Riyad Bank ia în calcul listarea diviziei de investment banking

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie

Foto: www.facebook.com/RiyadBank

Foto: www.facebook.com/RiyadBank

English Version

Riyad Bank ia în considerare vânzarea de acţiuni ale diviziei sale de investment banking, Riyad Capital, alăturându-se astfel unui flux constant de companii care apelează la piaţa de acţiuni a Arabiei Saudite, pe fondul cererii puternice de IPO-uri în Golf, conform Bloomberg.

Al treilea mare creditor al regatului a început să evalueze şi să se pregătească pentru o posibilă ofertă publică iniţială (IPO) a Riyad Capital, notează sursa citată.

Regiunea Golfului a fost o piaţă în plină expansiune pentru IPO-uri, în ultimii doi ani, pe fondul preţurilor ridicate ale petrolului şi al interesului sporit al investitorilor internaţionali, chiar dacă vânzările de acţiuni au scăzut la nivel global, în contextul dobânzilor ridicate. Spre exemplu, acţiunile Modern Mills Co. din Arabia Saudită au crescut cu 30% la debutul lor recent la tranzacţionare pe piaţa din Riad, după un IPO suprasubscris.

Creată în 2008, Riyad Capital, societate care oferă servicii de administrare a activelor şi averilor, de investment banking şi de brokeraj, a înregistrat un profit de 380,5 milioane de riali (101 milioane de dolari) anul trecut, potrivit site-ului companiei. Activele sale totale au fost de aproximativ 3 miliarde de riali.

Fondul de Investiţii Publice (PIF), fondul suveran al ţării, este cel mai mare acţionar la Riyad Bank, cu o cotă de 21,75%. O deţinere de 10,39% este controlată de guvernul Arabiei Saudite.

Potrivit vccircle.com, board-ul Riyad Bank a emis o rezoluţie pentru evaluarea eventualei listări, respectiv determinarea mărimii şi a structurii unui potenţial IPO. Informarea depusă de Riyad Bank la operatorul bursier saudit Tadawul Group precizează, conform arabnews.com: "Riyad Bank şi Riyad Capital se vor coordona pentru a finaliza evaluarea, precum şi măsurile relevante, inclusiv determinarea mărimii ofertei, precum şi a altor detalii aferente".

IPO-ul va fi supus aprobărilor de reglementare dacă Riyad Bank decide să continue cu oferta. În luna februarie, banca a anunţat că profitul său net pentru 2023 a crescut la 8,05 miliarde de riali (2,15 miliarde de dolari), marcând o creştere cu 15% faţă de anul precedent. Venitul operaţional a crescut cu 17% în ritm anual, până la 15,89 miliarde de riali în 2023, ca urmare a majorării unor comisioane. Totuşi, banca a înregistrat o scădere cu 3,6% a profitului său net în trimestrul al patrulea din 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 1,95 miliarde de riali, notează arabnews.com.

Un raport KAMCO Invest, lansat în februarie, arăta că Arabia Saudită a fost, anul trecut, lider pe piaţa IPO-urilor din regiunea Consiliului de Cooperare al Golfului, 35 din cele 46 de listări având loc în regat. Raportul a evidenţiat că piaţa paralelă a Arabiei Saudite, Nomu, a atras 27 de IPO-uri în 2023.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb