ROBERT BURLAN, RAIFFEISEN ASSET MANAGEMENT "Taxa pe active nu este suportabilă pentru bănci"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 februarie 2019

Robert Burlan

Robert Burlan

"Cerinţele de capital pentru administratorii de fonduri Pilon II, prevăzute în Ordonaţa de Urgenţă a Guvernului, sunt pur şi simplu draconice"

Taxa pe activele bancare în funcţie de indicele ROBOR, măsură prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018, nu este suportabilă pentru bănci, din punct de vedere matematic, a declarat, ieri, Robert Burlan, Chief Investment Officer în cadrul Raiffeisen Asset Management, în cadrul unei conferinţe organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Robert Burlan a spus: "Chiar dacă am văzut măsuri similare (n.r. cu cele din OUG 114/2018) şi în alte ţări din regiune, în Polonia, Ungaria, cred că în niciunul dintre cazuri nu am văzut un asemenea cumul de măsuri luate toate în acelaşi moment şi de o asemenea magnitudine. Din acest motiv, este greu de crezut că efectul nu se va propaga la nivelul întregii economii. Nu doar sectoarele vizate vor fi afectate, ci efectele se vor propaga mai departe, în special prin canalul bancar. Pentru un sector care a avut în ultimii zece ani un Return on Assets (n.r. Rentabilitatea Activelor) mediu de sub 0,5%, o taxă de 1 - 2% nu este suportabilă, din punct de vedere matematic. Anumite bănci vor ieşi din piaţă în aceste condiţii. În mod evident, în viitor, sectorul bancar nu are cum să existe cu forma aceasta a taxei".

În opinia reprezentantului Raiffeisen Asset Management, efectele măsurilor Ordonanţei vor fi cât se poate de vizibile şi dureroase pentru economie, mai ales că ciclul economic este de destul de matur, inclusiv în Europa şi în Statele Unite, iar prin acestea nu se face decât să se accelereze drumul spre recesiune.

Robert Burlan a declarat: "Deja am văzut o înrăutăţire a perspectivei de rating pentru unele bănci. Am văzut anunţuri de tăiere a investiţiilor. În condiţiile în care, aşa cum s-au exprimat reprezentanţii băncilor, se «naţionalizează» profitul, este clar că trebuie să te ajustezi, fie pe partea de credite, fie pe cea de investiţii".

Reprezentantul Raiffeisen Asset Management a adăugat: "În ceea ce priveşte sectorul pensiilor private, cerinţele de capital (n.r. pentru adiministratorii Pilon II) sunt pur şi simplu draconice şi nimeni nu a explicat de ce este nevoie ca un administrator de pensii să aducă bani la capitalul său aproape similar cu o bancă, în condiţiile în care activele nu sunt pe bilanţ, iar provizionale pe care trebuie să le constituie pentru garantarea contribuţiilor sunt deja constituite. Este vital ca sectorul pensiilor să continue. Şi-a arătat performanţa, soliditatea, şi-a arătat contribuţia la evoluţia pieţei şi a economiei".

În opinia lui Robert Burlan, evoluţia bună a pieţei noastre de capital din 2018, exceptând impactul avut de OUG 114/2018 de la finalul anului, s-a datorat şi activităţii fondurilor de pensii Pilon II.

"A contat foarte mult că bursa a beneficiat de influxuri constante din partea fondurilor de pensii, care investesc peste 90% din bani în piaţa locală şi poate pes­te 95% din toate activele în economia locală", a spus reprezentantul Raiffeisen Asset Management.

Totodată, Robert Burlan a subliniat că parcursul pozitiv al economiei ţării noas­tre din ultimii ani s-a datorat şi contribuţiei fondurilor de pensii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. si nu aratati cu degetul. Raiffeisen este singura Banca mioritica care nu prezinta ajustarea la inflatie in mod adecvat si astfel nu respecta normelor IFRS. De ce?Matematic vorbind raportul financiar e un fake

    1. Ce faci maestre, te contrazici singur? Cu BCR cum ramane?.

    Rolul taxei este tocmai acela de a diminua exportul de profit prin inginerii financiare. E treaba băncilor cât declară return on assets, plătesc taxa și statul închide ochii la furtul global. :))))))))))

    ...

    Taxa pe activele bancare în funcţie de indicele ROBOR, măsură prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018, nu este suportabilă pentru bănci, din punct de vedere matematic, pentru ca nu ne asigura dorinta (dorinta, nu lacomia!!) noastra de profit.

    Profit de ocazie ca sa va atentionez. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb