legea în cimitire

La poalele cavourilor cu termopane, ticsite de marmură ca o carieră, sunt depuse mesele, cărbunii, sticlele răpuse. Belşugul sfârâie pe jar. Unul îi dă telefon decedatului, băiat frumos, răpus în floarea vârstei. Mobilul sună în cavou şi fireşte nu răspunde nimeni. A fost proptit de un ceas auriu cu cupidon, cu cartela la zi pentru autenticitatea trăirilor şi a iluziei de comunicare. Mai puţin preocupate de golitul paharelor, femeile dau greutate conjugală picnicului de pomenire, copiii se aleargă prin parcaj sau ascunzându-se după cruci. La ora aceea, în Cimitirul Izvorul Nou, până în pragul capelei, mergi pe o parte, strecurându-te în paranghelia generală, cu grijă să nu priceapă vreunul că te strâmbi la durerea lor înveselită cu damigeana. De Sărbători sau de Sâmbăta Morţilor, cimitirul pare sub ocupaţie.

Revoluţie în Codul Civil: Ţi-ai înşelat nevasta - o despăgubeşti. Vezi ce păţeşti dacă îţi părăseşti logodnica

Mai aveţi 3 luni ca să vă reglaţi conturile cu soţul/soţia. La 1 octombrie, intră în vigoare noul Cod Civil, aplicabil inclusiv celor deja căsătoriţi. Noul Cod este inspirat din cel al provinciei canadiene Quebec şi are prevederi de-a dreptul revoluţionare pentru România. De exemplu, s-a legiferat instituţia logodnei (concubinajul), care stabileşte obligaţiile financiare ale partenerilor unul faţă de altul. În ceea ce priveşte familiile, s-au stabilit pedepse pentru "părăsire abuzivă" - cea mai gravă fiind cea care survine după mai mult de 20 de ani de căsnicie.

Parcul Bordei, miză de 200 de milioane de euro

Costică Constanda cere Primăriei Capitalei cea mai mare despăgubire din întreaga istorie a Bucureştiului. După ani de dispute în Primăria Capi­talei şi procese îndelungate, mâine, Tribunalul Bucureşti trebuie să se pronunţe în privinţa terenului lui Costică Constanda din Satul Francez. Constanda nu mai vrea cei 28.000 de metri pătraţi din Satul Francez şi cere în schimb o sumă colosală: 200 de milioane de euro. Banii reprezintă valoarea fostului teren din Parcul Bordei, evaluat atunci la un preţ de 4.000 de euro metrul pătrat. Deşi în acest moment un metru pătrat de teren în zonă abia mai trece de 1.500 de euro, Costică Constanda vrea preţurile din 2008.

Cum ne afectează criza din Grecia

Cu cât se agravează situaţia la greci, cu atât efectele vor fi mai puternice. Reducerea creditării, deprecierea leului, încetinirea investiţiilor străine şi reducerea exporturilor ca urmare a încetinirii economiei mondiale şi a consumului în Occident sunt doar câteva dintre efectele pe care le are situaţia din Grecia asupra economiei româneşti. Criza datoriei elene nu are încă efecte notabile în ţara noastră. În funcţie de cât de grav se va termina criza pentru greci, cu atât mai grave pot fi consecinţele suportate de fiecare dintre noi. Chiar dacă încă nu se simt efecte ca după falimentul Lehman Brothers, totuşi multă lume se întreabă dacă o agravare a pro­blemelor Greciei ar duce la dificultăţi în România.

NATIONAL

DNA trece pe motorina!

"National" a descoperit ca procurorii anticoruptie pregatesc arestari spectaculoase in anchetele privind traficul cu combustibili. Dintre dosarele aflate in lucru, cel mai avansat este cel in care la loc de cinste apare si numele lui Laurentiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului de Interne proaspat eliberat din arest. Reporterii de investigatii ai "National" au intrat in posesia unor informatii bomba privind intrarea pe ultima suta de metri a celor mai incendiare anchete desfasurate pana acum de catre procurorii anticoruptie.

Nemtii nu mai au incredere in euro. Piata unica da sa crape

Majoritatea germanilor nu mai au incredere in euro din cauza crizei prin care trece moneda unica. Iar investitorii globali considera ca in urmatorii cinci ani cel putin o tara va iesi din zona euro. Majoritatea populatiei tarii celei mai importante din zona euro nu mai are incredere in moneda unica, releva un studiu al institutului Allensbach, publicat duminica, informeaza AFP. In total, 71% din germanii interogati au afirmat ca au "mai putina", "foarte putina" sau "nici o incredere" in euro, potrivit acestui sondaj publicat de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Doar 19% declara ca au "o mare" sau "o foarte mare" incredere in moneda unica.

PUTEREA

Elena Udrea face Big Brother la Pecica

Ministrul Elena Udrea a mers sâmbătă în localitatea Pecica din judeţul Arad pentru a semna câteva proiecte cu finanţare europeană. Pentru cine nu ştie, Pecica este o localitate cu 11.000 de locuitori, în care îşi are domiciliul ministrul de interne, Traian Igaş. Câteva dintre proiectele finanţate la Pecica: un sistem de supraveghere video cu 19 camere pe străzile din Pecica, amenajarea unei piste de biciclişti, amenajarea de parcuri şi spaţii verzi. Elena Udrea a făcut şi o promisiune pentru un bazin termal de 5.000 de locuri.

Cătălin Croitoru: "Funeriu acoperă măgăriile din universităţile de stat". Locurile cu taxă de la universităţile de stat, reduse la 30% sau eliminate?

Deputatul PDL Cătălin Croitoru, cel care vrea să elimine locurile cu taxă de la universităţile de stat, a declarat, într-un interviu pentru ziarul "Puterea", că există posibilitatea ca instituţiile de învăţământ superior să rămână totuşi cu o cotă de 30% locuri cu plată din totalul celor finanţate de la bugetul de stat, conform variantei legii sale, aflate momentan la Senat. Croitoru vrea ca taxele de şcolarizare de la universităţile de stat să fie majorate, astfel încât să nu scadă sub 80% din suma oferită per student de către stat. Pe de altă parte, deputatul democrat-liberal susţine că ministrul educaţiei acoperă "mafia" din universităţile de stat.

Ministerul Muncii ia bani de la UE ca să plătească o firmă din Bruxelles

Peste 10 milioane de lei, din fonduri europene, au plecat din bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în conturile unei societăţi comerciale cu sediul în Bruxelles, Belgia. În schimbul acestor bani, belgienii în cauză vor trebui să furnizeze statului român servicii de asistenţă tehnică. Plaja de acoperire a serviciilor achiziţionate se referă la creşterea gradului de implementare a legislaţiei din domeniul serviciilor sociale în contextul procesului de descentralizare.

Mona Pivniceru, spaima preşedintelui Băsescu, aleasă în CSM. Reprezentanţii Curţii de Casaţie, ai Curţilor de Apel, ai Parchetelor şi ai societăţii civile întregesc parlamentul magistraţilor

Judecătoarea Mona Pivniceru, cea care l-a interpelat în plenul CSM pe preşedintele Traian Băsescu şi care a primit replica şefului statului "V-aş condamna imediat!", a fost aleasă, în turul doi, reprezentanta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în parlamentul magistraţilor. Judecătoarea Alina Ghica reprezintă Curţile de Apel, iar procuroarea Florentina Gavadia - Parchetele de pe lângă judecătorii. Desemnarea câştigătorilor în cursa pentru locurile libere din CSM încheie perioada de provizorat, în care parlamentul magistraţilor a funcţionat fără reprezentaţii societăţii civile, ai Curţii de Casaţie, ai Curţilor de Apel şi ai Parchetelor. Adunările Generale ale judecătorilor de la Curtea de Casaţie şi de la 15 Curţi de Apel din ţară s-au reunit vineri şi au votat reprezentanţii în parlamentul magistraţilor.

ROMANIA LIBERA

China a ajuns la graniţele României

Turneul european al lui Wen Jiabao a început la Budapesta, unde acesta a declarat că ţara sa va investi în continuare în obligaţiuni denominate în euro. Totodată, Jiabao a anunţat că Banca de Dezvoltare Chineză va acorda Ungariei un împrumut în valoare de un miliard de euro şi a cerut dezvoltarea relaţiilor economice între China şi statele din Europa Centrală şi de Est. Declaraţia premierului chinez, conform căreia ţara sa va continua să sprijine moneda europeană, este binevenită pentru liderii europeni care se luptă în aceste zile să păstreze încrederea pieţelor în finanţele Europei. Totodată, ea poate fi considerată drept un semn că China ar putea diversifica giganticele sale rezerve financiare internaţionale, care însumează peste trei trilioane de dolari.

Documentul în care comuniştii recunosc că l-au forţat pe rege să abdice

Într-o stenogramă a unei şedinţe ţinute la Institutul de Istorie al Partidului Muncitoresc Român din data de 30 iulie 1959, Emil Bodnăraş, membru al biroului politic al PMR vorbeşte cu Paul Niculescu-Mizil (şeful secţiei de agitaţie şi propagandă) şi cu Nicolae Goldberger (director al Institutului ) despre soarta unor documente de maximă importanţă. Unul dintre ele este actul de abidcare al regelui Mihai.

MACROECONOMIE. Scepticism în privinţa evoluţiei economice în următoarele şase luni. Ce perspective are România faţă de alte şapte ţări din regiune

Evoluţiile aşteptate în cazul României de către experţii consultaţi de Centrul german pentru Cercetări Economice Europene (ZEW) sunt printre cele mai slabe din regiune.Studiul lunar ZEW - ediţia din iunie a fost realizat prin consultarea a 73 de experţi ai pieţelor financiare (21 de experţi din Turcia) asupra perspectivelor mai multor indicatori economici in următoarele şase luni în Austria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Turcia. Analiza ia în considerare ponderile celor care cred că un indicator economic va avea o evoluţie pozitivă, neschimbată sau negativă, modificările acestor ponderi, precum şi preponderenţa unor opinii sau a altora. Situaţia este mai proastă decât în România doar în Ungaria şi Croaţia, cred cei chestionaţi.

SAPTAMANA FINANCIARA

Riscurile financiare ale căsătoriei potrivit noului Cod Civil

Atât cei deja căsătoriţi, cât şi cei care plănuiesc o căsătorie vor avea la dispoziţie, de la 1 octombrie, mai multe variante de alegere a viitorului financiar, comun sau separat. Odată cu intrarea în vi­goare a noului Cod Civil, soţii sau viitorii soţi vor avea la dispoziţie 3 variante de regim matrimonial: comunitatea legală, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională. Însă convenţiile cu privire la bunuri vor putea fi modificate oricând. Soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu moral prin desfacerea căsătoriei, va putea cere soţului vinovat să îl despăgubească. Pe lângă aceasta, în anumite condiţii, poate să-i mai ceară vinovatului şi o prestaţie compensatorie, constând în sume globale sau o rentă pe viaţă. Inclusiv logodnicul nevinovat are dreptul la despăgubiri.

România înfruntă noua criză cu o datorie publică record

Criza datoriilor suverane va afecta intrările de capital şi va scumpi creditarea statului şi a sectorului privat. România şi-a ales cel mai prost moment posibil să depăşească pragul de 40% datorie publică în PIB. Criza datoriilor publice din Uniunea Europeană, pe cale de a exploda în Grecia, va pune presiune pe intrările de capital în România. Nu numai sectorul privat va fi afectat, ci şi capacitatea guvernului de a refinanţa datoria publică şi de a finanţa deficitul bugetar. Probabil că antreprenorii privaţi vor trebui să-şi ia gândul de la orice repornire a creditării, statul continuând să absoarbă toată lichiditatea din piaţă. Dacă la finalul anului trecut, în Strategia de admi­nistrare a datoriei publice, Ministerul Finanţelor Pu­blice (MFP) estima atingerea unui nivel de 37% din PIB la finalul lui 2011, în Strategia fiscal-bugetară 2012-2014, confidenţială încă (deşi ar fi trebuit adoptată de guvern de o lună), ţinta a fost revizuită la peste 40% din PIB.

România a picat la examenul de japoneză la investiţii

Un nou val de investiţii japoneze ar putea fi ratat din cauza experienţelor negative ale companiilor nipone prezente în ţara noastră. Deşi România doreşte să devină o economie orientată către exporturi, birocraţia, mita şi reglementările neclare sunt probleme curente pentru companiile străine prezente în ţara noastră, inclusiv cele japoneze. Cum ştirile proaste se răspândesc mai repede decât cele bune, potenţialii investitori din a treia mare economie a lumii ar putea ocoli piaţa românească, mai ales că au destule opţiuni în regiune.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai mare salariu al unui angajat la stat: 27.000 euro pe lună, preşedintele Eximbank

Unul dintre cele mai bine păzite secrete, salariile celor care conduc băncile de stat, a "scăpat" pe piaţă odată cu publicarea declaraţiilor de avere, nu de către băncile unde lucrează, ci de Agenţia Naţională de Integritate. Aici toţi funcţionarii publici trebuie să îşi trimită declaraţiile de avere. Ionuţ Costea, preşedintele Eximbank, este func­ţionarul numit la o instituţie de stat care are cel mai mare salariu din sistemul public: 1,1 mil. lei în 2009 (numai pe zece luni). Asta ar însemna un venit lunar de 113.000 de lei net (circa 27.000 de euro). Preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, a avut în 2009 un salariu de 361.897 de lei net (circa 86.000 de euro pe an, respectiv 7.160 de euro pe lună). Prim-vicepreşedintele CEC Bank Gheorghe Carabasan a încasat în 2009 un salariu de 627.000 lei (căruia îi corespunde un venit lunar de aproape 12.400 euro), mai mult decât preşedintele băncii.

Jurământul pe care îl vor depune absolvenţii de MBA: "Jur că voi face bani responsabil. Jur că nu mă voi implica în acte de corupţie. Jur că voi conduce compania cu integritate"

Şcolile de MBA locale încep să asimileze practica de de­punere a unui jurământ la momentul absolvirii cursu­rilor, după modelul absolvenţilor de la Harvard care s-au angajat încă din 2009, după începerea crizei, să îşi pună cunoştinţele în slujba binelui societăţii, cum se practică şi în medicină prin jurământul lui Hipocrate. "Tiffin University România este în proces de înscriere în acest proiect şi, începând cu acest an, şi absolvenţii noştri vor depune la finalul programului jurământul MBA", spu­ne Marius Mihăilescu, managing partner al progra­mului de EMBA oferit de Tiffin University la Universi­tatea Bucu­reşti. La nivel mondial, 250 de şcoli s-au arătat in­teresate de ideea unui jurământ la finalul programelor de MBA.

Analiştii străini recomandă investiţiile în lei, chiar dacă cursul este sub presiune din cauza Greciei

Evenimentele din Grecia, unde liderii europeni încearcă să o salveze de la faliment, mişcă destul de bine cursul leu/euro, ceea ce arată că piaţa de la Bucureşti va fi influenţată de orice se întâmplă la greci. Săptămâna trecută cursul s-a mişcat între 4,21 şi 4,28 lei pentru un euro pe piaţa valutară interbancară, adică într-o marjă de 1,6%. Cursul maxim calculat şi publicat de BNR a fost de 4,2635 lei pentru un euro, atins luni, 20 iunie, atunci când situaţia politică din Grecia era în aer, iar unde de şoc se vedeau şi la Bucureşti. Joi şi vineri cursul s-a mai calmat, coborând la 4,2160 lei pentru un euro. Pentru BNR stabilitatea cursului este extrem de importantă, şi de aceea dealerii cred că banca centrală a intervenit la începutul săptămânii trecute să mai calmeze spiritele.

Deutsche Bank evocă posibilitatea ca guvernele din Est să preia subsidiarele băncilor elene

Criza din Grecia, reizbucnită în ultimele săptămâni, poate să frâneze creşterea economică în ţările din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, influenţele nefavorabile fiind transmise atât pe canalul financiar- bancar, cât şi pe cel comercial. "În măsura în care Grecia este o destinaţie de export importantă pentru regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), orice recesiune economică severă poate avea, de asemenea, implicaţii asupra economiei reale pentru ECE. Bulgaria iese în evidenţă cu 8% din totalul exporturilor destinate Greciei, în timp ce Serbia are o cotă de 2,1% şi România de 1,5%", se arată într-un raport al băncii germane Deutsche Bank.

Noii membri ai CSA vor fi numiţi în toamnă. Alexe Gavrilă ar urma să fie desemnat astăzi vicepreşedinte al CNVM

Parlamentarii au stabilit să amâne discuţiile despre numirea noilor membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) până în septembrie, în condiţiile în care săptămâna aceasta este ultima înainte de vacanţa parlamentară. Consiliul CSA format din şapte membri (între care un preşedinte şi doi vicepreşedinţi) trebuie completat cu patru noi membri cărora le expiră mandatul. Numirile sunt făcute strict politic şi respectă ponderea deţinută de partide în Parlament. Preşedinta CSA, Angela Toncescu, susţinută de PNL şi învestită de Legislativ în 2006 pentru un mandat de cinci ani nu candidează la propria-i succesiune. Pentru această poziţie şi-a depus CV-ul Cristian Constantinescu, preşedintele UNSAR şi fost director general al Allianz-Ţiriac, susţinut de PDL.

Liderii UE au aprobat Strategia Dunării, un proiect de 100 de miliarde de euro

Ministerul român al Afacerilor Externe susţine că după adoptarea la finele săptămânii de către Consiliul European (şefii de state şi de guverne din UE) a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) "se trece la etapa decisivă, de punere în practică a tuturor ideilor, proiectelor şi iniţiativelor care au angajat, politic şi tehnic, ţările dunărene". Această iniţiativă româno-austriacă, lansată în 2008, reprezintă potrivit ministrului român al afacerilor externe Teodor Baconschi un model inovativ de cooperare la nivel macro-regional. Strategia Dunării este un proiect finanţat de UE cu 100 mld. euro.

Acţionarii BVB nu sunt interesaţi de fuziunea cu Sibex

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu au reuşit nici sâmbătă să dezbată înjumătăţirea capitalului social, de la 76,7 milioane de lei la 38,3 milioane de lei, şi aprobarea de principiu a fuziunii cu Sibex, deoarece nici la a doua convocare nu s-a întrunit cvorumul necesar. La AGEA au fost prezenţi acţionari care deţin împreună 24,06% din acţiunile Bursei de Valori, iar cvorumul minim era de 50%. Vineri, la prima convocare, şedinţa nu s-a putut derula din lipsă de cvorum, fiind prezenţi acţionari care deţin doar 45,2% din titluri, faţă de nivelul minim cerut, de 75%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb