REVISTA PRESEI - 29.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 iulie 2010

ADEVĂRUL

Drepturile de autor, taxate in trei feluri

Persoanele care obţin venituri din drepturi de autor au fost împărţite în trei categorii şi vor fi impozitate după tot atâtea metode. Normele pentru aplicarea Ordonanţei de modificare a Codului Fiscal vor fi aprobate luni de Executiv, chiar dacă termenul prevăzut în actul normativ a expirat ieri.

Termen depăşit

Textul ordonanţei adoptate de Guvern la sfârşitul lunii iunie prevede că Executivul ar fi trebuit să adopte normele de aplicare într-un termen de maximum 30 de zile de la publicarea actului în Monitorul Oficial. Mai mult, ordonanţa intră în vigoare de la 1 iulie, astfel încât întârzierea normelor ar putea duce la întârzierea plăţii veniturilor pe drepturi de autor aferente acestei luni.

Jurnal de şpagă

Un român de 29 de ani din Bucureşti şi-a notat într-o agendă fiecare şpagă pe care a plătit-o, în decursul a douăsprezece luni, la medici, poliţişti sau reprezentanţi ai primăriilor. Cu banii daţi pe şpăgi într-un an, o familie formată din trei persoane ar putea merge într-un concediu all-inclusive timp de o săptămână

Noul brand: "Explorează gradina carpatină"

Anunţul va fi făcut chiar în pavilionul ţării noastre, conceput în forma unui măr. Logoul a fost păstrat până în ultima clipă sub cel mai mare secret. Potrivit informaţiilor blogului Impactnews, sloganul va fi "Explore the Carpathian Garden" ("Explorează grădina carpatină"). De conceperea şi realizarea brandului turistic s-a ocupat consorţiul de firme THR (Spania) - TNS, care a câştigat, în urma unei licitaţii, contractul pus la bătaie de Ministerul Turismului în 2009.

Statul pune pe drumuri investitorii străini

Pentru înregistrarea ca operatori intracomunitari, administratorii firmelor sunt plimbaţi inutil pe la poliţie, Registrul Comerţului şi administraţiile financiare. Fără înregistrarea la Fisc, cu diverse documente (cazier judiciar, certificat constatator etc.), investitorii riscă amenzi usturătoare. Termen-limită: 1 august!

Europa, sugrumată de ratele în valută

Deprecierea monedelor naţionale afectează populaţia cu credite în valută, ratele crescând cu până la 100%. Dacă până acum atenţia a fost îndreptată numai către datoriile publice ale statelor, în prezent creditele contractate de populaţie prezintă cel mai mare risc. Dobânzile mai mici aplicate de bănci pentru creditele în valută determinau persoanele fizice, în anii anteriori izbucnirii crizei economice, să prefere aceste împrumuturi faţă de cele în monede naţionale.

Adrian Sârbu sfidează criza

Compania-mamă a postului Pro TV, condusă de omul de afaceri, a înregistrat o creştere a veniturilor cu 10% în al doilea trimestru al anului. Venitul net al Central European Media Enterprises (CME) a crescut cu 18,8 milioane de dolari în cel de-al doilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul doi al lui 2009.

CURENTUL

Videanu acuză: Nistorescu a şantajat oameni de afaceri. Pot proba acest lucru

Ceartă mare marţi seară la televiziunea de casă a mogulului Sorin Ovidiu Våntu, Realitatea TV, acolo unde, în cadrul emisiunii "Ora de foc", ministrul Economiei, Adriean Videanu, a avut un schimb tăios de replici cu "deontologul" Cornel Nistorescu care, conform dezvăluirilor făcute de ziarul nostru, şi-a scos la mezat conştiinţa pentru 4.847.270.000 de lei, bani plătiţi de generosul turnător Nuş.

Nuş a lansat, împotriva lui Băsescu, "diversiunea tunul de 44 mm"

O fătucă isterică, scăpată cu ceva timp în urmă din crescătoria lui Voiculescu şi pescuită rapid de Nuş, se întreba aseară, pe Realitatea TV, de ce Serviciul de Protecţie şi Pază are în dotare o "geantă scut antiglonţ" pentru demnitari. "Băsescu se păzeşte de glonţ!", "Declinul lui Băsescu", "Declinul lui Băsescu şi frica de glonţ" - titrau jigodiile lui SOV încercând să-i convingă pe bizoni că preşedintele are zilele numărate, că este atât de urât de către populaţie încât nu mai poate ieşi din casă fără vestă antiglonţ sau scut de protecţie.

Ciutacu - supărat că l-am demascat drept iudă

Argatul cel mai incisiv al lui Felix, Victor Ciutacu, nu are nici acum decenţa să explice, deontologic cum ştie el, cum de a luat bani şi de la Vântu când el era tonomat de Antene. În schimb, a ştiut să facă băşcălie de Grigoire Ecrivain, care măcar a avut decenţa să explice cum i-au parvenit banii de la Vântu, prin combinaţiile acestuia cu Telesport.

Băsescu i-a stricat diversiunea lui Felix

După ce a încercat o nouă suspendare a şefului statului după modelul patentat în primăvara lui 2007, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a mai vrut să pună ieri în scenă o mică diversiune în jurul convocării sesiunii extraordinare de la mijlocul lunii viitoare, cerându-i şefului statului să reformuleze solicitarea, invocând mici chichiţe procedurale. În fond, interesul lui Voiculescu era ca pe lângă legea ANI şi celelalte legi din pachetul pe justiţie solicitate de preşedinte să mai introducă nişte mici amendamente fiscale şi de TVA promovate intens de acesta pe blogul personal în ultimele săptămâni.

Persoanele cu carte de muncă şi remunerate doar ocazional cu drepturi de autor nu vor plăti CAS

Persoanele care sunt angajate cu carte de muncă şi remunerate doar ocazional cu drepturi de autor, precum la realizarea unei cărţi, nu vor plăti CAS pentru plăţile efectuate prin drepturi de autor, a decis Guvernul în şedinţa de ieri. Exemplul prezentat în acest sens este cel al unui profesor încadrat cu carte de muncă la o instituţie de învăţământ şi care este plătit cu drepturi de autor pentru realizarea unei cărţi, caz în care nu va fi impusă plata CAS. "Este strict vorba de plăţi ocazionale cu drepturi de autor, nu repetitive", au arătat oficiali guvernamentali.

CURIERUL NAŢIONAL

Balamucul fiscal

Dinu Petre: În ultimii 4 ani s-au realizat 63 de modificări la Codul fiscal. Nexia: Registrul operatorilor intracomunitari creează cozi imense la ghişee şi blocaje. Luminiţa Ristea: Statul jecmăneşte contribuabilul prin regularizarea TVA. Înregistrarea tuturor companiilor care doresc să efectueze livrări şi achiziţii intracomunitare (exporturi şi importuri în interiorul UE) este obligatorie începând cu data de 1 iulie. Această prevedere şi mai ales termenul strâns de conformare creează un blocaj în piaţă, sunt de părere consultanţii fiscali.

Pentru cucerirea parcului Cogealac, Eolica şi CEZ au trecut la manevre de infanterie

Eolica a cerut primăriei să organizeze un referendum. Recentul scandal din comună a avut drept scop stoparea proiectului CEZ. Scandalul de la Cogealac, soldat cu reţinerea primarului şi a altor cinci persoane, a luat de ieri o cu totul altă direcţie: firma Eolica, interesată să dezvolte centrale eoliene în localitatea Cogealac din Constanţa, concurând astfel cu grupul CEZ, a anunţat că va cere primăriei comunei constănţene să organizeze un referendum prin care membrii comunităţii locale să stabilească modul în care va fi utilizat potenţialul energetic al zonei.

Deficitul bugetar nu a sărit din graficul FMI

MFP: Deficitul bugetului consolidat a fost după 6 luni de 18,07 mld. lei, plasându-se în limita convenită cu Fondul. Cheltuielile estimate au crescut cu 4%, la 95,3 miliarde lei, iar veniturile au scăzut cu 0,1%, la 77,2 miliarde lei

Leul nu beneficiază de aprecierile din regiune

Leul continuă să rămână decorelat de celelalte monede din regiune, care continuă să se aprecieze faţă de euro, performerul rămânând zlotul, care profită de situaţia economică pozitivă a Poloniei, care anul trecut a fost singurul stat din UE care a înregistrat creştere economică. Cum prognozele pentru România au trecut de la o revenire a economiei în ultimul trimestru din acest an la ultimul trimestru din 2011, leul nu mai reuşeşte să se redreseze faţă de euro, cursul fluctuând, începând cu data de 25 iunie, între 4,25 şi 4,27 lei, după ce în ultima zi a lunii trecute a fost atins maximul istoric de 4,3688 lei.

Pudelul din Carpaţi

Acum câteva zile, Chris Bryant, de la Financial Time, compara cumintea Românie în relaţia sa cu creditorii internaţionali, în primul rând FMI şi UE, cu un pudel, în timp ce rebela Ungarie, al cărei acord stand-by fusese suspendat de instituţiile mai sus-menţionate, pe motiv că vrea să supraimpoziteze băncile, era văzută ca un pugilist.

Contractele directe cu furnizorii de electricitate, mult mai profitabile pe timp de criză

Piaţa liberă a energiei electrice aduce beneficii pentru clienţi, dar şi pentru furnizori. Electrica SA se aşteaptă ca numărul de clienţi să crească în continuare. Contractele de pe piaţa concurenţială sau liberă de furnizare a energiei electrice din România sunt mult mai profitabile consumatorilor pe perioada de criză, decât cele încheiate pe piaţa reglementată. În plus, la ieşirea din criză acestea sunt şi mai bune oferind şansa reducerii cheltuielilor cu energia electrică, este de părere Ioan Folescu, directorul general al Electrica SA

Cum combat marii jucători de pe piaţa materialelor de construcţii criza

Scăderea estimată pentru trimestrul doi pentru această piaţă este de 20-30%, aşadar companiile diminuează costurile şi eficientizează activitatea. Piaţa materialelor de construcţii s-a contractat cu 30% în primul trimestru şi deocamdată estimările rămân negative şi pentru următoarea perioadă. "Când scade piaţa, cea mai bună metodă de a contracara efectele negative este aceea de a te focusa pe eficientizarea activităţii. În acest sens, 2009 şi 2010 sunt ani de cotitură în care am făcut analize temeinice din punct de vedere economic şi tehnic şi am decis eliminarea tuturor costurilor care nu se mai justificau", a declarat Răzvan Bobe, director în cadrul companiei Baumix.

4 motive pentru care trebuie să ne temem de deflaţie

Scăderea preţurilor maşinilor sau a iPod-urilor reprezintă un semn bun pentru consumatori şi pentru economie, determinând o îmbunătăţire a standardelor de trai. Dar, atunci când preţurile tuturor bunurilor şi serviciilor sunt în declin, este un semn de alarmă privind dezvoltarea. Indicele preţurilor de consum, care arată valoarea inflaţiei, scade în momentul în care există un declin accentuat al preţurilor unor bunuri precum energia sau mâncarea. În America nu a existat o deflaţie sustenabilă de la începutul anului 1930, dar în acest moment există o mare posibilitate ca scenariul de atunci să se repete. Inflaţia din ultimele 12 luni s-a redus cu 1,1%, fiind sub nivelul pe care mulţi economişti îl consideră optim, iar inflaţia din unele luni a fost negativă, în aceeaşi măsură în care a fost pozitivă, scrie US News.

EVENIMENTUL ZILEI

Vlădescu la birou, evaziunea grâului pe toate drumurile

În anul toleranţei zero faţă de evaziune, grâul şi făina se vând fără acte, în cantităţi industriale. Reporterii EVZ au verificat pe teren şi sunt două preţuri: unul cu documente, altul la negru. "Mafia grâului" nu umblă însoţită de gărzi de corp fioroase, nu seamănă în jur teroarea şi nu comite crime la comandă. Mafia grâului, formulă deja demonetizată, e formată din figuri bonome, din agricultori cu pantaloni peticiţi în genunchi, din brutari cu făină în mustăţi şi din morari cu şorţuri imense de pâslă. Oameni inofensivi, dar care produc anual o gaură în buget de 1 miliard de euro

ANAF prinde praful de pe tobă

Dacă evaziunea ajunge la 80% din consum, cât spun chiar cei din industrie, înseamnă că statul pierde TVA-ul de pe 5 miliarde de pâini vândute. Adică 24 de bani pe bucată (la o pâine de 1 leu), însemnând o evaziune de 1,24 miliarde de lei. Iar pâinea e doar vârful aisbergului în panificaţie. "Evaziunea va exploda în lunile următoare. Noi nu simţim acea toleranţă zero anunţată de ministrul de finanţe", e concluzia preşedintelui Rompan, Aurel Popescu. Comparativ, anul trecut ANAF a raportat depistarea unui prejudiciu din vânzarea grâului la negru în valoare de doar 43,1 milioane lei. Practic, 90% din evaziune scapă neprinsă

FMI: atenţie la creditele neperformante!

Oficialii Fondului Monetar Internaţional estimează că băncile vor înregistra 20% credite neplătite. Analiştii locali spun că am putea depăşi cifra. Ne aşteaptă o explozie a creditelor neperformante. Daţi afară din servicii sau cu salariile ciuntite, mii de români nu-şi vor mai putea plăti datoriile către bănci, astfel că 20% dintre împrumuturi vor ajunge neperformante.

Cum s-a jucat Felix de-a preşedintele Senatului

Fără să-i consulte pe membrii Biroului Permanent al Senatului, Voiculescu a încercat să-i dea preşedintelui o lecţie de proceduri parlamentare, pe tema sesiunii extraordinare a legislativului, solicitată de şeful statului. În replică, Băsescu l-a ironizat pe vremelnicul înlocuitor al lui Geoană la comanda Senatului. Mogulul a ajuns în acest post desemnat chiar de Geoană, aflat într-o vizită în SUA.

Cresc ratele la împrumuturi. Ce soluţii sunt?

Anul trecut, bancherii recomandau creditele în lei pentru a evita riscul valutar. Tot ei erau cei care menţionau că indicii interbancari sunt la valori minime record şi vor creşte. Ratele creditelor în lei au cunoscut o creştere greu de neglijat odată cu evoluţia Robor, astfel că toţi cei care aveau un împrumut care avea legat la dobândă şi acest indice au fost nevoiţi să plătească mai mulţi bani la rambursarea lunară a creditului. Pentru creditele de nevoi personale, dobânda medie a crescut de la 14,3% la 14,5%.

Electrocasnicele Samsung iau cu asalt piaţa din România

Clienţii producătorului sud-coreean vor avea parte mult mai rapid, începând din această vară, de cele mai avansate produse şi servicii, odată cu lansarea noii structuri operaţionale de business. Samsung este în prezent lider de piaţă în cazul următoarelor segmente: aer condiţionat, frigidere Side-by-Side şi cuptoare cu microunde.

FINANCIARUL

Austeritate doar pentru pensii şi salarii. Sumele pentru achiziţii rămân aceleaăi

Multe dintre deciziile cuprinse în memorandumul cu FMI se adresează şi mediului privat. Fondurile alocate pentru bunuri şi servicii ajung la 5,2% din PIB. Guvernul impozitează tot, de la pensia minimă la plăţile compensatorii, dar nu se atinge de bugetul pentru achiziţiile publice. În textul memorandumului suplimentar de înţelegere stabilit cu delegaţia FMI se precizează clar că executivul se angajează să respecte ţinta din bugetul anului 2010 pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii.

Normele unui act normativ deja aprobat, în dezbatere publica

Ordonanţa referitoare la plata contribuţiilor sociale de către cei care lucrează pe drepturi de autor a fost aprobată fără niciun fel de consultare a actorilor sociali. Normele de aplicare, aşteptate cu mare interes de către cei vizaţi, trebuiau să fie aprobate pe 21 iulie. Decizia atât de aşteptată ieri este însă stupefiantă: în premieră, Executivul a hotărât să trimită în dezbatere publică normele de aplicare ale unui act normativ deja aprobat!

Aurul a pierdut 100 de dolari/uncie într-o lună

Marţi, la Bursa COMEX din New York, aurul a pierdut într-o singură sesiune 25 $ din valoare, coborând la 1.158 $ De la recordul de 1.268,3 $ înregistrat la 21 iunie, acesta s-a ieftinit cu peste 100 $. Pe fondul raliului pieţelor mondiale de acţiuni, interesul investitorilor pentru metale preţioase, în calitatea acestora de active alternative pentru injectarea de fonduri, s-a redus considerabil.

George Soros cumpără 4% din acţiunile Bursei din Mumbay

Cunoscutul investitor George Soros se află în faza finală a negocierilor vizând achiziţionarea unei participaţii de 4% la bursa de capital din oraşul indian Mumbay, Bombay Stock Exchange, considerată cea mai veche bursă din Asia. Pachetul este deţinut în prezent de fondul Dubai Holding. Interesul miliardarului american pentru această bursă survine pe fondul unei creşteri a atenţiei investitorilor străini pentru piaţa financiară indiană, în plină ascensiune. Compania Soros Fund Management este dispusă să ofere 40 mil. $. Surse apropiate omului de afaceri spun că Soros a estimat valoarea Bombay Stock Exchange la 1 mld. $.

Mark Mobius a aflat secretul economic al României: Trebuie să ai răbdare

Omul care va administra Fondul Proprietatea crede că economia arată rău, iar taxele nu ar fi trebuit crescute. Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management şi omul care va supraveghea direct administrarea activelor Fondului Proprietatea, spune că statul ar fi trebuit să nu modifice taxele, ci, în schimb, să reducă de urgenţă birocraţia şi să mărească viteza de luare a deciziilor. Listarea Fondului este în continuare tergiversată de lentoarea aparatului decizional al statului, însă Mobius recunoaşte că secretul pe care l-a învăţat în legătură cu România este că trebuie să ai răbdare.

GÂNDUL

Ce bileţel a pierdut Videanu într-o afacere de sute de milioane de euro - exclusiv

Ministrul Economiei i-a trimis unui primar o adresă oficială în care îl roagă să intervină pentru un investitor într-o afacere de câteva sute de milioane de euro. Videanu spune că a intervenit pentru că "situaţia s-a complicat, ajungându-se la dispute diplomatice, la intervenţii din partea ambasadelor Cehiei şi Spaniei". E vorba despre parcul eolian pentru care sătenii unei comune din Constanţa au ajuns să se bată cu bâte şi pistoale zilele trecute cu agenţii de pază angajaţi ai unei firme din Cehia care vrea să construiască centrale eoliene pe terenurile lor.

Ce vor face turiştii străini în "grădina" României. Brandul lansat din Shanghai până în Ştefan cel Mare - reportaj din China

De astăzi, turiştii străini vor fi invitaţi să exploreze "grădina carpatină", prin noul brand turistic. Lansat la Shanghai, brandul va fi prezentat simultant în 100 de locaţii din lume. Pe un vapor de croazieră, pe râul Huangpu ce străbate Shanghaiul, Elena Udrea a făcut ieri, alături de Nadia Comăneci, Ilie Năstase şi Gheorghe Hagi, ultimele repetiţii înaintea anunţării brandului turistic al României, care va avea loc astăzi. După ce anul trecut a fost "Land of choice", de acum înainte "Explore the Carpathian Garden" (Explorează grădina carpatină) este noul slogan turistic al României, care va fi lansat azi la Expoziţia Mondială de la Shanghai.

Cum ajută Guvernul Boc recesiunea: firmele au de încasat de la stat datorii de peste 3 miliarde de lei

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a recunoscut că statul are în continuare datorii de circa 1,7 miliarde de lei către firme. La acestea se adaugă şi nerambursarea la timp de TVA în valoare totală de 1,4 miliarde de lei. Guvernul Boc face tot posibilul pentru a ascunde sub preş lipsa reformelor şi incapacitatea de a tăia din cheltuieli sau de a creşte veniturile bugetului prin combaterea evaziunii fiscale. În timp ce executivul anunţă că a respectat deficitul bugetar impus de Fond, de 18,2 miliarde de lei la jumătatea anului, statul are datorii de circa 3,1 miliarde de lei către mediul privat.

Majorarea TVA, aplicată retroactiv pentru cumpărarea de locuinţe în rate

Întreprinzătorii care au apucat să achite un avans pentru locuinţă sau teren înainte de 1 iulie, taxat deja cu 19%, vor plăti şi diferenţa de cinci procente până la 24%, în momentul în care vor da şi ultima tranşă, avertizează consultanţii fiscali. Românii care şi-au cumpărat proprietăţi în rate şi au achitat un avans înainte de 1 iulie, plătind un TVA de 19%, vor trebui să mai scoată din buzunare şi diferenţa de cinci procente până la 24% pentru banii deja daţi, avertizează consultanţii fiscali.

Suceviţa - propunerea României pe lista UNESCO

Reuniţi în Brazilia, reprezentanţii organizaţiei internaţionale aleg obiectivele care merită să intre pe lista siturilor de "valoare universală excepţională". O listă de aur ce numără deja 890 de situri culturale şi naturale. UNESCO are o misiune grea. Organizaţia trebuie să decidă care dintre cele 41 de propuneri (32 sunt noi) venite din partea a 35 de ţări vor intra în patrimoniul universal al umanităţii, pe Lista UNESCO. O listă care include deja 890 de situri de "valoare universală excepţională", dintre care 689 culturale, 176 naturale şi 25 mixte aparţinând unui număr de 148 de state. Suceviţa, propunerea României şi-n 2009

JURNALUL NAŢIONAL

Tragedia din Bucegi - semne de întrebare şi controverse

Recuperarea cadavrelor şi a fragmentelor din elicopterul israelian prăbuşit la Fundata, apoi găsirea răspunsului la stresanta întrebare "ce s-a întâmplat?" sunt priorităţile echipelor de intervenţie israeliene şi române trimise la locul accidentului. Echipele de anchetă şi-au reluat ieri-dimineaţă, la primele ore, verificările la locul tragediei aviatice de la Fundata, cutia neagră a elicopterului israelian CH-53 prăbuşit fiind găsită şi trimisă în Israel, pentru a fi examinată, potrivit presei israeliene.

Cazul Afganistan - desecretizarea unui eşec

Fostul şef al CIA, Michael Hayden, crede că materialele publicate le vor servi de minune insurgenţilor. "Dacă mi-ar fi picat în mână materiale asemănătoare ale Al-Qaeda sau ale talibanilor, le-aş fi considerat extrem de valoroase. M-ar fi interesat foarte mult cum văd ei un anumit eveniment petrecut în 2007, de exemplu, şi ce gândeau despre acest eveniment, cum îl analizau", a spus Hayden.

Francezii ameninţă că nu vom intra în Schengen din cauza romilor

Franţa are "rezerve" în privinţa aderării României la spaţiul Schengen în 2011, pentru că autorităţile de la Bucureşti au probleme cu integrarea romilor - acesta este mesajul transmis miercuri de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche. Parisul a anunţat aseară şi ce planuri are în privinţa romilor români şi bulgari de pe teritoriul Franţei: expulzări, controale şi demolări de tabere.

Eolica vrea un referendum la Cogealac pe tema parcurilor eoliene

Spaniolii de la Iberdola cer consultarea localnicilor, iar primarul Hristu Cati a fost arestat pentru instigare la violenta. Comuna Cogealac a ajuns, peste noapte, câmp de luptă în războiul centralelor eoliene. În timp ce Eolica Dobrogea, partenerul grupului spaniol Iberdrola, cere referendum pentru ca localnicii să-şi dea cu părerea cum să fie folosit potenţialul energetic al zonei, primarul Hristu Cati a fost reţinut după ce Poliţia l-a acuzat că ar fi instigat la violenţe pentru a opri instalarea parcului eolian CEZ.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum poţi să faci 130.000 km pe benzina altora

Autostopiştii profesionişti nici nu concep să călătorească cu autobuzul sau cu trenul. Astăzi este simplu să călătoreşti cu bani puţini sau chiar gratis. Intri pe internet, îţi faci un cont pe un site de autostopişti, cauţi oameni cu acelaşi drum ca şi tine, pui pe hârtie traseul şi porneşti la drum. Dacă eşti profesionist, poţi să ieşi "la ghici". Dar să ştii unde să te aşezi.

FMI ar vrea ca AVAS să administreze toate companiile de stat

Interviu cu Daniel Florea, Vicepreşedintele autorităţii pentru valorificarea activelor statului. Statul are nevoie de bani mai mult ca niciodată, dar şi activele sunt mai greu de valorificat decât oricând. Însă decizia de a privatiza rapid participaţiile rămase ar putea fi luată sub presiunea lipsei de finanţare publică şi a Fondului Monetar Internaţiional. Caz în care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, instituţia care se ocupă de recuperarea creanţelor şi de vânzarea acţiunilor statului, va primi un rol "crucial" în strategia anticriză, spune Daniel Florea, vicepreşedinte AVAS.

Mark Mobius: "S-ar putea să fie mai bine fără FMI"

România va reveni, pe termen mediu, la creştere economică susţinută, iar imobiliarele sunt una dintre cele mai mari oportunităţi de investiţii pe plan local, crede şeful Franklin Templeton. "Mulţi oameni cred că este un lucru rău, însă poate că este bine pentru Ungaria", răspunde Mark Mobius la întrebarea reporterului RL dacă plecarea FMI din Ungaria a fost o veste bună sau una proastă.

ZIARUL FINANCIAR

Sacrificarea investiţiilor a salvat din nou ţinta de deficit bugetar

Guvernul este incapabil să reducă substanţial cheltuielile cu bunuri şi servicii. Finanţele au reuşit să se încadreze la limită în ţinta de deficit bugetar negociată cu FMI pentru primul semestru, de 18,2 mld. de lei, însă rezultatul a fost obţinut, conform practicii deja tradiţionale, prin sacrificarea investiţiilor şi amânarea plăţilor către mediul privat, inclusiv a rambursărilor de TVA. Chiar şi aşa, cheltuielile totale au crescut cu 4%, în timp ce încasările au fost mai mici cu 0,1%. Sumele pentru investiţii au fost cu 22% mai mici decât în primul semestru din 2009, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost reduse cu numai 1,7%, iar cele cu personalul au scăzut cu 4,5%. În schimb, subvenţiile au crescut cu 6,3%, iar cheltuielile sociale cu peste 12%.

Kazahii nu pot delista Petromidia până nu răscumpără obligaţiunile

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a blocat delistarea Rompetrol Rafinare (RRC), compania care deţine rafinăria Petromidia, până când va fi clarificată situaţia juridică a obligaţiunilor deţinute de Ministerul Finanţelor în cadrul companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb