Roma, pregătită pentru organizarea Expoziţiei Universale din anul 2030

G.M.
Internaţional / 24 octombrie 2023

Roma, pregătită pentru organizarea Expoziţiei Universale din anul 2030

Italia trebuie să găzduiască Expoziţia Universală din 2030, deoarece candidatura depusă de ţara respectivă nu este una proprie, ci una a Uniunii Europene, au afirmat speakerii din cadrul dezbaterii organizată ieri de Ambasada Italiei la Bucureşti înainte de decizia pe care o vor lua în noiembrie membrii Biroului Internaţional de Expoziţii care vor stabili la Paris cine va organiza evenimentul global de la sfârşitul acestui deceniu: Roma, Busan sau Riyadh.

Ambasadorul european Sem Fabrizi, care s-a întâlnit ieri cu premierul Marcel Ciolacu şi cu o parte din conducerea Ministerului de Externe, a afirmat că proiectul Rome Expo 2030 e susţinut de guvernul italian, de companii şi de societatea civilă.

Sem Fabrizi a spus: "Este un proiect global pentru că 2030 reprezintă data limită pentru atingerea unor ţinte privind dezvoltarea sustenabila, ţinte urmărite şi în cadrul Rome Expo 2030. Este un proiect care implică multe sectoare din economie, atât cele productive, cât şi partea turistică. Dacă se va aproba candidatura Italiei, autorităţile sunt pregătite să investească 11 miliarde euro în organizarea expoziţiei la care sunt aşteptaţi să participe peste 10 milioane de vizitatori".

Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Italiei la Bucureşti a spus: "Este important pentru guvernul italian ca Roma să organizeze expoziţia universală din anul 2030, iar în acest proiect sunt implicaţi şi npartenerii sociali - companii (prin intermediul Confindustria), societatea civilă, mediul academic şi institute de cercetare-inovare. Proiectul Rome Expo 2030 este rezultatul cooperării dintre statul italian şi partenerii sociali, fiecare având un interes în implementarea acestui proiect, dacă BIE va decide în noiembrie ca Roma să organizeze expoziţia universală de la sfârşitul acestui deceniu. Din punctul nostru de vedere, Roma ar fi cea mai bună alegere, pentru că are un grad înalt de mobilitate urbană, va oferi spaţii vaste pentru expozanţi, iar o parte din investiţiile care vor fi făcute pentru expoziţia universală vor putea fi utilizate de comunitatea locală cel puţin două decenii după acest eveniment major".

La prezentarea de ieri a candidaturii capitalei Italiei pentru organizarea ediţiei din anul 2030 a expoziţiei universale a fost prezent şi arhitectul Matteo Gatto, care este director tehnic al comitetului de organizare. El a precizat că tema expoziţiei din 2030 va fi "Oameni şi teritorii: regenerare, incluziune şi renovare".

Matteo Gatto a spus: "Cum putem învăţa să trăim şi să prosperăm împreună într-o lume din ce în ce mai neclară, nemiloasă şi complexă?

Tema - Oameni şi teritorii: regenerare, incluziune şi inovare - înseamnă să facem faţă împreună provocărilor pe care prezentul le pune tuturor: schimbările climatice, exploatarea resurselor, dezvoltarea urbană, fluxurile majore de migraţie, probleme care vor fi investigate activ în cadrul platformei Expo 2030 Roma, pentru a introduce noi soluţii, idei şi strategii".

Directorul tehnic al Expo 2030 Roma a afirmat că peste 50% din populaţia activă trăieşte în oraşe, existând comunităţi urbane unde acest procent se ridică la peste 65%, că peste 70% din poluare este produsă în oraşe, localităţile urbane fiind şi primul consumator de energie, cu aproape 80% din totalul consumuluyi de energie.

Matteo Gatto a arătat: "În cadrul platformei Expo 2030 Roma vom discuta despre limite, rute, reţele şi frontiere, despre incluziune - deoarece nimeni nu trebuie să rămână în urmă, nici săracii faţă de bogaţi, nici periferia faţă de centru -, precum şi despre energie, despre riscuri, hazard, vulnerabilitate şi rezilienţă. Cele trei arii principale unde se vor afla pavilioanele expoziţionale vor fi alimentate cu energie prin intermediul panourilor solare, panouri care la finalul expoziţiei vor alimenta cu energie până în anul 2040 campusurile studenţeşti, iar până în anul 2050 vor oferi energia necesară pentru 40.000 de persoane care locuiesc în Roma".

Accesul în zona respectivă va fi realizat printr-o linie de tren extinsă care poate transporta de la Colosseum aproximativ 30 de milioane de persoane în cele şase luni cât va dura expoziţia universală din 2030.

Principalul partener al statului italian în acest proiect masiv de 11 miliarde euro este Confindustria, confederaţie patronală alcătuită din 222 federaţii, unde sunt membre 150.000 de companii care au peste 5,5 milioane angajaţi.

Decizia va fi luată de Biroul Internaţional de Expoziţii, la Paris, luna viitoare. Contracandidaţii Romei sunt oraşul sud-corean Busan şi capitala Arabiei Saudite - Riyadh.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb