REVISTA PRESEI 27.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 27 iunie 2013

ADEVARUL

Board-ul FMI a avizat evaluările acordului cu România, care s-a încheiat cu succes

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a avizat miercuri ultimele două evaluări ale acordului cu România şi a aprobat scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile de la Bucureşti, astfel că acordul început în 2011 a fost finalizat cu succes. Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri. În luna ianuarie, o misiune comună a experţilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care urmau să fie implementate pentru ca acordul să poată fi încheiat, cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial. Înţelegerea a fost parafată în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, până la sfârşitul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunătăţire a managementului companiilor de stat.

Proiectul Nabucco a căzut. Sfârşitul visului european de independenţă energetică

Presa austriacă anunţă sfârşitul grandiosului proiect Nabucco, care urmărea alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom. "Proiectul Nabucco a eşuat (...) Motivul deciziei pare să fie opoziţia grupului britanic BP", a titrat astăzi ziarul austriac Die Presse, neprecizând sursele informaţiei. Motivul expus de publicaţia austriacă se află în decizia consorţiului care operează exploatarea gazeiferă Şah Deniz (Azerbaijan) de a selecta o altă rută de export către Europa prin gazoductul TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care va străbate Grecia, Albania şi Marea Adriatică, având ca punct final un terminal din sudul Italiei.

Respect, Muntenegru! Po¹tovanje, Crna Goro!

Muntenegrenii ne-au arătat că ştiu ce înseamnă omenia. Mobilizarea imediată şi impecabilă, solidaritatea muntenegrenilor de rând, dar şi reacţia rapidă a autorităţilor, au făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru cei 28 de supravieţuitori. La mai puţin de 10 minute de la accident, înainte ca autorităţile să fie mobilizate la nivel instituţional şi înainte ca ambulanţele şi echipele de intervenţie să sosească la podul peste râul Moraca, oamenii coborâseră deja în râpă. Asta datorită unui grup de alpinişti amatori, care trecea întâmplător pe acel drum. Fiecare om, mort sau viu, scos din râpă, a trecut prin sutele de mâini străine pentru a ajunge sus, unde acum îi aşteptau doctori şi maşini - ambulanţe şi autovehicule civile cu care românii au fost duşi la spitalul din Podgoriţa. Până ca ei să ajungă aici, centrul medical era pregătit. Zeci de cadre medicale aflate în zi liberă au venit la spital din proprie iniţiativă, iar câteva zeci de muntenegreni formaseră cozi pentru a dona sânge. La trei ore de la accident, peste 100 de persoane dăduseră din sângele lor pentru români.

Urzeala teoriilor în cazul Edward Snowden. "Oare Snowden chiar există?"

Se presupune că Edward Snowden a stat, timp de zile întregi, într-un terminal al aeroportului din Moscova, însă nu există nicio dovadă în acest sens. Absenţa sa dă naştere la noi teorii conspiraţioniste, iar Kremlinul profită de pe urma acestei situaţii, notează "Der Spiegel". Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a agitat, din nou, întreaga lume. "Da, Edward Snowden este în Moscova", spunea el marţi seară, în timpul unei vizite de stat în Finlanda. "Şi da, fugarul din SUA încă este în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo". Jurnaliştii prezenţi la aterizarea aeronavei cu care se presupune că Snowden a sosit la Moscova în timpul zilei de duminică, spun că niciun pasager al acelei curse nu-şi aminteşte de el. Nu există nicio poză cu Edward Snowden din Rusia şi nu există nici imagini cu el pe camerele de supraveghere ale aeroportului Şeremetievo. "Oare Snowden chiar a fost în Moscova?", se întreabă publicaţia rusă "Komsomolskaya Pravda". Comentatorii articolului merg un pic mai departe cu teoriile şi întreabă "Oare Snowden chiar există?

"Pentru fiii noştri morţi la Tuzla de ce nu s-a decretat doliu naţional?"

Familiile militarilor morţi în catastrofa aviatică de la Tuzla sunt îndurerate, o dată în plus, de faptul că autorităţile le ignoră. Rudele celor dispăruţi consideră că ar fi fost firesc ca Guvernul să fi declarat zi de doliu naţional şi în iulie 2010, atunci când 12 militari au murit în timpul unui antrenament la Aerodromul de la Tuzla. Ancheta dezastrului aviatic de la Tuzla de la 5 iulie 2010 nu a fost finalizată nici acum. Cazul se judecă încă în instanţă, familiile militarilor contestând expertiza din dosar şi felul în care a fost instrumentată investigaţia - în mare secret, departe de ochii celor implicaţi direct. "Ne-am angajat propriul expert şi de va fi cazul, angajăm unul străin, care să dovedească adevărul", este hotărâtă Ana Antim, mama militarului Liviu Antim. Femeia este decisă să lupte până în ultima clipă a vieţii pentru a scoate adevărul la iveală şi pentru ca vinovaţii să fie pedepsiţi.

Ordonanţa privind amânarea plăţii unor certificate verzi rămâne în ceaţă

Ordonanţa privind amânarea plăţii unui număr de certificate verzi către producătorii de energie regenerabilă nu se va aplica de la 1 iulie. Motivul: Ordonanţa, în forma actuală, poate fi interpretată în mai multe feluri. Din dorinţa de a reduce cât mai repede costurile cu energia în industrie şi pentru populaţie, Guvernul a reuşit, în doar şase luni, să creeze confuzie în sectorul regenerabilelor. Industria nu a fost exceptată de la plata a 50% din certificate, băncile au sistat finanţarea proiectelor din cauza incertitudinii, iar populaţia nu va primi decât o reducere de preţ de 1,3%, deşi iniţial se promitea o scădere de 5-10%. Acum, producătorii nu ştiu câte certificate vor primi de la 1 iulie. Ordonanţa care prevede amânarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii din sectoarele eolian, solar şi microhidro nu poate fi aplicată până la sosirea unui răspuns oficial din partea Comisiei Europene, a declarat ieri Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

OPSPI va fi divizat, Niţă preia "crema" patrimoniului

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) va fi reorganizat prin divizare parţială şi transmiterea către Departamentul pentru Energie a unei "fracţii" din patrimoniul Oficiului, informează Guvernul. Procedura a fost aprobată în şedinţa de miercuri, prin ordonanţă de urgenţă. Presa a scris în luna martie că societăţile din sectorul energiei aflate în portofoliul OPSPI, care reprezintă principalul activ al Oficiului, au fost trecute din coordonarea ministrului Economiei, Varujan Vosganian (PNL), în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD). Modificarea a fost efectuată în Parlament, printr-o serie de amendamente care modifică ordonanţa de urgenţă aprobată de Executiv la sfârşitul anului trecut pentru reglementarea noii configuraţii guvernamentale. Urmare a acestei modificări, dreptul de administrare asupra acţiunilor statului la aceste companii i-a revenit exclusiv ministrului delegat pentru Energie, în timp ce ministrul Economiei a rămas doar cu 28 de companii din industria de apărare şi industria constructoare de maşini.

CURENTUL

Ponta dă afară 3000 de angajaţi şi desfiinţează 60 000 de locuri de muncă. Unde sunt promisiunile USL de altădată?

Milionul de locuri de muncă promis de USL în campania electorală a zburat de mult, la fel ca şi celelalte promisiuni făcute cu generozitate de liderii alianţei, pe principiul simplu că nu e prost cel care promite ci acela care crede. După un an de guvernare uselistă raportul între locurile de muncă nou create şi cele desfiinţate este cert în defavoarea alianţei aflate la putere. Nu numai că actualul guvern nu a creat locuri noi de muncă prin politicile economice şi strategiile gândite la Palatul Victoria ci a generat disponibilizări, şomaj şi multă deznădejde. Ultima lovitură dată celor care mai sperau că executivul îşi va ţine măcar parţial promisiunile a fost dată ieri de premierul Ponta, care a anunţat că guvernul dă afară 3000 de angajaţi la stat în lunile următoare. Mai mult, alte 60 000 de posturi din sectorul de stat urmează să fie desfiinţate, în spiritul eficienţei şi flexibilizării administraţiei, după cum a ţinut să sublinieze premierul.

Parlamentarii au decis pentru noi: Le vom plăti şi cazarea peste vară la hotelurile de lux cu 4.000 de euro pentru fiecare

Nesimţirea parveniţilor din Parlament cu titulatura de "aleşi ai neamului" a atins din nou apogeul. Nici măcar în vacanţă parlamentarii din provincie care nu pot sta decât la hoteluri de 4 şi 5 stele nu vor să renunţe la acest privilegiu suportat din buzunarele românului de rând. Cazarea lunară a unui astfel de moftangiul costă circa 2.000 de euro pe lună doar pentru cazare, dar mai există şi alte facilităţi precum maşină de serviciu şi deconturi la benzină care rămân active până la începerea noii sesiuni parlamentare din toamnă. Astfel, pentru cele două luni de huzur în Bucureşti pentru parlamentarii provinciali vom scoate din buzunar nu mai puţin de 4.000 de euro. Deşi aveau şansa să facă ceva ieri în Parlament în privinţa aceasta, "băieţii deştepţi" au adoptat tactica struţului şi au băgat capul în nisip, amânând până la toamnă discutarea statutului parlamentarilor, lege în care le sunt tăiate aceste beneficii.

CURIERUL NATIONAL

Nabucco s-a spart

Consorţiul care operează exploatarea gaziferă Shah Deniz din Azerbaidjan a selectat o altă rută de export către Europa, TAP, în detrimentul Nabucco West. Trans-Adriatic Pipeline face legătura între Turcia şi Italia, tranzitând Grecia, Albania şi Marea Adriatică. OMV: Oferta depusă de Nabucco a fost foarte competitivă, îndeplinind toate criteriile de selecţie. Contactaţi telefonic, reprezentanţii Nabucco au anunţat că nu vor face niciun fel de declaraţie până când nu vor fi înştiinţaţi oficial, aceeaşi poziţie având-o şi acţionarul român Transgaz.

România, printre cele mai vulnerabile ţări la reducerea investiţiilor

România se numără printre ţările cele mai vulnerabile la scăderea investiţiilor către pieţele emergente, din cauza dependenţei de finanţarea externă, potrivit unui raport al Institute of International Finance (IIF), citat de Bloomberg. Cu sediul la Washington, IIF este cel mai mare grup de lobby al industriei bancare la nivel mondial. Organizaţia şi-a redus estimările privind fluxul de capital străin către pieţele emergente pentru anul viitor la 1.110 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2009. Pentru acest an, investiţiile străine pe pieţele emergente sunt estimate la 1.150 miliarde de dolari, în scădere cu 3% faţă de nivelul din 2012, potrivit raportului prezentat miercuri de IIF. Astfel, Turcia, România, Polonia şi Maroc sunt statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate la încetinirea investiţiilor pe pieţele emergente, din cauza nivelului ridicat de dependenţă de finanţarea străină, se arată în raport.

Revoltele din Brazilia ridică semne de întrebare cu privire la megaevenimentele sportive

Furia braziliană faţă de costul organizării Cupei Mondiale ar putea submina argumentul că ţările-gazdă ar beneficia de pe urma megaevenimentelor sportive, acestea devenind din ce în ce mai mari şi mai scumpe pentru a fi suportate de majoritatea ţărilor. Ideea UEFA de a diviza campionatul Euro 2020 în miniturnee găzduite în 13 ţări diferite ar putea fi una dintre alternativele pe care organizatorii ar putea să le urmeze în viitor, spun analiştii, potrivit Reuters. Brazilia a fost lovită de un val de proteste la nivel naţional, din cauză că găzduieşte Cupa Confederaţiilor, apoi anul viitor Cupa Mondială, ce va fi organizată în 12 oraşe diferite.

De ce ne-am prinde în hora băncilor?

Dacă un producător de cuie dă faliment, ştim că vom cumpăra din altă parte, de la un fabricant mai competitiv. Totuşi, dacă o bancă este în pericol să se prăbuşească ni se spune că este lucrul cel mai rău de pe pământ. Ar trebui să presupunem că va trage după ea toate celelalte bănci, că asta va distruge depozitele pe scară largă şi o spirală deflaţionistă interminabilă ar trage în vârtejul ei întreaga economie. Teza de mai sus - nedovedită, dar considerată implicită de economiştii establishment-ului - a stat la baza tuturor "soluţiilor" de criză. Mandarinii de la Bruxelles sau consilierii lor economici spun pe şleau că alegerile pe plan naţional constituie o problemă. Abia după scrutinul din Germania ar urma să vedem paşi mai hotărâţi către uniunea bancară şi celelalte proiecte de consolidare a UE, mai spun ei. Ştiu aşadar că cetăţenii statelor UE nu sprijină proiectele pentru o integrare mai adâncă şi cu atât mai puţin noi scheme de ajutorare a băncilor. De unde atâta convingere că au dreptate împotriva lumii întregi?

Cât de gravă este atenţionarea europeană privind statutul pieţei Rasdaq?

În vreme ce vicepreşedintele ASF Mircea Ursache spune că România riscă declanşarea unei proceduri de infrigement, surse din piaţă au declarat pentru Curierul Naţional că este vorba doar despre preinfrigement. Autorităţile de resort europene au atenţionat România pentru găsirea unei rezoluţii privind statutul pieţei Rasdaq, printr-un document sosit marţi, au declarat pentru Curierul Naţional surse din piaţa de capital. Atenţionarea vine în condiţiile în care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), în corespondenţa sa cu instituţiile europene informase că un proiect de lege pe această temă se află deja în Parlament.

Ponta pleacă în ţări asiatice pentru a atrage investiţii

"Voi merge într-o vizită cu un caracter preponderent economic în câteva dintre ţările asiatice, în Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan şi, la începutul săptămânii, voi avea o întâlnire cu prim-ministrul Chinei, la Beijing, pentru ca proiectele economice la care am lucrat în zona energiei, comunicaţiilor, inclusiv proiecte culturale şi de mediu, să putem să le avansăm. Sunt ţări cu potenţial financiar important, dacă pe această stabilitate politică şi economică putem să atragem investiţii şi din afara Uniunii Europene, din ţările care au resurse financiare importante, cred că obiectivul nostru principal, de a crea locuri de muncă, de a avea investiţii străine, de a avea România ca ţara din estul Europei cea mai deschisă pentru investiţii şi dezvoltare se poate atinge", a spus Ponta.

EVENIMENTUL ZIELI

Oamenii lui Fenechiu controlează instituţiile cheie ale statului

Venit la conducerea Ministerului Transporturilor în decembrie 2012, după un alt liberal, Ovidiu Silaghi, Relu Fenechiu a "curăţat" majoritatea companiilor din subordine. Ministrul a înlocuit pe criterii politice şefi de companii de stat şi pe aproape toţi managerii privaţi. Oamenii săi au acum control aproape discreţionar asupra unor contracte de milioane de euro. În primele zile de mandat, acesta l-a adus în fruntea aeroportului Henri Coandă pe colegul de partid (PNL) Cornel Poteraşu. Acesta fusese destituit din aceeaşi funcţie din cauza scandalului legat de uciderea studentei japoneze. Ulterior, Fenechiu a continuat numirile pe linie politică la căile ferate. În fruntea CFR Călători, acesta l-a adus pe Valentin Dorobanţu, pe care a pretins că nu îl cunoaşte. Potrivit unor surse EVZ, Dorobanţu este însă fiul lui Valeriu Dorobanţu, fost director al Direcţiei Organizare şi Control (DOC).

Lovitură pentru USL de la CCR.Ce se va alege de "Constituţia lui Crin"?

Curtea Constituţională a stabilit că pragul de prezenţă de 30% la referendum se poate aplica din 2014. Revizuirea Legii fundamentale e în aer. Modificarea Legii referendumului, prin care se reduce la 30% pragul de participare necesar validării plebiscitului, este în acord cu Legea fundamentală, a decis, ieri, Curtea Constituţională. Cu un amendament: pragul va putea fi aplicat după un an de la data intrării în vigoare a noii Legi a referendumului. Judecătorii au dat, astfel, câştig de cauză reprezentanţilor PDL, PPDD şi UDMR, care au contestat proiectul de lege, pe 29 mai. Prin urmare, dacă USL va dori să modifice Constituţia anul acesta va trebui să mobilizeze la urne 50% plus un cetăţean cu drept de vot, un lucru aproape imposibil. Cu aceeaşi problemă se va confrunta şi preşedintele Traian Băsescu, care a declanşat procedura unui referendum pe tema Parlamentului unicameral. Regionalizarea este şi ea în aer, pentru că nu poate fi realizată înainte de revizuirea Legii fundamentale.

Codul de Procedură Penală. Alianţă PSD-PDL împotriva PNL

Deputaţii social - democraţi au respins, cu ajutorul Opoziţiei, un amendament al liberalului Tudor Chiuariu, care îngreuna procedura trimiterii în judecată. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD) a retezat ieri dorinţa senatorului PNL Tudor Chiuariu de a pune beţe-n roate procurorilor care trimit dosare în judecată. Amendamentul liberalului la Codul de Procedură Penală prevedea ca judecătorul de cameră să dispună dacă trimite sau nu un dosar în instanţă, şi nu procurorul, cum se întâmplă acum. Procedurile de trimitere în judecată ar fi fost astfel tergiversate. În plenul Camerei Deputaţilor, amendamentul lui Chiuariu a fost susţinut de o inedită alianţă formată din PNL, UDMR, PPDD şi minorităţi, în timp ce PSD şi PDL s-au coalizat şi au votat împotrivă.

JURNALUL NATIONAL

Viaţa pe aeroport a celui care a dezvăluit secretele Americii, Edward Snowden

Obţinerea extrădării fostului colaborator al NSA, Edward Snowden, devine obiectivul prioritar al diplomaţilor americani. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a risipit ceaţa care înconjura cazul Snowden, dând Americii o nouă temă de gândire. El a anunţat că Edward Snowden, fostul consultant NSA dat în urmărire de Statele Unite, se află în continuare în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, relatează AFP. Zona de tranzit internaţional a aeroportului Şeremetievo, unde se află Snowden, permite pasagerilor străini în tranzit să-şi aştepte zborul de corespondenţă fără a dispune de o viză rusească, dar pentru o durată limitată teoretic la 24 de ore, conform explicaţiilor de pe site-ul aeroportului. Sosit la Moscova duminică, Snowden a depăşit cu mult termenul indicat de aeroport. Dar o fostă angajată a aeroportului a precizat pentru AFP că anumiţi imigranţi fără documente rămân uneori timp de câteva luni, chiar ani, în această zonă, repartizată în trei terminale (D,E,F). Autorităţile ruse insistă, la rândul lor, asupra faptului că Edward Snowden nu a traversat niciodată frontiera şi că nu are nevoie de viză.

General SRI, mort în accidentul din Muntenegru

Generalul SRI Gheorghe Mircescu împreună cu soţia sa, Anca Mircescu, şi-au pierdut viaţa în urma tragicului accident din Muntenegru. Trupurile celor doi au fost aduse în ţară cu o aeronavă militară, fiind depuse la Institutul de Medicină Legală. De aici urmează să fie ridicate de familie şi depuse la biserica din Mătăsari, susţin apropiaţii soţilor Mircescu. Gheorghe Mircescu a ieşit din structurile Serviciului Român de Informaţii în urmă cu 13 ani, când a fost trecut în rezervă.

Secţia Consulară a Ambasadei Israelului, închisă, din cauza grevei din diplomaţie

Secţia Consulară a Ambasadei Statului Israel în România va fi închisă începând cu data de 27 iunie, ca urmare a grevei generale din cadrul Ministerului israelian al Afacerilor Externe. Anunţul a fost postat de Ambasada Israelului pe pagina sa de Facebook, cu precizarea că, pentru situaţii de urgenţă, persoanele interesate sunt rugate să contacteze Secţia Consulară la următoarea adresă de e-mail: consular2@bucharest.mfa.gov.il. Jurnalul Naţional a relatat la 12 iunie despre tensiunile acumulate în rândul diplomaţilor israelieni, care sunt de mai multă vreme nemulţumiţi că sunt prost plătiţi şi mai ales pentru că simt că sunt din ce în ce mai lipsiţi de putere şi de influenţă în politica externă. Circa 200 de diplomaţi au manifestat atunci la Ierusalim, cerând majorarea salariilor îngheţate de mai mulţi ani, dar mai ales ca Ministerul Afacerilor Externe să-şi redobândească prestigiul de altădată.

NATIONAL

Livia Stanciu ramane pe pozitie la Curtea Suprema

O veste mai proasta nici ca puteau primi distinsii politiceni care au dosare pe rol. Mai ales "baronii" din USL, pentru ca "decapitarea" inamicului lor public numarul unu, promisa de catre Victor Ponta pentru aceasta toamna, nu va mai avea loc. Astfel, se pare ca premierul a preferat sa cedeze fara lupta si "ultimul bastion" din Justitie, in care isi puneau ultimele sperante zecile de "nume grele" ale politicii, care presimt ca latul condamnarilor se stringe tot mai mult in jurul lor. Este vorba despre presedintia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde guvernantii nu vor face nicio propunere contra candidaturii temutei Livia Stanciu, astfel ca "talibana" care i-a trimis dupa gratii pe Adrian Nastase, Gigi Becali sau Catalin Voicu va continua sa aiba painea si cutitul condamnarilor definitive si pentru urmatorii trei ani.

Conservatorii vor merge la europarlamentare pe listele PSD

Scenariul din 2009, cand conservatorii au intrat in Parlamentul European cu ajutorul masinariei de partid a PSD, se va repeta si in 2014. Cu o zestre electorala mai mica de doua procente, liderii conservatori cauta sa se lipeasca de un vehicul care sa le asigure succesul la viitoarele alegeri europarlamentare. Evident, membrii PC au batut intai la usa partenerilor de la PNL. Cum insa aici situatia este destul de complicata (liberalii se lupta intre ei pentru un loc fruntas pe lista), raspunsul a fost un "NU" cat se poate de categoric. Dupa asa un dus rece, conservatorii si-au amintit brusc ca protocolul Aliantei de Centru Dreapta (PNL-PC) nu functioneaza si ca a venit momentul sa-si declare independenta in USL dupa principiul "fiecare cu a ma-sii".

A murit Marc Rich, "stapanul din umbra al Romaniei"

Foarte controversatul bancher Marc Rich, implicat pana peste cap in afacerile Romaniei, inainte si dupa 1989, a murit la varsta de 78 de ani in urma unui atac cerebral, in Elvetia. Cetatean american, israelian si spaniol, Rich a fost inculpat pentru fraude fiscale de sute de milioane de dolari, tranzactii ilegale cu arme si petrol in tari supuse emabragoului, dar, in SUA, s-a bucurat de gratierea lui Bill Clinton in ultima zi de mandat la Casa Alba, in 2000. Dupa care acesta a regretat. Rich a facut parte din schema KGB de preluare a valorilor Partidului Comunist, iar in timpul lui Boris Eltin a "creat" panoplia de oligarhi rusi care au beneficiat de credite preferentiale in anii de "privatizare salbatica". Bancheri evrei straini ca Marc Rich, David Reuben, Gerry Lennard si Jerry Cligman au sprijinit afacerile din afara, impreuna cu sefii Directoratelor I, V si VI ale KGB, care au infiintat case de comert pentru valorificarea resurselor strategice: petrol, minerale, metale. Schema a fost "exportata" si in Romania, cu tot cu bancherul Marc Rich. Afacerile acestuia i-au atras numele de "stapanul din umbra al Romaniei".

Cazul Snowden sparge buba in Orientul Mijlociu: Rusii s-au retras din Siria. Israelul in alerta maxima de razboi!

Moscova a anuntat ca si-a evacuat intregul personal militar, inclusiv din Portul Tartus, si diplomatic din Siria, din cauza riscurilor pe care le implica situatia conflictuala din zona. Evacuarea a inceput de vineri si miercuri a fost incheiata, a anuntat Ministerul rus al Apararii. Israelul a intrat in stare de alerta maxima de razboi. "Rusia a decis retragerea intregului personal din cauza riscurilor pe care le implica razboiul din Siria, ca si de teama ca militarii rusi sa nu fie victime ale vreunui incident, ceea ce ar fi atras consecinte de amploare", au declarat oficiali ai Ministerului rus al Apararii. Insa! "Cele 16 nave de lupta rusesti vor ramane in Mediterana, iar contractele de arme pe care Rusia le are cu regimul lui Bashar al-Assad vor fi onorate". Edward Snowden, fostul angajat CIA care a "esuat" intr-un aeroport din Moscova, pe "taramul nimanui", a pus paie pe foc. Snowden cunoaste toata schema tehnica a supravegherii retelelor initiata de NSA, ceea ce il face deosebit de pretios.

PUTEREA

BNR: Valoarea restanţelor la bănci acumulate de firme şi populaţie a urcat la 31,8 miliarde lei, în mai

Valoarea restanţelor în lei şi valută acumulate de firme şi populaţie la bănci a urcat cu 3%, la finele lunii mai, comparativ cu nivelul înregistrat în aprilie 2013, depăşind 31,874 miliarde lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Din această valoare, peste 12,5 miliarde lei erau restanţe în monedă naţională şi circa 19,3 miliarde în valută. În ceea ce priveşte valoarea creditelor acordate populaţiei, aceasta a crescut cu 0,98% în mai, până la 103,1 miliarde lei. Valoarea creditelor acordate agenţilor economici se ridica, la finele lunii mai, la peste 117,7 miliarde lei, în creştere cu 0,38% faţă de nivelul din aprilie 2013. Astfel, la finele lunii mai, valoarea totală a creditelor acordate firmelor şi populaţiei se ridica la peste 223,9 miliarde lei.

Bătaie de joc la Gala Premiilor Marii Loji. Gruia Stoica, sponsorul Masoneriei

Marea Lojă Naţională din România (MLNR) a organizat vineri seară, cu prilejul solstiţiului de vară, a treia ediţie a Galei Premiilor Marii Loji. Masonii au decernat, la Ateneul Român, şapte premii, fiecare în valoare de 10.000 de euro, unor personalităţi din mai multe domenii de referinţă. Organizatorul evenimentului, nimeni altul decât Marele Orator al MLNR, Remus Borza, mai cunoscut ca administratorul judiciar ce se va îndestula de la Hidroelectrica, nu a scăpat ocazia să se mai dea niţel în spectacol, declarând înainte:"Va fi o ceremonie unde vom îmbina sobrietatea Premiilor Nobel cu grandoarea Premiilor Oscar". Toate bune şi frumoase până aici. Numai că participanţii la festivitatea de la Ateneu şi cei care s-au uitat în direct pe TVR 2 au putut auzi cu urechile lor că unul dintre sponsori a fost Gruia Stoica, prin Grupul Feroviar Român (GFR). Asta fix în ziua în care Grupul Feroviar Român fusese declarat, în urma unei privatizări cu cântec, câştigătorul CFRMarfă, societate pe care o căpuşa de ani buni.

ROMANIA LIBERA

Proiectul Nabucco a murit. De ce NU este o veste proastă pentru România

Cotidianul austriac Die Presse a anunţat ieri că British Petroleum, acţionarul majoritar al câmpului Shah Deniz din Azerbaidjan, a decis să îşi transporte gazul prin gazoductul Trans-Adriatic (TAP) prin Grecia şi Albania, către Italia, ceea ce anulează, de fapt, proiectul Nabuco în care Transgaz a investit câteva zeci de milioane bune. Pentru România este o lovitură, dar nu este o lovitură mortală. În pofida incompetenţei ministrului nostru de externe, care dădea "şanse bune" Nabucco-West împotriva evidenţei şi a pierderii sumelor primite pentru tranzitul prin Nabucco, România are şansa să îşi dezvolte propriile resurse, în primul rând gazele şi petrolul din Marea Neagră şi în al doilea, petrolul şi gazele de şist, atât de demonizate de "ecologiştii" cu relaţii la Moscova. În al treilea rând, trebuie dezvoltate capacităţile de gaz natural lichefiat de la Constanţa ((LNG), indiferent dacă guvernul Ivanishvili va mai dori sau nu să continue cu programul AGRI. În fond, după revoluţia gazelor de şist din America, există o grămadă de gaz ieftin pe piaţă, gata să fie livrat.

Băsescu, RECLAMAT la CNCD pentru declaraţii RASISTE

Mai multe organizaţii guvernamentale şi non-guvernamentale, care promovează egalitatea de şanse şi drepturile minorităţilor, au depus, miercuri, o petiţie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), prin care solicită sancţionarea preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a unor declaraţii despre natalitate de săptămâna trecută, se arată într-un comunicat remis redacţiei. În petiţie, organizaţiile sancţionează declaraţiile preşedintelui faţă de femeile românce şi rome şi le consideră "discriminatorii pe criteriul de gen, etnie şi statut social", deoarece aduc "vătămare demnităţii şi imaginii femeilor".

Revoluţiile Facebook de Alina Mungiu-Pippidi

Revoluţiile zilelor noastre, de la Sao Paolo la Sofia la Ankara, par deja un nou 1968, şi ele se adaugă celor ale anului trecut, Moscova, Atena, chiar şi Bucureşti-Tg. Mureş-Cluj din ianuarie 2012. Multe lucruri deosebesc între ele aceste mişcări de protest, mai mici sau mai mari, dar asemănarea lor e de asemenea evidentă: sînt, toate, proteste contra unor elite la putere care sînt percepute că au scăpat controlului public, promovate de o generaţie activă şi educată care se organizează prin Facebook şi Twitter. Deosebirea faţă de 1968 este însă mare: generaţia de azi nu mai vede în proprietate şi religie sursa răului social şi nu le mai crede reformabile. Aspiraţia sa etică e în ală parte, în nădejdea că poate exista o guvernare justă şi onestă, care să nu arunce bani publici pe campionate de fotbal cîta vreme există oameni care nu îşi pot plăti asigurarea de sănătate.

ZIARUL FINANCIAR

Românii au pierdut peste 120 mil. lei în acest an din căderea aurului

Prăbuşirea abruptă cu 26% a preţului gramului de aur în acest an a evaporat peste 120 mil. lei (26,6 mil. euro) din valoarea lingourilor de metal preţios pe care le deţin românii. Românii deţin peste 2.500 de kilograme de aur în lingouri pe care le-au cumpărat de la bănci, potrivit estimărilor făcute de ZF în baza datelor publicate de Piraeus Bank şi BCR, singurele bănci care vând aur în formă fizică. În acest an preţul gramului de aur a scăzut cu 26% de la 182,4 lei la începutul anului, până la 133,9 lei, potrivit cotaţiei BNR. Scăderea este doar pe hârtie, pierderea fiind marcată efectiv doar dacă toţi clienţii şi-ar vinde astăzi lingourile. Românii nu s-au grăbit însă să-şi vândă aurul.

BEI vine cu încă 800 mil. euro anul acesta pentru a debloca creditarea

Banca Uniunii Europene încearcă să compenseze reducerea expunerii băncilor străine faţă de filialele locale. Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi-ar putea suplimenta expunerea pe România cu 1 - 1,5 mld. de euro în următorii ani, faţă de stocul actual de finanţare de aproape 10 mld. euro, iar obiectivul principal este creşterea accesului IMM-urilor la finanţare prin intermediul sistemului bancar local, a declarat ieri la ZF Live Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al băncii Uniunii Euro­pene responsabil cu portofoliul energiei şi cu flancul sudic al ţărilor UE. Regiunea Europei Centrale şi de Est se află de câţiva ani sub ameninţarea unei reduceri brutale a expunerii băncilor occidentale. Subsidiarele locale sunt presate să înlocuiască fondurile intragrup cu resurse atrase pe cont propriu, iar aici instituţiile financiare internaţionale precum BEI, BERD şi IFC joacă un rol crucial.

Veşti bune pentru Europa: Optimismul consumatorilor germani este la maximul ultimilor şase ani datorită creşterilor salariale şi şomajului scăzut

Creşterile salariale, veniturile mai mari ale gospodăriilor şi şomajul redus fac ca optimismul consumatorilor germani în privinţa economiei să ajungă aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, semn bun pentru cea mai mare economie europeană care în primul trimestru a evitat la limită recesiunea mai ales datorită consumului. Indexul anticipativ al încrederii consumatorilor în economie al companiei de cercetare a pieţelor GfK a crescut de la 6,5 puncte pentru iunie la 6,8 puncte pentru iulie, cel mai ridicat nivel din septembrie 2007, scrie agenţia Thomson Reuters. Orice veste bună din Germania este bună şi pentru Europa deoarece, în con­diţiile în care Franţa este necompetitivă din punct de vedere economic şi slab condusă, Marea Britanie este preocupată cu ideea de a rămâne sau nu în Uniunea Europeană, iar celelalte ţări cu PIB mare - Italia şi Spania - nu au ieşit încă din recesiune, forţa economiei germane va alimenta şi economia europeană în ansamblu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb