Entuziasmul investitorilor legat de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă s-a stins rapid, după ce preşedintele american a început să impună tarife la foc automat împotriva principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite, precum Canada, Mexic şi China, generând îngrijorări că tensiunile comerciale vor provoca presiuni inflaţioniste şi vor împiedica creşterea economică, aducând chiar spectrul unei recesiuni în Statele Unite.
Indicele S&P 500 avea, la începutul acestei săptămâni, o scădere de 3,5% faţă de finele anului trecut, după ce a testat teritoriul corecţiei, definit generic drept un declin de peste 10% faţă de un maxim recent, în vreme ce indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, avea o depreciere de 7,8%, comparativ cu decembrie 2024.
• Adam Turnquist, LPL Financial: Incertitudinea legată de tarife a fost principalul factor al presiunii de vânzare şi accentuează îngrijorările privind creşterea economică
Analiştii Goldman Sachs pun declinul pieţei pe seama intensificării incertitudinii, în mare parte legată de tarife, a îngrijorărilor privind perspectivele de creştere economică şi a ajustării poziţionării în special în rândul fondurilor speculative, potrivit Investopedia.
Donald Trump a introdus tarife de 25% pentru toate importurile de oţel şi aluminiu, iar Canada şi Uniunea Europeană au anunţat că vor răspunde cu tarife proprii. De asemenea, preşedintele SUA a impus taxe de 25% pentru alte importuri din Mexic şi Canada, cu anumite scutiri. În plus, Trump a stabilit o taxă de 20% asupra mărfurilor provenite din China şi a ameninţat că va impune un tarif de 200% pentru anumite băuturi alcoolice importate din Uniunea Europeană, măsuri ce au amplificat temerile legate de un posibil război comercial global, potrivit BBC.
Adam Turnquist, strateg tehnic şef la LPL Financial, a spus, citat de CNN: "În doar câteva săptămâni, piaţa a trecut de la recorduri istorice în zona corecţiei. Incertitudinea legată de tarife a fost principalul factor al presiunii de vânzare şi accentuează îngrijorările privind creşterea economică".
Acţiunile "Celor Şapte Magnifici", care au contribuit semnificativ la creşterea pieţei în ultimii doi ani, au înregistrat unele dintre cele mai mari declinuri, pe măsură ce investitorii devin mai precauţi şi optează pentru investiţii mai sigure. Astfel, titlurile marilor companii tehnologice au scăzut cu circa 15% faţă de vârful atins de S&P 500 pe 19 februarie, în timp ce Tesla a înregistrat o cădere de aproximativ 34%, potrivit Reuters.
• David Kostin, Goldman Sachs: O activitate economică mai slabă înseamnă, de obicei, o creştere mai redusă a profiturilor corporaţiilor
David Kostin, strategul şef pentru acţiuni americane de la Goldman Sachs, şi-a redus prognoza pentru indicele S&P 500 la finalul anului, de la 6.500 de puncte, la 6.200, potrivit Yahoo Finance.
"Reducem ţinta pentru S&P 500 aferentă sfârşitului anului 2025 la 6200, pentru a reflecta scăderea cu 4% a multiplului nostru de evaluare P/E (20,6x faţă de 21,5x). Noua noastră ţintă implică o creştere de 11% (n.r. faţă de cotaţia de la mijlocul săptămânii trecute) a indicelui pentru restul anului, similară cu estimarea noastră de la începutul lui 2025, dar de la un punct de plecare mai scăzut", a scris Kostin într-un raport publicat săptămâna trecută, încheiată de indice la 5.639 de puncte.
Echipa de analiză economică a Goldman şi-a revizuit recent prognoza pentru PIB-ul Statelor Unite în 2025, reducând-o la 1,7% faţă de proiecţia anterioară de 2,2%, deoarece impactul tarifelor şi incertitudinea politică au afectat perspectivele economice. Prognoza de creştere mai lentă a economiei l-a făcut pe Kostin să-şi revizuiască în scădere estimarea privind creşterea câştigurile companiilor din S&P 500 în acest an, de la 9% la 7%.
"Estimările noastre revizuite reflectă reducerea recentă a prognozei privind PIB-ul SUA de către echipa noastră, o rată mai mare a tarifelor şi un nivel mai ridicat de incertitudine, care este, de obicei, asociat cu o primă de risc mai mare pentru acţiuni. O activitate economică mai slabă înseamnă, de obicei, o creştere mai redusă a profiturilor corporaţiilor", a scris Kostin, citat de Yahoo Finance.
• Economiştii Morgan Stanley nu prognozează recesiune în Statele Unite, dar şi-au redus estimările de creştere a PIB-ului
Michael Wilson, directorul de investiţii al Morgan Stanley, este de părere că acţiunile din Statele Unite pot scădea brusc în următoarele luni, dacă riscurile de recesiune se materializează, în contextul în care dovezile de slăbiciune ale celei mai mari economii a lumii se acumulează, scrie The Street într-un articol publicat la începutul săptămânii trecute.
Strategul, care anul trecut devenise optimist în privinţa acţiunilor americane, crede acum că declinul pieţei va dura, probabil, până la mijlocul anului. După aceea, Wilson preconizează un parcurs volatil către nivelul de 6.500 de puncte pentru S&P 500 la sfârşitul lui 2025, pe măsură ce piaţa digeră riscurile legate de creşterea economică, care probabil se vor intensifica înainte de a se ameliora.
În cazul în care economia ar intra într-o recesiune, Wilson consideră că acţiunile ar putea scădea cu încă 20% faţă de cotaţiile actuale, ceea ce ar duce indicele la nivelul din noiembrie 2023.
"Nu suntem acolo încă, dar lucrurile se pot schimba rapid", a scris strategul. Economiştii de la Morgan Stanley nu prognozează o recesiune în Statele Unite, dar şi-au redus estimarea de creştere a PIB-ului de la 1,5% în acest an la 1,2% în 2026.
"Schimbările prognozelor noastre anticipează efectele politicilor comerciale şi de imigraţie restrictive", potrivit echipei băncii, mai scrie The Street.
Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat recent că "incertitudinea" legată de politicile tarifare este compensată de presiunile reduse ale inflaţiei, ceea ce înseamnă că banca centrală probabil nu se grăbeşte să modifice dobânda.
"Noua administraţie este pe cale să implementeze schimbări semnificative în patru domenii: comerţ, imigraţie, politică fiscală şi reglementare. Efectul acestor schimbări va fi cel care va conta pentru economie şi pentru traiectoria politicii monetare", a spus Powell, adăugând că economia Statelor Unite "continuă să fie într-o poziţie bună", mai notează The Street.
• Yardeni Research a redus estimarea aferentă scenariului optimist pentru S&P 500 în acest an, de la 7.000 de puncte la 6.400
Ed Yardeni, una dintre cele mai respectate figuri de pe Wall Street şi preşedintele Yardeni Research, şi-a redus de asemenea ţintele pentru S&P 500 în 2025 şi 2026, pe măsură ce vechii lideri, precum Tesla şi Nvidia, sunt printre principalele nume care conduc acum declinul pieţei, scrie Investors Business Daily.
"A devenit evident pentru Wall Street (şi pentru noi!) că taxele vamale impuse de preşedintele Trump nu sunt nişte instrumente de negociere pentru a ajuta Statele Unite să reducă tarifele la nivel global, promovând comerţul liber. Sunt bariere comerciale, care determină alte ţări să răspundă în acelaşi mod, punând în pericol inflaţia şi creşterea economică a SUA", a scris Yardeni într-un raport.
Invocând riscurile tot mai mari privind apariţia stagflaţiei, Yardeni Research a revizuit în scădere estimarea pentru scenariul optimist al S&P 500 în acest an, ajustând ţinta la 6.400 de puncte, faţă de 7.000 cât era prognoza anterioară. De asemenea, a redus estimarea pentru S&P 500 în 2026 la 7.200 de puncte, în loc de 8.000.
În ceea ce priveşte profiturile companiilor, Yardeni îşi menţine proiecţiile anterioare, conform cărora câştigurile pe acţiune combinate ale emitenţilor din S&P 500 vor ajunge la 285 de dolari în 2025 şi la 320 de dolari anul viitor, dar cu o condiţie - ca economia să îşi continue creşterea.
"Asta se va întâmpla dacă preşedintele Trump va ceda, aşa cum ne aşteptăm să facă, pentru a evita o recesiune care i-ar costa pe republicani majoritatea în ambele camere ale Congresului la alegerile din mijlocul mandatului din 2026", spune Yardeni, citat de Investors Business Daily.
Rămâne de văzut dacă Trump şi miliardarii din tehnologie ce se află în preajma sa, care par că vor să impună o altă ordine mondială şi structură de guvernare, îşi vor tempera manevrele pe fondul evoluţiei economiei.
• Jurrien Timmer, Fidelity: Indiferent de ciclurile şi crizele pieţei, acţiunile s-au recuperat în cele din urmă şi au atins noi maxime
Jurrien Timmer, director macro global la Fidelity, are o perspectivă pe termen lung asupra pieţei, argumentând că indiferent de oscilaţiile pe termen scurt, trendul istoric al acţiunilor americane este ascendent.
"Piaţa a suferit o scădere de 5% sau mai mult în 93% dintre anii calendaristici din 1980 încoace şi o scădere de 10% sau mai mult în 47% dintre aceşti ani. Totuşi, randamentul mediu anual al perioadei a fost de 13,3%", a scris Timmer într-un raport publicat săptămâna trecută.
Legat de tarifele comerciale aplicate de Trump, directorul de la Fidelity subliniază că, deşi fuseseră anunţate în timpul campaniei electorale, se pare că piaţa spera ca acestea să fie doar o tactică de negociere sau că tarifele implementate ar putea fi anulate rapid, pe măsură ce negocierile avansează.
"Acum, însă, este foarte dificil pentru piaţă să ignore faptul că tarifele sunt, de fapt, aplicate. Investitorii nu ar trebui să dramatizeze situaţia - desigur, oricare dintre aceste politici poate fi oricând inversată. Dar cred că acest lucru explică o mare parte din reacţia recentă a pieţei", a scris Timmer.
Privind pe termen lung, directorul Fideliy spune că, indifrent de ciclurile şi crizele pieţei, acţiunile şi-au revenit, atingând în cele din urmă noi maxime. "Este bine să ai puţin sânge rece şi o oarecare detaşare ca investitor", a scris directorul Fidelity, în raportul publicat săptămâna trecută.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 01:16)
Doar inundarea pietei cu bani ieftini a reușit sa o ridice.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 19.03.2025, 10:20)
puteți juca (avînd acte rumînești) CFD:uri pe indicele DOW, NASDAQ contra unei platforme care oferă spread constant de 0,6 între SHORT și LONG. Puteți cîștiga și pe apreciere dar și pe depreciere. Nu e nevoie de cont cu marjă, nu e nevoie de aprobare nivel de opțiuni (CALL, PUT, iron condor, debit spreaduri).
Cu profiturile veniți la BVB și cumpărați TEL, TGN, FP, EVER și SNP.
easy !!!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de idiotul în data de 19.03.2025, 13:21)
iar te-ai razgandit :)))
nu ziceai ca in loc de FP trebuia sa cumpar AROBS? :D
te-ai sucit!
intr-o nota serioasa, am cumparat si eu TEL in feb...
totusi, cum vezi tu situatia proceselor pierdute la CurTea de la Viena?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 19.03.2025, 14:01)
nu știu care procese, îi las pe frații Dedeman să își bată capul, eu i-am copiat pe ei cînd am decis să intru pe TEL.
acuma copiez Fondul Suveran Norvegian
acuma Buffet stă cu cash:ul la pîndă dar a și cumpărat în producători chinezești de panouri fotovolt
îl copiez și pe El Broker (Mihai Chișu)
simplu
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 14:39)
Vezi sa nu te salte astia pe motiv de plagiat
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 15:38)
SNP la 0,73 il vezi ca un pret bun?
Daca nu da dividend special, ce faci?
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 16:17)
pe snp il poti vedea expropriat de suveranisti - are Peiu proiect de lege - e un risc daca iese Simion presedinte
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 16:39)
doar omv va fi expropriat acolo, nu are treaba cu restul actionarilor si probabil va fi revanduta pe bursa participatia omv
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 19.03.2025, 17:30)
eu recunosc că am cumpărat SNP la 0,77 acum 3 săptămîni
astăzi nu mai cumpăr SNP pt. că mizez pe FP pentru că mă aștept să fie vîndută vreo participațiune (Salrom, Otopeni, Porturi, ceva).
Eu fără dividendul special SNP pot trăii din dividendul mega generos FP. Chiar și dacă cumpăr FP:ul cu 0,50RON primesc 0,037net înseamnă 7,4%, acuma SNP a propus spre distribuire în 2025 un dividend de 0,044 x 0,9 = 0,04net împărțit la 0,7300 înseamnă 5,45% divy la SNP. După cum vezi divy la FP la preț de 0,50RON e mai mare decît divy la SNP la preț de 0,73.
0,73 e un preț ieftin pentru cît promite SNP:ul în 2ani. Plătești 0,73 și vinzi cu 1,20RON în 2ani. (kerosen eco, H2, CH4, petroale, curent, benzinării... sînt bine integrați; taxa pe stîlpuri va fi inclusă în prețuri)
Acum trebuie să te uiți și la „Price action” dacă vrei să fi optimizat, anume
cotația SNP tot gravitează în jurul 0,73 încă din Septembrie2024, se mișcă lateral. Pe când cotația FP trenduiește ascendent din minimul din 4decembrie2024. La FP încă ești cu muuult sub VUAN, e mult loc de apreciere. Sui-te pe FP. Dacă deja ești investit pe SNP, vinde 35procente și sui-te pe FP. Te dai jos cu mai mulți bani de pe FP și intri din nou pe SNP.
SNP e ieftină la 0,73 dacă te uiți din viitor 2ani către prezent.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 19.03.2025, 17:32)
tilică acela Peiu a devalizat Sidexu în 90zeci (= un cîrnățar)
iar Simion iese cu o condamnare cu suspendare ( = un gîlcevos )
tilică acela Peiu să facă bine să naționalizeze RRC:ul !
Da bineînțeles că prostu no s-o facă pt. că e prea prost.
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 17:35)
Expropriat, nationalizat sau confiscat? Nu stiu daca ii lasa Curtea Constitutionala.
1.11. către 1.2 (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 19.03.2025, 23:18)
Am citit în HotNews despre procesele pierdute de TEL în fața politrucilor.
Acolo în HotNews un cititor comentator „BufnitaRoz” zice că politrucii aveau strategia prestabilită, anume: să fie băgați în boardul TEL, să fie dați afară, să bage procese, și să primească șpăgile sub forma unor despăgubiri judecătorești.
Ce părere să am despre procese: aceeași părere despre pensiile speciale, despre bonusurile de retragere la Romsilva... părerea-i mânioasă, dar mă consolez cu faptul că eu contribui cu 3% impozit, și alt 9% impozit la mîncare. Nu contribui cu impozit pe muncă, nici pe țigări, nici pe carburant. Pe mine nu mă jupoaie. Să mă caute-n CFD:uri !
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de idiotul în data de 19.03.2025, 23:36)
multumesc pentru efort și timp!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 01:23)
Incertitudinea e unul dintre cele mai rele lucruri pt economie.Iar 4 ani de incertitudine cauzată de Trump o sa fie prea mult chiar si pt republicani....Asa ca estimez ca vor rezolva cumva aceata problema !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 19.03.2025, 11:42)
Eu stiu? As ziceam si de Putin, ca o sa-l (......) ai lui pentru pierderile pe care le sufera in buzunar datorita razboiului din Ucraina. Si nu s-a intamplat. Trump s-a inconjurat de o serie de yes-men, ca orice dictator, practic nu cred ca exista solutie decat sa fie eliminat prin vot peste patru ani.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 06:59)
si optimism unde este??? sigur la bursa faliment de la Bucuresti.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 08:17)
nu stiu ce sa zic, in afara de bet aero care da e pe minus, restul indicilor stau pe loc la bvb, deci nush unde vezi tu faliment. au scazut rulajele intr adevar si tranzactiile, e o bursa mica unde e greu sa intri sau sa iesi, dar daca nu vinzi nu pierzi nu? per total bvb sta mai bine decat us. gandeste te ca la sf anului trecut unii au likidat bvb sa fuga pe nasdaq si acum au -30%. eu cu fostele sifuri sunt pe plus
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 09:39)
Și dacă n-ai volume când toți vor să iasă, cu ce te ajută actualele valori de piață? Sunt artificiale, se joacă popa inteligentu'. :
3.3. bravo tie (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 09:59)
daca esti multumit de sifuri, sa-mi zici daca esti fericit cu propunerea de dividend a infinity. Cati bani faci tu ca actionar din profiturile facute de sif?
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 19.03.2025, 10:14)
SIFonu 5 e rău, la fel și SIFonu 4 și SIFonu 1.
SIFu 3 e safe dar banii nu fac pui dacă cumperi acțiunea cu 0,3800.
SIFu 2 e cel mai bun, aceași oameni ca la OTP și TLV. Cumperi TLV și SNP la juma de preț.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 13:55)
Ce misto,
ca in Europa Fuhrer Ursula economia si bursele,
sunt inextaz si ating maxime dupa maxime istorice,
eu nu ma pricep aproape de loc,
dar cred ca Europa o sa i a teapa mare de la USA
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2025, 14:09)
esti un biet mujic
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 19.03.2025, 14:25)
da, țeapa mare, o trădare mare
din perspectiva ”Fight for Freedom, Democracy, Whatever it takes, as long it takes. Ukraine must prevail. Ruzzia must fail.”
prostu Trumpy conspiră împotriva EU.
el face minunat deal, deal câștigător, dându-i lu' Puțîn tot ce-și dorește Puțîn.
Pe gratis !
așa o făcut deal și cu talebanii, le-or dat tot ceo rcerut ăia !
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de idiotul în data de 19.03.2025, 14:41)
deloc sau de loc, nu prea esti de pe la noi, asta-i evident :))))