Valul de revolte sociale care a cuprins lumea arabă ar fi fost planificat de serviciile secrete occidentale, susţin surse oficiale de încredere. Miza: instaurarea unor noi regimuri democratice, în locul unora considerate "prăfuite", care datează de zeci de ani şi care nu mai cores-pund intereselor actuale ale Occidentului.
Sursele noastre au susţinut: "Ceea ce se petrece astăzi în Egipt şi în toată regiunea este opera serviciilor secrete occidentale. Modul de acţiune şi rapiditatea cu care s-au extins acţiunile de protest arată o organizare şi o coordonare perfectă. S-a acţionat prin ONG-uri şi prin mijloacele moderne de comunicare, mă refer aici la programele de socializare pe internet şi s-a urmărit, în fapt, instalarea unor noi regimuri democratice şi înlăturarea celor < prăfuite >". Potrivit surselor noastre, un rol important l-au avut însă de jucat şi serviciile secrete islamice: "Un rol important l-au jucat agenturile islamice. Tocmai din această cauză, principala îngrijorare, la ora actuală, este ca lucrurile să nu fi scăpat de sub control, iar, pe fondul nemulţumirilor populaţiei, curentele radical islamiste să câştige teren în faţa celor democratice. Venirea la putere a unor regimuri radical islamice în statele din nordul Africii şi în Orientul Mijlociu ar pune în pericol securitatea în regiune şi ar avea implicaţii la nivel global. Totul depinde de cum va fi gestionată situaţia în continuare".
Despre rolul serviciilor secrete s-a vorbit şi în presa israeliană.
În mai multe publicaţii serviciile secrete israeliene au fost criticate pentru faptul că nu ar fi anticipat revolta din Egipt.
Scenariul conform căruia mişcările sociale din nordul Africii ar fi fost pregătite din timp este alimentat şi de modul în care aceste acţiuni de protest au început.
Protestele au izbucnit în Tunisia, iar una dintre scânteile care au aprins revolta populară se pare că a fost gestul unui tânăr care şi-a dat foc într-o piaţă dintr-un oraş mărginaş al ţării din cauza lipsei de perspective. Gestul tânărului a fost intens dezbătut în reţelele de comunicare virtuală înainte de începerea manifestaţiilor. De asemenea, presa a relatat faptul că un alt motiv care ar fi declanşat revoluţia tunisiană pentru libertate ar fi fost versurile unui cântec rap - "Domnule preşedinte, poporul tău moare!". Toate acestea au dus în cele din urmă la alungarea din ţară a dictatorului tunisian şi la victoria revoluţiei tunisiene. Interesant este că artistul tunisian a făcut un apel şi la alte state precum Algeria, Egipt sau Libia să înceapă lupta pentru libertate. Mesajul său nu a fost ignorat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2011, 12:25)
Deci, stia ce spune Ceausescu la Timisoara cand vorbea de ...agenturilii....
1.1. Scenarii...scenarii.. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de B.G. în data de 01.02.2011, 21:22)
Evenimentele din 89 ,intara noastra nu se ase aseamana cu cele actuale decat prin rafinarea procedeelor. Deciziile au fost luate mai demult, ca o contrapondere la criza economica actuala. De grupurile din Wall -Street ,interesate de industriile militare. Prin provocarea islamistiilor radicali! Este posibil ca sa apara un radical islamist,gen ayatollah, si vom vedea aparitia unui alt Iran . Chiar langa Israel. Care se pare ca a ramas descoperit si incearca sa castige bunavointa celorlalti vecini , precum Siria, care se feresc de afacerea respectiva ca dracu de tamaie! El Baradei este un pion temporar ,care incearca sa ajunga la capatul tablei de sah pentru a deveni o piesa importanta. Nu prea cred ca va reusi. Ca vestul joaca la doua capete,inclusiv SUA, este clar Iar agenturili, vorba lui nea Nicu, nu pot face mai mult decat li se dicteaza! Afacerea din 89 in tara noastra difera fata de actuala situatie . Atunci s-a blocat dezvoltarea unui stat care avusese curajul sa devina mediu dezvoltat. De catre oculta financiara externa, cu ajutorul lui Gorbaciov. Acum, poate, cu ajutorul islamului radical, egiptenii vor incerca sa devina un stat in care saracia sa se reduca. Timpul va infirma sau confirma aceasta ipoteza....