ROBOR creşte în salturi şi atinge un nivel record pentru ultimii 12 ani

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iulie 2022

ROBOR creşte în salturi şi atinge un nivel record pentru ultimii 12 ani

Dobânzile pentru depozitele la termen în lei au crescut şi ele la niveluri atractive Dolarul, liderul depozitelor la termen în valută: dobânda pe scadenţa 12 luni este la 2,35% Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România: "Un portofoliu diversificat pe dolari, euro şi lei ar fi produs un mic câştig, având în vedere aprecierea dolarului din ultimele luni"

Dobânzile din piaţa monetară continuă să crească în ritm accelerat, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut ieri la 7,21% de la 7,18% în ziua de miercuri. Dinamica ascendentă a dobânzilor s-a accelerat în ultimele luni pe fondul majorării ratelor de dobândă de către Banca Naţională a României (BNR), care în debutul lunii a majorat dobânda de politică monetară cu 100 de puncte de bază, la 4,75%. BNR a început majorarea dobânzilor pentru a încerca să combată inflaţia galopantă care în iunie a atins un nivel de 15%.

O cotaţie similară a ROBOR nu a mai fost înregistrată din 9 iulie 2010.

La începutul anului 2022, indicele ROBOR la 3 luni era la o valoare de 3,02%, faţă de 1,98% în debutul lui2021, iar în martie acest an indicele era cotat la 4,25%. Creşterea indicelui la nivelul actual s-a accelerat pe fondul pasului mai mare al BNR de majorare a dobânzilor, pe fondul lichidităţii din piaţa bancară ţinută în deficit - băncile fiind nevoite să se împrumute de la BNR - şi a includerii în dobânzi a aşteptărilor de noi majorări de la BNR.

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,38% ieri, de la 7,34% cât a fost la mijlocul săptămânii.

În acelaşi timp, dobânzile la depozitele în lei au început să crească şi au atins deja niveluri atractive.

Pentru persoanele fizice, cea mai bună dobândă pe scadenţa 6 luni este oferită de OTP Bank (6,20%), care este urmată de Credit Agricole (6,00%) şi Libra Internet Bank şi Banca Românească (ambele cu 5,75%). Pe scadenţa 12 luni, cea mai bună dobândă este oferită tot de OTP Bank (6,70%), urmată de Credit Agricole (6,50%). Alpha Bank şi Banca Transilvania oferă la rândul lor dobânzi de 6,00% la depozitele în lei pe 12 luni.

De asemenea, pentru persoanele juridice, dobânda la depozitele la termen în lei pe 6 luni la Libra Internet Bank şi Credit Agricole se situează la 5,75%, iar la Banca Transilvania la 5,50%. Pentru depozitele pe 12 luni în lei, cea mai bună dobândă este oferită de Banca Română pentru Credite şi Investiţii, 6,85%, urmată de Libra şi Credit Agricole (6,25%) şi Banca Transilvania (6,00%).

Pentru depozitele la termen în euro dobânzile sunt mult reduse (între 0,01% şi 0,75%), în ciuda tendinţei recente de ţinere a economiilor în valută. Dobânzile în dolari sunt însă în creştere puternică, cea mai bună fiind pentru persoanele fizice la Banca Transilvania - 1,75% la depozitele în dolari pe 6 luni şi 2,35% pentru cele pe 12 luni. Pentru persoanelor juridice, cea mai atractivă dobândă la depozitele la termen în dolari este tot la Banca Transilvania - 1,75% la depozitele pe 6 luni şi 2,35% pentru cele pe 12 luni.

Pentru comisioane şi restul dobânzilor oferite de bănci vezi pagina 15 din ediţia de ieri a ziarului BURSA.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România: "Ideală pentru plasamentele pe depozite bancare la termen este diversificarea"

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, ne-a declarat că există o oarecare protecţie la inflaţie în economie, având în vedere rata de creştere de două cifre a salariilor din ţara noastră. Potrivit acestuia, pentru plasamentele pe depozite bancare, ideală este diversificarea, adică realizarea unui portofoliu cu expunere pe mai multe monede.

"Pe de o parte, inflaţia erodează economiile. Pe de altă parte, da, cei cu credite vor plăti nişte rate mai mari. Însă dobânzile în lei rămân puternic real-negative. Asta înseamnă că pentru cei care sunt cumva hedge-uiţi la inflaţie, cum ar fi companiile care pot duce mai departe preţurile în produsul final sau cei care au salariul indexat la inflaţie, creditele sunt chiar ieftine. Da, pentru cei care au venituri fixe, acolo este o problemă cu creşterea costurilor. Totuşi, dacă ne uităm pe ansamblul economiei, salariile au continuat să crească şi se majorează cu o rată anuală de creştere de 2 cifre. Asta înseamnă că în mare parte există la nivel de economie protecţie la inflaţie", a precizat analistul CFA România.

Acesta a subliniat că dobânzile vor continua să crească în perioada următoare.

"În general, spune manualul de economie, o dobândă trebuie să fie real-pozitivă. Adică rata de dobândă să fie mai mare decât inflaţia anticipată pentru orizontul respectiv. Nu este însă cazul, nici în România şi nici în alte părţi - de exemplu pe euro sau pe dolar. Din acest motiv, probabil dobânzile vor continua să mai crească. Ciclul de majorare nu s-a oprit, banca centrală (din România) va continua să crească (ratele de dobândă) şi 6% este un nivel ca şi garantat. Însă s-ar putea merge chiar mai sus cu majorarea ratei de dobândă de politică monetară. Banca centrală şi-a asumat atât majorarea, cât şi controlul strict al lichidităţii, ceea ce înseamnă că ROBOR-ul poate să fie în continuare - este şi acum - peste facilitatea de credit", a spus Adrian Codirlaşu.

Vicepreşedintele CFA România a punctat că un portofoliu diversificat pe dolari, euro şi lei chiar ar fi produs un câştig, având în vedere aprecierea dolarului din ultimele luni.

"Mereu am susţinut diversificarea - adică şi dolari şi lei şi euro. Dacă am fi avut un portofoliu de genul acesta ar fi rămas relativ stabil, inclusiv datorită aprecierii dolarului. Poate s-ar fi şi înregistrat un randament mic. Scopul este stabilitatea şi protejarea economiilor. Ca principiu, economiile ar trebui să stea într-o monedă cu inflaţie mică pentru că inflaţia depreciază acea monedă. La franc elveţian inflaţia este încă sub 3% şi vedem că este o monedă care a rămas stabilă. Dolarul este moneda de bază la nivel global", a arătat Codirlaşu.

Acesta consideră că pieţele financiare globale vor continua să se confrunte cu o volatilitate majoră în a doua jumătate a anului curent, chiar dacă în semestru al doilea din 2022 va aduce o scădere a ratelor anuale ale inflaţiei din marile economii.

"Pe mărfuri aş spune că probabil am văzut maximele şi piaţa va merge în jos, cu excepţia gazului în Uniunea Europeană unde este altă situaţie. Dar pentru restul mărfurilor probabil am văzut maximele, preţurile vor merge în jos şi vor fi un factor deflaţionist în perioada următoare", a mai punctat Codirlaşu.

Cristian Popa, BNR: "Perioada dobânzilor real negative urmează să se încheie"

Totodată, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, a declarat recent că majorarea dobânzilor produce într-adevăr costuri pentru cei îndatoraţi, însă "inflaţia produce costuri pentru toată lumea".

"Uzuala comparaţie a dobânzilor cu cele din perioada 2012-2021 nu este deloc fericită, pentru că venim după 10 ani de dezinflaţie şi pentru că perioada aceasta, de inflaţie scăzută, s-a încheiat. Şi perioada dobânzilor real negative urmează să se încheie. Dacă vrem însă să înţelegem încotro se duc dobânzile, este utilă comparaţia cu perioada de dinainte de 2012, nu că se va repeta, dar aşa vom înţelege mai bine viitorul: după o dezinflaţie prelungită, de 10 ani, din păcate a urmat o inflaţie relativ rampantă, cea din ultimele 12-18 luni, declanşată atât de eforturile fiscale şi montare de depăşire a crizei COVID - deficite fiscale majore, reduceri de dobânzi, creaţie monetară - cât şi de criza energetică şi războiul din Ucraina. Deci pentru a înţelege viitorul trebuie să facem comparaţiile corecte: cu perioada de dinainte de 2012 mai exact. Dobânzile la dolar şi euro de 3-4-5% erau absolut normale atunci. La leu, dobânzi de 6-7-8% erau absolut normale atunci. Aceasta este noua normalitate spre care ne îndreptăm: normalitatea dobânzilor pozitive", a explicat Popa într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit oficialului BNR, deceniul dobânzilor mici şi cel al represiunii financiare se încheie pentru că deceniul efectelor deflaţionise se încheie: "deglobalizarea, tranziţia verde, şocul energetic, războiul, deficitele, creaţia monetară şi sugrumarea liberalismului creează inflaţie şi aceasta se vede".

"Deci când vine vorba de dobânzi, anomalia a fost acest ultim deceniu, acum doar se revine la normal. Creşterea dobânzilor este desigur mai grea decât reducerea lor, ne gândim şi la debitori, însă creşterea dobânzilor produce costuri pentru cei îndatoraţi, inflaţia produce costuri pentru toată lumea", a mai explicat Cristian Popa.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. > "Deci când vine vorba de dobânzi, anomalia a fost acest ultim deceniu, acum doar se revine la normal. Creşterea dobânzilor este desigur mai grea decât reducerea lor, ne gândim şi la debitori, însă creşterea dobânzilor produce costuri pentru cei îndatoraţi, inflaţia produce costuri pentru toată lumea", a mai explicat Cristian Popa.

    Nu se revine la nici un normal. Dobanda sub inflatie inseamna ca cine are un credit castiga frumusel. 

    Cine tine economii plateste nota de plata. 

    1. Alice în Țara Minunilor, populațiile au dat lovitura. Toți creditacii căștigă frumușel. Și vor câștiga minim un deceniu. Un al doilea job mai prost plătit sau poate chiar și o plimbare veșnică pe lângă un cărucior de cumpărături plin cu averea strânsă într-o viață.

      Adică dacă le-a crescut rata de la 30 la 40 la sută din salar, iar restul de 60 la sută din salar e jin 2-3 ani jumătate că putere de cumpărare din cei 70 la sută care rămâneau înainte de ..inflația câștigătoare, creditacul e câștigat ce anume?

      Sunt tot felul de fanfaroni imobiliari care exultă pe tema rata e cât chiria, de luna asta, dublă, poate triplă de la anul. Casa se plătește singură, important e să te califici. Dacă n-ai bani, vinzi un rinichi și așa banii n-au valoarea mea.

      Pai... daca inflatia e 15-20%, si dobanda e 10-15% iti trebui o majorare de salariu sub inflatie ca sa ti pasul.

      Ai putea fi consilier financiar. :)

      Creditacul a mâncat a băut sa distrat oricum na avut nimic etc. Las sa alerge ei după tine ca convine

    Bucuria de a accesa un credit imobiliar pentru care să muncești toată viața este acum deplină. Și când spun toată viața știu ce vorbesc. Cred că nu vă închipuiți că mai prindeți 68-70 de ani precum părinții, ca să vă bucurați un picuț de pensie. A, dacă e din aia specială de pe la 47 de ani, atunci îmi cer scuze, postarea nu vă privește.

    Revenim, pentru 55mp avem șansa unica, începând de anul ăsta, să muncim toată viața de salariat fără să mai înțelegi nimic din ea. 

    Mă refer și la creditele în derulare, bineînțeles. Este un "câștig" enorm, cum ar spune cineva mai sus. Deci, nu mai economisiți, că pierdeți. Trăiți viața pe credit. Oricum, acolo vom ajunge, vom trăi pe credit, ceva de genul unei cartele. Când se termină, Ghinion! Ca o glumă, că e Vineri :)

    În rest, Doamne Ajută!!!  

    1. Creditul este o arma puternica!!!!

      Mare atentie cu el ca nu e de gluma! 

      El se face / acceseaza in Deflatii si se achita in Inflatii!!!! 

      Iti trebuie inteligenta financiara ca sa te joci cu Creditul!!! 

      Nu pleca urechea la “educati financiari” pentru carnea de tun! 

      Se intra real din 2023 in faza de SUPRAINDATORARE a natiei (a populatiei) caci deja randamentele reale in piata devin real negative si caprateurile se compreseaza violent fapt ce anunta iminenta criza economica ce are sa buseasca in piata internationala si cu intarziere local. 

      Aveti grija cand se vb de inflatie si deflatie!!! Nu degeaba “bogatii si bancile” -au pus bani deoparte! 

      Mai bine sa loveasca inflatie cumulata pe cv ani de 50-60 % si sa se striveasca activele cu 70-80-90%!!!!  

      Sa nu uitati cand piata face foametea activele sunt ieftine; cand piata se lafaie pe canalele sociale activele sunt scumpe!!! 

      Avem lafaiala in piata in timp ce bancile au urcat forta gradul de indatorare a natiei! 

      Generatia “accesare credit 2022-2023-2024-2025” va plati cu varf si indesat inconstienta financiara comisa. 

      Isaresc se pregateste sa bage forta in (neproductivitate pe moment) vechea generatie si simultan sa dea soc in productivitate noii generatii (tineri fara calificari si munca); la aceasta intersectie buseste ciclic inflatia si activele in cotatii din cauza puseului final fara contrapartida in productivitate. 

      Banii se topesc accelerat in piata - idiotii financiari vos schimba iar moneda dand “teapa” celor ce economisesc! - stati pe aur!!! pana in 2030 e veselie la cotatie aur leichiar si pana in 2031-2032!!! 

      Fa credit cu cap!!! 

      Caci piata deja pe unele locuri cade in cap!!! 

      Avem deja cartiere cu magazine goale la inchiriat; avem deja blocuri cu vanzare apartamente devenite apartamente de inchiriat (tot goale)... se aduna o piramidarende credit colosala in sistem!!! 

      Dupa calculele mele dobanzil vor sta pe un plato pana vor cobora iar! 

      s c cret  

      ...

      Iar când firma va rămâne fără bani se va activa clauza prin care vei primi un bonus lunar de la veverița alocată.

      Cine și-a luat credit în ultimii ani a citit toate clauzele cu atenție. Nu mică îi va fi mirarea când va afla și sensul. :) 

      nu stiu de ce mi/a fost sters comentariul, ca nu cred ca am jignit pe nimeni, n/am injurat etc. Whatever...

      Daca firma nu va mai avea bani, gasesc alta firma care are bani. Unde e problema?  

      Problema e că n-ai prins nicio criză. Multe ți se vor revela.

      Lucrez din primul an de studentie, din 2004. Ce-i drept, ca prin vremuri atat de tulbure n-am trecut. Dar om trece si peste problemele astea.

    cel mai hulit a fost francul elvetian (pe romania) si cele mai mari randamente a adus!!! - mai ales tinut cu levier pe balantele interne.

    s c cret  

    1. Salut! Care e faza cu s c cret?!? :)

      P. S. : Postarea mea avea tangentă sarcastică. 

      E pe axul timpului. Nu te-ai prins?

      E semnătura lui idioata. La un moment dat cineva i-a zis că are comentarii cretine și tipul e relativ bazat pe analiza economica. Și s-a ofuscat și din momentul ăla a semnat cu "comentarii cretine" ... Acum și-a schimbat semnătura in s c cret... Fiecare cu dileala lui, nu?

      cine stie :D

      semnat comenturi cretine = s c cret 

      Acum înțeleg. Nu-i problemă, am învățat în viață să nu judec pe nimeni.

      Faină și treaba aia cu "axa timpului". E de discutat. Cum este de discutat și faptul că fiecare are dreptul la o opinie. Nu?!? 

      desigur ca fiecare are dreptul la o opinie.

    Nu aurul, nu dolarul, nu CHF...ci companiile lider de piața care produc ceva tangibil și necesar oamenilor și care au P/E sub 7, vor fi câștigătorii !!

    Și dacă am CHF sub pat nu tot la băcănie sau la electricitate mă duc cu ei? Si dacă merg cu CHFul cel puternic sa plătesc curentul, hopa, stai sa vezi, și curentul e mai dihai scump ca CHFul meu...

    1. Teraplast 0,2, tlv 1,2

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb