Revolut anunţă că de la începutul acestui an, clienţii români au acces la peste 9.000 de active (acţiuni pe pieţe americane şi europene, fonduri de investiţii tranzacţionate la bursă, fonduri de pieţe monetare şi obligaţiuni corporate şi guvernamentale). Investiţiile în acţiuni şi planurile de investiţii în ETF-uri sunt necomisionate, în funcţie de tipul de plan Revolut deţinut de client, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Tot din ianuarie 2025, Revolut a adus un nou produs în portofoliul său şi planurile de investiţii în ETF-uri cu zero comision, de la o investiţie de doar 1 euro. Acest produs permite setarea automată de achiziţii, la anumite perioade de timp, în funcţie de preferinţele clientului. Astfel, utilizatorii interesaţi pot investi în peste 300 de ETF-uri, printre care iShares Core MSCI World, Vanguard S&P 500, Amundi MSCI Emerging Markets, iar aceste tranzacţii nu sunt comisionate.
"Marile reuşite încep întotdeauna cu un plan. Planurile noastre de investiţii simplifică modul în care clienţii îşi pot investi banii, scăpându-i de comisioane. Acest produs introdus acum le dă oamenilor puterea de a obţine mai mult de la banii lor şi să ia decizii financiare mai inteligente.
Piaţa globală de ETF a cunoscut o creştere rapidă, cu o adopţie tot mai mare în rândul investitorilor de retail datorită transparenţei, costurilor reduse şi flexibilităţii sale. În 2024, 10,8 milioane de planuri de investiţii ETF au fost executate în Europa continentală în fiecare lună, iar volumul plasamentelor a ajuns la 17,6 miliarde EUR.
Ne-am concentrat pe oferirea unei experienţe de utilizator cursive şi intuitive, permiţând clienţilor să reîncarce cu uşurinţă din contul lor principal şi să îşi automatizeze tranzacţiile cu doar câteva clicuri. Făcând investiţii regulate în ETF-uri eligibile, clienţii noştri pot atenua volatilitatea pe termen scurt şi pot valorifica mai bine puterea dobânzii compuse", a declarat Rolandas Juteika, Head of Wealth & Trading (EEA).
O altă veste bună - clienţii Revolut pot investi tot de la doar 1 euro/ 1 dolar şi în obligaţiuni guvernamentale, inclusiv în cele emise de Guvernului României, direct prin aplicaţie, din secţiunea Obligaţiuni (Romania 2,75% cu scadenţa în 10/25 şi randament la scadenţă de 2,60% , Romania 5,25% cu scadenţa în 05/32 şi randament la scadenţă de 5,85%, Romania 6,625% cu scadenţa în 09/29 şi randament la scadenţă de 4,98%).
Obligaţiunile emise de state sau de companii private pot fi un start potrivit pentru cei care nu vor să îşi asume riscuri prea mari şi îşi doresc un portofoliu divers. Evaluările bune de credit şi protecţia împotriva inflaţiei contribuie şi mai mult la atractivitatea lor pentru investitorii care caută stabilitate şi randamente potenţial de încredere.
Atât guvernele, cât şi corporaţiile folosesc obligaţiunile ca modalitate de a strânge capital, oferind investitorilor şansa de a da cu împrumut bani acestor entităţi, în schimbul plăţii periodice a dobânzii şi cu rambursarea sumei principalului.
Există diferite tipuri de obligaţiuni care oferă niveluri diverse de risc şi care necesită o evaluare corespunzătoare, de aceea câştigurile aduse de obligaţiuni reprezintă şi o modalitate de protecţie de o eventuală recesiune economică. Cu Revolut, clienţii pot investi în obligaţiuni guvernamentale şi corporate pentru care se acordă randamente brute anuale fixe de până la 5,5%.
Revolut prezintă şi principalele tendinţe remarcate în domeniul investiţiilor, în rândul clienţilor săi din România, anul trecut. Datele interne ale companiei au arătat o creştere a interesului faţă de produsele de investiţii, numărul clienţilor român care au investit cu Revolut crescând cu 89% faţă de 2023.
În 2024, portofoliul mediu investiţional al unui client Revolut a fost de aproximativ 2.850 euro, în creştere cu 12% faţă de 2023. Totuşi, cu această valoare, românii se poziţionează printre cei mai prudenţi dintre clienţii Revolut, în condiţiile în care portofoliul mediu la nivelul Spaţiului Economic European (SEE) a fost de aproximativ 4.000 euro.
O altă tendinţă evidenţiată de datele Revolut arată că femeile sunt tot mai interesate de acest domeniu, chiar dacă investiţiile au rămas cu precădere o modalitate populară de a-şi spori avuţia mai ales printre bărbaţi, aceştia având de trei ori mai multe conturi de tranzacţionare deschise şi un portofoliu mediu de trei ori mai mare decât cel al femeilor (3.600 euro vs. 1.300 euro). Revolut a înregistrat o creştere cu 90% a numărului femeilor care au deschis conturi de investiţii în 2024, o rată superioară celei înregistrate în rândul bărbaţilor (82%). Investitorul român reprezentativ pentru Revolut este un millennial de 35 de ani, cu aceeaşi medie de vârstă înregistrată şi în rândul femeilor, şi în rândul bărbaţilor.
Acţiunile companiilor de tehnologie au continuat să domine trendurile în România şi în Europa. NVIDIA s-a poziţionat ca cea mai tranzacţionată acţiune de pe bursele americane, mai ales pe fondul entuziasmului crescut al investitorilor faţă de evoluţia în domeniul inteligenţei artificiale (IA). Preţul acţiunii acestei companii a crescut cu 186% în 2024.
Vanguard S&P 500 ETF (Dist) a fost fondul tranzacţionat la bursă cel mai atractiv pentru clienţii români şi a avut o creştere de 35% în 2024. Fusion Fuel Green s-a poziţionat ca cea mai vândută şi cea mai cumpărată acţiune europeană, iar obligaţiunea cea mai tranzacţionată de investitorii români a fost European Investment Bank 2.5% 10/24.
Potrivit structurii portofoliilor, investitorii au alocat cea mai mare parte a sumelor investite către acţiunile listate la bursele americane sau europene (74%), 16% în Fonduri flexibile de investiţii (MMF), 10% în ETF-uri.
"2024 a fost un an remarcabil pentru domeniul investiţional, înregistrând o creştere cu 24% pentru indicele cheie S&P 500 şi, respectiv, cu 31% pentru Nasdaq. Noutăţile din domeniul IA şi evoluţiile din domeniul inovaţiilor tehnologice au alimentat entuziasmul investitorilor, alături de temperarea inflaţiei şi refacerea încrederii consumatorilor. Alegerile din SUA au adus şi ele un nou moment de efervescenţă pe burse, principalii indici atingând niveluri record, zi după zi. Revolut a continuat să le ofere clienţilor cât mai multe instrumente şi opţiuni de a investi pe pieţe de capital fără taxe, în funcţie de tipul de abonament deţinut, şi avem planuri de continuare a diversificării produselor în 2025", a declarat Rolandas Juteika, Head of Wealth & Trading (EEA).
Serviciile de investiţii pentru clienţii din SEE sunt oferite de Revolut Securities Europe UAB ("Revolut"), o companie de investiţii autorizată şi reglementată de Banca Lituaniei. La fel ca în cazul oricărei investiţii, acesta este un capital expus riscului. Performanţele anterioare şi randamentul afişat în aplicaţie sunt exprimate în valori brute şi nu reprezintă un indicator al viitoarelor câştiguri. Valoarea investiţiilor poate fluctua, poate creşte sau scădea, iar clienţii ar putea primi mai puţini bani decât valoarea iniţială a investiţiei sau pot pierde în integralitate suma investită. De asemenea, fluctuaţiile cursului valutar pot influenţa câştigurile aduse de investiţia iniţială. Clienţii trebuie să se documenteze în legătură cu riscurile relevante din Informarea privind riscurile, disponibilă pe site-ul Revolut.
Opinia Cititorului