România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2011

România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii

Adrian Simionescu, şeful casei de brokeraj "Vienna Investment Trust": Şansele ca statul român să-şi vândă excedentul de 300 de milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră sunt aproape nule

Ţara noastră a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, potrivit anunţului făcut, ieri, de Ministerul Mediului.

Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, în şedinţă publică, decizia finală referitoare la neconformităţile identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES 2010), transmis în anul 2010 de ţara noastră.

Decizia finală a Comitetului confirmă concluziile preliminare adoptate în data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, a fost suspendată eligibilitatea României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei, anunţă reprezentanţii minis­terului.

De asemenea, potrivit deciziei finale, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sis­temului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră (GES).

Ţara noastră a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare şi a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional şi a inventarului naţional de emisii de GES, potrivit Ministerului Mediului.

În prezent, România implementea­ză măsurile menite să asigure îndeplinirea cerinţelor Comitetului, urmând ca, în baza studiilor iniţiate de Ministerul Mediului, să pregăteas­că o nouă variantă revizuită a inventarului naţional, pe care să o transmită spre evaluare Secretariatului UNFCCC, pentru ca, ulterior, să solicite reinstalarea eligibilităţii în cel mai scurt timp.

Şansele ca statul român să-şi vândă excedentul de 300 de milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră sunt aproape nule, dat fiind că termenul limită pentru valorificarea lor, anul 2012, se apropie cu repeziciune, iar statul român mai are multe lucruri de pus la punct, susţine Adrian Simionescu, şeful casei de brokeraj "Vienna Investment Trust", prima casă de brokeraj autohtonă care s-a conectat la bursa de mediu Bluenext: "În prezent, România are un excedent de 300 de milioane de AAU-uri (assigned amounts units), care, valorificate, ar putea aduce circa 1,2 miliarde de euro la bugetul de stat, luând în calcul un preţ de 4-4,5 euro/unitate", ne-a precizat Adrian Simionescu, subliniind că statul a pierdut deja oportunitatea să încaseze un preţ mai bun pentru aceste certificate, nevalorificându-le atunci când se tranzacţionau la 16-17 euro/unitate, ca în 2009.

Deşi oficialii români şi-au exprimat speranţa ca durata suspendării certificatelor să fie limitată la trei - patru luni, Adrian Simionescu este, totuşi, mai pesimist, susţinând că statul nu va avea timp, chiar şi în această eventualitate, să îşi vândă AAU-urile, până în 2012. Nevândute, ele se pierd, pentru că, de obicei, nu se reportează, susţine şeful "Vienna Investment Trust".

Domnia sa ne-a declarat: "Părerea mea este că şansele de a mai valorifica aceste certificate sunt aproape nule din mai multe motive: teoretic, ele trebuie vândute până în 2012. Este foarte greu să vinzi aceste certificate dacă nu ai o schemă de investiţii verzi; au fost cazuri când s-au vândut sub un euro, în lipsa unei scheme de investiţii verzi, iar România are o schemă de investiţii verzi destul de simplistă. Este greu de estimat că va reuşi să o definitiveze în trei-patru luni de zile, cât timp se preconizează că vor fi suspendate tranzacţiile. La asta se adaugă şi faptul că următoarea perioadă de raportare este în februarie-aprilie 2012, or mai sunt doar câteva luni până atunci. Mai mult decât atât, Uniunea Europeană a lansat în discuţie un Regulament pentru unificarea Registrelor Naţionale de Certificate şi probabil că România nu va avea timp să îşi vândă certificatele până la adoptarea lui".

Premierul vrea să cadă capetele celor vinovaţi

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, citat de Mediafax, că "trebuie pus pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului", dacă tranzacţiile cu certificate vor fi suspendate, în cazul României, adăugând că vrea "capete jos" pentru că "cei vinovaţi trebuie să plătească".

"Capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului trebuie să fie pe masă dacă acest lucru se va întâmpla. Vreau un plan foarte, foarte riguros ca în maximum şase luni să se poată relua tranzacţionarea acestor certificate, dar vreau capete jos dacă o asemenea decizie se ia împotriva României şi cei vinovaţi să plătească", a declarat Emil Boc.

La rândul său, ministrul mediului Laszlo Borbely a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că va schimba conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului "probabil luni" (n.r. astăzi) şi că deja s-a gândit la persoana care ar putea să îl înlocuiască pe actualul şef.

Laszlo Borbely a explicat, că, din 2007, ţara noastră are obligaţia să raporteze Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto inventarul de emisii de gaze. Ministrul a precizat, însă, că, în momentul preluării mandatului, a constatat că nu s-a făcut nimic în acest sens, motiv pentru care au fost iniţiate şase studii. Acestea ar urma să fie gata, însă, spre sfârşitul anului, a mai spus oficialul.

Domnia sa a declarat: "Avem din 2007 obligaţia să raportăm acestei comisii inventarul de emisii de gaze. Din păcate, cei dinaintea mea - şi o spun cu toată responsabilitatea, nu-mi place să dau vina pe alţii - n-au făcut nimic în sensul de a profesionaliza acest inventar. Am sesizat că de mai mulţi ani trebuia să facem aceste studii, am pornit cu două studii în 2010 şi în acest an cu încă patru, sunt studii complexe, toate sunt în derulare şi se vor finaliza spre sfârşitul anului".

Politicienii susţin că statul nu şi-a vândut certificatele de emisii până acum, întrucât nu există legislaţia internă necesară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce profesionalism vreti ba?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb