REVISTA PRESEI 29.02.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 februarie 2016

ADEVARUL

România nu va plăti nimic fraţilor Micula

Fraţii Micula au câştigat definitiv procesul derulat împotriva statului român la Tribunalul Internaţional de la Washington. Statul român trebuie să le plătească peste 200 de milioane de euro, dar nu va face acest lucru, deoarece Comisia Europeană îi interzice. Un alt proces este în derulare la Curtea Europeană de Justiţie. Statul se află între ciocan şi nicovală, din moment ce tribunalul internaţional obligă România la plata despăgubirilor, în vreme ce Comisia Europeană consideră că acestea ar fi ajutor de stat ilegal, astfel că a dispus îngheţarea plăţilor, decizia Executivului comunitar fiind, la rândul ei, executivă şi obligatorie. Fraţii Micula au câştigat în 2013 la ICSID o sumă de 791 de milioane de lei, echivalentul a 178 de milioane de euro. Ulterior, însă, statul a încercat să o anuleze.

Alegeri SUA 2016: Donald Trump recrutează muncitori din România

Donald Trump se laudă în campania electorală că va reda americanilor locurile de muncă ocupate de imigranţi, cu toate că majoritatea angajaţilor săi de la Mar-a-Lago Club din Palm Beach, unul dintre cele mai reputate cluburi private din lume, provin din România şi alte ţări răsăritene, ei fiind recrutaţi cu ajutorul lui Peter Petrina, un new-yorkez de origine română, relatează news.ro, preluând "New York Times". Petrina face angajări şi pentru alţi angajatori americani, dar legăturile sale sunt în special cu Trump, pentru care vrea să recruteze în România tineri care studiază în domeniul ospitalităţii. Din 2010, aproape 300 de americani au făcut solicitări de angajare la Mar-a-Lago Club, pentru posturi de chelneri, bucătari şi menajere. Dar, potrivit datelor federale, numnai 17 au fost angajaţi.

Ce se va întâmpla cu Gregorian Bivolaru? "Guru" s-a integrat puţin după gratii

Gregorian Bivolaru a fost încarcerat într-una dintre cel mai bine păzite puşcării din Franţa. Însă ce se va întâmpla cu Gregorian Bivolaru? Avocaţii liderului MISA au contestat arestarea şi nu vor ca acesta să fie extrădat în România. Yoghinul susţine că este bulgar, deşi nu ştie limba. Fondatorul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru (64 de ani), este încarcerat în penitenciarul Fresnes, din apropierea Parisului. Este vorba de o închisoare de maximă siguranţă şi este una dintre cele mai mari puşcării din Europa. Yoghinul a fost prins vineri dimineaţă, la Salonul de carte veche Champerret, din nordul Parisului, şi nu a opus rezistenţă poliţiei franceze. O echipă mixtă de poliţişti din România şi din Franţa a reuşit să-l repereze pe Bivolaru pe teritoriul francez, după ce de câţiva ani se zvonea că liderul MISA s-a refugiat acolo.

Cum a apărut Republica Sovietică Evreiască Botoşani. Istoria "statului autonom" nebunesc proiectat de Ana Pauker în nordul Moldovei

Date istorice arată că, în cel de-Al Doilea Război Mondial, evreii au întemeiat o Republică Sovietică Evreiască la Botoşani sub oblăduirea trupelor ruseşti de ocupaţie. În sprijinul acestei ipoteze stau mărturiile unor evrei, dar şi păreri ale specialiştilor. În anul 1944, pe fondul înfrângerilor suferite de armata germană şi de cea română pe frontul de est, s-a declanşat contraofensiva sovietică. A fost vorba de o invazie sovietică în România, începând cu primăvara lui 1944. Mai precis, la 7 aprilie "Armata Roşie" intrase în Botoşani, cu trupe motorizate şi tancuri. Coloana militară sovietică a străbătut oraşul prin zona de astăzi a Centrului Vechi al municipiului Botoşani. Ofensiva rusească şi trecerea Prutului în luna martie a dus la un exod al populaţiei. În primul rând, s-a retras administraţia din Dorohoi şi Botoşani. Odată cu aceştia o parte a populaţiei româneşti. Evreii foarte numeroşi în Dorohoi şi Botoşani au rămas. De altfel, evreii i-au întâmpinat pe sovietici ca pe nişte salvatori.

Planul Kremlinului de a-i transforma pe proprietarii marilor companii din Rusia în vaci de muls

Arestarea miliardarului Dmitri Kamenşcik face parte din planul Kremlinului de a-i transforma pe proprietarii marilor companii din Rusia în vaci de muls pentru a umple buzunarele golite ale ţării şi a acoperi deficitele publice, comentează Paul Roderick Gregory în Forbes. Proprietarul aeroportului Domodedovo, Dmitri Kamenşcik, a fost arestat preventiv pe 18 februarie şi plasat în arest la domiciliu până la 18 aprilie. Miliardarul rus este cercetat în dosarul atentatului sinucigaş comis în aeroportul din apropiere de Moscova în ianuarie 2011 şi soldat cu 37 de morţi. El riscă până la zece ani de închisoare, fiind acuzat de procurori că a relaxat regimul de securitate în aeroport. În Rusia lui Putin,. «sistemul judiciar» poate confisca proprietatea unei persoane fără motiv, la orice oră. Din cauza acestui sistem judiciar părtinitor, drepturile de proprietate nu pot fi protejate nici prin «comportament corect».

Europa este un butoi cu pulbere

Situaţia refugiaţilor blocaţi în Grecia se agravează, Germania înăspreşte metodele pentru identificarea migranţilor, dar o rezolvare a crizei nu se întrevede. Graniţa dintre Grecia şi Macedonia începe să semene cu o zonă de conflict, după ce, săptămâna trecută, autorităţile de la Skopje au decis interzicerea accesului migranţilor afgani şi au impus controale mult mai dure privind documentele de identitate ale migranţilor care vin din Siria şi din Irak. La punctul de trecere a frontierei de la Idomeni, unde există o tabără prevăzută să găzduiască 1.500 de persoane, sunt blocaţi aproximativ 6.500 de migranţi şi refugiaţi, iar sâmbătă după-amiază au izbucnit proteste. Cei care vor să ia calea Europei Occidentale au cerut deschiderea graniţelor, dar numai 300 au trecut.

Actele româneşti sunt preferate de reţelele care falsifică documente pentru refugiaţii din Grecia

Reţelele de falsificare de documente pentru refugiaţii ajunşi în Grecia preferă să copieze acte româneşti sau italiene, pentru că au mai puţine elemente de securitate, relatează RTL Belgia, preluată de news.ro. Jurnaliştii belgieni s-au infiltrat într-o reţea de falsificare de documente, vândute apoi refugiaţilor pe străzile din Atena. Actele false sunt la mare căutare în această perioadă, după ce mai multe ţări balcanice, inclusiv Macedonia, au decis să nu mai permită accesul refugiaţilor fără documente de identitate. "Cărţile de identitate italiene sau cărţile de identitate româneşti dispun de mai puţine măsuri de securitate" decât actele emise de alte ţări, explică un poliţist grec, care analizează paşapoarte false obţinute de la traficanţi de pe străzile Atenei. Documentele se vând la colţ de stradă în capitala elenă sau chiar în mici magazine, pe sub mână. Falsurile mai puţin reuşite şi la care ţara de origine nu poate fi aleasă costă circa 300 de euro.

BANCHERUL

Primele patru bănci au peste jumătate din creditele, depozitele si activele totale ale sectorului bancar, format din 35 de bănci

Primele patru bănci din Romania (BCR, BRD, Banca Transilvania si UniCredit Bank) deţin peste 50% din volumul total de credite, depozite si active ale sectorului bancar, format din 35 de bănci si o cooperativa de credit, ceea ce poate fi un indicator pentru dezechilibrul existent intre numărul băncilor si gradul de concentrare a activelor la doar câţiva jucători importanţi. Cotele de piaţă ale fiecăreia dintre cele patru bănci s-au majorat in 2015 iar tendinţa ar putea continua, in contextul procesului de fuziuni si achiziţii, după ce anul trecut a avut loc preluarea Volksbank de către Banca Transilvania.

O nouă problemă pentru băncile cu franci elveţieni, după darea in plată: reactivarea legii privind conversia

După procesele in justiţie prin care s-a obţinut in câteva cazuri îngheţarea cursului la creditele in franci elveţieni (CHF) la data in care au fost acordate si mult contestata lege privind darea in plată, cele nouă bănci cu credite in franci, printre care Raiffeisen si Bancpost, s-ar putea confrunta acum cu o nouă problemă, si anume reactivarea proiectelor de lege privind conversia acestor împrumuturi din valută in moneda naţională. Exista două astfel de proiecte de lege, ambele votate deja de Senat iar ulterior discutate si amânate la Camera Deputaţilor. Primul este un proiect de lege susţinut de mai mulţi deputaţi UDMR, cel mai radical, care prevede conversia la cursul din data acordării creditelor. Al doilea proiect este cel susţinut de deputata PSD Ana Birchall, care este mai moderat, aceasta susţinând conversia creditelor in CHF la un curs mediu intre cel din data acordării si cel din data la care se face conversia, adică o reducere de aproximativ 25%.

CAPITAL

"Primul utilaj agricol" vrea să pună în mişcare agricultura românească

Reprezentanţii ministerul Agriculturii împreună cu oficialii de la Finanţe pregătesc un program guvernamental prin care fermierii care se asociază pot primi garanţii de stat între 40% şi 60% pentru achiziţionarea unui utilaj agricol. Autorităţile au anunţat, în cadrul conferinţei "Agricultură competitivă în 2016: Finanţare şi tehnologii", organizată de revista Capital, că programul ar putea intra în vigoare în două sau trei luni. Statisticile arată faptul că interesul fermierilor pentru achiziţia de utilaje agricole a fost în scădere , motiv pentru care importurile s-au redus semnificativ, în ultimii ani. Astfel, în 2015, România a importat cu 19% mai puţine tractoare, comparativ cu 2014. "Puţini fermieri au primit fonduri europene pentru investiţii în domeniul maşinilor agricole, astfel încât în 2015 s-au importat tractoare în valoare de 96,5 de milioane de euro, faţă de 119 milioane de euro în anul precedent", a arătat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.

Când vor fi maşinile electrice mai ieftine decât cele convenţionale

Costul de achiziţie şi de întreţinere pentru maşinile electrice va fi mai mic decât în cazul maşinilor cu motoare termice începând din anul 2022, potrivit unui studiu realizat de Bloomberg. Maşinile electrice au în prezent aproximativ 1% din vânzările anuale de vehicule, cauza principală pentru rata scăzută de adopţie fiind preţurile mari ale bateriilor. Tehnologia va evolua însă suficient de mult în următorii ani pentru ca în 2022 costul de achiziţie şi întreţinere a unei maşini electrice să fie mai mic decât cel al unui autovehicul cu propulsie termică. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu realizat de analişti contactaţi de agenţia de presă financiară Bloomberg.

Aproximativ 70.000 de imigranţi ar putea fi blocaţi în Grecia în martie

Grecia se teme că numărul de imigranţi blocaţi pe teritoriul său ar putea ajunge la 70.000 din cauza noilor cote impuse de ţările din Balcani în privinţa solicitanţilor de azil care ajung în Europa, relatează AFP. "Conform estimărilor noastre, numărul celor care vor rămâne blocaţi în ţara noastră se va stabili între 50.000 şi 70.000 de persoane luna viitoare", a declarat duminică ministrul grec pentru politica migratorie, Yiannis Mouzalas. "În prezent, în Grecia se află 22.000 de refugiaţi şi imigranţi", a spus el într-un interviu pentru postul de televiziune Mega Channel. Circa 6.500 de imigranţi erau blocaţi duminică la postul de frontieră Idomeni, în nordul Greciei, la frontiera cu Macedonia, după ce cele patru ţări de pe ruta balcanică au decis să impună noi cote pentru a limita afluxul de imigranţi.

Costescu: Master Planul ajunge în cursul lunii martie la Parlament

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu a anunţat că Master Planul General de Transport este transpus într-un proiect de lege, iar în cursul lunii martie va fi transmis de la Guvern către Parlament pentru dezbatere şi aprobare. Oficialii Ministerului Transporturilor s-au întâlnit cu reprezentanţii Coaliţiei pentru dezvoltarea României, o iniţiativă privată, non-politică, care reuneşte unele dintre cele mai reprezentative organizaţii pentru mediul de afaceri din România. În cadrul întâlnirii au fost dezbătute principalele iniţiative strategice ale Ministerului Transporturilor pentru anul 2016, implementarea Master Planului General de Transport, noi instrumente pentru eficientizarea modului de cheltuire a fondului de la bugetul de stat şi modul în care societatea civilă, partenerii sociali pot să contribuie la identificarea soluţiilor pentru dezvoltarea sectorului transporturi.

CURENTUL

Ciurchea fentează mentenanţa pentru cardurile de sănătate şi refuză să facă licitaţie

Vasile Ciurchea, secondat de un alt Adonis al sistemului, Nicolae Bănicioiu acuzau medicii care semnalau că nu funcţionează cardul de sănătate: mint, nu vor implementarea cardului ca să fure etc. Acum situaţia s-a schimbat: nu medicii se opun sistemului, ci multinaţionalele. Ciurchea a ajuns "să scurgă" presei corespondenţa primită de la firma HP care îl avertiza că cinci servere de tip front-end nu mai sunt funcţionale, ceea ce afectează funcţionarea reţetei electronice. Totul s-a petrecut în timp ce medicii ajungeau din cauza sistemului electronic nefuncţional pe culmile disperării. Cu mintea lui îngustă, Ciurchea s-a gândit să acuze "pe surse", nu direct cu gura lui, multinaţionalele de şantaj.

Termene - de Tia Şerbănescu

Dacă bănetul dat "revoluţionarilor" (dintre care unii au tras în manifestanţi) ajungeau la urmaşii celor ucişi şi la răniţi (şi atât), astăzi nu mai eram condamnaţi sute de milioane de euro la CEDO. Dar poate că vine momentul judecăţii măcar acum. Uite, Romeo Beja, subalternul lui Miron Cozma la Mineriada din '99 a fost prins la 11 ani după fuga din ţară (şi după condamnare) iar gurul Gregorian Bivolaru, liderul MISA, a fost prins după 12 ani chiar la Paris unde se dădea bulgar. Cum de nu s-o fi dat refugiat sirian? Dacă integrarea în absolut face victime în spirale, integrarea în putere face victime în lanţ: dna Sandra Pralong, consilieră la Cotroceni pentru diaspora, a propus instalarea unor camere web la sate pentru ca "românii plecaţi să-şi poată vedea găina trecând prin faţa bisericii". Doar se ştie că orice român plecat suferă de dorul găinilor şi se roagă în fiecare zi: ajută-mă, doamne, să-mi văd găina trecând prin faţa bisericii, să intre, să se roage pentru mine şi să-mi facă un ou în altar; şi mai spune-i să nu-şi piardă credinţa şi să mă aştepte că vin la vară şi-o fac zeamă. Şi fă s-o văd şi pe Sandra în faţa bisericii aşteptând pioasă: Pralong îmi pare drumul, acum la-ntors acasă.

EVENIMENTUL ZILEI

Microbul referendumului a molipsit Europa

Plebiscitul britanic anunţat pentru 23 iunie a reaprins focul care mocnea pe tot continentul: de la Finlanda, în Nord, la Grecia, în Sud, cetăţenii cer să se exprime prin vot asupra condiţiilor UE. Bruxelles-ul nu a iubit niciodată democraţia directă, după ce voturile populare i-au lăsat cicatrice adânci: pentru ratificarea Tratatului de la Maastricht, a fost nevoie de repetarea referendumului în Danemarca. La fel, şi în Irlanda, pentru Tratatul de la Lisabona. Ca să evite surprizele neplăcute la vot, liderii europeni au modificat termenii tratatului constituţional al UE, pentru a nu fi nevoiţi să organizeze referendumuri în ţări ca Franţa, Olanda, Cehia, Polonia. David Cameron, hotărând să organizeze pe 23 iunie un plebiscit prin care britanicii să decidă dacă "to Brexit or not to Brexit", a redeschis Cutia Pandorei. Modelul Britanic a dat apă la moară tuturor tendinţelor centrifuge de pe întreg cuprinsul Europei. Ungaria a lăsat săptămâna trecută Bruxelles-ul cu gura căscată, când premierul Viktor Orban a anunţat organizarea unui referendum privind cotele obligatorii de refugiaţi.

Alerta cu E.coli continuă! 52 de copii sunt internaţi, dar autorităţile tot nu ştiu de la ce s-au îmbolnăvit!

Primul copil, care ulterior a murit, a ajuns la spital în 29 ianuarie. Alţi doi au murit o săptămână mai târziu. Deşi numărul copiilor internaţi creşte de la o zi la alta, sursa infectării rămâne "necunoscută". Sâmbătă, în spitalele din Piteşti, Câmpulung şi Curtea de Argeş erau internaţi 42 de copii. Duminică, numărul ajunsese la 45. "La noi, în spital, avem 38, din care 26 au vârsta sub 2 ani. Toţi au sindrom diareic acut, dar deocamdată sunt stabili. Cei mai mulţi se simt bine, dar avem cazuri pe care le supraveghem ca să nu li se acutizeze starea", ne-a explicat o asistentă de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. "Dacă vreunul din cazuri se acutizează, îl trimitem la Bucureşti", ne-a mai spus femeia. Ultimul transfer de aici, la Bucureşti, a avut loc sâmbătă, când un copil în vârstă un an şi 10 luni, din Poiana Lacului, a fost internat la Spitalul "Matei Balş" cu boală diareică acută. El este în stare stabilă. Cu aceeaşi boală, la Spitalul Câmpulung sunt internaţi trei copii, încă trei sunt la Spitalul Judeţean din Piteşti, iar un altul este tratat la Curtea de Argeş.

Ştefan Florescu, varianta PNL pentru Sectorul 6

Până în acest moment, în PNL se vorbea despre desemnarea deputatului Răzvan Mironescu în postura de candidat al partidului în cursa pentru primăria Sectorului 6. Apropiat de Rareş Mănescu, actualul edil al Sectorului 6, Mironescu ar avea probleme cu desemnarea de către partid ca şi candidat, în ciuda faptului că ar fi susţinut inclusiv de Teodor Atanasiu. Astfel, liberalii ar lua în calcul un alt candidat, dar care nu a fost ferit de controverse: Ştefan Florescu, care duce o campanie activă în Sectorul 6 şi îl atacă frecvent pe actualul primar, Rareş Mănescu. Ştefan Florescu este fostul director al Administratiei Pieţelor din Sectorul 4 şi este un apropiat al lui Piedone, iar unele voci îl acuză că ar fi apropiat ar grupării Clanul Sportivilor. "Are anumite vulnerabilităţi şi un profil de stânga, nu prea se potriveşte cu profilul de candidat PNL. Dar o să vedem sondajul şi o să luăm o decizie. Există, într-adevăr, o discuţie", au declarat surse liberale, pentru EVZ.

JURNALUL NATIONAL

De ce le place românilor să se autodenigreze

"Ca la noi la nimeni" sau "treabă românească" sunt expresii care au intrat în vocabularul curent şi arată imaginea proastă pe care românii o au despre ei înşişi, ca naţie. Pe de altă parte, când poporul este criticat de alţii, reacţia de contestare este una enormă, "românii" devenind brusc oameni cu extraordinare calităţi. Ce se ascunde în spatele acestor reacţii? Daniel David, profesor de psihologie la Universitatea Babeş-Bolyai, este autorul studiului "Psihologia poporului român". Potrivit acestuia, obiceiul de autodenigrare poate fi întâlnit la românii din toate regiunile geografice şi din toate mediile şi îşi are originea în stima de sine scăzută a conaţionalilor. "Avem o tendinţă generală de a exagera atât negativul, cât şi pozitivul. Autodenigrarea poate fi încadrată în aspectele negative şi aceasta poate veni dintr-o stimă de sine mai scăzută", spune psihologul. Potrivit acestuia, un individ care are o stimă de sine scăzută se poate consola cu ideea că întregul grup din care face parte este lipsit de merite.

Loteria Română suspendă, de la 1 martie, două jocuri de noroc

Loteria Naţională anunţă într-un comunicat faptul că: "C.N. "Loteria Romana" S.A. anunţă participanţii la jocurile Pronosport si Prono_S ca, începând cu data de 1 martie a.c., suspenda temporar organizarea acestor jocuri, pana la obţinerea noii licenţe si autorizaţii de exploatare, in conformitate cu noile norme metodologice de punere in aplicare a OUG 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, ce urmează sa intre in vigoare."

Sute de persoane vor aplicarea legii dării în plată: "Am ajuns nişte cifre, nu ne bagă nimeni în seamă!"

Românii ies din nou în stradă nemulţumiţi de modul în care acţionează băncile. Peste 500 de persoane şi-au anunţat participarea la marşul din centrul Capitalei, relatează Antena 3. Ei vor aplicarea legii darii în plată, care îi poate scăpa de datorii dacă dau băncii casa cu care au garantat creditul. Oamenii susţin că nu au cu cine să vorbească şi nimeni nu îi bagă în seamă. "Am ajuns nişte cifre. Plătesc 300 de euro pentru un apartament cu o cameră, nu se mai poate aşa"

NATIONAL

Cine îl vrea înapoi pe "draga Stolo"!

A fost unul dintre primii strategi ai privatizării industriei romaneşti. A fost premier. A fost politician. Era gata sa fie si preşedinte, daca nu se îmbolnăvea subit. A fost vindecat si a devenit înalt funcţionar la Banca Mondiala. Theodor Stolojan pare sa fi jucat practic la doua capete, fiind si consultant financiar pentru investitorii străini care îşi alegeau "ţintele" printre platformele industriale româneşti de la marginea marilor oraşe, cum ar fi Capitala sau Piteştiul. Si, din cate se pare, nu doar un consultant oarecare, existând informaţii ca "draga Stolo" a fost cel mai bine plătit dintre toţi aceştia. A ajuns chiar si in conducerea oficiala a unor astfel de fonduri de investiţii, care au participat la privatizarea unor importante platforme economice precum Policolor din Bucureşti sau Rolast din Piteşti, dar si a unor coloşi precum Distrigaz, CEC, Romgaz, Electrica sau a complexelor energetice din Oltenia.

Războiul ANAF - Antena 3 a ajuns in faza "zuzu": nimeni nu mai cumpără nimic!

Ca dovada ca circul dâmboviţean nu cunoaşte limite, bine-cunoscute bănci si firme cad victime colaterale ale războiului dintre "basişti" si "antenişti". Incredibil, dar adevărat. Cele doua tabere se îndeamnă reciproc sa nu mai cumpere produse care îşi fac (sau nu) reclama pe Antene. Startul boicotului a fost dat de mai mulţi internauţi care au cerut celor care nu sunt fani Antene sa nu mai cumpere produsele firmelor care isi fac reclama la respectivele posturi TV. Demersul a fost pe placul fostului preşedinte Traian Băsescu, care s-a alăturat imediat cauzei, invitându-i pe toţi "basiştii" sa facă la fel. "Nu mai cumpăr produse care îşi fac publicitate la Antena 3 si Antena 1! Familia mea a fost un consumator constant al produselor cosmetice Loreal, al produselor lactate Zuzu produse de Albalact si al medicamentului Strepsils. Pentru ca îşi fac publicitate la Antena 3 si Antena 1, băgând bani in buzunarul turnătorului Voiculescu.

Cristian Popa, vicepreşedinte al BEI

Fostul viceguvernator al BNR, Cristian Popa, a fost numit vicepreşedinte si membru al Comitetului de direcţie al Băncii Europene de Investiţii (BEI) de către Consiliul guvernatorilor băncii, alcătuit din cei 28 de miniştri de finanţe din Uniunea Europeana. El va prelua funcţia la 1 martie 2016. Popa îl înlocuieşte pe actualul reprezentant al României la BEI, Mihai Tănăsescu, aflat in acest post din 2012, dar in concediu prelungit, din octombrie 2014, in contextul unei anchete DNA privind licenţele Microsoft, in care sunt implicaţi alţi opt foşti miniştri, acuzaţi de luare de mita intr-una dintre cele mai mari afaceri de pe piaţa locala de IT.

PUTEREA

Petrolul şi gazele se termină în 20 de ani!

România mai are rezerve de ţiţei şi gaze care să ne ajungă cel mult două decenii. Dacă rezervele actuale de gaze al României se vor epuiza în 15 - 20 de ani, având în vedere producţia actuală, consumul şi rata de înlocuire de 80%, în ceea ce priveşte rezervele actuale de ţiţei ale României, acestea se vor epuiza în aproximativ 20 de ani, la producţia medie anuală din ultimii ani (3,9 milioane tone) şi în condiţiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5%. Informaţiile apar în "Analiza stadiului actual", respectiv "Angajamentele internaţionale ale României în sectorul energetic", publicate pe site-ul Ministerului Energiei, după discutarea acestor documente în Consiliul Consultativ. Autorităţile estimau în urmă cu un an că investiţiile necesare în sectorul energetic românesc, până în anul 2035, se ridică la 100 de miliarde de euro.

Ambasadorul SUA: "Trăim vremuri nesigure şi periculoase!"

În discursul pe care l-a susţinut recent la Grupul de reflecţie şi analiză internaţională CITADEL, cu subiectul "Provocări prezente de securitate în spaţiul euro-atlantic", ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a trecut în revistă principalele ameninţări la adresa securităţii europene, punând accent pe dezvoltarea capabilităţilor militare ale Rusiei la Marea Neagră. Oficialul american constată faptul că "trăim vremuri nesigure şi periculoase", considerând că principalul factor de instabilitate îl reprezintă atitudinea Rusiei, pe care o cataloghează drept "revanşardă". Printre alte elemente de instabilitate, Klemm menţionează şi Brexit-ul (potenţiala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, în urma referendumului din 23 iunie 2016).

Nicuşor Dan: Nici un economist nu ar înţelege bugetul Primăriei Capitalei

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul critică lipsa de transparenţă şi sistemul închis de redactare a bugetului Primăriei Capitalei. ONG-iştii au reclamat lipsa priorităţilor, a programelor de dezvoltare şi maniera contabilă de prezentare a bugetului Municipalităţii pentru 2016. Ei susţin că administraţia locală recunoaşte că are cel mai mare deficit de până acum, dar cu toate astea a construit bugetul pe cheltuieli mai mari şi pe venituri iluzorii. Deşi la instalarea primarului general, liberalii reclamau supraevaluarea veniturilor la buget de către Sorin Oprescu, acelaşi lucru se petrece în continuare. Bugetul Capitalei, urmează să fie aprobat pe 29 februarie de Consiliul General.

ROMANIA LIBERA

Parlamentarii pun românilor ştreangul la gât

Susţinătorii Legii "dai casa băncii şi scapi de datorii" s-au plimbat ieri prin faţa Guvernului cu funia de gât. La chemarea duetului Piperea&Zamfir puţini bucureşteni au răspuns prezent. Asta după alte eşecuri în săptămâna trecută. Au plimbat pancarte cu mesaje anti-BNR şi anti-bănci. Sigur că naivilor adunaţi cu arcanul în pieţele centrale, oameni simpli care cred că Bilderberg şi marile loji masonice ale lumii conduc Banca Naţională a României - şi nu se uită la câte datorii au parlamentarii în declaraţiile de avere -, nu li s-a spus că Mugur Isărescu a promovat legea împotriva clauzelor abuzive ale băncilor încă de pe vremea când era prim-ministru. Cine să le zică aruncătorilor de arginţi că Banca Naţională a României are rolul de a menţine stabilitatea monetară a statului? Că BNR este arbitru, nu jucător? Mugur Isărescu i-a pus să-şi ia credite în franci? Dimpotrivă. Adrian Vasilescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a cerut deseori prudenţă şi i-a îndemnat pe români să fie atenţi la cum iau credite.

Cum rămâne un oraş în frig

Autorităţile locale ale unui oraş cu pretenţii de destinaţie turistică internaţională se chinuie să asigure încălzirea şi apa caldă pentru braşovenii care s-au încăpăţânat să mai rămână în sistemul centralizat de termoficare. Corupţia, răfuielile politice şi lipsa de proiecte care să modernizeze infrastructura au dus la falimentul fostului CET Braşov, iar noua societate a ajuns la rândul său să acumuleze alte datorii importante. Spectrul întreruperii căldurii şi a apei calde a revenit asupra Braşovului, în condiţiile în care nimeni nu mai are curajul să-şi asume conducerea societăţii de termoficare, după raidurile DNA care s-au lăsat cu dosare penale. "România liberă" vă prezintă radiografia unei bătăi de joc pe banii braşovenilor, care durează de decenii şi care nu se va rezolva prea curând.

ZIARUL FINANCIAR

Răzbunarea amară a "economiei": După 25 de ani, minerii cer de lucru, dar minele se închid

Săptămâna trecută, România fiind ocupată cu bilanţul DNA, criza bebeluşilor, Brexit, Legea dării în plată (ieşirea agresivă în public a guvernatorului BNR), două ştiri au trecut neobservate, fără să prindă prima pagină sau primul Breaking News. Ele exprimă cel mai bine transformarea economică şi socială a României , cu implicaţii pe scena politică. Marţi, 200 de mineri de la mina Lonea, care aparţine Complexului Energetic Hunedoara, s-au blocat în mină cerând de lucru şi, mai mult decât atât, au vrut să afle care este viitorul lor Luni, cu o zi înainte, în ZF a apărut un articol: "Patru poli de business din Capitală sunt şantiere pentru birouri în care vor lucra 24.000 de oameni". În zonele Floreasca - Barbu Văcărescu, Bulevardul Timişoara, Piaţa Victoriei şi zona Orhideea-Pasajul Basarab se lucrează continuu, şi zi şi noapte, pentru predarea clădirilor de birouri la timp. La noi în România minele se închid, iar în locul lor răsar clădiri de birouri. Economia, noile investiţi şi noile tehnologii i-au răzbunat pe "golanii" de acum 25 de ani într-un mod amar.

Deutsche Telekom: Credem în România, avem răbdare pentru rezultate mai bune

"Aşteptăm de la noul CEO îmbunătăţirea performanţei operaţionale şi a profitabilităţii." "Aşteptăm de la noul CEO îmbunătăţirea performanţei operaţionale şi a profitabilităţii." Gigantul german Deutsche Telekom (DT) are "în continuare încredere" în România şi, în ciuda "mediului plin de provocări" - o piaţă cu o competiţie intensă şi venituri mici pe utilizator, îşi va continua investiţiile, aşteptându-se la o îmbunătăţire a rezultatelor operaţionale şi ale profitabilităţii. Anul trecut veniturile totale ale Telekom România au scăzut uşor, dar au alunecat pentru prima oară sub pragul de 1 miliard de euro, iar marja profitului operaţional (EBITDA) s-a apropiat de 20%, faţă de 32-41% cât înregistrează grupul pe celelalte pieţe europene. DT are încredere că rezultatele pot intra pe un trend pozitiv.

Investitorii au retras mai mult de 60 de miliarde de dolari din fondurile mutuale în ianuarie

Investitorii de pe pieţele globale au retras mai mult de 60 mld. dolari din fondurile mutuale în ianuarie 2016, marcând astfel cea mai proastă lună în ceea ce priveşte retragerile de la criza financiară din 2008-2009 încoace. Retragerile s-au văzut cel mai mult în activele fondurilor mutuale europene, de unde investitorii au retras 43 de miliarde de euro, conform Financial Times, care citează date ale Thomson Reuters Lipper. Ianuarie a fost de fapt cel mai prost început de an pentru pieţele financiare mondiale din ultimele două decenii. Mai mult de 2.300 de miliarde de dolari au dispărut prin scăderea acţiunilor de pe pieţele globale numai în prima săptămână a anului, ca urmare a temerilor despre încetinirea economiei chineze şi deprecierea yuanului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb