Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României s-au redus în februarie cu 23 milioane euro, de la circa 34,52 miliarde euro la finele lunii ianuarie la aproximativ 34,5 miliarde euro, după ce au fost efectuate plăţi din contul Comisiei Europene, precum şi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice în valută, arată datele BNR, citate de News.ro.
Rezervele valutare se situau la sfârşitul lunii ianuarie la 34,518 miliarde euro şi au ajuns la 28 februarie la 34,495 miliarde euro.
În cursul lunii, au intrat 405 milioane de euro, provenind din rezerve minime în valută constituite de bănci precum şi din alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, în principal.
Pe de altă parte, au fost înregistrate ieşiri de 428 milioane euro, din modificarea rezervelor minime în valută, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi plăţi din contul Comisiei Europene.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, a cărei valoare se situează la 3,94 miliarde euro, raportat la preţurile internaţionale.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au crescut la 38,435 miliarde euro, de la 38,251 miliarde euro după prima lună din an.
Plăţile scadente în luna martie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 103 milioane euro.