• ADEVARUL
• Legea antifumat este modificată în Parlament: Fumatul va fi permis în spaţii special amenajate
Comisia Juridică a Senatului a adoptat mai multe amendamente la legea antifumat, printre care eliminarea interdicţiei de a fuma la terase, dar şi permiterea construirii unor spaţii special amenajate pentru fumători, în baruri sau cafenele. Senatoarea Steliana Miron a fost cea care a dat citire amendamentelor aumate de alţi doi parlamentari: Daniel Fenechiu şi Răzvan Tănase. Potrivit iniţiatorilor, "fumatul va fi permis în camere special amenajate, care să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare".
• Păcatele şi obsesiile baronesei PSD Olguţa Vasilescu
Primarul oraşului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu (PSD), a fost reţinut miercuri, 20 martie, de procurorii DNA, pentru 24 de ore. Edilul este acuzat de patru infracţiuni de luare de mită, de trei infracţiuni de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de spălare de bani. Lia Olguţa Vasilescu a fost aleasă, în iunie 2012, primar al Craiovei din partea USL, ea fiind membru al PSD. În martie 2013 a candidat singură pentru funcţia de preşedinte al PSD Craiova şi a fost aleasă după ce în favorarea ei s-au pronunţat public mai mulţi lideri ai partidului, precum Victor Ponta şi Valeriu Zgonea. Lia Olguţa Vasilescu a câştigat primăria Craiova în faţa lui Antonie Solomon, fostul primar, condamnat la închisoare pentru luare de mită. Lia Olguţa Vasilescu susţinea sus şi tare, în urmă cu trei ani, că lângă primăria pe care o conduce a fost găsită o maşină a SRI dotată cu tehnică de filaj.
• Controlul MAI a reproşat ofiţerilor de la Omoruri verificările făcute în cazul tragediei de la Colectiv
Controlul dispus de conducerea Poliţiei Române la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei, imediat după ce fostului ministru Gabriel Oprea i s-a ridicat imunitatea parlamentară, s-a soldat cu reproşuri ridicole. Printre altele, ofiţerii care l-au anchetat pe Oprea au fost întrebaţi de ce au verificat telefoanele găsite în clubul Colectiv după tragedia din 30 octombrie. Scandalul hărţuirii poliţiştilor de la Omoruri, care au instrumentat celebrul dosar "Girofarul", de către şefii Poliţiei, ia amploare. Pe masa premierului Dacian Cioloş, care a anunţat că va urmări îndeaproape acest caz, au ajuns mai multe documente privind verificările făcute de Direcţia de Control Intern, din cadrul Poliţiei Române la Serviciul Omoruri. Actele conturează o "vânătoare de vrăjitoare".
• Directoarea de la grădiniţa groazei a fost reţinută pentru rele tratamente aplicate minorului
Directoarea grădiniţei-fanomă "Flipper Garden" din Capitală unde abuzurile asupra copiilor erau la ordinea zilei, a fost reţinută după ce a fost audiată mai multe ore la sediul Poliţiei Capitalei. Acuzată de rele tratamente aplicate minorului şi traficarea fără drept a unei profesii, Ioana Neagu a fost încătuşată de poliţişti. Înainte de a răspunde acuzaţiilor, femeia a pus lacăt unităţii de învăţământ care funcţiona ilegal chiar în buricul Bucureştiului. Dacă va fi găsită vinovată de acuzaţiile aduse, femeia riscă până la 7 ani de închisoare.
• Parlamentul a adoptat majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului
Partidele politice au bătut palma pentru susţinerea iniţiativei legislative pentru majorarea indemnizaţiilor de creştere a copilului, Parlamentul adoptând, miercuri, în unanimitate, proiectul de lege. Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor decis, la începutul lunii martie, majorarea indemnizaţiilor de creştere a copilului pentru mame, fiind eliminat plafonul maxim de 3.400 de lei, care a fost înlocuit cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni. Aşadar, această modificare avantajează mamele care aveau salarii mari înainte să nască. Pentru a spijini şi mamele cu venituri mai mici, deputaţii au decis majorarea indemnizaţiei minime de la 600 de lei - cât este în prezent - la peste 1.000 de lei (85% din salariul minim brut pe economie), în condiţiile în care din luna mai salariul minim va creşte la 1.250. De asemenea, potrivit iniţiativei, mamele vor beneficia de acelaşi nivel al indemnizaţiei, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal.
• SRI: Sunt indicii privind folosirea de cartele prepaid din România pentru ameninţări vizând o ţară europeană
Serviciul Român de Informaţii a deschis o anchetă privind folosirea cartelelor prepaid cu numere de România în atentatele recente şi arată într-un comunicat de presă că informaţiile recente indică lansarea de ameninţări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o ţară europeană de pe astfel de cartele. Ofiţerii SRI transmit în comunicatul remis miercuri că investighează modul în care au fost folosite cartelele prepaid azhiziţionate din România în organizarea atentatelor recente din Europa. În plus, SRI transmite că "informaţiile recente indică lansarea de ameninţări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o ţară europeană de pe astfel de cartele. Surse oficiale au explicat că folosind aceste cartele erau pregătite detaliile unor activităţi teroriste. Serviciul Român de Informaţii a precizat într-un alt comunicat transmis marţi că există cartele telefonice prepaid cumpărate din România şi utilizate în ţări precum Siria şi Irak.
• Curtea Supremă a admis contestaţia miliardarului Beny Steinmetz
Curtea Supremă a admis contestaţiile făcute de cei trei afacerişti israelieni - Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin "Beny" Steinmetz - şi a decis să respingă propunerea DNA de emitere a unui mandate de arestare preventivă în lipsă. Curtea de Apel Braşov emisese iniţial, pe 15 martie, mandate de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, pe numele a trei oameni de afaceri - Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin "Beny" Steinmetz , în dosarul 'Ferma Regală Băneasa'. Instanţa a respins solicitarea în cazul celui de-al patrulea afacerist israelian, şi Moshe Agavi. Cei trei au făcut contestaţii, iar Curtea le-a admis ieri.
• Veste bună de la ANRE: Factura la energie electrică scade cu 2,4% din aprilie
Facturile finale la energie electrică ale consumatorilor care beneficiază de serviciul universal, categorie din care fac parte în special consumatorii casnici din România, vor scădea în medie cu 2,4% în al doilea trimestru din acest an. Scăderea a fost generată de decizia Autoritatăţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a reduce tarifele componentei pentru piaţa concurenţială (CPC) cu 3,9%, anunţă News.ro. Mai exact, o componentă a facturii scade deoarece preţul electricităţii de pe bursa energiei a scăzut.
• Războiul petrolului: Arabia Saudită a pierdut poziţia de lider în 9 din 15 ţări
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, a pierdut poziţia de lider în 9 din cele mai importante 15 state din lume în privinţa livrărilor de ţiţei, potrivit datelor compilate de către compania de consultanţă Facts Global Energy (FGE) şi citate de către Financial Times. Astfel, între 2013 şi 2015, Riyadh-ul a fost detronat în China şi Africa de Sud - două dintre cele mai importante state aflate în curs de dezvoltare, dar şi în SUA - cea mai importantă economie mondială. Cota de piaţă a Arabiei Saudite în importurile Chinei a scăzut de la 19% în 2013 la 15% în 2015, ca rezultat al extinderii colabării cu Rusia. De asemenea, cota regatului a scăzut dramatic şi din importurile Africii de Sud, declinul fiind de la 53% la 22%, datorită creşterii livrărilor din Nigeria şi Angola. În acelaşi timp, datorită boom-ului din sectorul exploatării de zăcăminte neconvenţionale, cota de piaţă din importurile SUA a scăzut de la 17% la 11% între 2013 şi 2015.
• Statele Unite suplimentează prezenţa militară în Europa de Est, inclusiv în România
Statele Unite vor trimite militari suplimentari în Europa de Est, cel mai probabil inclusiv în România, începând din anul 2017, în contextul măsurilor de garantare a securităţii pe fondul acţiunilor Rusiei, informează ABC News. "În cadrul angajamentului Statelor Unite de intensificare a securităţii şi de creştere a capacităţii de disuasiune, Comandamentul armatei americane în Europa va iniţia în februarie 2017 rotaţii constante de trupe", informează un comunicat al Pentagonului. Conform unor surse din cadrul Pentagonului, este vorba o brigadă, respectiv câteva mii de militari americani. "Rotaţiile vor fi fără întrerupere, permiţând o prezenţă continuă şi o îmbunătăţire a antrenamentelor cu aliaţii NATO", a declarat Laura Seal, un purtător de cuvânt al Pentagonului. Capacităţile militare care vor fi desfăşurate în Europa de Est vor include echipamente terestre şi aeriene, conform site-ului MilitaryTimes.com.
• BANCHERUL
• Ultima şansa pentru parlamentari de a se lăsa convinşi de BNR si bancheri ca legea privind darea in plata face mai mult rău decât bine
Bancherii si reprezentanţii BNR au fost invitaţi joi dimineaţa, la ora 10,30, la Palatul Parlamentului, de către deputaţii din comisia juridica, pentru a-si exprima, poate pentru ultima oara, opiniile cu privire la legea darii in plata, înainte ca aceasta sa fie aprobata de Camera Deputaţilor. Misiunea bancherilor si a BNR este simpla, din simplul motiv ca au de explicat ceva foarte simplu: un principiu economic si juridic elementar, unul dintre pilonii unei economii libere: orice datorie se plăteşte, adică orice împrumut trebuie rambursat. Prin legea darii in plata, care nu mai exista nicăieri in Europa in aceasta forma, parlamentarii sfidează acest principiu de baza al plaţii datoriilor, permiţând oricui are de achitat un credit luat de la banca sa-i predea acesteia casa si sa scape de datorii.
Strategia BCR: creşterea cu o cifra a creditelor, vânzarea neperformantelor, utilizarea unui program de business intelligence
BCR are ca obiective pentru acest an creşterea creditării cu o cifra, in condiţiile in care va continua procesul de curăţare a portofoliului vechi de creditele neperformante. BCR apreciază însă ca exista un risc semnificativ la nivelul pieţei dat de iniţiativele legislative privind protecţia consumatorilor, care vor duce la înăsprirea criteriilor de creditare si prin urmare la un acces restrâns al populaţiei la credite. In urma programelor complexe de restructurare aplicate in ultimii ani, obiectivele băncii vizează acum trecerea la un nou nivel de eficienta a proceselor, prin îmbunătăţirea atât a productivităţii operaţionale cat si a experienţei clienţilor.
• CURENTUL
• Goran Bregovici a cântat în campania Olguţei pe banii unui afacerist local
În campania electorală din 2012 a Liei Olguţa Vasilescu pentru funcţia de primar al Craiovei, Gorna Bregovici a susţinut un concert ale cărui costuri au fost plătite de un afacerist local care voia contracte cu Primăria. DNA a reţinut-o pe Vasilescu pentru că "în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic. "Donaţiile" respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condiţiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei inculpatei.
• Trei consuli numiţi de Ponta, rechemaţi de la post
Guvernul a decis ieri rechemarea de la post a trei consuli generali, şefi ai consulatelor generale ale României de la Lyon, Milano şi Munchen, astfel: Doamna Gabriela Dancău se recheamă din calitatea de consul general, şef al Consulatului General al României la Lyon, Republica Franceză, fiind numită în această calitate prin Hotărârea Guvernului nr. 704 /2011. Domnul George Gabriel Bologan se recheamă din calitatea de consul general, şef al Consulatului General al României la Milano, Republica Italiană, fiind numit în această calitate prin Hotărârea Guvernului nr. 573 /2012. Domnul Anton Niculescu se recheamă din calitatea de consul general, şef al Consulatului General al României la Munchen, Republica Germania, fiind numit în această calitate prin Hotărârea Guvernului nr. 1030 /2012. Aceştia îşi vor încheia misiunea în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârilor de Guvern prin care s-a decis rechemarea de la post.
• EVENIMENTUL ZILEI
• După E.coli, ne-a lovit TBC-ul! Sute de copii sunt afectaţi
Părinţii copiilor de la Şcoala nr.42 "Sfinţii Împăraţi" din Galaţi au cerut ajutorul presei după ce au văzut că autorităţile judeţene încearcă să ascundă focarul de TBC, "de dragul statisticilor". Mulţi dintre ei au refuzat să-şi lase copiii la şcoală până când Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean nu îşi asumă un raport în care să declare că a fost izolat focarul de infecţie. Părinţii se tem că profesorii şcolii se vor răzbuna pe copii dacă îşi dau numele şi iau în calcul să-i mute la alte şcoli. Autorităţile responsabile (Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică) afirmă că este vorba despre circa 200 de copii care iau medicaţie preventivă, deoarece testarea IDR (n.r. - Intradermoreacţia la tuberculină) a ieşit peste valorile normale.
• Air Force One-ul lui Iohannis nu va putea zbura peste Ocean
În mare secret, ministrul Transporturilor, Dan Costescu se pregăteşte să cheltuiască zeci de milioane de dolari pentru achiziţionarea unui avion second-hand Airbus A319 de la guvernul italian pentru a-l transforma în aeronavă prezidenţială. "Avionul este gândit pentru operaţiuni mediu curier, nu zboară peste ocean fără escală. Avionul Airbus 319 este cu totul diferit faţă de Airbus 318. Nu poti pilota Airbus 318 din flota TAROM după care să stai la manşa unui Airbus 319. Piloţii şi însoţitorii de bord care operează Airbus 318 trebuie să facă şcoală pentru se putea încadra cerinţelor aeronavei Airbus 319. Este nevoie de un inspector specilizat de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru controlul navigabilităţii şi a controlului în zbor. Se cheltuiesc alţi zeci de mii de euro pentru aceste specializări. Trebuie achiziţionate două avioane, întotdeauna trebuie să existe o aeronavă de rezervă pentru preşedinţie", au explicat surse apropiate Ministerului Transporturilor
• Preşedintele Iohannis, la summitul Securităţii Nucleare din Washington
Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Washington D.C. la ora locală 18.00 (01.00- ora României), el urmând să participe la Summitul Securităţii Nucleare. Iohannis a fost întâmpinat la aeroport de ambasadorul României în SUA, George Maior. Şeful statului este însoţit în vizita din SUA de soţia sa, Carmen, consilierii prezidenţiali Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Leonard Orban şi de ministrul de Externe, Lazăr Comănescu. Şeful cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, lipseşte şi la această vizită externă, alimentând zvonurile privind plecarea sa de la Cotroceni pentru o poziţie de ambasador. Mihalache nu a fost prezent nici la vizita din Turcia a preşedintelui Iohannis de săptămâna trecută.
• Alina Măgureanu şi Florin Ghiulbenghian mai toarnă astăzi 30 de persoane
Cuplul devenit celebru peste noapte continuă denunţurile la DNA. "Este vorba de oameni importanţi şi de complicii lor", a declarat Ghiulbenghian despre cei cărora le-a venit sorocul. Spaţiul public este acaparat în aceste zile de două personaje extrem de dornice de vorbă, cu ziariştii şi procurorii DNA. Alina Petre-Măgureanu, fosta noră a primului director al SRI, şi Florin Ghiulbenghian, preşedintele Fundaţiei Europene pentru Bună Guvernare şi Prevenirea Corupţiei, fac denunţuri în rafale. Au început cu Virgil Măgureanu, care ar fi obţinut, în urma unor intervenţii ale lui Mugur Isărescu, un credit de trei milioane de euro, ar fi făcut înţelegeri ilegale cu Crin Antonescu, Traian Băsescu, Liviu Dragnea, Vasile Dâncu sau Elan Schwartzenberg, ori a fraudat fonduri europene pentru fabrica sa de procesare a fructelor.
• JURNALUL NATIONAL
• Cheloo va fi cercetat în libertate sub control judiciar
Cântăreţul de muzică hip-hop Ion Cătălin Ştefan, membru al trupei Paraziţii, cunoscut sub numele de Cheloo, va fi cercetat în libertate sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de procurorii DIICOT de consum de droguri. Cheloo a fost ridicat miercuri de procurori şi dus la sediul DIICOT din Ploieşti pentru audieri, după ce în locuinţa sa din Breaza au fost găsite mai multe grame de cannabis. După audiere, Cheloo a fost lăsat să plece acasă, însă procurorii au decis ca el să fie cercetat sub control judiciar. Alte şase persoane implicate în acest dosar au fost reţinute de DIICOT.
• Va fi secetă în vara lui 2016?
Pentru agricultori, predicţiile meteo pe termen lung sunt foarte importante pentru stabilirea strategiilor agricole. Va fi sau nu secetă în vara lui 2016? Un nou val de secetă, similar cu cel din vara anului trecut, va traversa România. Cele mai afectate regiuni vor fi cele din sud, sud-est şi est estimează experţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). "Estimările Centrului European pentru prognoza vremii pe termen mediu indică la nivelul României, pentru vara 2016, un regim de temperaturi medii lunare mai ridicat decât în mod obişnuit, în special în partea de sud, sud-est, est şi vest a ţării.
• NATIONAL
• Haos la Cotroceni!
Mai mult de nevoie, decât de voie, Dan Mihalache va părăsi cât de curând Palatul Cotroceni. Desigur, exilul in care va fi trimis cel considerat drept cel mai apropiat sfetnic al preşedintelui României se anunţă unul "dulce" ca ambasador pe meleaguri britanice. Culmea este însă ca vestea "ejectaţii" liderului Cancelariei şefului statului a declanşat un adevărat haos la Palatul Cotroceni. Aşa cum era, cu toate greşelile si păcatele lui, Dan Mihalache era totuşi recunoscut drept un pol de putere la Cotroceni. Dan Mihalache rămăsese singurul "amortizor" pe care se mai putea baza Klaus Iohannis. Lipsit la rândul său de un ritm alert al activităţii, cel care este încă şeful Cancelariei prezidenţiale îşi asumase rolul de a "filtra" toate informaţiile care altfel l-ar fi putut "sufoca" pe şeful statului. Klaus Iohannis preferă doar rapoartele scrise pe care să le citească in tihna căminului conjugal de la Sibiu, ceea ce încetineşte automat ritmul de luare al unor decizii.
• Ringier a cumpărat imobiliare.ro cu 21 de milioane de euro
Grupul elveţian Ringier a semnat contractul de preluare a portalului imobiliare.ro pentru 21 de milioane de euro, cash, la care se mai adaugă încă o plata de circa 10 milioane de euro in următorii doi ani, in funcţie de performantele financiare ale business-ului preluat, potrivit unor surse apropiate tranzacţiei. Din această sumă, firma americana de investiţii NCH Capital, care controlează portalul, a încasat 60%, restul acţiunilor fiind deţinute de fondatorii imobiliare.ro. Portalul imobiliare.ro a fost lansat in 2000 prin firma Realmedia Network si este cel mai mare site de anunţuri imobiliare din Romania. Realmedia Network a avut o cifra de afaceri neta de 8,4 milioane de lei in 2014, venituri de 9,4 milioane de lei si un profit de aproape 820.000 de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Anul trecut, firma a avut afaceri de circa 10 milioane de lei, potrivit unor surse din piaţă.
• "Guvernul meu", format din "funcţionari bruxellezi de categorie inferioară"
După ce a tocat tehnocrat cu tehnocrat, Traian Băsescu a decis ca Executivul pus de Klaus Iohannis este "un guvern inutil". Traian Băsescu li ia peste picior pe actualul preşedinte, spunând ca acesta si-a făcut "guvernul meu" din funcţionarii bruxellezi second-hand. Ca sa-si demonstreze teoria, Băsescu trece in revista gafele făcute de miniştrii lui Ciotloş. "O doamna ministru ne spune ca sunt ţări in care se trăieşte si cu 1 - 2 dolari pe zi. O doamna ministru ne spune ca respectarea drepturilor fundamentale garantate de Constituţie este un lux. Un domn ministru ne spune ca este mai ieftin sa importăm decât sa continuăm a produce combustibilul pentru centrala nucleara de la Cernavoda, uitând de amănuntul cu independenta energetica. Un domn ministru ne abureşte cu doctoratele plagiate si ne informează că in trei zile de dezbatere publica nu a avut timp sa afle despre situaţia din < < grădiniţa groazei > >, aflata in Capitala", si-a postat Băsescu rechizitoriul pe Facebook.
• Tata Steel, liderul siderurgiei britanice, pleacă din Regat
Grupul siderurgic indian Tata Steel a anunţat intenţia de a-si vinde totalitatea activităţilor din Marea Britanie, ameninţând mii de locuri de muncă intr-un sector fragilizaţ de căderea preturilor, de costuri ridicate si de concurenţa chineză. In urma unui lung consiliu de administraţie ţinut la Mombay, Tata a explicat, intr-un comunicat, ca performantele financiare a filialei britanice s-au deteriorat mult in ultimele luni si nu mai este in măsură să amelioreze situaţia acestei filiale, informează Reuters. Tata Steel are 15.000 de angajaţi si operează oţelăria din Port Talbot (Tara Galilor), cea mai importanta din Marea Britanie. Guvernul britanic a dat asigurări, ieri, ca va studia toate mijloacele pentru a proteja industria siderurgica, unde deja câteva mii de locuri de munca au fost suprimate anul trecut.
• PUTEREA
• Lia Olguţa Vasilescu şi-a suspendat contul personal imediat după reţinere
Chiar penultima postare pe contul Liei Olguţa Vasilescu, datând de luni, 28 martie, a fost un articol despre curăţenia de primăvară demarată de firma de salubritate a Primăriei, articol publicat de lupamea.ro. Lupa este fondat de un anume Cătălin Găgeatu, cunoscut al procurorilor, apropiat al primăriţei şi beneficiar al unor contracte cu bani ai administraţiei publice locale, prin firma sa NPG. După instalarea la Primăria Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu şi-a promovat apropiaţii în posturi cheie. Radu Preda, fostul şofer de la cabinetul senatorial şi totodată fin a devenit şef la Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si a Fondului Locativ Craiova. Ulterior, a fost mutat la Regia de Transport şi, din februarie 2015 este administrator public al reşedinţei judeţului Dolj. La iniţiativa sa, firma de securitate şi pază NPG, aparţinând lui Găgeatu, a montat camere de supraveghere în cimitirele Craiovei, afacere care a costat municipalitatea aproape 200.000 de euro.
• Master Planul de Transport rămâne bătut în cuie. Proiectele implică investiţii de 43,5 miliarde de euro
Master Planul General de Transport al României a fost revizuit, dar autorităţile spun că, deşi a fost nevoie de o actualizare a acestuia, nu mai pot fi scoase sau introduse proiecte. Master Planul General de Transport, documentul care indică priorităţile României în materie de infrastructură de transport până în 2030 şi care implică investiţii totale de 43,5 miliarde de euro, va fi aprobat în Guvern până pe 15 aprilie, iar ulterior va fi trimis în Parlament pentru aprobare. Surse din cadrul Ministerului Transporturilor au declarat însă pentru ziarul PUTEREA că modificările aduse nu sunt substanţiale, ca răspuns la afirmaţiile ministrului de resort, Dan Costescu, care a anunţat miercuri că "proiectul avea erori".
• ROMANIA LIBERA
• Moscheea de la Bucureşti: Iohannis şi vasalitatea faţă de turci
Klaus Iohannis s-a cam grăbit să-i întoarcă vizita făcută de Recep Tayyip Erdogan în primăvara trecută. Preşedintele Turciei e ocolit, totuşi, de lumea bună a democraţiilor consacrate, nu doar fiindcă a aruncat după gratii zeci de jurnalişti, o pasiune care s-a dezvoltat la Erdogan pe măsură ce a devenit tot mai puternic, ci mai cu seamă fiindcă recent a închis Zaman, cel mai mare cotidian din ţară, cu un tiraj de aproape 700.000 de exemplare zilnic. Spre exemplu, Barack Obama a anunţat că nu vrea o întrevedere oficială cu omologul său turc, la Summitul securităţii nucleare care urmează să aibă loc la Washington, din pricina dosarului kurd, în care turcii joacă brutal. Klaus Iohannis a venit de la Ankara cu mâinile în buzunare şi cu buzunarele goale. A promis o moschee în capitala ţării, dar nu a negociat nimic pe măsura gestului său. Nici măcar vechiul proiect al cablului submarin prin care România ar fi vrut să exporte curent electric în Turcia.
• Putin păzeşte tronul aliatului său, Assad
Ajutând armata siriană să preia Palmira de sub controlul Statului Islamic, Rusia a reafirmat rolul său major în conflictul sirian şi a demonstrat că dispune în continuare de mijloace militare la faţa locului pentru a interveni eficient. Pentru Rusia, menţinerea poziţiei în Siria şi accesului la Mediterana, trec prin Bashar al-Assad. Din aceste motive, Putin a decis implicarea bombardierelor ruse în Siria în septembrie, moment în care aliatul său de la Damasc mai controla o parte a capitalei şi ceva kilometri în jur, fiind asediat de forţele opoziţiei şi de cele ale organizaţiei Statul Islamic. După şase luni de bombardare a poziţiilor opoziţiei şi mai deloc ale SI, Putin anunţa cu mare pompă la 14 martie, retragerea unei părţi a forţelor ruse din Siria. Cum negocierile de pace de la Geneva trenează, Putin a trecut la următoarea acţiune. Eliberarea Palmirei, celebrul oraş antic aflat în patrimoniul UNESCO, căzut în mâinile jihadiştilor.
• ZIARUL FINANCIAR
• Ministrul agriculturii Achim Irimescu: "România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate"
România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate", afirmă tranşant ministrul agriculturii Achim Irimescu, într-un interviu pentru Ziarul Financiar. "Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?", spune ministrul Irimescu, într-un interviu pentru ZF. Ajuns ministru în urma protestelor de stradă, odată cu instaurarea guvernului tehnocrat, Irimescu nu este străin de ce se întâmplă în România. La Bruxelles, de unde vine, ocupa funcţia de şef al secţiei de agricultură, la Reprezentanţa Permanentă a României la UE.
• Cel mai mare faliment din industria procesării de carne
Doly-Com SRL, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa procesării de carne, cu afaceri de 140 mil. lei în 2014, a intrat în faliment la cererea administratorului judiciar după nici şase luni de la intrarea în insolvenţă la propria cerere. După valoarea cifrei de afaceri acesta, este cel mai mare faliment din industria procesării de carne, o industrie zdruncinată de mai multe insolvenţe notabile, potrivit datelor ZF. Numărul falimentelor a fost însă mic şi a implicat doar afaceri de mai mici dimensiuni. Astfel, în faliment au mai intrat companiile Stenyon din judeţul Giurgiu şi Caruz din Brăila, însă insolvenţa a mai lovit şi Galli Gallo, cel mai mare crescător şi procesator de curcani de pe piaţa locală, Elit Cugir, Avicola Crevedia sau grupul Marex, format din companiile Marex şi Vegetal Trading.
• Ce vrea de fapt ISIS? Teroarea şi patima religioasă sunt doar instrumente într-un război pentru resurse şi teritoriu
Terorismul nu este nou în Europa, dar, deşi deosebit de sângeros, a fost până acum ceva local. Sinucigaşii ISIS au împins teroarea la nivel paneuropean, o transformă în spectacol şi în frică de străini şi îi dau o puternică amprentă religioasă. Însă mai mult decât orice, exteriorizarea acestei fervori religioase serveşte unor obiective cât se poate de pragmatice: controlarea resurselor şi a teritoriului. Armata republicană irlandeză (IRA) a ucis şi a răspândit teroare pentru credinţa într-o Irlandă unită şi independentă. Euskadi Ta Askatasuna (ETA) a acţionat, tot prin crime şi teroare, în Spania şi Franţa pentru independentă Marii Ţări Basce. Nici IRA şi nici ETA, provenite din state creştine, nu au pus accent pe religie, ci pe teritoriu. ISIS vrea, şi nu a facut niciodată secret din aceasta, un Califat mondial obţinut prin război în care să controleze totul, absolul totul.