REZULTAT INTERMEDIAR AL ANCHETEI CNVM a suspendat activitatea WBS România

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 octombrie 2012

CNVM a suspendat activitatea WBS România

Auditorii societăţii nu au putut exprima o opinie referitoare la disponibilităţile companiei, din cauză că nu au primit informaţii suficiente de la conducere

Comisia i-a retras validarea lui Cristian Sima pentru funcţia de administrator Sibex

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a suspendat, ieri, activitatea companiei de brokeraj WBS România, ca urmare a anchetei iniţiate după declanşarea scandalului "fugii" brokerului Cristian Sima.

Măsura este una asiguratorie, iar suspendarea nu poate depăşi două săptămâni, potrivit Comisiei, care obligă "WBS România" să informeze investitorii cu privire la drepturile pe care le au.

Ordonanţa CNVM este un rezultat intermediar al controlului iniţiat, la WBS România, după ce brokerul Cris-tian Sima, fost preşedinte al Sibex şi, anterior, fost acţionar WBS România, a plecat din ţară, recunoscând ulterior că a pierdut banii clienţilor săi.

CNVM a anunţat public că WBS Holding, off-shore-ul prin care acţiona Sima, înregistrat în Insulele Virgine, nu este o entitate aflată sub supravegherea sa.

Cu toate acestea, au existat informaţii că Sima ar fi continuat să controleze din umbră WBS România, o companie aflată sub supravegherea CNVM, deşi a ieşit din acţionariatul acestei companii când a devenit preşedintele bursei sibiene.

Mai mult, unii clienţi ai WBS România au acuzat că cererile să îşi lichideze conturile la compania autohtonă le-au fost refuzate.

CNVM precizează că a solicitat SSIF "WBS România" să realizeze un audit - atât de către auditorul intern al societăţii cât şi de către auditorul financiar - cu privire la situaţia conturilor de disponibilităţi, pentru data de 11 octombrie 2012, deschise de societate atât în nume propriu cât şi în numele clienţilor, termenul acordat pentru depunerea la sediul CNVM a rapoartelor de audit fiind 22 octombrie 2012.

Comisia precizează, însă, că din raportul comun al auditorilor societăţii reiese că, din cauza informaţiilor insuficiente puse la dispoziţie de către conducerea WBS România, aceştia sunt în imposibilitatea de a exprima o opinie cu privire la conturile de disponibilităţi ale societăţii la data de 11 octombrie 2012.

Comisia avea ceva date la dosar des-pre WBS România încă de anul trecut, când a sancţionat cinci reprezentanţi ai casei de brokeraj, inclusiv pe Anca Bunea, conducătorul societăţii, cu amenzi totale de 5500 de lei, după ce a descoperit mai multe nereguli, inclusiv practici frauduloase, în urma controlului de fond.

Săptămâna trecută, CNVM a retras autorizaţia de reprezentant al Compartimentului de control intern lui Dan Constantin Vătămanu, în numele societăţii de servicii de investiţii financiare WBS România SA. Comisia arată că decizia a fost luată având în vedere cererea formulată de WBS România pe 28 septembrie 2012, chiar înainte de izbucnirea scandalului "Sima".

Brokerul Cristian Sima a susţinut în mai multe scrisori şi în intervenţii televizate că a fugit din cauza unor ameninţări. Acesta a recunoscut că a pierdut banii clienţilor după ce şi-a depăşit mandatul acordat de unii dintre ei.

Totodată, Anca Bunea, conducător WBS România, a demisionat, săptămâna trecută, din funcţia de preşedinte al Casei Române de Compensaţie Sibiu, din grupul Sibex.

CNVM: Cristian Sima nu mai poate fi administrator Sibex

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a retras validarea lui Cristian Sima pentru func-ţia de administrator Sibex, în urma scandalului declanşat după ce acesta a părăsit ţara, în urma unor pierderi din conturile clienţilor.

CNVM îşi motivează decizia prin faptul că Sima, care era preşedintele Sibex, a lipsit pe parcursul derulării controlului de fond al CNVM la sediul operatorului de piaţă în perioa-da 01.10.2012-12.10.2012.

"Lipsa domnului Cristian Sima de la sediul operatorului de piaţă pe parcursul derulării controlului de fond şi imposibilitatea de a fi contactat, fără prezentarea unor motive justificative, a făcut imposibilă clarificarea unor aspecte privind activitatea operatorului de piaţă, ceea ce a condus la îngreunarea derulării acţiunii de control (precizăm că aceste aspecte au legătură directă cu activitatea de administrator desfăşurată de către dl. Cristian Sima, astfel încât nu puteau fi clarificate decât de către acesta)", se arată în decizia Comisiei.

CNVM mai arată că această conduită, contrară atribuţiilor şi responsabilităţilor unui administrator al unui operator de piaţă, coroborată cu afirmaţiile făcute de acesta în spaţiul public afectează administrarea sigură şi prudentă a operatorului de piaţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cei mai mica si mai mica decat mintea de furnica!

    Mai mira pe cineva ca CNVM nu stie carte, ca habar nu are despre legile care ii guverneaza activitatea, ca nu stie in general nimic despre conducerea unei societati comerciale ? 

    In primul rand nu poti tu, chiar CNVM sa modifici legile din tara asta, adica sa revoci un administrator fara AGA. Asta nu se poate. E nelegal si abuz in serviciu. In al doilea rand nu poti sa justifici retragerea unei autorizatii pentru un motiv cum ar fi lipsa de la munca (poti maxim pentru conducatori) si sa spui ca nu a raspuns la intrebari. Poti sa spui ca a incalcat nu stiu ce articol din vreo lege, regulament, dar nu pentru ca a facut declaratii in presa si nu a putut clarifica niste aspecte (,,care aspecte"). In al treilea rand, tehnic vorbind nu poti sa-ti revoci, anulezi propria decizie de validare. Trebuie sa de-autorizezi pe cineva pentru anumite fapte dar printr-o decizie noua. 

    Concluzie: sunt din ce in ce mai slabi si sunt din ce in ce mai multe decizii nelegale. Asta e un semnal ca trebuie facut ceva si eliminat acest organism care a distrus efectiv piata. Supraveghere sigur nu a facut ci doar o mega suprareglementare. 

    Alo, cineva la BNR, Parlament, Guvern sa faca ceva ca in maxim 1 an nu mai e nimic din piata de capital.

    Sima, daca vezi asta cere anularea deciziei, pentru ca poti! 

    1. @cnvm: principiul legii este ca cine face, si desface. Adunarea generala alege un administrator, care insa isi intra in atributii doar dupa ce CNVM I'll autorizeaza. In momentul in care cnvm ii retrage autorizatia, el decade din drepturi. Asa ca...sima, nu te mai deranja, oriunde oi fi :d

    CNVM ar trebui sa faca mai mult de atat pentru piata de capital.

    CNVM distruge piata de capital. 

    CNVM nu respecta legile tarii . 

    CNVM da instructiunii care contravin legii 297. 

    CNVM acopera infractorii de pe piata de capital. 

    CNVM are salarii nesimtit si nejustificat de mari !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb