REVISTA PRESEI 31.10.2017

Willy Homner
Internaţional / 31 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 31.10.2017

ADEVARUL

Petrecere dată de PSD în ziua în care se împlinesc doi ani de la Colectiv

PSD a organizat aseară, la un restaurant din Capitală, o petrecere restrânsă pentru Liviu Dragnea, care a împlinit sâmbătă 55 de ani. Întrebat dacă e un moment bun ca PSD să petreacă, în condiţiile în care azi se împlinesc doi ani de la Colectiv, iar unii îşi plâng morţii, deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, a răspuns nonşalant: "Asta-i viaţa!". Dragnea n-a mai mers la petrecere.

Catalonia se supune puterii de la Madrid

Parlamentul catalan s-a supus deciziei guvernului spaniol privind dizolvarea sa şi îşi suspendă activitatea până la desfăşurarea alegerilor regionale anticipate, potrivit serviciul de presă al legislativului catalan, citat de Sputnik. Liderul separatist catalan Carles Puigdemont se afla, ieri, la Bruxelles pentru o reuniune cu "lideri flamanzi", scrie cotidianul spaniol El Periodico, preluat de La Libre Belgique, o informaţie confirmată ulterior pentru AFP de o sursă guvernamentală spaniolă. Potrivit cotidianului El Periodico, scopul prezenţei lui Puigdemont la Bruxelles este "menţinerea contactelor politice", în timp ce o altă publicaţie spaniolă, La Vanguardia, afirmă că liderul separatist este însoţit de alţi membri ai executivului catalan destituit de guvernul central.

Gambitul catalan. Pune foc la ţară şi fugi!

Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, se lăuda luni dimineaţa că va sfida guvernul de la Madrid şi se va prezenta la birou pentru a-şi continua activitatea, pentru ca doar câteva ore mai târziu să se afle că, de fapt, spălase putina, fugind la Bruxelles. Curajosul promotor al independenţei Cataloniei aplică reţeta consacrată a iresponsabililor politici: dă foc la ţară şi fugi! Corifeii Brexitului au procedat în aceeaşi manieră. Au intoxicat opinia publică, au minţit cât au putut şi când au văzut dezastrul pe care l-au lăsat în urmă, au spus că au treburi mai importante şi s-au retras în tihnă la conacele de la ţară. Fraierii au rămas să se dea cu capul de pereţi constatând că produsul "Brexit, o poveste de succes", de fapt, nu există.

Catalonia, lecţie dură pentru Europa

Societatea din regiunea Catalonia este împărţită acum, din ce în ce mai vehement, între adepţii şi oponenţii ideii de independenţă. Gruparea secesionistă este decisă să meargă mai departe pe linia deschisă de Declaraţia de independenţă, cu orice risc. Pe de altă parte, guvernul spaniol a început preluarea administraţiei din Catalonia, instituind totala "punere sub tutelă" a regiunii, mişcare autorizată de Senatul spaniol. Instituţiile europene, Statele Membre ale UE, s-au exprimat unanim în susţinerea măsurilor anunţate de Guvernul Rajoy, cu excepţia notabilă, dar cu atât mai interesantă, a mesajului venit din Belgia, din partea lui Theo Franken, secretarul de stat pentru migraţie şi azil, care a spus că ţara sa ar putea oferi azil politic liderului independentist catalan.

Românul ajuns şef al vânătorilor de piraţi somalezi din Oceanul Indian

Un român în vârstă de 41 de ani din Târgovişte conduce o echipă de intervenţie antrenată să lupte împotriva piraţilor care atacă nave comerciale în apele internaţionale. Românul Cristian Florin Bobeică lucrează într-o agenţie de securitate maritimă începând din martie 2014, iar din 2015 este Team Leader. Alături de cei trei luptătorii din subordine, urcă pe vasele de mare tonaj cu misiunea de a le apăra de tentativele de capturare folosind forţa armelor de foc. Majoritatea contractelor se desfăşoară în Orientul Mijlociu, in Marea Roşie - Golful Aden - Marea Arabiei - Oceanul Indian, zona cea mai fierbinte a pirateriei maritime moderne, unde acţionează cu predilecţie grupuri de atacatori somalezi.

Cum au ajuns urşii să vâneze oamenii

Un nou atac al unui urs înfometat, în judeţul Prahova, aduce în discuţie riscul la care sunt expuşi oamenii, dar şi nepăsarea autorităţilor. Atacurile urşilor se înmulţesc, iar autorităţile par a fi scăpat situaţia de sub control. Duminică, un cioban din Prahova a fost atacat de un urs şi a scăpat cu viaţă doar datorită câinilor de la stână, care au reuşit să alunge animalul sălbatic. De altfel, în weekend, jandarmii au fost solicitaţi să intervină pentru a goni şapte urşi de la tomberoane, din Buşteni. Şi vineri, oamenii legii au alungat un urs care se plimba pe străzile din Breaza, dar şi o ursoaică cu pui şi o vulpe, din localităţile Buşteni şi Azuga. Toate, la doar o săptămână de la incidentul din Făgăraş când un alt urs periculos a atacat o fetiţă care ieşea din blocul în care locuia. Specialiştii spun că aceste animale au suferit modificări genetice.

Avocat: Violarea femeilor în haine provocatoare este "o datorie naţională"

"O fată care merge aşa... agresarea ei este o datorie patriotică şi violarea ei este o datorie naţională", cu această declaraţie, în direct la TV, a stârnit controverse un avocat din Egipt. Nabih al-Wahsh a făcut declaraţiile controversate într-o emisiune televizată ce avea ca subiect de discuţie un proiect de lege în legătură cu prostituţia, relatează luni Euronews. Declaraţiile au stârnit furie în întreaga ţară, iar Consiliul Naţional pentru Femei din Egipt a anunţat că plănuieşte să-l dea în judecată pe avocat, cât şi pe televiziune. Această ţară se confruntă cu un număr uriaş de violuri. Potrivit unei statistici a ONU care citează cifre al Ministerul Afacerilor Interne de la Cairo, până în 2008, circa 20.000 de violuri au avut loc anual în Egipt. Cifrele au fost contrazise de activiştii pentru drepturile femeilor, care spun că în realitate cifrele sunt de zece ori mai mari.

Comisia "Alegeri 2009": Daniel Dragomir a povestit cum s-au împărţit găştile înaintea scrutinului

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, în prezent judecat pentru fapte de corupţie, a povestit, în faţa parlamentarilor care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009, că, în spatele celor doi candidaţi pentru Cotroceni de la acea vreme - Traian Băsescu şi Mircea Geoană- erau, de fapt, două mari grupări care se luptau pentru putere. Pe de o parte, era tabăra condusă de Mitică Iliescu, fostul şef al SPP în timpul mandatelor lui Ion Iliescu, din care mai făceau partea fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat ulterior la 7 ani de închisoare pentru corupţie, şi Ionel Marin, fostul director adjunct al SRI la începutul anilor 2001. În tabăra cealaltă, potrivit lui Daniel Dragomir, se aflau George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea şi Elena Udrea, adică oamenii apropiaţi de Traian Băsescu.

BANCHERUL

Uniunea Executorilor Judecătoreşti (UNEJ) explică modul in care cei care au poprire pe salariu pot să-si achite ratele la credite sau carduri de credit

Întrebarea este: care este soluţia pentru ca persoanele fizice cu poprire pe conturi bancare si carduri in care-si încasează salariile să-si poată folosi restul sumelor de bani din salariu ramase după ce se retine si se virează cota de o treime sau jumătate din venituri aferenta popririi (popririlor), pentru a-si achita ratele la alte credite pe care le au? Nu este dreptul fiecărei persoane să-si folosească aşa cum vrea restul sumelor de bani din salariu, după achitarea sumelor aferente popririi? De ce sunt refuzaţi de bănci să-si achite ratele la alte credite, riscând astfel sa ajungă in situaţia de a fi executaţi silit si de alte bănci sau creditori, intrând intr-un cerc vicios al datoriilor? Cum se rezolva aceasta problemă?

COTIDIANUL

Doi ani de dispreţ şi nepăsare - Cornel Nistorescu

Au trecut doi ani de la o tragedie care a avut forţa unei bombe. A fost o dramă naţională cu forţa unei radiografii mărite, clare şi violente a societăţii româneşti. Şi care n-a schimbat nimic. Sute şi mii de instituţii conduse de sute şi mii de pietoni. Zeci şi sute şi mii de locuri periculoase, ca nişte curse de şoareci. Guverne la indigo cu Piedone şi cu Onţanu. Cu populaţia supravieţuind mereu din toate ameninţările. Cei din clădiri periculoase nu fac decît să imite situaţia conducătorilor auto de pe şosele. Pericolul de la volan este egal cu cel din restaurant sau cu cel din blocul neconsolidat. Uneori pericolul de pe scaunul de conducător de instituţie devine egal cu cel al minerului fără loc de refugiu. Spitale periculoase şi la structura de rezistenţă şi la capacitatea de a trata un bolnav.

Unitatea militară Cantacuzino

După zeci de ani în care a produs milioane de doze de vaccinuri şi a imunizat milioane de oameni, Institutul Cantacuzino a ajuns să fie pasat de la un minister la altul, ultima variantă vizând mutarea la Ministerul Apărării. În 1921, medicul microbiolog Ion Cantacuzino înfiinţa la Bucureşti Institutul de Seruri şi Vaccinuri care a ajuns să îi poarte numele. Pe scurt, aşa cum toată lumea îl cunoaşte, este vorba despre actualul Institut Cantacuzino. Înfiinţarea acestei instituţii a reprezentant un pas extrem de important în evoluţia sănătăţii publice, în special în ceea ce priveşte producerea de vaccinuri cu care au fost imunizate zeci de generaţii de-a lungul anilor. De la unul dintre cele mai bune institute de cercetare din Europa, Cantacuzino a intrat într-o cădere lentă, dar sigură, după 1990.

Verdictul judecătorilor pentru Vasile Blaga

DNA încasează încă o lovitură. Fostul lider PDL/PNL Vasile Blaga a fost achitat, luni, de Tribunalul Bucureşti în dosarul în care a fost trimis în judecată sub acuzaţia de trafic de influenţă. "Achită inculpatul Blaga Vasile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Ridică sechestrul asigurător dispus în cursul urmăririi penale", este verdictul judecătorilor. Decizia nu este însă definitivă, poate fi atacată de procurori. Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 28 noiembrie 2016 de procurorii DNA din Ploieşti.

CURIERUL NATIONAL

Fiscalitatea, drumul de la alb la gri

Iancu Guda, preşedinte AAFBR: proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea legii nr. 227/2015 pentru Codul Fiscal, aduce modificări importante în domeniul impozitului pe veniturile companiilor. Toate companiile cu cifra de afaceri sub un milion de euro vor plăti un impozit de 1% din aceasta. În acelaşi timp, salariul minim brut pe economie creşte începând cu anul următor la 1.900 lei, comparativ cu nivelul actual de 1.450 lei.

"Urechile" pe care şi le-a creat Facebook pentru vinderea de reclamă

Facebook s-a aflat tot timpul în vizorul opiniei publice prin diversele scandaluri în care a apărut. Anul acesta, reţeaua de socializare intră într-un nou astfel de eveniment, fiind suspectată că ascultă conversaţiile utilizatorilor în scopuri publicitare, pentru a le afişa acestora reclame ce au legătură cu ceea ce au discutat în ultimul timp. În mai 2014, funcţia "Identify TV and Music" a fost implementată în cadrul aplicaţiei, scopul acesteia fiind de a identifica ce melodie sau emisiune TV asculţi, cu ajutorul microfonului de la telefon. În 2016, o profesoară din America a spus că Facebook îi ascultă conversaţiile, ca să-i livreze reclame, iar în 2017, utilizatorul Pj Vogt (producător radio) a primit un mesaj pe Twitter în care o persoană se plânge că îi sunt ascultate conversaţiile şi că primeşte reclame în funcţie de acestea, de la reţeaua de socializare.

Rosneft renunţă la petrolul din estul Mării Negre

Rosneft a suspendat în mod voluntar licenţa de cercetare geologică, explorare şi producţie de petrol în partea de est a Mării Negre, din cauza sancţiunilor. Cererea companiei a fost aprobată de Agenţia Federală pentru Utilizarea Subsolului din Rusia (Rosnedra), transmite TASS, citat de deschide.md. Anterior, şeful Rosneft, Igor Secin, a anunţat începerea forajului în estul Mării Negre, împreună cu compania Eni din Italia,, la sfârşitul lunii decembrie - începutul lunii ianuarie. Cu toate acestea, "în condiţii macroeconomice negative şi de restricţii dictate de sancţiuni, în această etapă proiectul este ineficient din punct de vedere economic", explică compania într-un comunicat.

Klaus Iohannis, invitat de Igor Dodon să viziteze Republica Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a invitat pe omologul său român, Klaus Iohannis, într-o vizită oficială la Chişinău. Dodon i-a înmânat o scrisoare în acest sens ambasadorului României la Chişinău, Daniel Ioniţa, informează Agora.md. "L-am asigurat pe domnul ambasador de faptul că relaţiile moldo-române sunt şi vor rămâne a fi fundamentale pentru Republica Moldova, în virtutea vecinătăţii noastre, a evenimentelor istorice comune şi a afinităţilor culturale pe care le-am avut mereu. Am toată convingerea că numai prin discuţii repetate pot fi depăşite asperităţile şi dificultăţile care mai apar în relaţiile dintre state sau dintre instituţii şi mizez pe faptul că preşedintele României este deschis să accepte un dialog la Chişinău, în orice perioadă comodă pentru dumnealui", a adăugat Igor Dodon.

Emiratele Arabe Unite menţin producţia de ţiţei pentru a se conforma înţelegerii globale

Emiratele Arabe Unite vor continua să îşi reducă producţia de ţiţei pentru a-şi îndeplini angajamentul faţă de un acord global de reducere a producţiei de petrol, a declarat ministrul pentru energie, Suhail al-Mazroui. "Ca parte a acordului EAU cu acordul OPEC, ADNOC şi-a anunţat reducerea producţiei de petrol brut din decembrie", a scris Mazroui pe contul său de Twitter. "Aceasta reflectă faptul că EAU s-a concentrat în continuare asupra reducerii producţiei sale de petrol cu 139.000 (barili pe zi) conform angajamentului OPEC", citat de Reuters. Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol şi producătorii aliaţi non-OPEC, inclusiv Rusia, a redus producţia cu aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi de la 1 ianuarie şi a extins actuala plafonare a ofertei în martie 2018. OPEC va revizui politica la o reuniune din 30 noiembrie.

EVENIMENTUL ZILEI

Pomana porcului din 2013, acasă la Coldea, cu Kovesi, Ponta şi Ghiţă. Maestru de ceremonii: Dragnea

Cum i-a mâncat Kovesi porcul lui Dragnea. Acţiunea se petrece în decembrie 2013. Mai precis, într-o duminică, 22 decembrie 2013, după cum a declarat unul din cei invitaţi. O parte au fost anunţaţi prin Telefonul Operativ (T.O.) de către generalul Florian Coldea, alţii direct. Locul unde trebuiau să se întâlnească era curtea celebrei vile conspirative a SRI, respectiv T14. Acolo, într-una din case, locuia prim-adjunctul SRI Florian Coldea.

Turcescu şi Arafat, RĂZBOI pe Facebook! Carmen Dan, chemată să dea EXPLICAŢII

Supărat că dis de dimineaţă l-a văzut pe secretarul de stat intrând în Bucureşti cu maşina cu girofarul pornit, Robert Turcescu l-a atacat pe Raed Arafat pe Facebook şi i-a cerut explicaţii ministrului afacerilor interne, Carmen Dan. Oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au declarat, pentru EVZ, că, cel mai probabil marţi, Robert Turcescu va primi răspunsul la interpelare. Însă, precizează aceleaşi surse, conform legii, orice angajat al MAI, cum este şi Raed Arafat, trebuie să aibă un atestat de la minister pentru a conduce maşina de serviciu, chiar dacă are permis de conducere, la fel ca în cazul oricărui poliţist.

Trecutul exploziv l-a ajuns din urmă pe Maior, fostul director SRI

Generalul Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, a avut ieri o primă reacţie după declaraţiile făcute de Daniel Dragomir în faţa Comisiei de Anchetă. Generalul a făcut, la rândul său o serie de precizări importante despre noaptea alegerilor din 2009, punctând faptul că înregistrările acelor discuţii există la SRI, amintind însă şi despre bileţelele de la Coldea despre care Dumitru Iliescu recunoaşte că i-au trecut prin mână, dar pe care, într-un final, le-ar fi pierdut Maior... Reamintim că fostul ofiţer al SRI a făcut în ultima perioadă o serie de dezvăluiri despre binomul Coldea-Kovesi, iar ieri a devoalat motivul real al întâlnirii din sufrageria lui Oprea: soarta alegerilor din 2009.

Omul-CHEIE din PSD aruncă BOMBA. Dezvăluiri despre o TRĂDARE ISTORICĂ!

Cozmin Guşă a analizat, din calitatea de consultant politic, dezvăluirile făcute de fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Cozmin Guşă a precizat, la Realitatea TV, că opinia sa este cea a celui mai apropiat om de Mircea Geoană la vremea respectivă. Consultantul politic a explicat că ce se întâmplă acum are un iz de "lipsă de credibilitate", "pentru că cei din Parlament orientează acum această anchetă, care ar trebui să fie clar dedicată faptului că pentru Traian Băsescu s-au fraudat alegerile şi el nu a fost un preşedinte legitim la al doilea mandat şi toate instituţiile statului au contribuit la fraudarea acestor alegeri în favoarea lui Băsescu. În loc de asta, dânşii, în Parlament, se orientează împotriva lui Kovesi, apropo de justiţie, şi atunci discuţia principală nu are loc".

Aplicaţiile iPhone ne pot filma şi fotografia în CEL MAI MARE SECRET

Un nou avertisment a fost emis în atenţia utilizatorilor de iPhone. Aplicaţiile de pe smartphone pot declanşa aparatul foto al telefonului sau video, iar acest lucru se face fără ştirea utilizatorului, într-un secret absolut. Felix Krause, un dezvoltator austriac care lucrează pentru Google a proiectat o aplicaţie capabilă să facă fotografii utilizatorilor lui în orice moment şi să le descarce, fără ca aplicaţia telefonului să avertizeze utilizatorul în cauză. El l-a numit un amestec în viaţa privată, care poate fi abuzată de aplicaţiile iOS. Când o aplicaţie doreşte să acceseze camera, de exemplu pentru a scana un card, sau să facă o fotografie de profil, utilizatorul iPhone trebuie să permită aplicaţiei să acceseze camera, în acelaşi fel ca pentru alte aplicaţii. Odată autorizată, opţiunea TREBUIE dezactivată prin meniul Setări. Dar majoritatea oamenilor nu o fac.

JURNALUL NATIONAL

Explozie la mina Uricani, cu patru victime

O explozie s-a produs, luni dimineaţă, în subteranul minei Uricani, din primele informaţii obţinute de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara reieşind că este vorba de patru victime, dintre care una este dată dispărută, o altă persoană este rănită foarte grav, iar două sunt rănite uşor. Minerul dat dispărut luni dimineaţă în explozia de la Uricani a fost găsit fără viaţă. Acesta a fost descoperit la 100 de metri de locul exploziei, iar din păcate nu mai dădea niciun semn de viaţă. Doi dintre minerii răniţi în explozia din subteranul minei Uricani au ajuns la Spitalul de Urgenţă din Petroşani şi au fost introduşi în sălile de operaţie pentru evaluare, a declarat, pentru AGERPRES, directorul unităţii medicale, dr. Alin Vasilescu.

Dragnea despre impozit zero la venituri sub 2.000 lei: Cred că în 2018 nu,dar efectul va fi aproape acelaşi

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu crede că măsura impozitului zero pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei va fi aplicată din 2018, dar a adăugat că prin măsurile fiscal-bugetare preconizate pentru anul viitor va exista aproape acelaşi efect. "Cred că în 2018 nu, dar efectul va fi aproape acelaşi, pentru că vor veni deduceri în funcţie de nivelul de salarizare, în funcţie de nivelul de venituri şi în funcţie de numărul de copii. La final, efectul va fi aproape acelaşi", a declarat Liviu Dragnea, luni seară, la finalul discuţiilor purtate între liderii coaliţiei la Vila Lac 1. Preşedintele PSD a explicat şi despre reducerea contribuţiilor sociale de la 39,25% la 35%, spunându-i-se că în programul de guvernare acest punct este prevăzut.

"Firma sistemului", contracte de un miliard de la Ministerul Culturii

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, a devoalat, la începutul acestei luni, pe blogul său, numele a zece societăţi comerciale despre care susţine că sunt firme protejate de sistem şi care, în ultimii zece ani, au primit de la stat contracte în valoare de miliarde de euro. Una dintre aceste firme care apare pe lista lui Dragomir se numeşte Aedificia Carpaţi, societate de construcţii controlată de omul de afaceri Petre Badea şi care, săptămâna trecută, a primit de la Ministerul Culturii, fără licitaţie, un contract de 650.000 de euro pentru nişte lucrări suplimentare la Muzeul Ţăranului Român. Aceeaşi firmă a primit, în ultimii zece ani, de la Ministerul Culturii, contracte în valoare de aproape un miliard de lei, la care se adaugă altele, încheiate cu Banca Naţională a României, diverse universităţi şi chiar Administraţia Prezidenţială, de câteva zeci de milioane de euro.

NATIONAL

Gata să i-o salte pe Carmen!

Klaus Iohannis era mai încrezător decât oricând, fiind convins că îşi va putea face propriul joc pentru obţinerea celui de-al doilea mandat. Însă "s-a dărâmat cerul" pe el, după ce i s-ar fi arătat, mult mai făţiş decât până acum, "pisica" posibilităţii inculpării soţiei in dosarul casei din Sibiu. Unul in care, de la o vina imputabila doar notarului, lucrurile au fost lăsate sa curgă astfel încât să se ajungă la o vulnerabilizare extremă a familiei şefului statului si, tehnic vorbind, la posibilitatea tehnica de saltare oricând a primei doamne de pe stradă. Scenariu pe cat de şocant, pe atât de bine pus la punct, ca varianta de lucru, daca necesităţile o impun. Si dacă da, atunci intră automat in vigoare si partea secundă a scenariului, cea in care şeful Senatului devine preşedinte interimar si va avea toate şansele să rămână apoi la Palatul Cotroceni pentru alţi câţiva ani.

Gaşca pesedista "PRO" pune presiune pe Dragnea

Decizia de înregistrare a "Pro Romania" - partidul girat de Victor Ponta, a dat aripi dizidenţilor social-democraţi, care încep să-l încolţească pe Liviu Dragnea. Pentru nimeni nu mai e un secret ca PSD colcăie de nemulţumirile stârnite de modul in care conduce Liviu Dragnea. Din fericire pentru acesta, prezenţa partidului la guvernare si absenţa unei destinaţii politice decente si viabile (niciun pesedist cu scaun la cap nu va da buzna in PNL, USR sau PMP, ALDE este partenerul PSD iar UDMR nu se pune) l-a scutit până acum de problema părăsirii PSD-ului de parlamentari si membri de seamă. Situaţia pare să se fi schimbat însă odată cu certificarea naşterii Pro Romania. Concret, Teodorovici a bătut, ieri, la uşa lui Liviu Dragnea doar pentru a cere încă o dată eliminarea favoritului Mişa.

PUTEREA

Ponta se poate LĂUDA cu o nouă FUNCŢIE în cadrul Parlamentului

Mişcare neaşteptată, luni, în Parlamentul României. Deputaţii neafiliaţi i-au propus lui Victor Ponta să facă parte din comitetul liderilor de grup şi, astfel, să poată participa la şedinţele Biroului Permanent. Mai mult, Biroul Permanent de luni a votat şi a aprobat ca fostul premier Victor Ponta să facă parte din acest comitet al liderilor de grup care se întâlneşte în fiecare săptămână şi decide ordinea de zi din plen şi din comisii, transmite Antena 3. Victor Ponta nu va avea drept de vot, este doar în calitate de observator acolo, dar a reuşit astfel să fie la masa celor mari. Astfel, Victor Ponta va ajunge faţă în faţă cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, dar poate doar comenta, nu are şi drept de vot atunci când se iau deciziile

ROMANIA LIBERA

Proiectul de suflet al lui Tudose, în pericol. În politică, orgoliile spulberă proiectele ambiţioase

Se complică războiul pentru reîntregirea Brăilei, condus de premier. Gălăţenii nu au de gând să restituie cele 655 ha. Memorandumul aprobat de Guvern nu i-a impresionat pe aleşii locali. Unirea Galaţiului cu Brăila, despărţite de numai 15 km, a fost o idee a Regelui Carol I. Acum unificarea ar avea alte argumente economice decât prosperitatea de la vremea aceea a celor două porturi de la Dunăre, pentru că, unite, Galaţiul şi Brăila ar deveni a doua aglomerare urbană din ţară, după Bucureşti. Aşa ar apărea şansa atragerii de investiţii, poate chiar şansa construirii unui aeroport sau a unor drumuri expres, care să lege zona de A2 şi vestul ţării. Pentru edificarea Zonei Metropolitane Galaţi-Brăila ar trebui înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Galaţi-Brăila, dar cele 4-5 încercări de constituire a asociaţiei au eşuat din cauza orgoliilor.

Dragnea: Proiectul bugetului pe 2018 va fi aprobat până la începutul lunii decembrie

Proiectul de buget pentru 2018 va fi depus la Parlament în luna noiembrie şi, cel mai probabil, adoptat la finele aceleiaşi luni sau în primele zile ale lunii decembrie, a declarat luni seara preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, citat de Agerpres. "Eu cred că în cursul lunii noiembrie proiectul de buget va fi depus la Parlament, sfârşit de noiembrie, în primele zile ale lui decembrie bugetul să fie adoptat", a declarat el.

ZIARUL FINANCIAR

ZF Agribusiness '17. Adevărata miză a agriculturii: Cum transformăm iarba şi cerealele în lapte şi carne

Ministrul agriculturii Petre Daea vrea să repună pe pi­cioa­re sectorul zootehnic, prin­tr-o exploatare mai efi­cien­tă a celor 4,8 milioane de hectare de păşiuni şi fâneţe pe care România le deţine. Aceste suprafeţe ar putea fi folosite pentru păşunatul ovinelor şi al bovinelor de carne, potrivit ministrului agriculturii, prezent la conferinţa ZF Agribusiness '17, un eveniment realizat cu sprijinul Carrefour, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, Aqua Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti. La sfârşitul anului trecut, România avea circa 2 milioane de bovine, peste 9,8 milioane de ovine, 4,7 milioane de porcine şi peste 75 de milioane de păsări, potrivit statisticilor oficiale.

Cu exporturi petroliere record, SUA intră în China şi India şi atacă teritoriul OPEC

SUA exportă cantităţi record de petrol pe un număr în creştere de pieţe. Ţiţeiul american este dorit în China, a doua economie ca mărime din lume, şi în India, cea mai mare democraţie din lume. Revenirea în forţă a Americii pe pieţe zdruncină controlul pe care statele OPEC îl au asupra preţurilor petrolului. Cererea de ţiţei american este în creştere pentru al doilea an după ce Congresul a ridicat interdicţia de 40 de ani privind exporturile de petrol. Nevoia de importuri a ţării se află însă de asemenea în creştere, potrivit Washington Examiner. Exporturile petroliere americane au crescut cu 300.000 de barili pe zi până la o medie totală de 900.000 de barili pe zi în prima jumătate a acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Scăderea acţiunilor Băncii Transilvania trage în jos bursa de la Bucureşti

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent de pe bursa românească, au scăzut ieri cu 1,81%, până la o cotaţie de 2,17 lei, şi au înregistrat asfel cel mai abrupt declin de luni din rândul celor 13 emitenţi care alcătuiesc indicele de referinţă BET. Principalul indice de la Bucureşti a marcat ieri a noua şedinţă consecutivă de scădere şi a ajuns la 7.845 puncte, cel mai scăzut nivel din luna februarie 2017 încoace. De la începutul anului, indicele are un avans de 10,73%, cu aproape două puncte procentuale peste media europeană, în condiţiile în care ecartul dintre referinţa locală şi bursele de pe continent a fost cu mult mai mare în prima jumătate a anului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb