Comisia Europeană a anunţat joi că a plătit statelor membre pestre 3,5 miliarde de euro sub formă de plaţi de avans, pentru a le ajusta să gestioneze sosirea refuaţilor ucranieni pe teriorul lor, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, citat de Agerpres.
Cele mai multe fonduri, 562 de milioane de euro, au fost plătite Poloniei, deoarece această ţară a primit cei mai mulţi refugiaţi ucranieni. Urmează Italia cu 452 milioane de euro şi România cu 450 de miliane de euro.
Plăţile au fost făcute în cadrul Acţiunii de coeziune pentru refugiaţii din Europa, iar banii pot fi utilizaţi pentru a oferi hrană, asistenţă medicală, educaţie sau locuri de muncă refugiaţilor din Ucraina, a precizat Comisia Europeană, citată de Agerpres.
Contribuţia UE va ajuta la reducerea poverii suplimentare asupra bugetelor statelor memebre având în vedere că cheltuielile statelor membre pentru toate acţiunile de sprijin a persoanelor care fug din Ucraina vor fi eligibile pentru sprijin din partea UE retroactiv de la data începerii invaziei ruse.