Rezervele valutare ale Chinei au trecut de 2.000 miliarde dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iulie 2009

Potrivit UBS AG, circa 65% din rezervele valutare ale Chinei sunt constituite în dolari, restul în euro, yen şi liră sterlină.

Potrivit UBS AG, circa 65% din rezervele valutare ale Chinei sunt constituite în dolari, restul în euro, yen şi liră sterlină.

Rezervele valutare ale Chinei, deja cele mai mari din lume, au atins valoarea record de 2.132 miliarde de dolari la sfârşitul lunii iunie 2009, crescând cu 178 miliarde dolari în trimestrul al doilea din acest an, faţă de perioada similară din 2008, anunţă banca centrală a Chinei.

La sfârşitul lunii martie a acestui an, rezervele valutare ale Chinei se situau la 1.953,7 miliarde de dolari, după ce, la finele lui 2008, însumau 1.946 miliarde dolari.

"În primul trimestru al acestui an, rezervele valutare au crescut cu 185,6 miliarde de dolari, adică cu 95 de miliarde dolari mai puţin decât în perioada similară a anului trecut", a indicat banca centrală a Chinei, menţionând: "În schimb, în luna iunie 2009, rezervele valutare au cres­cut cu 42,1 miliarde dolari, cu 30,2 miliarde mai mult decât în luna iunie 2008".

Excedentul comercial al Chinei a fost de 34,8 miliarde dolari în trimes­trul al doilea, iar investiţiile străine directe în această ţară au totalizat 21,2 miliarde dolari.

În prima jumătate a anului curent, exporturile Chinei au scăzut cu 21,8% (în ritm anual), acesta fiind cel mai grav declin din ultimul deceniu, generat de slăbirea cererii în contextul crizei financiare globale. Scăderea exporturilor a provocat un declin al excedentului comercial al Chinei până la 96,94 miliarde dolari în primul semestru (cu 1,3% mai mic faţă de anul trecut).

China a investit o mare parte din rezervele sale valutare în active denominate în dolari americani, de exemplu în bonuri pe termen lung emise de Trezoreria SUA, însă pe fondul crizei financiare a început să-şi diversifice investiţiile, în vederea îmbunătăţirii rentabilităţii. În plus, în condiţiile în care economia SUA, dar şi economia mondială suferă de pe urma crizei, în ultimele luni autorităţile de la Beijing au propus crearea unei noi valute internaţionale de rezervă, care să înlocuiască dolarul american.

Specialiştii cred că este dificilă stoparea achiziţiei de bonuri de tezaur americane de către China, într-un moment în care majoritatea pieţelor altor active sunt prea mici şi nelichide.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb