România a înregistrat, în trimestrul al doilea, cea mai mare creştere anuală a salariilor din UE

C.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 septembrie 2012

România a înregistrat, în trimestrul al doilea, cea mai mare creştere anualizată din UE a salariilor, de 7%, faţă de un avans de 1,9% la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor prezentate ieri de Eurostat.

Costurile nesalariale asociate forţei de muncă au urcat, în România, cu 7,1%.

România a înregistrat, în trimestrul al doilea, cea mai mare creştere anualizată din UE a costului nominal orar al forţei de muncă la nivelul întregii economii, de 7,1%. La nivelul Uniunii Europene a fost consemnat un avans de 1,8%.

Costurile orare ale forţei de muncă au crescut cu 1,6% în zona euro în trimestrul al doilea faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Cele mai mari creşteri au fost înregis­trate în România (7,1%), Finlanda (4,9%), Bulgaria şi Letonia (4,8% fiecare), la polul opus sitându-se Irlanda (0,4%), Spania şi Olanda (0,5% fiecare).

Guvernul a majorat cu 8% salariile bugetarilor, începând de la 1 iunie şi vrea să efectueze, în decembrie, restituirea integrală a remuneraţiei angajaţilor din sistemul public la nivelul de la jumătatea anului 2010, anterior reducerii cu 25% agreate cu FMI. Bugetarii au mai beneficiat de la începutul anului trecut de o majorare salarială de 15%.

Costul orar al forţei de muncă este un indicator al productivităţii economice. Principalele componente ale indicatorului sunt salariile şi costurile nesalariale.

Indicatorul măsoară costul forţei de muncă la angajator şi este calculat prin împărţirea cheltuielilor cu angajaţii la numărul de ore lucrate în perioada analizată. Indicele costurilor forţei de muncă acoperă salariile şi cheltuielile nesalariale, excluzând subvenţiile, şi nu include cheltuieli de instruire a angajatului, costuri de recrutare şi investiţii în echipament de lucru.

Costurile salariale includ remuneraţia directă, bonusuri, alocaţii plătite de angajator în numerar sau în natură în schimbul muncii depuse, transferuri către fonduri de economii ale angajaţilor, plăţi aferente zilelor de concediu plătit şi cheltuieli asociate precum automobilele de la firmă, carburanţi sau hrană.

Costurile nesalariale se referă la contribuţii sociale şi taxe în domeniul muncii, din care se extrag subvenţiile menite să returneze parţial sau total cheltuielile înregistrate de angajator.

Salariile au crescut, în trimestrul al doilea, în UE, cu 1,9%, respectiv cu 1,7%, în zona euro.

Componenta salarială a afişat creşteri de 7% în România, 5,9% în Bulgaria, 5% în Ungaria, 4,8% în Finlanda, 4,6% în Cehia şi Letonia, respectiv 3,9% în Polonia, potrivit datelor Eurostat, citate de Mediafax.

În Franţa, salariile au urcat în trimestrul al doilea în medie cu 2%, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, iar în Germania a fost înregistrată o creştere de 3%. Italia a afişat un avans de 1,1%, iar Spania de 0,5%.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb