REVISTA PRESEI 29.07.2013

Willy Homner
Revista Presei / 29 iulie 2013

ADEVARUL

Afacerea Grăjdan. Complotul minuţios pus la cale pentru salvarea lui Adrian Năstase

Planul pentru salvarea lui Adrian Năstase şi eliminarea celor care l-au înfundat în dosarul "Trofeul Calităţii" a fost extrem de minuţios, după cum rezultă din rechizitoriul lui Adrian Grăjdan, fost şef la ISC. Anul trecut, pe 22 mai, în prima zi după ce a fost numit şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Grăjdan a trimis o hârtie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Documentul, prin care instituţia nega că ar fi fost prejudiciată de Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi din dosar, avea menirea de a arăta că nu există infracţiune atâta timp cât nu exista o daună. La mai bine de un an de la tentativă, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Balaban Grăjdan sub acuzaţia de favorizarea infractorului. În rechizitoriu, DNA detaliază tot planul lui Grăjdan la şefia ISC. Pe lângă salvarea lui Năstase, Grăjdan mai avea o misiune: aceea de a curăţa instituţia de oamenii care l-au înfundat pe fostul premier.

Ţiganii evacuaţi din centrul Londrei se întorc în România pe banii britanicilor, dar nu au de gând să rămână acasă

Zeci de ţigani români, care au intrat în atenţia oficialilor din Marea Britanie şi care au fost trimişi acasă ca urmare a unei acţiuni de amploare, au sfidat autorităţile şi au promis că se vor reîntoarce la Londra cât de repede vor putea, potrivit unei anchete a ziarului "The Telegraph". Săptămâna trecută, autorităţile din Marea Britanie au dus la capăt o operaţiune importantă de evacuare a romilor care trăiesc sub cerul liber în spaţiile publice, trimiţând acasă, în România, 24 de imigranţi care au depăşit perioada legală de şedere pe teritoriul britanic. Evacuarea romilor, petrecută duminica trecută, a fost considerată un mare succes. Ţiganii care stăteau pe strada Park Lane din Londra erau acuzaţi de infracţiuni şi că murdăreau zona scormonind prin gunoaie.

PRM a ajuns un balamuc perfect

Aproximativ 770 de delegaţi ai filialelor PRM din toată ţara au votat, sâmbătă, la Alba Iulia, schimbarea din funcţie şi excluderea din formaţiune a lui Corneliu Vadim Tudor, cel care conduce partidul de mai bine de 20 de ani. Noul lider al PRM este Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului, pe care CV Tudor l-a făcut secretar general al partidului în 2004. Clujeanul a fost votat cu 530 de voturi, în lipsa tribunului, despre care Funar a spus: "E un laş, n-a vrut să vină la Congres". Au mai candidat, de formă, Corneliu Ciontu, un peremist clujean apropiat de-al lui Funar, şi Ştefan Valentin Varga. De frică să nu se repete încă o "dictatură" ca cea a lui Vadim, delegaţii au votat limitarea la cel mult două mandate consecutive pentru funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi secretar general. Congresul a fost precedat şi s-a încheiat cu un scandal marca CV Tudor. Cu câteva zile înainte, acesta îl excludea pe Funar din partid, "având în vedere că Gh. Funar unelteşte acum, pe faţă, la preluarea, prin fraudă, a preşedinţiei PRM, punându-se în fruntea unor găşti răzleţe de fripturişti şi securişti pensionari".

Băsescu susţine fără rezerve reducerea TVA la pâine. Ponta spune că se va aplica doar dacă asociaţiile vor ajuta la combaterea evaziunii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este un susţinător "fără rezerve" al reducerii TVA la pâine la 9%, precizând că această măsură ar putea fi negociată "cu succes" cu Fondul Monetar Internaţional, întrucât atât FMI, cât şi UE sau BM "nu ne sunt duşmani, ci parteneri". Băsescu a fost întrebat, într-un interviu difuzat duminică de România Liberă, dacă susţine reducerea TVA la pâine la 9 procente. În schimb, premierul Victor Ponta a declarat că taxa pe valoarea adăugată la pâine va fi redusă doar dacă asociaţiile de producători din industria pâinii vor ajuta Guvernul să combată evaziunea fiscală, mesaj care le va fi transmis în perioada imediat următoare. "O să le spun că facem acum un sacrificiu cu TVA-ul doar dacă fac şi ei un sacrificiu să ne ajute să luptăm împotriva evaziunii fiscale, că altfel, n-o facem", a spus Ponta la RTV. El a precizat că va avea în acest sens o discuţie cu asociaţiile producătorilor din industria pâinii.

Ţările "primăverii arabe" trec printr-o vară incendiară

Egipul, Tunisia, Libia, trei dintre statele din nordul Africii care au trecut prin "primăvara arabă", revoltele populare în urma cărora au fost îndepărtaţi de la putere dictatori precum Hosni Mubarak, Ben Ali sau Muamar Gaddafi, sunt astăzi răvăşite de violenţe şi manifestaţii pro şi anti-islamiste. Cel puţin 70 de persoane au murit în confruntările care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute între forţele de securitate şi susţinătorii fostului preşedinte Mohamed Morsi. Medici de la spitalul din Nasr City, cartierul în care acţionează Frăţia Musulmană, au declarat că au fost pur şi simplu copleşiţi de numărul morţilor şi răniţilor. Într-o altă ţară din Africa de Nord, Tunisia, mii de protestatari au ieşit pe străzi ca să-şi manifeste revolta faţă de asasinarea lui Mohamed Brahmi, un lider laic al opoziţiei, care a fost asasinat chiar în faţa casei lui din Tunis. Proteste au fost înregistrate şi într-o altă ţară din regiune, L:ibia, unde cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa la Benghazi în timpul unei manifestaţii în faţa sediului miliţiei.

O treime din angajaţii Oltchim intră în şomaj tehnic. Ce soluţii mai există pentru combinat

O treime din angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea, respective 715 din totalul de 2.330, vor intra în şomaj tehnic, până la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru şi funcţionării la capacitate redusă a instalaţiilor, a anunţat vineri compania. Sindicaliştii de la Oltchim cer premierului Victor Ponta să desemneze o comisie de analiză şi decizie la nivelul combinatului. Potrivit liderului Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, salariaţii şi membrii de sindicat cer autorităţilor locale din judeţele Vâlcea şi Argeş să se implice pentru a se evita falimentarea combinatului şi solicită întocmirea de urgenţă a planului de reorganizare pentru relansarea societăţii, potrivit Mediafax.

CAPITAL

Maratonul de la Prima Casă, între finish şi un nou start. Doar 4 bănci mai primesc dosare

Clienţii speriaţi că Prima Casă s-ar putea termina în acest an au dat năvală la credite, deşi autorităţile au anunţat că vor continua să sprijine programul. 12 bănci au terminat plafonul. Vezi care sunt ultimele 4 bănci care mai primesc dosare. Cu toate că în urmă cu patru săptămâni reprezentanţii Finanţelor declarau în exclusivitate pentru Capital că monitorizează atent programul Prima Casă şi sunt pregătiţi să intervină rapid cu sume suplimentare astfel încât creditarea să nu se întrerupă, ritmul de accesare a garanţiilor a crescut peste orice aşteptări, din cauza clienţilor panicaţi că acum au ultima şansă să ia un credit ipotecar cu avans de doar 5% şi la cele mai mici costuri. Practic, ritmul de acordare a crescut de peste două ori în mai puţin de o lună, reprezentanţii FNGCIMM declarând pentru Capital că numărul dosarelor primite de la bănci a sărit de la 80-90/zi, la 160-180/zi, în condiţiile în care multe bănci deja epuizau plafonul disponibil.

Se schimbă faţa Gării de Nord? Proiectul cu belgienii a fost oprit

Un proiect, sute de milioane de euro, câţiva ani şi multă muncă. Sunt etapele pe care le iau acum în calcul oficialii din Transporturi pentru modernizarea Gării de Nord. O idee mai veche, dar posibilă. Derulând, ultimele informaţii pe acest subiect datează din noiembrie anul trecut şi, punctual, se referă la posibilitatea unui parteneriat între CFR SA şi compania belgiană Euro Station. Intenţia declarată atunci de oficiali era clară: înfiinţarea unei societăţi comerciale pentru reabilitarea şi extinderea infrastructurii din Bucureşti, incluzând şi Gara de Nord. Negocierile au avut loc în urma Memorandumului de Înţelegere semnat între Ministerul transporturilor din România şi Ministerul transporturilor din Belgia pentru modernizarea, reabilitarea şi extinderea infrastructurii de transport din zona Capitalei, incluzând şi Gara de Nord, cel mai important nod feroviar al ţării. Şi, mai departe, tăcere.

CURENTUL

Un test ADN care poate arunca în aer BOR

Apariţia în instanţă a lui Hayssam în data de 31 iulie va concentra energiile mass-media oferindu-i lui Daniel Ciobotea, patriarhul BOR, deocamdată, şansa de a se strecura din atenţia publică. Câteva zile atenţia presei a fost atrasă de recenta ieşire publică a Steluţei Vişan Ciobotea care susţine că este fiica patriarhului Daniel, femeia decizând să ceară testul ADN pentru a-şi proba afirmaţiile. Testul ADN poate desfiinţa legitimitatea alegerii capului BOR, cel care a ocupat scaunul patriarhal în urma controversatei dispariţii a fostului patriarh Teoctist, moment de la care se împlinesc în luna august fix şase ani. Şi patriarhul dinaintea lui Teoctist, coincidenţă sau nu, a fost îngropat exact la aceeaşi dată. Moartea suspectă a Patriarhului Teoctist, într-o zi de 30 iulie, nu a avut loc la o dată fără sens pentru Biserică. La 30 iulie 1925, Biserica Ortodoxă Română, ridicată la rangul de Patriarhie, a fost recunoscută prin Tomos-ul Patriarhului Ecumenic Vasile al III-lea. Înmormântarea sa a avut loc în aceeaşi zi, 3 august, cu înmormântarea precedentului Patriarh, Justinian Moisescu.

Inspector judiciar la CSM şi poliţist - sponsorizaţi de un client al Parchetelor

Banii fac casă bună în România nu doar cu politica, ci şi cu justiţia, relaţiile dintre oameni de afaceri şi unii magistraţi fiind deja de notorietate şi chiar de competenţa DNA. Dincolo de cazurile cunoscute, ajunse în atenţia DNA şi chiar a instanţelor de judecată, mai există şi situaţii în care unii oameni de afaceri le oferă bani unor magistraţi sau poliţişti, sub forma elegantă a unor sponsorizări nevinovate. O situaţie de acest gen se regăseşte în declaraţiile de avere ale familiei Pisăcariu, din Iaşi. Ea, Cornelia Irina Prisăcariu, a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, iar din septembrie 2011 a promovat la Inspecţia Judiciară a CSM, unde ocupă funcţia de procuror-inspector. El, Tiberiu Prisăcariu, a fost ofiţer în cadrul DNA Iaşi, transferându-se şi el ulterior în structura centrală, pentru a fi aproape de soţie. Din 2009 încoace, controversatul afacerist ieşean Iulian Dascălu dă bani pentru a satisface pasiunea pentru tenis a Andreei Prisăcariu, fiica cuplului mai sus menţionat.

CURIERUL NATIONAL

Persoanele fizice pot fi protejate prin insolvenţă

Dificultăţile financiare întâmpinate de persoanele fizice nu ar trebui să ducă la executarea silită a bunurilor celor în cauză decât în cazul falimentului, abia după ce planul de redresare elaborat în cadrul procedurilor de insolvenţă a persoanei fizice a eşuat, arată specialişti din domeniul insolvenţei, care contrazic declaraţiile mai multor reprezentanţi ai sistemului bancar ce se opun ideii unei legi a falimentului personal. Conform propunerilor prezentate, la cererea Curierului Naţional, de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) şi SCA Piperea şi Asociaţii, care ar putea fi incluse în viitorul act normativ referitor la posibilitatea intrării în insolvenţă a persoanelor fizice, ar trebui luată în calcul şi ştergerea totală sau parţială a datoriilor persoanei fizice, în cazul în care aceasta nu este de rea-credinţă, precum şi suportarea unei părţi din risc de către creditorii care, prin creditarea iresponsabilă, au creat starea de supraîndatorare a persoanei fizice.

Scandalul politic pe privatizarea CFR Marfă continuă

Neformularea unei poziţii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în cazul contractului de privatizare a CFR Marfă se va finaliza prin blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei, anunţă Guvernul, informează Mediafax. Prin intermediul unui comunicat, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, arată totodată că, până în prezent, CSAT a avizat de trei ori privatizarea CFR Marfă. "Cu sau fără competenţe, CSAT a avizat de trei ori până acum privatizarea CFR Marfă. În 2011, 2012 şi 2013 s-au dat avize ale CSAT în legătură cu această privatizare. Guvernul aşteaptă în continuare convocarea CSAT de către preşedintele României şi formularea unei poziţii cu privire la finalizarea negocierilor pentru privatizarea CFR Marfă", a spus purtătorul de cuvânt.

ANAF pune piciorul în prag în cazul Rodipet

Principalul creditor al Network Press Concept (fostul Rodipet) - ANAF, care deţine peste 68% din creanţe - a cerut administratorului judiciar Consulta 99, în şedinţa Adunării creditorilor de vineri, să-şi îmbunătăţească planul de redresare a companiei, având în vedere că metodele folosite până acum au majorat creanţele de recuperat, în loc să le diminueze. Concret, pe ordinea de zi a şedinţei care a avut loc vineri la sediul Consulta 99 s-a aflat prezentarea raportului administratorului judiciar privind derularea măsurilor pentru rezilierea contractelor de asociere încheiate cu Press Point, reluarea licitaţiilor şi / sau alte posibilităţi pentru atribuirea unor contracte de asociere în condiţiile aprobate de creditori. Rezilierea contractelor încheiate cu Press Point a fost cerută din cauza datoriilor de peste 2,68 mil. lei pe care această societate le are faţă de Rodipet.

Drumul Fascismului Duce la Bruxelles

Duce. Il Duce. Il Duce Benito Mussolini. Aduce. Mult aduce. Uniunea Europeană aduce tot mai mult cu Italia lui Mussolini. Sistemul politic şi angrenajul socio-economic aşa cum este construit în UE evadează tot mai mult de la principiile democraţiei reprezentative, iar piaţa liberă concurenţială nu mai constituie deja reper pentru Europa. Dimpotrivă fascismul, cooperarea până la contopire a puterii de stat cu cea a corporaţiilor, ni se dezvăluie ca fiind esenţa construcţiei europene. Ceea ce acum aproape un veac părea a fi scorneala unui dictator excentric, ni se dezvăluie a fi un sistem politico-social tot îmbrăţişat pe scară largă în lumea occidentală în ultimele zeci de ani. Astăzi se împlinesc 130 de ani de la naşterea fostului dictator al Italiei, Benito Mussolini, un inovator politic de geniu, tragem concluzia, din moment ce atâtea state occidentale fac eforturi să îi copieze modelul de dezvoltare care pare a fi reţeta de eficienţă pentru secolul al XXI-lea.

UBS va plăti 885 mil. dolari pentru închiderea unui litigiu în SUA

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a acceptat plata a 885 milioane de dolari către agenţiile americane de finanţare a achiziţiilor de locuinţe Fannie Mae şi Freddie Mac, pentru închiderea unui litigiu în care este acuzată că a evaluat incorect titluri garantate prin ipoteci, înainte de 2008. Agenţia Federală pentru Finanţarea Locuinţelor (FHFA) a susţinut că UBS a supraevaluat calitatea împrumuturilor care au stat la baza instrumentelor financiare vândute către Fannie Mae şi Freddie Mac. Cele două agenţii au fost luate sub administrarea statului federal american din 2008, din cauza pierderilor legate de creditele ipotecare subprime, care le-au adus în pragul falimentului, a transmis Bloomberg. UBS a anunţat la începutul săptămânii trecute că s-a ajuns la un acord de principiu cu autorităţile americane pentru închiderea litigiului.

EVENIMENTUL ZILEI

INTERVIU cu ION MIHAI PACEPA, cel mai înalt defector din lagărul sovietic. Pacepa: "Carlos Şacalul a primit cinci milioane de dolari pentru asasinarea mea"

28 iulie 1978. Ziua în care cel mai înalt defector din lagărul sovietic a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii. Numele său: Ion Mihai Pacepa, consilierul preşedintelui României de la aceea vreme, Nicolae Ceauşescu, şi şef al spionajului extern. La 35 de ani de la defectarea sa, generalul Ion Mihai Pacepa a acordat în exclusivitate un interviu jurnalistului Andrei Bădin pentru postul B1 Tv. "În 1997 am publicat în România o scrisoare deschisă în care am calificat activitatea mea în Securitate ca o imensă eroare. Apartenenţa mea din trecut la casta decăzută şi coruptă a nomenclaturii lui Ceauşescu este alt motiv de jenă morală. Acum, după 35 de ani de când m-am rupt de Securitate, mă simt însă complet detaşat de acel trecut".

EXCLUSIV EVZ. Dosarul secret al sponsorizărilor lui Dragnea

În loc să fie urmărit penal, Florin Tunaru, fost consilier al lui Liviu Dragnea, cărăuşul sponsorizărilor ilegale făcute pentru campania electorală din 2008 a alianţei PSD+PC, a fost avansat. Astăzi este numărul doi la conducerea Fiscului. În schimb, poliţistul care l-a audiat pe omul lui Dragnea este anchetat. Aproape trei ani de zile, dosarul sponsorizărilor ilegale, făcute pentru campania electorală din 2008 a alianţei PSD+PC, s-a plimbat între Poliţia judeţului Teleorman şi Parchetul Tribunalului aferent. La un moment dat, ancheta părea să se îndrepte către organizatorul metodei de lucru, spun surse din poliţia locală, dar lucrurile s-au schimbat după audierea fostului subordonat al lui Liviu Dragnea, pe vremea când acesta era stăpânul Consiliului Judeţean (CJ). Este vorba despre Florin Tunaru, vicepreşedinte al ANAF.

Traian Băsescu pentru "România liberă": Ponta "are şi el nişte schelete în dulap" în afacerea Hayssam

După aducerea lui Omar Hayssam în ţară s-a activat din nou teoria suspendării preşedintelui, remarcă Traian Băsescu într-un interviu acordat cotidianului "România liberă". "După aducerea lui Hayssam în ţară s-a activat din nou teoria suspendării preşedintelui. Asta-i viaţa, eu nu puteam renunţa la un obiectiv de cinci ani - aducerea lui Hayssam - doar de dragul de a nu supăra pe cineva. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu IPRS Băneasa, Foresta Nehoiu, afacerile imobiliare, cine l-a sprijinit politic să fie atât de prolific în procesele de privatizare. Sunt lucruri pe care va trebui să le ştim", a declarat Băsescu pentru "România liberă". Legat de premierul Victor Ponta, Traian Băsescu a subliniat că, "în fond, şi el are nişte schelete în dulap, fiindcă pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase". "Avea în atribuţii inclusiv verificarea privatizărilor", a declarat şeful statului.

JURNALUL NATIONAL

Cum şi de ce a dispărut Pacepa în RFG? La 35 de ani de la fuga spionului-şef al regimului Ceauşescu, apar noi ipoteze

În ultima săptămână de iulie din 1978 s-a produs cea mai importantă defectare a unui oficial român din aparatul regimului Ceauşescu. Mihai Pacepa era şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe din cadrul Securităţii statului şi, în plus consilier al preşedintelui României. Acest cumul de funcţii îi asigurau generalului Pacepa un statut special în ierarhia de partid şi de stat, el fiind considerat practic de neatins. Deşi au trecut 35 de ani de la fuga lui în Occident, un document de necontestat oficial care să explice motivele acestei decizii nu există. Pacepa afirmă că a hotărât să se "despartă" de regim în urma ordinului primit în 27 iulie 1998 de la Ceauşescu, într-o discuţie fără martori, să-l elimine pe Noel Bernard, directorul Europei Libere.

Procurorul general al României a băgat în priză şefii parchetelor din ţară. Ce le-a cerut Tiberiu Niţu subalternilor

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, s-a întâlnit vineri cu şefii parchetelor de pe lângă curţile de apel şi tribunale. Întâlnirea avut două teme principale, ambele deosebit de importante şi care apasă, de mulţi ani, asupra sistemului judiciar, fără a putea fi rezolvate. Prima se referă la faptul că la unele parchete se lucrează mult iar la altele puţin, iar cea de a doua are în vedere faptul că autorităţile nu reuşesc să recupereze, într-o măsură satisfăcătoare, prejudiciile şi confiscarea bunurilor. Într-un comunicat de presă remis redacţiei de către Ministerul Public se menţionează faptul că temele aflate pe agenda întâlnirii au fost: gradul de încărcare neunitar al diferitelor unităţi de parchet şi insuficienta aplicare a dispoziţiilor legale şi instrumentelor existente în materia instituirii măsurilor asiguratorii în vederea asigurării recuperării prejudiciului şi confiscării bunurilor.

Ponta: Prin aducerea lui Hayssam vom afla şi cum au fost răpiţi jurnaliştii. Băsescu a minţit

"Poate vom afla cum a plecat în 2006, în vremea preşedintelui Băsescu, poate aflăm şi cum au fost răpiţi jurnaliştii în 2005. Atunci, sigur, dincolo de marele câştig politic pentru preşedinte, nu am aflat nimic altceva, cum au fost aduşi, cine i-a eliberat, cine i-a răpit de fapt", a spus Ponta la RTV. El a adăugat că prin această afirmaţie sugerează că preşedintele Băsescu a minţit. "Sugerez că atunci domnul preşedinte Băsescu ne-a minţit în legătură cu toată afacerea, şi cu plecarea lui Hayssam. Ştie multe alte lucruri, şi domnia sa, şi alţii", a adăugat premierul. Omar Hayssam a fost trimis în judecată în 14 octombrie 2005 şi condamnat definitiv, în lipsă, în 20 februarie 2008, la 20 de ani de închisoare. Hayssam a primit pedeapsa pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad.

NATIONAL

Doua dosare paralele DNA si DIICOT arunca in aer MAI: grupuri infractionale organizate in Politia Romana!

Razboiul fratricid pentru preluarea controlului Ministerului de Interne continua sa faca ravagii, atat conducatori din taberele rivale, cat si victime colaterale deopotriva incepand sa plateasca deja cu functiile implicarea in acest veritabil "macel" al epoletilor. Insa, preocupati sa-si dea reciproc la gioale, impricinatii cu puzderie de stele pe umeri uita ce este mai important: ca "buboiul" din minister poate fi spart si din exterior. Pentru ca atat DNA, cat si DIICOT, mai nou, au pe rol doua dosare incendiare, iar daca anchetele vor continua in acelasi ritm alert, rezultatul ar putea fi cea mai spectaculoasa operatiune de "autocuratire" a sistemului. Mai ales ca, fapt fara precedent, procurorii au deja indicii tot mai concrete ca ofiterii superiori vizati de anchete au format adevarate grupuri infractionale organizate, dupa principii aidoma celor din lumea interlopa.

PDL ii da afara pe cei care au cochetat cu Miscarea Populara

Democrat-liberalii sunt pusi pe fapte mari. Vor sa-si croiasca singuri drum prin politica si sa-i elimine din partid pe toti nostalgicii "epocii Traian Basescu". Strategia politica se pare ca nu este punctul forte al actualei conduceri a PDL, Vasile Blaga si apropiatii sai incercand sa opreasca hemoragia care a lovit partidul printr-o actiune de excludere in masa, informeaza site-ul pesurse. Convinsi fiind ca transferurile catre alte partide si mai nou catre Miscarea Populara sunt orchestrate chiar din interiorul PDL, liderii democrat-liberali au ajuns la concluzia ca ar fi mai bine sa-i indeparteze pe toti sustinatorii presedintelui Traian Basescu. Potrivit unor surse democrat-liberale, lista neagra al lui Vasile Blaga este plina pana la refuz de nume importante ale partidului. Mai mult, aceleasi surse sustin ca membrii BPN o au in vizor chiar pe mezina presedintelui, Elena Basescu.

Iata cine l-a rapit pe Omar Hayssam din Siria

Site-ul "All4syria", citand surse din interiorul regimului de la Damasc, apropiate revolutiei, a prezentat un scenariu cu privire la modalitatea in care Omar Hayssam a ajuns "plocon" in Romania. Site-ul relateaza cum au negociat autoritatile romane rapirea lui Hayssam obligandu-se sa inchida ochii la afacerile necurate ale lui Rami Makhlouf, ginerele ambasadorului sirian. Hayssam a fost tinut in puscarie pana in 2011, cand a fost eliberat cu ocazia unei amnistii generale. Atunci, povestea lui Hayssam s-a "impletit", intr-un mod nefericit pentru el, cu a lui Rami Makhlouf, ginerele ambasadorului Siriei la Bucuresti, Walid Othman. "Makhlouf are mari investitii in Romania, in imobiliare, multe companii, impreuna cu Othman si alti membri ai familiei, care asigura o buna finantare a partidului de guvernamant."

PUTEREA

20 de subiecte greşite în grila de examen de la UMF "Carol Davila". Admiterea ar putea ajunge în instanţă

Scandalul de la examenul de admitere la Medicină ia amploare pe zi ce trece. Zeci de candidaţi care nu au promovat examenul au contestat subiectele din grila de examen, cele două greşeli recunoscute de reprezentanţii UMF putând ajunge motiv de proces. Încă de joi, după afişarea rezultatelor, tinerii şi părinţii lor au cerut reprezentanţilor universităţii să facă publice grilele de examen, pentru a se vedea că, într-adevăr, au fost doar două greşeli, pentru care instituţia a acordat din oficiu două puncte. Surse oficiale din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" Bucureşti au declarat pentru PUTEREA că mai mulţi candidaţi de la examenul de admitere şi părinţii acestora sunt hotărâţi să demareze acţiuni în instanţa de judecată împotriva conducerii instituţiei de învăţământ superior. Acestea după ce aproximativ 20 de subiecte de la examenul de admitere au conţinut erori, potrivit surselor PUTEREA.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu preşedintele României, Traian Băsescu: În afacerea Hayssam, Ponta are nişte schelete în dulap

Preşedintele României spune că aducerea lui Hayssam în ţară ar fi "un catalizator" pentru o nouă suspendare, fiindcă "sunt prea mulţi cei îngrijoraţi", inclusiv Victor Ponta. "Şi el are nişte schelete în dulap", avertizează Traian Băsescu, "fiindcă, pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase. Avea în atribuţii inclusiv verificarea privatizărilor". Preşedintele o laudă din nou pe Elena Udrea, dar crede că mai pregătită pentru o eventuală cursă prezidenţială ar fi Monica Macovei, adăugându-i, însă, imediat şi pe Emil Boc şi succesorul acestuia la guvernare, Mihai Răzvan Ungureanu. Pe de altă parte, Traian Băsescu îl îndeamnă pe Victor Ponta la "precauţie" în privatizarea CFR Marfă, precizând că ar exista "nişte interese" ca firma lui Gruia Stoica să preia această companie strategică.

Ce vrea "Piaţa Universităţii" de la Sofia

La nici patru zile de la protestele în care 109 parlamentari, printre care trei miniştri, au fost sechestraţi timp de opt ore în clădirea Parlamentului de o mulţime furioasă, între 35.000 şi 50.000 de membri şi simpatizanţi socialişti s-au reunit sâmbătă în apropiere de Muntele Buzlugea, pentru a sărbători a 122-a aniversare a naşterii socialismului bulgar. Între timp, în Piaţa Independenţei din Sofia, astăzi este cea de-a 45-a zi de proteste împotriva oligarhiei, a mafiei şi a corupţiei politice. Protestele din Bulgaria au fost comparate cu cele din Turcia, Brazilia, Egipt şi chiar cu Revoluţia de Catifea de la Praga din 1989. În realitate, ele seamănă mai mult cu Piaţa Universităţii, cea originală din 1990. Participanţii sunt, în general, tineri, din clasa medie sau deasupra, cu studii superioare şi independenţi din punct de vedere financiar, iar revendicările lor sunt de natură politică, pro-occidentale, în favoarea statului de drept şi împotriva oligarhiei moştenite de la regimul comunist.

Două teste de integritate (şi supravieţuire) pentru Ponta şi Dragnea

Victor Ponta şi Liviu Dragnea stau pe două bombe. Pe una scrie "Legea nr. 161/2003, art. 87, alin. (1), lit. f", pe cealaltă "Controlul ex-ante al conflictelor de interese în contractele finanţate din bani europeni". Dacă pe prima ar putea să o mai dezamorseze cu chiu-cu vai, a doua are şanse mari să spulbere sistemul politico-financiar cu ajutorul căruia PSD şi-a clădit până acum puterea. Şi, implicit, parteneriatul penal dintre conducerea centrală a partidului şi centrele de putere locale. Cele câteva sute de cazuri de incompatibilitate descoperite de Agenţia Naţională de Integritate până acum în rândul consilierilor, primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene sunt doar începutul. După cum a recunoscut chiar premierul, numărul celor ce ar putea să-şi piardă mandatele în urma verificărilor ANI este mult mai mare.

ZIARUL FINANCIAR

IBM, ajutor de la stat de 21 mil. euro pentru 900 de locuri de muncă

"SC IBM România SRL va primi 21 mil. euro pentru a dezvolta un proiect în Bucureşti şi Braşov în activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiilor, pe baza Hotărârii de Guvern 797 din 2012", se arată într-un răspuns adresat ZF de către Ministerul de Finanţe privind situaţia acordurilor de finanţare emise de minister în perioada 2012-iulie 2013 în baza schemelor de ajutor de stat pentru investiţii mari. Data emiterii acordului de finanţare este 5 iulie 2013. Acest proiect, împreună cu unul al Endava, care activează în industria software la Bucureşti, Iaşi şi Cluj, sunt singurele două proiecte care au primit finanţare prin schema de ajutor de stat pentru investiţii mari în 2013. Endava, care va angaja 500 de oameni în urma unui ajutor de stat de 9,5 mil. euro pentru un proiect de 20,6 mil. euro a primit acordul de finanţare de la Ministerul de Finanţe pe 22 martie.

Străinii au adus cursul înapoi sub 4,4 lei/euro după două luni

Leul a câştigat aproape un punct procentual în faţa euro săptămâna trecută datorită revenirii interesului investitorilor străini pentru titlurile de stat româneşti. Cursul a intrat sub pragul de 4,4 lei/ euro pentru prima dată într-un interval de aproape două luni, iar analiştii nu exclud aprecierea în continuare a leului. "Perspectiva pentru leu pe termen scurt este pozitivă datorită îmbunătăţirii lichidităţii. Totuşi, în absenţa calendarului de emisiuni de titluri de stat pentru august, cred că leul va stagna în jurul valorilor curente", comentează Mihai Ţânţaru, economist al ING Bank. Cursul este cu 3,5% sub nivelul maxim atins luna trecută, dar leul mai are de recuperat încă două puncte procentuale înainte de a reveni la nivelul de 4,3 unităţi/euro, cursul minim de anul acesta. BNR a publicat vineri un curs de 4,3886 lei/euro, uşor sub nivelul din ziua precedentă, dar cu aproape un punct mai scăzut decât cel de la finalul săptămânii anterioare.

Cum relansează guvernul Ponta economia: cheltuielile de capital scad cu 10%, iar cele de personal cresc cu 18% pe primul semestru

Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, şi-au continuat declinul în luna iunie, la fel ca şi cheltuielile statului cu programele finanţate din banii nerambursabili ai UE, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii tot cresc, tendinţele menţinându-se şi pe ansamblul primelor şase luni din 2013. În iunie, cheltuielile de capital au totalizat 960 mil. lei, în scădere cu 17,7% faţă de aceeaşi lună din 2012. La polul opus, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 11%, la 2,6 mld. lei. Ajustarea cheltuielilor de investiţii nu este o noutate. Cheltuielile de capi­tal au fost pe o tendinţă preponderent des­cendentă în ultimii ani. Ţintele de de­ficit bugetar agreate cu FMI au fost îndeplinite, uneori, prin sacrificarea investiţiilor şi amânarea plăţilor către mediul privat, iar arieratele statului reprezintă în continuare o problemă nerezolvată.

Magazinele din benzinării, un business de 600 mil. euro

Produsele non-oil comercializate în cadrul benzinări­ilor au fost anul trecut o piaţă de peste 600 milioane de euro, potrivit calculelor ZF făcute pe baza informaţiilor trimise de companiile petroliere care spun că acest segment reprezintă circa 10% din vânzările totale. Astfel, cele aproape 2.000 de benzinării care funcţionează în România pot fi considerate cea mai extinsă reţea de retail locală, ale cărei vânzări sunt comparabile cu cele bifate anul trecut de cele 24 de hipermarketuri Real, al cincilea cel mai mare jucător din comerţul modern cu afaceri de 650 mil. euro în 2012. "În general, în benzinării procentul vânzărilor de produse non-oil este între 10 şi 20%. Această pondere diferă de la o staţie la alta, în funcţie de amplasarea ei, în zona urbană sau de tranzit, dar şi de volumele de carburant vândute", spun oficialii Rompetrol, al doilea cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb