REVISTA PRESEI 28.11.2015

Willy Homner
Revista Presei / 28 noiembrie 2015

ADEVARUL

Ioan Oltean a demisionat din conducerea PNL

Deputatul Ioan Oltean a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al PNL, însă gestul său este doar unul de faţadă având în vedere că funcţia care îl protejează în faţa Justiţiei este cea de parlamentar. Liberalii au anunţat că vor vota în favoarea cererii de arestare a lui Ioan Oltean. Cererea DNA a ajuns la Camera Deputaţilor, care a transmis-o mai departe Comisiei Juridice. Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice, pentru Agerpress: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor se va reuni miercurea viitoare, la ora 12,00, în şedinţă, pentru a analiza cererile cu privire la arestarea preventivă a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu şi pentru a face rapoarte pe aceste solicitări.

SONDAJ IRES: Rusia, considerată cel mai mare duşman al României

Cei mai mulţi dintre români cred că cel mai mare duşman al României este Rusia, iar, la polul opus, se află SUA şi Germania, considerate de români ţări - prietene României, potrivit unui sondaj IRES. Peste jumătate dintre români sunt de părere că Federaţia Rusă reprezintă o ameninţare pentru securitatea României. În cazul unui conflict militar, 49% din respondenţi cred că România ar trebui să fie neutră. La întrebarea deschisă "care sunt ţările care pot fi considerate cele mai mari duşmane ale României?", Rusia ocupă primul loc, cu 35%, urmată de Ungaria (17%). Restul ţărilor, precum Germania, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, au doar 1% din răspunsuri, celelalte fiind sub acest procent. La polul opus, ţările care pot fi considerate cele mai mari prietene ale României sunt: SUA (24%), Germania (20%), Franţa (9%), Italia (5%), Republica Moldova (4%), Spania (3%), Bulgaria (3%), Rusia (3%).

Criza ruso-turcă: Moscova elimină regimul fără vize cu Turcia şi suspendă participarea la BLACKSEAFOR

Moscova anunţă tot mai multe măsuri de represalii după doborârea unui bombardier rus de către forţele aeriene ale Turciei. Regimul fără vize cu Turcia nu va mai fi valabil din 1 ianuarie 2016, în timp ce participarea Rusiei la BLACKSEAFOR nu mai este de actualitate, potrivit Moscovei. Din Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat Rusia "să nu se joace cu focul", insistând pentru o întrevedere cu liderul de la Kremlin. Tensiunile au continuat să se adâncească între Rusia şi Turcia, după incidentul de marţi, când un bombardier rus Su-24 a fost doborât de aviaţia turcă pe motiv că a încălcat spaţiul aerian turc. Moscova susţine contrariul şi afirmă că aparatul său nu a părăsit spaţiul aerian al Siriei, unde era angajat în campania de atacuri aeriene împotriva poziţiilor grupărilor islamiste.

UEFA pregăteşte controalele in vederea EURO 2020. Soluţia: 2.300 km de autostrada in 3 ani

Romania ar trebui să se pregătească pentru demararea unui mega proiect care presupune dezvoltarea infrastructurii si a stadioanelor de fotbal in vederea găzduirii unor meciuri de la Campionatul European din 2020, însă lucrurile stau pe loc. Din acest motiv, continua Mircea Sandu să avertizeze, UEFA se poate răzgândi. UEFA a atribuit capitalei României dreptul de a fi gazda mai multor partide din faza grupelor Europeanului din 2020, însă cu o condiţie: aceea a demarării unor ample proiecte de dezvoltare a infrastructurii si a modernizării mai multor arene din capitala si din împrejurimi, incluzând celelalte trei mari stadioane ale Bucureştiului - Ghencea, Giuleşti si Stefan cel Mare. România s-a angajat să construiască până la 2.300 de kilometri de autostrada până în 2019, dar si o magistrală de metrou care să lege centrul Bucureştiului de aeroportul Otopeni - Henri Coandă. In aceste condiţii, pentru a evita o ruşine de proporţii, România va trebui sa construiască in 3 ani cât nu a construit in 25.

Cui i-e frică de legea anti fumat. Cine pune presiune pentru ca proiectul să nu fie adoptat

PSD a scos legea anti fumat de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor chiar înainte de votul final. Potrivit unor surse politice, oameni de afaceri din cercul partidului au făcut presiuni ca legea să fie revizuită, deşi deputaţii invocă doar motive de impact mediatic. Legea care interzice complet fumatul "în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii" ar fi trebuit să primească votul final miercuri, după patru ani de la iniţiere, însă a dispărut subit de pe ordinea de zi, cu doar câteva ore înaintea şedinţei de plen. Explicaţiile deputaţilor sunt încâlcite şi arată, mai degrabă, că nu ştiu cum să facă să paseze vina de la un partid la altul. Spre exemplu, liberalii îi acuză pe social-democraţi că au acţionat pe şest, fără să se consulte cu restul partidelor, aşa cum prevede Regulamentul Parlamentului. Legea antifumat se va repercuta asupra cifrelor de afaceri ale restaurantelor, barurilor, cafenelelor, care au o pondere semnificativă în sectorul de servicii, a declarat pentru "Adevărul" analistul economic Dragoş Cabat.

SUA: Controversatul program de supraveghere în masă al NSA va fi oprit de duminică

Agenţia Naţională pentru Securitate din Statele Unite (NSA) va renunţa la programul său de supraveghere în masă prin care a colectat, zilnic, date despre convorbirile telefonice a milioane de americani, a anunţat administraţia Obama. Programul va fi înlocuit cu proceduri mai bine ţintite de supraveghere, relatează Reuters. NSA este obligată de lege să închidă acest program la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, şi spune că îl va înlocui, la acel moment, cu unul mai restrâns. Tranziţia reprezintă o victorie mult aşteptată de susţinătorii drepturilor la intimitate şi de companiile de tehnologie. Încheierea controversatului program vine la doi ani şi jumătate după ce acesta a fost expus de fostul contractor al NSA, Edward Snowden. Stoparea supravegherii în masă a fost decisă printr-o lege adoptată de legislativul american în urmă cu şase luni şi reprezintă cea mai mare reducere a capacităţilor de supraveghere ale SUA, de când acestea au fost crescute, după atacurile din 11 septembrie 2001.

EVENIMENTUL ZLLEI

Miniştrii cabinetului Cioloş, reuniţi în şedinţă informală

Primul-ministru Dacian Cioloş a convocat o nouă şedinţă informală a Executivului, începând cu ora 10.00. Agenda discuţiilor nu a fost făcută publică. Noul guvern a mai avut o astfel de reuniune informală şi sâmbăta trecută, la ora 8.30, când s-a discutat despre bugetul pe 2016. "Am anunţat colegii că vom avea şedinţe de guvern informale aproape în fiecare weekend în săptămânile următoare, pentru a pregăti aplicarea măsurilor din programul de guvernare", a anunţat Cioloş încă din 20 noiembrie.

Ca şi Victor Ponta, nu Petre Tobă a plagiat teza de doctorat, ci cel care i-a făcut lucrarea, contracost sau la ordin - Autor: Ion Cristoiu

Fără îndoială că lucrarea de doctorat a lui Petre Tobă, ministrul de Interne în Guvernul Dacian Cioloş, e un plagiat. Şi nu un plagiat pur şi simplu, ci un plagiat jenant prin trimiterile sale la analfabetism. Fără îndoială că nu Petre Tobă a plagiat, ci cel plătit sau cel obligat să-i facă o lucrare de doctorat. Dacă ar fi plagiat el, Petre Tobă, tot ar mai fi fost ceva. Cel care plagiază depune o muncă intelectuală, fie şi pentru a găsi cărţile şi paginile de copiat. Asta înseamnă, pe deoparte, că respectivul are ceva habar de subiect (altfel n-ar şti unde să caute) şi, mai ales, că respectivul rămîne cu ceva după plagiat, cîtă vreme deschide lucrările după care plagiază şi le citeşte paginile înainte de a le da la copiat. Ca şi în cazul lui Victor Ponta, plagiatul e opera celui care a primit bani sau sarcină de serviciu să-i ardă o teză de doctorat lui Petre Tobă. Mulţi cercetători autentici sunt indignaţi de ceea ce ei numesc compromiterea doctoratelor de către demnitari care au obţinut doctoratul prin plagiere. Petre Tobă şi alţi demnitari care şi-au luat doctoratul prin fraudă nu au fost conştienţi ce înseamnă doctoratul pentru un veritabil om de ştiinţă.

Un URIAŞ val de IMIGRANŢI se îndreaptă spre BALCANI

Aproximativ 4.000 de migranţi au debarcat vineri dimineaţă în portul Pireu din Grecia, după ce în zilele trecute numărul lor scăzuse considerabil din cauza condiţiilor meteo, cei mai mulţi declarându-se hotărâţi să-şi continue călătoria către vestul Europei parcurgând ruta Balcanilor, deşi Macedonia îi opreşte la graniţă pe toţi cei care nu sunt sirieni, irakieni sau afgani. Migranţii ce parcurg ruta Balcanilor pornesc din Turcia, traversând cu bărci pneumatice o porţiune din Marea Egee, şi debarcă în insulele greceşti. Cei mai mulţi trec prin insula Lesbos, situată la circa 20 de kilometri de coastele Turciei, iar de acolo sunt transportaţi organizat de autorităţile greceşti cu feriboturile către portul Pireu, la Atena, şi apoi către graniţa cu Macedonia, de unde îşi continuă călătoria prin Europa, destinaţia preferată a celor mai mulţi fiind Germania. În luna noiembrie în insulele greceşti au debarcat în medie circa 4.500 de migranţi pe zi. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, care fac traversarea Mării Egee mai periculoasă, în ultimele zile numărul sosirilor a scăzut considerabil, dar nivelul înregistrat vineri arată că fluxul migrator se menţine, deşi suntem în pragul iernii.

Rusia a instalat TEROAREA aproape de frontiera cu Turcia

Situaţie tinde să se complice şi mai tare în Orientul Mijlociu după ce armata rusă a instalat sistemul antiaerian S-400 la o bază militară din Siria, la doar câteva zeci de kilometri de graniţa cu Turcia, iar preşedintele turc Erdogan a declarat, pentru CNN, că ţara sa îşi rezervă dreptul să reacţioneze imediat ce va fi provocată. Sistemul S-400 a fost instalat în provincia siriană Latakia, la aproximativ 30-50 de kilometri de frontiera cu Turcia. El este capabil să lovească cu precizie ţinte situate pe o rază de până 400 de kilometri. Rachetele S-400 sunt o variantă modernizată a sistemelor S-300, fiind în prezent cele mai perfecţionate mijloace de apărare antiaeriană ale armatei ruse. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite la Moscova a avertizat joi că mobilizarea sistemului S-400 "va complica şi mai mult o situaţie şi aşa complicată în spaţiul aerian al Siriei".

JURNALUL NATIONAL

Instanţa decide ca patronii de la clubul Colectiv să stea în arest la domiciliu; decizia nu este definitivă

Judecătoria Sectorului 4 a respins vineri cererea procurorilor de la Parchetul General de prelungire a arestului preventiv pentru cei trei acţionari şi administratori ai clubului Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu, urmând ca aceştia să fie plasaţi în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă, iar Parchetul poate face contestaţie. În legătură cu cererea Parchetului General de prelungire a arestului la domiciliu pentru Daniela Niţă, administrator şi acţionar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă, director al firmei, şi pirotehnistul Viorel Zaharia, instanţa a disjuns acest dosar şi va discuta cererea pe 3 decembrie. Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu au fost arestaţi preventiv pe 3 noiembrie, ei fiind acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în dosarul incendiului de la clubul Colectiv.

Acţionarul majoritar al Pionierul S.A., 6 ani închisoare pentru înşelăciune şi evaziune fiscală

Zelivansky Gideon, cel care deţine prin intermediul unei firme înregistrate în Cipru 91% din acţiunile Pionierul SA, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală. De asemenea, instanţa a dispus ca Zelivansky Gideon să plătească în solidar cu SC Z.G. Proiect Solid Develorper SRL şi Teamset Consultants LTD către partea civilă Gozal Mostafa suma de 2.129.010 euro. Zelivansky Gideon este acţionar la firma Teamset Consultants LTD, cu sediul în Nicosia (Cipru), care la rândul ei deţine 91.58% din SC Pionierul SA, societate care a închiriat locaţia de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7, unde a funcţionat clubul Colectiv.

Goana după cumpărăturile de Crăciun a început. Care este cel mai ieftin oraş din lume? Dar cel mai scump?

UBS, principala bancă elveţiană, a realizat un studiu pentru a determina care sunt cele mai accesibile oraşe din lume atunci când vine vorba de cumpărături. Statistica a avut în vedere un coş de cumpărături în care se află 39 de produse, precum lapte, pâine, carne, peşte şi orez, acordând o importanţă mai mare acelor alimente consumate mai des. În plus, s-a luat în considerare şi faptul că obiceiurile de consum diferă de la o ţară la alta. Potrivit ElPais.es, între cele două extreme, cel mai ieftin oraş, Kiev şi cel mai scump, Zurich, există o diferenţă colosală: în inima comercială a Elveţiei va trebui să plăteşti cu 572 de dolari mai mult pentru aceleaşi cumpărături. Din cele mai ieftine 10 oraşe din lume, şapte din ele se află pe Bătrânul Continent. Iată cum arată topul în care capitala României deţine o poziţie fruntaşă: 1. Kiev - 166 $; 2. Sofia - 214 $ ; 3. New Delhi - 233 $; 4. Bucureşti - 248 $. În centrul financiar al Elveţiei, cetăţeanul trebuie să scoată din portofel 738 de dolari pentru a umple coşul cu cele 39 de produse selectate de specialiştii companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb