• ROMANIA LIBERA
• Sirenele sună azi în toată ţara. Primul exerciţiu din 2018 de alarmare a populaţiei la dezastre
Primul exerciţiu din acest an pentru verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă are loc astăzi, între orele 10:00 - 11:00. Vor fi acţionate sirenele de alarmare publică din toate judeţele.
Potrivit IGSU, între orele 10:00 şi 11:00 în toată ţara vor avea loc exerciţii pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, astfel încât să fie centralizate permanent datele privind starea echipamentelor de avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale.
Astfel de exerciţii se desfăşoară, începând din luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni. În cadrul exerciţiului, semnalele de alarmă au următoarele semnificaţii, în funcţie de durata acestora:
- Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
- Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
- Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Prealarmarea reprezintă transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian.
- Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
În Capitală există 390 de sirene (337 electrice şi 53 electronice). Din acestea însă, doar 102 sunt centralizate şi pot fi acţionate de ISU Bucureşti - Ilfov. În ceea ce priveşte judeţul Ilfov, acesta are în evidenţe 75 de sirene (58 electrice şi 17 electronice). Dintre aestea, doar 10 sunt centralizate şi pot fi acţionate de ISU.
Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice sunt inundaţiile, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa cetăţenilor.
• ADEVARUL
• Trump, către Kim Jong-un: "Şi eu am un buton nuclear, dar mult mai mare şi mai puternic"
Preşedintele Donald Trump a răspuns, printr-un mesaj postat pe Twitter, liderului nord-coreean care avertizase Statele Unite că "are butonul nuclear pe propriul birou".
Preşedintele Statelor Unite şi-a continuat seria de mesaje pe Twitter, după critici la adresa Pakistanului, Palestinei, acesta i-a răspuns, printr-un limbaj cu greu imaginabil din partea liderului "lumii libere", liderului nord-coreean ce avertizase Statele Unite că "are butonul nuclear pe propriul birou în orice moment".
«Liderul nord-coreean Kim Jong-un doar ce a afirmat că "are butonul nuclear pe birou în orice moment".Rog pe cineva din regimul său sărăcit şi înfometat să-l informeze că şi eu am un buton nuclear, dar acesta este mult mai mare şi mai puternic decât al lui, iar butonul meu funcţionează», a scris preşedintele american pe contul său de Twitter.
• COTIDIANUL
• Trump ameninţă cu dolarii
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a ameninţat, miercuri, cu întreruperea ajutorului financiar acordat de SUA către Autoritatea Palestiniană, recunoscând în acelaşi timp că procesul de pace din Orientul Mijlociu a intrat în impas.
În cadrul unor mesaje postate pe Twitter, Trump s-a declarat nemulţumit de abordarea palestinienilor faţă de problemele din Orientul Mijlociu.
"Plătim palestinienilor sute de milioane de dolari pe an şi nu primim apreciere sau respect. Ei nici măcar nu vor să negocieze un tratat de lungă durată cu Israel. Dacă palestinienii nu sunt dispuşi să vorbească despre pace, de ce trebuie ca noi să mai furnizăm aceste plăţi masive către ei?", a scris preşedintele american pe Twitter.
• JURNALUL NATIONAL
• Lista aberaţiilor penale desfiinţate de Curtea Constituţională în 2017. Sistemul rezistă
2017 a fost cel mai complicat an, de după Revoluţia din 1989, din punctul de vedere al legislaţiei penale sau al legislaţiei din domeniul Justiţiei. Orice încercare a Guvernului sau a Parlamentului de a opera modificări ale acestor acte normative s-a lovit de opoziţia dură a reprezentanţilor instituţiilor de forţă ale statului (în special Parchetul General şi DNA), de criticile unor ambasade ale statelor străine acreditate la Bucureşti, dar şi de protestele unor organizaţii autointitulate civice. De la sfârşitul lunii ianuarie, climatul, din acest punct de vedere, a fost unul incendiar, iar formele de protest au luat, pe alocuri, turnuri violente. În tot acest timp, zeci, dacă nu chiar sute de articole din codurile penale declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională nu au fost modificate, în termenul legal prevăzut de lege. Anul trecut, acestor sute de articole li s-au adăugat alte 18, pentru care Curtea Constituţională s-a pronunţat în sensul admiterii excepţiilor ridicate. Absolut toate aceste reglementări trebuie să fie puse în acord cu prevederile Constituţiei, prin măsuri parlamentare sau guvernamentale, astfel încât se preconizează un an 2018 la fel de fierbinte din punctul de vedere al protestelor.
• ZIARUL FINANCIAR
• Calculator complet de salarii, după ce a fost adoptată Revoluţia Fiscală
OUG care a adus Revoluţia Fiscală vine cu o serie de schimbări importante pentru salariaţi şi angajatori, printre care şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018, precum şi trecerea contribuţiilor sociale în sarcina salariatului şi reducerea numărului acestora de la 9 la 3.
Astfel, contribuţiile sociale vor rămâne CAS, CASS şi contribuţia asiguratorie pentru muncă, celelalte urmând să fie abrogate. Concomitent, se va mari si nivelul venitului brut pentru care se acorda deducere personala de la 3000 lei la 3600 lei. Acest lucru ar însemna pentru angajator reducerea costurilor salariale totale, inclusiv taxe, cu aproximativ 1 % în cazul în care decide menţinerea nivelului salariului net al angajatului. Daca insa nu se va renegocia salariul brut astfel incat sa reflecte modificarile legislative, costurile angajatorului ar scadea cu aproximativ 17%, insa cam cu acelasi procent va scadea si salariul net al angajatului, potrivit unei analize a Romanian Software.
• BANCHERUL
• Legea insolventei persoanelor fizice (falimentul personal) a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2018, dar nu se stie daca se poate aplica
Legea nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizic a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2018, cu o intarziere de doi ani, dupa ce a fost amanata de trei ori, insa nici acum institutia responsabila de aplicarea acesteia, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), nu a anuntat daca aceasta lege poate fi implementata si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze cei care vor sa beneficieze de ea.