REVISTA PRESEI 29.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 ianuarie 2016

ADEVARUL

Ioan Neculaie, reţinut. Omul de afaceri este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani

Omul de afaceri braşovean Ioan Neculaie a fost reţinut, joi seară, de procurorii Parchetului Tribunalului Braşov, după ce a fost audiat timp de aproape zece ore în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care au avut loc percheziţii la clubul FC Braşov şi la locuinţa sa. Ioan Neculaie, care fusese adus în jurul orei 13.20 la Parchetul Tribunalului Braşov, a fost audiat până în jurul 23.00. Ulterior, el a fost scos din sediul Parchetului cu cătuşe la mâini, fiind băgat într-o dubă a Poliţiei şi urmând a fi dus în arest, transmite Mediafax.

Rusia vrea să reducă producţia de ţiţei împreună cu OPEC pentru a creste preţul "aurului negru"

Dorinţa Iranului de a-şi creşte livrările de petrol, după ridicarea sancţiunilor economice şi recâştigarea cotei sale de piaţă, face practic imposibilă orice încercare de a se ajunge la o înţelegere între ţările producătoare de ţiţei, transmite Reuters, citând surse din cadrul OPEC. Oficialii ruşi au decis că doresc să înceapă discuţii cu Arabia Saudită şi alţi membrii OPEC pe marginea unui acord care să conducă la reducerea producţiei a anunţat şeful companiei ruse de transport al petrolului prin conducte, adăugând că Moscova este dispusă să fie mai flexibilă în negocierile pentru stabilirea unor cote de producţie pe ţări. Perspectiva unei reduceri a producţiei de petrol atât a statelor membre ale OPEC, cât şi a celor concurente din afara cartelului a urcat joi preţurile până la aproape 36 de dolari pe baril, de la minimumul ultimilor 12 ani, de 27 de dolari pe baril, înregistrat la săptămâna trecută.

Spaima Rusiei: Iranul vrea să livreze gaze naturale în Europa în doi ani

Iranul caută activ oportunităţi pentru producţia şi exportul de gaze naturale, inclusiv dezvoltarea de uzine de gaze naturale lichefiate, iar primele livări către Europa vor avea loc în doi ani, a declarat Alireza Kameli, directorul Companiei Naţionale de Export de Gaze. Potrivit oficialului iranian, Teheranul se află în negocieri pentru construcţia unor uzine de gaze naturale lichefiate cu mai multe grupuri europene, inclusiv cu Golar LNG, companie care operează mai multe metaniere. Acestea sunt vase maritime care transportă gaze lichefiate asemănător petrolierelor, însă gazele sunt compresate şi răcite la temperaturi de -160 de grade Celsius, ceea ce le transformă în lichid. Proiectul va fi implemementat în mai puţin de doi ani, a adăugat Kameli. Anterior, Iranul era considerat ca potenţială sursă de gaze naturale pentru gazoductul Nabucco, însă proiectul a căzut în anul 2013 deoarece nu avea nici finanţare, nici gaze care să fie transportate.

Divorţ în trepte între PSD şi UNPR. Ce pact au făcut Dragnea şi Oprea

Partidul condus de Liviu Dragnea nu va face alianţă oficială cu UNPR la alegerile locale, dar va lăsa mână liberă filialelor să încheie alianţe la nivel local cu orice partid vor, deci chiar şi cu UNPR. PSD aşteaptă mai întâi să vadă zestrea de primari, apoi va rupe definitiv legăturile cu Gabriel Oprea în toamnă, în preajma alegerilor parlamentare. Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN), for care îi cuprinde şi pe baronii locali, s-a reunit la Sinaia, pentru a tranşa politica de alianţe la alegerile locale. În ultimele luni, PSD şi UNPR au negociat intens participarea la alegerile locale pe liste comune. Însă preşedintele partidului, Liviu Dragnea, nu vrea să se mai asocieze cu imaginea lui Gabriel Oprea şi le-a propus liderilor din teritoriu ca PSD să intre în alegeri de unul singur.

Mărturiile unui român "traficant" de migranţi

Poliţia şi DIICOT-ul au destructurat recent prima grupare din România specializată în trafic de refugiaţi. Aceasta era formată din romi din Bistriţa-Năsăud care obligau şoferi să meargă în Turcia şi să transporte refugiaţi. Şase persoane au fost arestate preventiv, fiind acuzate pentru trafic de persoane şi instigare la fals în înscrisuri oficiale. Cei şase au fost racolaţi, în 2015, într-o reţea mai mare de trafic de refugiaţi, pusă la punct de turci. Rolul romilor era să transporte sirieni, cu maşinile proprii, dintr-o parte în alta a Turciei, ducându-i mai aproape de graniţa cu Grecia, de unde îşi continuau drumul spre Europa. Cei care racolau refugiaţii şi încasau în jur de 11.000 de euro de persoană erau turcii. Aceştia le ofereau şi romilor între 750 şi 1500 de euro per transport. Romii şi-au adus şoferi din România, care să-i ajute în această afacere murdară. "Într-o maşină intrau 53 de persoane. Când cereau apă nu aveai voie să opreşti să le dai. Erau câţiva copii care stăteau pe vârfuri, pe 5 centimetri pătraţi, câte 200 de kilometri. Erau copii sugari", explică un şofer.

Lecţii de etică de la un medic şpăgar de la Casa de Pensii Bihor

Un medic din Oradea acuzat că a luat şpagă de 235 de ori într-o lună îi explica asistentei sale că era normal să primească atenţii. Ovidiu Pleşa a fost înregistrat ambiental de procurorii DNA în cabinetul său. Atunci când sumele de bani primite erau prea mici, medicul îşi arăta dispreţul faţă de pacienţii care se caliceau la mită. În schimbul banilor, medicul emitea decizii privind capacitatea de muncă a pacienţilor, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori prelungirea concediului medical peste 90 de zile. "Bun, nu critic, dar... Şi niciodată ţara asta n-o să progreseze. Vii cu 10 ouă şi-un boţ de brânză şi... Ce să fac cu ele? Pune-mi 200 de lei şi-mi cumpăr eu câtă pălincă vreau! Nu?", se întreba retoric Pleşa.

Premieră absolută: ANPC a dispus închiderea staţiei de metrou Piaţa Victoriei

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis Metrorex să suspende temporar serviciile în staţia de metrou Piaţa Victoriei, până la remedierea preoblemelor generate de distanţa prea mare dintre peron şi tren, după ce o persoană şi-a pierdut un picior într-un accident. Metrorex susţine că garniturile circulă în regim normal şi că nu s-a pus problema închiderii vreunei staţii. Metrorex trebuie să avertizeze călătorii asupra distanţei dintre metrou şi peron sau să pună praguri, a declarat Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), citat de Agerpres.ro. "Nu se închide staţia. Este vorba de oprirea temporară a prestării de serviciu. Se pot produce accidente din cauza acestei distanţe între peron şi garnitura de tren. Motiv pentru care fie vor informa consumatorii cu privire la acest aspect, fie se va face un prag sau o trecere prin care să apropie metroul de peron", a precizat Paul Anghel.

Ce se ascunde în spatele atacului din presa chineză la adresa lui George Soros

Cunoscutul finanţist George Soros este atacat de presa centrală din China, în care este acuzat că " a declarat război yuanului", în condiţiile în care moneda chineză dă semne evidente de slăbiciune în faţa dolarului american. Totul a pornit de la declaraţiile pe care George Soros le-a făcut săptămâna trecută la Forumul Mondial de la Davos. China va avea "o aterizare dură", anticipează finanţistul american, ceea ce se pare că a iritat la amximum oficialităţile de la Beijing. Nu este clar totuşi dacă "a declarat război" yuanului, aşa cum se susţine în organul partidului comunist, pentru că el a spus că pariază pe deprecierea în continuare a monedelor asiatice, fără a nominaliza însă China. El a subliniat în special tensiunile deflaţioniste şi ritmul ameţitor de creştere a datoriei totale a ţării ca factori de risc pentru economia chineză.

Prăbuşirea rublei i-a adus la disperare şi i-a scos în stradă pe ruşii care au credite ipotecare

Peste 200.000 de ruşi sunt pe punctul de a se trezi în stradă, în plină iarnă. Şi asta din cauză că şi-au cumprat case prin credit ipotecar iar acum, pe fondul prăbişirii rublei şi a crizei provocate de scăderea preţului petrolului nu-şi mai pot achita ratele. Oamenii protestează şi cer soluţii preşedintelui Putin. Mulţi ruşi au făcut împrumutul în dolari americani, dar într-un context economic foarte diferit, când se puteau împrumuta sume mari în valută, iar ratele dobânzilor erau reduse şi rubla puternică. Acum valoarea rublei a scăzut iar costul ipotecii aproape s-a dublat şi nu mai pot plăti ratele. Sute de titulari de credite ipotecare în valută, acordate de banca DeltaCredit din Rusia, controlată de Societe Generale, au protestat în stradă pentru a doua oară în ultima săptămână, pentru că nu-şi mai pot achita ratele din cauza devalorizării rublei. in faţa sediului băncii din Moscova.

BANCHERUL

Nextebank cumpără de la Ilie Carabulea si partenerii săi de afaceri 20% din acţiunile deţinute de aceştia la Banca Carpatica

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a anunţat ca Ilie Carabulea si partenerii săi de afaceri cu care acţionează concertat au decis sa-si vândă către Nextebank aproximativ jumătate din acţiunile deţinute, care reprezintă 20% din capitalul BCC. Carabulea deţine in prezent 41% din acţiunile BCC. Tranzacţia are loc după ce Nextebank, controlata de fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), administrat de Axxess Capital, condus de Horia Manda, a acceptat sa cumpere, pana la finalul acestei luni, acţiuni BCC in valoare de 98,7 milioane lei. Participaţia Nextebank va ajunge astfel la aproape 45% din capitalul Carpatica, cele doua bănci urmând a fuziona prin absorbţia Nextebank de către Carpatica.

CURENTUL

Inepţia ANPC: închide staţia de metrou Victoriei. Cum e la Londra?

Decizie fără precedent a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Inspectorii au decis să interzică Metrorex să folosească staţia Piaţa Victoriei, după ce o femeie s-a plâns că şi-a prins piciorul între peron şi garnitura de tren. Asemenea tâmpenie numai în România se putea întâmpla. La Londra încontinuu se aude în difuzoare: "mind the gap, please" adică "atenţie la gaură/spărtură/lipsă". Cum să închizi staţia de metrou? Ce e inepţia asta? "În urma primirii unei reclamaţii a unui consumator care şi-a prins piciorul în spaţiul dintre tren şi marginea peronului, o echipă de comisari din cadrul CPC al Mun. Bucureşti s-a deplasat la staţia de metrou Piaţa Victoriei pentru a verifica aspectele semnalate. A fost aplicată o amendă contravenţională de 20.000 lei pentru prestarea de servicii care puteau pune în pericol siguranţa consumatorilor şi s-a dispus măsura de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor", se arată în comunicatul ANPC.

Percheziţii la SANADOR

Procurorii şi poliţiştii au descins ieri de dimineaţă la mai multe sedii ale Sanador din capitală. Vizate sunt servicii medicale prestate pentru pacienţi libieni pentru care banii încasaţi nu au fost înregistraţi în contabilitatea Sanador. Prejudiciul estimat din evaziune fiscală fiind de aproximativ 300.000 de EURO. Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că, în perioada august-decembrie 2013, în contabilitatea firmei medicale au fost înregistrate achiziţii de servicii în valoare de 3.075.604 lei de la o societate comercială, despre care sunt indicii că are comportament de tip fantomă, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind estimat la suma 1.172.650 lei, reprezentând impozit pe profit şi impozit pe dividende. În prezent, în cauză se efectuează acte de cercetare specifice fazei de urmărire penale începută cu privire la faptă."

Reacţii - de Tia Şerbănescu

Raportul MCV a scos-o şi pe Udrea la Ghiţătv (noul sediu al MP) unde era nemulţumită că raportul nu sancţionează încălcarea dreptului penalului la demnitate. Chiar în ziua MCV s-a aflat că primarul Onţanu, altă figurină din acelaşi aluat, a semnat în 2006 două autorizaţii de construcţie pentru Arena Naţională în aceeaşi zi, cu acelaşi număr de înregistrare dar cu conţinut diferit şi sume diferite. A rămas valabilă suma mai mare. Cum dezvăluirea a fost făcută de ziaristul Cătălin Tolontan ale cărui precedente dezvăluiri privindu-le pe Ridzi şi Udrea s-au terminat prost pentru dezvăluite, generalul Onţanu ar trebui să-şi pregătească bocceluţa şi să plece cu cântec ostăşesc spre Beciul Domnesc: foaie verde măr domnesc, am domnit şi acum plătesc. Puţin. De regulă, se dă un an cu executare la un miliard cu suspendare plasat la domiciliu.

EVENIMENTUL ZILEI

Imagini compromiţătoare cu politicieni români, trimise la Moscova de oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc

Dezvăluirile din "Evenimentul zilei" legate de şantajul practicat de oligarhul din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, precum şi legăturile acestuia cu Mafia rusă sunt confirmate şi de Dragoş Nedelcu, un fost jurnalist, extrem de implicat în proiectele lui Sorin Ovidiu Vântu, în Republica Moldova. Acesta ne-a relatat câteva episoade care arată cum afaceristul moldovean, care vrea să devină premierul ţării, le-a oferit femei atât lui cât şi unor personalităţi din România, prezente, la Chişinău, în aprilie 2010, într-o seară din preajma lansării postului de televiziune al lui Vântu, Publika TV. Mai mult decât atât, Nedelcu susţine că un fost secretar de stat din Guvernul României ar fi fost filmat iar o casetă a ajuns în posesia oligarhului.

ASF vrea sistem de pensii ocupaţionale în acest an

Autoritatea pentru Supravegherea Financiară vrea ca în 2016 să revizuiască legislaţia aferentă pensiilor private facultative (Pilonul III) pentru includerea schemelor de pensii ocupaţionale în prevederile legii. Anunţul a fost făcut, din nou, săptămâna trecută, de Valentin Ionescu, directorul Direcţiei Strategie şi Stabilitate Financiară din ASF. Acesta a precizat că ASF se va inspira din modelul aplicat în Polonia. Încă de anul trecut, reprezentanţii ASF şi ai Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) au convenit constituirea a două grupuri comune de lucru, dintre care unul se va axa pe revizuirea legislaţiei aferente Pilonului III de pensii, în vederea cuprinderii schemelor de pensii ocupaţionale în prevederile legii. În prezent, există un proiect de lege încă din 2011, pe site-ul ministerului Muncii, care vorbeşte despre cum ar putea fi implementate aceste pensii ocupaţionale. Cifrele oficiale arată că 40% din populaţia cu putere de muncă din ţară nu cotizează, iar pensia de la stat nu prea mai are viitor.

Cum ar vrea olandezii să întoarcă din drum refugiaţii şi să-i trimită în Turcia

Grecia ar putea fi exclusă din Schengen, avertizează Bruxellesul, pentru că şi-a neglijat graniţele externe în 2015, dar Olanda are un plan în care să fie implicată Turcia, pentru rezolvarea crizei. Echipele de experţi, care au vizitat Grecia, au descoperit că autorităţile greceşti nu au reuşit să înregistreze corect şi să verifice actele de identitate ale refugiaţilor. Olandezii propun un plan pentru rezolvarea crizei: toţi refugiaţii, care ajung pe insulele greceşti, să fie trimişi înapoi, cu feribotul, în Turcia. Liderul partidului laburist olandez, Diederik Samsom, spune că în schimbul acestei măsuri, UE să preia 250.000 de refugiaţi care se află deja în Turcia. Mai mult de 850.000 de oameni au sosit pe insulele greceşti din Turcia, în 2015. Planul trebuie pus în practică până în primăvară, înainte ca numărul refugiaţilor să crească foarte mult. Luna aceasta, 46.000 de imigranţi au ajuns în Grecia, majoritatea fugind din Siria, Irak şi Afganistan.

JURNALUL NATIONAL

Scandal monstru în guvernul Cioloş. Înţelegere secretă între demnitari şi producători de tutun

Scandal monstru în curtea guvernului Cioloş. Mai mulţi demnitari din comitetul privind controlul consumului de tutun sunt anchetaţi de corpul de control al premierului sub acuzaţia că s-au înţeles cu producătorii de tutun, anunta Antena 3. Mai exact, demnitarii ar trebui să înainteze o propunere de act normativ Guvernului prin care să amâne cu şase luni aplicarea mai multor directive europene. Numai că acest lucru ar declanşa procedura de infringement împotriva României. Începând din mai 2016 - se interzice punerea pe piaţă a ţigărilor şi tutunului de rulat ce au o aromă caracteristică sau care au arome în filtre, hârtie, ambalaj, capsule; - schimbarea ambalajelor pachetelor de tutun; - etichetarea se schimbă radical. Sursa: Ministerul Sănătăţii

Tragedia din Colectiv, surprinsă de camerele de supraveghere

Dana Grecu a difuzat, în emisiunea "La ordinea zilei", imaginile surprinse de camerele de supraveghere din clubul Colectiv, în noaptea tragediei. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere demonstrează că totul a durat mai puţin de două minute. In imaginile prezentate de Antena 3 se vede cum tinerii se îndepărtează de coloana cuprinsă de flăcări şi cum încep să cadă bucăţi din tavan. Acesta este momentul în care toţi intră în panică şi dau năvală spre singura uşă închisă. Bilanţul victimelor incendiului din Colectiv a ajuns la 63 de morţi şi sute de răniţi. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei se numără artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi străini.

Ovidiu Nicolescu: Firmele mor de mâna Fiscului, îngropate în hârtii

Micii întreprinzători din România trebuie să suporte noi taxe anul acesta şi riscă să fie scoşi din economia reală, dacă problemele nu sunt remediate. Asta este concluzia la care a ajuns Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). El consideră că nu prea există dreptate în sistemul economic, atât timp cât ANAF sporeşte birocraţia, prin măsuri opace, la fel de opace ca averile inspectorilor fiscali care fac controale la IMM-uri. În forma în care a fost adoptat reprezintă un mare progres pentru economie şi pentru IMM-uri, pentru că a eliminat foarte multe lucruri care erau în contradictoriu, mai ales lucruri de detaliu. S-au armonizat anumite prevederi şi, sigur, el reprezintă un progres prin diminuările de TVA şi de alte elemente care au fost încorporate. Fireşte însă că acest Cod Fiscal nu este perfect. În continuare a rămas problema impozitului pe clădire pentru firme.

ONG-urile, consultanţă pe banii statului

Nederularea programelor de fonduri europene pentru IMM-uri şi antreprenori a dus la pierderea a peste 100.000 de locuri de muncă. Astfel că autorităţile încearcă acum să mai dea o gură de oxigen ONG-urilor care se ocupau cu consultanţă pe fonduri europene, acceptându- le serviciile pe programele de finanţare de la stat. Este vorba de programul guvernamental "START", unde ONG-urile au fost propuse ca furnizori eligibili de consultanţă. Programul se ridică la o valoare de 17 milioane de lei, prea puţin în comparaţie cu ce ar fi putut câştiga acestea din consultanţa pe bani europeni. Propunerea a venit de la reprezentantul Camerei de Comerţ. "ONG-urile au şi activităţi economice în statul propriul şi cred că este o alternativă acum dat fiind că fondurile europene nu sunt active în niciun fel. Mai ales că nicio organizaţie nonguvernamentală nu are proiecte şi finanţări din altă parte, autorităţile trebuie să găsească o formulă", a declarat Florin Jianu, PTIR.

NATIONAL

Codruţ Olaru, uns general pentru şefia Parchetului Militar!

Intr-un an in care casta magistraţilor de la noi va fi lovita de un val succesiv de schimbări din cauza încheierii a nu mai puţin 17 mandate de şefi a diverse structuri sau instanţe, bătălia pentru Justiţie se anunţa una mai apriga decât oricând. Fostul şef al DIICOT, actualul procuror general adjunct al României, Codruţ Olaru, simţind probabil că nu poate fi sigur că are sprijinul necesar pentru a avansa pe prima treapta a Parchetului General, înlocuindu-l astfel pe caducul Tiberiu Nitu, pare sa-si fi găsit o soluţie de rezervă. Ce-i drept, una de lux, fiind vorba de o funcţie vitală in domeniul siguranţei naţionale, cea de şef al Parchetului Militar. Iar primii paşi concreţi deja i-a făcut, deşi este greu de pronosticat dacă etapele parcurse până acum vor rezista inevitabilelor verificări ale structurilor abilitate să controleze dacă si cum a ajuns Codruţ Olaru ditamai generalul, întrebări legitime, ţinând cont de aceasta onoare extrem de rară făcută unui civil.

Tăriceanu, şah la Iohannis

Calin Popescu Tăriceanu vrea să-l scoată pe preşedintele Klaus Iohannis din ecuaţia numirii şefilor Justiţiei. In vederea "schimbării radicale" a Justiţiei mioritice ("Vreau sa elimin cu totul politicul din Justiţie"), liderul ALDE va depune in Parlament un proiect de lege care lasă la mâna magistraţilor numirea şefilor DNA, DIICOT, Parchetului General si Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie. Concret, Tăriceanu propune ca procurorul general si şefii DNA si DIICOT să fie desemnaţi de către CSM, iar preşedintele Curţii Supreme să fie ales chiar de către judecătorii instituţiei, ICCJ. Varianta ii scoate din jocul numirilor şefilor Justiţiei atât pe preşedintele tarii (care acum face numirile in funcţiile respective, după avizarea candidaţilor de către CSM), cât si pe ministrul Justiţiei - persoana îndrituită de lege să facă numirile pentru funcţiile de procuror general si acelea de procurori şefi la DNA si DIICOT.

Guvernul anunţă că se fac verificări la Romsilva

La doar câteva zile de la protestul la care au participat, in fata Palatului Victoria, mai multe mii de forestieri, care se arătau nemulţumiţi, printre altele, de preţul de pornire la licitaţiile de masa lemnoasa din proprietatea statului, Executivul anunţă faptul că se fac verificări la Romsilva. Aşadar, in urma cu scurt timp, Guvernul a menţionat, prin intermediul unui scurt comunicat, faptul ca de aceasta verificare se ocupa Corpul de Control al premierului. Din cate se pare, forul guvernamental a început deja controlul, urmând sa fie verificate chestiuni ce ţin de activitatea Regiei Naţionale a Pădurilor- Romsilva, intr-un interval de circa doi ani, mai precis de la începutul lunii 2014 si pana in prezent.

PUTEREA

RAAN, primul faliment major din energie

Una din cele mai importante regii din patrimoniul energetic românesc se află în colaps. După ani de zile în care a produs apă grea pentru centrala nucleară din Cernavodă, Tribunalul Mehedinţi a dispus intrarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) în faliment, ca urmare a respingerii planului de reorganizare în Adunarea Creditorilor. Era unicul producător de apă grea din România şi din Europa. Însă, în ultimii ani, RAAN a produs apă grea în exces, stocul pentru cele două reactoare fiind suficient pentru mulţi ani de acum înainte. "RAAN era în reorganizare judiciară, în insolvenţă, dar din insolvenţă nu poate ieşi nicio unitate în condiţiile în care nu produce nimic. Producţia de apă grea a fost oprită, implicit producţia de energie termică necesară municipiului. Termocentrala funcţionează în această perioadă doar pe baza unui contract de asociere cu primăria. De fapt, este un «împrumut» de salariaţi şi de capacităţi din termocentrală ca să putem scoate municipiul Drobeta Turnu Severin din această iarnă", spunea Ion Sîrbulescu, administrator special, în urmă cu câteva săptămâni.

Chiţac este liber să se înscrie în PNL! Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a contraamiralului de flotilă

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind trecerea în rezervă a contraamiralului de flotilă, rectorul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", Vergil Chiţac, din Ministerul Apărării Naţionale - la data de 1 februarie 2016. Astfel, Vergil Chiţac are drum liber pentru mult dorita înscriere în PNL şi desemnare a posturii de candidat al partidului la Primăria Constanţa. La 11 decembrie 2015., instanţele constănţene au admis înlocuirea lui Gabriel Comănescu. patronul Grup Servicii Petroliere, cu contraamiralul Vergil Chiţac în fruntea ong-ului politic Asociaţia Civică pentru Constanţa (ACC). Proiectele ACC coincid cu ale PNL Constanţa. Asta ar fi o problemă secundară. Problema reală este că, potrivit statutului cadrelor militare, actualizat în 2014, Vergil Chiţac nu are voie să facă politică.

"Savanţii" din penitenciare bagă zâzanie în CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a pronunţat, joi, cu 9 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă", în favoarea înăspririi legislaţiei cu privire la eliberarea deţinuţilor care redactează lucrări ştiinţifice, respingând soluţia ministrului Justiţiei de abrogare a articolului de lege care prevede scăderea a 30 de zile de detenţie, pentru fiecare astfel de lucrare. Cu toate acestea, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, e hotărât să abroge prin Ordonanţă de Urgenţă prevederile art. 96 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în ciuda avizului CSM. În urma votului de joi, CSM şi-a însuşit punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, referitor la înăsprirea condiţiilor de eliberare a deţinuţilor care redactează lucrări ştiinţifice. Membrii CSM au avut, însă, opinii divergente: 9 dintre ei s-au exprimat pentru modificarea articolului de lege, iar 8 pentru abrogarea lui.

ROMANIA LIBERA

A început asaltul asupra Justiţiei. Este Tiberiu Niţu protejat?

Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), consultate de "România liberă", susţin că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, nu-şi va da demisia din cauza scandalului declanşat de folosirea nelegală a coloanelor oficiale formate din poliţişti de la Poliţia Rutieră la care, potrivit legilor invocate de DNA, nu avea dreptul. Motivul pentru care Tiberiu Niţu nu vrea să renunţe la funcţie ar fi asigurările primite atât de la unii membri ai Consiliului, cât şi de la vârful Senatului României, că nu va fi revocat din funcţie, chiar dacă ministrul Justiţiei Raluca Prună ar vrea să apeleze la această formulă. Procurorul general nu ne-a răspuns la apeluri pentru a ne confirma sau infirma informaţia, în ciuda insistenţelor noastre. Precizăm că ministrul Justiţiei a refuzat să facă declaraţii cu privire la o eventuală propunere de revocare a procurorului general.

Scandal de corupţie în Japonia

Ministrul Economiei, Akira Amari, 66 de ani, omul-cheie al echipei premierului nipon Shinzo Abe, a demisionat ieri, la o săptămână după ce presa l-a acuzat că a primit importante sume de bani nedeclarate. Săptămâna trecută, publicaţia Shukan Bunshun i-a acuzat pe Amari şi secretarii săi că au fost retribuiţi pentru servicii aduse unei companii din sectorul construcţiilor din prefectura Chiba, la est de Tokio. Potrivit publicaţiei, ministrul ar fi primit personal cel puţin 1 milion yeni (7.800 euro), cash. Amari a recunoscut că a primit bani în biroul său, dar a asigurat că i-a ordonat secretarei sale să-i înregistreze ca donaţie. În Japonia, legea finanţării politice, criticată pentru lacunele ei, autorizează întreprinderile nipone care obţin beneficii şi nu primesc ajutoare de la stat să ofere donaţii, dar numai partidelor, şi nu direct aleşilor. Totalul sumelor oferite lui Amari şi echipei sale se ridică la 12 milioane yeni (94.000 euro), din care 5 milioane unui colaborator apropiat.

MFP: bugetul pe 2015, în deficit cu 1,47% din PIB

Execuţia bugetului general consolidat pe anul 2015 s-a încheiat cu un deficit de 1,47% din PIB, după ce, la sfârşitul lunii noiembrie, autorităţile raportau un excedent de 5,3 miliarde de lei (0,76% din PIB). Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, citat de Agerpres, creşterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, şi în special în luna decembrie, a fost în principal pentru investiţii, atât a celor finanţate din fonduri europene, cât şi din surse proprii şi cu finanţare rambursabilă. Cheltuielile pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile au crescut faţă de anul precedent cu 62,4%. Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 41,3 miliarde de lei, reprezentând 5,9% din PIB, faţă de 32,7 miliarde de lei în anul 2014.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile analizează creşterea avansului pentru creditele imobiliare standard

Băncile locale urmăresc îndeaproape iniţiativele legislative cu impact potenţial asupra sectorului bancar, iar în situaţia în care una sau mai multe dintre astfel de iniţiative vor fi promulgate, avertizează că vor fi nevoite să-şi modifice condiţiile în concordanţă cu noile prevederi cu impact asupra accesibilităţii la creditele ipotecare şi implicit la costurile acestora. Raiffeisen Bank, care la finele anului 2014 ocupa locul patru în sistem în funcţie de active, a decis recent să majoreze avansul pentru creditele ipotecare standard în lei de la 15% la 35% şi pentru cele în euro de la 15% la 40% "până la clarificarea legislaţiei cu impact în domeniul împrumuturilor cu garanţie imobiliară". BNR susţine că o creştere semnificativă a avansului va reduce dramatic numărul posibililor beneficiari. Pe de altă parte, iniţiatorul legii dării în plată consideră că totul este un "şantaj". În astfel de condiţii creditarea imobiliară standard rămâne sub semnul întrebării.

CEO-ul Engie: Petrolul s-a ieftinit de trei ori, iar acum gazul a ajuns la jumătate. Centralele pe gaze recuperează în detrimentul cărbunilor

În urmă cu zece ani, oamenii nici nu ştiau de unde vine energia, dar acum vor să şi-o producă singuri, sunt interesaţi dacă provine din surse nucleare sau cărbuni. Dimensiunea proiectelor energetice trece la rândul ei printr-o revoluţie, mai mic şi mai aproape luând locul termocentralelor sau reactoarelor de mii de MW. Creşterea economiilor nu mai vine la pachet cu creşterea consumului de energie, eficienţa energetică fiind fenomenul care inversează tendinţe, iar prăbuşirea barilului a făcut ca producţia de energie pe gaze să fie din nou profitabilă. Acestea sunt tendinţele care configurează azi sectorul energetic în viziunea lui Gerard Mestrallet, CEO-ul Engie, fostul GDF Suez, jucător din liga întâi a domeniului de profil. Pentru prima dată de la intrarea francezilor pe piaţa locală, şeful Engie a venit într-o vizită fulger la Bucureşti, spunând că grupul vrea să-şi continue dezvoltarea în România, dar că paşii importanţi nu se vor face fără existenţa unei strategii asumate la nivel naţional.

Criza petrolului face prima victimă suverană şi ravagii printre companiile de energie

Declinul preţului petrolului face ravagii printre companiile de energie, ceea ce în SUA trezeşte temeri pentru întreaga industrie şi începe să lovească mortal statele dependente de exportul de ţiţei. Azerbaidjan este pe cale să devină prima victimă. Iar analiştii nu cred că preţurile îşi vor reveni prea curând. Azerbaidjan, o fostă republică sovietică ale cărei exporturi sunt reprezentate aproape în totalitate (95%) de petrol şi gaze naturale, ar avea nevoie de un ajutor financiar de urgenţă de 4 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Oficialii acestor instituţii financiare internaţionale sunt deja la Baku. Financial Times crede că acesta poate fi primul dintr-o serie de bailouturi în lumea emergentă cauzate de căderea preţurilor petrolului. FMI şi BM monitorizează cu atenţia şi situaţia din Brazilia şi Ecuador. Venezuela are, de asemenea, probleme majore.

Lactalis cumpără Albalact pentru a câştiga primul loc pe piaţa lactatelor

Grupul Lactalis va cumpăra Albalact pentru a se detaşa de competitorii de la Danone şi FrieslandCampina, ceea ce nu a reuşit în opt ani cu brandul LaDorna cumpărat de la Jean Valvis în 2008. Preluarea Albalact de către Lactalis, într-o mişcare extrem de surprinzătoare anunţată ieri pe bursa de la Bucureşti, "predă" încă o industrie de un miliard de euro în mâna multinaţionalelor. Acordul parafat pe 27 ianuarie între acţionarii majoritari ai Albalact - Raul Ciurtin, Lorena Ciurtin, Crisware Holding, Croniar Holding şi RC 2 (care deţin 70% din titlurile companiei) - va ajunge la Consiliul Concurenţei, urmând ca Lactalis să facă o ofertă publică de preluare a 100% din acţiuni. Acţionarii Albalact au prezentat doar o formulă de calcul după care va fi stabilit preţul pe acţiune, iar reperul de preţ a devenit ieri principala între­bare a inves­titorilor de pe bursă. Albalact, cu afaceri de 107 mil. euro anul trecut şi 900 de angajaţi, şi-a bugetat pentru 2015 un EBITDA de 31 mil. lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb