REVISTA PRESEI 31.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 martie 2015

ADEVARUL

PSD rescrie procedura penală în favoarea politicienilor corupţi

PSD continuă să lupte la scenă deschisă cu procurorii DNA pentru a-şi slava corupţii din mâinile Justiţiei. Parlamentarii Puterii sunt aproape de a promova un proiect legislativ, iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae, care ar mutila serios Codul de Procedură Penală şi, astfel, puterile procurorilor. Modificările încep cu articolul 202 din Codul de Procedură Penală, în sensul în care Şerban Nicolae redenumeşte noţiunea de arestare preventivă. Propunerea operată de senatorul PSD spune că arestarea preventivă se dispune în urmatoarele două forme: "arestul la domiciliu", respectiv "arestul sever". Acest ultim concept - arest sever - nu a existat niciodată în Codul de Procedură Penală. Practic, este o noţiune inventată de Şerban Nicolae. "În opinia mea, o asemenea formă a măsurii preventive trebuie să fie una de excepţie, impusă de circumstanţele deosebite privitoare la persoana inculpatului", explică Şerban Nicolae conceptul de "arest sever".

Hardy F. Schloer: "România trebuie să negocieze separat cu Rusia

Într-un interviu acordat în exclusivitate "Adevărul", specialistul în geopolitică Hardy F. Schloer a subliniat că România trebuie să-şi croiască propria poziţie faţă de criza din Ucraina şi să discute separat cu Rusia, "pentru că România se află la graniţa unei probleme adevărate, nu Germania". Hardy F. Schloer este convins că tehnologia va salva lumea. "Poate că am fost prea optimist", spune când analizează apariţia reţelelor de socializare care, spune el, "a venit mult mai târziu decât mă aşteptam". Asta nu-l împiedică însă să rămână la fel de optimist. La Bucureşti, la doi paşi de conflictul îngheţat din Transnistria şi războiul deschis din Donbass, Schloer povesteşte cum, peste 20 de ani, lumea va lăsa în urmă războaiele şi toate motivele meschine care stau la baza lor. Până atunci însă, crede că Rusia va încerca să anexe o parte din Republica Moldova şi că posibilitatea ca războiul din estul Ucrainei să devină nuclear este reală.

Cat ajung sa castige in tara muncitorii sezonieri din agricultura

Se schimba lucrurile si la noi in agricultura: in plina campanie, cu 12 ore muncite pe zi, salariile devin atractive. Ce-i drept, sunt slujbe sezoniere, dar pentru multi, ele pot fi o alternativa. Castigurile pleaca de la 2.000 de lei, pentru un mecanic agricol, si trec de 5.000, in cazul inginerilor. Iar angajatii spun ca viata este mai buna decat a celor care culeg capsuni sau portocale in Italia, Spania sau Franta. In judetul Iasi, un inginer agronom trebuie sa supravegheze 100 de angajati pe aproape 3.000 de hectare de teren. Primeste in schimb 5.000 de lei cateva luni pe an, mai ales vara, in campaniile de recoltare. Un mecanic pe tractor sau combina poate castiga, in sezon, intre 2.000 si 3.000 de lei, chiar si 5.000 de lei daca este calificat pentru toate tipurile de utilaje. Inginerii agronomi, viticultori sau zootehnisti pot ajunge la 6-7.000 de lei. Un paznic sau un muncitor care ajuta la cules incaseaza, in aceeasi perioada, intre 1.000 si 1.500 de lei.

Cine se sperie de iureşul DNA? Întreprinzătorii şi liderii de patronate spun că lupta anticorupţie nu blochează, ci favorizează afacerile legale

Oamenii de afaceri şi liderii patronatelor spun că asupra mediului economic nu există efecte adverse ale valului de acţiuni anticorupţie, dar arată că abia acum au ieşit la iveală unele legi proaste care le încurcă socotelile. Campania declanşată în ultima perioadă de adversarii schimbărilor de pe scena politică, manifestate pe fondul acţiunilor în forţă ale instituţiilor anticorupţie, se dovedeşte a fi o alarmă falsă. Mediul economic nu este "blocat", cum s-a spus, de intervenţiile la vârf ale procurorilor, tocmai pentru că acestea vizează afacerile ilegale, nu pe cele de bună credinţă. Contactaţi de "Adevărul" în cadrul unui minisondaj, atât întreprinzătorii, cât şi liderii unor asociaţii patronale reprezentative spun că aceste acţiuni sunt benefice, întăresc disciplina şi descurajează intenţiile de fraudă ori de evaziune şi în niciun caz nu deranjează afacerile legale. Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România şi preşedintele Consiliului Fiscal, arată că frica de DNA are "efecte pozitive" pe termen mediu şi lung asupra economiei.

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, reţinut de DNA într-un dosar de şantaj

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă şi şantaj. Acesta ar fi cerut patru milioane de euro de la un denunţător. Acesta urmează să fie dus în faţa instanţei cu propunere de arestare pentru 30 de zile. Procurorii DNA au descins la domiciliul lui Lucinschi, din Voluntari, pentru a face percheziţie. Potrivit unor surse judiciare, acesta ar fi implicat într-un dosar de trafic de influenţă şi şantaj instrumentat de procurorii anticorupţie. Tatăl lui Sergiu Lucinschi, Petru Lucinschi, a fost a fost preşedinte al Republicii Moldova în perioada 1 decembrie 1996 - 4 aprilie 2001. Petru Lucinschi are doi fii, Sergiu şi Chiril. Amândoi sunt oameni de afaceri, cu ramificaţii peste Prut. Chiril Lucinschi şi-a creat propriul trust media, care include televiziunile TV7, MuzTV, MediaSatelit şi THT - Bravo. Sergiu Lucinschi are afaceri în domeniul construcţiilor, stabilindu-şi domiciliul în România. El a obţinut cetăţenia română, în 2008, prin repatriere (dovedirea originilor româneşti).

Umbrele lui Putin: unde, cum şi cât au investit oligarhii ruşi în economia românească

Investiţiile directe ale oamenilor de afaceri ruşi se ridică la 100 de milioane de euro, conform statisticilor oficiale. În realitate, aceste investiţii în industria metalurgică, energie sau construcţii sunt de 20 de ori mai mari. Adăugaţi pe listă şi recenta achiziţie a McDonald's România. România a reprezentat o soluţie pentru oligarhii ruşi pentru a pune la punct o strategie de a ocoli prevederile Uniunii Europene ce le restricţionau exporturile de oţel. Dacă Rusia cumpăra combinate metalurgice în România, atunci putea să aducă în aceste combinate oţel rusesc pe care, eventual, îl putea procesa si apoi îl introducea pe piaţa UE ca fiind oţel "Made in România". Confrom acestei strategii, cele mai importante afaceri ruseşti din România au avut aceeaşi reţetă: magnaţi ruşi care au preluat active valoroase ale statului român în urma unor privatizări controversate. Unii le-au dezvoltat, iar alţii le-au falimentat şi le-au vândut activele.

CE cere României să recupereze despăgubirile acordate fraţilor "suedezi" Micula

Comisia Europeană a decis, în urma unei investigaţii aprofundate, că România trebuie să recupereze de la fraţii Micula despăgubirile acordate în urma câştigării unui proces la Curtea de Arbitraj de la Washington, care se ridică în total la 791 de milioane de lei. Fraţii Micula vor să atace în instanţă, la forurile europene şi naţionale, decizia CE potrivit căreia statul trebuie să recupereze de la ei despăgubirile. "CE nu poate să invalideze un angajament luat de România, pentru că o putere executivă nu poate anula o hotărâre judecătorească. Noi nu am primit nicio înştiinţare de la ei, nici oficială, nici neoficială, dar dacă vom primi o asemenea decizie, o vom contesta", a declarat Ioan Micula, citat de Mediafax. El spune că, în cazul în care grupul deţinut de el şi fratele său va fi afectat de decizia Comisiei Europene, vor cere în instanţă de la statul român despăgubiri de 2,5 miliarde de euro, cât valorează investiţiile făcute de ei în România.

BANCHERUL

Desi BNR a scazut de doua ori dobanda in acest an, bancile au scumpit creditele, coborand insa dobanda depozitelor spre 1%

BNR a scazut deja de doua ori dobanda in acest an, inainte de cea de-a treia, care urmeaza astazi, adica de la 2,75% cat era in noiembrie 2014 la 2% acum, in total 0,75 puncte. Cu toate acestea, costul creditelor se incapataneaza sa ramana la nivelul din toamna anului trecut, adica in jurul a 6,5%, cat era dobanda medie la imprumuturile noi in lei in noiembrie 2014. In acelasi timp, insa, bancile au scazut sistematic dobanzile depozitelor, profitand de lichiditatea abudenta din piata, intretinuta atat de BNR cat si de trezoreria statului, care are excedent bugetar. Ratele platite acum de banci pentru economiile clientilor se apropie de 1%, mai exact 1,6% in medie in luna februarie, fata de 1,9% in noiembrie 2014. Marja de castig a bancilor, adica diferenta dintre dobanda platita la depozite si cea incasata pentru credite, a crescut astfel la 4,94%, fata de 4,67% in noiembrie 2014.

FMI: Procesele privind clauzele abuzive reprezinta o amenintare pentru stabilitatea sistemului bancar

Fondul Monetar International (FMI) apreciaza, in raportul de tara publicat vineri, in urma discutiilor cu autoritatile romane si BNR, ca inmultirea proceselor privind clauzele abuzive in care sunt tarate bancile de catre clienti si ANPC ar putea reprezenta o amenintare la adresa stabilitatii sistemului bancar. "Riscurile legale reprezinta o preocupare pentru sistemul bancar. Un val recent de procese bazate pe prevederile noului Cod Civil din 2013 cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit au avut ca rezultat o serie de decizii luate de instantele inferioare, care sunt contestate cu apel, intrucat contravin practicilor pietei. Daca respectivele verdicte devin baza unor actiuni tip class action, ar putea reprezenta o amenintare la adresa stabilitatii sistemului", se arata in raportul FMI.

CURENTUL

Pescarul amator de la necunoscuta INSOFT împarte milioane de euro, bani europeni

Care este culmea licitaţiei? Să organizezi o licitaţie şi apoi să o şi câştigi. Este cazul INSOFT. După ce a câştigat milioane de euro, fără licitaţie, necunoscuta firmă Insoft a început să organizeze licitaţie după licitaţie şi să împartă la prieteni, banii europeni. INSOFT condus de Cristian Aciubotăriţei a obţinut, fără licitaţie, 13 milioane de EURO pentru cercetare. Deci Aciubotăriţei, fără studii în informatică, fără studii de management doar cu dreptul la o "particulară" ceea ce în domeniul cercetării, înseamnă aproape fără nici un fel de studii, împarte milioane de euro ale UE. În general la prieteni dar şi lui însuşi.

Efecte - de Tia Şerbănescu

Jurămintele celor doi miniştri (Teodorovici la Finanţe şi Marius Nica la Fonduri Europene) au avut loc la Cotroceni luni dimineaţa. Ceremonia a fost scurtă. Toată lumea se grăbea să vadă cine mai pleacă la DNA. Înaintea învestirii, dl. Băsescu i-a scris preşedintelui Iohannis amintindu-i că Teodorovici a votat împotriva cererii DNA în cazul Şova şi că a-l valida acum "ar fi un semnal care vă trimite înapoi la Grivco" şi "în braţele lui Felix" recunoscând însă că "şi eu am făcut erori". Erori face şi acum. Dacă Teodorovici rămânea ministru al Fondurilor Europene era valid? Şi la Finanţe e invalid? Unde-i logica? Iar trimiterea la Grivco şi la braţele lui Felix e complet aiurea. E chiar o soluţie imorală. De altfel, dl. Băsescu "l-a validat" pe Vâlcov ca ministru deşi avea probleme la Slatina. Probabil n-a vrut să fie acuzat că obstrucţionează guvernul chiar şi când iese pe uşă. Dl. Iohannis a contestat la CCR votul din Senat iar dl. Zegrean, şeful CCR, a declarat că până şi faptul că Senatul n-a emis hotărârea de respingere din cazul Şova poate fi contestat la Curte.

CURIERUL NATIONAL

Deşeurile au poluat 6,36 mld. euro în trei ani

Ecologizarea siturilor contaminate, al cărui număr a fost estimat (nu stabilit, pentru că a fost bazat pe răspunsuri la chestionare, nu pe muncă de teren), conform ultimei variante a "Strategiei Naţionale şi a Planului Naţional de acţiune pentru gestionarea siturilor contaminate din România" elaborată de Ministerul Mediului, nu s-a putut realiza din cauza incapacităţii şi incoerenţei factorilor responsabili. Curtea de Conturi: În perioada 2011 - 2013 cheltuielile pentru managementul deşeurilor au însumat 28 mld. lei, reprezentând 57,4% dintre cele aferente protecţiei mediului. Remedierea siturilor contaminate nu a fost posibilă, pentru că nici până în anul 2014 nu au fost elaborate şi aprobate actele normative subsecvente

Peste 60% din fermele de vaci vor fi închise, după eliminarea cotei

Federaţia AGROSTAR estimează că peste 60% din fermele de vaci vor dispărea, după 1 aprilie, când va fi eliminată cota de lapte la nivelul UE, întrucât statul român nu a luat nici o măsură pentru a veni în sprijinul producătorilor români. "Se doreşte distrugerea fermierilor români. De mai mulţi ani cerem măsuri şi nu s-a făcut absolut nimic. Marii procesatori deja anunţă fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc preţul astfel încât producătorul să nu îşi acopere cheltuielile. SC Ferma Poroschia din judeţul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anunţată de Danone că nu îi mai cumpără laptele. La nivelul ţării sunt numeroase exemple. Vor să falimenteze producătorii români aducând lapte mai ieftin din afară, pentru că în celelalte state membre UE subvenţiile sunt mult mai mari decât în România. După ce fermierii români vor dispărea, vor dubla preţul şi vom fi obligaţi să cumpărăm, nu vom mai avea de ales", spune vicepreşedintele federaţiei Agrostar, Ştefan Muscă.

Consiliul Fiscal a dat aviz negativ proiectului de Cod Fiscal

Consiliul Fiscal a dat aviz negativ proiectului de Cod Fiscal, atrăgând atenţia că amplele reduceri ale taxelor şi impozitelor cuprinse în noul Cod Fiscal sunt nesustenabile şi "indică deficite efective superioare nivelului de referinţă de 3% din PIB pentru deficitul efectiv în intervalul 2016-2019". Potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, proiectul de modificare a Codului Fiscal în forma sa actuală implică un risc extrem de deteriorare permanentă şi de proporţii a poziţiei finanţelor publice ale României. "Estimările Consiliului Fiscal indică deficite efective superioare nivelului de referinţă de 3% din PIB pentru deficitul efectiv în intervalul 2016-2019, iar evoluţiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugerează reversarea progreselor realizate până în prezent în ceea ce priveşte consolidarea fiscală, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat în anul 2010", a informat ieri Consiliul Fiscal.

BVB a participat la a zecea ediţie a World Exchange Congress

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a participat la a zecea ediţie a World Exchange Congress, organizată la Londra, în perioada 24 - 25 Martie 2015, alături de peste 300 de participanţi din întreaga lume. Evenimentul a adus împreună comunitatea burselor de valori pentru a examina strategii, oportunităţile şi provocările industriei financiare. Directorul general al BVB Ludwik Sobolewski a prezentat reforma pieţei de capital din România, iniţiată în anul 2014 şi care vizează transformarea Bursei de Valori Bucureşti într-un pilon eficient pentru economie. Temele principale ale congresului din acest an au fost creşterea centrelor financiare, integritatea pieţei şi găsirea unor modalităţi de a reuşi prin inovare. Evenimentul s-a axat pe cele mai importante tendinţe viitoare cu impact asupra burselor, precum securitatea cibernetică, crowd funding, Bitcoin, big data, criptomoneda şi automatizarea post-tranzacţionare. Acestea sunt subiectele care vor ajuta la schimbarea peisajului bursier şi vor ajuta pregătirea organizaţiilor pentru provocările viitoare.

EVENIMENTUL ZILEI

Imperiul afacerilor secrete al senatorului Darius Vâlcov

Darius Vâlcov poate părăsi imobilul unde locuieşte pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora. "Evenimentul zilei" vă prezintă societăţile controlate prin intermediari de fostul ministru de Finanţe. Vâlcov este demnitarul care îşi trecuse în declaraţia de avere doar autoturismul, nu avea case sau terenuri, dar derula afaceri de sute de mii de euro.

Cum a ajuns Traian Băsescu să se mute la Scroviştea. Explicaţia RA-APPS

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat pe Facebook că s-a mutat provizoriu la Scroviştea, într-o casă a RA-APPS, până ce o locuinţa repartizată de Regie, în strada Gogol, va fi renovată. Directorul RAAPPS, Georgian Surdu, a declarat, luni, la Antena 3, că mutarea fostului preşedinte Traian Băsescu într-o vilă a domeniului de la Scroviştea nu are legătură cu Guvernul, ci a avut loc la propunerea RAAPPS, "în urma altor propuneri, respinse de domnul Băsescu şi de SPP". Directorul RAAPPS a declarat că "la Scroviştea nu există niciun palat, ci patru vile, fiecare având între 250 şi 500 de metri pătraţi". "Domnului Băsescu i-a fost atribuit un apartament la parterul uneia dintre vile. Şeful RA-APPS a mai precizat că Traian Băsescu plăteşte uitlităţile, adică apă, gaz, curent, şi o femeie de serviciu. Surdu a precizat că din curtea vilei în care locuieşte acum, Traian Băsescu nu se poate pătrunde în pădurea Scroviştea.

Marii comercianţi lipsesc din controalele Fiscului

Zilele trecute, inspectorii fiscali au închis în urma controalelor zeci de localuri şi au amendat mii de mici comercianţi, dar până acum i-au ocolit pe cei mari. În ultimele zile s-au efectuat controale nu numai pe OUG 28/1999, privind obligaţia de a emite bon fiscal, ci şi pe marile reţele cu potenţial evazionist, a declarat ieri, pentru Evz, Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Departamentului Antifraudă. Cert este că marii retaileri au scăpat. Fiscul pare să fi lăsat la urmă marii retaileri deoarece potenţialul evazionist este redus. Chiar dacă sunt bani în plus în casă, de la vreun client, atunci când se face schimbul, sunt trimişi la casierie, există control şi supracontrol într-un supermaket.

Niculae Bădălău a trimis acte mincinoase la ANI

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate, precum şi posibila săvârşire a infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii şi uz de fals de către Mirela Delea, Director al Colegiului Naţional "Ion Maiorescu" Giurgiu, potrivit unui comunicat al instituţiei. Deputatul PSD, Niculae Bădălău, este acuzat că a trimis un document mincinos, în apărarea directorei, la ANI. Potrivi ANI, Mirela Delea se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 martie 2013, întrucât deţine, simultan cu funcţia de Director al Colegiului Naţional "Ion Maiorescu" Giurgiu, şi funcţia de Preşedinte al Organizaţiei Municipale de Femei a PSD Giurgiu. Astfel Mirela Delea nu a respectat dispoziţiile art. 257, alin. (4) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, potrivit cărora "Directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid".

Peste 50 de generali şi colonei de poliţie, îmbufnaţi că au ratat avansarea

Ziua Poliţiei n-a fost cel mai bun prilej ales de ministrul "Internelor", Gabriel Oprea, pentru a înmulţi numărul chestorilor din ministerul pe care-l păstoreşte. Din lista pe care mai-marele poliţiştilor a trimis-o preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru aprobare, şeful statului nu a bifat nici un nume pentru avansare! "Preşedintele le-a transmis celor de la MAI că în minister s-au făcut deja avansări în decembrie, de Ziua României. În plus, a văzut un nume de chestor care primise o stea pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii, şi acum era iar pe listă. A considerat şi că lista e prea mare. Şeful statului a spus că o să facă avansări în decembrie, dar lista o să fie mult mai mică, iar criteriile de selecţie foarte severe", au dezvăluit surse din MAI.

Petrom este subevaluată cu mai mult de 25% pe piaţa de capital

OMV Petrom se resimte în urma scăderii cotaţiei intern­aţionale a ţiţeiului, însă capitalizarea companiei indică în mod clar o subevaluare faţă de valoarea calculată pe baza rezultatelor şi a indicilor de multiplicare. Compania are un enterprise value (valoarea conform raportului dintre cifrele financiare şi indicatorii de evaluare internaţionali) de 41,2 miliarde lei. Scăzând datoriile de 16,1 miliarde lei şi adăugând sumele deţinute ca numerar, valoarea companiei este de 26,36 miliarde lei. Capitalizarea bursieră este de 20,2 miliarde lei în prezent, ceea ce înseamnă că discontul este mai mare de un sfert din valoare. Chiar dacă preţul acţiunilor nu va ajunge la ţinta calculată de analiştii Prime Transaction de 0,4654 lei pe titlu, potenţialul de creştere este foarte mare.

JURNALUL NATIONAL

Iohannis, reper la "vânzări-case Sibiu"

Casa din Sibiu în care locuieşte familia Iohannis a devenit un reper pentru poziţionarea tranzacţiilor imobiliare. Un anunţ postat pe un site specializat precizează în cazul unei case scoase la vânzare de pe strada Bâlea, la capitolul vecinătăţi: "la 4 case distanţă de casa dlui Iohannis, Preşedintele României". Desigur, nu ne putem pronunţa dacă recenta calitate a vecinului preşedinte îl ajută pe proprietar să-şi vândă imobilul mai repede şi la un preţ mai bun. Experţii nu s-au pronunţat asupre evoluţiei investiţiilor imobiliare din zona în care locuieşte familia Iohannis. Pentru imobilul din strada Bâlea, proprietarul a afişat un preţ de 320 mii de euro. Casa are 8 camere, cu 300 mp utili şi un teren de 500 mp. Imobilul are numeroase dotări, două bucătării, trei băi, centrală proprie. Ca ardeleanul gospodar, în imobil sunt incluse la spaţii utile: pivniţă, cramă, spaţii depozitare.

Trupe ucrainene instruite de paraşutişti americani

900 de soldaţi ai Ucrainei vor fi instruiţi de paraşutişti americani in baza Yavoriv de lângă Lvov, a anunţat ministrul de interne Arsen Avakov intr-o postare pe Facebook. Informatia este preluata de publicatia Kyiv Post care mentioneaza ca instruirea trupelor face parte din acordul incheiat intre presedintele Porosenko si vicepresedintele american Biden. Instruirea trupelor se va face incepand din 20 aprilie de paraşutiştii Brigazii 173 Airborne, cu baza in Italia, in trei grupe de cate 300 de soldati ucraineni. La sfârşitul stagiului, trupele vor primi muniţie speciala si echipament de comunicaţii, menţionează Kyiv Post. De asemenea, Ucraina a primit primul lot de vehicule Humvees, cu patru roti motrice, in cadrul ajutorului in echipament militar acordat de SUA in valoare de 200 milioane dolari. Presedintele Obama nu a avizat insa livrarea de arme letale catre Ucraina, in pofida unei rezolutii a Senatului SUA care solicita acest lucru.

NATIONAL

Victor Ponta ne ia pe toti de hoti!

FMI, Consiliul Fiscal, analistii, oamenii de afaceri si contribuabilii de rand critica in cor noul Cod Fiscal, care e construit avand la baza incalcarea celor mai elementare drepturi cetatenesti. Premierul Victor Ponta n-aude, in schimb vede conspiratii si atacuri ale unor "fratii", inclusiv din media, care, chipurile, ataca pe nedrept Fiscul. Victor Ponta s-a sucit, ieri, dupa ce , mai de ochii lumii, mai de mila ori de sila, le-a cerut saptamana trecuta inspectorilor fiscali sa nu faca exces de zel (desi deja au facut si continua in acelasi stil) la aplicarea noii legislatii privind bonul fiscal. Premierul acuza mediul de afaceri si trusturile mass-media de atacuri si de constituire in adevarate "fratii" impotriva Fiscului.

Basescu: Iohannis a inviat USL-ul

Traian Basescu nu vrea sa fie doar o voce, el isi doreste sa dea tonul in continuare pe scena politica romaneasca. Iar faptul ca succesorul sau il igonora il enerveaza la culme. Nominalizarea lui Eugen Teodorovici pentru portofoliul de la Finante a fost primita cu reticenta de Traian Basescu, acesta recunoscand ca i-ar fi cerut premierului sa vina cu o alta propunere. Cum insa calitatea de simplu cetatean nu-i mai permite sa se joace de-a pisica si soarecele cu premierul, fostul sef al statului i-a solicitat lui Klaus Iohannis sa respinga varianta Teodorovici la Finante. Dupa ce a vazut ca si acest mesaj a ramas fara ecou, fostul sef al statului a scos artileria grea, acuzandu-l pe Iohannis ca a intrat in cardasie cu PSD si Victor Ponta, resuscitand in felul acesta USL-ul.

Mediafaxul lui Adrian Sarbu, datorii de 40 milioane de euro

Capul de afis al lungii liste de creditori ai Mediafax Group, compania lui Adrian Sarbu, este banca ING, urmata indeaproape de ANAF. Totalul creantelor Mediafax Group, firma aflata acum in insolventa si al carei patron este arestat, totalizeaza peste 40 de milioane de euro. Lista mai cuprinde firme de distributie, de servicii, nume precum fostul director general Orlando Nicoara, dar si proprietarii cladirii in care isi desfasoara in prezent activitatea Mediafax Group. Cu un credit de 15,6 milioane de euro, banca ING conduce Adunarea Creditorilor Mediafax Group. Membrii Comitetului Creditorilor sunt Agentia Nationala de Administrare Fiscala - cu aproape 13 milioane de euro si MediaSat, cu 3,6 milioane de euro.

BNR favorizeaza economiile la saltea

Analistii financiar - bancari din Romania sustin ca BNR ar putea reduce, azi, dobanda de politica monetara la 2%, iar nivelul rezervelor minime obligatorii ar putea scadea semnificativ pana la sfarsitul anului. Reducerea va genera scaderea dobanzilor - si asa mici - la depozite, determinandu-i pe romani sa-si tina banii la saltea. Reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) sustin ca BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara la 2% la sedinta de azi a Consiliului de Administratie. Majoritatea specialistilor considera ca rezervele minime obligatorii ar putea fi mentinute constante azi, atat la pasivele in lei (10%) cat si la cele in valuta (14%).

PUTEREA

Spionul lui Onţanu, amendat pentru încălcarea confidenţialităţii datelor

Program de spionare a cetăţenilor, pus la cale de Neculai Onţanu. Fapte fără precedent la o autoritate locală. Datele contribuabililor din sectorul 2 sunt la dispoziţia câtorva şefi ai Direcţiei Venituri Buget Local (DVBL) Sector 2 şi a primarului Neculai Onţanu. Directorul DVBL, Cristian Athanasie Duţu, în complicitate cu adjunctul său, Anton Dady Steiner, au implementat un program-spion, denumit "Optimus", în baza de date a DVBL. Prin programul spion oricine putea accesa baza de date a cetăţenilor României, inclusiv bunurile personale ale acestora. Datele sunt preluate de la Evidenţa Populaţiei, Poliţia Rutieră şi Ministerul Muncii. Direcţia a fost amendată de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal cu 7.500 de lei, bani plătiţi tot de contribuabili, însă persoanelor vinovate nu li s-a întocmit dosar penal.

Socialiştii de la Paris, îngenunchiaţi: Stânga franceză a pierdut jumătate din departamente

Nicolas Sarkozy, fostul lider de la Palatul Elysee, îşi poate trece în palmares o primă victorie în campania sa de a deveni candidatul dreptei pentru alegerile prezidenţiale din 2017. UMP şi aliaţii săi au reuşit să câştige atât în faţa puterii socialiste, cât şi a opoziţiei din Frontul Naţional. Partidul Socialist (PS) din Franţa a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile regionale din Franţa. Socialiştii au reuşit să păstreze doar 33 dintre cele 61 de departamente pe care le controlau aveau înainte de alegeri, scrutinul fiind cea mai slabă performanţă electorală a PS din 1992 încoace, an în care a reuşit să câştige doar 23 de departamente. Conform Agerpres, Slăbirea sprijinului pentru guvernarea socialistă a fost evidentă în Correze şi Essone, departamentele preşedintelui François Hollande şi ale premierului Manuel Valls, intrate acum sub dominaţia politică a dreptei.

Şmecheria celor de la Eldorado Gold

Raportul Fool's Gold prezintă modul în care compania minieră canadiană Eldorado Gold reuşeşte să eschiveze plata taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuţă poştală din Olanda. Astfel, s-a ajuns la pierderi fiscale de 1,7 milioane de euro pentru Grecia, în ultimii doi ani. Există, de asemenea, numeroase îngrijorări în ceea ce priveşte mediul înconjurător şi respectarea drepturilor omului. Acest mecanism de eschivare al plăţii taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuţă poştală este exemplul perfect pentru felul în care Eldorado operează la nivel mondial, inclusiv în România. Eldorado foloseşte firme-cutie poştală olandeze pentru a evita plata impozitelor, deşi nu desfăşoară nici un tip de activitate operaţională în Ţările de Jos. Raportul "Fool's Gold" a constatat că Eldorado utilizează o schemă de finanţare a împrumuturilor care mută plata dobânzilor de la filiala greacă Hellas Gold SA, prin intermediul unor companii olandeze de tip cutie poştală, către o entitate din Barbados în care venitul rămâne neimpozitat.

ROMANIA LIBERA

Ce caută oficialii SUA la Bucureşti

Co-preşedinţii grupului de prietenie cu România din Camera Reprezentanţilor, Mike Turner şi Loretta Sanchez, au fost la Bucureşti. Camera Reprezentanţilor nu are competenţe constituţionale în materie de politică externă, dar poate juca un rol esenţial prin alocările bugetare pentru iniţiativele de politică externă ale Executivului. În afară de responsabilităţile de membru al Congresului, fiecare dintre aleşii americani are grijă să strângă legăturile cu alegătorii din propria circumscripţie, iar Loretta Sanchez reprezintă o circumscripţie din California unde românii par să aibă un cuvânt politic important. Comisiile şi subcomisiile de politică externă, militare sau de informaţii sunt esenţiale pentru implementarea deciziilor prezidenţiale.. Altfel spus, membrii Congresului nu pot fi neglijaţi dacă la mijloc este vorba despre bani de la bugetul federal. Or, România este destinatara unei porţiuni însemnate din pachetul de întărire a securităţii statelor din flancul estic al NATO în valoare de un miliard de dolari, anunţat de preşedintele Obama în august anul trecut, la Varşovia.

Flirtul premierului Tsipras cu Moscova

Eforturile Atenei pentru a obţine ajutorul Rusiei în criza datoriei creează resentimente la Bruxelles şi Berlin, UE estimând că, în loc să piardă timp şi încredere, premierul Tsipras ar trebui să finalizeze lista de reforme. Duminică, el s-a declarat încrezător într-un "final fericit" al negocierilor cruciale aflate în curs cu creditorii - UE şi FMI - privind reformele pe care guvernul său trebuie să le pună în practică pentru a beneficia de credite internaţionale. Dar lista reformelor nu este finalizată. Pentru că negocierile cu donatorii decurg cu dificultate şi Grecia are nevoie disperată de bani, Atena caută o susţinere în Rusia, premierul Alexis Tsipras urmând să facă o vizită la Moscova pe 8 aprilie.

ZIARUL FINANCIAR

Mîndruţescu, Oracle: Nu atacaţi multinaţionalele, nu recrutăm "copii" care răspund la telefoane

România are nevoie şi de multinaţionale, şi de start-up-uri, şi de firme locale şi de exportatori de soft şi servicii dacă vrea să majoreze ponderea IT-ului în PIB, afirmă şeful Oracle România. Marile nume din industria mondială de IT şi comunicaţii, care au ajuns la mii de angajaţi în centrele deschise în ultimii ani în marile oraşe ale României, nu au angajat "nişte copii care răspund la telefoane", ci au recrutat specialişti care lucrează la dezvoltarea şi furnizarea unor produse şi servicii sofisticate la nivel global, contribuind la dezvoltarea unui ecosistem care a determinat creşterea ponderii IT-ului în economia României. "Aici se face programare de cod primar, printre alte lucruri. O companie ca Oracle, care nu are alte active decât drepturile de proprietate intelectuală, dezvoltă baze de date în România", a declarat într-un interviu pentru ZF Sorin Mîndruţescu, directorul general al subsidiarei locale a Oracle.

Şeful CFA Institute: Bancherii trebuie să se reîntoarcă la bankingul de bază şi să se reconecteze cu clienţii

"Eu cred că sistemul bancar «din umbră» are scopul lui. Nu este nici bun, nici rău, ci este o necesitate. Provocarea va fi în privinţa controlului şi a reglementării lui". Expansiunea sistemului bancar din umbră este un răspuns la criza financiară globală şi la restricţiile impuse băncilor, şi nu se poate spune că este bun sau rău, ci este o necesitate, iar provocarea este legată de monitorizarea, reglementarea şi controlul adecvat al acestui sistem, consideră Paul Smith, noul preşedinte şi CEO al CFA Insti­tute. El susţine că reformele legislative din sectorul bancar îi vor afecta profitabilitatea şi spune că băn­cile ar trebui să fie separate în bănci de investiţii şi bănci comerciale. Iar uniunea bancară nu poate continua fără uniune fiscală şi politică în opinia lui Smith. În urma crizei financiare mondiale reglementările au devenit mai stricte la nivel bancar, fiind introduse restricţii legate de capital şi lichiditate, ceea ce a impulsionat expansiunea sistemelor alternative de finanţare de către entităţi nonbancare, aşa-numitul sistem bancar din umbră ("shadow banking system").

Cel mai prost martie de la criză pentru BVB

Bursa de la Bucureşti a avut în luna martie una dintre cele mai proaste evoluţii din regiune, indicele BET de referinţă înregistrând o scădere de 2%, în timp ce bursele din zona euro au crescut şi cu 4%. Doar în 2008, anul în care a izbucnit criza financiară, a fost mai rău. Programul de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene, prin care instituţia va achiziţiona cantităţi masive de obligaţiuni şi alte titluri de valoare denominate în euro, a împins în sus acţiunile din zona euro. Pieţele vestice au acaparat astfel toată atenţia investitorilor, care au rămas reci la dividendele anunţate luna aceasta de companiile listate la bursa de la Bucureşti, chiar dacă acestea pot aduce randamente şi de 9-10%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb