Roland Berger: Doar 3% dintre companiile din România nu au luat măsuri de restructurare

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 aprilie 2011

Doar 3% dintre companiile din România nu au luat măsuri de restructurare, iar cele care au trecut prin acest proces s-au axat mai ales pe reducerea costurilor şi generarea de lichidităţi, în prezent punându-se din nou accent pe creştere, arată un studiu al companiei Roland Berger. Codruţ Pas-cu, managing partner Roland Berger Strategy Consultants, a declarat: "Aproape toate companiile din România au luat măsuri de restructurare. Doar 3% dintre companii nu au recurs la un astfel de proces. Comparativ cu restul lumii, procesele interne de restructurare au fost mai extinse în România şi în regiune. Majoritatea companiilor plănuiesc procese de restructurare care să dureze sub un an, în timp ce numai 3% din managerii din România au planificat un proces de restructurare mai extins de 18 luni (la polul opus se înscrie Japonia, cu 44%)".

În România, ajustarea planurilor de afaceri (76%) şi reducerea costurilor (81%) au fost principalele măsuri implementate în timpul crizei de către companii, acestea urmând să-şi păstreze importanţa şi în viitor, chiar dacă accentul va cădea pe lansarea de iniţiative de creştere, concomitent cu o mai bună gestiune a creanţelor.

În ceea ce priveşte impactul crizei asupra finanţării, studiul Roland Berger arată că România şi regiunea Europei Centrale şi de Est au fost cele mai afectate. "Diminuarea şi neacordarea unor noi linii de credit au fost resimţite mai puternic la noi în ţară decât în alte părţi", a declarat Pascu, citat de Mediafax.

Emisiunile de obligaţiuni ar putea fi surse de finanţare pentru doar 4% din companii. În ECE, 56% dintre firme utilizează resurse proprii pentru dezvoltare şi 36% credite."Aceste fonduri proprii sunt de o dimensiune destul de redusă pentru aspiraţiile companiilor din România, de aceea vedem un business nou pentru bănci sau alţi jucători pentru a susţine dezvoltarea afacerilor", a precizat Pascu.

Mai mult, în România lipsa finanţării adecvate reprezintă un obstacol important în calea dezvoltării viitoare, consideră companiile intervievate, în timp ce capacitatea de producţie limitată sau forţa de muncă necores-punzătoare nu reprezintă bariere semnificative pe plan local.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb