Rezidenţiatul se amână din cauza absenţei unui "titular" la Educaţie

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 7 octombrie 2019

Ministerul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că examenul de rezidenţiat care ar fi trebuit să aibă loc în 17 noiembrie a fost amânat.  Ministrul a explicat şi care sunt cauzele acestei amânări: "Suntem în imposibilitatea de a susţine examentul de rezidenţiat la data programată. Deşi am sperat să nu ajungem în această situaţie şi am sperat că vom avea un ministru al Educaţiei în baza propunerii transmise de către premier preşedintelui României, iată că ne vedem nevoiţi să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a îngriji şi a ajuta semenii. Această situaţie putea fi evitată, dacă omul cu cea mai mare funcţie în stat ar fi înţeles sau nu măcar i-ar fi păsat. Jocurile politice nu trebuie să afecteze sănătatea. Sănătatea nu are culoare politică domnule preşedinte".

 Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că prin refuzul acestuia de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat: "A mai trecut o zi de încălcare a Constituţiei de către Preşedintele României. Prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, Klaus Iohannis periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat fără un ordin de ministru". Deputatul PNL Antoneta Ioniţă susţine că PSD politizează examenul de rezidenţiat invocând lipsa unui ministru al Educaţiei pentru o eventuală amânare a acestuia: "Actuala guvernare se foloseşte, în această campanie electorală, până şi de studenţii de la Medicină. Există pârghii legale pentru ca examentul de rezidenţiat să poată fi susţinut la data stabilită. Guvernul poate emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru ca Ministerul Sănătăţii să organizeze, fără a avea nevoie şi de acceptul Ministerului Educaţiei, examenul de rezidenţiat".

Pintea a afirmat că examenul de rezidenţiat se organizează în baza a şapte ordine de ministru, trei dintre acestea trebuind să fie semnate atât de ministrul Sănătăţii, cât şi de ministrul Educaţiei. Pintea a afirmat că a solicitat Minis­terului Educaţiei o rezolvare a problemei, dar i s-a transmis că "Ministerul Educaţiei este în imposibilitatea" de a viza orice document. Interimatul lui Daniel Breaz la Ministerul Educaţiei a expirat în 17 septembrie.

Examenul de rezidenţiat se va des­făşura în şase centre universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Concursul se va desfăşura după aceeaşi metodologie, sub formă de test grilă cu 200 de întrebări pe durata a patru ore.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb