REVISTA PRESEI 27.08.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 august 2014

ADEVARUL

Proiectul Laserului de la Măgurele, împotmolit într-un aviz pe care Apele Române încă nu l-au dat

Problema întâmpinată de dezvoltatorii celui mai mare proiect ştiinţific din România şi din estul Europei este lipsa unui aviz al Apelor Române, pe care îl aşteaptă din octombrie anul trecut pentru începerea forajelor necesare celor 1.000 de pompe geotermale care vor asigure energia centrului ce va găzdui cel mai puternic laser din lume. "Din octombrie 2013 şi până acum, lucrările privind forajul geotermal au stagnat, iar după 1 august, întârzierile deja au devenit critice", a spus pentru adevarul.ro Nicolae Zamfir, directorul proiectului. Construirea clădirii a început în mai 2013 şi ar trebui să se finalizeze peste aproximativ un an, când se va trece mai departe la următorul stadiu al proiectului şi anume, montarea echipamentelor precum laserul. Clădirea nu va fi alimentată din surse de energie convenţionale ci dintr-un sistem cu peste 1.000 de pompe geotermale pentru care au nevoie de încă un aviz de la Apele Române, care emisese deja o aprobare în 2011, când a fost început proiectul.

Gazul românesc începe eliberarea Basarabiei de sub jugul Gazprom

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi inaugurat în mod oficial azi, cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, moment simbolic, întrucât România va deveni acum un furnizor alternativ de gaze naturale pentru Basarabia, concurând direct cu gigantul rus Gazprom. Interconectorul va avea o capacitate anuală de 1,5 miliarde de metri cubi, îndeajuns pentru a acoperi necesarul intern al Republicii Moldova, care se ridică la 1,1 miliarde de metri cubi pe an. Regiunea separatistă Transnistria mai consumă, însă, şi ea încă un miliard de metri cubi anual, importaţi tot de la Gazprom. În primă fază, însă, exporturile româneşti pe această rută vor fi mult mai mici decât necesarul Basarabiei, capacitatea de export fiind de 14.000 de metri cubi pe oră. Astfel, în cele patru luni până la finalul acestui an, ar trebui să fie exportate în jur de 42 de milioane de metri cubi de gaze. Iar anul următor ar trebui să fie pompaţi pe conductă o cantitate de trei ori mai mare.

Voiculescu nu ştie ce să mai facă pentru a-şi salva averea confiscată

După sentinţa de condamnare şi confiscarea a averii lui Dan Voiculescu în dosarul ICA, nu mai puţin de trei contestaţii au fost depuse la instanţă pentru a întârzia executarea imobilelor. Două dintre ele au primit deja hotărâri, însă nu sunt definitive. Grupul de firme Grivco, controlat de Dan Voiculescu (foto), a depus o Contestaţie la executare în cazul sechestrului dispus prin decizia definitivă dată în dosarul privind privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare. Tribunalul a respins-o însă ieri şi pe aceasta, judecătorii considerând-o neîntemeiată. Soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti. Contestaţia analizată ieri a fost a treia depusă împotriva sechestrului dispus prin sentinţa de condamnare a lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani.

Boala limbii albastre pune Guvernul în alertă maximă. Zeci de animale s-au îmbolnăvit în judeţul Buzău

Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat marţi, la sediul Guvernului, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în legătură cu răspândirea bolii "Bluetongue" (boala limbii albastre), specifică rumegătoarelor. Comitetul a stabilit ce măsuri trebuie luate pentru stoparea bolii mai ales că este pentru prima oară când evoluează în România. Apărută pentru prima oară în România, boala limbii albastre nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor. Este însă obligatoriu, susţin specialiştii DSVSA, ca toţi deţinătorii de animale, să anunţe imediat autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la animalele proprii. Această boală produce pagube însemnate prin transmiterea şi îmbolnăvirea altor animale. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populaţie. Focare de boală au fost semnalate şi în alte state din sudul Europei, inclusiv state vecine României.

Cum a scăpat Norvegia de "blestemul petrolului"

În timp ce alte ţări au dat de petrol şi apoi au profitat la maxim de banii obţinuţi, Norvegia continuă să investească banii din petrol şi gaze într-un fond suveran special. Acest fond, care valorează aproximativ 800 de miliarde de dolari (605,8 miliarde de euro), deţine 1% din acţiunile petroliere ale lumii şi este îndeajuns de mare încât să poată transforma fiecare cetăţean norvegian într-un milionar în moneda naţională, coroana. Majoritatea Norvegiei este foarte mulţumită de situaţie: potrivit unui studiu din 2012, condus de Universitatea Columbia din New York, SUA, Norvegia este una dintre cele mai fericite ţări ale lumii. "A trebuit să investim mulţi bani înainte de a putea cheltui ceva. În alte ţări, petrolul este mult mai uşor de extras, aşa că au acces la bani imediat. Noi am ştiut de la început că este un plan pe termen lung", explică profesorul Alexander Cappelen, de la Şcoala de Economie norvegiană, cum au evitat norvegienii capcanele banilor rapizi.

La un click distanţă, se deschid porţile infernului

"În numele Dawala Islamyia (Statul Islamic)": Nenorocire pe capul vostru, al necredincioşilor şi apostaţilor! Acesta este unul dintre miile de mesaje care sunt difuzate acum pe internet, pornind de la site-uri islamiste fundamentaliste, dar preluate şi amplificate de reţelele sociale, cele care sunt acum folosite pentru recrutarea "luptătorilor străini". E vorba despre mii şi mii de tineri care afluează acum fără întrerupere înspre bazele intermediare de pregătire pentru ca, după un antrenament sumar, să fie trimişi pe unul dintre multiplele teatre de luptă în care operează unităţile militare ale islamiştilor islamişti. În Orientul Apropiat, în Africa sau în Asia. Serviciile de informaţii se concentrează acum, din ce în ce mai mult, pe urmărirea acestor reţele complexe care, la început, păreau a fi doar de îndoctrinare şi pregătire pentru convertire la Islam.

BANCHERUL

ANPC obliga bancile sa afiseze toate comisioanele cand folosim cardul la ATM-uri

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) propune emiterea unui ordin prin care sa oblige bancile sa afiseze la ATM-uri toate comisioanele si costurile aferente operatiunilor cu cardurile de debit si de credit. O initiativa laudabila, intrucat clientii bancilor ar putea fi astfel mai bine informati cu privire la costurile serviciilor bancare, care vor deveni mai transparente. In acest fel, competitia intre banci va creste iar consecinta fireasca ar fi o diminuare a costurilor si o crestere a calitatii serviciilor. Astfel, mentioneaza ANPC intr-un comunicat, pe ecranul video al monitoarelor specifice terminalelor ATM, vor fi înscrise, în ordinea operaţiunilor efectuate de către consumator, toate informaţiile legate de costurile tranzacţiei (în sumă exactă).

Increderea romanilor in banci si stabilitatea sistemului bancar a crescut fata de 2010

Increderea populatiei in bancile romanesti si in stabilitatea sistemului bancar s-a imbunatatit fata de cea din urma cu 4 ani, in 2010, in ciuda deficitului mare de imagine suferit de banci, in special ca efect al implementarii legislatiei privind protectia consumatorilor (OUG 50), care a declansat o serie de procese intre banci si clienti. Conform unui sondaj de opinie realizat in acest an si publicat ieri de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), in prezent 66% dintre romani apreciaza ca au putina sau foarte putina incredere in banci, fata de o pondere a nemultumitilor de 71% in sondajul din 2010, asadar cu 5 puncte mai ridicata. Totusi, ponderea celor care au incredere in banci a crescut mai putin, de la 29% in 2010 la 31% in prezent.

CURENTUL

Dinu Patriciu va fi înmormântat sâmbătă, în cimitirul Bellu

Omul de afaceri Dinu Patriciu va fi înmormântat sâmbătă, în Cimitirul Bellu, informează B1 TV. Deşi s-a dorit iniţial ca acesta să fie înmormântat sau chiar incinerat la Londra, după ce familia a aflat din testament ultima dorinţă a omului de afaceri, planurile au fost schimbate. Acesta şi-a dorit să fie înmormântat în România, astfel că familia a decis să îi respecte dorinţa.

Gazele nu se mai scumpesc de la 1 octombrie

Veste bună pentru români. Preţul gazelor nu mai creşte de la 1 octombrie. România negociază cu oficialii comisiei europene o amânare a scumpirilor, după începerea liberalizării preţurilor. Conform calendarului de liberalizare, preţurile la gaze trebuie să crească de 4 ori pe an, până în 2018. Anul viitor, facturile ar trebui să fie mai mari de la 1 ianuarie cu 2%, de la 1 aprilie cu 3%, 4% de la 1 iulie si alţi 3% de la 1 octombrie. În total, în 2015 gazele s-ar scumpi, conform calendarului, cu 12%

CURIERUL NATIONAL

Dosarele în care s-a dispus NUP faţă de Bercea, reverificate

CSM a cerut ieri procurorului general să verifice patru dosare în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul lui Bercea Mondial, "existând posibilitatea să se fi greşit" prin clasarea cauzelor, a declarat vicepreşedintele consiliului, George Muscalu. Potrivit lui Muscalu, într-unul dintre cele patru dosare, vizând infracţiuni de spălare a banilor, procurorul de caz a dispus NUP, motivând că într-un alt dosar se dispusese aceeaşi soluţie şi că există similitudini, însă cauza privea alte societăţi şi alte conturi. Cele patru dosare fac parte dintr-un total de 28 de dosare verificate, trei dintre ele având ca obiect infracţiuni economice, respectiv de spălare a banilor, iar celălalt - infracţiuni de corupţie. În acest ultim caz este vorba despre modul în care Bercea Mondial a obţinut permisul de conducere, la începutul anilor '90, în condiţiile în care nu ştie să scrie şi să citească.

ASF confirmă: Al treilea furt al Harinvest direct de la Depozitarul Central

De cel puţin trei ori a căzut fortăreaţa de la Depozitarul Central în anul 2013. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a confirmat pentru Curierul Naţional că are pe rol trei sesizări de furturi de acţiuni operate de SSIF Harinvest SA ale căror victime sunt persoane care nici măcar nu erau clienţi ai casei de brokeraj vâlcene. "Cele 3 sesizări privind operaţiunile de înstrăinare a unor pachete de acţiuni de către Harinvest s-au realizat, conform susţinerii petenţilor, în lipsa unei relaţii contractuale în acest sens între petenţi şi SSIF Harinvest", se afirmă într-un răspuns al Autorităţii la întrebările noastre. Aceasta înseamnă că există şi un al treilea caz, în afara milionului de acţiuni Fondul Proprietatea dispărute lui Aurel Marinescu din Râmnicu Vâlcea şi prăduirea unui pensionar din Târgu Mureş semnalată la începutul acestei săptămâni de Curierul National.

Nou scandal între preşedinte şi premier

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că şeful statului, Traian Băsescu, a sesizat DNA cu privire la atribuirea lucrărilor la autostrada Comarnic-Braşov, în replică purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, declarând, marţi, că afirmaţia premierului este mincinoasă. Consilierul premierului Ponta, Mirel Palada, afirmă, într-un comunicat, că preşedintele Băsescu ascunde fapte de corupţie sau minte cu privire la contractarea autostrăzii Comarnic-Braşov, după ce consilierul prezidenţial Bogdan Oprea a negat afirmaţia premierului că preşedintele ar fi sesizat DNA.

Marile companii din Europa Centrală şi de Est bat pasul pe loc

Cele mai mari companii din Europa Centrală şi de Est au avut anul trecut creşteri modeste atât ale cifrei de afaceri, cât şi ale numărului de angajaţi, potrivit studiului Coface CEE Top 500. Studiul clasifică cele mai puternice 500 de companii din regiune, luând în considerare atât cifra de afaceri, cât şi factori adiţionali precum: numărul de angajaţi, mediul de afaceri, sectoarele şi piaţa în care acestea activează. "Schimbarea clasamentului în Topul celor 500 de companii evidenţiază condiţiile economice ale anului trecut - care nu a fost unul de succes. Exporturile reduse, ca urmare a situaţiei din zona euro şi constrângerile în ceea ce priveşte accesul la creditare au făcut ca 2013 să fie un an dificil şi provocator pentru mediul de afaceri. Ca rezultat, companiile aflate în Topul celor 500 au încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri stabilă şi o scădere minoră a ratei ocupării forţei de muncă. Se poate observa că marii jucători au probleme grave, în special în ceea ce priveşte menţinerea performanţelor din anii precedenţi".

Românii vor să economisească şi în altceva decât depozite

Peste jumătate din populaţia bancarizată a României ar prefera să economisească în alte produse decât depozitele, cu câştiguri mai mari şi mai rapide, considerând că este nevoie de sume şi perioade mari pentru ca depunerile în bănci, cu dobânzi prea scăzute, să fie rentabile, arată un sondaj. "Peste 53% din populaţia bancarizată din România ar folosi alte metode de economisire şi investire decât banca, dar nu au suficiente informaţii despre ce ar trebui să facă sau nu au suficient timp. Totodată, 57% din populaţia bancarizată din România preferă să economisească sau să investească prin forme din care câştigă mai mult decât la bănci", reiese dintr-un sondaj efectuat de Mercury Research pentru Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) privind comportamentul de economisire al populaţiei din România.

EVENIMENTUL ZILEI

Pe ce averi a pus ochii ANI. Cum justifică funcţionarii banii în plus găsiţi asupra lor

Întrebaţi de unde au banii, cei verificaţi de inspectori au dat răspunsuri dintre cele mai năstruşnice. Cei mai mulţi spun că s-au împrumutat. De la pensionari sau de la părinţi. Alţii au arătat că au descoperit zeci de mii de dolari după decesul soţilor sau au strâns bani din apicultură. Fostul şef al RADET a spus în faţa judecătorilor că avea 50.000 de dolari în casă de pe vremea lui Ceauşescu. Activitatea depusă ca bucătăreasă la nunţi, creşterea porcilor sau cultivarea zarzavaturilor au fost alte surse de finanţare indicate de cei verificaţi. În unele cazuri, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a obţinut în instanţă confiscarea sumelor, în alte cazuri dosarele se află în verificări la Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

Tony Blair l-a consiliat pe liderul kazah cum să acopere masacrarea unor manifestanţi

Organizaţia Human Rights Watch l-a criticat pe fostul premier laburist Tony Blair după ce acesta l-a consiliat pe liderul kazah Nursultan Nazarbaiev cum să acopere moartea a 14 civili, ucişi în timpul unor manifestaţii anti-guvernamentale din 2011. O serie de documente ajunse pe mâna jurnaliştilor de la Daily Mail arată cum a acţionat Tony Blair pentru a-l ajuta pe liderul kazah să îşi reabiliteze imaginea în faţa comunităţii internaţionale. Astfel, înaintea unui discurs rostit la Universitatea Cambridge, Blair i-a oferit sfaturi concrete despre modul cum Nazarbaiev să abordeze masacrul în discursul său. Fostul premier laburist i-a schiţat un discurs de 500 de cuvinte, axat pe masacrul din 2011, acceptat de oamenii din staff-ul liderului de la Astana, care nu au făcut decât mici schimbări. "Moartea lor, oricât de tragic ear fi, nu ar trebui să eclipseze progresul înregistrat de ţară (Kazahstan)", se menţionează în textul scris de Tony Blair.

Ministerul Justiţiei A TERGIVERSAT EXTĂDAREA lui Nicuşor Constantinescu

Baronul de Constanţa a beneficiat de o "vacanţă" prelungită în SUA pentru că americanii nu au primit documentele din partea autorităţilor române. În timp ce Nicuşor Constantinescu se plimba liniştit prin America, autorităţile române s-au "străduit" aproape o lună să trimită mandatul internaţional de arestare emis pe numele lui. Recenta apariţie într-un centru comercial din Queens arată că cel mai căutat dintre baronii României stătea fără griji, deşi era dat în căutare prin Interpol încă din data de 1 august. Informaţia ne-a fost confirmată de oficiali din Poliţia Română. Problema este că, nici măcar de la 1 august, ziua în care Interpol a confirmat urmărirea internaţională a lui Nicuşor Constantinescu, şi până pe data de 18 august, actele pe baza cărora autorităţile americane puteau demara procedura de extrădare nu au fost trimise de Ministerul Justiţiei.

Cât rezistă un român fără să se împrumute la bancă

De-a lungul timpului, românii şi-au dezvoltat o dependenţă pentru împrumuturile bancare. Potrivit unui studiu realizat de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, 4 din 10 români nu ar putea trăi din economii mai mult de o lună. Cu toate acestea, perioada medie pe care populaţia bancarizată din România poate subzista fără să se împrumute este de 3,7 luni. O proporţie de 36% din totalul populaţiei bancarizate are în prezent credite, trei sferturi utilizând creditul de nevoi personale fără ipotecă. Semnificativ, mai mulţi români din zona Banat-Crişana-Maramureş folosesc credite de nevoi personale, comparativ cu totalul populaţiei investigate, în timp ce locuitorii capitalei deţin credite imobiliare sau ipotecare într-o proporţie mai ridicată decât restul ţării (29% dintre respondeţii din Bucureşti, comparativ cu 12% în total).

JURNALUL NATIONAL

Dosarul de spălare de bani al lui Traian Băsescu a fost redeschis

În răspunsul adresat lui Mugur Ciuvică, preşedintele GIP, Neculai Plăiaşu, preşedintele Oficiului Naţional De Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, menţionează că Oficiul "va analiza aspectele menţionate şi în situaţia în care vor rezulta indicii temeinice de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului, va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv Serviciul Român de Informaţii". De asemenea în scrisoare se menţionează faptul că ONPCSB nu va aduce la cunoştinţă rezultatele analizei decât instituţiilor menţionate mai sus. Cazul reclamat de Mugur Ciuvică începe în octombrie 2002, când Traian Băsescu a cumpărat o vilă în Otopeni cu 280.000 de dolari bani, pe care şeful statului, conform spuselor sale, i-ar fi obţinut în urma vânzării unui teren, în august 2000, către Costel Căşuneanu.

Poroşenko şi Putin, discuţii "dure şi complexe"

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat în cursul nopţii de marţi spre miercuri că o 'foaie de parcurs' va fi pregătită pentru a ajunge la un acord privind o încetare a focului cât mai curând posibil în estul Ucrainei, după întrevederea pe care a avut-o cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Minsk, relatează Reuters. "Va fi pregătită o foaie de parcurs pentru a ajunge cât mai repede la un regim de încetare a focului care trebuie obligatoriu să fie bilateral", a precizat Poroşenko într-un comunicat dat publicităţii după întrevederea cu liderul de la Kremlin. Poroşenko a mai spus că discuţiile multilaterale de la Minsk, la care au participat şi liderii din Kazahstan şi Belarus, dar şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, au fost 'dure şi complexe'. Potrivit DPA, forţele armate rusă şi ucraineană şi comandanţii trupelor de grăniceri vor desfăşura consultări pentru a reglementa conflictul din estul Ucrainei.

Bucurie în Gaza. Israelul a acceptat încetarea focului "completă şi nelimitată în timp"

Israelul a acceptat propunerea egipteană pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza, a indicat marţi un înalt oficial israelian, citat de agenţia Reuters. ''Israelul a acceptat o propunere egipteană pentru o încetare a focului completă şi nelimitată în timp. Israelul acceptase deja propunerea egipteană pe 15 iulie. Israelul a susţinut întotdeauna o încetare a focului necondiţionată şi pe termen nelimitat'', a afirmat oficialul israelian sub rezerva anonimatului, fără să ofere alte detalii. Oficiali egipteni şi palestinieni au anunţat anterior că acordul de încetare a focului permanent va intra în vigoare la ora 16.00 GMT. Potrivit AFP, Ministerul de Externe al Egiptului, ţară care a mediat negocierile dintre palestinieni şi israelieni, a anunţat într-un comunicat că acordul de încetare a focului în Fâşia Gaza prevede deschiderea imediată a punctelor de trecere dintre Israel şi enclava palestiniană pentru ''intrarea rapidă a ajutorului umanitar, a echipelor de salvare şi a mijloacelor de reconstrucţie''.

NATIONAL

A inceput sfarsitul sistemului bancar actual

Numeroase banci de renume din Europa au anuntat ca vor scoate la vanzare active de peste 1.303 miliarde de euro, in vreme ce "suratele" lor mai putin renumite - dar foarte importante - din Romania isi restrang, an de an activitatea si inchid sute de agentii devenite nerentabile. Bancile, asa cum le vedem acum, vor inceta sa existe in deceniul urmator, fiind inlocuite de birouri online. Activele toxice s-au inmultit in sistemul bancar european, in ciuda semnalelor mai mult sau mai putin conforme cu realitatea, referitoare la iesirea din criza a UE. Conform estimarilor Bloomberg, numeroase banci importante, printre care Barclays Plc, UniCredit SpA si Credit Suisse Group AG si-au inchis sucursalele si investitiile paguboase, trensferand creditele neperformante si alte active proaste in entitati care vor fi scoase la vanzare. Suma reprezinta aproximativ 7,9% din bilanturile combinate, in valoare de 21.700 miliarde de dolari (16.440 miliarde de euro) ale celor 23 de banci importante din Europa.

Gabriel Oprea se infrupta fara jena din parlamentarii Elenei Udrea

"Achizitia" poarta numele de Florin Secara si a fost vicepresedinte al PMP. Plecat din PMP de vreo saptamana, Secara a socotit ca partidul care i se potriveste cel mai bine este UNPR. "M-am alaturat celor 50 de parlamentari UNPR dupa ce am evaluat cu atentie ultimele evolutii politice si echipa de partid careia m-am alaturat. Este un partid in care am gasit mai multe personalitati care au avut cariere profesionale similare cu a mea, adica fosti ofiteri, cu care impartasesc un sistem comun de valori. Alegerea pe care am facut-o imi permite sa reprezint cu onoare si eficienta interesele cetatenilor care m-au trimis in Parlament si pe cele nationale", isi pledeaza Secara propria-i cauza. Aflat la concurenta cu PLR-ul lui Calin Popescu Tariceanu, UNPR este gata sa jumuleasca in continuare formatiunea condusa de Elena Udrea - si nu numai.

Rachetele NATO, orientate spre Rusia

Polonia si statele baltice au cerut NATO sa redirectioneze scutul antiracheta catre Rusia, din cauza temerilor ca Moscova va intreprinde actiuni militare fatise in Ucraina. Cererea a generat polemica in sanul Aliantei Nord-Atlantice, care acum este pusa la grea incercare - culmea - nu de inamici, ci de propriii membri, carora trebuie sa le raspunda (inclusiv Romaniei) la intrebarea: ii va ajuta sau nu, vreodata, in caz de conflict militar?

PUTEREA

DIVERSIUNEA ŢARULUI. Armata Rusiei s-a "rătăcit" în Ucraina, chiar înaintea întâlnirii Putin-Poroşenko

Rusia testează pe de o parte capacitatea de reacţie atât a armatei ucrainene, cât şi a NATO şi EU, iar pe de altă parte îi încurajează pe rebeli să continue războiul civil din Ucraina, consideră analiştii militari şi politici. Ieri, Moscova a confirmat oficial faptul că un convoi militar, echipat cu blindate uşoare, a trecut luni graniţa Ucrainei. Ruşii susţin însă că militarii s-au rătăcit, fiind într-o misiune de patrulare. Kievul a distrus vehiculele de luptă ruseşti şi a capturat zece paraşutişti înarmaţi, susţinându-şi afirmaţiile prin publicarea fotografiilor cu epavele blindatelor şi a înregistrărilor cu soldaţii capturaţi. După violarea teritoriului fostului stat sovietic, luptele în zona de sud a Ucrainei s-au intensificat, mercenarii controlaţi de Kremlin fiind puternic încurajaţi de prezenţa "convoiului rătăcit".

Mircea Raicu: "Sorin Oprescu este sinonim cu ilegal"

Premieră în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Este pentru prima dată când Prefectura Capitalei atacă în integralitate hotărârile CGMB pentru nelegalitate. Schimbarea majorităţii în CGMB a generat multe orgolii în grupul PSD. La insistenţele primarului general Sorin Oprescu, toate hotărârile sunt atacate lunar de Prefectură, iar CGMB este blocat. Consilierii susţin că dizolvarea CGMB nu este o soluţie, iar alegerile anticipate nu sunt dorite de nici o parte. Mircea Raicu, fost viceprimar şi actualmente lider al consilierilor PDL, atrage atenţia că aceste fricţiuni politice se răsfrâng tot asupra bucureştenilor plătitori de taxe şi impozite. Grupul consilierilor PSD-PC, respectiv Bogdan Georgescu, nu a răspuns solicitării ziarului PUTEREA de a-şi spune părerea în privinţa blocajului instituit la CGMB.

ROMANIA LIBERA

INTERVIU. La ce folosesc şoarecii transparenţi creaţi de cercetătoarea româncă Viviana Grădinaru

O tânără cercetătoare de origine română stabilită în Statele Unite a uimit lumea printr-o descoperire care revoluţionează diagnosticul unor boli: şoareci transparenţi. Viviana Grădinaru, profesor universitar la Universitatea Caltech, din California, descrie într-un interviu pentru România liberă cum face ţesuturile să devină invizibile. Descoperirea laboratorului de biologie experimentală care îi poartă numele îi ajută pe medici să înţeleagă mai bine procesele biologice, de exemplu modul în care se răspândeşte cancerul în organism.

Diminuarea investiţiilor publice blochează economia, mărind sumele refuzate la plată

Valoarea sumelor refuzate la plată de bănci s-a dublat luna trecută comparativ cu iunie, conform BNR. Experţii trag un semnal de alarmă arătând că lipsa investiţiilor publice este una dintre cauze, iar rezultatul este împingerea în insolvenţă a unui număr mare de IMM-uri, care au puţine şanse de redresare. "Creşterea numărului de bilete la ordin şi cecuri refuzate la plată este cauzată de incapacitatea emitenţilor, în special din rândul firmelor mici şi mijlocii, de a-şi achita datoriile la termen, pe fondul unui lanţ de întârzieri la plată sau neplata din partea clienţilor, a restrângerii accesului la creditul bancar şi reducerii numărului de proiecte mari de investiţii", arată Elena Iacob, avocat colaborator coordonator Zamfirescu Racoţi&Partners. Astfel, în condiţiile în care în ultima perioadă s-au redus semnificativ atât investiţiile private, cât şi finanţarea de către stat a proiectelor de infrastructură, care implicau un număr considerabil de subcontractori, executanţi şi diverşi furnizori, s-au creat premisele unui blocaj de plăţi în lanţ.

Bucureşti: Oprescu RETRAGE proiectul privind majorarea preţului gigacaloriei

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, retrage proiectul privind majorarea preţului gigacaloriei, pentru că nu este avizat de Autoritatea Publica de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP), conform unui comunicat al PMB, remis redacţiei. "Ţinand cont ca, la ora actuala, calendarul unificarii dintre ELCEN si RADET se afla in etapele finale, nu este justificata o discutie despre majorarea tarifului la transportul si distributia energiei termice. In momentul in care va aparea o singura entitate, respectiv Sistemul Integrat de Producere, Transport, Distributie a Energiei Termice (SACET) toate neconconrdantele intre deciziile autoritatilor nationale si ale celor locale vor disparea. Municipalitatea va fi in masura atunci sa controleze tarifele, in beneficiul cetatenilor", a arătat Sorin Oprescu, în comunicatul remis redacţiei.

ZIARUL FINANCIAR

Cum arată o mare arteră comercială a Capitalei: Bulevardul Ştefan cel Mare poate fi multiplicat în tot Bucureştiul

Cine visează ca arterele Bucureştiului să capete ceva din parfumul Parisului, unde pe numeroase străzi pot fi întâlnite din loc în loc magazine de panificaţie sau de legume şi fructe deţinute de mici comercianţi independenţi, probabil va trebui să mai aştepte o perioadă. Mai mult, bulevardele Capitalei nu seamănă nici cu cele din Viena, München sau Milano, unde în special marii retaileri de îmbrăcăminte şi încălţăminte fac legea şi reprezintă o atracţie pentru "turiştii de shopping". Astfel, pe şoseaua Ştefan cel Mare, o arteră care poate fi considerată reprezentativă pentru comerţul Capitalei, nefiind nici Calea Victoriei, dar nici Calea Rahovei, cele mai multe spaţii sunt ocupate de farmacii şi bănci, semn că principalele probleme ale locuitorilor din zonă sunt procurarea medicamentelor şi plata ratelor la credite.

Explozia din online obligă şi curierii să investească în tehnologie: de la GPS-uri la imprimante portabile

Expansiunea comerţului electronic şi creşterea numărului de magazine online au dus la creşterea veniturilor companiilor din curierat, care îşi asigură în prezent din contractele cu comercianţii online 30-40% din veniturile totale. Pentru a răspunde nevoilor jucătorilor din online curierii au investit milioane de euro în echipamente care să permită urmărirea coletelor, dar şi transmiterea mai rapidă a banilor ridicaţi de curier de la uşa clientului. Cel mai nou proiect din comerţul online, supermarketul online cu peste 7.500 de produse (de la carne şi legu­me, până la detergent) deschis de eMag, cel mai mare retailer online, în parteneriat cu lanţul de magazine Mega Image ar putea genera venituri suplimentare pentru FAN Courier, cea mai mare companie de curierat cu capital românesc, care se va ocupa de distribuirea produselor.

Băncile restructurează mai puţin şi se pregătesc de revenirea economiei

Băncile, care în ultimii opt ani au tăiat din organigrame aproape 8.000 de angajaţi, au pus pe "hold" planurile de restructurare, odată cu revenirea economiei şi creşterea puterii de cumpărare. În ultimul an, instituţii financiare precum BCR, BRD sau Banca Transilvania au restructurat împreună aproape 900 de persoane, cam tot atâtea câte dădea afară o singură bancă în momentele cele mai negre ale economiei. "Se vede o încetinire a restructurărilor din banking şi în piaţă, s-a mai temperat acel flux din anii trecuţi. Băncile nu mai sunt dispuse să-şi asume riscuri şi încep să se îndrepte tot mai mult spre închirierea de forţă de muncă temporară, cu precădere pentru poziţiile de front office şi chiar de vânzări. Pentru acestea, leasingul de personal este o soluţie mult mai sigură şi mai eficientă, având în vedere că în cazul în care un angajat renunţă la job, agentul are tot interesul să îl înlocuiască rapid pentru a-şi lua comisionul din < închirierea > lui", spune Diana Andreescu, account manager al firmei locale de recrutare şi închiriere de muncă temporară Pro Solutions Agency.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb