România a avut cea mai mare inflaţie anuală negativă din UE în martie

Diana Popescu
Macroeconomie / 14 aprilie 2016

România a consemnat, în luna martie 2016 comparativ cu luna martie 2015, cea mai mare inflaţie negativă în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rată de minus 2,4%, faţă de cea de minus 2,1% înregistrată în februarie, arată datele publicate, astăzi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit unor surse din presă.

Potrivit sursei citate, atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro preţurile de consum au stagnat în luna martie, după ce în luna februarie au intrat în teritoriu negativ. Un număr de 15 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflaţiei, pe primele locuri fiind România (minus 2,4%), Cipru (minus 2,2%) şi Bulgaria (minus 1,9%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Belgia (1,6%), Suedia (1,2%) şi Malta (1%).

Comparativ cu luna februarie 2016, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 11 state membre, printre care se numără şi România, a rămas stabilă în şapte state şi a crescut în nouă ţări.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii preţurilor l-au avut restaurantele şi cafenelele (cu o creştere 0,12 puncte procentuale), urmate de pachete turistice (0,09 puncte procentuale) şi chirii (cu o creştere de 0,07 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflaţiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,60 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,23 puncte procentuale) şi a gazelor naturale (minus 0,10 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte România, datele publicate la începutul săptămânii de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că inflaţia anuală s-a menţinut în teritoriu negativ în februarie, la minus 3%, în coborâre de la minus 2,7% în februarie. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) scăderea a fost de minus 2,4%.

Cu toate acestea, Banca Naţională a României (BNR) a modificat la 1,4% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, de 1,1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb