REVISTA PRESEI 28.09.2017

Willy Homner
Revista Presei / 28 septembrie 2017

REVISTA PRESEI 28.09.2017

ADEVARUL

Armata Română, înzestrată cu primul sistem Patriot

Un sistem de rachete Patrior, 45 de elicoptere de atac Bell Helicopters şi 227 de transportoare blindate 8X8 Piranha Mowag, sunt câteva dintre achiziţiile care vor intra în dotarea Armatei Române. În plus, a fost demarată şi negocierea pentru cumpărarea a încă 36 de avioane F-16. Aşa au anunţat miercuri oficialii din Ministerul Apărării Naţionale. Asta după ce, miercuri, militarii români au recepţionat, în Portugalia, încă trei aeronave F-16 modernizate la standardele actuale ale NATO. Primele şase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române pe 29 septembrie 2016, iar următoarele trei pe 16 decembrie 2016.

Iohannis a reaprins războiul cu Dragnea

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat PSD pentru că nu le-a retras sprijinul miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb. Replica liderului social-democrat, Liviu Dragnea, a fost că Iohannis "a venit supărat din vacanţă", acesta fiind motivul atitudinii sale. Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi seară prima reacţie în ceea ce priveşte problemele de natură penală ale unor membri din Guvern, după ce cu o zi înainte conducerea PSD a decis că miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb sunt nevinovate şi nu au de ce să-şi dea demisia, deşi prima este deja anchetată penal pentru abuz în serviciu, iar pentru a doua DNA cere ridicarea imunităţii pentru a putea fi cercetată pentru complicitate la abuz în serviciu.

Companiile din România, două economii diferite. Insolvenţa ca metodă de relansare

Invitat la Adevărul Live, Andrei Cionca, fondator al CITR Group, a declarat că segmentarea companiilor româneşti este tot mai adâncă, în sensul că numai 1% dintre acestea deţin afaceri cât restul de 99%, iar această situaţie duce la un risc sistemic foarte mare dacă o parte dintre ele se va lovi de probleme economice. Este vorba de 6.521 de companii dintr-un total de 660.000 care sunt la vârful piramidei economiei româneşti, iar ele generează peste 60% din cifra de afaceri cumulată la nivel naţional, se arată într-un studiu al CITR Group. Potrivit lui Cionca, din perspectiva companiilor româneşti putem vorbi despre două economii: una, alcătuită din companiile mari din grupul de 1%, extrem de performantă, a cărei viteză de creştere este mai mare, şi cea de-a doua, restul de 99%, alcătuită din companiile acestea mici a căror situaţie se înrăutăţeşte pe zi ce trece.

Canalul Dunăre-Bucureşti: ne-am bătut joc de miliarde de euro şi de mediu

Putem candida fără concurenţă la cei mai risipitori oameni din Europa. 3,5 miliardede euro am cheltuit acum 30 de ani ca să aducem Dunărea în Bucureşti. Dar, când a venit revoluţia, lucrările s-au oprit şi în timp s-a distrus tot ce s-a construit. Ca să reluăm lucrările la canalul Dunăre - Bucureşti ne costă enorm. Investiţii facem în continuare, fără nici o logică, în locuri pe care nu le folosim. Şi ne batem joc de bani şi de Dunăre. La Olteniţa, acolo unde Argeşul se varsă în Dunăre şi de unde ar trebui să înceapă canalul Dunăre-Bucureşti, portul arată ca după bombardament cu toate că este singurul port de pe Dunăre în care au ajuns bani europeni. Argeşul e poluat, iar tot ce s-a construit pe canalul spre Bucureşti s-a furat.

Doina Gradea, validată ca director general interimar al TVR

Doina Gradea a fost validată în unanimitate de comisiile de cultură ale Parlamentului pentru postul de director general interimar al televiziunii publice, după ce Irina Radu a fost demisă. Doina Gradea, care a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, a ajuns să lucreze pentru Mediafax, ca reporter, în anul 1992, fiind recomandată de Andrei Boncea. Un an mai târziu, a devenit editorul general adjunct al agenţiei de ştiri. Doi ani mai târziu, aceasta devenea secretar general de redacţie la Canalul de Ştiri - cel care urma să devină Pro TV - fără a şti ce înseamnă televiziunea, după cum însuşi mărturiseşte. Din 1995 a fost asistenta personală a lui Adrian Sârbu, după care, în 1998, a fost Corporate Affairs Manager pe grupul MediaPro şi pe canalele Pro TV

Gabriel Sandu a făcut un denunţ la DNA în care îi acuză pe Băsescu, ambasadori SUA şi pe compania Microsoft că au făcut parte dintr-un grup infracţional

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a depus în cursul zilei de astăzi un denunţ la DNA în care acuza compania Microsoft, şi pe fostul preşedinte Traian Basescu de constituire de grup infraţional organizat. În denunţ mai sunt menţionaţi foştii ambasadori americani Nicholas Frank Taubman şi Mark H. Gitenstein, dar şi Elena Udrea sau Emil Boc. Plângerea penală a fost depusă în ziua în care Gabriel Sandu a fost trimis in judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) În dosarul Microsoft III, alături de oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florica, anunţă Hotnews.ro. Mai reamintim că prejudiciul în acest dosar este estimat de procurorii anticoruptie la peste 51 de milioane de euro.

Femeia care a folosit din greşeală pietre semipreţioase pentru gardul casei

În Firiza - cartier mărginaş al oraşului Baia Mare, există o gospodărie care a dus mult mai departe utilizarea lor. O femeie şi-a construit un gard după un model nou apărut pe piaţă, repsectiv două rânduri de plasă de sârmă între care se toarnă piatră spartă. Însă piatra pe care a folosit-o femeia i-a şocat pe cei care au priceput despre ce e vorba, repsectiv jasp. Jaspul este o piatră semipreţioasă, o varietate de cuarţ cu structură microcristalină care aparţine clasei oxizi, cu un raport de amestec metal şi oxigen. Mineralul este înrudit cu calcedonul, uneori acestea două apărând drept concrescenţe. Băimăreanul Ionică Pop, un topograf pasionat de munte, spune că în zonele vulcanice se găsesc, în general aceste pietre semipreţioase şi că nu e singurul loc unde se pot întâlni. "Şi eu am văzut gardul şi am rămas şocat. Însă pietrele au valoare după ce sunt prelucrate, şlefuite", a menţionat el.

BANCHERUL

Senatorul Daniel Zamfir, şeful comisiei economice, recunoaşte: "Eu nu prea mă pricep la economie, sunt inginer, dar mă informează alţii"

"Eu nu prea mă pricep la treburile astea (bănci, finanţe, dobânzi, legi), eu sunt inginer, dar mă informează alţii", a recunoscut senatorul PNL Daniel Zamfir într-o discuţie cu ziariştii, înainte de întâlnirea comisiei economice a Senatului, pe care o conduce, cu reprezentanţii BNR, in frunte cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, convocaţi pentru a oferi explicaţii pentru adoptarea unui regulament de restricţionare a creditelor acordate de IFN-uri, precum si pentru acuzaţiile la adresa băncilor privind neplata impozitelor către stat. Zamfir a fost făcut celebru de avocatul Gheorghe Piperea, cel care a redactat si probabil a si venit cu ideea legilor privind darea in plată si conversia creditelor in franci elveţieni (CHF) la cursul istoric, prima modificată substanţial iar a doua declarată ilegala de Curtea Constituţională.

COTIDIANUL

Doamne fereşte de o implicare civică maximă! - Cornel Nistorescu

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis şi-a adus o contribuţie importantă la lămurirea situaţiei prin care trece ţara: "De aceea, este nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toţi cei care îşi doresc o Românie stat de drept şi care doresc o justiţie independentă să se anunţe şi să-şi spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergenţe majore, dar o societate sănătoasă, şi eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România, este obligată să discute public aceste chestiuni fiindcă ele ne afectează, în definitiv, pe toţi". Seara, agenţiile de ştiri deja difuzau un apel al unor organizaţii non-guvernamentale ale românilor din ţară şi din străinătate prin care cereau preşedintelui să le primească la Cotroceni şi să intervină public.

Ambasadorul Chinei: Sperăm să consolidăm coordonarea politică şi de strategie dintre China şi România

Ambasadorul Chinei la Bucureşti, , speră într-o consolidare a coordonării politice şi a strategiilor dintre China şi România, în contextul în care "nişte proiecte, nişte negocieri au nevoie de un ritm mai accelerat". Diplomatul vorbeşte, într-un interviu acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, despre perspectivele investiţiilor chineze în România, despre sancţiunile recente împotriva Coreei de Nord, aprobate de China, şi despre acorduri economice majore semnate în ţara noastră. El vorbeşte despre negocierile Nuclearelectrica, despre perspectivele ca Portul Constanţa să devină un hub pe noul "Drum al mătăsii" şi despre o nouă viziune a comunităţii internaţionale.

Cum spune Firea că va rezolva problema difuzorilor de presă

Nemulţumirile asociaţiilor de difuzare a presei au ajuns la urechile primarului general, Gabriela Firea, care a reuşit cu întârziere să reacţioneze şi să facă alte promisiuni. Prin biroul de presă al Primăriei Capitalei, primăriţa îşi arată înţelegerea faţă de dorinţa edililor de sector de a reglementa comerţul stradal. Pe de altă parte, ea se arată îngăduitoare şi faţă de "dificultăţile cu care se confruntă agenţii economici care activează în zona difuzării de presă". Aşa că, municipalitatea a decis să realizeze un studiu prin care să stabilească "noi amplasamente pentru chioşcurile de ziare şi produse conexe (cărţi, papetărie) pe domeniul public aflat în administrarea Municipalităţii". În plus, soluţiile vor fi selectate prin concurs privind un model unitar de chioşc.

China interzice WhatsApp

Serviciul de mesagerie WhatsApp a fost întrerupt pe teritoriul Chinei, ca parte a unor măsuri de securitate pentru Congresul Naţional al Partidului Comunist, scrie BBC News. Utilizatorii au întâmpinat probleme în folosirea aplicaţiei în ultimul timp şi, uneori, a fost complet blocată şi accesibilă doar prin intermediul reţelelor virtuale private (VPN), care ocolesc firewall-ul Internetului din China. WhatsApp este singurul produs al Facebook care a fost autorizat să opereze în China continentală. Facebook şi aplicaţia de partajare a imaginilor Instagram nu sunt disponibile pe continent. Congresul Naţional al Partidului Comunist se desfăşoară la fiecare cinci ani.

CURENTUL

Liviu Dragnea îl ameninţă pe Teodorovici după ce acesta a modificat măsura privind split TVA

Deşi măsura privind split TVA va încurca mediul de afaceri de la 01 ianuarie 2018 şi membrii Comisiei Economice din Senat au modificat ordonanţa pentru ca ea să se aplice doar firmelor care au contracte cu statul, Liviu Dragnea ţine cu dinţii de ea. Dragnea a reacţionat după votul din Senat. Revolta senatorilor a fost condusă de Eugen Teodorovici, iar Liviu Dragnea a lăsat de înţeles că acesta şi-ar putea pierde funcţia de preşedinte al Comisiei Economice.

CURIERUL NATIONAL

Gazprom depăşeşte ExxonMobil şi devine cea mai mare companie energetică din lume

Gigantul energetic Gazprom, din Federaţia Rusă, a depăşit ratingul în clasamentul realizat de S&P Global Platts 250 al companiilor energetice din lume. Potrivit noului raport al celor de la S&P Global Platts 250, compania a înlăturat de pe prima poziţie gigantul american de petrol şi gaze naturale ExxonMobil, care a domnit timp de 12 ani acest top. Prin surclasarea companiei americane ExxonMobil, Gazprom devine astfel lider mondial în producţia energetică, fapt care o să determine pe viitor ca statul rus, care este deţinătorul majoritar al acţiunilor, să continue să lucreze la dezvoltarea companiei şi la deschiderea de noi oportunităţi pentru dezvoltarea resurselor de petrol şi gaz natural, la nivel mondial.

Cât ne costă forţa de muncă în România

Câştigul salarial mediu lunar net la nivelul economiei naţionale (2046 lei) a înregistrat o creştere de 10,1%. Costul mediu lunar al forţei de muncă a fost în anul 2016 de 3493 lei/salariat. Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (15,4%) în rândul tinerilor (15-24 de ani). Numărul mediu al salariaţilor în anul 2016 a fost de 4759,4 mii persoane, în creştere cu 148,0 mii persoane comparativ cu anul precedent. Efectivul salariaţilor la 31 decembrie 2016 a fost de 5223,8 mii persoane, mai mare cu 182,6 mii persoane faţă de sfârşitul anului precedent.

După referendumul privind independenţa Kurdistanului irakian: Bagdadul ia măsuri, inclusiv militare, iar Erdogan evocă riscul unui "război etnic"

Guvernul central irakian, dar şi ţările vecine - Turcia şi Iranul - care s-au opus referendumului privind independenţa regiunii autonome Kurdistanul irakian, ameninţă cu represalii. Turcia şi Iranul şi-au închis frontierele terestre cu provincia respectivă, blocând orice cale de export al petrolului produs în zonă. Rezultatele definitive ale referendumului ce a avut loc luni, în cadrul căruia peste 5 milioane de kurzi au fost chemaţi la vot, erau aşteptate marţi seară, dar încă de la primele ore de după închiderea scrutinului cetăţenii kurzi din Irak au sărbătorit victoria.

EVENIMENTUL ZILEI

Reacţie de ultimă oră a lui Eduard Hellvig, în legătură cu Daniel Dragomir

Preşedintele Comisiei de control asupra activităţii SRI, Claudiu Manda, a declarat că a purtat nişte discuţii cu actualul director al SRI, Eduard Hellvig, în legătură cu audierile fostului ofiţer, Daniel Dragomir. Claudiu Manda a ţinut să menţioneze că Hellvig şi-a arătat toată deschiderea pentru a rezolva orice lucru care ar putea să nu "funcţioneze corect". "Sunt mult mai multe operaţiuni, mult mai multe sarcini pe care SRI le are, (...) în care cred că îşi face treaba foarte bine. Unele aspecte, ale unor persoane, ale unei anumite perioade... nu înseamnă că ar trebui să spunem că acesta este SRI şi lucrurile nu merg bine", a afirmat Manda după audierea fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir. Întrebat dacă ar putea să îl cheme la audieri şi pe directorul SRI, Eduard Hellvig, Manda a spus că nu s-a luat în calcul această posibilitate.

Georgescu (BNR): 'Prima Casă', la pragul de alertă al riscului sistemic. Ar trebui să beneficieze numai cei cu venituri sub 4.000 lei

Programul "Prima Casă" este unul extrem de util, dar Guvernul trebuie să vină cu unele amendamente, în sensul eliminării din program a persoanelor cu venituri mai mari, a declarat, miercuri, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, la dezbaterile Comisiei economice din Senat, referitoare la situaţia băncilor comerciale şi a instituţiilor financiare nebancare. În opinia acestuia, de Programul "Prima Casă" ar trebui să beneficieze doar persoanele cu veniturile de până la 3.000 - 4.000 de lei, restul putând să ia credite standard.

Protest Cartel Alfa, la Constanţa: Jos Guvernul!

Peste 300 de sindicalişti, membri ai Cartel Alfa, Constanţa, au protestat în faţa prefecturii, cerând demisia guvernului, blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat şi modificarea legii dialogului social. Proteste au fost şi în alte şase judeţe, urmând să fie organizate şi în celelalte zone ale ţării. Funcţionari publici, poliţişti, salariaţi din portul Constanţa au scandat timp de peste o oră: Hoţii, hoţii!, Demisia! şi Jos Guvernul! Cu toţii cer guvernanţilor renunţarea la proiectul privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. România ar ajunge singura ţară din Europa care vrea acest transfer. Măsurile de protecţie socială vor dispărea, concediile medicale vor fi plătite de angajat, pe umerii acestora se va pune o presiune nejustificată, au spus protestatarii.

Bulgaria: Numărul turiştilor străini a depăşit populaţia ţării

Peste 10,6 milioane de turişti străini au vizitat anul trecut Bulgaria, o creştere de 24,3% faţă de 2008, a anunţat miercuri Institutului Naţional de Statistică (NSI), a informat publicaţia Sofia Globe. Conform datelor oficiale, la sfârşitul anului trecut Bulgaria avea o populaţie de 7,15 milioane de persoane. Cei mai mulţi vizitatori străini au provenit din Germania (586.794, care au petrecut în medie 6,5 nopţi în Bulgaria) şi Rusia (538.348, cu 7,3 nopţi). Pe locul trei se află Macedonia, urmată de Turcia, România şi Serbia. În topul câştigurilor de pe urma turiştilor străini, pe primul loc se află Burgas (377 milioane de leva sau 193 de milioane de euro), urmat de Varna (246 milioane de leva) şi Sofia (99 milioane de leva sau 50,7 milioane de euro).

Au apărut primele probleme la iPhone 8. Apple le recunoaşte şi promite să le rezolve

La mai puţin de o săptămână de la disponibilitatea noilor telefoane Apple, iPhone 8 şi iPhone 8 Plus, utilizatorii se confruntă deja cu probleme. Numeroase plângeri legate de calitatea audio la telefoanele Apple au apărut pe forumurile de profil, iar Apple recunoaşte că există o problemă la difuzoarele montate pe iPhone 8 Plus. Utilizatorii spun că se aud sunete metalice la efecuarea de apeluri. Purtătorul de cuvânt Apple a declarat că doar o mică parte din telefoane sunt afectate, iar echipa lucrează la remedierea problemei printr-o actualizare software. Utilizatorii americani care au mers cu telefoanele la Apple au primit altele noi, însă şi acestea au întâmpinat aceeaşi problemă.

JURNALUL NATIONAL

"Creierul" din Microsoft, contracte grase de la guvernele Ponta şi Cioloş

Afacerea licenţelor "Microsoft", care a făcut obiectul a două dosare penale instrumentate de DNA, din care, într-unul, deja au fost pronunţate condamnări definitive, continuă nestingherită, cu aceiaşi protagonişti. Este vorba despre aceleaşi companii, cu denumiri schimbate, care au participat la frauda de sute de milioane de euro care a condus, în cele din urmă, doar la condamnarea intermediarilor Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru "Niro", Gheorghe Ştefan "Pinalti" sau a fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu. În ciuda acestor suspiciuni, statul român, în ultima perioadă a guvernării Ponta, dar şi în mandatul de un an al Guvernului Cioloş, a continuat să dea companiilor controlate de Claudiu Florică alte contracte, extrem de importante, vizând platformele informatice ale Ministerului de Externe, Ministerului Justiţiei sau Autorităţii pentru Reglementare în Comunicaţii.

Război total Kövesi - Toader pe tema anchetării HG-urilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a intrat, ieri, în conflict deschis cu Laura Codruţa Kövesi, după ce a declarat că verificarea legalităţii unei hotărâri de Guvern poate fi făcută doar de instanţa de contencios administrativ, nu de către un procuror. DNA a anunţat că a sesizat CSM în legătură cu aceste afirmaţii, pe care le consideră "o imixtiune" într-un dosar penal aflat în lucru. Parchetul lui Kövesi susţine, într-un comunicat de presă, că ÎCCJ a tranşat acest lucru într-o decizie, din 2014. Din documentul indicat de DNA, însă, rezultă că ancheta nu a vizat adoptarea unui HG, ci încălcarea atribuţiilor de serviciu de către un fost ministru.

Cât de mult se pot scumpi creditele în lei

Analiştii de la BCR, cea mai mare bancă comercială din România, estimează că la sfârşitul anului viitor Robor 3 luni va creşte de la 1,11% cât este acum la 1,6%. Asta înseamnă că la un credit de 180.000 de lei, luat pe 22 de ani, dobânda va creşte de la 527 de lei cît este acum la 594 de lei la finalul anului 2018. Aceleaşi creşteri se vor înregistra şi la creditele de consum, însă în această situaţie sumele împrumutate sunt mai mici şi influenţa Robor în rată se va simţi mai puţin. Majorarea se va face simţită treptat, de patru ori pe an. Nivelul dobânzii Robor 3 luni se modifică trimestrial la datele de 1ianuarie, 1aprilie, 1 iulie şi 1octombrie ale anului sau în prima zi lucrătoare imediat următoare zilei de întâi a trimestrului.

NATIONAL

Dragnea si Iohannis, scoşi pe interval de Trump!

In acest week-end a venit de peste Ocean mesajul mult aşteptat de către principalii actori politici angrenaţi in lupta pentru Putere de la Bucureşti. Însă răspunsul Administraţiei Trump i-a lăsat mască pe principalii combatanţi, atât Klaus Iohannis, cat si Liviu Dragnea nefiind pregătiţi pentru un asemenea semnal fără echivoc. Pentru că, daca şeful statului spera să primească garanţii că republicanii ii vor urechea zdravăn pe membrii actualei coaliţii de guvernământ, iar preşedintele Camerei Deputaţilor credea că-si asigurase, in principal pe filiera israeliana, sprijinul necondiţionat al Casei Albe, de la DOJ (Inspectoratul General al Departamentului de Justiţie al SUA) a venit mesajul clar ca americanii nu se vor baga sub nicio formă in actualul război pe Justiţie.

PSD diluează Opoziţia cu ajutorul comisiilor parlamentare

Diabolică, puterea profită de faptul că o parte dintre parlamentari sunt membri ai mai multor comisii si suprapun şedinţele astfel încât aleşii opoziţiei să nu poată fi prezenţi la toate voturile. Aceasta este ultima acuzaţie adusă de liberali majorităţii PSD-ALDE. Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte si deputat PNL, spune că programul stabilit, de conducerile celor doua Camere, pentru comisiile parlamentare este "o bătaie de joc". Una care aduce majorităţii parlamentare un avantaj substanţial: ii permite să-si treacă mai uşor proiectele preferate prin comisii. "Profitând de superioritatea numerică si ştiind că nu ne putem dedubla, PSD ştie că, matematic, are mai multe şanse să îşi treacă de comisii proiectele de lege si să le respingă pe cele ale PNL", reclama Leoreanu.

PUTEREA

Băsescu, AVERTISMENT economic: "Vom intra din nou în CRIZĂ"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit miercuri la B1tv despre situaţia economică a României. În acest context, Băsescu a vorbit despre un scenariu sumbru pentru ţara noastră. Acesta susţine că este foarte posibil ca anul 2018 să fie unul de intrare în criză. "2018 va fi un an extrem de greu, dacă nu cumva, un an de intrare în criză a României, că lumea nu mai intră. A fost în criză 2008-2009-2010 toată lumea. S-a redresat. Aduceţi-vă aminte în 2008, când îi duduia economia în cap lui Tăriceanu şi am căzut de la 8% la -7%, în anul următor şi au trebuit luate măsuri disperate", a spus Traian Băsescu. Fostul preşedinte a mai avertizat că firmele româneşti vor fi primele afectate de introducerea split TVA.

Premierul Tudose s-a DEZLĂNŢUIT în şedinţa de Guvern: "Plecaţi acasă toţi"

Premierul Mihai Tudose i-a avertizat miercuri, în şedinţa de guvern, pe reprezentanţii Ministerului Transporturilor că, dacă la prima ninsoare nu se va circula "la negru", vor pleca toţi acasă. "Dacă nu se circulă la negru, plecaţi acasă toţi", i-a spus Mihai Tudose unui secretar de stat al Ministerului Transporturilor.

ROMANIA LIBERA

Veşti proaste pe bandă rulantă: Pomenile Guvernului, înghiţite de scumpirile repetate

Veştile proaste vin pe bandă rulantă. Carburanţii, electricitatea, gazele, ratele la bancă, toate s-au scumpit anul acesta şi noi majorări sunt anunţate de la 1 octombrie. Din păcate, aceste costuri majorate au efecte în lanţ şi se vor regăsi în preţul tuturor produselor. Introducerea supra accizei la carburanţi nu se va regăsi în preţuri, "se lăuda" premierul Mihai Tudose. Realitatea l-a contrazis, iar benzina şi motorina s-au scumpit cu valoarea noii taxe, de 16 bani pe litru, introduse la 15 septembrie. La 1 octombrie urmează o nouă rundă de scumpiri, fiindcă atunci va intra în vigoare a doua etapă a supra accizei, tot de 16 bani pe litru.

Parlamentarii schimbă şefia Televiziunii Române, în timp ce TVR continuă să acumuleze datorii

Plenul Parlamentului a validat-o, miercuri, cu majoritate de voturi, pe Doina Gradea în funcţia de preşedinte - director general interimar al Societăţii Române de Televiziune. Gradea este sprijinită pentru această funcţie de PSD. Între timp, TVR acumulează datorii pe bandă rulantă. Anterior, senatorii şi deputaţii au respins raportul de activitate al SRTv pe anul 2016, ceea ce a atras de drept demiterea CA al instituţiei, în frunte cu preşedintele Irina Radu. Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu (PNL), a arătat că, în opinia sa, Doina Gradea este o profesionistă, iar aceasta va trebui să stopeze, printre altele, pierderile financiare cu care se confruntă instituţia. "Înţeleg că SRTv, de la începutul anului până astăzi, are o datorie de 40 şi ceva de milioane de lei", a atenţionat Ştirbu.

ZIARUL FINANCIAR

Tensiune pe piaţa interbancară. Indicele ROBOR, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani

"Presiunea pe lichiditate şi pe dobânzi poate continua în zilele următoare, însă ulterior situaţia se va echilibra, iar Roborul va oscila între 1 şi 1,3% la finalul anului", spun analiştii. Dobânzile la lei pe piaţa inter­bancară au accelerat ieri pentru a treia zi consecutiv, iar indicatorul Robor la trei luni, de care depind creditele celor mai mulţi dintre români, a ajuns la 1,25%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Ascensiunea Robor din ultimele zile a fost determinată de diminuarea temporară a lichidităţii din piaţa interbancară, dar şi de anticipaţiile inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, consideră analiştii. Totodată, creşterea Roborului a fost influenţată şi de intervenţiile BNR pe piaţa valu­tară care au condus la retragerea lichidităţilor în lei şi de faptul că la finele lunii august surplusul de lichiditate din piaţa monetară era relativ redus, este de părere economistul-şef al ING.

Globalizarea a devenit un motor pentru corupţie în Germania

După trei ani de investigaţii, autorităţile americane au arestat un executiv al producătorului german de articole sportive Adidas pentru mituirea unor jucători tineri de baschet. Un moment şi un loc nepotrivite pentru încă un scandal de corupţie. Siemens, Daimler, Rheinmetall, crema industriei germane - este lungă istoria scandalurilor de corupţie ale marilor companii nemţeşti. Iar autorităţile americane nu uită şi nu iartă. Deutsche Bank şi Volkswagen au plătit şi plătesc sume enorme pentru că şi-au minţit investitorii sau clienţii din SUA. În ceea ce priveşte scandalul Adidas, acesta vine în contextul în care compania încearcă să pătrundă pe piaţa americană, unde concurează cu gigantul local Nike, notează Handelsblatt.

Piaţa de telefoane mobile s-a prăbuşit: de la explozie la un pas de stagnare

Ratele record de creştere a vânzărilor de telefoane mobile, de câteva zeci de procente, au devenit istorie şi sunt la un pas să fie înlocuite de stagnare, conform datelor colectate de companiile de cercetare a pieţei, citate de reprezentanţii subsidiarei locale a gigantului chinez Huawei, al doilea jucător de pe piaţa locală de mobile. Vânzările de telefoane mobile "au crescut cu doar 2% în primele 8 luni, nu a fost un context foarte favorabil", a declarat Fred Wangfei, directorul diviziei consumer a Huawei în România. Nu mai departe de primul semestru al anului trecut vânzările de smartphone-uri din România crescuseră cu aproape 30%, spre exemplu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb