Coreea de Nord a lansat, miercuri dimineaţă, o serie de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, a anunţat armata Seulului, acesta fiind al doilea astfel de test de armament efectuat de Phenian într-o săptămână, transmite RFI.
Regimul liderului Kim Jong Un a organizat zeci de lansări în acest an, parte a unei serii de teste despre care experţii spun că ar putea fi legată de presupusa furnizare ilicită de arme de către Coreea de Nord către aliatul său, Rusia, pentru a fi utilizate în Ucraina.
Phenianul a negat orice comerţ cu arme cu Rusia, care ar putea duce la încălcarea sancţiunilor, dar, în condiţiile în care diplomaţia este de mult timp în impas, Coreea de Sud a fost declarată "principalul său inamic" în acest an şi a mutat recent arme cu capacitate nucleară în zonele de frontieră.
Lansarea urmează trimiterii recente de către Coreea de Nord a ministrului său de externe la Moscova - un susţinător-cheie al regimului lui Kim - pentru a doua sa vizită în mai puţin de un an.
De asemenea, Nordul se pregăteşte pentru o reuniune parlamentară în octombrie, în cadrul căreia se preconizează că va aproba măsuri de natură să escaladeze tensiunile cu Coreea de Sud, inclusiv încorporarea relaţiei ostile dintre cele două Corei în Constituţia sa.
Şeful Statului Major Interarme (JCS) de la Seul a declarat că a "detectat şi (analizează) mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acţiune lansate spre nord-est în jurul orei 06:50 (2150 GMT)".
"În pregătirea pentru lansări suplimentare, armata noastră a consolidat monitorizarea şi vigilenţa, împărtăşind în acelaşi timp îndeaproape informaţii", cu aliaţii Tokyo şi Washington, a adăugat acesta.
Tokyo a confirmat, de asemenea, lansarea, paza de coastă a ţării afirmând că o rachetă a căzut deja.
"Navele sunt rugate să fie atente şi, dacă observaţi obiecte căzute, vă rugăm să nu vă apropiaţi mai mult, ci să raportaţi acest lucru pazei de coastă", a afirmat aceasta într-o declaraţie.
Ministrul japonez al apărării, Minoru Kihara, a declarat ulterior că rachetele "par să fi aterizat în jurul coastei de est a zonei interioare a Coreei de Nord" şi, prin urmare, "se află în afara ZEE a Japoniei", adăugând că nu au fost raportate daune.
Armata Seulului a declarat că rachetele au fost lansate din zona nordică Kaechon din provincia Phyongan de Sud şi au zburat aproximativ 400 de kilometri (250 de mile).
"Lansarea de rachete de către Coreea de Nord este un act clar de provocare care ameninţă grav pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană şi îl condamnăm cu fermitate", a declarat JCS din Seul într-o declaraţie.
Joia trecută, Nordul a lansat ceea ce Seulul a descris ca fiind mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în apele de la est de peninsula coreeană, acesta fiind primul test de armament major al ţării cu arme nucleare de la începutul lunii iulie.
Presa de stat nord-coreeană a susţinut ulterior că acesta a fost un test al unui "lansator de rachete multiple de 600 mm de tip nou", care a fost supravegheat de Kim.
Legături cu Moscova
Coreea de Nord a consolidat recent legăturile militare cu Moscova, preşedintele Vladimir Putin făcând o vizită rară la Phenian în iunie, unde a semnat un acord de apărare reciprocă cu Kim.
Experţii au afirmat de mult timp că rachetele nord-coreene sunt desfăşurate în Ucraina.
"Având în vedere revigorarea războiului din Ucraina şi recenta vizită a lui Shoigu în Coreea de Nord, ultimele lansări de rachete ar putea fi pentru exporturi către Rusia", a declarat pentru AFP Yang Moo-jin, preşedintele Universităţii de Studii Nord-Coreene din Seul.
"Lansarea de rachete de astăzi ar putea fi, de asemenea, menită să consolideze sentimentul anti-Sud în rândul nord-coreenilor, ca parte a eforturilor de a consolida regimul înainte de ceea ce se înţelege ca fiind "formalizarea constituţională" a teoriei ostile a două naţiuni coreene în octombrie", a adăugat el.
Un raport publicat săptămâna trecută de Conflict Armament Research a folosit analiza resturilor pentru a arăta "că rachetele produse în acest an în Coreea de Nord sunt folosite" pe câmpul de luptă împotriva Kievului.
Şeful securităţii ruse, Serghei Şoigu, a vizitat Phenianul la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit presei de stat, şi s-a întâlnit cu Kim pentru discuţii.
Moscova caută muniţie pentru a-şi continua ofensiva de peste 30 de luni în Ucraina.
Baloane de gunoi
Începând cu luna mai, Coreea de Nord a trimis mai mult de 5.000 de baloane cu gunoi spre sud, spunând că acestea sunt represalii pentru baloanele de propagandă lansate de activiştii sud-coreeni.
Săptămâna trecută, Coreea de Nord a difuzat pentru prima dată imagini cu instalaţia sa de îmbogăţire a uraniului, care îl arată pe Kim vizitând-o, în timp ce solicită mai multe centrifuge pentru a-şi spori arsenalul nuclear.
Ţara, care a efectuat primul său test nuclear în 2006 şi este supusă unor serii de sancţiuni ONU pentru programele sale de armament interzise, nu a dezvăluit niciodată public detalii despre instalaţiile sale de îmbogăţire a uraniului.
"În lumina recentelor dezvăluiri privind instalaţiile sale de îmbogăţire a uraniului, (ultimele lansări de rachete) ar putea deschide calea pentru al şaptelea test nuclear al Coreei de Nord", a declarat Yang, de la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul.
Programele de arme nucleare ale Coreei de Nord sunt interzise de sancţiunile ONU, însă ţara a ignorat mult timp restricţiile, în parte datorită sprijinului acordat de aliaţii Rusia şi China.