REVISTA PRESEI 30.01.2017

Willy Homner
Revista Presei / 30 ianuarie 2017

REVISTA PRESEI 30.01.2017

ADEVARUL

Peste 50.000 de oameni au protestat în Capitală

Peste 50.000 de oameni au protestat în Bucureşti, duminică seara, faţă de intenţia Guvernului de a adopta cele două ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Manifestanţii au mărşăluit mai întâi pe traseul Universitate - CNA - Ministerul Justiţiei, pentru ca mai apoi să treacă pe lângă sediul Avocatului Poporului. Protestul s-a încheiat în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului. Alte zeci de mii de oameni au manifestat în ţară. La ora 20:30, coloana de manifestanţi din Capitală a ajuns la sediul Guvernului, în Piaţa Victoriei. Protestatarii au scandat "Jos Guvernul", "Dragnea, nu uita, te aşteaptă Laura", "Hoţii","Iliescu lângă Vişinescu", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "La închisoare, nu la guvernare", "DNA să vină să vă ia". Coloana de manifestanţi se întindea, la acea oră, de la Piaţa Victoriei până aproape de cinematograful Patria, pe bulevardul Magheru.

Grindeanu, despre graţiere: Ministrul Justiţiei să vină cu soluţia cea mai bună

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică seară, că nu ştie cu ce fel de propunere privind graţierea va veni ministrul Justiţiei, Florin Iordache, fiind în întregime responsabilitatea acestuia. De asemenea, liderul de la Palatul Victoria a precizat că graţierea e prevăzută în programul de guvernare deoarece Cabinetul său arată "respect pentru cetăţean".

Din etica protestantă a preşedintelui Iohannis

Mesajul lansat de preşedinte cu ocazia aniversării a 500 de ani de la reforma iniţiată de Martin Luther este optica prin care putem analiza oricând omul politic Klaus Iohannis. Citatul următor, în speţă, oferă exact perspectiva necesară: "Într-o Europă a sângelui vărsat în numele credinţei, chiar dacă ignora ortodoxia românilor din Transilvania, Edictul consacra pentru prima dată principiul toleranţei religioase, lansând o nouă perspectivă, umanistă, asupra rolului religiei în societate." Klaus Iohannis nu este ortodox. Este membru al bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România, care pe româneşte se traduce drept luteran. Este spiritul reformator al lui Luther care schimbă complet perspectiva asupra omului.

Noua conducere a PNL, aleasă cel târziu în iunie

Liderii PNL au hotărât ca alegerile pentru noua conducere vor fi făcute de jos în sus, adică mai întâi în organizaţiile de bază, iar într-o ultima etapă va avea loc şi competiţia pentru şefia partidului, organizarea Congresului fiind cel mai târziu în luna iunie. În urma unei şedinţe cu preşedinţii de organizaţii judeţene ai PNL, preşedintele interimar Raluca Turcan a anunţat că în urma consultărilor s-a stabilit ca alegerile să fie făcute începând cu baza partidului pentru ca viitoarea conducere a partidului să aibă legitimitate.

Dan Motreanu va fi noul secretar general al PNL, în locul lui Marian Petrache

Dan Motreanu urmează să preia funcţia de secretar general interimar al PNL, în locul lui Marian Petrache, care se va retrage din funcţie din cauza unor probleme de sănătate, potrivit unor surse liberale. Dan Motreanu va fi votat în funcţia de secretar general interimar de către viitorul Birou Permanent Naţional al partidului, în cadrul căruia va fi stabilit şi calendarul alegerilor interne în PNL. Numele lui Motreanu este vehiculat şi pentru şefia PNL, surse din partid declarând pentru News.ro că, în cazul în care acesta s-ar hotărî să candideze, va fi şi favorit pentru funcţia de lider al formaţiunii. Dan Motreanu a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2015, alături de deputatul George Scutaru, pentru spălare de bani, fiind acuzaţi că au primit 250.000 de euro, respectiv 170.000 de euro pentru finanţarea campaniei electorale din 2008.

Într-o săptămână, Donald Trump a dat peste cap America

Linii aeriene, companii multinaţionale şi avocaţi luptă de sâmbătă cu consecinţele ordinului preşedintelui american care a interzis accesul în SUA cetăţenilor din şapte state. După prima săptămână cu Donald Trump la Casa Albă, opoziţia democrată susţine că noul locatar de la Casa Albă a schimbat direcţia şi priorităţile politicii americane din ultimii 75 de ani. Mii de persoane s-au adunat sâmbătă noaptea în principalele aeroporturi americane pentru a protesta faţă de ultimul ordin executiv semnat de preşedintele Donald Trump, care suspendă temporar programele de primire a refugiaţilor şi blochează intrarea în ţară a cetăţenilor din şapte ţări musulmane. Nici persoanele care deţin viză de rezidenţă permanentă în SUA, aşa-numita "carte verde", nu sunt la adăpost faţă de ordinul executiv care interzice temporar intrarea pe teritoriul american a persoanelor din cele şapte state.

Theresa May, pe axa Washington-Ankara

Premierul britanic, Theresa May, a fost în vizită în Statele Unite şi, apoi, în Turcia, în căutarea unor noi acorduri comerciale. Premierul Regatului Unit, Theresa May, care pregăteşte ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană căutând să semneze noi acorduri comerciale care să-i ajute pe britanici după ieşirea din blocul comunitar, a devenit primul lider străin care a fost primit de noul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, la Casa Albă. Şi, spre deosebire de liderii din blocul comunitar care nu sunt tocmai satisfăcuţi de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea (Brexit), preşedintele Statelor Unite pare cum nu se poate mai încântat de acest demers.

Pădurile Bucovinei vor fi supravegheate cu drone

Oficialii Direcţiei Silvice Suceava şi Garda Forestieră Suceava au la dispoziţie cinci drone pe care le vor putea folosi pentru combaterea tăierilor ilegale, depistarea şi stingerea incendiilor forestiere, precum şi pentru identificarea şi monitorizarea zonelor afectate de calamităţi naturale. Suprafaţa totală a fondului forestier gestionat de Direcţia Silvică Suceava este 341.986 de hectare. La sfârşitul anului trecut, Garda Forestieră Suceava a achiziţionat o dronă şi un număr de 47 de tablete ce vor fi folosite pentru eficientizarea activităţii. Gărzile Forestiere Suceava şi Ploieşti sunt primele gărzi din cele nouă existente la nivel naţional, la care se va testa utilizarea dronei şi a tehnicii de calcul moderne în depistarea zonelor afectate de tăieri ilegale.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank pierde la Curtea Constituţională procesul cu ANPC privind clauzele abuzive

Unele bănci nu au înţeles nici acum, după aproape şapte ani de conflicte cu clienţii in justiţie, in Parlament, pe strada, in propriile sucursale sau online, pe tema clauzelor abuzive din contractele de credit sau conversia creditelor in CHF, că singura soluţie este o înţelegere amiabilă pentru împărţirea echitabilă a poverii crizei si recunoaşterea cu fair-play a greşelilor. In timp ce banca raportează profituri substanţiale, ba chiar plătind diverse publicaţii străine sau locale pentru a o lauda si a-i da diverse premii, continuă procesele cu clienţii si Protecţia Consumatorilor (ANPC), refuzând să admită ca a greşit si să le acorde nişte despăgubiri care nici nu sunt atât de mari încât să ia prea mult din strălucirea profiturilor trimestriale. Este vorba de Raiffeisen Bank, condusă de fostul olimpic Steven van Groningen, cel care a condus ostilităţile împotriva legii dării in plată.

CAPITAL

Cu sau fără graţiere, costurile cu deţinuţii cresc

În prezent alocăm aproape 50.000 de lei pe an pentru un condamnat. Indiferent dacă va urma sau nu o graţiere, suma va trebui să crească pentru a schimba din temelii sistemul penitenciar. Ceea ce este cert este că, indiferent dacă ar fi sau nu adoptat, proiectul graţierii nu rezolvă problema (ar putea beneficia de el în jur de 10-12% din deţinuţi, adică supraaglomerarea s-ar menţine la cote un pic mai mici) şi, oricum, în câţiva ani ne-am întoarce acolo de unde am plecat. Aşa că soluţia reală este ca bugetul ANP să crească astfel încât să permită investiţiile în locuri noi de cazare şi renovarea celor deja existente.

Uimitoarele aventuri ale economiei sub mandatul nebunului Trump

Indicele Dow Jones se află la un maximum istoric! Acesta este un semn de netăgăduit că încrederea în economia americană se află şi ea la cote foarte mari. De ce se întâmplă toate acestea? Pentru că a început mandatul de preşedinte al lui Donald Trump. Noul preşedinte american şi-a început "domnia" în plin scandal. Lipsa oamenilor de la ceremonia de învestire, marşul femeilor, teoria conspiraţiei legată de corectitudinea votului la prezidenţiale sunt tot atâtea motive care îl arată pe "The Donald" ca pe un individ care nu se află în deplinătatea capacităţilor mentale. Cu toate acestea, măsurile de dreapta pe care acesta le promovează - micşorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor guvernamentale - fac banii din pieţe să zburde veseli către companiile americane.

Grânele, ameninţate de producţie: cafeaua, zahărul şi soia vor primi ajutor

Ole Hansen, director strategie mărfuri la Saxo Bank, analizează evoluţia preţului principalelor mărfuri tranzacţionate pe pieţele globale, de la petrol la zahar şi cafea. Hansen crede că statele membre OPEC au dat deja semne bune privind reducerea producţiei, dar trebuie să treaca şi Rusia la fapte şi să reducă producţia cu 300.000 barili/zi, cum a promis în noiembrie 2016. Vremea proasta din America de Sud va influenţa preţul cafelei şi al zahărului, iar China va continua să alimenteze cererea de metale industriale, cu o schimbare semnificativă - o cerere îndreptată spre consum şi clasa de mijloc, nu una spre industria grea.

Miliardarul Carlos Slim: "Trump este un negociator, nu un «Terminator»"

În general o figură mai degrabă discretă, Carlos Slim a convocat o conferinţă de presă pentru a-şi face cunoscută părerea în plină criză diplomatică între SUA şi Mexic în legătură cu zidul la frontiera dintre cele două ţări pe care preşedintele american Donald Trump doreşte să-l construiască pentru a opri imigraţia ilegală. Trump insistă ca Mexicul să plătească construcţia zidului, ceea ce autorităţile mexicane resping cu vehemenţă. "Dacă este să mă exprim în termeni cinematografici, cred că Trump nu este un «Terminator», el este un negociator", a declarat Slim, referindu-se la filmul science-fiction cu acelaşi nume despre un ucigaş android venit din viitor. In opinia miliardarului mexican, preşedintele SUA încearcă să "provoace pentru a negocia". "Noi suntem într-o poziţie de forţă, fără să ne enervăm, însă şi fără să cedăm", a mai spus el.

COTIDIANUL

Prea mult, domnule Liiceanu! -Cornel Nistorescu

Toată trupa de comando a lui Traian Băsescu trăieşte în regim de alarmă. De la Mircea Cărtărescu şi Gabriel Liiceanu la Andreea Pora şi Moise Guran, toţi au trecut de partea lui Klaus Iohannis şi au devenit duşmani de moarte ai alianţei PSD - ALDE. Pe aceiaşi i-am regăsit ca promotori ai demonstraţiei de duminică. De cîteva săptămîni - şi pe fondul unui PNL prăbuşit în mediocritate -, vocile vechii societăţi civile au luat locul opoziţiei. Ele dau tonul în campania contra PSD - ALDE. Sunt cam aceleaşi voci care au făcut parte din faimoasa echipă a băsiştilor. Doar Mircea Mihăieş nu pare a se fi trezit şi nici H.R. Patapievici nu şi-a găsit locul de unde să combată. Cu mici diferenţe, am revenit în situaţia de la începutul anului 2005, când vîrfuri de lance erau tot Liiceanu şi Cărtărescu.

Lovitură: Ce face Grindeanu cu bugetul serviciilor

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică, la Antena 3, că Guvernul nu îşi va schimba punctul de vedere cu privire la reducerea bugetelor instituţiilor de securitate naţională în şedinţa CSAT de marţi. Premierul l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că nu i-a oferit Guvernului său un tratament egal ca în cazul Guvernului Cioloş, avizarea bugetelor din 2015. "Vom merge marţi la CSAT. Cu toată fermitatea, ne susţinem punctele de vedere şi nu există schimbări. Asta este viziunea noastră pentru 2017", a spus premierul. Întrebat dacă se aştepta ca preşedintele să se opună, premierul a spus că, la începutul mandatului său, ar fi fost "mai constructiv", însă începe să devină "sceptic". "Aş vrea să am o surpriză marţi, şi lucrurile să fie constructive", a spus el.

Oficial: Schulz, contracandidatul lui Merkel

Partidul Social-Democrat (SPD) l-a desemnat duminică, la Berlin, pe fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, candidat al formaţiunii la postul de cancelar al Germaniei, la alegerile generale din 24 septembrie, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres. Nominalizarea lui Schulz a întrunit unanimitatea. Liderul SPD, Sigmar Gabriel, vicecancelar în prezent, a decis să nu mai candideze, lăsându-i astfel calea liberă lui Schulz, situat mult mai bine în sondajele de opinie. În plus, Gabriel va ceda preşedinţia partidului lui Schulz, care însă va trebui să obţină votul formaţiunii sale în timpul unui congres programat pentru luna martie. Potrivit Reuters, Schulz, în vârstă de 61 de ani, a cerut o mai mare solidaritate în Europa, apreciind că acţiunile premierului ungar Viktor Orban în chestiunea imigranţilor sunt "un afront la unitatea UE".

CURIERUL NATIONAL

Românii nu sunt prea interesaţi de "Prima maşină"

De la lansarea programului au fost acordate doar 268 de garanţii, în valoare totală de 4,668 milioane lei. Plafonul total alocat în cei doi ani a fost de 450 milioane lei, din care 350 milioane lei în 2015 şi 100 milioane lei în 2016. Având în vedere rezultatele dezastruoase, în ciuda comasării programului "Prima maşină" cu "Rabla", pentru 2017 se vor aloca doar 50 milioane lei. În ciuda sumelor mari alocate drept garanţii pentru programul "Prima maşină" şi a comasării acestuia, anul trecut, cu "Rabla", românii par tot mai dezinteresaţi de achiziţia unei maşini cu ajutorul statului.

În Italia, după graţiere, a crescut de trei ori numărul infracţiunilor

Nicoleta Popescu, avocat APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki) avertizează, într-o emisiune realizată de Digi24, că ordonanţa de urgenţă privind graţierea, promovată de PSD, nu este benefică României, arătând că, în Italia, o măsură similară a rezultat în triplarea numărului infracţiunilor şi o rată de recidivă de 50%. Nicoleta Popescu mai atrage atenţia că de această ordonanţă ar beneficia şi criminalii, pedofilii, traficanţii de persoane şi de droguri şi cei care au săvârşit crime împotriva umanităţii. Avocatul APADOR-CH mai arată că supraaglomerarea în România este de 103%, existând ţări cu o rată mai ridicată, precum Ungaria - cu 148% şi Franţa - cu 113%.

11 firme româneşti prezintă rochii de mireasă în Abu Dhabi

Târgul internaţional din industria rochiilor de mireasă The Bride Show, desfăşurat în perioada 25-28 ianuarie a.c. în Abu Dhabi, găzduieşte şi exponatele a 11 firme româneşti. Potrivit Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, firmele din România expun în hala specializată în design pentru rochii de mireasă şi accesorii, iar oamenii de afaceri români prezenţi la târg au avut, încă din prima zi, numeroase întâlniri de lucru cu firme de distribuţie atât din zona Orientului Mijlociu, cât şi din alte ţări europene, precum şi cu reprezentanţi ai presei de specialitate. O premieră în acest an este participarea producătorilor de bijuterii din România la secţiunea de accesorii de lux, una dintre cele mai importante ale târgului.

Scandalul in care este implicat François Fillon

Presa, posturile franceze de televiziune anuntau vineri, sub titluri-bomba, prabusirea drastica in sondajele de opinie a popularitatii candidatului Dreptei franceze, François Fillon,la alegrile prezidentiale din Prilie, dupa seismul provocat in lumea politica de dezvaluirile publicatiei satirice "Le Canard Enchaine" referitoare la o pretinsa remunerare ilegala a dnei Fillon, printr-o angajare fictiva ca asistent parlamentar al sotului. Fillon a promis in interventia sa la postul de televiziune TF1 ca nu va apara culorile Dreptei franceze la viitoarele alegeri prezidentiale in cazul in care impotriva sa va fi inceputa o ancheta judiciara.

Rezultate ruşinoase pentru Microsoft pe piaţa smartphone la final de 2016

Eforturile Microsoft de a deveni un nume important pe piaţa smartphone din ultimii ani par să fie fără rezultate. Compania a cumpărat divizia de telefoane mobile de la Nokia, blocând pentru doi ani brandul finlandez pe piaţa de profil, de teamă că fostul partener va deveni concurent direct pe această piaţă. Şi-a pus mari speranţe în lansarea platformei Windows 10 Mobile, care ar fi trebuit să se integreze perfect în ecosistemul Windows 10 şi să aducă o revigorare pe segmentul telefoanelor cu Windows la bord. Compania a coborât sub pragul de 1 milion de telefoane Lumia vândute, în ultimele trei luni ale anului trecut. În 2015, în aceeaşi perioadă, Microsoft vânduse 4,5 milioane de telefoane. Încasările generate de vânzările de telefoane au scăzut astfel cu 81% faţă de nivelul atins în 2015

EVENIMENTUL ZILEI

Lupta între Palate ţine România fără buget

Preşedintele Klaus Iohannis întârzie adoptarea bugetului de stat, invocând motive de securitate naţională. PSD acuză o manevră electorală a Cotroceniului. Guvernul a amânat adoptarea bugetului de stat pe 2017 până după şedinţa CSAT de mâine, în care aşteaptă să primească un aviz cerut de preşedintele Klaus Iohannis. Disputa dintre Palatul Victoria şi Cotroceni a început după ce Executivul a tăiat bugetele SRI-ului şi al Administraţiei Prezidenţiale. "Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României", a acuzat Iohannis. Premierul Sorin Grindeanu a declarat aseară că bugetul pe 2016 a fost acceptat fără probleme în lipsa unui aviz prealabil al CSAT şi că în şedinţa de mâine e hotărât să nu cedeze.

Fraudele în achiziţii publice, mai mari ca bugetul Ministerului Justiţiei

O adevărată gaură neagră în bugetul României au produs fraudele comise în anul 2016. Poliţia Română a transmis că, anul trecut, poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice au întocmit 946 de dosare penale. Paguba produsă statului prin aceste fraude depăşeşte 5 miliarde de lei, jumătate din suma reclamată de Liviu Dragnea, ca fiind dispărută de la buget. Dintre dosarele penale înregistrate de poliţiştii, 840 au au fost fraude specifice achiziţiilor publice în domeniul administraţie publică, 65 în domeniul sănătaţii şi 44 în domeniul învăţământului.

Călin Popescu Tăriceanu în urma protestelor masive din ţară: "E o manipulare uriaşă!"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost prezent, duminică seară, la B1 TV, unde a transmis că oamenii care au ieşit în stradă fac parte dintr-o "manipulare uriaşă". "Sistemul vrea să închidă televiziuni. Se discută de un protest de amnistie. Nu s-a discutat deloc în arcul guvernamental. Foarte mulţi de pe stradă sunt de bună credinţă, dar e o manipulare uriaşă. E expresia luptei pentru putere. Ar trebui o revenire la normalitate. România e a treia ţară după Rusia şi Turcia care pierde procese la CEDO. Klaus Iohannis este prizonierul instituţiilor de putere care l-au adus la putere în 2014 şi le este dator acestora.", a precizat Tăriceanu.

Înţelegere istorică între Kremlin şi Washington

Cel mai aşteptat dialog între doi lideri politici a avut loc în cursul serii de sîmbătă. Conform Reuters, Donald Trump şi Vladimir Putin au avut o primă discuţie interesantă despre o nouă alianţă şi au ajuns la un numitor comun. Cei doi lideri ai lumii au stabilit să coopereze pe plan militar împotriva militanţilor Statului Islamic din Siria. "Ambele părţi au demostrat o atitudine activă pentru stabilirea şi dezvoltarea unei cooperări ruso-americane. Convorbirea a avut loc într-un ton pozitiv şi orientat spre rezolvarea problemelor", se arată într-un comunicat al Kremlinului. De asemenea, cei doi lideri au menţionat că vor colabora pentru a organiza prima întâlnire dintre noua administraţie americană şi reprezentanţii Moscovei.

JURNALUL NATIONAL

Grindeanu: Nu am de gând să mai accept decât o colaborare de tip instituţional cu preşedintele

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică, la Antena 3, că nu va mai accepta decât o colaborare de tip instituţional cu preşedintele Klaus Iohannis. "Eu nu o să merg la Cotroceni, să dau buzna să urc dealul fără să mă anunţ sau să-l anunţe aghiotantul meu pe aghiotantul domnului preşedinte. Eu am înţeles această colaborare de tip instituţional se pare că într-un alt mod. Se pare că modul în care am înţeles această colaborare a fost speculat politic şi nu am de gând să mai accept decât o colaborare de tip instituţional", a spus Grindeanu. Premierul a precizat că în dimineaţa în care şeful statului a venit la Guvern, el a aflat de venirea preşedintelui de la aghiotant.

Numirea Codruţei Kovesi, CRITICATĂ în Raportul MCV

Horaţius Dumbravă, fost membru CSM, într-o lectură ,,la cald a documentului" relevă că numirile în funcţie a procurorului-şef DIICOT şi procurorului general al României au fost respectate criteriile de transparenţă de către ministrul justitiei (Raluca Prună). Nu acelaşi lucru se poate vorbi despre numirea în funcţie a procurorului şef DNA(martie 2016) şi a prim-procurorului general adj de la PG şi a procurorului general adjunct de la PG. ÎN CAZUL PROCURORULUI ŞEF al DNA s-a CONSEMNAT ÎN RAPORT, că PROPUNEREA DE NUMIRE a fost făcută de ministrul Prună FĂRĂ A TRECE PRIN FILTRUL TRANSPARENŢEI ŞI COMPETITIVITĂŢII NUMIRII (a fost desemnată direct, fără o procedură ca în cazul procurorului sef DIICOT şi Procurorului general).

Sevil Shhaideh: "Anul acesta finalizăm 90,3 kilometri de autostradă"

Vicepremierul Sevil Shhaideh a explicat, într-o ediţie specială Exces de Putere, realizată de Oana Zamfir şi Adrian Ursu, care sunt ţintele pe care guvernul şi le-a asumat, la nivel de infrastructură în România. "Anul acesta finalizăm 90,3 kilometri de autostradă. Lugoj - Deva, lotul 2, lotul 3, lotul 4, Sebeş - Turda, lotul 3, lotul 4 şi pe Bucureşti - Braşov, tronsonul Bucureşti - Ploieşti, legătura cu oraşul. Anul acesta vor fi construite. Noi le finalizăm. Pe drumurile naţionale, finalizăm modernizarea a 275 de kilometri, cu finanţare 100% asigurată, fie că este din fonduri europene sau buget de stat"...

NATIONAL

Hai la NUBA, sa te ia cu duba!

De la deschiderea sa in fiţoasa zonă de Nord a Capitalei si prezentat drept " un business 100% RO", după cum sună si reclama, restaurantul NUBA a umilit concurenta, băgând in streche "high- life"-ul dâmboviţean. Aşa ca miliardari, politicieni si demnitari deopotrivă, dar mai ale odraslele acestora au abandonat instant celelalte locaţii de fiţe din Capitala, mutându-si cuibul la NUBA. Putini ştiu ca NUBA este, într-adevăr, "o afacere 100% RO", numai că deţinută de cel mai căutat român al momentului, Sebastian Ghiţă. Culmea este însă că, in timp ce toate structurile romaneşti se agită sau se fac ca vor sa dea de urma lui, proprietarul NUBA tocmai ce îşi amenajează noul "studio de înregistrare" amplasat pe strada Radu Beller. Pentru că, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, Ghiţă tocmai ce a preluat fostul restaurant "Chocolat" si amenajează acum aici o noua locaţie NUBA.

CEC BANK, smulsă din ghearele lui Rothschild!

Iată că, pe ultima sută de metri, in urma seriei de dezvăluiri din "National" privind punerea singurei bănci româneşti de stat la dispoziţia monopolului de pe piaţa recrutării deţinut de către cetăţeanul german Johannes Burghold, noile autorităţi de la Bucureşti par să se fi trezit la timp. Astfel că, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, au fost declanşate demersurile de suspendare a controversatului contract încredinţat de către fostul ministru tehnocrat al Finanţelor, Anca Dragu, către firma de apartament din Voluntari, Transeach International.

Nicuşor Dan, sponsorizat de ... oamenii strazii!

După ce Autoritatea Electorala Permanenta a semnalat o serie de nereguli privind finanţarea campaniei Uniunii Salvaţi Bucureştiul pentru alegerile locale, pe fir au intrat si procurorii. Si nu mică le-a fost mirarea să constate ca Nicuşor Dan a primit bani gârla de la persoane fără adăpost. Conform unor surse din rândul anchetatorilor, s-a descoperit ca mai bine de un milion de lei a ajuns din străinătate in conturi deschise pe numele unor persoane din categorie "homeless", respectiv oameni fără venituri si fără domiciliu. Săraci lipiţi pământului dar disperaţi sa-l salveze pe Nicuşor Dan de pericolul de a rămâne in afara scenei politice din moment ce au transferat imediat banii intraţi in conturile lor in contul de campanie al Uniunii Salvaţi Bucureştiul cu titlul de sponsorizare.

PUTEREA

GRINDEANU: "Prezenţa lui IOHANNIS în piaţă, o surpriză neplăcută!"

Prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la protestele din stradă de săptămâna trecută a fost "o surpriză neplăcută", a afirmat premierul Sorin Grindeanu. "Pentru mine, a fost o surpriză neplăcută prezenţa preşedintelui în stradă săptămâna trecută. Eu am încercat, şi nu cred că mă poate acuza nimeni, am încercat în această perioadă să am o relaţie instituţională corectă cu Administraţia Prezidenţială. Ba chiar, poate de multe ori, am lăsat de la mine anumite lucruri, tocmai pentru a avea dialog", a declarat Grindeanu la Antena 3, citat de Agerpres. Prim-ministrul a mai spus că există "semnale" că protestele au fost politizate.

TĂRICEANU, despre proteste: "Am subestimat reacţia SISTEMULUI!"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că PSD şi ALDE "au subestimat reacţia sistemului" propunând ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. El a precizat că Guvernul, care deşi are "unele sincope", va merge înainte. "Am avut o discuţie astăzi nu numai cu Liviu Dragnea, dar şi cu alţi colegi din PSD şI ALDE. Nu avem de gând să renunţăm. Avem această legitimitate politică care este mai puternică decât orice alt guvern", a punctat Tăriceanu. "Mergând pe inconştienţa celor care astăzi fac această propagandă şi manipulare şi reacţionând cu aceleaşi arme, riscul este să ajungem într-un război civil până la urmă. (...) Nu se poate să acceptăm mereu ceea ce s-a întâmplat la Colectiv, acum iarăşi să acceptăm o formulă din asta de presiune nelegitimă, ca să ce?", a mai spus Tăriceanu.

PROCURORII generali din 16 state americane îl sfidează pe TRUMP

Procurorii generali din 16 state americane, reprezentând aproape o treime din populaţia SUA, au condamnat, duminică, decretul împotriva imigraţiei semnat de preşedintele Donald Trump, şi au promis să îl "combată cu toate mijloacele de care dispun", relatează AFP, preluată de Agerpres. Reamintind că mai mulţi judecători au blocat deja o parte a decretului, cei 16 procurori generali au promis să facă totul "pentru ca un număr cât mai mic de persoane să sufere din cauza situaţiei haotice pe care a provocat-o". Pe lângă Procurorul general din Illinois, care a luat iniţiativa acestei declaraţii, au mai semnat procurorii generali din California, Connecticut, Districtul Columbia (capitala), Hawaii, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Mexico, New York, Oregon, Pennsylvania, Vermont, Virginia şi Washington.

ROMANIA LIBERA

Iliescu, Dragnea, Ponta, Năstase, Tăriceanu, Hrebenciuc şi alţi politicieni cu dosare penale vor beneficia de ordonanţele hulite în stradă

Liviu Dragnea susţine eroic că va "muri în picioare", dar îşi va pune în aplicare programul de guvernare, program care începe cu promovarea ordonanţelor de graţiere şi de golire de conţinut a abuzului în serviciu, a conflictului de interese şi a neglijenţei în serviciu, infracţiuni care au sărăcit bugetul ţării de sute de miliarde de dolari în ultimii 27 de ani. Dragnea se salvează pe sine şi salvează armate de politruci, în frunte cu celebrii Ion Iliescu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc. Toţi vor fi salvaţi fie prin închiderea dosarelor, fie înjumătăţirea pedepselor sau ştergerea termenului de încercare.

Inculpat recuperat de PSD. Mădălin Voicu, noul secretar de stat la Ministerul Culturii

Mădălin Ştefan Voicu, fost deputat PSD, este noul secretar de stat la Ministerul Culturii. Mădălin Voicu apare ca inculpat într-un dosar de fraudarea a fondurilor europene destinate reinserţiei sociale a rromilor. Indiferent de soluţia care va fi pronunţată de instanţa de judecată în acest dosar penal, interceptările arată modul în care Voicu înţelege să folosească pârghiile statului pentru rezolvarea problemelor personale. Acum, Mădălin Voicu se va ocupa de fondurile destinate Culturii. Politicianul Mădălin Voicu completează galeria politicienilor PSD şi ALDE care sunt numiţi pe funcţii publice, deşi sunt acuzaţi de corupţie.

Ordinul lui Trump afectează şi România

Ordinul executiv semnat vineri de preşedintele american, Donald Trump, privind intrarea în Statele Unite a refugiaţilor prevede revizuirea amplă a informaţiilor solicitate din toate ţările pentru a aproba vizele pentru SUA, precum şi suspendarea imediată a programului Visa Waiver. De asemenea, este avută în vedere o revizuire a regimurilor de vize între naţiuni pentru a se asigura că acestea sunt "cu adevărat reciproce" pentru cetăţenii americani, transmite BBC. Dacă o ţară nu tratează într-o manieră reciprocă cetăţenii americani care solicită o viză pentru non-imigranţi, Secretarul de Stat va ajusta perioada de valabilitate, comisioanele şi alte aspecte", pentru a corespunde condiţiilor ţării străine, se arată în documentul oficial, publicat de The Guardian.

ZIARUL FINANCIAR

Revolta investitorilor străini: Noi am venit aici acum două decenii, am adus bani, am făcut investiţii, iar acum suntem expulzaţi

Care credeţi că este cea mai mare ameninţare pentru Europa Centrală şi de Est în următorii ani? Creşterea naţionalismului, care se vede tot mai des, a fost răspunsul direct al lui Karl Sevelda, CEO-ul grupului austriac Raiffeisen International, cel care deţine reţeaua de bănci din fostele ţările comuniste, inclusiv din România, la Forumul Euromoney de la Viena, de acum două săptămâni. Opinia lui este împărtăşită de o bună parte dintre investitorii din Europa Centrală şi de Est, în special cei din sectorul bancar, care sunt cel mai expuşi la naţionalismul politicienilor şi mulţimilor. Sevelda constată că investitorii străini, cei care au venit în aceste ţări acum două decenii şi au făcut primele investiţii, încep să fie expulzaţi, nu mai sunt bineveniţi: "suntem trataţi incorect."

Americanii întorc banii la americani. FP pune pe masă peste 500 milioane de lei pentru a-şi răscumpăra 5,9% din capital

Administratorul Fondului Proprietatea este grupul american Franklin Templeton, iar principalul acţionar al Fondului Proprietatea este fondul american Elliot. Unul dintre managerii ofertei de răscumpărare este banca americană Goldman Sachs. Franklin Templeton, administratorul FP, vrea să lanseze o ofertă publică de răscumpărare a până la 640 milioane acţiuni proprii şi a a depus în acest sens o cerere de avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Pachetul ar însemna 5,9% din capitalul social al Fondului, iar oferta se va derula atât la BVB, cât şi pentru certificatele de depozit având suport acţiuni ale Fondului listate la Londra. În condiţiile în care preţul unei acţiuni FP este de circa 0,8 lei, valoarea totală a ofertei ar depăşi 500 milioane lei.

Tranzacţii de peste 1 mld. euro au schimbat la faţă retailul alimentar românesc în ultimul deceniu

Discounterul german Lidl este în discuţii să preia două magazine XXL Mega Discount de la grupul Rewe din aceeaşi ţară, într-o tranzacţie de 5-10 mil. euro, potrivit sur­se­lor din piaţă. Acordul, care ar uma să se semneze în circa o lună, ar completa tabloul de tranzacţii încheiate în ultimul de­ceniu în retailul alimentar local. Aceasta ar fi de altfel a doua tranzacţie din retailul alimentar din acest an după ce recent grupul german Metro a vândut ultimele patru hipermarketuri Real către un grup de profesionişti din retail. Comerţul alimentar, o piaţă de 17-18 mld. euro, a devenit în ultimii ani scena mai multor tranzacţii, unele chiar de peste 100 de milioane de euro. Acestea au fost încheiate atât între investitori strategici, cât şi între jucători fi­nanciari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb