Doar 3% dintre companiile din România nu au luat măsuri de restructurare, iar cele care au trecut prin acest proces s-au axat mai ales pe reducerea costurilor şi generarea de lichidităţi, în prezent punându-se din nou accent pe creştere, arată un studiu al companiei Roland Berger. Codruţ Pas-cu, managing partner Roland Berger Strategy Consultants, a declarat: "Aproape toate companiile din România au luat măsuri de restructurare. Doar 3% dintre companii nu au recurs la un astfel de proces. Comparativ cu restul lumii, procesele interne de restructurare au fost mai extinse în România şi în regiune. Majoritatea companiilor plănuiesc procese de restructurare care să dureze sub un an, în timp ce numai 3% din managerii din România au planificat un proces de restructurare mai extins de 18 luni (la polul opus se înscrie Japonia, cu 44%)".
În România, ajustarea planurilor de afaceri (76%) şi reducerea costurilor (81%) au fost principalele măsuri implementate în timpul crizei de către companii, acestea urmând să-şi păstreze importanţa şi în viitor, chiar dacă accentul va cădea pe lansarea de iniţiative de creştere, concomitent cu o mai bună gestiune a creanţelor.
În ceea ce priveşte impactul crizei asupra finanţării, studiul Roland Berger arată că România şi regiunea Europei Centrale şi de Est au fost cele mai afectate. "Diminuarea şi neacordarea unor noi linii de credit au fost resimţite mai puternic la noi în ţară decât în alte părţi", a declarat Pascu, citat de Mediafax.
Emisiunile de obligaţiuni ar putea fi surse de finanţare pentru doar 4% din companii. În ECE, 56% dintre firme utilizează resurse proprii pentru dezvoltare şi 36% credite."Aceste fonduri proprii sunt de o dimensiune destul de redusă pentru aspiraţiile companiilor din România, de aceea vedem un business nou pentru bănci sau alţi jucători pentru a susţine dezvoltarea afacerilor", a precizat Pascu.
Mai mult, în România lipsa finanţării adecvate reprezintă un obstacol important în calea dezvoltării viitoare, consideră companiile intervievate, în timp ce capacitatea de producţie limitată sau forţa de muncă necores-punzătoare nu reprezintă bariere semnificative pe plan local.