REVISTA PRESEI 29.04.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 aprilie 2015

ADEVARUL

Grecii îşi sacrifică marea vedetă: sfârşitul eurostarului Yanis Varoufakis e aproape

După o ascensiune fulminantă pe scena politicii europene, ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, se vede tot mai izolat, nu doar în cercurile de influenţă ale Vestului, ci şi la Atena, acolo unde premierul Tsipras vrea să deblocheze negocierile cu creditorii eliminându-l din schemă. Primele informaţii despre îndepărtarea ministrului Varoufakis din echipa de negocieri a Greciei au apărut luni, când şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, şi primul ministru Alexis Tsipras au început negocierile directe, excluzându-l de la discuţii pe Varoufakis. Grecii sperau să finalizeze în cadrul summit-ului de la Riga discuţiile despre următoarea tranşă de 7,2 miliarde de euro a programului de bailout al ţării. Acordul, însă, nu a fost semnat, astfel că guvernul a desemnat o nouă echipă de negocieri. Surprinzător, potrivit presei internaţionale, noua echipă va fi condusă de Euclid Tsakalotos, purtătorul de cuvânt al guvernului pe teme economice.

Societatea civilă sancţionează dur legea alegerilor locale

Noua lege a alegerilor locale, care prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin şi alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene indirect, de către consilieri, votată în Senat de PSD şi PNL, deopotrivă, a strânti reacţia critică a societăţii civile. Politologi, experţi în chestiuni electorale şi multe ONG-uri reclamă tocmai slaba legitimitate pe care o oferă această lege aleşilor locali. Politologul Cristian Pârvulescu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia, vorbeşte despre o putere enormă pe care o capătă liderii locali. "Alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrtuin este nedemocratică. S-a preferat alegerea într-un singur tur, pentru că aceasta este modalitatea de câştig fără mari probleme. Democraţia locală nu are decât de pierdut. Această reformă întăreşte, de fapt, puterea liderilor locali, pentru că partidele există în primul rând la nivel local. Altfel spus, partidele depind de primari. Această nouă lege electorală nu este o mare reformă, este doar un mic compromis între partide.

Ce a învăţat NATO din Ucraina

Totul s-a schimbat şi nimic nu mai este fixat în piatră. Cu un an în urmă, Rusia anexa Crimeea. Astăzi, avioane militare ruseşti intră în spaţiului aerian al NATO, iar trupe americane şi Humvee-uri mărşăluiesc prin statele baltice şi Europa Centrală. Ce lecţii are NATO de învăţat la un an dupa anexarea Crimeei? Nu este încă un nou Război Rece, dar conflictul sau cel puţin tensiunile profunde sunt vizibile. Doctrina militară rusă vede ameninţări majore din partea NATO, în timp ce preşedintele Vladimir Putin acuză Vestul de tentative de destabilizare a ţării sale. "Adevărul este că ceea face NATO este un răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei pe care le-am văzut în Ucraina", a declarat Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO pentru Vocea Americii. "Lecţiile pentru NATO sunt foarte clare. Alianta a înţeles că securitatea în Europa nu este prestabilită. Întregul context geopolitic a fost răsturnat. NATO îşi dă seama treptat că nu este pregătită pentru o criză de acest tip", spune John R. Deni, profesor de studii de securitate la Strategic Studies Institute, U.S. Army War College.

Din 2018 autoturismele vor suna singure la 112 în caz de accident

Conform prevederilor legislative votate marţi de Parlamentul European, toate noile modele de maşini şi microbuzele vor fi echipate, până la 31 martie 2018, cu sisteme de apel de urgenţă automat (eCall) care să alerteze serviciile de salvare în cazul unui accident. România a implementat deja gratuit sistemul eCall. Sistemul eCall din maşini utilizează tehnologia apelului de urgenţă 112 pentru a alerta automat serviciile de salvare în cazul unor accidente grave. Astfel, echipele de salvare vor putea decide imediat tipul şi dimensiunea operaţiunii de salvare necesare şi vor putea ajunge mai repede la accident, salvând mai multe vieţi şi reducând gravitatea rănilor. Costurile blocajelor de trafic ar fi, de asemenea, reduse.

Deputaţii acuză retailerii de creşterea preţurilor înainte de reducerea TVA

Reprezentanţii marilor lanţuri comerciale au fost audiaţi la Comisia de agricultură pentru a explica dacă au fost făcute majorări de preţuri în ultima vreme, preşedintele Comisiei de agricultură, Nini Săpunaru, arătând că sunt mai multe informaţii privind creşterea preţurilor din magazine, iar opinia publică este îngrijorată că reducerea TVA nu va duce la scăderea acestor preţuri. Deputaţii PSD Ioan Dârzu şi Liviu Harbuz au spus că trebuie combătută orice creştere abuzivă a preţurilor şi încercare a unei "specule" în perioada în care se implementează reducerea TVA. Deputatul PSD Petre Daea a arătat că reducerea TVA a fost înţeleasă greşit şi i-a întrebat pe reprezentanţii marilor lanţuri comerciale la ce produse au fost modificate preţuri şi de s-a făcut acest lucru. În replică, reprezentantul Carrefour, Florin Căpăţână, vicepreşedinte al Asociaţiei lanţurilor comerciale, a spus că nu există nicio modificare de preţ şi că niciodată lanţul pe care îl reprezintă nu a făcut o speculă.

Cum aruncă statul român milioane de euro pe apa Dunării pentru celebrul pod-fantomă între Brăila şi Galaţi

Autorităţile centrale au aprobat recent cheltuirea a 1,6 de milioane de euro pentru un studierea oportunităţii unui pod între Brăila şi Dobrogea, care nu poate fi construit mai devreme de 2030. Alte multe milioane de euro au fost construite în trecut pe studii similare. Oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADRN) au semnat pe 23 aprilie un contract pentru reactualizarea studiului de fezabilitate a unui proiect intitulat "Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila". Este vorba despre una dintre cele mai vechi gogoriţe electorale din România. Promis de majoritatea politicienilor locali la scrutinurile de după 1990, podul între Brăila şi Dobrogea apare în planuri încă din timpul epocii ceauşiste, fiind pus în planşele arhitecţilor comunişti în 1975.

Administraţia locală intră joi în grevă generală

Joi, administraţiile locale nu vor elibera acte, iar românii nu vor putea plăti taxe şi impozite, cu excepţia urgenţelor, avertizează Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), care a declanşat grevă generală. Ghişeele primăriilor, prefecturilor şi consiliilor judeţene vor fi închise joi. Asta pentru că funcţionarii publici au decis să declanşeze grevă generală pentru o zi. Protestatarii cer aplicarea Legii salarizării unice, pe care Guvernul o amână de la un an la altul, dar şi acordarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă. Dacă problemele ridicate de sindicalişti nu se vor rezolva, funcţionarii vor organiza manifestări de stradă la finalul lunii mai şi grevă generală pe perioadă nedeterminată în luna octombrie. La grevă vor participa circa 25.000-30.000 de funcţionari, inclusiv cei care lucrează cu publicul, potrivit sindicaliştilor.

DNA suspectează trucarea licitaţiei pentru trenuri de la Metrorex

Trei membri ai comisiei de licitaţie din Metrorex sunt cercetaţi penal de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în legătură cu licitaţia pentru cele 51 de trenuri care ar fi urmat să circule pe Magistrala 5, câştigată de către spaniolii de la CAF. Procurorii fac verificări cu privire la posibila săvârşire a infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea. Ancheta îi vizează pe Valeriu Picu, Gabriel-Constantin Sburlan şi Mihai-Marian Andronescu, membri ai comisiei de licitaţie din cadrul Metrorex. De asemenea, este anchetat şi Ovidiu Băncescu, reprezentant CAF. El este suspectat de dare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi dare de mită.

BANCHERUL

Astra Asigurari este in pericol de faliment, dar exista 5 firme straine interesate sa o preia, spune Misu Negritoiu, presedintele ASF

Principalul impediment pentru investitorii straini in a prelua firma de asigurari Astra sunt costurile ridicate cu recapitalizarea societatii, conform noilor reglementari europene Solvency II, a spus Negritoiu, in cadrul unei conferinte de presa la ASF, raspunzand unei intrebari adresate de Bancherul.ro cu privire la interesul investitorilor straini pentru piata de asigurari din Romania si a firmelor cu probleme.bNegritoiu a precizat ca potrivit analizelor KPMG, administratorul special care se ocupa de procedura de insolventa a Astra, un potential investitor ar trebui sa vina cu 430 milioane lei pentru a prelua 60% din capitalul Astra Asigurari, insa investitia totala, incluzand recapitalizarea firmei de asigurari, s-ar ridica la aproximativ 700 milioane lei. ASF a aprobat in 7 aprilie planul de redresare al ASTRA întocmit de KPMG Advisory SRL în calitate de administrator special, plan care prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudenţialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată iniţial la aproximativ un an, printr-o oferta de vanzare de actiuni la Bursa.

CURENTUL

Irevocabil: primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, bun de plată pentru creditul DEXIA

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins irevocabil contestaţia Municipiului Iaşi, reprezentat de primarul Gheorghe Nichita, la procesul verbal de inspecţie din 31.10.2011, realizat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi. Ziarul Curentul a dezvăluit încă din martie 2012 cheltuirea ilegală a creditului DEXIA angajat de către Primăria Iaşi pentru repararea unor drumuri. Inspecţia s-a realizat pentru "verificarea aspectului legalităţii şi regularităţii a angajării, ordonanţării şi plăţii cheltuielilor de investiţii din creditul Dexia pe anul 2009", precum şi analiza utilizării eficiente a fondurilor publice locale. Actualizând suma la zi cu dobânzi şi penalităţi de întârziere obţinem un prejudiciu de 3.567.081 lei pentru că dobânzile şi penalităţile se majorează cu 1.180.208 lei pentru perioada cât a durat procesul.

Coduri - de Tia Şerbănescu

La serbarea de trei anişori (unde Ponta purta un ecuson cu vârsta respectivă în piept), premierul s-a trezit lăudându-se cu puşcăria: "am promis Udrea şi Băsescu la puşcărie şi promisiunea e pe jumătate realizată". Ponta greşeşte enorm şi minte monstruos. Dacă vrea să sugereze că dirijează politic arestările, a zbârcit-o. Iar când îşi atribuie arestările DNA minte. Doar nu le-a promis pesediştilor că-i bagă la puşcărie pe Vâlcov, Mazăre, Bunea Stancu şi pe propriul cumnat? Dar aşa-i la trei ani. Te lauzi şi când faci la oliţă. Evident, dl. Băsescu a taxat enormităţile lui Ponta căruia i-a sugerat "să serbeze 165 de zile de când l-a bătut Iohannis în alegeri când a pierdut ca un guguştiuc". Ei, pierderea asta e singurul lucru bun pe care l-a făcut Ponta pentru ţară. Faptul că Ponta a declarat că arestările lui Udrea şi Băsescu fac parte din programul de guvernare, i-a oferit pe tavă dlui Băsescu argumentul că DNA abuzează de arestări unde încearcă să obţină "ceva" despre Băsescu de la inculpaţi: "mă tem că şi Udrea e ţinută în arest ca să spună ceva despre mine, dar n-am nicio emoţie, nu există un om care să spună că i-a dat mită lui Băsescu". Adevărat. Dacă exista, apărea de mult.

CURIERUL NATIONAL

Asigurătorii, trecuţi prin furcile testelor de stres

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a anunţat ieri că este în curs procesul de auditare a 13 societăţi de asigurare, urmând ca până la finele anului să fie auditat şi restul de 15% din piaţă. Companiile de asigurări se plâng însă de suprareglementare şi de faptul că noile cerinţe de capital aferente investiţiilor pe termen lung vor genera costuri inutile şi probleme pentru companiile de asigurări. Pe de altă parte, asigurătorii avertizează că în normele Solvency II se restricţionează accesul la informaţiile necesare analizei de risc a asiguratului, ceea ce ar putea duce la un preţ mai mare al asigurării.

Tendinţe de creştere în principalele sectoare economice

Activitatea din industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul va înregistra o tendinţă de creştere în perioada aprilie - iunie 2015, iar preţurile vor consemna stabilitate în industrie, construcţii şi servicii, potrivit anchetei de conjunctură din luna aprilie, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS). În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +16%). În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru fabricarea băuturilor se va înregistra tendinţă de creştere accentuată, în timp ce activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului va avea tendinţă de scădere. Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni. Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

Iohannis a discutat cu Renzi despre aderarea României la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, marţi, cu premierul ita­lian Matteo Renzi, despre ade­rarea României la spaţiul Schengen, informează Mediafax, citează B1.ro. Una dintre temele abordate de preşedintele Klaus Iohannis la întâlnirea cu premierul italian a fost reprezentată şi de perspectivele aderării la spaţiul Schengen, oficialul italian fiind de părere că acest lucru nu e doar în interesul României, ci şi al Italiei şi al UE deopotrivă, având în vedere contextul internaţional. "S-a confirmat încă o dată faptul că Italia a susţinut şi susţine în continuare demersurile noastre pentru aderarea la Schengen, premierul Renzi apreciind că ade­ra­rea României nu este doar în interesul nostru, ci şi al Italiei şi al Uniunii Europene", au precizat surse oficiale.

Excedent bugetar de 4,89 mld. lei în T1

România a avut în primul trimestru un excedent bugetar de 4,89 miliarde de lei, reprezentând 0,69% din Produsul Intern Brut, anunţă Ministerul Finanţelor Publice, citat de Mediafax. Veniturile bugetului general consolidat au fost în creştere cu 12,6%, ajungând la 54,95 miliarde de lei. Potrivit aceloraşi date, cheltuielile au totalizat 50,07 miliarde de lei. Din totalul veniturilor fiscale de 34,87 miliarde de lei, impozitul pe profit, salariile, veniturile şi câştigurile din capital au ajuns la aproximativ zece mili­arde de lei. Guvernul a decis reducerea TVA de la 24%, cât este în prezent, la 9%, începând cu 1 iunie, ca urmare a creşterii peste aşteptări a veniturilor bugetare. El s-a mai angajat ca pe acest an să se încadreze într-un deficit de 1,83% din PIB.

EVENIMENTUL ZILEI

Pacienţii scot bani din buzunare ca să plătească analizele "gratuite"

Criza din Sănătate se adânceşte din cauza lipsei de bani, concomitent cu multitudinea de servicii "gratuite" oferite prin noul contract-cadru. Noul contract-cadru potrivit căruia chiar şi persoanele neasigurate au dreptul la consultaţia preventivă şi la analizele conexe pentru stabilirea diagnosticului, a adâncit şi mai mult criza din Sănătate, fondurile de care dispun laboratoarele de analize fiind insuficiente în raport cu numărul mare al solicitărilor. Deja a devenit o adevărată aventură efectuarea analizelor gratuite fără a scoate bani din buzunar. Dacă locuieşti în Bucureşti eşti un pic mai norocos. În sensul că după ce iei la rând toate laboratoarele existente, tot mai poţi găsi unul care să îţi spună că au fonduri pentru analizele prevăzute ca fiind gratuite. Sau, dacă nu găseşti, timpul de aşteptare nu depăşeşte două săptămâni. În alte zone însă situaţia este de-a dreptul dramatică.

Băncile care îţi dau cei mai mulţi bani fără garanţii

Ofertele majorităţii instituţiilor de credit se opresc la circa 90.000 de lei când trebuie să acorde un credit de nevoi personale fără garanţii. Există, însă, câţiva curajoşi care plusează până la sute de mii de lei şi chiar un creditor care nu impune limite. Cei care câştigă peste 10.000 de euro pe lună pot împrumuta chiar şi 1 milion de lei fără garanţii. Cea mai nouă instituţie de credit locală, Idea Bank, fostă RIB, vine pe piaţă cu o provocare. Acordă până la 90.000 de lei şi cere un singur document la dosarul de credit: buletinul. Banca deţinută acum de grupul polonez Getin nu bate, însă, recordul în ceea ce priveşte suma maximă pe care un client o poate împrumuta fără garanţii. Veneto Banca, fosta Italo-Romena, oferă până la 200.000 de lei, însă o face în condiţii mult mai puţin avantajoase decât alte bănci. Un caz particular îl constituie Instituţia Financiară Nebancară Cetelem, care nu impune o limită în ceea ce priveşte suma maxima ce poate fi contractată.

Forfetarul, noul impozit pentru micile afaceri?

Evaziunea rămâne încă la un nivel ridicat, şi din cauza capacităţii reduse de control a Fiscului, dar şi a hăţişului de taxe şi impozite. În context, atât Guvernul, cât şi reprezentanţi ai mediului de afaceri reîncep discuţiile despre introducerea impozitului forfetar, care ar permite taxarea micilor afaceri în funcţie de capacitatea de a genera venituri şi ar simplifica mult relaţia cu Fiscul. "Forfetarul ar fi cea mai bună soluţie, mai ales că nu există o armată de inspectori cu care Fiscul să poată controla micile afaceri", a comentat pentru EVZ Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Potrivit declaraţiilor ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-ar discuta deja la Guvern introducerea impozitului forfetar, acesta presupunând plata unei sume fixe, în fiecare an, în funcţie de mărimea afacerii. În 2013 a fost elaborat chiar un proiect de lege privind acest impozit, ce urma să fie aplicat în domeniul serviciilor, fie că e vorba de sectorul hoteluri, restaurante, cafenele, de spălătorii auto sau alte afaceri.

JURNALUL NATIONAL

Micii fermieri revin cu produsele lor la tarabă

Din mai, toţi micii fermieri care ajung cu marfa pe tarabe sunt obligaţi să aibă un certificat de comercializare şi un atestat de producător. Legumele şi fructele puse la vânzare vor avea obligatoriu o etichetă pe care vor fi trecute zona de provenienţă şi numele producătorului, potrivit unui act normativ care intră în vigoare de la 1 mai. Ce înseamnă pentru consumatori noua măsură a Ministerului Agriculturii? Prin ea, cumpărătorul ştie cu siguranţă că ceea ce cumpără provine de la un producător agricol, aceste atestate fiind emise de către primării sau consilii judeţene. Asociaţiile de profil vor da un aviz şi, împreună cu direcţiile agricole, vor trimite responsabili în teritoriu pentru a verifica toate datele declarate de producător. Pe lanţul acesta pot interfera, însă, şi marile interese ale samsarilor. Vlad Gheorghe, preşedinte al Cooperativei Vidra, spune că aceste noi atestate vor ajunge să se vândă precum facturile, pe marginea drumului.

Medicii specialişti sunt GONITI din ţară prin lege

O decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie riscă să lase spitalele mici din ţară fără medici specialişti. Majoritatea rezidenţilor pe post, obligaţi prin contract să profeseze în spital cel puţin 5 ani, pot pleca oricând, fără a mai restitui salariile primite. Managerii spun că, în ritmul actual, în câţiva ani vor închide secţii vitale şi, în cele din urmă, chiar spitalele. Spitalul Municipal de Urgenţă "Elena Beldiman" din Bârlad a rămas spital de urgenţă doar cu numele. În acest moment, mai are un singur doctor pe specialitatea medicină de urgenţă, şi conducerea îşi pusese ultima speranţă în cei opt medici rezidenţi pe post. Conform contractului semnat la începutul rezidenţiatului, cei opt se angajau să profeseze timp de încă 5 ani la Bârlad, iar dacă decideau să părăsească spitalul înainte de expirarea termenului, erau obligaţi să plătească toate cheltuielile legate de pregătirea lor profesională.

Moment istoric: prostia dizolvă primăria

Municipiul Rădăuţi se confruntă, de ieri, cu o situaţie fără precedent în istoria Administraţiei Locale din România: primăria nu mai funcţionează! Dacă nu va exista o OUG care să rezolve problema de la Rădăuţi, oraşul va rămâne fără primărie, până în luna iunie. Rămaşi fără primărie, cei 22.145 de locuitori ai Municipiului Rădăuţi nu mai pot solicita documente oficiale, certificate de urbanism sau autorizaţii, nu mai pot beneficia de anumite decizii locale importante, în caz de necesitate. Şcoli, grădiniţe, spitale, persoane cu nevoi speciale, au rămas acum fără niciun fel de sprijin din punct de vedere administrativ, în imposibilitatea funcţionării primăriei. Doar pentru că nişte consilieri locali nu au cunoscut legislaţia, atunci când s-au hotărât să se supună cerinţei primarului arestat şi nu s-au mai prezentat la şedinţele CL, timp de două luni, consecutiv. Municipiul Rădăuţi este a doua unitate administrativ-teritorială, ca mărime, din judeţul Suceava.

NATIONAL

Ponta a învăţat in trei ani de guvernare sa pună cireaşa pe coliva

Evenimentul organizat de Victor Ponta la trei ani de la "începutul sfârşitului regimului Băsescu-Ungureanu-Predoiu" i-a umplut de invidie pe liberali. Ce-i drept, in discuţie nu a fost şueta in sine, care nu a strălucit cu nimic, ci abilităţile culinar al liderului PSD. "Are talent, n-ai ce spune! Sa iei o coliva veche, expirata (USL - n.r) si sa o transformi intr-un tort proaspat, este o şmecherie. Sa nu mai vorbim de faptul ca i-a obligat si pe pesediştii lui sa-l înghită pe nerăsuflate", au comentat peneliştii. Cu tort sub forma de coliva sau invers, "comemorarea" pusa in scena de Ponta le-a lăsat un gust amar foştilor democrat-liberali, aceştia fiind deranjaţi in special de imaginile in care apărea si preşedintele Klaus Iohannis.

DNA ii scoate de urechi pe "iepuraşii" politicienilor din consiliile de administraţie

Greu, foarte greu de ghicit cum de consiliile de administraţie ale celor mai profitabile companii de stat au fost împânzite de oameni care nu doar ca nu au vreo performanta manageriala de răsunet, dar nici măcar nu mai lucrat in domeniul respectiv de activitate! Si, totuşi, exista o explicaţie, pe care tocmai au descoperit-o si încearcă acum sa o probeze procurorii Laurei Codruta Kovesi. Multi dintre liderii politici care au promovat tineri in astfel de posturi de o responsabilitate imensa pentru economia tarii, nu au facut decat sa-i foloseasca pe acestia doar ca pe nişte "iepuraşi" de care sa se folosească, extrem de pragmatic, cat de mult pot. Noii membrii ai consiliilor de administraţie nu au făcut decât sa le sifoneze protectorilor politici informatii vitale privind organizarea unor licitaţii de sute de milioane de euro.

Senatorii jurişti scot cătuşele corupţilor

Senatorii din Comisia juridica au avizat amendamentele care ii scapă pe politicieni de "beciul domnesc". Acuzat ca nu vrea decât sa-i scape de arestul preventiv pe corupţii cu pedigri politic, Şerban Nicolae nu s-a lăsat intimidat, s-a luat la trânta inclusiv cu CSM si chiar a reuşit sa-si convingă colegii din Comisia juridica sa voteze in favoarea amendamentelor propuse de el. Ca urmare a avizului dat ieri de Comisie, persoanele cercetate pentru fapte de corupţie - politicieni de top in cele mai multe dintre cazuri, scapă de cătuşe (un inculpat va putea fi încătuşat doar daca a comis acte de violenta sau s-a sustras urmăririi penale) si de aşa numitul "beci domnesc" de la Rahova. In schimb, suspecţii de corupţie vor putea fi arestaţi la domiciliu, perioada de detenţie urmând sa se consume in reşedinţa indicata de persoana in cauza, indiferent de adresa sa oficiala.

PUTEREA

Şedinţele Consiliului General al Municipiului Bucureşti sunt convocate nelegal, însă prefectul tace

Grupul Consilierilor Independenţi, compus din Cristinel Deaconescu, Horaţiu Panaitescu şi Julia Zorkoczy, se dovedeşte foarte activ. Cei trei sunt printre singurii aleşi locali care îi dau de furcă lui Sorin Oprescu în privinţa respectării legilor. Ei au adresat o scrisoare deschisă Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), Direcţiei Asistenţă Tehnică şi Juridică, primarului general, Sorin Oprescu, în care reclamă modul nelegal în care convoacă şedinţele CGMB. În primul rând, ei spun că nu s-a respectat termenul de convocare a şedinţelor de 10 zile, timp în care aleşii pot consulta proiectele supuse aprobării CGMB. De asemenea, proiectele de hotărâre înscrise pe ordinea de zi trebuie să fie însoţite de avizul comisiilor de specialitate şi de raportul compartimentului de specialitate din cadrul aparatului propriu de specialitate al administraţiei publice locale sau a altui organ de specialitate abilitat prin lege.

Scad restanţele la creditele în lei

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna martie 2015, se cifrează la 10,073 miliarde de lei, cu circa 3% sub cea raportată în februarie, în timp ce restanţele la creditele în valută se ridicau la 14,558 miliarde lei (echivalent), în scădere cu 2,2%, conform unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR). Totalul creditelor în lei era, în martie, de 94,77 miliarde de lei (plus 2,6% faţă de luna precedentă), din care 51,314 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 41,52 miliarde de lei de populaţie, notează Agerpres. Bucureştenii aveau, la finele lunii martie, credite în lei restante în sumă de 2,362 miliarde de lei şi în valută de 6,284 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor în lei contractate în Capitală ajungea la 29,767 miliarde de lei, iar al celor în valută la 54,107 miliarde de lei.

ROMANIA LIBERA

De ce este o excursie în Maramureş o misiune aproape imposibilă pentru turişti

Să petreci câteva zile de vacanţă în cea mai fascinantă zonă istorică a României, Maramureşul, este o misiune aproape imposibilă pentru bucureşteni. Atunci când nu eşti obligat să stai o zi şi o noapte pe drum, legăturile între două mijloace de transport care să te ducă mai repede la destinaţie nu sunt armonizate. Instituţii precum Tarom, CFR sau Autoritatea Naţională pentru Turism nu s-au coordonat deloc, astfel încât să uşureze drumul potenţialilor turişti. În luna noiembrie a anului trecut, prestigioasa publicaţie National Geographic a realizat un Top 20 al celor mai frumoase locuri de vizitat în 2015. În acest clasament unul dintre onorantele locuri este ocupat de Maramureş, descris ca fiind "Neînfricata lume veche". Dacă turişti din întreaga lume sunt invitaţi să vadă unul dintre puţinele locuri unde tradiţiile s-au păstrat nealterate, iar omul continuă să trăiască în armonie cu natura, pentru majoritatea românilor această zonă rămâne în cea mai mare parte a timpului un tărâm interzis.

Marea revenire a Japoniei în arena militară

Preşedintele american, Barack Obama, şi premierul nipon, Shinzo Abe, aflat în vizită în SUA, au anunţat pe 28 -aprilie un nou acord militar strategic, ce va conduce la o mai mare prezenţă mondială a militarilor -niponi va întări legăturile dintre cele două ţări în spaţiul cibernetic şi programele industriale. Aliaţii americani din Asia au fost informaţi vineri despre noile linii directoare, iar luni înalţi responsabili americani s-au întâlnit cu -responsabili ai Apărării chineze pentru a-i asigura că liniile directoare nu vizează Beijingul. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington a declarat: "Sperăm că părţile implicate vor face eforturi pozitive pentru -promovarea păcii comune şi a stabilităţii în regiune". Washingtonul şi Tokio au dezvăluit un nou pact vizând restructurarea aranjamentelor de securitate, cele două ţări deschizând calea unei participări robuste a forţelor de autoapărare nipone în caz de catastrofe, operaţiuni de menţinere a păcii, apărare antirachetă şi alte misiuni militare.

Navă civilă americană, capturată de Iran. SUA răspunde trimiţând avioane şi nave militare

Forţele navale iraniene au capturat marţi o navă-cargo americană, în Golful Persic, echipajul de 34 de membri fiind transportat în Iran, anunţă surse militare citate de postul Al-Arabiya, potrivit Mediafax. Potrivit agenţiei semioficiale iraniene Fars, nave militare iraniene au tras focuri de avertisment în apropierea navei cargo americane. Nava americană a fost escortată spre portul iranian Bandar Abbas. La bordul navei americane sunt 34 de marinari, majoritatea americani. "Forţele navale iraniene au confiscat o navă civilă americană care a pătruns ilegal în apele teritoriale iraniene din Golful Persic", a transmis agenţia semioficială iraniană Fars.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile au vândut luna trecută credite ipotecare de 800 milioane de lei pentru 4.000 de case

Creditele în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe însumau 11 miliarde de lei la finalul primului trimestru al anului, fiind de 2,5 ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care doar în perioada ianuarie-martie creşterea a fost de echivalentul a 1,6 miliarde de lei. Jumătate din creşterea din primul trimestru a fost consemnată doar în martie, când au fost reluate finanţările prin programul Prima casă, blocat timp de o lună şi jumătate la începutul anului. La un credit mediu de circa 200.000 de lei înseamnă că în martie a fost finan­ţată achiziţia a circa 4.000 de locuinţe. Prima casă deţine o cotă importantă din vânzările de ipotecare, dar şi cererea pentru credite standard a crescut de la începutul anului. "O explicaţie a acestei creşteri este legată de Prima casă. Programul a fost blocat în ianuarie şi în primele două săptămâni din februarie şi se strânsese un stoc important de dosare când programul a repornit", explică Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

RCS atacă piaţa de energie: Nu există competiţie aici, este ca în telecom în urmă cu 15 ani

Cel mai mare jucător de pe piaţa de cablu vrea să atace o piaţă unde o bună parte dintre clienţii vizaţi sunt deja abonaţi la telefonie, net şi TV. Compania de cablu RCS& RDS, cel mai mare furnizor de servicii de televiziune şi internet fix de pe piaţa locală, cu o prezenţă în creştere şi în telefonia mobilă şi media, vrea să atace şi piaţa de energie în speranţa că va putea provoca un cutremur la fel cum a reuşit să o facă în telecom, adăugând astfel în portofoliu o nouă sursă de venituri. Piaţa de energie nu este una "competitivă", ci se află, din acest punct de vedere, într-un stadiu asemănător cu cel existent în telecom acum 15 ani când Romtelecom (actualul Telekom) avea monopol pe serviciile de telefonie fixă, avertizeaza Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS.

Investitorii de pe bursa de la Bucureşti vor deveni creditorii Primăriei Capitalei pentru următorii 10 ani

Cea mai mare ofertă de obligaţiuni neguvernamentale din ultimii 10 ani urmează să intre la tranzacţionare pe Bursa de Valori (BVB). După ce în ultimele două zile intermediarii ofertei au aler­gat după investitori calificaţi, adică fondurile de pensii şi fondurile de investiţii, bondurile de 2,2 miliarde de lei emise de Primăria Capitalei vor putea fi cumpărate, prin bursă, şi de publicul larg. Consorţiul de brokeri format din Raiffeisen Bank, Nomura şi BT Securities au împărţit oferta în patru "bucăţi" în valoare de 550 milioane de lei fiecare, cu maturităţi diferite. Astfel, investitorii au putut alege dacă vor să crediteze Primăria Generală timp de trei, cinci, şapte sau 10 ani, potrivit unor surse din piaţă. Deşi oferta adresată investitorilor instituţionali s-a încheiat ieri după-amiază, până la închiderea ediţiei nu se stabilise dobânda care va fi încasată de investitori, însă este de aşteptat ca aceasta să plece de la dobânda titlurilor de stat, plus câteva procente deoarece bondurile primăriei sunt considerate mai riscante decât cele emise de Ministerul de Finanţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb