REVISTA PRESEI 31.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 octombrie 2014

ADEVARUL

BCR, cea mai mare pierdere din istorie la nouă luni: peste jumătate de miliard de euro

Curăţarea bilanţului de credite neperformante a "costat" Banca Comercială Română 910,9 milioane de euro în primele nouă luni. Cheltuielile nete cu provizioanele au crescut astfel de 2,5 ori faţă de perioada similară din 2013, aducând BCR în situaţia de a raporta o pierdere netă de 2,42 milioane de lei (545,9 milioane de euro), deşi rezultatul operaţional indică un plus de 1,57 miliarde de lei (352,6 milioane de euro). Este cea mai mare pierdere din istorie a băncii la nouă luni. Anul trecut, BCR încheia primele trei trimestre pe profit, graţie contabilizării impactului pozitiv din eliberarea unor pasive fiscale în trimestrul doi, iar în 2012 marca, la acelaşi termen, o pierdere netă de 172,1 milioane euro. BCR administrează un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei (la septembrie 2014), pentru care a decis soluţionarea accelerată, aşteptându-se o reducere de aproximativ 25% a acestora, în comparaţie cu finalul anului 2013.

Alina Bica, şi Elena Udrea, fotografiate împreună la Paris

Şefa Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, şi Elena Udrea apar în mai multe fotografii ce par a fi fost făcute la Paris în luna februarie a acestui an. Imaginile au fost publicate, pe un blog, cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie. Elena Udrea acuză că în spatele atacului stă Victor Ponta. La rândul ei, Bica susţine că a sesizat CSM. "Sunt fotografii profesioniste făcute de Valentine s Day. Este clar un filaj al serviciilor, au stat după noi timp de 48 de ore. Nu înţeleg de ce la nouă luni au fost publicate acum. Este clar că nu poate fi vorba de paparazzi.", a afirmat candidatul PMP. CSM analizează dacă se impune sesizarea Inspecţiei Judiciare în acest caz, au declarat, pentru Adevărul, oficiali din cadrul Consiliului. Fotografiile au fost date publicităţii pe blogul joscenzura2014.wordpress.com. În textul ce însoţeşte imaginile, autorul spune că acestea sunt din luna februarie a acestui an. De precizat că după câteva ore, site-ul a fost şters şi nu mai poate fi accesat.

Băsescu: Nu stau cu căciula întinsă la Ponta pentru o casă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la B1TV, că serviciile secrete s-au implicat în campania electorală. Şeful statului a vorbit şi despre casa de protocol pe care a solicitat-o Guvernului, spunând că vila de la Snagov a fost pregătită pentru fundaţia Dacianei Sârbu. "A fost campanie pe justiţie. Spaţiul de campanie a fost ocupat de evenimentele de la DNA. Candidaţii, foarte slabi. Niciodată România nu a fost pusă să aleagă dintr-o listă de candidaţi foarte slabi. Un premier care a folosit bugetul ca pe propria puşculiţă. Practic, şi-a cumpărat voturile. Vor fi necesare taxe suplimentare. Sunt convins că vor trece la pregătirea impozitării progresive, de la 16% în sus. Vor creşte taxele pe maşini, pe case, pe orice. Este clar că serviciile s-au implicat, că au fost lucruri în neregulă în condiţiile în care în 10 septembrie 2014 am chemat şefii celor două servicii şi prim-adjuncţii lor, gen Predoiu şi Coldea, şi i-am atenţionat să nu se implice în campanie."

Sfintele legături între baronii politici şi baronii Bisericii

Într-un an electoral destul de tulbure, aşa cum este 2014, "sfintele" legături între politicieni şi oamenii Bisericii Ortodoxe Române s-au dovedit a fi mai puternice ca niciodată. Aproape că nu a existat un mare pelerinaj la care baronii locali şi cei de la Centru să nu le fie alături mai-marilor Bisericii. În spatele discursurilor comune şi a pozele de grup, pe care preoţii din toate colţurile ţării nu s-au sfiit să le facă alături de politicieni, a existat şi anul acesta o contribuţie financiară importantă de la bugetul lăcaşele de cult. De altfel, în ultimii 25 de ani, nu de puţine ori s-a întâmplat ca baronii, cu problemele mari cu legea, şi clericii să treacă peste formalităţi şi să ajungă la a-şi declara prietenii pe viaţă.

Faci închisoare 3 ani dacă votezi de mai multe ori!

Nu e de glumă! Cine ia bani ca să voteze pe cineva anume sau cine votează de mai multe ori riscă pedepse severe. Primul tur de scrutin este organizat în 2 noiembrie, iar dacă va fi cazul, al doilea tur va fi în 16 noiembrie. Cei care încredinţează urna specială altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau cei care transportă urna specială fără a face parte din birou vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 3 luni, la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. În cazul în care o persoană împiedică, prin orice mijloace, liberul exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni, la 3 ani. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni, la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Kremlinul contraatacă. Proiect: Rosneft să nu mai achite datoriile la bănci din SUA şi UE, statul să naţionalizeze rafinăriile străine din Rusia

Rosneft, gigantul petrolier de stat din Rusia, a înaintat Kremlinului un proiect de măsuri de contraatac pentru sancţiunile impuse de SUA şi UE. Mai exact, compania vrea să nu-şi mai achite datoriile către băncile din aceste blocuri şi cere statului să naţionalizeze activele deţinute în Rusia de companiile energetice americane şi din UE. Planul este analizat de Kremlin, a confirmat un consilier al preşedintelui Vladimir Putin, deşi Rosneft negase informaţia. Compania petrolieră a susţinut că informaţiile publicate în exclusivitate de cotidianul "Kommersant" nu "reflectă realitate", adăugând că vor acţiona în instanţă ziarul. Cu toate acestea, Andrei Belousov, consilier al lui Putin, a confirmat faptul că aceste propuneri au fost înaintate de Rosneft. "Bineînţeles, propunerile sunt extrem de radicale şi depăşesc severitatea actualei situaţii", a adăugat Belousov, citat de agenţia rusă de ştiri Prime. Ruşii au datorii de 712 miliarde de dolari la bănci străine.

BANCHERUL

BCR a scos din dulapul cu schelete credite neperformante de 3,2 miliarde lei

La sfarsitul lunii iulie 2014, BCR anunta ca a decis sa-si scoata scheletele de credite neperformante din dulap, a caror valoare se ridica la aproape 13 miliarde de lei, o suma uriasa, reprezentand aproape jumatate din stocul de credite sanatoase al bancii, in valoare de 28,8 miliarde lei. Reprezentantii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, au anuntat atunci ca banca romaneasca va vinde recuperatorilor doua pachete de neperformante in valoare de 4 miliarde lei, primul pachet, de 1,5 miliarde lei, fiind deja negociat, recunoscand astfel pierderile rezultate din respectivele credite, care au impactat serios rezultatele financiare ale subsidiarei locale si ale grupului austriac. In consecinta, Erste prognoza pierderi intre 1,4 si 1,6 miliarde euro in acest an. Pe parcursul trimestrului trei, BCR si-a scos din bilant credite neperformante de 3,2 miliarde lei, stocul acestora scazand de la 12,9 miliarde lei la finalul lunii iulie la 9,7 miliarde lei in septembrie. Astfel ca provizioanele bancii s-au dublat in septembrie, ajungand la 4 miliarde lei, fata de numai 1,3 miliarde in iulie.

Banca Transilvania obtine un profit de 338 milione lei in T3 2014, in crestere cu 41% fata de 2013

Banca Transilvania a anuntat obtinerea unui profit net de 338 milioane lei la finalul trimestrului trei din 2014, in crestere cu 40,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent. La jumatatea acestui an, profitul net al bancii din Cluj era de 212 milioane lei. La sfârşitul primelor nouă luni ale acestui an, activele băncii totalizează 34.047 milioane lei, soldul creditelor este cu 5,6% mai mare decât era la finalul anului 2013, iar totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienţi este cu peste 6% peste nivelul de la sfârşitul anului 2013; nivelurile atinse sunt peste cifrele bugetate pentru sfârşitul lunii septembrie 2014. În primele nouă luni din 2014 au fost acordate, atât companiilor, cât şi persoanelor fizice, 108.000 de credite noi, în valoare totală de peste 7.900 milioane lei.

CURENTUL

Elena Udrea încearcă să compromită SIE şi pe şefa DIICOT?

La o zi după ce numele Elenei Udrea a fost vehiculat în scandalul şpăgii EADS iar aceasta a acuzat SIE de implicare, astăzi pe site-ul joscenzura2014.wordpress.com au aparut mai multe fotografii cu Elena Udrea si Alina Bica, procurorul sef DIICOT. Textul care insoteste aceste imagini sustine ca Udrea si Bica au fost suprinse in februarie 2014, la Paris, intr-o vizita privata. Alaturi de cele doua apare inca o figura prezentata drept Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii. Elena Udrea, contactată de ziarul Gândul a declarat că va face o conferinţă de presă pe acest subiect. Doar că această conferinţă, Udrea o anunţase prin email de la ora 13.00, înainte de a izbucni scandalul în presă. Imediat fanii lui Udrea, Cristoiu şi Guşă au sărit şi au acuzat SIE că au urmărit-o pe Udrea la Paris, încercând să o victimizeze pe "onestă". Haida-de! Astea par poze comandate de Udrea probabil să o aibă la mână pe Bica, ea păstrând şi facturile de la hotel. Că doar SIE condus acum de un general profesionist nu ar fi făcut o operaţiune pe care să recunoască Cristoiu şi Guşă ca fiind a lor. Între timp site-ul a fost şters. Ce convenabil!

Uvertura - de Tia Şerbănescu

Gata, primul tur al campaniei electorale s-a sfârşit. A mers aşa de repede încât unii candidaţi nici n-au apucat să-l termine. În turul I am avut dosarul Microsoft, în turul II s-ar putea să avem dosarul EADS despre care se spune că e şi mai şi. Dna Udrea a acuzat "o schemă şi nişte oameni folosiţi de SIE" în a o ataca peste hotare incluzând-o cu forţa în Microsoft şi EADS deşi dânsa nu ştia nimic despre banii fostului soţ. Înţelegem că dna Udrea l-a luat pe Cocoş pentru farmecul său irezistibil şi nu pentru bani. Frumos! Şi fostul ministru Gabriel Sandu se plângea la telefon că "vor să mă scoată ţap ispăşitor". Alo, Sandokan! Când ai luat milioane de euro mită, eşti ţap bătrân şi lacom nu ispăşitor.. Dl. Ponta a evitat orice dezbateri cu candidaţii preferând o seară la A3 unde actriţa Florina Cercel părea să retrăiască alături de dl. Ponta admiraţia înlăcrimată pe care i-o purta dlui Iliescu în anii '90. Victor zis şi Viorel a dat în aceeaşi zi un aviz favorabil şi un aviz nefavorabil aceluiaşi proiect de lege care pedepsea cu închisoarea dezvăluirile din dosarele penale. Poate le votează pe amândouă şi le foloseşte alternativ - precum icoanele cu sfinţi împărţite de PSD pe dosul cărora scrie: Victor Ponta preşedinte. C-aşa-i la PSD: totul e pe dos.

CURIERUL NATIONAL

Greva din Sănătate, oprită cu 100 de lei

După ce au tot avertizat cu proteste şi chiar cu grevă generală, sindicaliştii din Sănătate au ajuns la o înţelegere cu Guvernul pentru a nu începe protestele: salariile personalului din sistemul sanitar şi din asistenţă socială vor creşte cu 100 de lei, de la începutul anului următor. "Suficient nu este, dar este o suplimentare. O primă etapă de creştere", a afirmat, pentru Curierul Naţional, vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi. Acesta ne-a explicat că la ora actuală discută şi alte soluţii de majorare a ve­niturilor personalului din sistemul de sănătate. "Discutăm cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul Muncii şi alte soluţii de majorare a veniturilor", a spus acesta. Întrebat despre ce soluţii este vorba, vicepreşedintele Sanitas ne-a spus că, la momentul actual, doar atât poate să spună.

De ce Nicolae Ceauşescu ar câştiga alegerile de duminică

Un bătrân care la finalul mandatului câştigat ar împlini 100 de ani. Aşa ar arăta învingătorul scrutinului electoral de duminică. Pus în faţa candidaţilor actuali la Preşedinţia României, Nicolae Ceauşescu ar obţine probabil peste 50% din voturile exprimate. Într-o campanie dominată de scandalul "acoperiţilor", ştim cel puţin că Ceauşescu era el însuşi. Nu era nimeni în spatele lui. Mesajele politice clare şi obiectivele expuse mai sus erau ale sale, erau asumate, erau transpa­rent transmise către cetăţeni (chiar dacă era dictatură), erau urmărite cu consecvenţă. Era, cu alte cuvinte, un om de stat. Viziunea şi deciziile în consecinţă au fost adesea greşite, dar erau autentice şi realizate în ceea ce Nicolae Ceauşescu cel puţin credea a fi interes naţional. Fostul dictator socialist nici nu ar da vina pe UE, nici nu ar permite ca bugetul sau investiţiile să fie puse în ordine de Fondul Monetar Internaţional, ar privi deschis în toate orizonturile lumii dincolo de un parteneriat strategic cu SUA şi ar râde de sugestiile ambasadelor. Este ceva ce vine în sensul aşteptărilor românilor. Aceştia l-ar vota pe "nea Nicu", la alegerile de duminică, ştiind că în spatele lui nu este niciun păpuşar.

Băncile din Europa rămân în continuare fragile

Ca răspuns la publicarea de către Banca Centrală Europeană a rezultatelor testelor de stres efectuate în rândul băncilor europene, Colin Brereton, liderul grupului PwC, ca reacţie la efectele crizei economice, a făcut mai multe comentarii. Rezultatele testelor de stres, care ar fi trebuit să restabilească încrederea în piaţa bancară şi în stabilitatea acesteia, arată că suntem încă departe de soluţionarea crizei bancare şi de provocările cu care se confruntă sectorul bancar. Evaluarea a fost doar un test singular al solvabilităţii băncilor, şi nu unul al viabilităţii lor pe termen lung. Viabilitatea pe termen lung a băncilor depinde însă de capacitatea lor de a genera suficient profit pentru a-şi acoperi toate costurile, inclusiv costul capitalului, potrivit liderului PwC.

MAE: Există un risc serios de exercitare a votului multiplu

Potrivit unei decizii BEC de miercuri, la aceste alegeri se va putea vota cu buletinul şi în ţările din afara UE. Ministerul avertizează că timbrele autocolante s-ar putea să nu ajungă în timp util la toate secţiile de votare din străinătate. Potrivit MAE, situaţia "poate duce la vicierea gravă a corectitudinii întregului proces electoral". Ministerul Afacerilor Externe semnalează public existenţa unui risc serios de exercitare a votului multiplu în străinătate, ceea ce poate duce la vicierea gravă a corectitudinii întregului proces electoral, informează un comunicat de presă MAE.

Cum va "ateriza" economia chineză

Michael Pettis, autor al blogului China Financial Markets, afirmă că încercarea de a menţine creşterea economiei chineze peste nivelul de 6-7% pentru încă doi ani riscă să ducă în tavan datoriile ţării. Alternativa pentru controlarea unei economii supraîncălzite o reprezintă "aterizarea lungă", în care ritmul de creştere să fie redus cu câte un procent în fiecare an. Ştiaţi că în numai trei ani de stimulare a crizei financiare globale China a consumat cu 50% mai mult ciment decât a utilizat America pe tot parcursul secolului XX? Pare incredibil, însă aşa este: în anii 2011-2013 consumul de ciment al Chinei a fost de 6,6 miliarde tone, faţă de numai 4,5 miliarde tone cât contabilizează statisticile din SUA pentru întreaga perioadă 1901-2000, când America s-a înscris pe calea de a deveni prima superputere a lumii. Această comparaţie stridentă a ridicat semnale de alarmă printre analişti cum că sectorul proprietăţilor din China se află într-un mare balon speculativ. Problema frânării unei economii supraîncălzite este pusă serios atât de autorităţi, cât şi de observatorii independenţi.

EVENIMENTUL ZILEI

Percheziţii la CNA. Laura Georgescu, sub tirul anchetelor DNA

Consiliul Audiovizualului, implicat într-un nou dosar. De luni, instituţia nu va mai putea fucţiona din lipsă de membri. Antena 3 scapă din nou. Consiliul Naţional al Audiovizualului este blocat. Ieri, în ultima zi în care membrii instituţiei mai puteau să formeze cvorum şi să ia decizii, şedinţa a ţinut doar două ore, deoarece atât Laura Georgescu, şefa CNA, cât şi Lorand Turoş, membru al Consiliului, au primit "vizita" procurorilor DNA. Ironic, la punctul şase al ordinii de zi se aflau reclamaţiile DNA şi CSM, făcute în luna iunie, la adresa Antenei 3. Percheziţiile DNA au avut ca scop ridicarea de documente de la secretariatul instituţiei, deoarece şefa CNA a fost acuzată într-un nou dosar că "fabrică" sesizări cu date de identificare nereale, în urma cărora ar fi fost amendate posturile Antena 3, Estrada TV, Etno TV şi Taraf TV. A fost percheziţionat biroul Laurei Georgescu, dar şi alte două birouri ale membrilor Lorand Turos şi Christian Mititelu şi s-au verificat reclamaţiile sosite electronic. Laura Georgescu a spus că nu ştie nimic despre acuzaţii şi că îşi va duce mandatul până la capăt.

După 6 ani şi 3.600 de miliarde de dolari, Rezerva Federală pune pauză celui mai mare experiment monetar din istorie

Banca centrală a SUA, Federal Reserve, anunţă sistarea programului de quantitative easing prin care a ajuns să deţină active financiare de 4.520 de miliarde de dolari de la declanşarea crizei în 2008. Finalul celei de-a treia ediţii nu înseamnă că nu este posibil să o vedem în viitor şi pe cea de-a patra. Politica fiscală şi cea monetară a Statelor Unite au lucrat în comuniune perfectă în ultimii ani. Guvernul federal a crescut datoria publică la un nivel record, lucrând cu deficite fiscale record, iar Fed a cumpărat datoria federală prin intermediul băncilor comerciale şi a ajuns să aibă în bilanţuri active într-un volum record.

Vântul i-a adus Senatorului Chiru o şpagă de 1,5 milioane de euro

Procurorii anticorupţie l-au acuzat pe senatorul Gigi Chiriu (PDL) de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii. Actualul parlamentar ar fi cerut 1,5 milioane de euro pentru a favoriza o anumită firmă în afacerile cu parcuri de mori de vânt. Mai exact, "pe 19 august 2010, când ocupa funcţia de inspector-şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est Constanţa, Chiru a pretins de la un martor denunţător şi de la un om de afaceri 1,5 milioane de euro", susţin procurorii DNA. Pentru a ascunde şpaga, senatorul a cerut întocmirea unui contract de împrumut fictiv. Concret, în schimbul acestei sume de bani, parlamentarul a promis că, de la nivelul funcţiei de inspector şef al Inspectoratului în Construcţii, să sprijine interesele societăţilor Eolica Dobrogea, Eolica Dobrogea AG şi Eolica Dobrogea X Gmbh. Firmele doreau autorizaţii pentru construcţia de parcuri eoliene în Dobrogea.

PIERDERI MAJORE pentru băncile din România, în 2014

Sistemul bancar din România va încheia anul 2014 cu o pierdere majoră, având în vedere procesul de curăţare a bilanţurilor de creditele neperformante, care ar fi trebuit să se încheie la finalul lunii septembrie, dar nu s-a finalizat încă, a declarat joi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea într-un seminar pe teme economice. Cu privire la procesul de externalizare a creditelor neperformante, preşedintele ARB susţine că este în plină desfăşurare, dar, având în vedere complexitatea, nu a fost finalizat la timp.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu acuză un serviciu de informaţii francez de implicare în scandalul fotografiilor de la Paris!

La B1 TV, Traian Băsescu şi-a prezentat public părerea despre scandalul declanşat de publicarea unor imagini în care Elena Udrea, candidatul său mai mult decât preferat, apărea într-o vizită la cumpărături la Paris, însoţită de procurorul-şef DIICOT, Alina Bica. Evident, minimalizând alăturarea mai mult decât amicală dintre Elena Udrea, un nume destul de pomenit în diferite cazuri de corupţie, şi Alina Bica, reprezentantul unei instituţii care veghează la respectarea legii în România, Băsescu nu a făcut altceva decât să deseneze aceeaşi teorie a conspiraţiei pe care o făcuse şi Udrea, în care scandalul este rezultatul acţiunii unor servicii de informaţii. "Ceea ce s-a întâmplat azi e din nou proba că serviciile secrete sunt implicate şi vă asigur că voi analiza cu toată seriozitatea. (...) Aceasta e o operaţiune pe care un serviciu românesc şi unul francez şi le-au facut între ele. E clar că serviciile sunt în joc", a declarat Băsescu.

Cu banii UE, PIB-ul Românei va creşte cu 3% în 2015. Gradul de absorbţie a fondurilor europene va creşte la 80%

Economia românească va creşte în acest an cu peste 3% ca urmare a atragerii fondurilor europene, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Acesta estimează că valoarea facturilor emise de România spre a fi decontate de Uniunea Europeană, ca urmare a derulării proiectelor cu finanţare europeană, se ridică la 3,5 miliarde de euro, iar sumele care urmează a fi încasate vor ajunge, de asemenea, la 3,5 miliarde de euro. Aceste sume sunt cu 0,7 miliarde de euro mai mari faţă de anul precedent, în care România a emis facturi de 3,5 miliarde de euro şi a încasat efectiv 2,8 miliarde. Exim Bank sau CEC Bank, la care statul român este proprietar, ar putea fi transformate în bănci de dezvoltare, a anunţat Teodorovici. Potrivit acestuia, noua bancă ar urma să finanţeze beneficiarii proiectelor europene, atât autorităţi publice, cât şi companii publice sau private.

NATIONAL

Milioane de euro aruncate de Dorin Cocos la WC!

Cocos a reusit, prin intermediul mai multor firme "acoperite", sa capuseze practic intreg sistemul sanitar, detinand un adevarat monopol al livrarii de substante dezinfectante, reactivi si consumabile de laborator catre marile spitale ale tarii. Dimensiunile financiare ale afacerii subterane sunt uriase, avand in vedere ca, asa cum sustin sursele National, Cocos incasa lunar milioane de euro numai din vanzarea a tone de pulbere hemostatica. Uluitor este insa ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia anchetatorilor, cantitatea uriasa de pulbere achizitionata de Spitalul Fundeni, in urma licitatiilor ale caror caiete de sarcini au fost intocmite de catre reputatii medici Irinel Popescu si Ioanel Sinescu, era apoi aruncata pur si simplu la WC!

Ponta s-a saturat de PSD!

Desi vorbeste tot timpul de echipa, Victor Ponta joaca singur, doar pentru el. Nu este un om al partidului si apropiat de partid, cum a fost Ion Iliescu, de exemplu. De cand a preluat conducerea PSD, ba chiar si inainte, Ponta a vazut in aceasta formatiune doar un instrument. Pe spinarea social-democratilor a facut USL-ul, pe spinarea lor a ajuns premier si tot prin munca activului de partid vrea sa se instaleze si la Cotroceni. Pentru eforturile depuse in aceasta campanie, multi dintre lideri locali ai PSD au sanse, dupa 16 noiembrie, sa fie rasplatiti cu niscaiva nopti la racoare, minimum 30, daca asa dicteaza instantele. Cat despre partid in ansamblul lui, ei bine, acesta s-ar putea fragmenta, cu largul concurs al lui Victor Ponta. Si asta pentru ca PSD-ul il deranjeaza, ii strica imaginea, a devenit o piatra de moara pe care nu vrea sa o tarasca dupa el la Cotroceni. Prin urmare, daca va castiga Presedintia, Ponta se va lepada de PSD ca de o masea stricata.

Tariceanu, razboi total cu gasca lui Basescu

Liderul PLR, Calin Popescu Tariceanu, si-a incheiat in forta campania electorala, desfiintandu-si practic contracandidatii. Fara sa faca promisiuni desarte, Calin Popescu Tariceanu si-a invitat sustinatorii sa-i fie alaturi in realizarea unui proiect viabil si ambitios "Romania, a saptea putere a Europei". In plus, liderul PRL a sustinut ca este singurul politician care isi doreste cu adevarat sa stearga definitiv amintirea urata a regimului Basescu. "Romania traieste un risc major, iar acest blestem ar putea sa se prelungeasca, prin acolitii lui - Klaus Iohannis, Elena Udrea sau Monica Macovei. Cred ca Romania trebuie sa se fereasca si ar trebui sa aleaga un altfel de presedinte. Un presedinte care sa fie serios si respectuos cu cetatenii lui si care a demonstrat ca este capabil si competent", a afirmat Tariceanu.

Secretul bancar a fost desfiintat!

Reprezentantii a peste 80 de state au semnat, recent, la Berlin, un acord prin care accepta sa faca schimb automat de informatii financiare, ceea ce constituie o lovitura la adresa evaziunii fiscale si, teoretic, desfiinteaza secretul bancar. Problema este ca veniturile ilicite din comert scapa de control, iar unele tari au anuntat ca vor dezvalui date bancare doar la cererea statelor mari. Acordul a fost semnat si de catre ministrul de finante al Romaniei, Ioana Petrescu. Acordul va permite Romaniei sa faca schimb de informatii la nivelul standardului convenit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informatii financiare intre tari si jurisdictii, in scopul identificarii persoanelor fizice sau firmelor care eludeaza fiscul, prin transferul banilor in conturi din strainatate.

PUTEREA

Catalogul negativ al candidaţilor. Români, decideţi în cunoştinţă de cauză. Mergeţi la vot!

Cotidianul naţional PUTEREA vă sfătuieşte să mergeţi la vot, pentru că votul vostru contează! Dar cei din mass-media au obligaţia să ofere informaţii. Ziarul vă propune o abordare... pedagogică. De aceea, vă supune atenţiei un "catalog" cu patru "materii". Aceste rubrici din catalog zugrăvesc activitatea primilor cinci candidaţi împotriva următoarelor domenii de importanţă capitală pentru viitorul României: justiţie, popor, economie şi democraţie. Notele negative sunt acordate pe o scară de la 0 la 10 pentru perioada 2004-2014. S-a notat cu 0 inexistenţa vreunei acţiuni "anti" şi cu -10 cea mai gravă acţiune "anti". Candidatul care a obţinut cel mai mic punctaj negativ merită să ajungă preşedinte, iar cel cu punctajul maxim trebuie aruncat la groapa de gunoi a istoriei. Surpriză! Din calculul notelor rezultă că, în ultimii 10 ani, Monica Macovei a avut cele mai puţine acţiuni "anti" în domeniile enunţate mai sus, astfel că a fost notată cu doar -4 puncte, în timp ce Victor Ponta este campionul negativ: -36 de puncte. Mai rezultă că Macovei reprezintă cel mai bun garant al actului de justiţie, în timp ce Ponta este cel mai mare duşman al magistraţilor.

ROMANIA LIBERA

Alegeri cruciale: Justiţia şi Vestul sau Partidul şi Estul

Alegerile prezidenţiale de anul acesta, al căror prim tur va avea loc duminică, au ca miză desemnarea succesorului lui Traian Băsescu, după ce acesta a fost, timp de zece ani, şeful statului. În aceste condiţii, chiar şi candidaţii care îl critică pe Băsescu încearcă să pozeze în rolul de preşedinte jucător. Însă, în campanie, prezidenţiabilii au discutat foarte puţin despre teme fundamentale cum ar fi justiţia, statul de drept sau politica externă. Al doilea mandat al lui Traian Băsescu expiră în 21 decembrie, încheind în acest fel o perioadă de 10 ani în care şi-a asumat, de la început, rolul de preşedinte-jucător, în contrapondere cu predecesorii săi, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Traian Băsescu s-a implicat inclusiv în rezolvarea unor probleme de natură economică, deşi acestea nu intră direct în atribuţiile preşedintelui. Pe de altă parte, el a mizat pe cartea justiţiei, în timpul mandatului său fiind declanşate şi finalizate mai multe dosare de corupţie. Printre cei condamnaţi s-au numărat Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vântu sau Dan Voiculescu.

PSD atacă Justiţia pe mai multe fronturi

Acuzat că vrea să împiedice presa să mai prezinte informaţii din dosarele de corupţie, Guvernul Ponta spune că, de fapt, nu susţine proiectul iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae şi că a fost "o eroare tehnică". Eroare sau nu, se înmulţesc încercările PSD de a crea un scut în jurul corupţilor. La mai puţin de 24 de ore de la anunţul că Executivul a avizat favorabil proiectul lui Şerban Nicolae şi de la încercarea lui Victor Ponta de a apăra iniţiativa colegului de partid, situaţia s-a schimbat: textul propus nu aduce clarificări legii în vigoare, iar Guvernul nu-l susţine. Pentru a convinge că a fost într-adevăr "o eroare tehnică", punctul de vedere negativ a fost publicat, în timp record, şi pe site-ul Camerei Deputaţilor, Cameră care este decizională în cazul proiectului în cauză.

ZIARUL FINANCIAR

Unde era România în anul 2000 şi unde este acum, în 25 de indicatori-cheie

Datele economiei, în aceste zile, sunt cu mult schimbate faţă de anul 2000. Dar sunt schimbate şi faţă de anul ultimelor alegeri, 2009, care a fost şi primul an al ultimei crize. ZF realizează astăzi un "tablou de bord" al României, din 2000 încoace, jalonat de anii alegerilor şi reflectat în 25 de indicatori cheie - PIB, datorie a ţării, publică şi privată, evoluţia credi­tării, a ratelor de dobândă, a indicelui BET al Bursei - , pentru a avea o imagine asupra a ceea ce a fost şi a ceea ce este cu economia.

Bursa relaxează condiţiile de listare ca să atragă firme noi

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va relaxa criteriile de admitere la tranzacţionare, precum cerinţele de capital sau profit, în încercarea de a atrage noi emitenţi pe piaţa de capital, la şase ani de la ultima listare a unei firme private. Din 2008, pe bursă au ajuns numai pachete minoritare din companii controlate de stat. Businessurile româneşti private de calitate se feresc încă de bursă, deoarece au acces la finanţare bancară ieftină, nu doresc să se deschidă către public, iar antreprenorii nu sunt încă interesaţi să-şi facă exitul prin vânzarea unui pachet din acţiuni. Când noile măsuri de reorganizare a bursei vor avea efect, relaxarea ar putea duce în primă fază la atragerea firmelor de pe RASDAQ. În jur de 40 de firme de pe această piaţă îndeplinesc noile condiţii de admitere pe bursă.

Şeful Electrica: România, un jucător important în regiune

Ioan Roşca, omul care conduce Electrica, cea mai mare companie de distribuţie şi furnizare a energiei din România, cu aproape 3,6 milioane de consumatori, crede că anul viitor preţul energiei va stagna şi spune că în timp ce pentru unii scăderea preţului din 2014 a fost o veste rea, pentru alţii a fost o oportunitate de business mai ales în regiune. Şeful Electrica analizează piaţa şi nu exclude o extindere la nivel regional, dar decizia va fi luată după o analiză detaliată. Din vara aceas­ta, Electrica a făcut pasul spre bursa de la Bucureşti şi Londra, acţiunile companiei intrând în ringul tranzacţiilor pe 4 iulie. Listarea a adus în conturile firmei 1,95 mld. lei. "În privinţa preţului (energiei - n.red.), acesta a scăzut în mod constant din 2008 încoace. Ţinând cont de impactul regenerabilelor, dar şi de tendinţe, e greu de crezut că situaţia se va schimba radical. Pentru 2015, mă aştept la o stagnare a preţului", spune Ioan Roşca.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb