• ADEVARUL
• Cine este Sorin Grindeanu, noua propunerea de premier a PSD
Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicaţiilor, are 43 de ani şi este membru PSD de 20 de ani. A ocupat mai multe funcţii în partid, însă a ajuns în prima scenă în timpul Guvernului Ponta, când a ocupat, pentru aproape un an, funcţia de ministru al Comunicaţiilor, intrând ulterior în echipa lui Liviu Dragnea. Între 2008 şi 2016 a fost deputat, însă a demisionat după ce a devenit preşedinte al CJ Timiş. El a activat în Comisia pentru controlul activităţii SRI. A absolvit Facultatea de Matematică, Secţia informatică, a fost viceprimar al Timişoarei, iar în prezent este preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. De altfel, a fost pentru pentru prima dată în istoria postdecembristă când alegerile de la Consiliul Judeţean Timiş au fost câştigate de PSD.
• Cum a ajuns Liviu Dragnea să-l propună pe Sorin Grindeanu premier
Potrivit unor surse din şedinţa PSD, până şi Sorin Grindeanu a fost luat prin surprindere de hotărârea lui Liviu Dragnea de a-l propune premier. Cu o zi înainte, Dragnea se arăta împotriva oamenilor din Sistem, dar a sfârşit prin a propune un absolvent al Academiei SRI. Toţi liderii PSD au votat "pentru", mai puţin Codrin Ştefănescu, care a insistat ca Liviu Dragnea să fie premier, deşi legea îi interzice. Cine este Sorin Grindeanu? Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 - 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia înformatică.
• Băsescu, despre Grindeanu: Băiatul ăsta a făcut cursuri la Academia Naţională de Informaţii; de acolo nu ieşi cum ai intrat
Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a afirmat, miercuri, la România TV, că propunerea lui Sorin Grindeanu de către PSD şi ALDE pentru postul de premier, reprezintă "o eroare politică" întrucât Grindeanu este "o soluţie pe care serviciile secrete o vor", iar preşedintele Iohannis ar trebui să se hotărască dacă vrea "desereizarea" politicului sau nu. Traian Băsescu a afirmat că nominalizarea lui Sorin Grindeanu ridică suspiciuni serioase din cauza legăturilor sale cu serviciile secrete. " Nu înţeleg de ce oameni tineri precum Grindeanu, care a fost în comisia de supraveghere a SRI, a simţit nevoia să facă cursuri la Academia Naţională de Informaţii care nu-i şcoală de maiştri şi cam ştiu ce fel de elevi vor să le vină acolo şi ce vor să studieze", a spus Băsescu adăugând că "de la Academie nu prea ieşi cum ai intrat".
• Fugarul Ghiţă aruncă noi acuzaţii, nesusţinute de dovezi, împotriva lui Kovesi
Noi acuzaţii ale lui Sebastian Ghiţă la adresa Codruţei Kovesi. Dispărut de o săptămână, fostul deputat vorbeşte, într-un material difuzat la România TV, despre legăturile şefei DNA cu politicienii şi serviciile secrete: "O întreb pe doamna Kovesi dacă îşi aminteşte petrecerea din vila din Sinaia în care ea cu Vasile Dâncu şi mine cântăm cu lăutarii La Chilia-n port, varianta cu statul de drept". Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat pentru agenţia de presă News.ro că va cere autosesizarea CNA, miercuri, în privinţa apariţiei omului de afaceri Sebastisan Ghiţă la România TV şi că va sesiza şi Parchetul, în cazul în care va putea proba informaţia potrivit căreia postul de televiziune ar fi deţinut înregistrarea cu o săptămână înainte de difuzare.
• Procurorii DNA descind la sediul RTV
Înregistrarea cu fugarul Sebastian Ghiţă, difuzată miercuri, 28 decembrie, de RTV va ajunge pe mâinile procurorilor DNA din Ploieşti. Surse judiciare au confirmat că anchetatorii se vor deplasa la sediul televiziunii, interesaţi fiind de ziua şi locul în care a fost făcută această înregistrare şi de modul în care caseta a ajuns în redacţia România TV. În această înregistrare, Sebastian Ghiţă aduce acuze grave la adresa Laurei Codruţa Koveşi, dar vorbeşte şi despre măsluirea unor probe din dosare instrumetnate de DNA.
• Cum arată planul lui Kissinger privind normalizarea relaţiilor ruso-americane
Fostul şef al diplomaţiei americane Henry Kissinger ar putea servi ca mediator pentru normalizarea relaţiilor între Rusia şi Statele Unite după învestitura lui Donald Trump. Fostul consilier pentru Securitate Naţională la Casa Albă (1969-1975) şi secretar de Stat al Statelor Unite (1973-1977) vrea să elaboreze pentru administraţia Trump un plan privind normalizarea relaţiilor între Washington şi Moscova, relatează tabloidul german Bild, citat de presa rusă. Ajuns la 93 de ani, Henry Kissinger, un adept al realpolitik-ului, consideră că Washingtonul trebuie să-şi amelioreze relaţiile cu Moscova, pe fondul creşterii puterii Chinei. În opinia sa, un echilibru între Statele Unite şi Rusia ar contribui la stabilitatea mondială.
• Un supervulcan din Europa dă semne că se "trezeşte"
Sub picioarele a milioane de persoane există un supervulcan care a început să dea semne că se "trezeşte". Supervulcanul, numit Campi Flegrei, are o suprafaţă de aproape 13 km şi se află sub golful Napoli, în largul Italiei. Monitorizarea recentă a dus la descoperirea unor semne privind trezirea unuia dintre cei mai mari vulcani din Europa, relatează revista Forbes în ediţia sa online. Vulcanul a erupt din nou în urmă cu 40.000 de ani şi respectiv 12.000 de ani. Se crede că erupţia din urmă cu 40.000 de ani ar fi provocat moartea majorităţii hominizilor din specia Homo Neanderthalensis din Europa şi că a fost una dintre cele mai mari din toate timpurile. În vremuri mai recente, Campi Flegrei a erupt în 1538 pentru opt zile consecutiv, ridicând un nor de cenuşă în Europa şi ducând la formarea aşa-numitului Monte Nuovo.
• Cu cât s-au mai îmbogăţit bogaţii lumii în acest an
Într-un an în care voturile populiştilor au reconfigurat puterea şi politica în Europa şi în Statele Unite, cei mai bogaţi oameni ai lumii încheie 2016 cu un câştig cumulat de 237 de miliarde de dolari. Cele mai mari câştiguri au fost obţinute în 2016 de al doilea cel mai bogat om al planetei. Warren Buffett şi-a mărit averea cu 11,8 miliarde de dolari. Compania de investiţii a lui Buffett, Berkshire Hathaway, a înregistrat o creştere puternică a activelor în sectorul transporturilor aeriene şi cel bancar, în urma victoriei lui Trump în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie. Câştigurile individuale au fost dominate de americani. Patru dintre cele mai mari cinci creşteri ale averilor în cadrul indicelui Bloomberg au fost înregistrate de americani. Între aceştia se află co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, cel mai bogat om din lume, cu 91,5 miliarde de dolari, şi petrolistul Harold Hamm.
• BANCHERUL
• Leul se depreciază la maximul ultimilor trei ani, in timp ce zlotul si forintul au o tendinta de apreciere
Leul continuă să se deprecieze in raport cu euro, in timp ce monedele statelor vecine, Polonia si Ungaria, au o tendinţa inversă, de apreciere, după decizia Federal Rezerve de a majora dobânda de referinţă pentru dolar, astfel ca se poate trage concluzia ca de vina pentru creşterea cursului euro/leu sunt tensiunile politice din Romania. Este vorba de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a refuza să o numească pe Sevil Shhaideh in funcţia de premier, la propunerea coaliţiei care a format majoritatea in Parlament, formată din PSD, ALDE si UDMR, urmata de ameninţarea liderilor coaliţiei de a iniţia procedura de suspendare a preşedintelui. Cursul euro/leu publicat astăzi de BNR a ajuns la 4,5409 lei pentru un euro, cea mai ridicata valoare din ultimii trei ani, întrucât doar in 10 ianuarie 2014 cursul depăşea acest nivel, fiind cotat atunci la 4,5447 lei/1euro.
• COTIDIANUL
• S. Ghiţă, din exil sau din alcov - Cornel Nistorescu
Cazul şi spectacolul Ghiţă merită toată atenţia, chiar dacă efectul nu este neapărat cel scontat. Oricît de tare ar încerca RTV să umfle povestea şi aceste confesiuni înregistrate, tot acolo rămînem. În primul rînd, aceste înregistrări au fost pregătite cu un timp în urmă, semn că Ghiţă se aştepta ca evenimentele să se deruleze. Asta ne obligă să presupunem că, în detaliu sau în linii mari, Sebastian Ghiţă şi-a pregătit plecarea urmată de acest şir de confesiuni din care a fost difuzată doar prima. Mi se pare incorect ca RTV să marcheze, chiar şi pentru scurt timp, această înregistrare ca fiind ceva "în direct". Dar toate acestea sunt detalii folositoare pentru cei care îl caută.
• Sorin Grindeanu: Nu sunt ofiţer acoperit
Sorin Grindeanu, propus miercuri de PSD pentru funcţia de premier, a declarat că nu are nici un fel de vulnerabilitate, conform antena3.ro. "O spun răspicat, nu am niciun fel de vulnerabilitate", a declarat el, miercuri, la Antena 3. Întrebat despre cursul la Academia de Informaţii şi dacă e ofiţer acoperit, Grindeanu a spus "nu". Sorin Grindeanu: Nu sunt ofiţer acoperit. Nu am terminat Academia de Informaţii. "Nu sunt absolvent, nu am terminat Academia de Informaţii, nu am făcut master acolo - era un curs de o lună jumate în care am fost mulţi alţi deputaţi, pe Siguranţă şi securitate naţională", a declarat Sorin Grindeanu.
• CURIERUL NATIONAL
• 99 de primării şi consilii locale, reclamate la Parchet
În urma auditului efectuat de Curtea de Conturi asupra conturilor de execuţie a bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale pe anul 2015 s-au descoperit prejudicii de 838 mil. lei. Cele mai mari au fost constatate în Municipiul Bucureşti - 287 mil. lei, din care 8,2 provenind din achiziţii publice -, Satu Mare - 49,45 mil. lei, Cluj - 45,8 mil. lei, Buzău şi Bacău - câte 38 mil. lei şi Timiş şi Constanţa - câte 32 mil. lei. Printre nereguli se numără însuşirea necuvenită a unor sume de bani, urmare a nedepunerii în contul deschis la Trezorerie a tuturor sumelor reprezentând venituri ale bugetului local.
• Încă o moarte în jurul lui Putin: generalul Oleg Erovinkin, fără viaţă într-un Lexus negru
Cazurile de moarte suspectă de la vârf înalt din Rusia continuă. De data aceasta victima este un fost general FSB (fostul KGB) şi unul dintre directorii gigantului Rosneft, Oleg Erovinkin. Conform primelor date oficiale, Erovinkin ar fi fost găsit inconştient într-un luxos Lexus negru în Kitaigorodskiy (un bulevard din centrul Moscovei) şi ar fi făcut un atac de cord... Oficial, autorităţile au declarat o anchetă amplă, iar corpul neînsufleţit a fost trimis la o morgă a FSB. Între 1974 şi 1976, Erovinkin a servit în Forţele Armate ale Uniunii Sovietice.
• Deficitul bugetar a urcat la 5,5 miliarde lei după primele 11 luni
Deficitul bugetului general consolidat al statului a urcat după primele 11 luni ale anului la 5,5 miliarde lei, de la 1,3 miliarde lei în octombrie, reprezentând 0,73% din produsul intern brut (PIB), arată datele publicate marţi de Ministerul Finanţelor şi citate de hotnews.ro. Deficitul reprezintă 0,7% din PIB, cu mult sub nivelul programat pentru întregul an. Bugetul general consolidat cuprinde atât bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cât şi bugetele sociale, categorie în care intră bugetul pensiilor publice şi cel de şomaj. Pentru întregul an, deficitul bugetar este estimat la circa 21 miliarde lei, echivalent cu 2,8% din produsul intern brut (PIB) calculat pe metodologia cash.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Sebastian Ghiţă aruncă bombe: DNA l-a şantajat pe Dragnea, iar Kovesi are şef de la CIA
Dispărut de zece zile, Sebastian Ghiţă a apărut ieri într-o înregistrare la postul de televiziune, România TV. El a precizat de la bun început că, dacă se va difuza caseta, înseamnă că "lucrurile nu mai sunt bine deloc şi că niciun argument şi nicio raţiune" nu îl vor mai putea face să tacă. Astăzi, Sebastian Ghiţă trebuie să se prezinte la IPJ Prahova pentru a semna controlul judiciar instituit de Înalta Curte. Dacă se va prezenta, procurorii nu pot emite mandat de reţinere dacă nu există alte fapte. Iar, dacă avocaţii vor merge cu un certificat medical înseamnă că Ghiţă nu a încălcat controlul judiciar. Dacă nu, instanţa va emite un mandat de arestare pe numele său pentru că a încălcat controlul judiciar.
• Cucuveaua Mov şi flagrantul de la Realitatea TV
Sebastian Ghiţă a prezentat un document cu seriile bancnotelor folosite în flagrantul pe care i l-a făcut lui Sorin Ovidiu Vîntu. El susţine că le-a transmis, pe adresa de mail cucuveauamov@ gmail.com, Laurei Codruţa Kovesi. Aceasta şi consiliera ei Dana Tiţian ar fi condus ostilităţile în dosarul Realitatea Media. Fostul deputat spune că are dovezi că mailul cucuveauamov@gmail.com apar ţine Laurei Codruţa Kovesi: "Aceste mailuri există, pot fi expertizate electronic, nu sunt doar tipărite pe hârtie şi cred că atunci când într-un astfel de mail, lângă adresa doamnei Kovesi, cucuveaua mov, vedem şi adresa consilierei sale apropiate, Dana Tiţian, începem să ne gândim de două ori dacă nu cumva mailul este al doamnei Kovesi.
• Putin şi Erdogan obţin CONTROLUL diplomatic în Siria şi îl EXCLUD pe Obama
Cu doar câteva ore înainte ca secretarul de stat american John Kerry să ţină discursul despre Orientul Mijlociu, Turcia şi Rusia au anunţat un plan de încetare a focului pe întreg teritoriul Siriei, acolo unde se desfăşoară lupte între forţele guvernamentale şi rebeli. Planul de încetare a focului, care trebuie să intre în vigoare la sfârşitul zilei de miercuri, nu priveşte combaterea teroriştilor. Luîndu-i-o înainte lui Kerry, Putin şi Erdogan au vrut să arate că îşi asumă rolul de garanţi ai păcii în Siria, scrie Debka. Planul de armistiţiu va fi pus spre aprobare pe masa conferinţei de pace în Siria, programată în capitala Kazahstanului, Astana, la care vor participa Rusia, Turcia, Iranul, regimul de la Damasc şi grupările de opoziţie. Statele Unite şi Uniunea Europeană nu au fost invitate să participe.
• JURNALUL NATIONAL
• Dragnea: Din păcate, nu va fi un nou Guvern până la sfârşitul anului, iar România va avea de pierdut
Până la finele acestui an nu va fi un nou Guvern, iar România va avea de pierdut în acest context, a declarat miercuri preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, care a anunţat că a doua nominalizare a coaliţiei majoritate PSD-ALDE pentru funcţia de prim-ministru este Sorin Grindeanu. Liderul social-democraţilor şi-a exprimat speranţa că şeful statului nu va refuza desemnarea lui Grindeanu ca premier. "Eu sper că nu va refuza. Am spus că facem un ultim demers pentru a evita o criză politică şi nu vreau să iniţiez un război politic cu teatru de război fiind România", a spus el.
• O defecţiune a flapsurilor, cauza probabilă a prăbuşirii avionului Tupolev TU-154
Anchetatorii ruşi care investighează catastrofa aviatică în care a fost implicat duminică dimineaţa un avion Tupolev TU-154 al armatei ruse consideră în acest moment că o defecţiune a flapsurilor este cauza cea mai probabilă a accidentului, relatează miercuri agenţiile DPA şi EFE. Această ipoteză este privilegiată în urma examinării cutiei negre ce conţine discuţiile dintre piloţi. 'Flapsurile! La naiba!(...) Altimetrul! (...) Comandante, ne prăbuşim!' - este o parte a dialogului din cabina de pilotaj redat de publicaţia rusă Komsomolskaya Pravda. Flapsurile (voleţii) sunt elementele mecanice mobile plasate în partea posterioară a aripilor şi au rolul de a spori portanţa avionului la viteze reduse.
• Băieţii deştepţi din energie ies din scenă
Ultimii "băieţi deştepţi" din energie au pierdut definitiv procesele cu Hidroelectrica, după ce contractele lor cu producătorul de energie au fost reziliate în perioada insolvenţei Hidroelectrica, se arată într-un comunicat al Euro Insol, fostul administratorul judiciar al Hidroelectrica, transmis ieri. "După ce Tribunalul Bucureşti a dat în fond câştig de cauză Euro Insol şi Hidroelectrica în toate acţiunile formulate de traderii de energie, de producătorii Alro, Elsid, Electrocarbon şi de contractorii Romelectro şi Andritz, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut integral hotărârile Tribunalului şi a respins irevocabil pretenţiile contestatorilor", se arată în comunicat. Din derularea acestor contracte, în perioada 2006-2012, compania Hidroelectrica, având acţionar majoritar statul român, a fost prejudiciată cu peste un miliard de euro.
• Bugetul de stat pierde 17 miliarde de euro
Nivelul datoriilor persoanelor juridice şi fizice către bugetul de stat ajunseseră la sfârşitul anului trecut la suma de 92,8 miliarde de lei, acestea înregistrând în ultimii ani un trend crescător. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, cea mai mare parte din această sumă nu va mai putea fi recuperată niciodată. Ponderea cea mai mare o reprezintă arieratele nerecuperabile ale agenţilor economici. În urma analizei, inspectorii Curţii arată că doar 13,1% (11,7 miliarde de lei) din totalul arieratelor persoanelor juridice au şanse reale de a fi recuperate, restul încadrându-se în categoria arieratelor nerecuperabile (69,9 miliarde de lei) sau arierate incerte (8,2 miliarde de lei), cu şanse aproape nule de recuperare.
• NATIONAL
• Dragnea spune ca "nu ia in ras" declaraţiile lui Ghiţă
Şeful PSD - al cărui nume este readus in discuţie de către Sebastian Ghiţă, dat dispărut de mai bine de o săptămâna, in privinţa unor presupuse denunţuri care l-ar fi vizat pe cel dintâi - susţine că nu ar fi tocmai de ignorat spusele fostului deputat pesedist. "Nu le iau in ras, (...) din păcate nu sunt singurele informaţii de acest gen care au ajuns la mine, atât in timpul campaniei electorale, cât si după alegeri, mai ales după alegeri", a afirmat şeful PSD. In aceeaşi direcţie, Dragnea a afirmat ca au fost oameni care ar fi fost oameni care i-ar fi spus ca au fost "presaţi, întrebaţi să spună ceva despre mine, măcar să accepte să inventeze ceva despre mine. Această declaraţie asumată a lui Sebi Ghiţă mă pune serios pe gânduri (...) am înţeles că vor mai urma astfel de declaraţii si zic sa le urmărim cu atenţie", a conchis Dragnea,
• PUTEREA
• SUA şi Israel, în pragul unui conflict diplomatic. Trump promite să "respecte" statul evreu
Administraţia Obama îşi încheie mandatul cu o escaladare a tensiunii relaţiilor diplomatice cu Israelul. Secretarul de stat (ministrul de Externe) John Kerry a acuzat, miercuri, Guvernul Netanyahu, că încalcă deliberat tratatele de pace şi rezoluţiile ONU, care stipulează că soluţia pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu, între evrei şi palestinieni, este coexistenţa a două state, prin crearea unui stat palestinian independent în cele trei teritorii separate: Fâşia Gaza, Cisiordania (West Bank) şi Ierusalimul de Est.
• GHIŢĂ iese la ATAC: "Am cunoscut-o pe KOVESI, în 2010, în sediile SRI!"
Fostul parlamentar a declarat, într-o înregistrare difuzată miercuri de televiziunea deţinută de el, România TV, că a cunoscut-o pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef DNA, în sediile SRI, la K2, K4 şi K14, şi că s-ar fi întâlnit cu aceasta de "minim 2 ori pe săptămână încă din 2010 până în 2014", informează Mediafax. "Pe doamna Kovesi am cunoscut-o în sediile SRI la K2, K4 şi K14. Acolo ne întâlneam de minim două ori pe săptămână încă din anul 2010 şi a durat această serie de întâlniri până în anul 2014. Realitatea e că poate sute de astfel de întâlniri au existat în aceşti ani. La unele din întâlniri erau prezenţi doar generalul Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi un şef al staţiei CIA din România. Primul pe care l-am cunoscut în prezenţa doamnei Kovesi şi a domnului Coldea a fost domnul Karl Schwab, fostul şef al doamnei Kovesi, iar al doilea este Eric Ashely, poate actualul şef al doamnei Kovesi", a declarat Sebastian Ghiţă.
• ROMANIA LIBERA
• Comunistul de fier din guvernarea Adrian Năstase căruia îi datorează Sorin Grindeanu startul în politică
Cariera politică a lui Sorin Grindeanu este una foarte interesantă pentru că îşi are rădăcinile în plină guvernare Adrian Năstase şi este marcată de trei lideri ai Partidului Social Democrat, cel mai cunoscut dintre ei fiind Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta şi lider social-democrat important până când a intrat în vizorul procurorilor DNA care au anchetat Dosarul Romsilva. Sorin Grindeanu este născut la Caransebeş. Ilie Sârbu a fost profesor la seminarul Teologic din Caransebeş în perioada 1976 - 1981, din 1978 fiind directorul instituţiei. O altă coincidenţă interesantă este că, în 2005, acesta din urmă a fost acuzat de un fost ofiţer de Securitate că a executat misiuni în Italia, ca ofiţer acoperit al Direcţiei de Informaţii Externe a dictaturii comuniste şi a fost ulterior preluat de SIE. În 1999, Sorin Grindeanu a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna - Italia.
• Senatorul Niculae Bădălău a fost ales preşedinte executiv al PSD
Senatorul Niculae Bădălău a fost ales cu unanimitate de voturi, în cadrul CEx al PSD, în funcţia de preşedinte executiv al partidului, deşi este urmărit penal pentru trafic de influenţă pentru că ar fi oferit bani unei procuroare să îi închidă un dosar de spălare de bani. În doar o lună, Nicolae Bădălău bifează cele mai importante momente din cariera politică: coordonatorul campaniei electorale PSD, vicepreşedinte al senatului României şi preşedinte executiv al celui mai important partid din România.
• ZIARUL FINANCIAR
• Petroliştii aplică noul Cod Fiscal: Benzina şi motorina se ieftinesc cu aproape 10% din prima zi a anului
Companiile petroliere lucrează la introducerea prevederilor noului Cod Fiscal, spun oamenii din domeniu, lucru care va genera o scădere de aproape 10% a preţului carburanţilor de la 1 ianuarie 2017, potrivit estimărilor ZF, după ce TVA se va reduce de la 20% la 19% iar taxa de 7 cenţi pe litru va fi eliminată. În medie, scăderea TVA-ului şi scoaterea supra-accizei vor duce la ieftinirea litrului de benzină şi motorină cu circa 45-50 de bani pe litru, ceea ce presupune o scădere a preţului benzinei şi motorinei de circa 10%, potrivit estimărilor ZF. Spre exemplu, azi un litru de benzină la staţia Petrom de pe strada Tudor Arghezi din Bucureşti costă 5,37 lei pe litru, dar de la 1 ianuarie acelaşi litru ar putea costa 4,87 lei. Pe final de an, piaţa a asistat la revenirea preţului carburanţilor în contextul în care şi barilul de petrol se tranzacţionează în prezent la maximul anului.
• Emisiuni record de obligaţiuni la nivel mondial în 2016: 6.600 miliarde $
Emisiunile de obligaţiuni la nivel mondial au atins un nivel record în acest an în condiţiile în care companiile au profitat din plin de costurile scăzute de finanţare ameninţate acum de planurile lui Donald Trump, scrie Financial Times. Companiile au reprezentat peste jumătate din emisiunile de obligaţiuni de 6.600 miliarde de dolari, în condiţiile în care politica dobânzilor negative dusă de băncile centrale a ieftinit această sursă de finanţare la niveluri record. Vânzările de obligaţiuni ale companiilor au urcat cu 8%, până la 3.600 miliarde de dolari. Deşi randamentele obligaţiunilor guvernamentale americane au atins un minim în iulie, perspectiva reducerilor de taxe şi stimulentelor fiscale promise de Trump a accelerat o mişcare în sus a dobânzilor care, se tem unii investitori, va face povara datoriilor mai greu de suportat în 2017.
• Eurostat: Accesul la internet al gospodăriilor din România aproape că s-a dublat în ultimii şase ani
În 2016, aproape 90% dintre gospodăriile din Uniunea Europeană au avut acces la reţeaua de internet de acasă. În România, 72% din gospodării au avut anul acesta acces la internet, iar aproape jumătate dintre utilizatori folosesc internetul în fiecare zi, potrivit datelor Eurostat. La nivelul UE, statisticile arată că 14 persoane din 100 nu au folosit niciodată internetul. Tinerii între 16 şi 24 de ani folosesc cel puţin o dată pe săptămână internetul în proporţie de 96%, în principiu în scopuri ca folosirea e-mail-urilor sau pentru a socializa cu prietenii. La polul opus se află persoanele între 55-74 de ani şi cele fără studii dintre care doar jumătate folosesc internetul saptămânal (57-58%). În cazul României, ţara cu acces la internet mai rapid decât cel din SUA, aproximativ o treime din populaţie nu a folosit internetul niciodată.