REVISTA PRESEI 29.12.2015

Willy Homner
Revista Presei / 29 decembrie 2015

ADEVARUL

Războiul tăcut: serverele băncilor turceşti au fost atacate online, din Rusia, săptămâna trecută

Rusia va introduce noi măsuri ca răspuns la acţiunile "neprietenoase" ale Turciei, a declarat vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici la postul tv Rossiya-24, citat de Itar Tass. Zilele trecute, serverele băncilor din Turcia au fost atacate, presa turcă apreciind că atacurile provin din Rusia. "Vor fi alte acţiuni ce vor fi anunţate", a spus Dvorkovici. Premierul Dmitri Medvedev deja a dezvăluit planurile la întâlnirile guvernului, a mai spus el. "Vom înainta în mod consistent pe această cale", a mai precizat vicepremierul rus. "Credem că este nevoie de un răspuns adecvat în privinţa acţiunilor neprietenoase", a punctat Dvorkovici, potrivit sursei citate. La finele lui noiembrie, Rusia a interzis importurile de fructe şi legume din Turcia, a blocat zborurile charter către staţiunile Turciei, o destinaţie populară pentru ruşi şi a renunţat la gazoductul Turkish Stream.

Scandalul care a scos din minţi Casa Regală

Casa Regală a României este subiectul unui nou conflict iscat de afirmaţii făcute pe Facebook de jurnalista Roxana Iordache. Aceasta susţine că Regele Mihai ar fi izolat şi că mesajele semnate de acesta şi transmise de Casa Regală nu i-ar aparţine. De cealaltă parte, reprezentanţii Familiei Regale infirmă aceste declaraţii, despre care susţin că sunt false şi foarte grave, dar şi că au de gând să acţioneze în instanţă ziarista. În ultimele zile, Roxana Iordache a mai făcut două postări cu afirmaţii care vizează Casa Regală în care afirmă că Regele Mihai nu ar şti ce se mai întâmplă în România, că "unele canalii profită de această stare de fapt", dar şi că "nimeni nu mai e primit, de multă vreme " de Rege la reşedinţa sa din Elveţia. Roxana Iordache scria pe pagina sa personală de Facebook, sâmbătă, 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, că mesajele transmise de Regele Mihai nu ar fi scrise de el şi ar fi false.

Tensiunile dintre Rusia şi Turcia reaprind conflictul din Nagorno-Karabakh

Ostilităţile de pe axa Moscova-Ankara se revarsă şi în Caucazul de Sud, o zonă de interes stragetic pentru ruşi de pe vremea URSS, dar cu mize uriaşe şi pentru turci. Prima victimă: enclava separatistă Nagorno-Karabakh, primul conflict îngheţat apărut după destrămarea Uniunii Sovietice. Autorităţile armene au suspendat de facto armistiţiul din zona Nagorno-Karabakh, pe care şi-o dispută cu azerii din anii `80. După un război sângeros izbucnit în 1991, soldat cu până la 30.000 de morţi şi în jur de 70.000 de răniţi, a fost semnat un armistiţiu în 1994, sub medierea Rusiei. Deşi deseori încălcat, cu provocări - şi victime - de ambele părţi, armistiţiul era considerat în vigoare. Săptămâna trecută însă, armenii au denunţat acordul de încetare a focului. Aceasta după ce, pentru prima dată după război, azerii au atacat cu tancuri forţele locale sprijinite de Armenia.

Daily Mail i-a asmuţit din nou pe britanici împotriva României, după ce doi ţigani din Iaşi au luat avionul spre Londra ca să cerşească de Sărbători

Un material publicat în perioada Crăciunului de tabloidul britanic Daily Mail s-a viralizat pe Internet, având în jur de 2.000 de comentarii, majoritatea înjositoare la adresa României. Articolul prezintă povestea a doi romi din Iaşi care ar fi mers de Sărbători la Londra, cu avionul, pentru a cerşi. La Iaşi, autorităţile spun că cei doi protagonişti ai materialului nu figurează în baza de date a celor care au comis infracţiuni. Cu titlul "E un moment bun pentru a veni să cerşeşti în Marea Britanie. Un cuplu de ţigani români a sosit cu un zbor de 38 de lire şi a câştigat 800 de lire pe străzile Londrei într-o săptămână, pe care i-a transferat acasă familiei", Daily Mail îi prezintă pe soţii Petru şi Ancuţa Neagu, de 29, respectiv 25 de ani. Cei doi ar fi ajuns la Londra înainte de Crăciun şi ar fi câştigat, doar în weekendul trecut, 800 de lire sterline din cerşit.

Rusia: Dacă SUA vor aduce armament în România şi Europa de Est, vor exista consecinţe

Ministerul rus al Externelor a reluat ameninţările cu privire la planurile Statelor Unite ale Americii de a mobiliza armament în mai multe ţări central şi est-europene, printre care şi România. Mişcarea ar reprezenta o încălcare a tratatului fondator prin care s-au stabilit relaţiile NATO-Rusia, transmite Moscova. Planul Statelor Unite de a aduce echipamente militare în România şi în alte ţări central şi est-europene reprezintă o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia care va avea "consecinţe negative", anunţă Ministerul rus de Externe, acuzând Washingtonul că vrea destabilizarea Europei, potrivit Mediafax. Planurile SUA de construire a unor centre pentru stocarea armamentului greu în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia vor fi o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia, a transmis luni Ministerul rus de Externe.

Argumentele lui Cioloş împotriva pensiilor speciale pentru aleşii locali, ignorate de Preşedinţie în cazul parlamentarilor

Dacă, pe lângă pensia normală, ar primi şi pensii speciale, aleşii locali şi-ar crea un privilegiu faţă de cetăţenii de rând. Practic, ar fi mai presus de lege. Acesta este principalul argument pe care l-a folosit Guvernul în sesizarea trimisă către CCR şi obţinută de "Adevărul". Spre deosebire de Dacian Cioloş, preşedintele Klaus Iohannis n-a contestat la CCR legea pensiilor speciale pentru parlamentari, deşi ar fi avut aceleaşi motive. În documentul prin care Guvernul a contestat la Curtea Constituţională (CCR) legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, găsim atât argumente ce ţin strict de litera legii, cât şi chestiuni subsidiare, cum ar fi impactul bugetar pe care l-ar avea o asemenea măsură. De asemenea, ca notă de superficialitate, Guvernul taxează chiar şi modul în care a fost redactată legea de parlamentari.

Războiul petrolului: Rusia termină fondurile de rezervă într-un an

Arabia Saudită a destabilizat piaţa globală a petrolului prin creşterea producţiei, a acuzat, luni, ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak. Cele două state se contrează pe mai multe subiecte dincolo de petrol, inclusiv situaţia din Siria sau sprijinul oferit de Moscova pentru Iran, rivala istorică a Arabiei Saudite. Rusia şi Arabia Saudită produc fiecare peste 10 milioane de barili pe zi, iar producţia mare a contribuit la un exces de petrol pe piaţa globală, împingând în jos preţul. În aproape fiecare zi din acest an, cantitatea de petrol disponibilă la nivel global a depăşit cu peste 1 milion de barili cererea, potrivit publicaţiei americane. Ţiţeiul Brent se tranzacţiona luni la 37,58 dolari pe baril, în scădere cu 31 de cenţi, în timp ce cotaţia petrolului pe piaţa americană se afla în scădere cu 47 de cenţi, la 37,63 dolari pe baril. Bugetul pe anul viitor al Rusiei, semnat de preşedintele Vladimir Putin pe 15 decembrie, se bazează pe o cotaţie de 50 de dolari pe baril a ţiţeiului, dar acum se află la niveluri mult mai mici.

BANCHERUL

Creditele Prima Casa se vor înjumătăţi in 2016

Plafonul garanţiilor pentru programul Prima Casa in anul 2016 se va înjumătăţi, la doar 1,5 miliarde lei, fata de 2,8 miliarde lei cat a fost in acest an, întrucât garanţiile statului pentru susţinerea creditării nu se mai justifica, in condiţiile relansării creşterii economice si accelerării creditării bancare fără sprijinul statului. De asemenea, dobânda maxima pe care băncile o vor putea practica pentru aceste credite va scădea de la ROBOR plus 2,5%, cat este in prezent, la ROBOR plus 2%, însă avansul de doar 5% va fi păstrat. Pe de alta parte, atât BNR cat si sindicatul FNGCIMM, fondul care emite garanţiile pentru creditele Prima Casa, au avertizat ca programul va dispărea daca legea darii in plata a garanţiilor ipotecate se va aplica in actuala forma, întrucât băncile nu-si vor mai putea răscumpăra garanţia statului de 50% din creditul acordat. Legea privind darea în plată, daca se va aplica, va avea un impact foarte mic asupra statului, întrucât rata de neperformantă pe acest program este de doar 0,1% - 0,2%, a declarat recent Anca Dragu, ministrul Finanţelor.

Stocul de credite din bilanţurile băncilor, la cea mai mare creştere din ultimii trei ani

Soldul creditului neguvernamental, adică împrumuturile acordate de bănci populaţiei si firmelor, a avut in noiembrie cea mai mare creştere lunara (1,9%) din ultimii trei ani, mai exact din iunie 2012, când a avansat cu 2%, arata indicatorii monetari publicaţi de BNR. Fenomenul se datorează atât creşterii in continuare a stocului de credite in lei, cu 2,2% in noiembrie fata de octombrie, echivalentul a 2,4 miliarde lei, cat si a volumului de împrumuturi in valuta, cu 1,6%, echivalentul a 1,7 miliarde lei. Creşterea soldului de credite in lei s-a datorat majorării cu 2,1%, echivalentul unui miliard de lei, a creditelor acordate populaţiei, precum si a creşterii cu 2,3% (1,3 miliarde lei) a finanţărilor acordate firmelor. In privinţa stocului de credite in valuta, creşterea acestuia, o premiera a ultimilor ani, se datorează avansului cu 2,3% a creditelor in valuta pentru populaţie, echivalentul a 1,3 miliarde lei, in timp ce finanţările in valuta pentru firme au crescut cu doar 0,8%, adică 400 milioane lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Duelul Andrei Pleşu - Dan Puric. Naţionalismul ortodox încinge minţile intelectualilor

O gâlceavă aşa-zis filozofică a aprins spiritele pe internet şi în mass-media. Cu discursul său mistico-naţionalist, actorul Dan Puric a inflamat iar opinia publică. Contestatarii săi l-au încolţit cu un text al lui Andrei Pleşu, vechi de şase ani, în care filozoful îl face arşice pe mimul-regizor. În replică, Puric se compară cu Mozart, iar pe Pleşu îl reduce la nivelul lui Salieri. Recent, mimul-regizor a reuşit performanţa să-şi propage simultan ideile naţionalist- religioase pe două posturi naţionale de ştiri, Antena 3 şi Realitatea TV, la o zi după ce o mai comisese şi pe RTV! Atunci, s-a produs un declic în rândul contestatarilor săi. Instantaneu, internetul s-a inflamat şi s-a umplut de reacţii, în marea majoritate ostile "filozofului" de scenă.

De ce vrea Europa să-l ucidă pe Hristos chiar de ziua Lui

De ani buni, Europa se chinuie să-l ucidă pe Hristos. Chiar de ziua Lui. De Crăciun, eforturile birocraţilor bruxellezi se înteţesc. Ei mai renunţă benevol la câteva simboluri ale Crăciunului, în numele unui multiculturalism prost înţeles sau, şi mai periculos, ticălos. Principalul motiv pentru care politicienii europeni se feresc să ureze "Crăciun fericit!", înlocuindu-l cu ternul "Felicitări de sezon", este acela de a nu leza sentimentele religioase ale ne-creştinilor. Un argument ipocrit şi ilogic. Religiile Lumii, inclusiv Islamul (varianta lui neideologizată, diferită de islamism) nu vorbesc despre suprimarea celorlalte religii. Nu se arată deranjate de simbolurile acestora. Fac acest lucru facţiunile religioase radicale. Să luăm un exemplu la modă: cei care proclamă nevoia distrugerii creştinismului sunt islamiştii. Sentimentele cui nu vrea Europa să le lezeze? Sentimentele musulmanilor radicali? Absurd.

JURNALUL NATIONAL

Negocierile dintre Guvern şi sindicate, legate de majorarea salariului minim s-au încheiat fără nicio finalitate

Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, "o corecţie" la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni, a declarat luni preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul întâlnirii Consiliul Naţional Tripartit, care a avut loc la Ministerul Muncii. Potrivit acestuia, discuţiile nu s-au finalizat cu o concluzie, Guvernul urmând să vină cu o propunere ce va fi analizată în şedinţa Consiliului Economic şi Social (CES) de marţi. Hotărârea finală a Executivului cu privire la majorarea salariului minim în 2016 ar trebui să fie aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri. Reprezentanţii sindicatelor au precizat că, în cazul în care propunerea finală va fi de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună, din mai 2016, atunci la mijlocul lui ianuarie vor declanşa acţiuni de protest.

Protest la Palatul Victoria. S-a cere demisia Guvernului Cioloş

Câteva sute de reprezentanţi ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate au protestat, luni, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de noul mod de calcul al pensiilor militarilor. Lista solicitărilor elaborate de protestatari pentru a fi depuse la Guvern se referă, în principal, la anularea articolului 40 din OUG nr 57/2015, privind regimul pensiilor militare de stat. Protestatarii susţin că acesta modifică în mod neconstituţional Legea 223/2015 şi că ''plafonarea pensiilor militare de stat se va putea face prin Ordinul comun de aplicare, care să prevadă ca venit total brut, căruia i se va aplica procentul de 80%, suma veniturilor supuse la vremea respectivă impozitării''. Pe lista revendicărilor se mai află acordarea în luna ianuarie 2016 a celei de-a 13-a pensii pensionarilor cu venituri minime şi amendarea Legii 263/2010 în sensul luării în calcul a procentului de 45% din venitul mediu pe economie şi a necesităţilor "coşului zilnic".

NATIONAL

CSAT desecretizează marile dosare!

Resetarea actualei clase politice, atât de insistent cerută de către "vocea străzii" si, odată cu ea, de o ţară întreagă, este încă extrem de dificil de realizat. Lucrurile s-ar putea schimba radical, mai ales daca actuala Putere va avea forţa sa duca pana la capăt un proiect major, care ar putea reprezenta cu adevărat schimbarea la fata a întregii Românii. Este vorba, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, de planul de desecretizare, prin hotărârea CSAT, a unora dintre marile dosare care, odată scoase la lumina opiniei publice, dar, mai ales, puse pe masa de lucru a procurorilor, ar arunca pur si simplu in aer clasa politica. Iar un prim pas ar putea fi reprezentat de desecretizarea dosarului Revoluţiei.

Pesediştii îşi caută salvarea cu ALDE Tăriceanu

Prigoniţi de Liviu Dragnea cu noul cod de integritate, mai mulţi parlamentari social-democraţi vad in partidul condus de Calin Popescu Tăriceanu "pământul făgăduinţei". Date fiind noile reguli impuse de Dragnea & Comp., majoritatea parlamentarilor PSD se confrunta cu certe perspective de rămânere la vatra după terminarea acestui mandat. Cum bla-bla-ul cu înnoirea partidului nu i-a convins nici cu o iota, pesediştii cu vechi state de serviciu parlamentare au înţeles ca este vorba de fapt de tragerea lor pe linie moarta, motiv pentru care nu exclud plecarea spre o noua destinaţie politica. Iar cea mai tentanta oferta a momentului este ALDE - formaţiunea liberala condusa de copreşedinţii Calin Popescu Tăriceanu si Daniel Constantin.

PUTEREA

Hipermarket Auchan, amendat. Alte peste 300 de kilograme de produse alimentare expirate, găsite în magazin

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa au precizat că inspectorii sanitari veterinari au făcut, sâmbătă, un control la autoservirea de la hipermarketul Auchan. În urma verificărilor s-au descoperit 327 de kilograme de carne şi produse alimentare cu termenul de valabilitate depăşit. Hipermarketul a fost amendat cu 2.000 de lei, iar activitatea autoservirii a fost suspendată temporar. De asemenea, inspectorii sanitari veterinari au recoltat şi probe din mâncarea servită clienţilor. Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă, Protecţia Consumatorilor a amendat un magazin Auchan din Constanţa cu 30.000 de lei, după ce inspectorii au găsit 140 de kilograme de alimente expirate sau depozitate necorespunzător. De asemenea, în această săptămână, un număr de 18 clienţi au ajuns la spital cu toxiinfecţii alimentare.

Sindicatele ameninţă cu mişcări de stradă dacă nu se majorează salariul minim

Liderul CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni seara, că în cazul în care salariul minim pe economie nu va creşte de la 1 ianuarie, vor exista mişcări de stradă începând cu 15 ianuarie. Hossu a ţinut să precizeze că Guvernul nu are nicio justificare pentru a menţine o discriminare între sectorul economic şi cel bugetar. La finalul discuţiilor din Consiliul Naţional Tripartit, liderul CNS a afirmat că Guvernul a propus majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei, începând de la 1 mai 2016.

ROMANIA LIBERA

De ce vrea Turcia să-şi mărească influenţa în Dobrogea

Moscheea care se va construi la Bucureşti este numai vârful iceberg-ului. În spatele uşilor închise, se vorbeşte, în şoaptă, despre o adevărată campanie de creştere a implicării statului turc în România. Moscheea care se va construi în Bucureşti este cel mai important semnal al unui desant religios şi cultural al statului turc în România. Fondurile necesare pentru construcţia sa, dar şi a centrului cultural adiacent, sunt asigurate de către Turcia. Este vorba, la prima estimare, de circa trei milioane de euro. Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, afirmă că sprijinul financiar al Turciei este deosebit de important. Practic, fără acesta, este greu de crezut că s-ar fi găsit fonduri pentru edificiu. Potrivit autorizaţiei de construcţie, moscheea ar trebui să fie gata peste trei ani.

Exporturile sunt în scădere. Urmează alţi doi ani de deficit comercial

Am importat mai multe mărfuri decât am trimis la export, adică am consumat mai mult decât am produs. Iar Comisia Naţională de Prognoză arată că anul viitor şi în 2017 ritmul de creştere al importurilor va fi mai mare decât al exporturilor. În relaţia cu principalul nostru partener comercial, Uniunea Europeană, deficitul (diferenţa dintre export şi import) s-a majorat cu aproape 15% în primele nouă luni din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, la aproape 5,6 miliarde euro, potrivit datelor Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA). Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), a precizat că la baza majorării deficitului stă creşterea consumului intern, în special a bunurilor de consum, pentru care economia românească nu e pregătită să acopere această creştere a cererii. "Din păcate, tendinţa este de majorare a acestui deficit.

ZIARUL FINANCIAR

Francis Gelibter revine după 11 ani în CA-ul subsidiarei Orange din România

Francis Gelibter, 57 de ani, directorul financiar şi de strategie pentru Europa al grupului francez Orange, este de la 1 decembrie, în cadrul unui mandat pe doi ani de zile, administrator şi membru în Consiliul de administraţie al subsidiarei locale a gigantului francez din industria de telecom, arată un document publicat de companie în Monitorul Oficial. Gelibter, un manager cu o carieră de aproape 20 în cadrul grupului francez, revine astfel în CA-ul operatorului din România după 11 ani, cât a trecut de când şi-a dat demisia din această funcţie, în aprilie 2004. Acţionarii Orange România, liderul pieţei locale de telecomunicaţii, l-au numit, de asemenea, pentru aceeaşi perioadă administrator şi membru al CA şi pe Xavier Neouze - responsabil de finanţarea subsidiarelor în cadrul grupului francez, care ocupase deja interimar aceste poziţii, începând cu data de 16 iulie 2015, potrivit sursei citate.

RCS&RDS şi-a făcut curat în portofoliu şi a dizolvat mai multe firme pe care le controla

Compania de cablu RCS&RDS şi-a făcut "curat" în portofoliul de companii pe care le deţine în ultimele luni din acest an, dizolvând mai multe firme pe care le-a înfiinţat sau achiziţionat de-a lungul anilor, care aveau în general activitate în zona de telecomunicaţii, arată deciziile publicate de operator în Monitorul oficial în perioada menţionată. Una dintre primele societăţi dizolvate a fost Satelcomm Service din Reşiţa. "Se aprobă dizolvarea anticipată, în mod voluntar şi, totodată, se aprobă lichidarea simultană a societăţii SATELCOMM SERVICE - S.R.L., cu sediul social în Reşiţa, cu transmiterea universală a patrimoniului rămas după stingerea pasivului, respectiv după achitarea tuturor datoriilor, exclusiv către asociatul majoritar RCS & RDS - S.A.", conform documentului din Monitorul Oficial. Şi în cazul celorlalte companii dizolvate patrimoniul a fost transmis către RCS&RDS.

Băncile străine se uită cu teamă la iniţiativa noului partid de la putere din Polonia, de a introduce o taxă de 0,39% pe active

Noul guvern de la putere din Polonia are în vedere introducerea unei taxe de 0,39% pe activele bancare, într-o mişcare care se înscrie într-un context de iniţiative care îi îngrijorează pe investitori, comentează Financial Times. Partidul la putere din Polonia, "Lege şi Ordine", este văzut de către investitori şi multinaţionale pe urmele partidului Fidesz din Ungaria, la putere din 2010, care a introdus deja astfel de taxe pe activele bancare şi alte impozite speciale pentru multinaţionale. Rata este mai mică decât în Ungaria, unde iniţial era de 0,53%, iar după negocieri între Budapesta şi bănci, guvernul maghiar va scădea taxa anul viitor la 0,31% din active. "Cu această taxă, ne permitem să reducem impozitele pentru firmele de dimensiuni mici şi medii, devenind astfel foarte orientaţi către mediul de afaceri", a explicat, Mateusz Morawiechi, Ministrul Economiei, un executive care condus anterior Bank Zachodni WBK.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb