Rezervele valutare au scăzut cu 1,1 miliarde euro, în august

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 septembrie 2012

Rezervele valutare au scăzut cu 1,1 miliarde euro, în august

Rezervele valutare ale ţării noastre au coborât, luna trecută, cu 1,187 miliarde euro, până la nivelul de 30,954 miliarde euro, informează Banca Naţională a României (BNR).

Modificarea rezervelor valutare sugerează că Banca Centrală a avut intervenţii limitate în piaţa valutară, consideră Vlad Muscalu, economist în cadrul "ING Bank". Deşi se aştepta ca BNR să fi utilizat mai puţină valută ca în lunile precedente, domnia sa estima ca intervenţiile să totalizeze 500 milioane euro.

Datele par să fie pozitive pentru leu pe termen scurt, în condiţiile în care arată că aprecierea de luna trecută nu a fost generată de către Banca Centrală, însă, pe termen lung, ar urma să exercite influenţe negative asupra monedei naţionale, a mai arătat Vlad Muscalu. Având în vedere intervenţiile puternice din anii trecuţi, moneda pare să fie supraevaluată, ceea ce înseamnă că, în absenţa susţinerii din partea BNR, ar urma să sufere eventuale corecţii, a explicat domnia sa.

Combinaţia dintre intervenţiile limitate în piaţa valutară şi aprecierea din luna august a leului sugerează că piaţa este speriată de intervenţii posibile, precum cele de anul trecut, a conchis economistul.

BNR a întregistrat, luna trecută, intrări de 1,142 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP), venituri din administrarea rezervelor internaţionale, precum şi alte operaţiuni.

Ieşirile au totalizat 2,329 miliarde euro, ca urmare a realizării de plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, inclusiv prima rambursare către Fondul Monetar Internaţional (FMI), de 728,62 milioane echivalent euro, la 6 august, din cadrul Acordului Stand-by încheiat de către ţara noastră cu acesta, modificării rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi a altor operaţiuni, potrivit Băncii Centrale.

Rezervele internaţionale aferente lunii trecute au totalizat 35,352 miliarde euro, faţă de 36,554 miliarde euro în luna precedente.

Rezerva de aur a ţării noastre a rămas constantă, la 103,7 tone, valoarea sa ridicându-se la 4,398 miliarde euro, în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, arată BNR.

Plăţile scadente în această lună, în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de MFP, totalizează 132,25 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb